Tietoa tritiumista

Ydinvoimalan eräs päästö vesistöön on tritium. Siitä pari tietoa Stukilta:

"Tritium osallistuu veden aineosana hydrologiseen kiertoon ja kulkeutuu myös pohjaveteen, mutta kontaminoitumista vähentää pohjaveden muodostumisprosessin hitaus. Pohjavesialueen hydrogeologiset olosuhteet tulee kuitenkin ottaa huomioon
saastumisriskiä arvioitaessa."

ja tässä viestissä http://keskustelu.suomi24.fi/t/14194890/fukushima-kamalampi-kuin-luulimmekaan#comment-90495820 kerrotaan että:

"tritium on käytännössä vaaratonta. Se on veden muodossa eikä voi siten rikastua kasveihin taia eliöihin ja laimenee tehokkaasti."

Radioaktiivinen aine "käytännössä vaaratonta"? Kuka kertoo mitä se tarkoittaa?

22

539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NoinhanSeOn

      Fukushimasta on miljoona tarinaa. Yksi niistä kertoo, että 2011 jälkeen Fukushimasta on vuotanut Tyyneen Valtamereen yhteensä 20-40 biljoonaa (miljoonaa miljoonaa) becquereliä säteilevää tritiumia. Sitä ei ole kerrottu, että esimerkiksi itsevalaisevassa lentokoneessa exit-kyltissä voi olla noin biljoona becquerelia tritiumia. Onnettomuusalueelta on siis uutisten mukaan livahtanut mereen yksi EXIT-kyltti kuukaudessa.

      • TotuusEsille

        Toinen satu ja vihreä valhe kohteesta on että ydinvoimalassa kuoli satoja ihmisiä ydinvoimaonnettomuudessa. Kaikki tietävät että tsunami tappoi noin 18000 ihmistä jotka hukkuivat. Heistä kaksi hukkui ydinvoimalan valvomossa. Siinä kaikki todeperäisesti. Miksi asiassa pitää valehdella?


    • Toteamus

      (Haukotus)

      On se myrkkyä tuo tritium. Tritiumin säteily pysähtyy ilmassa alle yhden senttimetrin matkalla ja pysähtyy myös ihmisen ihon uloimpaan (kuolleeseen) kerrokseen.

    • Nyt ymmärrän miksi ydinvoiman kannatajalle tritium on "käytännössä vaaratonta": hyvällä tuurillahan se on haitallista tai vaarallista ehkä vain hänen jälkeläisilleen.

      Tritium on haitallista (tai vaarallista) ainoastaan nieltynä. Ydinvoimaloiden piipuista se lentää ensin ilmaan, yhdistyy hapen kanssa ja päätyy vesistöön. Radioaktiivinen vesi sitten imeytyy ihon, keuhkojen ja ruoansulatuksen läpi. DNA-molekyylille tritium on mutaatiota aiheuttava aine.

      "Mutageenit

      Mutageenit ovat siis aineita, jotka voivat aiheuttaa soluissa mutaatioita. DNA-vaurio ei automaattisesti johda mutaatioon. Vaurio voidaan korjata tai jos korjaus epäonnistuu, solu voi itse käynnistää "itsemurhamekanismin" eli apoptoosin, jossa solu purkautuu rakennusaineisiinsa. Ellei tätäkään tapahdu, muut solut voivat tunnistaa muuttuneen solun vieraaksi ja tuhota sen. Jos solu kuitenkin säilyy elossa, DNA-vaurio voi johtaa pysyvään mutaatioon solussa. Silloin mutaation paikka ratkaisee, onko siitä jotain haittaa.

      Sukusolussa seuraus voi olla pysyvä geneettinen muutos, hyvä tai huono. Yksittäisessä elimistön ns. somaattisessa solussa haitta aiheutuu käytännössä vain, jos mutaatiosta seuraa syöpäsolun syntyminen, mikä edellyttää tiettyjen solun jakautumisen säätelyyn osallistuvien geenien mutaatioita. Muun geenin häiriintyminen yhdessä yksittäisessä solussa ei aiheuta sen kummempia häiriöitä elimistölle."

    • "Radioaktiivinen aine "käytännössä vaaratonta"? Kuka kertoo mitä se tarkoittaa?"

      Fysiikan maailma on ihmeellinen. On puoliintumisaikaa ja pitoisuutta. Annos tekee myrkyn jne.

      • Se säteilijä, mikä Suomessa tappaa, on radon. Tritiumista ei ole edes marginaaliksi.


      • TotuusEsille
        Kollimaattori kirjoitti:

        Se säteilijä, mikä Suomessa tappaa, on radon. Tritiumista ei ole edes marginaaliksi.

        Tuo on täysin totta ja aiheesta on todenperäisesti keskusteltu täälläkin.


    • K.Late

      "Tuossa on faktaa tritiumista. "

      Olihan siinä sitä faktaa. Mutta toisaalta viimeisessä kappaleessa todettiin, ettei tutkimuksia ole tarpeeksi. Eli tritum on julistettu vaarattomaksi ikäänkuin perstuntumalta, ehkä juuri siksi, että sen pääsemistä ulos ydinvoimaloista ei voi mitenkään estää.

      Tämä kuitenkin todettiin artikkelissa:

      "Ionising radiation emitted may cause various DNA lesions that appear in the exposed organism as physiological effects (behaviour, reproduction, genetic damage, etc.) (Straume and Carsen, 1993). For tritium these lesions are basically DNA ruptures on the two strands of the molecule, termed double-strand breaks (Moiseenko et al., 2001), and constitutes a source of increased risk of inducing and transmitting genetic mutations between generations. "

      "double-strand breaks " on käsite, jossa DNA-molekyylin molemmat juosteet katkeavat. Tällöin seurauksena on usein korjaus, joka epäonnistuu koska työkopiokin on tuhoutunut. Seuraksena voi olla mutaatio joka johtaa usein monenelaisiin seurauksiin. Että se siitä matalasta energiasta.

    • Marginaalissa

      Tarpeelinen toisto:

      Kollimaattori
      15.7.2017 21:22
      "Se säteilijä, mikä Suomessa tappaa, on radon. Tritiumista ei ole edes marginaaliksi."

    • K.late

      "Yksi fakta aiemmin linkittämässäni on, että ydinasekokeissa vapautui maapallolle kasi sataa miljoonaa miljoonaa miljoonaa Bq tritiumia. Jos tritium olisi niin vaarallista kuin tollot yrittävät väittää, ei täällä enää henki pihisisi."

      Samassa ajassa monien syöpien määrä on kaksin- taita kolminkertaistunut. Radioaktiivista ylijäämää ei tietenkää voi koskaan osoittaa syylliseksi. Tritium on sisäisenä annoksena beta-säteilijä siinä missä cesiumkin, mutta saaattaa päästä myös solun DNA:n läheisyyteen, tai jopa osaksi sitä, joten pieni energisyys on silloin vain haitta(suurella energialla tulee solukuolema, joka ei ole vaarallista)

      • Toisin kuin tollotteleva ystävämme viestissä ttps://keskustelu.suomi24.fi/t/14925436/tietoa-tritiumista#comment-96546941 antaa ymmärtää, becquerellit (Bq) ei kerro mitään aineen vaarallisuudesta. Hän myös antaa ymmärtää, että olisin sanonut tritiniumin olevan jotenkin erityisen vaarallista. En löydä mitään sellaista, mutta aloitusviestissä ihmettelen:

        "tritium on käytännössä vaaratonta. Se on veden muodossa eikä voi siten rikastua kasveihin taia eliöihin ja laimenee tehokkaasti."

        Radioaktiivinen aine "käytännössä vaaratonta"? Kuka kertoo mitä se tarkoittaa? Stuk::
        "... yhden ionisoivan hiukkasen tai fotonin osuma elävään soluun saattaa aiheuttaa muutoksen, joka ajan kanssa johtaa terveyshaittaan"
        https://www.stuk.fi/documents/12547/494524/kirja4_01.pdf/95ae0c25-b656-4d17-8de7-5614010d2475



    • etsi-parempi-syyllinen

      Radioaktiivisen aineen vaarallisuuteen aktiivisuusmäärää kohti vaikuttaa muutama asia:

      - millaista säteilyä aine lähettää.
      - mikä on säteilyn energia
      - rikastuuko aine johonkin elimeen
      - kuinka nopeasti aine poistuu kehosta

      Tritiumin osalta tiedetään, että se on hyvin heikko beetasäteilijä, sen säteilyn energia on erittäin matala (noin 5.7 keV) verrattuna oikeastaan mihin tahansa muuhun radioaktiiviseen aineeseen, se ei rikastu mihinkään elimeen ja sen biologinen puoliintumisaika kehossa on vain 10 vuorokautta.

      Ainetta käytetään poistumisteitä merkkaavissa itsevalaisevissa kylteissä. Olen nähnyt Euroopan puolella rakennuksen, jossa oli enemmän tritiumia kyseisissä kylteissä kuin mitä Suomen ydinvoimalat vuodessa ulos päästävät yhteensä. Samanlaisia rakennuksia oli rivissä MONTA.

      Jos syöpäkuolemat aiheutuisivat tritiumista niin se kyllä näkyisi mittauksissa.

      Syödyn tai juodun 1 GBq (miljardi Bq) tritiumin aiheuttama säteilyannos on ICRP:n taulukoiden mukaan 18 mSv (jos tritiumvetyoksidia eli vettä HTO) tai 42 mSv (jos OBT eli orgaanisesti sidottua tritiumia). Jotta tritiumista saisi vuoden aikana taustasäteilyn tavanomaisen 3.2 mSv verran lisää annosta pitäisi sitä saada kehoonsa OBT muodossa vuoden aikana 76 MBq eli vuorokaudessa 200 kBq. Pelkkänä tritiumpitoisena vetenä tarvittava määrä olisi kaksinkertainen.

      STUK ilmoittaa että he havaitsevat mittauksissaan eritteistä 6...8 Bq per litra pitoisuudet. Tuo 200kBq on niin paljon havaintokynnyksen yläpuolella että höpinä salaa ihmiseen päätyneen tritiumin vaikutuksista on huuhaata ja salaliittoteoriaa. Jos mitattavana olisi esimerkiksi 4 litraa eritteitä per vrk niin mittauskynnyksen perusteella havaittaisiin helposti sellainen tritiumaltistus, joka aiheuttaisi reilusti alle tuhannesosan verran taustasäteilyn annoksesta.

      Mittauksin voidaan siis osoittaa että suomalaiset eivät saa tritiumista merkittävää säteilyannosta. Jos sellaista tiedettäisiin tulevan niin se erikseen mainittaisiin taustasäteilyannoksen osana. Kuten hyvin tiedetään taustasäteilyannoksessa on jo nyt eritelty radonaltistuksen aiheuttama osa, joka on noin 50% koko annoksesta.

    • Tritium, riskiarviointi, tutkimus raportti
      https://europepmc.org/abstract/med/8244713

      Konekäännös: https://translate.google.fi/translate?hl=fi&tab=wT&sl=en&tl=fi&u=https://europepmc.org/abstract/med/8244713

      Lainaus konekäännösestä:

      "Syövän kuolleisuuden kannalta todennäköisin riski (50. prosenttipiste) on 81 x 10 (-6) mGy-1 ja 90%: n luottamusväli on 38 - 185 x 10 (-6) mGy-1.

      Geneettisten vaikutusten osalta ensimmäisen sukupolven altistuksen jälkeen riski on 7,9 x 10 (-6) mGy-1, 90%: n luottamusväli 3,8 - 16,3 x 10 (-6) mGy-1.

      Alhaisen tason tritioidun veden altistumisen kehitysvaikutuksista uteroissa riski on epävarma, mutta sen arvioidaan olevan <400 x 10 (-6) mGy-1.

      Orgaanisesti sitoutuneiden tritioitujen molekyylien altistumisesta aiheutuvien riskien arvioidaan olevan arvoltaan samanlaisia ​​kuin tritioidun veden arvot, jotka ovat noin 2-kertaisempia."

      Tavallista kökköisempi konekäännös. Joku vois sanoa mitä tuossa lukee seuomeksi sanottuna :)

      • tritium-ei-ongelma

        Raportti on vuodelta 1996. Abstraktissa olevat luvut tarkoittavat sitä, että tritiumista saadun säteilyannoksen aiheuttaman syöpäkuolleisuuden todennäköisin arvo on noin 81 miljoonasosaa jokaista tritiumista saatua 1 mGy annosta kohti.

        STUKin kirjassarjasta löytää tiedon: Beetasäteilylle laatukerroin Q on 1 kuten gammasäteilyllekin. Näin ollen absorboitunut annos 1mGy ja annosekvivalentti 1mSv ovat beetasäteilyn tapauksessa sama asia.

        Jos siis saisit tuhannesosan (3.2 µSv) taustasäteilyannoksestasi tritiumista niin siitä aiheutuisi syöpäriski, jonka suuruus on yksi neljästä miljoonasta eli 0.000026%. Jos kaikki suomalaiset altistuisivat tuolle määrälle tritiumia niin vuodessa siitä aiheutuisi noin 1.3 kuolemantapausta. Kun edes murto-osaa tuollaisesta määrästä tritiumia ei ole ihmisistä löydetty mittausten perusteella niin siitä aiheutuva syöpäriski väestölle on hyvin pieni.

        EU - direktiivin (NEUVOSTON DIREKTIIVI 2013/51/EURATOM) perusteella käyttöveden tritiumpitoisuuden tulee olla alle 100 Bq per litra. Juomalla juuri raja-arvon kohdalla olevaa vettä 4 litraa päivässä saisi 400 Bq tritiumia (HTO) vuorokaudessa ja siitä mainitun taustasäteilyn tuhannesosan suuruisen vuotuisen säteilyannoksen.

        Syöpäriskit toteutuvat radonin kohdalla. Sen tiedetään Suomessa aiheuttavan säteilyllään noin 300 vuosittaista keuhkosyöpäkuolemaa. Tuossa samaisessa direktiivissä annetaan lupa EU:n jäsenvaltioille nostaa sallittua veden sallittua radonpitoisuutta 100 Bq:sta 1000 Bq:hun asti omilla asetuksillaan. Näin siitä huolimatta, että radon tappaa.

        Koko artikkelin löytää sci-hub - palvelusta doi koodin avulla.


    • tritiumista.edelleen

      Vesistöjen ja juomavesien radioaktiivisuutta on Suomessa tutkittu. Vuodelta 2009 löytyy raportti "Vesistöjen ja juomaveden 137Cs, 90Sr ja 3H sekä pitoisuuksien arviointi valmiustilanteessa"

      Raportin löytää laittamalla hakusanaksi stuk-a241.pdf

      Vuotuinen ihmisen Suomessa saama säteilyannos taustasäteilystä on luokkaa 3200µSv (3.2mSv). Siitä puolet aiheuttaa radon.

      Raportin sivulla 29 kerrotaan, että ydinkoelaskeumien pahimpana vuotena 1964 vesien kesium, strontium ja tritium aiheuttivat Suomessa ihmisille vuosittain pintavedestä tehdyn juomaveden kautta ylimääräisen 5µSv lisäannoksen säteilyä, josta 50% strontiumin, 10% kesiumin ja 40% eli 2µSv tritiumin syytä. Annos laski ajan kuluessa ja säteilylähteiden laimentuessa ja puoliintuessa.

      Vuonna 1986 Tshernobylin laskeuman pahimpaan aikaan tuo vuotuinen lisäannos hypähti arvoon 5.7µSv. Siitä 88% aiheutui kesiumin kahdesta isotoopista, 12% aiheutui strontiumista ja noin 1% eli enää alle 0.06 µSv aiheutui tritiumista.

      Vuonna 2009 Päijänteen pintaveden käytöstä aiheutuva ylimääräinen säteilyannos helsinkiläisille oli 0.4µSv. Siitä tritiumin osuus oli luokkaa alle 0.025µSv. Raportin kuvien perusteella Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa ja Rovaniemellä juomaveden tritiumista saatu annos jäi tuon 0.025µSv paikkeille tai sen alle kuvien kattamien vuosien 2002-2006 välisenä aikana.

      Ymäristön radioaktiivisuuden tilanteen saa selville STUKin julkaisemista raporteista, joiden otsikko kuuluu "Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa" alaotsikolla Vuosiraportti 2018. Raportti on kooltaan 5 megatavua. Hakusanaksi siis

      Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa Vuosiraportti 2017

      Tuon löytää myös laittamalla hakusanaksi STUK-B_226_.pdf

      Jos luette keskustelua myöhemmin niin kokeilkaa myöhempiä vuosilukuja. Raportit valmistuvat aina viiveellä.

      Mikäli tritiumpitoisuudet kiinnostavat niin tutustukaa kyseisiin raportteihin.

      • Tritimiu,oa pitää saada paljon. ennenkuin se se aiheuttaa syöpää. Sen vuoto ydinvoimalasta vesistöön on yksi mahdollisuus, ja jenkeissä usein tapahtunut.


      • stuxnet kirjoitti:

        Tritimiu,oa pitää saada paljon. ennenkuin se se aiheuttaa syöpää. Sen vuoto ydinvoimalasta vesistöön on yksi mahdollisuus, ja jenkeissä usein tapahtunut.

        Googelehaku

        tritium leaks at nuclear power plants

        näyttää kuinka plajon ydinvoimaloissa tapahtuu tritum-vuotoja. Pitää huomata, että samasta tapahtumasta voi netistä löytya useita artikkeleita.

        https://www.google.fi/search?ei=DYdhXOSpMdOFk74P54WrIA&q=tritium leaks at nuclear power plants&oq=tritium leaks nuclear power plants&gs_l=psy-ab.1.0.0i7i30.58420.58691..62295...0.0..0.80.147.2......0....1..gws-wiz.......0i19.WlTXBeMkQq8

        (Jos linki on katkennut, maalaa se kokonaan ja kopioi leikepöytään -> selaimellesi)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4903
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe