Mistä on hyvä aloittaa

Ukonjalanjäljillä

Olen kiinnostunut suomen muinais uskonnosta ja olen lueskellut Wikipedia artikkeleita joista saa jotain tietoa, mutta silti aika vaikeaa olisi aloittaa sen perusteella. Voiko kukaan suositella hyviä kirjoja joista voisi tietoa muinaisista uskomuksista ja niihin liittyvistä perinteistä etsiä? Tai osaako/jaksaako kukaan joka tätä uskoa harjoittaa kertoa näistä uskomuksista? Lisä kysymyksenä, kun en aivan varma ole: asuivatko suomalaiset ennen kristinuskoa jossain vaiheessa saunassa/savu pirtissä? Tällaisen tiedon jostain luin, mutta en ole varma oliko se ennen vai jälkeen kristinuskon saapumista suomeen.

10

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IhanHyviäVinkkejä

      Tutustu ensisyksynä vaikka kekrijuhlaan esim osallistumalla ja etsi siitä tietoa netistä kuten vaikka taivaannaulan ja lehto ry:n sivuilta. Näiltä perinnetieto seuroilta kaiketi saa myöskin kysellä jos on jotain kysyttävää.

      Kirjaksi suosittelen paksua jokapaikan teosta Suuri perinnekirja: Suomalaista juhlaperinnettä ennen ja nyt, tai toista tätä toista tiedon järkälettä Juhlan aika: Suomalaisia vuotuisperinteitä. Näistä kirjoista ainakin väännetään lehtiartikkeleita vuoden tai kahdenvälein esim wanha-ajan joulusta.

    • lukutoukka_

      Ihan adlibriksestä näyttää löytyvän hyvin kirjoja otsakkeen "Suomalais-ugrilaisten kansojen muinaisuskonnot ja mytologiat" alta: https://www.adlibris.com/fi/aihealue/suomalais-ugrilaisten-kansojen-muinaisuskonnot-ja-mytologiat-101488?filter=inventory:10&sort_by=Title&order_by=Asc
      Jostain syystä tuolla ei näy kaikki aiheeseen liittyvät kirjat, mutta kun noita selailee niin alkaa adlibris ehdottaa muitakin aiheeseen liittyviä opuksia.

      Kannattaa tutustua myös taivaannaula-facebook-sivustoon, sekä taivaannaula-yhteisön ylläpitämään sivustoon: http://www.taivaannaula.org/ Myös saman sivuston tarjoama vapaamuotoinen kirjoitelma Esivanhempien puu on mielenkiintoista luettavaa (tosin lähteet ovat paikoin selvittämättömiä): http://www.taivaannaula.org/esivanhempien_puu.pdf

    • miirija

      Suosittelen luettavaksi Mikko Kamulan kirjan Ikimetsien sydänmailla. Siitä pääsee hyvään alkuun ja miellyttävästi, koska kirja on todella hersyvä, helppolukuinen ja muinaishistorian tutkimiseen innostava Metsän kansa-sarjan aloitusosa.

    • Tårspå

      Suomalaisista ei kerrota mitään tai oikeastaan ei miltei mitään.

    • Löytyyhän näitä: 2 samannimistä tiiliskiveä "Suomalainen mytologia", toinen Martti Haaviolta, toinen Iivar Kemppiseltä. Niissä lähestytään aihetta vähän eri kulmista, ja ne aika hyvin täydentävät toisiaan. Niistä ei kai ole vuosikymmeniin otettu uusia painoksia, mutta ainakin isommista kirjastoista pitäisi löytyä.
      Lennart Meren "Hopeanvalkea".
      Timo Heikkilän "Ukon kirves", "Aurinkolaiva", "Kalevalan metafysiikka". Noista ainakin viimeinen menee minulta vähän yli hilseen, mutta en malta olla kehumatta, kun olen Timon muutaman kerran tavannut ja tiedän että hän on varsin syvällisesti perehtynyt aiheeseen.

      • Tårspå

        Tavallinen tallaaja ei osaa edes etsiä näitä puhumattakaan kysyä kirjaston virkailjalta jotka eivät tiedä senkään vertaa..
        Suomalaisuus pidetään vain metsän asukkailla ryyditettynä kerjäläistaruna jonka ruotsalaiset johtivat sivistykseen.Sukupolvesta toiseen hakataan tämä opetus oppilaiden päihin jokaisessa koulussa alaluokilta lukioon.
        Jonkun tai joidenkin viisaampien pitäisi tästä nostaa meteli,tavallinen kansa kun ei osaa tehdä sitäkään ja jos joku sellaista tekee on hän vain kiihkoisänmaallinen joka puhuu palturia.

        Kaikkkea ja kaikkia muita kansoja nostetaan ja ylistetään mutta me istumme nöyrinä lippalakki kädesä kumarrellen,sanoo kuka tahansa mitä tahansa.
        Eiköhän olisi aika jo ampua alas nämä ruotsalaiset tarinat metsäläisistä.

        Surullista.


      • jatkoaedelliseen

        asettui nykyisen Uudenmaan alueelle. Panu Eroksenpoika,
        Gideon Junnaksenpoika, Horar Filipuksenpoika, Jaakkima Jaakkimanpoika,
        Nestuoj Vladinpoika ja Ippus Taaginpoika asettuivat pitkin Suomen rannikkoa.
        Hyijyippe Pjotrinpoika ja Michel Pjotrinpoika Keski-Suomeen. \0


      • jatkoaedellisiin

        Ruotsin maaperälle eli Ruotsin nykyisten rajojen sisäpuolelle saapui ensimmäinen ihminen vasta noin 783 jKr eli Suomea aloitetiin asuttamaan ensin.


    • SuomiVsViro

      Kannattaa lukea Anna-Leena Siikalan Itämerensuomalaisten mytologia, ja Lennart Meren kirja Hopean valkea. Näin voit verrata suomalaisen ja virolaisen asiaan perehtyneen henkilön käsitystä itämerensumalaisestä mytologiasta.

    • niiseonniiN

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe