Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen valintapakosta

ResAlik

Uudet varusmiehet antavat meneillään olevan alokaskautensa lopussa, elokuun alkuviikoilla, joko sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan. (Ajankohta vaihtelee 3.-17.8. välillä paikasta riippuen.) Valinta niiden välillä on periaatteessa vapaa riippumatta siihen, kuuluuko kirkkoon vai ei.

Sotilasvakuutus on uskonnollisesti tunnustukseton eli uskontovapaa ja annetaan "kunnian ja omantunnon kautta". Sen sijaan sotilasvala on uskonnollinen, ja siinä puhutaan "kaikkivaltiaasta ja kaikkitietävästä Jumalasta". Vala on siis selvästi uskonnollinen, tunnustuksellinen. Kirkon jä-senetkin voivat valita ei-uskonnollisen vaihtoehdon.

Luulisi että varsin monet nuoret valitsisivat ensin mainitun uskontoneutraalin vaihtoehdon, mutta jollain lailla armeijan koneisto ja sotilaspapit ja ehkä tietämättömät vanhemmat tai isovanhemmat manipuloivat nuoret niin, että ylisuuri osuus valitsee uskonnollisen vaihtoehdon, vaikka kaikki voisivat valita uskontoneutraalin vaihtoehdon.

Ylen jutussa "Kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän..." – sotilasvalaan ehdotetaan muutoksia
http://yle.fi/…/kaikkivaltiaan_ja_kaikkitietavan__s…/9066733 Ehdotus yhteiseen vakuutukseen siirtymisestä onkin hyvä. Nyt varusmiehet kuitenkin taas ovat tämän pakkovalinnan edessä. Siksi siitä seuraavaa:

Ylen jutussa kenttäpiispa väitti, että vain kaksi tai pari prosenttia varusmiehistä antaa sotilasva-kuutuksen. Tämä tarkoittaisi, että suurin osa myös kirkkoon kuulumattomista antaa sen. Samoin tietenkin suurin osa kirkkoon kuuluvista. Jos näin on ja kun joka tapauksessa sotilasvakuutuksen antajien osuus on ollut kautta maan alle 10 prosentin luokkaa, se mielestäni kertoo alokkaisiin kohdistuvasta uskonnollisesta painostuksesta, joka koko armeijan koneisto tiedottajineen, upseereineen, esimiehineen sotilaspappeineen on pitänyt yllä vuosikausia.

Yhtäältä vedotaan "perinteeseen", mutta kyse ei ehkä ole vain siitä. Esimerkiksi kenttäpiispa onkin toisaalla, eräässä lehtihaastattelussa nimitellyt "uskontoallergisiksi" niitä, jotka eivät osallistuneen hänen pitämäänsä hartaustilaisuuteen.

Tarvitaan muutosta tapakulttuuriin - armeijassakin. Tarvitaan myös tukea alokkaille uskonnollista painostusta vastaan - niin perheeltä kuin kavereiltakin. Sotilasvakuutus- ja -valatilaisuuksiinhan voi osallistua myös varusmiehen perhettä ja kavereita, joten asiasta voi hyvin puhua. Tuetaanpa siis ei-uskonnollisia alokkaita uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen valintaan, jos se on lähempä-nä hänen tosiasiallista katsomustaan!?!

17

977

  Vastaukset

  • Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen antotilaisuuden lähestyessä kiinnitän huomiota alokkaille suunnatun, valintaa koskevan ennakkotiedustelun käytännön toteutukseen niin, että kumpaankin vaihtoehtoa kohdellaan mahdollisimman tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

   On ymmärrettävää, että tilaisuuden järjestelyjen vuoksi on paikallaan saada ainakin pääpiirteinen ennakkotieto sotilasvalaan ja sotilasvakuutukseen osallistuvien määristä, vaikka varusmies sinänsä voineekin tehdä valinnan uskonnon ja omantunnon vapauden perustella myös ”viime tingassa”.

   Kun kumpikin vaihtoehto, niin katsomuksellisesti neutraali sotilasvakuutus kuin uskonnollisesti tunnustuksellinen sotilasvala, ovat lainsäädännön, Puolustusvoimain ja maanpuolustuksen kannalta yhtä arvokkaita, on tärkeää, että valintaa koskeva ennakkotiedustelu tehdään tasapuolisesti niin, että kumpaakaan vaihtoehtoa ei suosita eikä syrjitä.

   Mielestäni sellainen ”pragmaattinen” menettely, jossa vain kysytään, ”ketkä eivät osallistu valaan” tai ”ketkä antavat sotilasvakuutuksen”, ei ole tasapuolinen. Kumpaakaan vaihtoehtoa ei pidä tiedustelun käytännön toteutuksessa pitää ensisijaisena. Sen vuoksi ennakkotiedustelussa, jos sellainen tehdään, tulee mainita molemmat vaihtoehdot kumpaakaan etusijalle asettamatta ja siltä pohjalta pyytää tekemään alustava valinta kahden yhtä arvokkaan vaihtoehdon välillä mitenkään johdattelematta tai aikaisempiin käytäntöihin viitaten.

   Edellä sanottu yhdenvertaisen kohtelun vaatimus koskee luonnollisesti jo sitä, miten sotilasvakuutusta ja sotilasvalaa koskeva informaatio järjestetään ja toteutetaan. Mielestäni sotilaspappi on uskonnollisen roolinsa ja virkapukunsa vuoksi puolueellinen henkilö antamaan perusinformaatiota uskontoneutraalin ja uskonnollisen vaihtoehdon välillä, vaikka hän kuinka pyrkisi puheen tasolla olevaan tasapuolinen. Asiaa koskevan oppitunnin pitäjä voisi mieluummin olla esimerkiksi yksikön päällikkö.

  • Tällä viikolla ensimmäiset tilaisuudet, mutta valtaosa varuskunnista/joukko-osastoista järjeestää ensi viikolla.

  • Valavaihtoehdon tyrkyttämisestä pitää päästä enemmän tasavertaiseen tarjontaan.
   Ja nyt alokauskauden jälkeen, jos ohjelmassa on jumalanpalvellus, samanvaikaisen vaihtoethoisen ohjelman tarjonnan pitää olla tasavertaista. Kyse ei ole mistään "pois olosta", vaan uskonnottoman vaihtoehdon valinnasta ja läsnäolosta siinä.

  • Alokkaan valintatilanne muistuttaa oikeuden todistajan valintatilannetta, joka siis poistettiin. Katsomuksellisesti neutaali vakuutus kaikille riittää.

  • Tsemppiä ja evästystä tammikuussa aloittaville alokkaille. PItäkää kiinni uskonnonvapaudesta.

  • Eikö ole hieno, kun olemme palauttaneet perussuomalaiset tavalliseksi
   Aurinkomatka poijiksi ja Nahka pää läski poijiksi !

   Sitten voimme siirtyä Tuntemattoman sotilaan jatko-osaan. Heimo sotilas alikersantti
   Aleksi nousee sammalien alta ja patikoi vaivoin kenttäsairaalaan. Siitä seuraamme
   Marttisten miesten pakomatkaa Aleksin mukana USA:han.
   Loppu teksti: Kunnioittaen yli sataatuhatta heimo sotilasta jotka saivat sodan jälkeen
   karkoituksen tapettaviksi Neuvostoliittoon ja joutuivat kestämään köyhässä punaisessa
   suomessa vihjepalkkioin maksettua vainoa.

   Ihan niin kuin sotien muistoille sotienveteraanit ry.

   • Katseletpas sinä asiaa kapeasta luukusta. Näkyykö sieltä ollenkaan tulevaisuutta vai onko sihti asetettu vain imelään jälkiviisauteen?


  • En vannonut aikoinaan yhtään mitään korkeintaan annoin jonkin sortin juhlallisen lupauksen Hätilän kirkon alakerrassa. Se myöhemmin itsemurhan rynkyllä tehnyt yli-innokas kapteeni kuitenkin laittoi sotilaspassiini merkinnän että olen valan mukamas silloin vannonut vaikken edes kuulunut kirkkoonkaan.

  • Uudet alokkaat astuvat palvelukseen heinäkuun alkupäivinä. Ennakkotietoa!

  • En tekisi valaa tänä päivänä ja omani on mitätön.

  • Tradition merkitystä ei pidä aliarvioida. Kyseessä on yhteisön elämäntapa - näin on tehneet edellisetkin sukupolvet jo jostain 1500- luvulta saakka. Yleinen asevelvollisuus sen oheisilmiöineen on meidän traditio. Elämäntapa. Initiaatioriitti yhteisön aikuiseksi jäseneksi.

  • Olen uskovainen ja kyseisen valan NORMAALISTI vannonut. Katson että "juhlallinen vakuutus" on loukkaus kaikkia uskovaisia kohtaan, joten kaikkien tulisi vannoa vala, siinä muodossa kuin se on nyt. Myös kirkossa käynti tulisi pitää pakollisena, samoin kuin kenttähartaudet. Suomen uskonvapaus tarkoittaa vapautta uskoa evankelisluterilaisesti, ei kieltäytyä siitä. Piste ja loppu.

  • Kun uskontoneutraali juhlallinen vakuutus riittää armeijan ylipäällikölle eli tasavallan presidentille luulisi sen kelpaavan myös varusmiehelle alokaskauden päätteeksi. Sotilasvakuutus on myös perinteinen, se on ollut vaihtoehto jo vuosikymmeniä.

  • Osa empii sotilasvakuutuksen antamista... Mitä uskaltamista sotilasvakuutuksen valitsemisessa on?! Nuorisobarometrin kyselyn mukaan 57 % nuorista on "ei-uskonnollisia" ja vain 23 % "uskonnolllisia", loput neutraaleja.

   Luulisi, että "kunnia ja omatunto" riittää neutraaleille ja ei-uskonnollisille varusmiehille, ja vain uskonnollinen vähemmistö haluaa vannoa "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan" julkistuksella.

   Antaahan Puolustusvoimien ylipäällikkökin - eli tasavallan presidentti - virkaan astuessaan juhlallisen vakuutuksen ilman uskonnollista julistusta! Luulisi sellaisen kelpaavan alokkaallekin.

  • Asia on taas ajankohtainen, kun heinäkuun saapumiserän velvoittautumisen seremoniat ovat elokuussa. Isovanhempien, vanhempien sekä setien ja tätien olisi hyvä antaa tukensa nuoren valita oman identiteettinsä mukaan. Ettei nuori valitse uskonnollisa julistusta sisältävää sotilasvalaa vain sen takia, että luulee papan tai vaarin niin haluavan.

   • Hyvä näkökohta. "Meidään pitää puhua", ettei vaan oletetan mitä toinen tai toiset pitää hyvänä.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   322
   6347
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   162
   2864
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   70
   927
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   14
   601