Lieksan ylä ja alamäki

On totta että Lieksa on mennyt alaspäin.
Kun tulin nuorena Lieksaan, tai itse asiassa Pielisjärvelle, niin paikkakunta oli elinvoimainen monessa suhteessa. Useilla kylillä oli kauppoja kaikista silloisista ketjuista. E-liike, SOK, Kesko ja saattoipa olla joku tukkukin. Posti, oma koulu, jopa vapaapalokuntiakin, urheiluseuroista puhumattakaan saattoi olla pikku kylällä. Yksi aivan positiivinen asia on tapahtunut Lieksassa. Huomasin miten Viekin VPK on toiminut. Tarkemmin en asiasta mitään tiedä, mutta ohi ajaessani kantatietä, piti ihan hiljentää alle nopeusrajoitusten, kun vilkaisin heidän uutta asemaansa.

Mutta.
Oli Pankakoski voimissaan aikoinaan. Kevätniemi myös tulkoon esimerkiksi. Moni muukin todellinen hieman pienempi pärjäsi ennen paremmin. Miksi? Ovatko suhdanteet ja aika muuttaneet, vai mikä pirun kivi johtajien ja päättäjien kengässä hiertää?
Rahaahan on. Osingot johtajille on jaettu. Osa veroistakin menee kohta, vai onko jo mennyt, retorisesti osinkoihin. Eipäs vaan ehkä todellisesti.

Tässä vaiheessa korostan, että vastustan poroporvarillisuutta vahvasti, vaikka pieni, niin pieni porvari olenkin;) Ja kyse on laajemmin asioiden hoidosta.
Lieksan ongelma on se, että ikärakenne ja paikkakunnan houkuttelevuus eivät ole tällä hetkellä kohdallaan.
Olen sitä mieltä, että tulevaisuus ei ole niin synkkä, kuin jotkut täällä ovat maalailleet. Pari- viisi vuotta niin kaikki saattaa olla toisin.
En ryhdy mitään erityistä strategiaa tässä nyt kehittelemään, mutta kehityksen paikka olisi monin eri tavoin.

Oikeutetusti katseemme saattavat kääntyä kaupunginhallituksen ja valtuuston suuntaan heille äänemme vaaleissa antaneina. Kuitenkin on syytä muistaa, että jos on oikein vaikeaa, ei se ole yksin paikkakunnan päättäjienkään vika. Heilläkin on lakinsa laidallaan.
Tosin hieman alkaa huolestuttaa nykymeno näin rauhallistakin miestä.
Huonoina vuosina osattiin kehittää hyvät palvelut, ja nyt ne ajetaan alas. Ovatko nämä alkuja huonommille vuosille?
Mutta viikkohan on ajan psykologiassa se aika jonka jälkeen taas kaikki unhoittuu, noin niin kuin keskimäärin;)

Moni tulee syyttä leimatuksi radikaaliksi. Hörhöksi tai muuksi syytelyä aina kannattaa välttää, ainakin harkita. Muuten mikä ero on ihmisten- ja eläintensuojelussa?

Nykyhallituksen ”ammattitaito” jo hieman huolestuttaa. Miksi perustuslaki on kovin huonosti sisäistetty?

Epätoivo ei saa olla vallitseva vaikeassakaan tilanteessa. Oikeassa ovat aidot tolkun ihmiset. Äänestäjät.

Jos ei oikein tehdä, saattaa tulla sanomista.
Heittäkää arvostaen tuubaa;)

14

425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oli hyvä, ja asiallinen kirjoitus.

    • Takana_loistava

      Luulenpa ettei mitään nopeaa ratkaisua ole tulossa. Lieksa nousee tai taantuu valtakunnassa vallitsevan kehityssuunnan mukana. Taantumaa se omilla toimillaan voi vain nopeuttaa ja nousua hidastaa. Lieksan historiaa seuranneena olen tullut siihen tulokseen, että täällä pitäisi vaihtaa ihmiset, tai ainakin äänestäjät ja päättävissä asemissa olevat kokonaan sellaisiin, joilla ei ole minkäänlaisia sidoksia menneeseen päätös- ja hallintokulttuuriin. Tämä ei ole näiden ihmisten itsensä vika, vaan ympäristön vaikutuksen. Kymmenien vuosien aikana äänestäjien ja päättäjien toimintamalli on niin syvään juurtunutta, ettei se laiva helposti muuta suuntaansa. Historian ja näin on tehty ennenkin-asenteen vaikutus on niin syvään juurtunutta, ettei toiveita muutoksesta ole näkyvissä. Mistä tämä sitten johtuu? En tiedä vastausta, mutta oletan sen olevan seurausta siitä, kun Lieksa on aina ollut kaukana kaikesta, niin on totuttu hoitamaan asiat tietyn, ehkäpä ylpeän ja ylimielisen, toimintamallin mukaan. Kokoa ja väkeä on ollut sen verran, että siihen on ollut varaa. Nyt kun maailma ympärillä muuttuu ja realiteetin alkavat löytää maalinsa kaukana kaikesta olevassa Lieksassakin, jossa väki vähenee ja vanhenee kovaa vauhtia, niin on tultu yllätetyksi rysän päältä ja Ruususen unesta. Tämä herätys olisi pitänyt tapahtua jo 3-4 vaalikautta sitten. En väitä olevani oikeassa, mutta tähän tulokseen moni asia viittaa.

    • maltilla.ja.iliman

      Selväähän on että palvelut vähenee lieksassakin, kun väki vähenee, mutta jossainhan sitä on asuttava? Ei minun elämä paremmaksi muuttuisi vaikka muuttaisin helsinkiin,,päinvastoin! Tyhmää luulla että joku paikkakunta autioituu lopullisesti, aina jotkut asuvat lieksassa, ei asia siitä muuksi muutu!
      Ps. Ei politikoita kiinnosta joku itä-suomi, niille on ihan sama onko täällä työpaikkoja tai ei, pääasia on ettei hedän palkkoihinsa kosketa ainakaan pienennystarkoituksessa, ja heidän kaikki edut säilyy! Siitäpä sitten on hyvä tarjotella toisllle "malttia" raha-asioissa!
      Paljonko saa kaupasta elintarvikkeita jos rahayksikkönä on politikoiden suosima "maltti" jos sitä tarjoaa kassalla maksuvälineeksi?

    • olimitenolimuttanäinon

      Lieksa on ikääntynyt ja vanhusväestö kuolee pois. Syntyvyyden väheneminen, poismuutto ja palveluiden lopullinen hiipuminen on voimakasta.
      Lieksa on menettänyt omien sotkujen takia maineensa.
      Mikään ei ole vähentänyt väestökatoa, ei edes suuren somalilauman sijoittaminen Lieksaan.
      Lieksan kohtalo on kuihtua.
      Kylä on parin vuosikymmenen kuluttua somalivaltainen ja asukasluku pienen kylän luokkaa.

    • kjgcjhgcjhgcvkj

      No se on sitten kylän loppu kun sisäsiittoiset peräkammarinpojatkaan eivät enää lisäänny.

    • Suvakinkiima

      Poistuvatko suvakitkin somalien mukana?

      • kaikki.katoaa

        Kyllä ja rasset myös.


    • mehmet.meisseli

      Jos lieksa hoono sosiaali mina muuta pois en halu mena tyon perä pois lieksa

    • Ei paikkakunnan kehitys ole yksin kuntajohdosta kiinni, mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen.
      Kauan aikaa sitten, kun koetin päästä yrittäjäksi Lieksaa, en saanut audienssia, vaikka menin istumaan virastoon, ja odottelin, jos se vaikuttaisi.
      En päässyt, ja silloin kimpaannuin, suuntasin auton nokan etelään, ja perustin tänne yrityksen, mutta en heti vaan myöhemmin.
      Yritykseeni olisin tarvinnut kaupungilta myötävaikutusta "ei taloudellista", ja lupia.

      • hissanmaikk

        hyyyvä kun menit poiiis olisit saastutttanu suoomen paaahraan paikaan


      • hissanmaikk kirjoitti:

        hyyyvä kun menit poiiis olisit saastutttanu suoomen paaahraan paikaan

        Mikä ihmeen pakkomielle sinulla on vainota yhtä tiettyä, palstan kautta aikojen mielenkiintoisimpia ja parhaimpia, kuten rapakon takana sanottaisiin, Reader´s Digest. Itse et oikein pysty rykimään edes omaan poskeesi. Kirjoituksesikin ovat täysiä tynkiä ja tylsiä toistoja samoista ala-arvoisista solvauksista sekä erhemielikuvista kaiken muun suhteen. Muukin tyylisi tänne kirjoittelun suhteen on täysin ahterista.

        Ei sinulla hissanmaikk ole yhtään varaa huudella kenenkään yrittäjyydestä tai yrittämättä jättämisestä Lieksan suhteen. Evääsi eivät siihen riitä. Kaikki jotka jotain uskaltavat Lieksassa yrittää, ovat tervetulleita. Se on totta, että rohkea olla pitää, ja rautainen liikeidea näillä markkinoilla pärjätäkseen. Siinä on haastetta jota arvostan. Tiedän kokemuksesta.

        Loppukevennykseksi linkitän lukemista viime vuonna 80 vuotta täyttäneen Mustanaamion historiasta. Minä tunnustan muuten edelleen lukevani tätä sarjakuvaa. Mustanaamio ilmestyy jatkosarjakuvana monessa sanomalehdessä. Ja on sitä muutenkin viime aikoina vielä julkaistu.

        http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2302


    • uuninpankkojaminä

      Somalit nostavat lieksan. Koulutettua ja fiksua väkeä. Saadaan vielä valtuustoon pari somalia lisää, niin alkaa tulemaan järkipäätöksiä.

      • joo.joo.joo

        Trviiko niiden somalien valtuustossa olla niin fiksuja? Eikö riitä että tulkit on fiksuja, niin somali voi olla vain joo joo miehenä!


    • totuutta.mausteeksi

      Nimimerkki takana_loistava kirjoittaa viisaimmin tähän saakka. Toden sanojista ei täällä tykätä. Paitsi tää yksi joka sanoi hyvin että jossakinhan sitä on asuttava ja Helsingissähän nyt kukaan ei voikaan olla onnellinen. Se oli viisaasti sanottu. Lieksassa voi elää ja asua onnellisena, mutta joutavanpäinen satuilu uudesta noususta kannattaa pikkuhiljaa myöntää eikä elätellä satuja ja haaveita. Lieksa on takapajula joka kutistuu kutistumistaan.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe