MIKSI EVOLUUTIOTEORIA ON KUOLEVA TEORIA

Nykytiede on mennyt kovasti eteenpäin viime vuosina erityisesti molekyylibiologian, genomiikan, epigenetiikan ja lääketieteen osalta. DNA:n sekvensointimenetelmät ovat kehittyneet ja tarkentuneet huimasti. Tämä kaikki on auttanut meitä ymmärtämään paremmin solun mekanismeja ja lainalaisuuksia.

Ymmärrys solun erilaistumiseen vaikuttavista tekijöistä on johtanut myös selkeään käsitykseen siitä, miksi eliöt varioituvat. Meidän jokaisessa solussamme (neuroneja ja T-soluja lukuunottamatta) on käytännössä täsmälleen samat geenisekvenssit. Erilaisia solutyyppejä meissä on kuitenkin kymmeniä jopa satoja tuhansia. Miksi siis ihosolullamme on oma identiteettinsä ja miksi lihassolu toimii oman tehtävänsä mukaisesti, vaikka molemmissa on ihan samat geenit?

Solujen erilaistuminen johtuu ns. epigeneettisestä informaatiokerroksesta, joka sijaitsee sekvenssikerroksen päällä. Tärkein epigeneettinen merkintä on DNA:n sytosiiniemäkseen kiinnittyvä metyyliryhmä (CH3). Jo yhdenkin metyyliryhmän paikan vaihtaminen saattaa vaikuttaa solun tuottaman proteiinin laatuun tai muuten solun identiteettiin. Metyylin määrä geenissä voi tietyissä tapauksissa toimia analogisen säätimen tavoin. Tästä on hyvä esimerkki muurahaisen EGFR -geenin epigeneettinen säätely; metylaation aste vaikuttaa muurahaisen kasvua säätelevänä tekijänä. Ominaisuus toimii kuin äänenvoimakkuussäädin.

Jos kaikki epigeneettiset merkinnät pyyhitään solusta pois, tulee siitä pluripotentti kantasolu, joka on avoimessa tilassa valmiina erikoistumaan mihin tahansa tehtävään. Tähän perustuu tekniikka, jossa mm. ihosolusta voidaan ohjelmoida esim. hermosolu tai mikä tahansa kehossamme toimiva solu. Pitää vaan tietää, mitkä emäkset metyloidaan, mitkä geenit vaimennetaan ja mitkä aktivoidaan. Tehtävä voidaan hoitaa kudoksen naapurisoluja käyttämällä, jotka solunulkoisten vesikkelien avulla välittävät uudelleenohjelmointiin tarvittavan informaation koodaamattomien RNA-molekyylien välityksellä.

Tieteellä on jo vuosia ollut ns. kadonneen periytyvyyden ongelma (The Missing Heritability problem), joka on aiheutunut siitä, että tutkijat eivät ole löytäneet selviä yhteyksiä sekvenssimutaatioiden ja perittyjen ominaisuuksien tai sairauksien välillä. Ihmisen genomissa tunnetaan populaatiotasolla yli 10 miljoonaa SNP:tä, eli pistemutaatiota, mutta yhtäkään näistä ei ole kyetty luotettavasti yhdistämään perinnöllisiin ominaisuuksiin tai sairauksiin. Toisaalta nykytiede tuntee yli 200,000 sairautta aiheuttavaa genomista mutaatiota. Noin 10% ihmisistä elää jonkin geneettisen sairauden kanssa. Nämä tieteelliset faktat ovat evoluutioteorialle todella kiusallisia. Genomimme rappeutuu erittäin nopeasti ja tiedemiehillä on kiire kehittää DNA:n editointijärjestelmiä.

Epigenetiikka on avannut ihmisten silmät ymmärtämään, että kaikki eliöiden varioituminen luonnossa tapahtuu epigeneettisten mekanismien ja informaatiokerrosten ohjaamina. Muutokset eivät ole satunnaisia, vaan niihin vaikuttavat erityisesti ravinto, ilmasto, erityyppinen stressi, ympäristömyrkyt jne. Epigenetiikka ratkaisee myös kadonneen periytyvyyden ongelman. Epigeneettiset tietorakenteet periytyvät eriasteisina; RNA:n epigeneettiset merkinnät (yli sata erilaista) ovat lyhytkestoisia, kun taas histonien (DNA:n kompressointiproteiinit) epigeneettiset merkinnät ovat hyvinkin pysyviä.

Meissä on vain n. 19 600 proteiinia koodaavaa geeniä. Mutta erilaisia proteiineja kehossamme on tuoreimpien arvioiden mukaan jopa n. kaksi miljoonaa. Epigeneettiset informaatiorakenteet mahdollistavat sen, että yhtä ja samaa geeniä käytetään kirjastototiedoston tavoin. Solu rakentaa siitä vaaditun proteiinin ns. vaihtoehtoista silmukointimekanismia käyttämällä. Proseduuriin vaikuttavat mm. DNA:n metylaatio (CpG saarekkeet, intronien metylaatio), microRNA-säätely sekä histonien epigeneettiset merkit. Nisäkkäillä proteiineja koodaavat geenit ovat hyvin samanlaisia kirjastoja. Tämä osuus genomistamme on hyvinkin samanlainen sian, hiiren, kengurun, delfiinin tai simpanssin ym. eliöiden kanssa. Mutta epigenomimme eroaa merkittävästi ko. eliöistä. Erityisesti pitkien koodaamattomien RNA-molekyylien yhtenevyys on ihmisellä ja simpanssilla vain n. 30%:n luokkaa. Kyseiset molekyylit asettavat epigeneettiset merkinnät paikalleen alkion epigeneettisessä uudelleenohjelmointivaiheessa, jolloin kantasolut alkavat erikoistua omiin tehtäviinsä.

Koska geenisekvenssit yksinään eivät sanele ominaisuuksia ja epigeneettisten tietorakenteiden modifiointi johtaa sekvenssivirheisiin (vrt. esim. koirarotujen huolestuttava geneettinen tila), ei kuvitellulla evoluutiolla ole mekanismeja. Kaikkien eliöiden genomi ainoastaan vähitellen rappeutuu. Nykytiede ei siis tue evoluutioteoriaa. Tutkijat voivat korkeintaan käyttää ilmaisuja 'evolutionary conserved', mutta tieteellistä pohjaa evoluutiolle ei ole.

40

480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitä kristinuskon lahkoa edustat? Opetatko oppilaita oman maailmankuvasi vai opetussuunnitelman mukaan?

      • söin.hänet

        Niin tai näin, Tomi on aina ristiriidassa. Hänen omatuntonsa lienee jo tukehtunut.


    • ROTin sama säälittävä pelleily näemmä edelleen jatkuu. Ihan vain tiedoksi, että evoluutiona tunnettu joka päivä havaittu fakta ei katoa edes sillä, että kirjoitat otsikon caps-lock päällä.

      Joten jos kretupelle haluat kumota evoluution, kokeilepa kumota nämä itsestäänselvyydet ja niiden väistämätön seuraus:

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14437999/evoluutio-on-mahdotonta-kiistaa

      Ei edelleenkään onnistu, eihän?

      • Holylight

        Muista Jani käydä välillä nauttimassa ihanasta kesä säästä:-)


      • Teeskentelijälle
        Holylight kirjoitti:

        Muista Jani käydä välillä nauttimassa ihanasta kesä säästä:-)

        Hahhah, "Holylight", ROT:n vaihtonicki.


    • TyhjiäHaaveita

      Kirjoitat sillä vakaumuksen tuomalla paatoksella, jonka täydellinen tietämättömyys asiasta tuottaa. Molekyylibiologia ja genomin sekvensointimenetelmien tuottama tieto ovat kerta toisensa jälkeen vain vahvistaneet evoluutioteoriaa. Evoluutioteoria voi erittäin hyvin, eikä tutkijoilla ole mitään epäilystä sen oikeellisuudesta.

    • Epäjumalienkieltäjä

      Kerro yksi väitöskirja, jossa tutkija johtopäätöksenä tutkimastaan aiheesta asettaa kyseenalaiseksi evoluutioteorian perusteet edes joltain osalta.

      Ai ei löydy vai? Mutta biologiaa koskevia väitöskirjoja tehdään vapaissa yliopistoissa vuosittain varmaankin tuhansia, joten miksi ei löytyisi ensimmäistäkään?

      • Entäs se "Hello, my name is Kent Hovind"...? :-D


    • Minua kummastuttaa se, miten peruskouluopettajan osaamisella kyetään huomaamaan tieteen suuria trendejä, joista kyseisen alan asiantuntijatkaan eivät ole tietoisia.

      Sanotaan, että valheella on lyhyet jäljet. Miten kreationistit suhtautuvat kymmenen vuoden kuluttua tuolaisiin väitteisiin, kun evoluutioteoria ei ole vielä silloinkaan kaatunut? Alkaako epäusko kreationistisiin oppirakennelmiin kasvaa niin, että täysipäisemmät hylkäävät denialistiset uskomuksensa, vai jatkavatko saarnamiehet samaa julistustaan tosiasioista piittaamatta?

      Itse asiassa historia on tainnut jo vastata kysymykseen. Sataviisikymmentä vuotta evoluutioteorian vastustusta ilman minkäänlaista tulosta. Ja aina vaan "rotit" jaksavat jankuttaa samaa puhki kulunutta liturgiaa. Onhan kreationismin kannatus tietenkin niinä vuosikymmeninä laskenut kuin lehmän häntä ja laskee yhä edelleen. Viimeiset mohikaanit jatkavat kuitenkin hävittyä taisteluaan hautaan asti.

    • "MIKSI EVOLUUTIOTEORIA ON KUOLEVA TEORIA"
      Ei se nyt vaan taida olla, kirjoitathan sinäkin jokaisessa aloituksessasi siitä.

      • evoluutio.on.satua

        Hyvät tavat edellyttävät muistokirjoituksia. Oikein hyvätapainen tekee ne etukäteen.


      • evoluutio.on.satua kirjoitti:

        Hyvät tavat edellyttävät muistokirjoituksia. Oikein hyvätapainen tekee ne etukäteen.

        Ei tosiaan olisi poikkeuksellista uskovaiselle hekumoida kuvitteellisella tulevaisuudella - samaahan he ovat Jeesuksensa kanssa tehneet.


    • Fiksu.Kreationisti2

      Evoluutioteoria ei kuulu palstan aihepiiriin. Aloittaja on tuunettu ateistihomoevokkitrolli.

      Ilmoitettu poistoon ja hätäkeskukseen.

      • Peukutan sinua joka kerta, kun kirjoitat: "Evoluutioteoria ei kuulu palstan aihepiiriin,"


    • hieno.avaus

      RaamattuOnTotuus-nimimerkki on taas täällä! Olen niin odottanut, että jälleen kirjoittaisit. Olen niin iloinen, kun teet niin!

      • Ja_kaikki_uskoivat

        Trooooooooooooololllolloooooooo! Trolololoooooooo! TROOO-OOOOO-OOOO-OLLOLLOOO! Trololo... trolololool... TROLLLLOOOOLLLLLLLOOOOOOLLLLLOOO!


    • Niin miten sapiens saadaan muuttumaan neaderthalin ihmiseksi?

      • Luomisen_Seiskalehti

        Tupakkia ja viinaa niin se on siinä! Näin saat nimittäin helkkaristi lisää lihasmassaa, muutut gingeriksi ja sinisilmäiseksi vaikka olisit ollut jotai muuta, ja luustosi rakenne muuttuu vantterammaksi, joten kestät paremmin kylmää sillan alla. Lisäksi osaat myös käyttää työntökeihästä effektiivisesti, ja sitähän tarvitaan kun joku oksa otetaan astaloksi kanssaspugeja vastaan. Isoilla silmillä näet hyvin pimeässä siltojen alla, että kellä kaiffarilla on kähvellettävä pullo ja kellä ei.


      • 884756

        Ei sapiens neaderthalin ihmiseksi muutu, eikä ole tarkoituskaan muuttaa. Neaderthalin ihminen on kehittynyt sapiensiksi ja se on tieteellinen totuus ilman uskomuksia tai taruja.
        Nimimerkki Facktus facktorum.


      • 884756 kirjoitti:

        Ei sapiens neaderthalin ihmiseksi muutu, eikä ole tarkoituskaan muuttaa. Neaderthalin ihminen on kehittynyt sapiensiksi ja se on tieteellinen totuus ilman uskomuksia tai taruja.
        Nimimerkki Facktus facktorum.

        Rot väittää että kallon morfologia on epigeneettisesti säädelty ominaisuus. Mutta jostain kumman syystä arvon opettaja ei ole suostunut tarkentamaan prosessia miltään osin. Mystinen juttu.


      • Krevokki

        Olettehan te tämän monta kertaa kuulleet? Sukupolvien välein tuli joitakin mutaatioita jälkeläisilleen, ja ne muutokset johtivat miljoonien vuosien kuluessa tuollaisiin muotoihin? Olettehan te tämän nähneet ja kuulleet, jopa kreationistit, miksi ette tätä usko tai tiedä?


    • Hei tomi, linkki parodiasivustolle unohtui

    • Olevateoria

      Kerropa Tomi paljonko (kuvitteellinen ) jälkeläisesi on rappeutunut sinusta?

      • Ei tiedä vielä, tennissukka ei ole tullut vielä raskaaksi tuhansista yrityksistä huolimatta.


      • Hahahhahahaaasaa
        marathustra kirjoitti:

        Ei tiedä vielä, tennissukka ei ole tullut vielä raskaaksi tuhansista yrityksistä huolimatta.

        Repesin :)


    • kiitosavauksesta

      Oli niin asiantuntevaa tekstiä etten itsekään tajunnut. Avaaja on perehtynyt asioihin ja osaa hyvin tuoda evoluutioteorian epäkohdat esiin. Niitä ei uskota vaan evoluutioteoria on kuin uskonto josta pidetään viimeiseen asti kiinni. Jeesus tulee vielä näyttämään nämä valheet niin että ateistit ei voi kuin myöntää Jumalan olemassaolon.

      • muuanmiäs

        Voi sinua Tomi, kun olet läpinäkyvä:(


      • Doom87

        Myönnän joulupukin olemassaolon, koska kuusen alla on lahjoja.


      • Vaavipaapoo

        Jep, kyllä varmana on olemassa. Ja esiintyy "Santa Claus"; missä hahmossa haluaa, kuten Teräsmies, kun näyttelijänsä on vain eri.


    • muuanmiäs
    • Doom87
    • Factspls

      Vaikka kuinka yritän, en löydä yhteyttä pointtisi ja kertomasi faktatiedon välillä. Tulee mieleen se lelu lapsille, jossa erimuotoisia palikoita pitää laittaa niille sopiviin reikiin. Vaikka kuinka yrittää, kolmio ei mene ympyrän reikään. Samoin mikään sanomasi ei johdonmukaisesti riitä olettamaan, että evoluutioteorialla ei tieteellistä pohjaa.

      • Kun taas rukoilis jumalaa niin neliskanttinen palikka menisi pyöreään reikään. Tainnu jäädä älyllinen kehitys siihe ko sitä ihmettä alettiin odottaa eikä tehty ongelman eteen ratkaisuja jotka perustuvat naturalistisiin ja empiirisiin havaintoihin...


    • TomiUalto

      Söin äsken omaa kakkani._

      • en.epäile

        Jos uskoo evoluutioon, pystyy varmaan tuohonkin.


      • LuojaLantalassa
        en.epäile kirjoitti:

        Jos uskoo evoluutioon, pystyy varmaan tuohonkin.

        Noin sen varman täytyy olla koska kretuhan ei niele paskaa muuta kuin jumalansa käskystä. Tai jos lahkojohtaja käskee. Tai jos päässä oleva ääni käskee. Tai jos saattuu uskomaan että paskan nieleminen edistää taivaaseen pääsyä. Mutta ei siis muuten.


      • en.epäile kirjoitti:

        Jos uskoo evoluutioon, pystyy varmaan tuohonkin.

        Jänikset tekevät sitä vaikka eivät luultavasti tiedä evoluutiosta tuon taivaallista. Tuskin tiedät sinäkään.


    • eioovaikeeta

      Ensimmäinen askel uskottavuuteen on se että osaa löytää oikean palstan mihin kirjoittaa. Evoluutioteoria kuuluu evoluutiopalstalle. Miksi uskoisin mitään mitä tekstissä lukee jos näin yksinkertainen asia on mennyt pieleen?

    • Krevokki

      "Älkää tuomitko sitä, mikä ei ole omaan tietopiiriinne kuuluvaa"(Tuomaan Evankeliumissa Jeesuksen sana". Lopettakaa kreationistit jo evoluutioteorian ruotiminen kokonaan, ette te siitä mitään näytä ymmärtävän, kertokaa jostakin muusta. "Älkää sanoko väärää todistusta lähimmäisestänne"

    • Krevokki

      Älkää kretionistit kertoko tai ruotiko evoluutioteoriaa enää lainkaan:"Ette kelpaa tuomareiksi niissä asioissa, jotka eivät ole omaan tietopiiriinne kuuluvaa"(Jeesus Tuomaan Evankeliumissa)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      58
      880
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe