Missä ovat masennusta ennaltaehkäisevät projektit?

Unohtuneet_tekijät

Masennus on jo kansantauti. Sairastuneita tulee koko ajan lisää. Silti kukaan ei tunnu asiaa ihmettelevän, eikä miettivän syitä yhtään sen tarkemmin.
Tuntuu siltä, että lähes joka kolmas, tai toinen sairastaa tätä sairautta. Sairautta hoidetaan pääasiassa lääkkeillä ja keskusteluterapialla.
Silti sairauden syntymisen syihin ei paneudeta riittävästi lääketieteessä. Ei oteta tarpeeksi huomioon ympäristötekijöiden, elämän olosuhteiden, sosiaalisen ympäristön ja elämässä olevien ongelmien osuuteen esim. ennaltaehkäisevissä projekteissa. Nykylääketieteessä on se ongelma, että hoidetaan jo syntymään päässeitä ongelmia, eikä paneuduta tarpeeksi ja riittävästi ympäristön ja esim. yhteiskunnassa olevan ilmapiirin vaikutuksiin sairauden puhkeamisessa. Sosionomisilla ja ekonomisilla olosuhteilla on myös paljon merkitystä ihmisen henkiselle tasapainolle ja terveydelle. Psykiatriassa painotetaan lähes koko ajan, että masennus johtuu välittäjäaineista ja niiden määristä ja keskinäisestä epäsuhdasta.
Tulee väistämättä sellainen tunne, että lääketieteessä ja yhteiskunnassa ei ole edes haluakaan panostaa ennaltaehkäiseviin projekteihin. Miksi siis näin on? Masennuksen hoito tulee yhteiskunnalle aika kalliiksi. Silti ennalta ehkäiseviin projekteihin ei juuri panosteta ollenkaan.

Yksilön ympärillä olevien ihmisten asenteilla ja käytöksellä häntä kohtaan ja millaista sen laatu on, vaikuttaa olennaisesti sairauden ennaltatorjumisessa. Empatialla, ystävällisyydellä, ymmärtämisellä ja niiden osoittamisella jokaista lähipiirissämme olevaa kohtaan on ihmistä konkreettisella tavalla tukeva vaikutus. Joka osaltaan parantaa ja vahvistaa ihmisen paitsi itsetuntoa, auttaa pysymään terveempänä ja työkykyisenä.
Masennuksen torjumisessa jokaisella on siis oma merkittävä roolinsa ja mahdollisuus osallistua oman lähiympäristönsä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen ja onnellisuuden lisäämiseen.
Liian moni on tänä päivänä yksin. Mikä osaltaan edistää ihmisten syrjäytymistä ja sairastumista masennukseen ja moniin muihin sairauksiin. Tuntuu siltä, että ihmiset eivät joko näe, tai halua huomata ympäristössään olevia yksinäisiä. Heihin pitäisi ottaa enemmän kontaktia, tutustua heihin ja jutella heidän kanssaan, ottaa heidät mukaan eri tapahtumiin. Monen ihmissuhteet ovat voineet katketa syistä. Aiemmin olleet ystävät ovat voineet muuttaa muille paikkakunnille, avioitua, tai tai muuta vastaavaa. Miksi ihmiset eivät sitten pidä enää yhteyttä tuttuihinsa ja ystäviinsä? Mikä ihmisiä nykyään oikein vaivaa? Tuntuu siltä, että pinnallisuus ja hyppääminen suhteesta toiseen on yleistynyt. Jotenkin ihmetyttää tässä yhteiskunnassa laajalle levinnyt oleva kylmä, töykeä ja epäystävällinen asenne. Ei tällä tavalla edistetä ihmisten hyvinvointia ja terveenä pysymistä.
Miksi näitä asioita ei silti ole juuri oteta lainkaan esille?

5

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elämä_On_

      Masennus ei ole kansantauti eikä tauti lainkaan. Masennus on reaktio elämään. Miten sellaista voisi ehkäistä? Ehkäpä jakamalla kaikille rahaa tuosta noin vain. Mutta mitenkäs rakkaus ja ystävät? Niitä ei voi ostaa millään summaa rahaa, vaan hankittava itse. Eipä pahasta mielestä selvitä siten edes rahalla. That's life.

      • Jos jätetään huomiotta laajemmat vaikutukset ja kerrannaisvaikutukset yhteiskunnan kokonaistalouteen – niitä vaikutuksia en nyt jaksa ajatella –: olen aika varma, että tuo rahan jakaminen tekisi hyvää monelle, monelle masentuneelle. Köyhyys, vähävaraisuus masentaa. Köyhän on vaikea saada tavallista elämää, siis sellaista elämää, jota hänen ympäristössään pidetään tavallisena, joka hänen ympäristönstä mittapuilla mitattuna on tavallinen (sillä – sivuhuomiona – suomalaista köyhää ei lohduta se, että afrikkalaiset lapset kuolevat nälkään, kituvien ja kuolevien afrikkalaislasten ajatteleminen ei tuota suomalaiselle köyhälle iloa ja hyvää mieltä, vaikka rikkaat suomalaiset niin ilmeisesti luulevat, koskapa aina halutessaan lohduttaa köyhää maanmiestään he sanovat: älä sure, ajattele nälkään kuolevia afrikkalaislapsia). Tavalliseen elämään kuuluvat mm. ystävät ja parisuhde, ja köyhänä ei ole aina helppo pitää yllä tai edes saada parisuhdetta saati ystävyyssuhteita.

        Tavallinen elämä on onnellisuuden tärkein tekijä, ja nykyisessä yhteiskunnassamme raha on tavallisen elämän tärkein tekijä.


    • eineeäänuori

      Nykyään mihinkään ei voi enää luottaa ja ei ole pysyvää ja kestäviä arvoja. Ennen oli se koti, isänmaa ja uskonto. Oli sodat ja sen jälkeen paljon suuria perheitä ilman isää. Ei ollut sosiaalitukia ja kaikesta oli puutetta ja puhumattakaan kodintekniikasta, joka helpotti arkea. Kuitenkin ihmisillä on hiljainen luottamus Jumalaan, tulevaisuuteen ja ihmissuhteet olivat pysyviä. Oli paljon sukulaisia ja kyläyhteisö, joissa oli itsestään selvää, että naapuria autetaan ja rohjetaan pyytää apua. Oli luonnollinen lähimmäissopuun perustuva turvaverkosto. Nykyään on se lähin omainen monella on viranomainen, joka ammattilainen, mutta tekee työtään leivästä, ei niinkään sydämestään ja auttajat vaihtuvat.
      Aikanamme parisuhteet solmitaan, tänään tykätään huomenna enää ei ja on uusi kumppani. Eletään ilman sitoutumista niin kauan kuin huvittaa, saadaan lapsia yhden sun toisen kanssa. On sitten sisarpuolia, jotka voivat muuttua parisuhteiden vaihtumisen myötä kaus toisaalle ja isovanhempiinkin jää kiintymyssuhteet löysiksi.

      Myös koulukoisaaminen ja kaverittomuus on yleistä, kun vaihdetaan kouluja ja entiset kaverit jäävät ja uusiin porukoihin ei helposti päästä.
      Kilpailu opiskelu- ja työpaikoista on kova ja yhteiskunnan vaatimukset ovat kovat. Ei ole enää niitä helppoja töitä, niin kuin aikaisemmin. Kehitys laukkaa hirmuista vauhtia, ettei kaikki ehdi mukautua ja pysyä perässä. Tulevaisuus on kaikilta osin huonosti ennakoitavissa. Ei voi tietää, kenen kanssa asuu kymmenen vuoden päässä, onko enää töitä, missä asuu ja mikä on tilanne maailmassa.
      Ei uskota Jumalaan, ei elämään kuoleman jälkeen. Ollaan kuin akanat tuulessa, ei tiedetä mistä on tultu, miksi ollaan täällä ja minne ollaan menossa? Elämällä ei ole loppujen lopuksi minkäänlaista tarkoitusta, ja toivotaan lopetuspiikkiä viimeistään elämänehtoossa.
      Ei tässä paljoa maalaisjärkeä tarvitse käyttää, jos etsitään vastausta, mistä yhä enentyvät mielenterveysongelmat johtuvat.
      Tarinaa voisin jatkaa vielä tästä, mutta eiköhän joka tässä ole jo aluksi.

    • Zombieko

      Kyllä tämä on sairaampaa kansaa kuin ymmärretäänkään jokainen vain räplää kännykkäänsä toinen ihminen on kuin tyhjää ilmaa toiselle. Yleinen kylmyys toista kohtaan on tässä kansssa todella suurta. Mikä meitä vaivaa ? Nyt sanon minkälainen oikea masennus on se on tila, jossa mikään ei tunnu miltään, eikä mikään ole mitään, et tunne iloa, etkä surua vaikka puoli kaupunkia räjähtäis taivaan tuuliin. Myöskään kielteisiä tunteita sinulla ei ole kuten esm vihaa. Olet oikeastaan zombie. Itsemurha ajatukset on ainoa hallitseva ajatus sinulla. Tälläinen on oikea masennus. Sairastin sitä useita vuosia olin kuin kone en ihminen. Edellä kuvattu on oikea masentunut ihminen, ei hän ole surullinen, enempää kuin iloinenkaan. Oikea masentunut ei hae apua tilaansa ainoaksi avukseen hän kokee kuulan kalloonsa tai narulenkin kaulaansa. Tuntuu jopa typerältä mennä valittamaan kellekkään masennuksestaan koska Suomalainen on mikä on, ei hän välitä sinun tilastasi höykösen pölähtävää.
      Silmät masentuneella on vain näköelimet ne ei ole ihmisen silmät ne ovat elottomat vähän kuin nuken silmät. Aloittaja on oikeammaassa kuin moni ymmärtääkään. Itselläni tuntuu olevan taas masennus alkamassa, mutta en vaita sitä koska siitä ei välitetä pohjimmaltaan kukaan yhtään mitään. Ammatti ihmiset jotain sinulta palkkansa tähden kysyy.

    • Pirunauraa

      Minä olen ollut niin kauan masentunut, että tuntuu jopa vasten mieliseltä ajatus, että ottaisin jonkun mulkoilemaan minua kuinka masentunut nyt olen. Me ollaan kaikki isoja paskoja ja ihmisen nimeä kantavia robotteja toisillemme Me välitämme vain ihmisistä joista me kuvittelemme olevan itsellemme jotain etua tai hyötyä varsinaisessa elämässämme. Kiitos kuitenkin aloittajalle ,olet oikeammassa kuin monet ymmärtääkään Minun lääkkeeni omaan ja toisten masennukseen on tehokas lääke. Kuula kalloon tai linkku kaulaan. Varmasti masennus lähtee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      34
      3296
    2. Kotipizza Hyllykallio

      Meniköhän jotain pieleen? Arveletteko, että lisää arvostusta teitä kohtaan?Arveletteko, että ei vaikuta myyntiä vähentäv
      Seinäjoki
      114
      2618
    3. Ville Mykkänen, sankari vai typerys?

      Tietenkin typerys. Lähteä nyt toisten sotaan ottamaan vapaaehtoisesti luotia päähänsä. Kuvitteli raukka, että saa hyvän
      Maailman menoa
      207
      2184
    4. Mopomiitissä vakava loukkaantuminen

      IMATRAN mopomiitistä lauantai-iltana sairaalaan joutuneet kuljettajat ovat loukkaantuneet vakavasti, Kaakkois-Suomen pol
      Imatra
      137
      1566
    5. Mitä nainen ajattelet?

      Miten viettäisimme iltaa juuri nyt jos olisimme yhdessä?
      Ikävä
      135
      984
    6. Viikonlopun päätteeksi löytäisin

      paikkani sinun kainalossasi. Telkkarissa joku leffa, sarja, ehkä ihan mielenkiintoinenkin tai sitten ei enää jaksaisi ke
      Ikävä
      7
      858
    7. Rupesin oikeasti odottamaan

      Että toteutuuko se meidän pusu ensiviikolla. Olisin niin onnellinen se merkitsisi paljon.
      Ikävä
      52
      754
    8. Palauta kaivinkone varastamasi Kari Mannelin.

      Milloin aiot palauttaa sen lainaan ottamasi kaivinkoneen ,josta et ole maksanut mitään , myöskään , siten kuinka kävit s
      Kajaani
      22
      728
    9. J-miehelle

      Miksi kaikki päättyi näin? Vain sinut olisin halunnut, on ikävä sua. Älä ajaudu väärille teille, olet mulle Rakas.
      Ikävä
      39
      721
    10. Minulla on poikaystävä!!!

      Uskokaa nyt jo! En halua vanhaa kääkkää!!!
      Ikävä
      127
      710
    Aihe