Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla

herättivät.epäilyt

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005300677.html


Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi
Matti Veijola törmäsi ikävään näkyyn hillassa.
Matti Veijola törmäsi ikävään näkyyn hillassa. (KUVA: Matti Veijola, Ville Honkonen)
Julkaistu: 23.7. 17:50 , Päivitetty: 23.7. 19:48
Jaa422TwiittaaSähköposti
Tervolalaisella suolla nousi lauantaina hillahuoli.
Paikallinen marjastaja Matti Veijola huomasi kauhukseen täysin epäasiallista poimintaa. Marjanpoimijat olivat keränneet kymmeniä litroja raakoja hilloja varsineen päivineen. Ensimmäisenä asiasta kertoi Lapin Kansa.

– Tämä on Tervolan kylän suo ja täältä kyllä kerätään joka vuosi marjat pois. Parhaimmillaan olen laskenut, että 32 kyläläistä on ollut samaan aikaan poimimassa, itsekin kymmeniä kiloja jokaisena marjastuskautena poimiva Veijola sanoo Ilta-Sanomille.

Poimia toki saa, jos poimii oikein, hän toteaa.

– Ehdottomasti, kyllä tätä riittää. Kaikki ovat tervetulleita poimimaan, jos marjat vain kerätään oikein.

Veijolan tapaamilla poimijoilla oli sekä pusseja että ämpäreitä täynnä raakoja hilloja.
Veijolan tapaamilla poimijoilla oli sekä pusseja että ämpäreitä täynnä raakoja hilloja. (KUVA: Matti Veijola)

Lauantaina tilanne oli Veijola mukaan toinen. Hän meni vaimonsa kanssa suolle katsomaan josko hillat olisivat pian kypsiä. Marjastaja kiinnitti huomiota neljään suolla puuhailevaan mieheen.

– Seurailin niitä ja huomasin, että marjat ovat vielä raakoja, mutta kaksi miestä kaapii marjoja talteen kuin heikkopäiset, Veijola kertoo.

Veijolaa alkoi epäilyttää, joten hän lähestyi miehiä.

– Toinen miehistä lähti kävelemään kohti metsän reunaa ja nappasi mukaansa useamman pussin marjoja, minä huomasin.

Veijola löysi suolta poimijoiden pussin ja kuvasi sen. Häneen mukaansa raakoja marjoja oli poimittu useita kymmeniä litroja.
Veijola löysi suolta poimijoiden pussin ja kuvasi sen. Häneen mukaansa raakoja marjoja oli poimittu useita kymmeniä litroja. (KUVA: Matti Veijola)

Veijola sai toisen miehistä pysähtymään ja onnistui kurkistamaan tämän piilottelemaan marjaämpäriin. Siellä oli tupessa olevaa hillaa varsineen.

– Näytin omasta ämpäristäni, että tällaisia marjoja täältä pitäisi kerätä. Kyselin, mistä maasta he tulevat, ja yritin selittää asiaa, mutta jäi epäselväksi kenen poimijoita he ovat. Huomasin, että miehet olivat keränneet jo useamman kaupan muovikassillisen täyteen marjoja.

– Vähän ajan päästä paikalle tuli toinen ryhmä, joka käytti 40–50 senttiä leveää poimuria. Sellaisellahan lähtee aivan kaikki. Sanoin niillekin, että ei hyvänen aika, Veijola kertoo.

Selitykset eivät tälläkään kertaa tuntuneet menevän perille.

– Toinen miehistä sanoi vain, että on ensimmäistä päivää Suomessa ja pyyteli anteeksi.

Tutkija: Ei hätää, jos juurakko on ehjä

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo toteaa ykskantaan, että lakkoja ei tule poimia raakana saati sitten niin, että kasvin varret vaurioituvat.

– Niiden jotka tuovat poimijoita Suomeen pitäisi antaa ohjeistus kuinka suomalaisella hillasuolla käyttäydytään. Se on heidän velvollisuutensa. Tuntuu varsin oudolta, että tällaista tapahtuu, varsinkin kun marjat ovat vielä raakojakin, tutkija tuhahtaa.

Salo kuitenkin hälventää pelkoja siitä, ettei väärin poimittu lakka enää tekisi marjoja pitkään aikaan.

Erikoistutkija Kauko Salo näyttää miten metsämarjasatoa arvioidaan neliömetrimitan avulla.
Erikoistutkija Kauko Salo näyttää miten metsämarjasatoa arvioidaan neliömetrimitan avulla. (KUVA: Arttu Kokkonen)

– Lakka eli suomuurain talvehtii suossa juurakkonsa avulla ja kasvattaa juuresta joka vuosi kukkavanan. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että vaikka sen poimii, niin tämän vuoden sato on mennyt, mutta kun se talvehtii, niin seuraavana vuonna se kasvattaa uuden kukkavanan jos on kasvattaakseen, tutkija kertoo.

– On eri asia jos marja poimitaan juurakkoa myöten, sitten se kyllä kärsii. Suurin osa suomuuraimen biomassassa on juuri juurakossa. Jos juuri on vahingoittumaton, ei pitäisi olla sen suurempaa hätää, Salo selventää.
Miikka Hujanen

12

352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haulikko.auttaa

      Ulkomaan saastaa ymmärtämään mitä täällä voi tehdä että pystyy vielä palaamaan kotimaansakkin omilla jaloillaan

    • Rasismia.Kaikki

      Rasismia.

      • Onko.suolistaminen

        Myös rasismia?


    • sikamaiset-marjafirmat

      Sama tohu on ollut mustikkamailla yli 10 vuotta. Kaikki parhaat marjapaikat on tuhottu ja tuhotaan ulkomaisten harava-armeijoiden toimesta heti kun ensimmäiset mustikat vähän sinertävät, ja suurin osa on violetteja raakileita. Tiukasti varvussa kiinni olevat raakileet eivät kehity kelvollisiski marjoiksi sen jälkeen kun ne vaurioitetaan haravoitaessa, vaan niitä revittäessä myös juuristo vaurioituu pahoin. Aina vähintään 60 % sadosta tuhoutuu, ja seuraavan kesän sato on paljon heikompi kuin mitä se olisi, jos varvustoa ja juuristoa ei olisi vaurioitettu.

      On käsittämätöntä, ettei Suomessa saada aikaan lainsäädäntöä joka estäisi marjasatojen tuhoamisen ennen sadon kypsymistä. Aiemmin mustikan kohdalla, ja nyt myös lakkojen kohdalla tilanne on vähäjärkisten yhteisellä perunamaalla, missä kuka tahansa saa mennä repimään perunoita maasta heti kun ensimmäsiä mukuloita on ilmestynyt emäpottujen viereen.

      Tätä on vapaa riistokapitalismi kaikkialla, myös luonnonvarojen käytössä. Kuka tahasa saa riistää muilta niin paljon kuin haluaa, ja tehdä tuhoja muille samojen lunnonantimien käyttäjille, eikä riistotuholaisia voi muuten estää kuin eliminoimalla omin käsin.

    • Metsän.omistaja

      Jokamiehen oikeuden poimia marjoja pitäisi koskea vain oman maan ihmisiä.
      Kaupallisesta poiminnasta pitäisi maksaa veroa ja kysyä maanomistajan lupa. Varsinkin jos se on yritystoimintaa.
      Leveät haravat pitäisi kieltää koska ne vaurioittavat kunttaa. Varpujen, sammalen, oksien ja käpyjen keräys ei kuulu jokamiehen oikeuteen.

      • gfhgfhjfhgjk

        Aivan oikein. Tiukentaisin sääntöjä myös suomalaisten kohdalla. Tässä meilläkin on melkein joka kesä ihan suomalaisia marjarosvoja tuossa sadan metrin säteellä talosta, näköetäisyydellä. Olisi niin mukava poimia oman lähiseudun marjat, kun noita nyt tuossa ihan vieressä on. Sen takia tänne muutettiin, muiden syiden ohessa. Mutta monella suomalaisellakin ne jokamiehen oikeuksien rajoitukset tahtovat unohtua, kun on itse toisen mailta poimimassa. Osataan kyllä sitten uhota, jos marjarosvo tulee oman kodin nurkille. Jokamiehen oikeus koskee vain kaukana asutuksesta olevia metsiä, ei pihametsikköjä. Ja tosiaan ei saa raastaa varpuja. En tiedä, millä tuon rosvoamisen estäisi. Hirvikameroita? Puomeja? Kylttejä? Pitäisikö olla vartiossa marjojen raakileajan, jotta voi mennä komentamaan pois marjavarkaat? Mutta kun olisi muutakin tekemistä. Minusta marjamaiden raiskaajat, eli ihmisten ruoan varastajaty, pitäisi tuomita rankasti. Marjat maanomistajalle ja isot sakot päälle. Jos ei ole rahaa, niin vankilaan marja-ajaksi. Ennustan, että tulemme vielä olemaan entistä riippuvaisempia marjamaiden antimista. Vaalitaan niitä. Ruoan riistäminen kansalaisten suusta on törkeä rikos. Marjasutenöörit vankilaan, ja heidän naamansa ja nimensä julkisuuteen.


    • totaalisen.vittuuntunut

      Mitäs tästä maasta ei vietäisiin. Nyt jo tulevat marjasadotkin. Ihmettelen kun joku tutkija sanoi, ettei koneellinen poiminta vaikuta tuleviin satoihin. Miksi sitten täällä mellläpäin marjoja ei enää tule moneen kertaan riivittyihin mustikanvarpuihin. Olen seurannut tätä tilannetta jo viitisen vuotta, ennen näistä marjapuskista sai kerätä marjoja vaikka oli huonokin vuosi, nyt ei viiteen vuoteen yhtikäs mitään. Hyvä kun kaksi -kolme marjaa ilmestyy.
      Mielestäni koneellinen poiminta on kiellettävä ellei sitä erikseen jossain metsissä sallita.

    • mföd

      no mikään laki ei kyllä kiellä raakana keräämästä, niin aika vähän tuolle on tehtävissä.
      ja tosiaan raakat lakat saa kyllä valossa kypsymään, kun varsi on tallella. olen itsekin joskus noin joutunut keräämään ja ihan hyviä tulee.

      se on vaan toi suomalainen kateus tossakin jutussa se suurin ongelma..

    • marjatvarpuineen

      työvoiman vapaa liikkuvuus

      ovat tulleet omin voimin
      tai sitten joku suomalainen 60 v läski ahne äijä
      on "palkannut" ne tänne pomimaan marjoja

      ja jos poimijat ovat jo maassa
      se KÄSKEE ne suolle ja tulosta on tultava

      EU herkkuja
      ja ...toisten ahneutta

      eihän tällaiset liikuta jotain vajaavuorta joka istuu rahauvoren päällä ja
      se ei ole kontaktissa minkään todellisen kanssa
      SE VAAN ULISEE, ETTÄ SEN UNELMISSA TÄTÄ ON TÄÄLLÄ LISÄÄ
      "KUTEN ISOSSA MAAILMASSA"

    • asffasease

      Harmittaa vähän tämä jokamiehenoikeuden väärinkäyttö.

      • Jokamiehen oikeus ei koske ulkomaalaisia, eikä marjakeisareita ! Jokamiehen oikeuden antoi aikoinaan Suomen patruunat, köyhemmälle kansanosalle, saivat kerätä risuja sekä marjoja patruunoiden metsistä!


        Late Lapista. SSSS Ry!


    • Pöröör

      Touhuja muuallakin http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005361747.html

      Kumma, että Suomessa jokamiehen oikeudet ovat yleismaailmalliset. Tässäkin ruotsalaiset fiksumpia. Eikä suomalaiset ota mallia muuttaakseen lakia!

      Sopmalainen ajattelemattomuus työllistää hyvin....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3045
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      105
      2395
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2152
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1963
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1247
    7. 164
      1238
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1166
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      957
    Aihe