Raamatun sapatti on lauantai

Johannes2645345

Mikä on oikea raamatullinen pyhäpäivä, seitsemäs päivä? Tämä on nykyään yksi palavimmista keskusteluaiheista kristikunnassa, ja ei mikään ihme koska pyhäpäiväkäsky on yksi Jumalan lain käskyistä. Tää on myös tärkeä pelastuskysymys, koska yksi pelastuksen ehto, ikuiseen elämään pääsyn ehto on ehdoton parannus ja kääntymys, synneistä luopuminen. Pelastus on yksin Jeesuksen sovitusuhrin kautta, ja usko Jeesukseen on pelastuksen perusta ja pelastuksen ensimmäinen ehto. Mutta Raamattu opettaa selkeästi, että meidän tulee myös ehdottomasti myös tehdä parannus, kääntyä ja luopua synneistämme. Synti on Jumalan lain rikkomista, eli myös sitä jos ei pyhitä viikon seitsemättä päivää, sapatinpäivää.

Mikä on tämä Raamatun velvoittamana pyhäpäivä, viikon seitsemäs päivä? Siitä on erimielisyyttä kristikunnassa, toiset ovat sitä mieltä, että se on sunnuntai, toiset, että se on lauantai. Kaikkein liberaalimmat, ja vapaamielisemmät menevät niin pitkälle, että opettavat, että voi valita minkätahansa viikon päivistä pyhäpäiväkseen. Se nyt ei ainakaan voi olla Raamatun mukaista, koska neljäs käsky puhuu erityisesti seitsemännestä päivästä. Jumala valitsee oikean pyhäpäivän, ei ihminen. Eli jäljelle jää: lauantai vai sunnuntai?

Tutkiessamme tätä asiaa, lähdemme Vanhan Testamentin ajoista. Jumala julisti Kymmenen käskyn lakinsa Israelin kansalle Hoorebin vuorelta, vähän senjälkeen kun Israelin kansa oli Mooseksen johdolla lähtenyt pois Egyptin orjuudesta. Toki laki oli olemassa jo ennen tätä, ja se ei ollut pelkästään Israelin kansalle, vaan koko ihmiskunnalle. Mitä päivää Israelin kansa vietti pyhäpäivänään Vanhan Testamentin aikana? Samaa päivää kuin juutalaiskansa nykyäänkin, ei sunnuntaita vaan lauantaita. Tai oikeastaan vuorokautta, joka alkaa perjantain auringonlaskusta ja päättyy lauantain auringonlaskuun, koska raamatullinen vuorokausi alkaa auringonlaskusta.

Eli Vanhan Testamentin aikana Raamatun pyhäpäivä oli sapatti-lauantai. Entä nyt uuden liiton aikana? Onko se edelleen sama päivä, vai onko se muutettu toiselle päivälle. Jos näin olisi, siitä pitäisi olla selkeä maininta Uudessa Testamentissa. Mutta ei vain ole. Voit lukea Uuden Testamentin alusta loppuun, mutta sieltä ei löydy yhtäkään mainintaa, että Jumala olisi muuttanut pyhäpäivän lauantailta sunnuntaille, ei yhtään mainintaa. Päinvastoin Jeesus opetti vuorisaarnassaan, ettei laista katoa yksikään kirjain, eikä pieninkään piirto. Eli aivan selkee asia. Meidän tulee perustaa uskomme ja elämämme Raamattuun, myös tässä pyhäpäiväasiassa. Raamatun selkeä opetus on, että Raamatun pyhäpäivä on edelleen sapatti-lauantai, sama päivä kuin Vanhan Testamentinkin aikaan.

Mistä sitten on sunnuntai tullut? Historian ja kirkkohistorian mukaan sunnuntain pyhittäminen oli alkujaan useita vuosisatoja auringonpalvontauskonnon viikottainen pyhäpäivä. Auringonpalvojat, esiintyi Rooman valtakunnassa Mithrakultin nimellä, omistivat viikon ensimmäisen päivän aurinkojumalalleen. Kun aurinkokultti, Mithrakultin nimellä valloitti Rooman valtakunnan, auringon päivästä tuli suosittu juhlapäivä. 300-luvun alkupuolella keisari Konstantinus oli toteuttamassa valtakunnassaan suurta kalenteriuu- distusta. Tämän yhteydessä hän teki lailla viikon ensimmäisestä päivästä, auringon päivästä Rooman valtakunnan lakisääteisen vapaa- ja pyhäpäivän. Maallistuneen Rooman kirkon silloinen joihtaja paavi Sylvester oli kalenteriuudistusta varten laatinut oman ehdotuksensa Rooman uudeksi viikkokalenteriksi. Sitä ei kuitenkaan hyväksytty, mutta se tuli käyttöön Rooman kirkon sisällä. Tähän uuteen viikkokalenteriin paavi Sylvester oli nimennyt viikon ensimmäisen päivän Herran päiväksi. Sama paavi antoi myös käskyn kirkkonsa jäsenille tästälähtien pyhittää mieluummin "Herran päivää" kuin sapattia. Vähän myöhemmin (toisten lähteiden mukaan 330-luvulla/toisten lähteiden mukaan 360-luvulla) Laodicean kirkolliskokous vahvisti Sylvesterin muutoksen ja määräyksen ja sisällytti sen kirkkolakiin. Näin oli tapahtunut laittomuuden lapsen pyhäpäivän ja Jumalan lain muutos, joka oli ennustettu jo satoja vuosia aiemmin Danielin kirjassa.

Eli Raamatun pyhäpäivä on sapatti-lauantai, ei sunnuntai. Sunnuntainpyhittäminen on vain Rooman kirkon 300-luvun alussa aloittama tapa. Jos haluaa päästä ikuiseen elämään, tulee totella ja seurata Jumalaa, myös tässä pyhäpäiväasiassa. Sunnuntainpyhittäminen on vain ihmiskäsky. Jos tottelee enemmän ihmistä, kuin Jumalaa, ei taivaan portit aukea. Tästä on varoitus Ilmestyskirjan luvuissa 13 ja 14.

22

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkkaväännös

      Matt.28:1. Biblia (1776). Mutta sabbatin päivän lopulla, joka rupesi valaisemaan toista sabbatia, tuli Maria Magdalena ja toinen Maria katomaan hautaa.

    • Jeesus on sapatin Herra ja sapattia vietetään Jeesuksen ylösnousemisen päivänä

      • Hän oppi siitä mitä kärsi, kuuliaisuuuden. Sanoo Paavali


      • 1234567---

        Sunnuntai on Jeesuksen ylösnousemisen päivä. Jumalan antama sapatti lauantai on pyhäpäivä MUISTA.

        Jeesus sanoi: En ole tullut kumoamaan lakia ja profeettoja, joten sapatti lauantai kuuluu myöskin Uudenliiton kristityille pitää pyhänäpäivänä


      • fari.g kirjoitti:

        Hän oppi siitä mitä kärsi, kuuliaisuuuden. Sanoo Paavali

        APT. 20:7. Ja kun viikon ensimmäisenä päivänä olimme kokoontuneet murtamaan leipää, niin Paavali, joka seuraavana päivänä aikoi matkustaa pois, keskusteli heidän kanssansa ja pitkitti puhettaan puoliyöhön saakka.

        Eli Sunnuntaina


      • totuusonvoittaja kirjoitti:

        APT. 20:7. Ja kun viikon ensimmäisenä päivänä olimme kokoontuneet murtamaan leipää, niin Paavali, joka seuraavana päivänä aikoi matkustaa pois, keskusteli heidän kanssansa ja pitkitti puhettaan puoliyöhön saakka.

        Eli Sunnuntaina

        ”Jos ette pakene maailmaa, ette löydä valtakuntaa. Jos ette vietä sapattia oikein, ette näe Isää.”


      • 1234567---
        totuusonvoittaja kirjoitti:

        APT. 20:7. Ja kun viikon ensimmäisenä päivänä olimme kokoontuneet murtamaan leipää, niin Paavali, joka seuraavana päivänä aikoi matkustaa pois, keskusteli heidän kanssansa ja pitkitti puhettaan puoliyöhön saakka.

        Eli Sunnuntaina

        Leipää voi murtaa kaikkina viikonpäivinä. Sapatti on Jumalan antama pyhäpäivä, joka tulee pitää pyhänäpäivänä.


      • 1234567--- kirjoitti:

        Leipää voi murtaa kaikkina viikonpäivinä. Sapatti on Jumalan antama pyhäpäivä, joka tulee pitää pyhänäpäivänä.

        Minä ainakin vietän Sapatin sunnuntaina, koska se on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemisen päivä


    • ukiipukki

      Uskokaa jo juutalaisten käskyt eivät kuulu kristityille.
      Silti kehoitan jättämään mielikuvituskristiuskon ja kääntymään oikean Jumalan puoleen.

      • Missä lakia ei ole, siellä lakia ei lueta. Paavali

        Miksi sitten sanotaan, että Adam lankesi syntiin ja kuolema tuli maailmaan. Eihän lakia vielä ollut, vai oliko?

        "Sillä tuomio tuli yhdestä ihmisestä kadotukseksi, mutta armolahja tulee monesta rikkomuksesta vanhurskauttamiseksi. "

        Jos lakia ei ole, niin mistä sitten tuomitaan, tai armahdetaan.


    • ukiipukki

      Tuo on vain yksi asian monista puolista ja suurin eksytys on oikean Jumalan unohtaminen ja syrjäyttäminen ihmisjumalan palvonnan sijaan.
      Kirjoitat Mithran palvonnasta ja muusta sellaisesta mutta oletko tietoinen ,että Jeesuksen palvonta ja aikamäärät(juhla-ajat) siinä muistuttavat liikaa Mithran ja muiden antiikin uskontojen palvontaa?

    • HellNoitaSapatit

      Viimeisten aikojen eksytys joka hyökkää 2000-vuotista kristinuskoa vastaan. Mikäli satanisti-messiaaninen uskonto olisi oikeassa, ei kahdentuhannen vuoden "väärän kristinuskon" aikana ole ollut yhtäkään pelastunutta, sillä heidän näennäisjuutalaiset "lakinsa" tekevät kristinuskon tyhjäksi.

      Tästä seuraa myös se johtopäätelmä, ettei myöskää Jeesus olisi ollut odotettu messias, sillä Hän toi uuden uskon, hengen vapauden, jota vastaan helluntaisatanistinen messiaanisuus on toimintansa alusta asti hyökkännyt.

      Helluntaimessiaanisuudessa ei ole kysymys mistään vähäisestä eksytyksestä, sillä se pyrkii kaikessa kumoamaan ja hyökkäämään 2000-vuotista kristinuskoa vastaan. Tätä messiaaniset itse tekevät kaikilla uskonnollisilla foorumeilla, etenkin omalla helluntailaisen uskonnon foorumillaan (joka ei ole koskaan ollut kristinuskoa, vaikka sitä teeskentelee), sekä myös tällä foorumilla, vaikkei messiaanisuus ole myöskään juutalaisuutta.

      Helluntaiuskonto on Ku Klux Klanilaisten vapaamuurareiden 1800-luvun loppupuolella, kaikista kristinuskon tuomitsemista harhaopeista koostama, Jumalaa pilkkaava uususkonto. Kavereikseen tämä joukkio sai jossain vaiheessa myös juutalaiset okkultistit. KKK ja juutalaiset okkultistit, outo yhdistelmä, mutta Saatana yhdistää!

      Sunnuntai ei ole korvannut "sapattia", sillä sunnuntai ei koskaan ole ollutkaan sapatti. Sunnuntai on kristittyjen pyhäpäivä. Sapatti kuuluu juutalaiseen lakiuskontoon. Myös okkultistit viettävät omia sapattejaan, noitasapatteja, ym.
      .

      • Lakiuskonto.

        Onko parempi olla lainsuojaton ?


      • VieläKerranEvankeliumia
        fari.g kirjoitti:

        Lakiuskonto.

        Onko parempi olla lainsuojaton ?

        Se, että kristinusko opettaa pelastusta yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen teon kautta, ilman laintuomiota, ei ole lainsuojattomuutta, vaan Pelastajan itse meille hankkima lainsuoja.

        Kristinusko ei opeta Lakia vastaan, mutta opettaa sen täyttämisen tapahtuvan, toisin kuin miten juutalaisuus sen opettaa.

        Kristitty katsoo Lakia tuomitessaan omat lihantekonsa, hän tunnustaa olevansa jokaisessa kohdin lainrikkoja, ei ylvästele olevansa laintäyttäjä! Lihantekonsa ja syntinsä hän tunnustaa Lain mukaan synneiksi. Mutta, koska hänellä on usko Jeesukseen, messiaaseen, joka sovitti kaikki hänen lainrikkomisensa ja joka lahjoittaa hänelle puhtaan omantunnon, jota Laki ei voi tuomita, näin tämä syntinen siis omassatunnossaan suojautuu Lain syytöksiä vastaan.

        Jumalan lahjoittama vanhurskauttaja, Pyhä Henki alkaa tehdä työtään tässä itsessään syntisessä ihmisessä. Pyhä Henki puhdistaa häntä, lohduttaa häntä, parantaa häntä. Kristitty uskon kautta kätkeytyy Jumalan armon sisään.

        Ihan ensimmäiseksi täytyy käsittää, että olemme tuomittuja poloisia, koko ihmiskunta. Me emme omilla teoillamme voi hurskastella Jumalan edessä. Mutta kun Lakikaan ei saanut ihmisiä muutokseen, Jumala teki viimeisimmän tekonsa: tuli Itse maanpäälle sovittamaan ihmiskunnan synnit ja jokainen syntinen joka kaipaa Jumalan luo, saa suoraan syöksyä Hänen syliinsä. Niin juutalainen kuin pakana ja kristitty.

        Jumala ei kiellä armoaan keneltäkään joka tätä armoa synnintunnossaan ja -tunnustuksessaan Häneltä pyytää.
        .


      • VieläKerranEvankeliumia kirjoitti:

        Se, että kristinusko opettaa pelastusta yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen teon kautta, ilman laintuomiota, ei ole lainsuojattomuutta, vaan Pelastajan itse meille hankkima lainsuoja.

        Kristinusko ei opeta Lakia vastaan, mutta opettaa sen täyttämisen tapahtuvan, toisin kuin miten juutalaisuus sen opettaa.

        Kristitty katsoo Lakia tuomitessaan omat lihantekonsa, hän tunnustaa olevansa jokaisessa kohdin lainrikkoja, ei ylvästele olevansa laintäyttäjä! Lihantekonsa ja syntinsä hän tunnustaa Lain mukaan synneiksi. Mutta, koska hänellä on usko Jeesukseen, messiaaseen, joka sovitti kaikki hänen lainrikkomisensa ja joka lahjoittaa hänelle puhtaan omantunnon, jota Laki ei voi tuomita, näin tämä syntinen siis omassatunnossaan suojautuu Lain syytöksiä vastaan.

        Jumalan lahjoittama vanhurskauttaja, Pyhä Henki alkaa tehdä työtään tässä itsessään syntisessä ihmisessä. Pyhä Henki puhdistaa häntä, lohduttaa häntä, parantaa häntä. Kristitty uskon kautta kätkeytyy Jumalan armon sisään.

        Ihan ensimmäiseksi täytyy käsittää, että olemme tuomittuja poloisia, koko ihmiskunta. Me emme omilla teoillamme voi hurskastella Jumalan edessä. Mutta kun Lakikaan ei saanut ihmisiä muutokseen, Jumala teki viimeisimmän tekonsa: tuli Itse maanpäälle sovittamaan ihmiskunnan synnit ja jokainen syntinen joka kaipaa Jumalan luo, saa suoraan syöksyä Hänen syliinsä. Niin juutalainen kuin pakana ja kristitty.

        Jumala ei kiellä armoaan keneltäkään joka tätä armoa synnintunnossaan ja -tunnustuksessaan Häneltä pyytää.
        .

        Keneltä olet saanut valtuutuksen puhua lööperiä, Jumalalta vai kirkolta ?

        Kirkon historia on niin täynnä väärennöksiä ja hirmutekoja, että sen omatunto on täysin paatunut.

        Kukaan ei voi enää laskea kuinka paljon naisia on hirtetty ja poltettu roviolla, esim. nimityksen " noitasapatteja " perusteella.
        Jos väität, että nuo kirkko-hirviöt on vielä kätketty Jumalan armon suojaan, niin käännän suupielet alaspäin ja sanon sinulle, että PYH !


      • fari.g kirjoitti:

        Keneltä olet saanut valtuutuksen puhua lööperiä, Jumalalta vai kirkolta ?

        Kirkon historia on niin täynnä väärennöksiä ja hirmutekoja, että sen omatunto on täysin paatunut.

        Kukaan ei voi enää laskea kuinka paljon naisia on hirtetty ja poltettu roviolla, esim. nimityksen " noitasapatteja " perusteella.
        Jos väität, että nuo kirkko-hirviöt on vielä kätketty Jumalan armon suojaan, niin käännän suupielet alaspäin ja sanon sinulle, että PYH !

        "Uuden ajan kynnyksellä 1400-luvulla kehittyi uudenlainen teoria noituudesta: erityisesti naisnoidat liittoutuivat paholaisen kanssa ja lensivät noitasapattiin harjoittamaan muun muassa sukupuoliyhteyttä saatanan kanssa. Teorian loivat aikakauden oppineet, niin teologit kuin juristitkin.

        Noitaoikeudenkäynneissä käytettiin laajalti kidutusta todisteiden hankkimiseksi, ja tämä myös edisti noitavainoja. Kidutetut syytetyt tunnustivat kiduttajien haluamia asioita ja näitä tunnustuksia pidettiin totuutena. Siellä, missä kidutusta ei käytetty, jäivät vainotkin vähäisiksi. "

        "sukupuoliyhteyttä saatanan kanssa,"
        .....miten tuo on käytännössä kuviteltu tapahtuneen. Tarkoittaako se jonkun henkilön kanssa, joka ei ole kristitty, vai naisten välistä, vai mitä ?

        "Teorian loivat aikakauden oppineet, niin teologit, kuin juristitkin."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Noitasapatti

        Ja miksi siihen on pitänyt lisätä sana sapatti, eikö sen tarkoitus ole sanoa, että Jumala joka on säätänyt sapatin, onkin paholainen.


      • fari.g kirjoitti:

        "Uuden ajan kynnyksellä 1400-luvulla kehittyi uudenlainen teoria noituudesta: erityisesti naisnoidat liittoutuivat paholaisen kanssa ja lensivät noitasapattiin harjoittamaan muun muassa sukupuoliyhteyttä saatanan kanssa. Teorian loivat aikakauden oppineet, niin teologit kuin juristitkin.

        Noitaoikeudenkäynneissä käytettiin laajalti kidutusta todisteiden hankkimiseksi, ja tämä myös edisti noitavainoja. Kidutetut syytetyt tunnustivat kiduttajien haluamia asioita ja näitä tunnustuksia pidettiin totuutena. Siellä, missä kidutusta ei käytetty, jäivät vainotkin vähäisiksi. "

        "sukupuoliyhteyttä saatanan kanssa,"
        .....miten tuo on käytännössä kuviteltu tapahtuneen. Tarkoittaako se jonkun henkilön kanssa, joka ei ole kristitty, vai naisten välistä, vai mitä ?

        "Teorian loivat aikakauden oppineet, niin teologit, kuin juristitkin."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Noitasapatti

        Ja miksi siihen on pitänyt lisätä sana sapatti, eikö sen tarkoitus ole sanoa, että Jumala joka on säätänyt sapatin, onkin paholainen.

        protestanttien noitavaino aiheutti hysterian Englannissa

        /yhteiskunta/uskontojen-historia/noitavaino-aiheutti-hysterian-englannissa


      • fari.g kirjoitti:

        protestanttien noitavaino aiheutti hysterian Englannissa

        /yhteiskunta/uskontojen-historia/noitavaino-aiheutti-hysterian-englannissa

        Ja tällainen uutinen

        https://yle.fi/uutiset/3-9729061

        Katolisen poikakuoron jäseniä hakattiin ja raiskattiin vuosikymmeniä – uhreja on ainakin 547


      • fari.g kirjoitti:

        Ja tällainen uutinen

        https://yle.fi/uutiset/3-9729061

        Katolisen poikakuoron jäseniä hakattiin ja raiskattiin vuosikymmeniä – uhreja on ainakin 547

        Ja tällainen uutinen

        https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/107381-paavin-pankki-hukkasi-650-miljoonaa-€-–-”vanha-tapa”


      • Ja tällainen uutinen

        /kulttuuri/arkeologia/juutalaisten-joukkohauta


    • On TÄYSIN merkityksetöntä, minkä viikonpäivän yhteiskunta vapaapäiväksi määrittelee. Jos tätä menoa kehitys etenee, hommat pyörivät 24/7-periaatteella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      181
      1836
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      270
      1354
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1275
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1057
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      61
      922
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      68
      916
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      162
      914
    8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      818
    9. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      57
      762
    10. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      39
      725
    Aihe