Riesling-punaviinejä?

Ostin junhannukseksi puolen litran kossun lisäksi kolme pulloa viiniä taas pienen tauon jälkeen: Yhden valkoviinipullon Saksasta Riesling-rypäleistä tehtyä, joka on kesäisen raikas sopivassa lämpötilassa nautittuna ja pehmeän makeahko, ja jopa hivenen sitrusmainen, ja sitten kaksi pulloa punaviiniä: Etelä-amerikasta Chilestä ja Argentiinasta Merlot-rypälelajikkeesta tuotettua juotavaa.

Okei, saatan kuulostaa aloittelijalta, sillä valkkareissa saksalainen Riesling on helppo harrastuksen aloittamiseen ja Merlot punkuissa, mutta mielenkiintoni heräsi, onko Riesling-rypälelajikkeesta missään päin maailman kolkkia valmistettu punaviiniä? Jos on, niin missä ja onko kyseinen juoma Alkon valikoimissa? Pistin Alkoon palautetta, että verkkosivuilla voisi olla myös tuotehakukriteerinä rypälelajike, mutta etsiessäni pehmeän makeita, ja raikkaita viinejä punaviineistä, Alkon hakukone ehdotti Merlot-viinejä minulle. No niitähän minä ostin.

Jos Riesling on hyvä harrastuksen aloitusviini valkkareissa, olen punaviinin ystävä, ja Merlot on periaatteessa kanssa punkuissa hyvä aloittelijan juoma. Ainakin Chileläisiä Merlot-viinejä on helppo nauttia ja niistä saa ihan hyvin makua irti jopa katkarapu-Cesar-salaatin kanssa tai ihan yksistäänkin.

Merlot puoltaa aloittelijan viiniksi myös se, että se on edullisempaa, kuin esim. Cabernet-rypälelajikkeesta tehdyt, tosin valmistusaika on lyhyempi. Ja hyvä viini kokeneempien mukaan iän mukaan kypsyy paremmaksi, kuin muusikkokin.

Kertokaa siis kokeneemmat viiniharrastajat, onko todella näin, että Riesling-lajike on ainoastaan valkoviini-tuottajien heiniä? Googlekin osaa ehdottaa Riesling Red wine, joten sitä on moni muukin hakenut minun lisäkseni sieltä, mutta jos haluaisi kevyen makeahkon punaviinin kesäiltojen iloksi, voisi Riesling-rypällestä saada ihan kelpoa tavaraa?

Olen punavihreä turkulainen vaikuttaja, ja yleensä ostan Etelä-Amerikkalaisia punaviinejä illan istujaisiin, mikäli minulle tulee keskusteluseuraa kylään tai muuten viettämään sopivaa aikaa kanssani luokseni illanistujaisiin seurustelujuomaksi. Olisi hienoa tarjota hienostuneempaa ja lievän makeahkoa juotavaa älyllisen keskustelun ratoksi vieraille ihan seurustelun ja suolaisen pikkunaposteltavan kera, joka tarkoittaa käytännössä sileitä tai grillimaustettuja sipsejä jättipussista suolaisena naposteltavana. Suosituksia?

1

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MaukasUnkarilainen

      Riesling on viinirypälelajike, jonka rypäleet ovat vihreitä ja hapokkaita. Punaviinin punainen väri tulee viinirypäleiden punaisesta kuoresta. Vihreäkuorisista rypäleistä ei saa punaista viiniä. Siksi riesling on aina valkoviiniä.

      Punainen, lievästi makeahko juoma illanistujaisiin sipsien seuraksi voisi löytyä vaikkapa Länsi-Unkarilaisesta pehmeästä ja hedelmäisestä Kékfrankos-rypäleestä (Blaufrankisch-nimellä Itävallan puolella). Kokeilepas tätä: https://www.alko.fi/tuotteet/442627/Magyar-des-V-r-s-Bor

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1685
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1332
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      283
      1237
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      112
      1072
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      917
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      865
    7. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      229
      824
    8. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      20
      749
    9. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      739
    10. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      39
      722
    Aihe