Wanha lieksalainen, lapsuuteni juhannuskuvia

Olen kirjoitellut juhannuksen vietostani ennenkin. Kertaus on paikallaan näin juhannuksena.

Asuinmökkimme ulkorappusten molemmin puolin laitettiin juhannusaattona muutaman metrin korkuiset koivut. Naisväki oli jo edellisenä päivänä ripsunut tuvan ja pessyt lattiat sekä koristellut sisätiloja luonnonkukilla.

Ensimmäiset uudet vastat kuuluivat juhannusaaton saunaan, joka oli lämmitetty hyvissä ajoin jo iltapäivällä. Saunan jälkeen syötiin tukeva ateria, johon kuului usein jo uusia perunoita ja kalaa.

Ruuan jälkeen nuoremmat ja vähän vanhemmatkin lähtivät parin kilometrin päässä olevan lammen rantaan katsomaan kyläläisten ilottelua ja yhteisen kokon sytyttämistä, joka tapahtui puolen yön aikoihin. Rannalla oli kattamaton lankuista tehty lava, jossa kyläläiset tanssahtelivat tutun haitaristin säestyksellä aamuyön tunneille saakka. Lavalla tanssittiin muinakin kesäisinä viikonloppuina.

Muutamat talonisännät saattoivat jättää eväspullonsa lavan tulotien varteen, jossa he kävivät välillä muka salaa jäähdyttelemässä itseään pienillä porukoilla. Pientä kärhämääkin joskus syntyi, mutta sovussa kuitenkin selvittiin taas juhannuksen jälkeiseen elämään.

Lähikylien nuoret tapailivat aaton riemuissa toisiaan ja saattoipa juhannuksena lempikin leiskahdella ja johtaa myöhempiin tapaamisiin ja jopa sitäkin pitemmälle.

Juhannukseksi ostettiin puinen limonadikorillinen erivärisiä virvoitusjuomia, joissa oli repäistävä alumiinikorkki. Limonadi oli lapsille kesän kohokohta, koska hyvin harvoin perheillä oli varaa ostaa virvoitusjuomia. Perheissä oli paljon lapsia ja rahat riittivät vain tärkeimpiin ostoksiin. Äidillänikin oli kymmenen sisarusta.

Juhannus on minun lapsuuteni kesän kohokohtia 40-luvun lopulla ja 50-luvun alussa.

26

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä nousi kaihoisat muistot mieleen kirjoituksestasi.
      Se oli tosiaan nuo kaksi koivua joka mökin pihalla rapun molemmin puolin.

      Joillain rikkailla talollisilla oli istutettu muutaman metrin halkaisijaltaan pyöreään ympyrään, jotain lehtipuuta, usein pihasyreeniä.
      Sitä sanottiin "Lehtimajaksi" jota sitten käytettiin ensimmäisen kerran Juhannuksena.
      Siellä oleiltiin viikon verran joka päivä, niin paljon kuin ehdittiin.
      Sen jälkeen se jäi lopuksi kesää lasten leikkipaikaksi.

      Itselläni oli tapana lähteä vaeltamaan jo alkuillasta metsiin ja tulla vasta aamulla takaisin.
      Kuljin koko ajan ja nautin yksinäisyydestä luonnossa.
      Tämä oli lapsuuteni ja nuoruuteni aikaa.

      Sitten maailmalla Jussi oli joskus työntäyteistä, pahoilla remupaikoilla järjestystä pitämässä.

    • pienipellavapää

      Lapsuuteni juhannuksia vietimme Viensuulla, saaressa olleessa mummolassa. Juhannusviikolla iltaisin kylän väki kokoontui rakentamaan yhteistä juhannuskokkoa. Kokon rakentaminen oli mukavaa yhteisöllistä puuhaa. Välilä nautittiin kahvit ja me lapset saimme mehua ja pullaa. Eräs juhannusaatto on jäänyt mieleeni jotenkin erityisesti. Ukki oli käynyt hakemassa jostain lähitalosta vastakirnuttua maalaisvoita ja kun heräsin oli mummi jo leiponut tuoksuvaa maalaisleipää. Kyllä maistui hyvälle lämmin leipä tuoreen voin kanssa.
      Päivällä soudimme ukin kanssa Honkalaan hakemaan maitotinkiä ja postia. Maitotalon tuvan lattialle oli levitetty kauniit raitaiset riepumatot. Pöydällä liina ja luonnonkukkia maljakoissa. Tuli juhlallinen tunnelma ja keinuessani maitotalon narukeinussa lauloinkin sydämeni kyllyydestä "Juhannus on meillä herttainen... Pirtti on jo pesty valkoinen....!"
      Mökissä oli pärekatto ja sen vuoksi kuumana kesänä leipominen suoritettiin aikaisin aamuyöstä katon ollessa yökasteinen.
      Juhannusaaton iltapäivän kruunasi lämmin tuoksuva savusaunan löyly ja uiminen Pielisen aalloissa. Sitten pukeuduttiin pyhävaatteisiin ja mentiin yhdessä tehdylle kokolle.
      Juhannuskoivut laitettiin portaanpieliin. Ja on sanottava, että jo lapsena minusta oli todella surullinen näky, kun juhannuspäivänä katseli nuutuneita koivuja. Niinpä meillä ei kaadeta eläviä koivuja portaiden koristeeksi, vaan ihaillaan niitä niillä sijoillaan missä kasvavat.

      • Lämminhenkinen kertomuksesi kuvaa oikein hyvin juhannuksen viettoa Pielisen luonnonkauniissa rantamaisemissa. Hyvin samanlaisena minäkin muistelen juhannuksen touhuja 50-luvun vuosina.

        Kirjoituksestasi voi aistia keskikesän idyllin juhlallisen henkäyksen savusaunoineen, juhannuskokkoineen, luonnonkukkineen, koivuineen ja tuoreen leivän tuoksuineen. Juhannuksen juhlallisuutta korostivat mainitsemasi pyhävaatteet, joihin pukeuduttiin yhteistä kokkoiltaa varten.

        Kirjoituksesi sai aikaan mukavien muistojen vyöryn. Toivottavasti saamme lukea samanmoisia kauniita paikkakunnan muisteluitasi jatkossakin. Ne ovat tämän palstan parasta antia.


      • Kauniita muistoja sinulla Pienipellavapää.
        Tuli aivan kaipaus entisiin, jotka ovat iäksi menneet.

        Sinä osaat tuoda tunteet sanoiksi.


    • hissanmaikk

      Jauhopää kamuttaja sekoilee asioooihin joista eii ttiedä mmitään

      • maanantai.jo

        Lopeta jo se juopottelu! Juhannus jo oli ja meni joten älä sekoile enää arvoisa hissanmaikk.


    • kuulehhan.hissa

      Hissanmaikasta tehty ilmianto ylläpidolle, ja psykiatriseen sairaalaan, koska hän ei saisi olla irrallaan, vaan hihattomassa paidassa ja lääkittynä!

      • hoitoon.joutaisi

        Aivan samaa mieltä hissanmaikasta.


      • saamme.olla.rauhassa
        hoitoon.joutaisi kirjoitti:

        Aivan samaa mieltä hissanmaikasta.

        Heinäkuun alussa hissanmaikk pääsee takaisin hullujenhuoneelle nauttimaan arvoisestaan elämästä. Viinaa ei ole tarjolla ja hoitajat tuovat rauhoittavat pillerit ajallaan, jotta pakkopaitaan ei tarvitse turvautua.


    • syntynyt58vasta

      Lisäisin noihin muistoihin piirakat. Juhannuksen aattoaamuna paistetut ja paistin sen jälkeisessä lämmössä juhannuspäiväksi muhimassa.

      Kun olen vähän nuorempaa ikäluokkaa, niin lenkkimakkaran käristys nuotiossa alkoi minun lapsuusvuosina. Nuo limsat helposti haavoittavine alumiinikorkkeineen olivat vielä käytössä.

      • pähkäelii

        Tuli mieleen noista ajoituksista se, olikohan täällä piirakoita yleisesti leivottu jo ennen evakoiden tuloa.
        En tiedä oliko 1989 syntynyt mummoni tehnyt niitä jo ennen sotia.


      • syntynyt1958vasta

        Pitäisin mahdollisena että perinne on vanhempi. Paljon porukkaa on seilannut Pielisjärven ja piirakka-aluiden välillä asumassa jo 1600-luvulta lähtien. Tuskin on kuitenkaan joka mökissä tehty.

        Siskotyttö oli vasta sairaalassa ja oli sattunut huonekaveriksi 94-vuotias erittäin hyvin sotajan ja jo sitä edeltävien muistava vanha nainen. Tietäjiä on siis vielä elossa, jos vain sattuisi tuntemaan.


    • se.on.tietäjä

      Kamuttaja taitaa olla juuri tuota ikää tai ainakin lähelle.

    • keski.ikäne

      Minun ukki kertoi myös noista lehtimajoista.

    • suojäveläis.sukua

      Suojärvelläkin oli ennen ollut niitä' lehtimajoja, muistan kun minun isä ja äiti puhui joskus niistä. Mistähän se tapa on peräisin liekö Ruotsista.

    • Vuonislahti

      Karjalasta ja idästäpäin on lehtimajat tulleet. Osaisiko tietäjät kertoa mitään enemmän meinatten alkoi kiinostaa.

    • luupiät

      Eikö kukaan tiedä mitään niistä????

    • Sukuni on lähtöisin Venäjältä ja uskon, että lehtimajaperinne on kulkeutunut Suomeen Karjalankannaksen suunnalta. Isäni vanhemmat veljet rakensivat lapsilleen lehtimajan nuorista metsästä haetuista koivuista jokaiseksi juhannukseksi lasten ollessa pieniä 40- 50-luvuilla. Minun kotipihassani oli tuuhea monihaarainen vaahtera, joka muuttui kesäksi suojaisaksi majaksi eikä erillistä lehtimajaa tarvinnut rakentaa. Koivut laitettiin kuitenkin ulkorappujen molemmin puolin.

      Lehtimajajuhla on myös raamatullinen juhla, jota tosin vietetään syksyllä (3. Mooseksen kirja):
      "Kaikkien israelilaisten tulee silloin asua lehtimajoissa seitsemän päivää,
      jotta tulevatkin sukupolvet muistaisivat, että minä annoin israelilaisten asua lehtimajoissa, kun toin heidät pois Egyptistä".

      Jokainen tutkikoon itse, onko näillä lehtimajoilla jotakin yhteistä tekijää.

    • Wanha jo näköjään kertoikin mistä juhla on aivan alkujaan.
      Sitä ei tiettävästi tavata muualla kuin suomensukuisten kansojen keskuudessa, Suomessa ja Israelissa, sekä juutalaisten keskuudessa maailmalla.
      Tunnetaan näiden lisäksi jonkinlaisena versiona parin pienen kansan keskuudessa, joilla arvellaan olevan israelilaiset juuret (10 kadonneen heimon).

      Aika merkillinen asia.

    • Rauhallista ja turvallista juhannusta kaikille Lieksan palstan lukijoille ja kirjoittajille!

      • Hyvin nostettu! Mitenkäs se sanonta kuuluu, vanhassa vara parempi, sano hirsivara;)

        Tämä seuraava runo on hieman Leinomaisen synkkää, vaikkei se Leinoa ole. Sopii hyvin kuitenkin ennakkovaroitukseksi sepalus auki veneen laidalta ilman paukkuliiviäkään vettä heittäville Juhannus Urhoille. Heistä huomisissa lehdissä luemme, kuulemme uutisista. He tekivät Juhannustaikoja monin eri tavoin, ja näkivät tulevan morsiamensa, tai lesken, rannalla vielä kerran. Häät vain jäivät pitämättä. Hautajaiset molemmilla.

        Kaikesta tästä jo todetusta huolimatta, kaikille toivotan oikein hyvää ja turvallista Juhannusta.

        Ja se runo.

        Ylitse kuulaan, kimmeltävän veen
        käy lokkein lento yössä hiljalleen,
        ja kaislat huojuu onnen unelmoissa.
        Kuin laulu kuoleva
        soi siipein havina!
        Ja laine vierii rannan ruohikoissa.

        Ne lentää laumat lumivalkeat,
        ja suurten merten taakse katoovat.
        Ma rinnassani tunnen riemun salaa:
        kuin linnut tumman veen
        elämä murheineen
        noin katoo- eikä enää koskaan palaa.

        ILMARI PIMIÄ


      • Kiitos toivotuksista Wanha.


    • Anonyymi

      Kiitos nostosta Wanha. Nyt selvisi ainakin minulle mikä on lehtimaja josta olen kuullut vanhempien ihmisten puhuvan.
      Nuori lieksalainen.

    • Anonyymi

      Tuo Lehtimajanjuhla oli minulle uutta tietoa, että sitä ovat viettäneet suomalais- ugrilaiset heimot. Nosti mieleeni kummia ajatuksia, että olemmeko me suomalaiset ???????????????????

      • Anonyymi

        Olemme nyt suomalaisia. Toista se oli joitakin tuhansia vuosia sitten kun idän suunnalta vaelsimme nykyisille alueillemme..


      • Asiasta on monia teorioita aivan tieteen pohjalta.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2387
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1938
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe