Lääkäreitä Suomessa liikaa 6-7 vuoden päästä?

Lopiskelija

Vuosia sitten lääkäripula oli Suomessa ja lääkärien aloituspaikat ovat tuplaantuneet vuosien aikana, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.
Hän myös pelkää, että nykyisen lääkärien "liikakoulutuksen" takia Suomessa voi 5-7 vuoden päästä valmistua lääkäreitä niin paljon, ettei heille enää löydy työtä koulutustavastaavaan työhön. Asiaa ei helpota se, että terveydenhuollosta pyritään leikkaamaan 3 miljardia euroa, joka toteutetaan esimerkiksi sulkemalla osastoja, joka vähentää lääkärien työpaikkoja. Myös ulkomailta suomalaisia lääkäriopiskelijoita palaa Suomeen vuosittain "tiedokunnan suuruinen määrä".

Eli tällähetkellä lääkärien ylikoulutus terveydenhuollonleikkaukset aiheuttavat sen, että valmistuvat lääkärit 6-7 vuoden päästä ovat työttömiä.

Mitä mieltä lääketieteeseen pyrkivät / lääketiedettä opiskelevat?

Itse olen syksyllä lääketieteen aloittava ja kyllä vähän nykyinen ylikoulutus mietityttää... :O

21

1686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niinpäniinn

      Kun nyt itse on päässyt tiedekuntaan, olisi tietty hyvä, jos koulutuspaikkoja vähennettäisi kiireesti puoleen nykyisestä tai vieläkin vähemmäksi. Se olisi eduksi kaikille valmistuville ja jo valmistuneillekin, töitä riittäisi ja palkkaa voisi vaatia entistä enemmän.

    • Kokemustaepäpätevistä

      Hyvään suuntaan ollaan menossa jos joka paikkaan olisi edes vähän kilpailua ja Suomen kielen taitoinen lääkäri saatavilla. Nyt vanhukset ulkomaisten armoilla, kun lääkäri keksii itse diagnoosit kun ei ole potilaan kanssa yhteistä kieltä eikä kunnon ammatti taitoakaan.

    • Vuosikymmeniäalallaollut

      On totta, että Suomessa on viime vuosina koulutettu liikaa sekä lääkäreitä että hammaslääkäreitä. Jo nyt hammaslääkäripuolella havaittavissa kovaa kilpailua työpaikoista niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Vaikka työmarkkinakyselyihin vastaa rehellisesti tilanteesta ja varoittaa päättäjiä ylikouluttamisesta, ei viesti tunnu menevän perille:( Fakta on, että tämä ilmapallo poksahtaa muutamien vuosien päästä...

      • Sinun turha puhua ylikouluttautuminen olisi turhaa koska harvoin näen niiden opiskelevan korkealle, vai olenko väärässä?


    • Minä en halu lääkäriksi mutta entä erikoistuvat? Yleislääkärille jää niin kapea kuva.

      • suomenkielentaitoinen

        Tässä tämä "kielimuuri" konkretisoitui :) Lääkäreiden ylikouluttaminen = koulutetaan liikaa lääkäreitä työmarkkinoille > työttömyyttä. Termillä ei ole mitään tekemistä lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen kanssa...se on hyvä ja välttämätönkin asia nykyään :)


      • suomenkielentaitoinen kirjoitti:

        Tässä tämä "kielimuuri" konkretisoitui :) Lääkäreiden ylikouluttaminen = koulutetaan liikaa lääkäreitä työmarkkinoille > työttömyyttä. Termillä ei ole mitään tekemistä lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen kanssa...se on hyvä ja välttämätönkin asia nykyään :)

        Tämän halusin nyt erikseen varmistaa kun juuri ymmärsin tämän juuri pelkkiä lääkäreitä.
        Minulla on kuitenkin dysfasia joten otin asian herätelleet esiin.

        Erikoistuvat ovat minusta olenlaisin asia. Niiden kanssa on mukavampi puhuakkin kun pystyvät antamaan vastauksen mikä on looginen.

        Yleislääkäri taas tuottaa vaikeuksia kommunikoida eikä osaa kertoa asiaani eteenpäin miten toivoin, Jotkut lasten tauditkaa voi olla hukassa jotka ovat perinteisiä ja itselleen tuttuja juttuja.


        Olen pikku hiljaa jatkuvasti kehittynyt kielessä kun joutuu erittäin tarkkaa miettiä mitä muut ymmärtää.


      • suomenkielentaitoinen kirjoitti:

        Tässä tämä "kielimuuri" konkretisoitui :) Lääkäreiden ylikouluttaminen = koulutetaan liikaa lääkäreitä työmarkkinoille > työttömyyttä. Termillä ei ole mitään tekemistä lääkäreiden erikoistumiskoulutuksen kanssa...se on hyvä ja välttämätönkin asia nykyään :)

        Erikoislääkäreillä on vaikea päästä ja taas toivoisin olevan helpompaa että saa vastauksia ongelmiin koska kommunikointi tuottaa minulle vaikeutta


    • paljkokemusta

      Lääkäreitä ja lääketieteen kandidaatteja tarvitaan ehdottomasti lisää, sillä maaseutusairaaloiden ensiavussa joudutaan nykyään lääkäripulan vuoksi käyttämään vuokralääkäreitä. Tämä merkitsee monille potilaille hoitamattomuutta ja vammaisuuden lisääntymistä. Hoitovirhevalituksia käsitteleviä ylilääkäreitä pitäisi voida irtisanoa, sillä monet heidän vastauksistaan ovat roskaa. Myös johtavia ylilääkäreitä pitäisi voida irtisanoa, koska he usein laiminlyövät laadunvalvonnan. Tilalle tarvitaan vastuuntuntoisia lääkäreitä ja hoitajia. Potilaiden paranemistapahtuma perustuu kemian, fysiikan, biologian, matematiikan, tilastotieteen, lääketieteen ja teknisten tieteiden yhteistyöhön. Kuitenkin lääkärit potilaita lähimpinä keräävät itselleen kiitokset ja rahapalkkiot. Kehityksen jarru sekin.

    • vainterveethoidetaan

      Tänään Kauppalehden digiversiossa kerrottiin EUn terveydenhoitotutkimuksesta. Siinä sanottiin, että Suomessa on lääkäreitä vähemmän kuin EUssa keskimäärin. Suomi myös laittaa terveydenhoitoon vähemmän rahaa kuin EU-maat keskimäärin bruttokansantuotteeseen suhteutettuna.

      • Niimpäniin11111

        Tilanne on kylläkin päin vastainen kuin kerroit ja varsin valheellinen. Nykyisessä sukupolvessa todellisuudessa joka 40. nuori kouluttautuu lääkäriksi ja nykymäärillä suhdeluku on liki 1 per 300 kansalaista eli tilanne on moninvertaisesti parempi kuin olisi ylipäänsä tarvetta olla. Monissa Euroopan maissa luku voi olla vain 1 per 2500 keskimäärin......Nykyään suomalaiset ovat vain kovin vaativia tilanteen suhteen. Terveydenhuolto on laadultan myös maailman kärkeä, joten eipä tuo bkt arviokaan ihan putkeen mennyt...


    • oripäävajaus

      Lääkäreitä koulutetaan jatkuvasti lisää mutta monet siirtyvät yksityissektorille tekemään vain osatyöviikkoa. Lääkärien palkkiot ovat niin hyviä. Paikallislehdessä kerrottiin, että Oripäähän on jatkuvasti haettu terveyskeskuslääkäriä mutta ei ole saatu.
      Lääkäripalvelujen laatu riippuu valtavasti asuinpaikasta. Esim. Turussa on hyvää mutta muutaman kymmenen kilometrin päässä EA-palvelu on toisinaan aivan ala-arvoista, hoitamatonta. Näistä asioista ei pääse lehtiin kirjoittamaan. Aluehallintovirastoihin on vuoden valitusjonot. Tarvitsisi ehdottomasti korjata asioita.
      Suomalainen terveydenhoito ei ole lähelläkään maailman kärkeä. Esim. infektioiden hoito on toisinaan aivan ala-arvoista. Menee liikaa palotteluksi, onko kysymyksessä virus vai bakteeri.
      Viime kuussa vietettiin kirottua eurooppapäivää, jonka osa lääkäreistä on tulkinnut väärin. Toiset potilaat joutuvat siitä sitten kärsimään loppuelämänsä ajan. Thaimaalaiset menetelmät ovat toisinaan parempia kuin suomalaiset.
      Särkylääkkeissä keskitytään liikaa vain vatsan hyvinvointiin. Aspiriinia pitäisi suosia, sillä se on tehokas avhtukosten estäjä. Mutta kun lääkäreillä on systemaattisia päättelyvirheitä.
      Viime aikoina on onneksi löydetty, että sinkkiasetaatti lyhentää monia flunssia. Arvokas tieto monille, olisi ollut aikoinaan minullekin. Sinkkisitraatti ei kuulemma auta.

      • Anonyymi

        kunnat ilmeisesti pyrkivät säästämään sairaanhoidosta ettei verikokeita millään tahdottaisi
        ottaa vaikka potilaalla on kurkku kipeä ja kuumetta, minua oli aina vaivannut angiina joka
        ilmestyi usein vilustuessani , 1962, 1984, 1999 olin Thaimaassa ja onneksi hotellissa oli lääkäriasema jossa sain antibioottia, koko 2vk joululoma meni vuoteessa maaten , jouluna
        kävin pihalla jouluaterialla ja palelin, palasin kotiin terveenä . angiina uusiutui taas 2004 . tuolloin menin Hvnk terveyskeskukseen pyytämään antibioottia, sh ei millään olisi tahtonut ottaa verikoetta mutta pitkään inttäessäni sitä niin johan ottivat, oli bakteeri veressä ja sain antibiootit , sairaus kesti koko kesän, kävin sitä ennen Riksussa Tumassa saman angiinan takia. tri ei edes tutkinut minua vaan väitti että olin masentunut , sain 3kk sairausloman ja passitti työkuntoutukseen, en oikeasti ollut masentunut kun pian aloitin uuden työn , 6kk päästä kaaduin ja jalka murtui 2 kohdasta . taas sama tri kirjoitti että potilas oli vaikeasti masentunut, mutta vasta 12kk kuluttua siitä olin todella masentunut kun menetin työpaikkani sen tapatur- man takia . no onneksi ikäni takia siirryin jo muutenkin eläkkeelle, ei siis kannata sairastua angiinaan .


    • satakuntavajaus

      Juuri tänään uutisoitiin, että Satakunnan keskussairaalan sydänosaston kuudesta lääkäristä 3 on irtisanoutunut. Sairaalassa on siksi hätätila. Lääkäreitä pitäisi aivan välttämättä kouluttaa lisää. Huonoja terveyskeskuslääkäreitä pitäisi myös korvata paremmilla. Lääketieteen harrastajat osaavat omalta erikoisalaltaan asioita paremmin kuin terveyskeskuslääkärit, joskus jopa erikoislääkäreitä paremmin.

    • kemiönsaarivajaus

      Kemiönsaaren kunta hakee terveyskeskuslääkäriä, hammaslääkäriä ja toimintaterapeuttia. Töitä on lääkäreille runsaasti, jos vain viitsii liikkua opiskelupaikkakunnaltaan. Ministeri mykkänen on vaatinut muuttoa mutta kaikkia aloja se ei auta. Toisaalta Sipilä on halunnut pitää koko Suomen asuttuna.

    • isovajaus

      Tänään Talouselämä kertoi, että Helsingissä on täyttämättä 34 lääkärin virkaa terveyskeskuksiin. Koko maassa vaje on 4,8 prosenttia.

      • apu.pulaan

        Yhteiskunnan vapaamatkustajat eli vakuutuslääkärit nyt sitten sassiin oikeisiin töihin.


    • ekonomiktm

      Koulutus paikkoja lisättävä että saadaan lääkärit edes avoimiin virkoihin, mutta paras olisi olla valinnan varaa ettei ainoaa hakijaa olisi pakko ottaa. Pieni työttömyys prosentti parantaisi laatua kun olisi kilpailtava työpaikoista. Ja parasta olisi että ei enää pienten kuntien olisi pakko ottaa kielitaidottomia tai huonoa suomea puhuvia töihin, kyllä meidän pitää saada laadukasta hoitoa omalla äidinkielellämme kun verovaroilla ollaan lääkäreitä koulutettu.

    • loimaavajaus

      Tänään uutisissa kerrottiin, että Loimaan seudulla on kova pula lääkäreistä. Tilanne on kuulemma laiton. Lääkärien kuukausipalkkoja on pitänyt nostaa 1000 eurolla.
      Haastatellut ihmiset kertoivat, ettei tällaiselle mitään voi. Kyllä voi, kun valitaan paremmat kansanedustajat, jotka lisäävät lääkärien koulutuspaikkoja. Äänestäjät ei millään ymmärrä tätä.

    • Rahastajatruotuun

      Juuri näin. Lääkäriliitto tahallaan luonut tilanteen jossa lääkäripula tuo jäsenille varmat työpaikat vaikka miten huono lääkäri kyseessä. Palkankin saa utse määrätä kun kuntien on pakko saada joku hoitamaan kunnan velvollisuudet lääkäripalvelussa. Ylihintaisia keikkalääkäreitå tarjotaan kunnille ja taas rikkaat lääkärit rahastaa. Säästöä ja pulaa etenkin maaseudulla yritetään hakea palkkaamalla ulkomaalaisia ja heillä taas kielitaito ja koulutus puutteellisia. Kolminkertaistetaan opiskelupaikat ja palkat myös !

    • Anonyymi

      etköhän jo nyt ole huomannut että lääkäreistä on yhä pulaa kun on kulunut 6v viime
      viestustäsi, siksi nuo saavat 20.000 e kk- palkkaa , ongelmana on 3.maista tulevien
      lääkäri opiskelijoiden suuri määrä jotka täällä halvalla koulutetaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe