Lotto-potti: Sijoitus vai velat pois?

voitto_tuottamaan

Varsin moni tukevahkon lotto-voiton saaja ajattelee aivan ensiksi asuntovelkojen pois maksamista ja velattomuutta, eli sen jälkeen tulojensa kuluttamista, pitkän aikavälin tuottojen ja vaurastumisen sijaan.

Velattomuus ei itsessään tuota (paitsi ehkä mielenrauhtaa), eikä pelkällä säästämisellä saa luotua vaurautta.

Riippuen velkojen suuruudesta suhteessa tuloihin, niiden koroista (kiinteä vai vaihtuva jne.) ja työpaikan potentiaaliin vakauteen, niin nykykoroilla olisi edullista pitää velka yllä ja olisi järkevää laittaa voittosumma tuottamaan. Tai sitten vain vaihtaa vaihtuvakorkoinen kiinteäkorkoiseen pidemmän aikavälin yllätyksiltä vältyäkseen.

Miksi maksaa halpa velka pois, kun pääoman saa tuottamaan enempi kuin velan kustannukset?

866 000e - http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705292200170029_u0.shtml

Ajatellaan vaikkapa yllä olevaa varsin mukavaa voittosumma. Mikäli siitä sijottaisi "ajan tappiin saakka" periaatteella vaikka 700 000 euroa maltillisella hajautuksella vakavaraisiin ja kohtuullisen hyvää 4-6%:n osikoa maksaviin pörssiyrityksiin, niin nuo tuo summa tuottaisi 4%:n kesiarvolla noin 28000e / vuosi ja siihen päälle potentiaali pääoman arvonnousu, vaikka tokihan se pitkällä aikavälllä vaihtelisi, josta ei tarvitse olla huolissaan mikäli sijoituskohteet ovat vakavaraisia yrityksiä.

Lisäksi jos nuo osingot pääsääntöisesti sijoittaisi takaisin, niin saisi aikaan korkoa korolle periaatteella varallisuuden ja sen tuoton jatkuvaa kasvua.

Edelleen, sitten mikäli tulisi vastaan muita hankkeita, niin osakkeista on helppo kotiuttaa vaikka osa pääomasta.

Moni kuitenkin tekee juuri sellaisia "perus-jampan" valintoja joilla ei ole riskiä liiemmin vaurastua.

Ps. Sorry. Sama aloitus meni vahingossa yritys-palstalle, eli uudestaan tänne sopivammalle osiolle.

4

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jytyjtyjtjytyj

      Siis kaikkihan riippuu siitä, mitä ylipäätään haluaa elämältä. Jos viis veisaa jälkipolvista, ei rahaa edes yritä säästää jälkipolvia varten. Tässä ehdottamassasi rahojen sijoittamisessa on rahaa vaikka millä mitalla kuoleman tullessa, eikä se siis ole läheskään kaikkien tavoite. Jos on sinkku, voi olla jopa parempi, jos pystyisi tuhlaamaan koko omaisuuden ennen kuolemaansa. Itse asiassa vielä parempi, jos jälkeen jää vain velkaa.

      Ja kuluttamisessakin on kyse pelkistä makuasioista. Varsinkin vanhemmalla ikäpolvella mitään mainitsemiasi "hankkeita" ei enää koskaan tule.

      Enkä ylipäätään ymmärrä, miksi pitäisi olla valtavia määriä rahaa. Loppujen lopuksi rahat tilillä on vain merkityksettömiä bittejä. Yksi hailee, onko tilillä miljardi vai nolla euroa, se ei tee kenestäkään parempaa tai tärkeämpää ihmistä. Itse ainakin tavoittelen onnellisuutta, en varakkuutta. Toki varakkuus voi auttaa tässä, mutta se ei ole tärkein asia. Jos tietäisin kuolevani vuoden sisällä niin tuhlaisin sen vuoden sisällä koko omaisuuteni ja otan vielä päälle velkaa, jos mahdollista. Ja monethan saavuttavat onnellisuuden luopumalla omaisuudestaan ja yksinkertaistamalla elämäänsä...

      Ja onhan niitäkin, jotka eivät edes lottopotin tullessa halua lopettaa normaalia työtään, eikä muuttaa mitään muutakaan elämässään. Tuoton optimointi on silloin turhaa, koska palkan ansiosta raha ei katoa mihinkään. Aivan sama kuin eläkeläisillä, eläkkeen maksu ei lopu, vaikka tulisi miljoonia tilille.

      ps. Jos itse saisin esimerkiksi eurojackpotista 90 miljoonaa, lahjoittaisin siitä pois 85 miljoonaa. Ja loputkin testamenttaisin hyväntekeväisyyteen.

      • voitto_tuottamaan

        "Siis kaikkihan riippuu siitä, mitä ylipäätään haluaa elämältä. Jos viis veisaa jälkipolvista, ei rahaa edes yritä säästää jälkipolvia varten. Tässä ehdottamassasi rahojen sijoittamisessa on rahaa vaikka millä mitalla kuoleman tullessa, eikä se siis ole läheskään kaikkien tavoite. "

        Vaurastuminen on mahdollista vain systemaattisella talouden hoitamisella ja laittamalla raha tekemään rahaa. Hyvä varallisuus edustaa myös tietyn asteista vapautta, itsenäisyyttä ja riippumattomuutta, sekä luonnollisestikin parempaa mukavuutta.

        Varsinkin jos itse on edelleen nuori ja lapsia elämäänkin koulutettavina, niin olisi luonnollista ajatella asioita pidemmällä aikajanalla. Terveet vanhemmat rakastavat lapsiaan ja koettavat heidät tasapainoisiksi kasvattaa ja myös tukea heitä tarvittaessa myös taloudellisesti, jotta pääsevät elämässään hyvin alkuun ja tulisivat itsenäisiksi.

        Näköalaton kädestä suuhun eläminen johtaa haavoittuvuuteen erilaisten vastoinkäymistenkin kohdalla, sekä osan kohdalla johtaa etuun tulla sosiaaliviranomaisten pompoteltavaksi ja toisten veronmaksajien tuloilla eläviksi.

        Pienituloiset ovat tilastollisesti myös niitä ravitsemuksellisestikin epäterveemmin eläviä, tressaantuneempia rahahuolien ja elinolojensa vuoksi, elämäänsä yleensäkin tytymättömämpiä, sekä omaavat enemmän terveysmurehita.

        "Jos on sinkku, voi olla jopa parempi, jos pystyisi tuhlaamaan koko omaisuuden ennen kuolemaansa. Itse asiassa vielä parempi, jos jälkeen jää vain velkaa."

        Totta sekin, että sinkun suurehko varallisuus voi olla hänelle osin ristiriitainen asia kaikessa mukavuudesaan, riippuen näköaloistaan ja siitä millaisia hankkeita elämässään haluaa toeuttaa. Mikäli omaa elianikansa yli ulottuvia hankkeita joita haluaa tukea ja / tai joille haluaa jatkajia, niin tilanne on erilainen.

        Osa testamentaa ylijäävän haluamilleen läheisille tai valikoiden eri tahoille hyväntekeväisyyteen. Suomessa on myös melko paljon henkilöitä ilman testamenttia ja varallisuutensa päätyy valtiolle.

        "Ja onhan niitäkin, jotka eivät edes lottopotin tullessa halua lopettaa normaalia työtään, eikä muuttaa mitään muutakaan elämässään. Tuoton optimointi on silloin turhaa, koska palkan ansiosta raha ei katoa mihinkään."

        Niin, duuni on todellisudessa suurimmalle osalle myös henkis-psykologisesti suuri kantaja elämässä ilman, että heillä oli sen suurempia tavoitteita tai hankkeita joita haluaisivat toteuttaa. Duuni voi mennä alta tai tulla terveysongelmia ja silloin tuoton optimointi osoittautuu erityisen hyödylliseksi.

        "Aivan sama kuin eläkeläisillä, eläkkeen maksu ei lopu, vaikka tulisi miljoonia tilille."

        Eläkkeet ovat mitättömiä ja moni joutuu valitsemaan terveellisen ravinnon ja lääkkeiden väliltä, eli kyllä lottopotti iäkäänkin elämälle toisi paljon helpotusta ja mikäli terveyttä riittäisi, niin moni voisi ensimmäisen kerran elämässään ottaa rennommin ja toteuttaa monia kaipaamiana asioita. Paremmalla varallisuudelal voisi myös hankkia erilaisia terveyspalveluita.

        Mutta suurimmalle osalle ideaali potti olisi noin asunnon, mökin ja auton arvoa vastaava summa tai jokin 2000-5000e / kk 'win for life' summa, jollaista olisi helpompi hyödyntää ja kuollessaan tulovirtakin loppuisi. Ainoa riksi jos maksaja tekisi Enronit.

        Sitten on erikseen se pienempi joukko joilla on enempi ideoita, erilaisia tavoitteita, intohimoja ja hankkeita kuin aika ja raha mahdollistaa ja silloin suurehko lottopotti antaisi mahdollisuuden niitä toteuttaa.

        Pelkkä raha rahan vuoksi on onttoa, mutta raha työkaluna haluamiinsa hankkeisiin antaa sille sisältöä.

        Toki suuri pääoma väärissä käsissä on kuin kultarengas sian kärsässä.

        Monta monessa. Osan psyke ei edes kestä liian suurta lottovoittoa ja lisäksi se usein aiheuttaa ongelmia ihmisuhteissakin, sillä ystävien arki ja mielenkiinnon kohteet murheineen, eivät enää kohtaa aiemmalla tavalla, puhumatakaan miten ystäviensä asenteetkin riskeeraavat muuttua jos ja kun saavat tietää suuresta voitosta.

        Jokaisella on vain yksi elämä ja tokihan se on tyydyttäväpi elää mieluummin hieman liiankin varallisuuden kanssa ja sitä hyödyntäen, kuin kädestä suuhun periaatteella kituutellen.

        Ps. Mikäli maailman varallisuus jaettaisiin tasan kaikkien kesken, niin se johtaisi talouden, tuottavuuden ja yhteiskuntien syöksykierteeseen, sillä suurin osa ei osiaisi laittaa varallisuuttaa tuottamaan jotakin mielekästä.


    • fdsk

      Isokin lottovoitto on äkkiä syöty, vaikka olisi miten säntillinen ihminen ja hyvät suunnitelmat sille, että "syödään x määrä pääomaa vuosittain 40 vuoden ajan niin homma on taputeltu kasikymppisenä". Vähän sama kuin nämä jeesustelijat, jotka eivät lopeta puheidensa mukaan edes työntekoa eurojackpotin jälkeen; Hyvähän se on puhua kun ei paremmasta tiedä. Sijoittaminen on perusteltua, koska pääoma jo pelkästään olemassaolollaan takaa tulot.

      Eurojackpotin 90 miljoonaa on kyllä niin iso määrä rahaa, että todennäköisesti lahjoittaisin siitäkin pois sukulaisille ja tarvitseville vähintään muutaman miljoonan, jos haluavat. Voihan olla, että hekin tulevat elämässään toimeen arjen pienillä iloilla kroonisesta persaukisuudesta huolimatta, kuten vuorotyöllä, nollatyösopimusten, sekä perhe- ja työelämän keskenään sovittelemisen autuudella, ja kieltäytyvät tarjotusta summasta. Itsehän en. Taloudelliseen riippumattomuuteen pitää päästä pikimmiten, tavalla tai toisella.

    • specter11

      Jokainen tekee tottakai niinkuin parhaaksi näkee. Itse sijoittaisin rahat osakkeisiin, laajasti hajauttaen ja sen jälkeen "surutta" käyttäisin pääoman tuottoa, eli osinkoa.

      Tämä toimintamalli on varakkaiden sukujen menetelmä. Käyttävät osinkoja elämiseen, mutta eivät "syö pääomaa".

      Suurin osa suomalaisistahan ei omista oikeastaan yhtään mitään, joten se selittää, miksi valtaosa on näitä käärinliina-argumentoijia. Ei heille kerrykään mitään pääomia, kun pitää käyttää kaikki rahat välittömästi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      310
      3513
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1659
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1415
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1280
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1202
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      177
      1129
    Aihe