Nummijärvestä

siivoilua

Moni muistaa miten kirkasvetinen järvi nummijärvi oli vielä muutama vuosi sitten, nyt pohjassa tuntuu jalkoihin pehmeä turvevelli ja kun uimasta tulee on kuin nokikolari, mitä tuolle voisi tehdä?
Järvihän ei ole kovin syvä ja se on aika ylhäällä, karttoja tutkimatta tulee kuitenkin mieleen voisiko purkujokea syventää ja laskea järven tyhjäksi, sitten siivota pohjan ja laskuaukko takaisin kiinni.

32

2420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liejujärvi

      kukahan sen sitte putsais ku olis tyhjä,taitaas mennä 10vuotta vaikka kauhajoen jokainen kaivinkone olis yötä päivää siä tonkimas.kyllä täs taas näkee kuinka nykyaika menny siihen että ihmisellä ei ole maalaisjärjen hiventäkään kun edes miettiikään tuollaista asiaa.. ja mihinkäs ne kalat menis,kerääsitkö sinä ne johonkin kylmäkonttiin sksi aikaa että järvi olisi putsattu turveliejusta.kyllähän tosiasia on että paikallinen turvetuotanto on järven pilannut.viä vajaa 30vuotta sitten järvessä oli lähes kristallinkirkas vesi,mutta nyt pelkkää turveliejua..että näin tämän hienon järven turveyrittäjät ovat pilanneet!!!!

      • lieliejua

        Tuskin niitä särkiä tulee kenenkään ikävä.


      • Suutarinlohet

        hyviä kaloja on


      • Anonyymi

        Vihreetä liejua oli Viikoloppuna en kyllä uis..


    • tosionon

      1987 vuonna jo täysin rusken paskanen vesi et silleen,ja myös sen jälkeen haloo

      • exkalastaja

        joo niin varmaan olikin,ainakin siinä kohtaa missä sinä uit,mutta kyllähän se järven kunto on tänäpäivänä todella huono verrattuna niihin aikoihin..


    • Turvelietettä

      pohjassa 10 cm tarkottaa sitä, että sitä pitäs jollain konstilla saada lähes 500000 kuutiometriä sieltä pois. Jos sen myis kukkamultana tai matkamuistona euron litra niin palijon tulis töitä ja rahaa paikkakunnalle ja ulkolaiset sijoittajat rikastus.

      • kirjoitteluhalpaa

        10 senttiä märkää turvetta voi olla kuivana jotain pari- kolmekin senttiä, en kyllä koskaan ole kuullut että nevoilla kuiviketurvetta kerättäisiin kaivinkoneilla, käsittääkseni imuvaunut olisi parempi vaihtoehto jos urakoitsijoita kiinnostaa tuollainen, polttaminen on myös yksi vaihtoehto, pitkällinen hankehan tuo olisi.


      • Anonyymi

        5 miljardia euroo, jos oikein laskin?!


    • voivaikeaa

      Aika ennenaikaista pohtia tuota siivousta, järven ja mitä muuta siihen vesialueina liittyy tyhjentäminen voi olla liian vaikeaa jo lupien suhteen, onkohan kauhaneva samaa vesialuetta?
      Vasta Honkajoella taitaa olla niin korkea pudotus että tullaan riittävän alas, ei taida olla realismia.

    • entsatunnainenuimari

      Joskus kuitenkin kilo tietoa korvaa kymmenen kiloa luuloja, eipä silti ellei rantojen ja vesialueiden omistajia asia kiinnosta tai heidän mielestään asiat on hyvin, heitähän asia eniten koskee.

    • siivotonjuttu

      No olen yks joka omistaa sieltä rantaa ja jo pikkupojasta asti olen siellä pulikoinut ja kyllä on säälittävää mitä "turpeennostamisella" on saatu aikaan.
      Tässä olisi kyllä hyvä rannan omistajien ,järven käyttäjien puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä ko. järven pilaamisesta rikosilmoitus ja vaatia järven kunnostamista.

      Ympäristörikos ei kyllä vanhene eli laitetaanpa asiat rullaan......

      • josvaantahtoa

        Varmaan asiassa on perää että jos joku joka alkaisi puuhamieheksi tässä tapauksessa niin nummijärven kunnostukseen voitaisiin saada vaikkapa eu:sta rahoitusta ja sen kautta myös syylliset esille(pääasia että saatais järvi kuntoon).


      • nevamiäs

        ei kai niitä syyllisiä turpeen nostajia siä kylällä kovin montaa ole!! toki elantonsa hekin sillä hommalla ovat ottaneet,mutta valitettavasti vaan aika ikävin seurauksin! mutta eikös nämä paikalliset ole peräkamarinpoikia että uuden sukupolven nostajia ei taida tulla,mutta vapo kyllä jatkaa siitä mihin nämä jäävät!!


    • laitetaanhihatheilumaan

      Niin tuskin tässä nyt pelkästään niitä nostajia vastaan ole järkee syytettä nostaa, tiedän tapauksen itä-suomesta missä saatiin yhteistyöllä vastuuseen vesistön pilaajat-kyse on kovan luokan rikoksesta, mutta vetomiehenä tarvittais kunnon aktivisti, tässä olisi vihreille oiva paikka kalastaa ääniä etelä-pohjanmaalta, varmasti saisivat asiaan apua myös eu:n puolelta, silloin alkaisi tapahtua.
      Luonnonsuojelu nousee yhä tärkeämmäksi asiaksi, enkä tarkoita mitään typeriä kettutyttöjä , vaan nyt olisi mahdollisuus todellakin vaikuttaa.

      Missä lienee Etelä-pohjanmaan vihreät- nyt olisi tilaisuus ja näytönpaikka!

    • Ennenn

      Nummijärveä on hiekkamontun pohjalla paljon kirkkaan näköstä vettä, voikohan tai saakohan siinä uida. Nummijärven ranta on joskus tuulella ollut kuin kuravelliä.

    • HERÄTKÄÄVIHERPIPERTÄJÄT

      Eipä ole viherpipertäjät ottaneet mitään kantaa keskusteluun.
      Silloin kun voisivat tehdä ympäristön eteen jotain TODELLISTA he katoavat.
      No pian taas kahlitsevat itsensä puuhun jos ovat ensin saaneet raahattua ötökän jonkun metsään....

      • 11313123124124124

        Näin on marjat. Viherpiipertäjät ovat ulkokultaisia tunteilijoita.
        Oikeat luonnonsuojelijat ovat pragmaattisia ja jotain ihan muuta kuin "Vihreät".


      • potkuputki

        Minä näen vihreät lähinnä kaupunkilaispuolueena, puolueet yleensäkään eivät tietääkseni osallistu käytännön hankkeisiin, pallo on alueen omilla järjestöillä tai vesialueen omistajilla, pieni porukka asiasta kiinnostuneita pystyy päättämään tehdäänkö asialle jotain vai ei, yhteydenotto vesipiiriin antaisi varmaan aika hyvät eväät jatkolle tai asian jättämiselle silleen.
        Syyttely vie myös vain sivuraiteelle ja aiheuttaa päättämättömyyttä putsataanko järveä vai etsitään syyllisiä joista valtakunnan tasolla suurin taitaa olla valtionyhtiö vapo.


    • ootellessa

      Onkohan niin että ennenkuin yläpuoliset turvenevat on nostettu loppuun ja heinä ottanut vallan on vasta oikea aika miettiä järven puhdistusta.

    • turhanutelias

      Uteliaisuuttani tutkin paikkatietoikkuna. fi karttaa, kun sieltä valitsee kaikki korkeuskäyrät tai ainakin tarpeeksi ja zoomaa karttaa isommaksi korkeuskäyrät tulee näkyviin, siinä lähellä rantaa kiertää lukema 165, laskujokea alaspäin, yllätys minulle sen leveän altaan jälkeen ei ole jokea, vasta siellä olisikohan kulmalanperän paikkeilla aukeaa taas joki, no alaspäin mennessä nummikoskella on lukema 140 eli kyllähän sitä laskuakin on.

    • Söiskös

      hopearuutanat turpeet pois pohjasta ja omalla värillään kirkstaisivat järven?

    • simmppeliäjasimppeliä

      Jos mulla olis ittellä tommonen lutakko en kyllä yrittskää putsata kui rannat, vesirajaa metripultoista alemmaksi . Putki laskuojaan lähtö riittävän syvää ja alapää alemmaksi, kaikkihan me ollaan imetty pensaa tankista, iso putki vaan

      • Mielipideasiako

        Harva kait järveä itse omistaa,et se siitä "lutakosta"


    • Suojärvi

      Koittakaapas nyt katsoa sitä karttaa kunnolla ja katsoa montako ha turvetuotantoaluetta sinne oikeen laskee. Viitalanneva on ainut joka laskee suoraan nummijärveen pintavalutuskentän kautta. Loput laskee nummijokeen josta edelleen Karvianjärveen. Ja katsokaa samalla paljoko on pelto ha järven rannalla ja paljoko on metsiä ojitettu. Ja lisäksi nummijärven länsirannalla on soista pohjaa ja lisäksi ylimysjärvi laskee nummijärveen. Järven eteläpää rajoittuu suoraan suohon että olisko pohjakin sieltä silloin suota? Pellolle ajetaan yhtälailla vesisateella paskaa ja sitähän tulee järveen väkisinki. Ja totta on ettei oo ollu kirkas ikinä.

      • kukinarvioiaikanaan

        Sulla on aika subjetiivinen totuus, jos olet nuori, tuo ettei koskaan ole ollut kirkasvetinen, pitää varmaan paikkansa, itse olen uinut nummijärvessä 60- luvulta, silloin ja vielä 80-luvulla uimarannan hiekkapohja oli täysin kirkas hiekkapohja sinne missä syvenee, nyt se on turvelijuinen.


      • muistieipätki

        juurikin näin on 60 luvulla siellä oli kirkas järvi ja 80l tilanne kuten kerroit. On helppo huudella toista ja yrittää kieltää totuutta. Turvetta oli rajusti ja olipa sitä eräässä joessakin paljon aikoinaan, muistan miten sellaasia lauttoja vain ojasta lykkäs viereeseltä "turvepellolta"


      • turvenuijat

        turpeennostajat sen järven on pilannu,turha sitä asiaa on yrittää kieltää.


    • Liianmyöhäistä

      Sinänsä surkuhupaisaa kun Kepulaiset huutavat Vihreitä avuksi tälläiseen. Mutta ovat ilmeisen kädettömiä toimimaan päinvastaiseen suuntaan, luonnon hyväksi.

    • Anonyymi

      Nummijärvi on kauhajoen helmi

      • Anonyymi

        Tottahan nyt kun on lumi päällä


    • Anonyymi

      Nummijärvi ei kuunaan kullan valkeana ole ollut kirkasvetinen. Oli yhdeltä reunalta alunapitoisen veden ansiosta hetken aikaa ja kalat kuoli joukoittain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2664
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    Aihe