Itärintamakeskeisyys on neuvostomyytti

Kaarle-Martel

Alunperin Saksan sodankäynnin pääviholliset olivat lännessä - ja siellä ne myös olivat koko ajan. Koko teoria itärintaman ensiarvoisesta tärkeydestä oli neuvostoliittolainen myytti jota Breznevin kaudesta lähtien alettiin julistaa kuin uskonnollista dogmia. Kultti on siitä lähtien jatkanut elämäänsä. Saksalaiset ensikäden dokumentit, sotatuotannon tunnusluvut ja tärkeysjärjestyksen määrittely eivät nyky-Venäjänkin hellimää käsitystä itärintamasta Saksan päärintamana. Saksan sotatuotanto osoittaa länsisen ja eteläisen rintaman vieneen Saksan taisteluvoimasta lähes 2/3.

Kuva "titaanien kohtaamisesta itärintamalla" on nurkkakuntainen venäläinen uskomus. Phillips O'Brienin Cambridge-sarjaan kuuluva tutkimus "How The War Was Won" purkaa romuksi myytin itärintamasta ratkaisijana.

37

387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KeskeisetNeukkumyytit

      Neukuilla (ja nykyisellä Venäjällä) on muutama lähes uskonnollinen vakaumus toisesta maailmansodasta ja niitä he hellivät viimeiseen saakka:

      - Neuvostoliitto ei tehnyt sotarikoksia

      - Neuvostoliitto löi Saksan yksinään

      - länsiapu oli merkityksetöntä

      - Neuvostoliiton sotapanos pelasti lännen

      - Neuvostoliitto 'vapautti' kaikki Itä-Euroopan maat

      Juuri tästä syystä venäläiset vierastivat viimeiseen saakka seppeleiden vientiä entisen vastustajien sankarihaudoille! KUN he olivat sodassa oikeassa JOTEN vastustaja oli silloin väärässä ja suorastaan rikollinen, jolle ei voinut edes rauhan aikana viedä seppeleitä!

      Samaan perustuu se suunnaton viha, joka nousee kun lännessä poistetaan Puna-armeijalaisen patsas. Venäläisille se on pyhäinhäväistys, koska heidän mielestään he saapuivat Itä-Euroopan maihin pelastajina ja vapauttajina eikä suinkaan ryöstäjinä, raiskaajina ja miehittäjinä!

    • Minusta itärintamakeskeisyys ei ole aivan kokonaan myytti seuravista syistä:
      1) Hitlerin pätös hyökätä Venäjälle liityi Englannin voittamiseen. Führer nimenomaan laski, että lyömällä Venäjän Britannialta riistetään toivo liittolaisen saamisesta, joka olisi pakotanut saarivaltion antutumaan.
      2) Länsi alkoi avustaa Neuvostoliitoa sen jälkeen kun havaitsi puna-armeijan kykenevän vastarintaan.
      3) Saksan maajoukkojen suurin katastrofi tapahtui Stalingradissa ja kärsityt tappiot olivat eniten idässä.
      4) Maasotaa käytiin suurimman osan (1041-45) ajasta itärintamalla. Pohjois-Afrikka oli vain sivurintama siihen nähden.

      Tarvitaanko vielä muuta? Toki Saksan ilmapommituksilla oli oma osuus Kolmannen Valtakunnan häviämisessä, mutta silti on selvä tosiasia että itärintama muodosti maasodan suurimman rintaman.

    • zxcvbnmkl

      Vuoden 1942 ensimmäisen neljännekset tiedot Saksan varustelujen jakautumisesta ovat hätkähdyttävät. Taistelupanssarien ja ajoneuvojen osuus yhteensä vain 8%, aseiden 9%, ammusten ja ruudin 25%, sukellusveneiden ja laivojen 13%, lentokoneiden 45%. Noista aseista armeijan osuus 48% ja ammuksista vain 27%. Yhteensä armeijavarustelu sai vain noin 20%:n osuuden. Koko vuodenkin osalta vain niukasti yli 25%.

      On kuvaavaa että aseista ja ammuksista ilmatorjunta vei peräti 24% ja 31%. Siis tilanteessa jossa Neuvostoliiton ilma-ase oli surkastunut ja Britannian tukema saattoi jatkaa toimintaansa. Aseiden osalta ilmatorjunta otti jatkossakin 24-29% osuuden ja siinä itärintaman ilmatorjunta oli hyvin vähäpätöinen: 1/8 tykeistä idässä.

      • T.M.Kivimäki

        Lentokonetuotannossa oli vaihteluja siinä määrin miten suuren osan se otti Saksan sotatuonnosta. Saksan II maailmansodan historiaa käsitellyt teos ilmoitti tuotannon osuuden olleen vuoden 1942 alussa 45.9%. Heinäkuussa1944 48.3%. Vuoden 1942 lopulla osuus laski 36.3% ja vuoden 1943 lopulla liittoutuneiden pommitusten takia tuotannon osuus putosi 35.7%:iin. Hans Kehrlin mukaan vuosien 1943-44 aikana lentokoneiden osuus sotatuotannosta olisi keskimäärin ollut lähes 45%.


    • Felix-Karvajalka

      Saksan koko varustelusta lentokoneet ja niiden ase- ja ammukset ym lisukkeet veivät peräti 50% sotavarustelusta ja ilmatorjunta 8%. Yhteensä ilmasota 58%. Laivaston alukset, asejärjestelmät- ja ammukset 12%. Armeija sai lopulta vain 30% sillä osa ajoneuvoistakin oli ilma- ja merisodan tarpeisiin varattuja, siis länttä vastaan.

      Nykytutkimus on vahvistanut että armeijan ajoneuvotappiosta yli 35% on tullut länsivaltoja vastaan. Mitä teknisemmästä sodasta oli kyse sitä mitättömämpää roolia itärintama näytteli. Saksan valmistamista 95 000 vain 13 000 menetettiin itärintamalla taistelutappiona. 100% Luftwaffen kevään 1944 romahtamisesta oli RAF:n ja eteenkin USAAF:n tehokkaan aggressiivisen strategisen ilmasodan tulosta.

      Itärintama oli sotatuotantoponnistelujen kannalta selvästi sivunäyttämö. En epäile sitä ettekö taisteluarvoltaan mitättömimmistä kiväärimieskuolemista olisi tullut jopa 80% idässä. Siellä kun sotavankeja muutenkin kuoli tolkuttomasti (paljon suurempi osa kuin mitä viralliset neuvostotilastot väittävät, matkalla vankileirille kuolleita ei edes kirjattu osoitti myös suomalaistutkimus)

      • Tempest.X

        Saksa valmisti 95 000 lentokonetta. Liittoutuneiden pommitukset estivät 18 500 lentokoneen valmistuksen syksyn 1943 ja joulukuun 1944 välisenä aikana. Tuhansia valmistuneita koneita ei koskaan saatu edes yksiköihin huollon, kuljetusten, polttoainepulan (synteettisen tuotannon tuho) ja lentäjäkadon takia. Eteenkin kesästä 1944 lähtien yksiköissä oli sitänyt olla enemmän koneita tuotannon tehdessä ennätystä. Kuvaavaa on myös se että sadat Saksan panssarivaunut jäivät saapumatta länsirintamalle. Kokonaisia junalasteja täynnä panssareita vain jäi jonnekin. Vain 15% Saksan hävittäjäkoneista oli itärintamalla loppusyksystä 1944. Jo vuotta aiemmin Saksan sotilasjohto hylkäsi ilmasuojan itärintaman joukoilta. Se oli arvovalinta. Tosin itärintaman lyhyttä vuoden jaksoa (1941-42) lukuunottamatta ei se ei koskaan ollutkaan Luftwaffen "päärintama".


    • Burlakov

      15 USA:n itärannikolla ja Karibialla riehuneet Kriegsmarinen sukellusvenemiehistöä (noin 600 merisotilasta) parhaimmillaan ((1942) olivat liittoutuneille suurempi vaara kuin itärintaman 2.5- 3 miljoonaa Heerin jääkäriä.

      USA:n sodanjohto leikkasi heti 1942 omaa armeijaohjelmaansa: 210 divisioonan sijasta vain 91. Panssarivaunuohjelmaa myös puolitettiin. Suuri osa panssareista annettiin liittolaisille. Panssarivaunut eivät näytelleet ollenkaan keskeistä roolia II maailmansodassa. Suuri osa valtavirtasotahistorioitsijoista tosin vieläkin luulee niiden olleen ratkaisevan tärkeitä. Huvittaa lukea että voimasuhteita esittävissä vertailuissa panssareita esitellään ensimmöisinä. Neuvostoliittolaiselle propagandalle tämä tietysti sopii vaikka T-34:kin oli itseasiassa hyvin epäluotettava ja paljon vikoja ollut tankki.

    • näin-on-näreet

      Saksan asetuotannosta armeija vei vuosina 1942-44 keskimäärin 54% ja ammustuotannosta 62%. Aseiden osuus oli 9% ja ammusten ruudin kanssa noin 26%. Tuosta 35%:n potista armeija sai siten 21% ja ilmavoimat, ilmatorjunta ja laivasto 14%.

      Armeijan osuuteen kuului lisäksi panssarit 6.5%, armeijan ajoneuvot ja kuljetuspanssarit yht 3.5% jolloin kokonaisosuus on 31%.

      Kysymysmerkkinä on vielä miten todellisuudessa on V-2 kustannusjaettu sillä virallisesti kyse oli "armeijahankkeesta" vaikka se oli mitä suurimmassa määrin strategisen ilmasodan hanke. Lisäksi innovaatiokuluja laivaston ja ilmavoimien tuotantovaiheesta ei ole läheskään kaikkia laskettu. Betonisesta suojarakentamisesta joka oli 12-15% varsinaisesta sotatuotannosta yli 80% liittyi suoraan strategiseen ilmasotaan ja lopuistakin vain puolet (10%) oli armeijahankkeita.

      • Druid-Wiltman

        B-29 projektin kokonsiskustannus nousi 3.7 miljardiin dollariin joka osoittaa ettei valmistushinnaksi ilmoitettu yksikköhinta kerrottuna valmistettujen määrillä kata kuin 68-69% projektin koko hinnasta. Suunnittelu vei 1.1-1.2 miljardia.


    • jenkit.tärkein

      Kyllä Lend Lease lisäsi itärintam,an painoa, muutenhan saksalaiset olisi jyränneet täysin

    • tosimieskin

      Eihän ne venäläiset oikein pärjänneet suomalaisillekaan. Kyllä itävale sodasta on kehnoa juttua

    • Stieglitz

      Sotahistoriaan sen taloudellisessa mielessä perhtynyt Phillips Payson O'Brienin mukaan Saksan sotatuotannon tunnusluvuissa loistavat poissaolollaan tuotekehittely-
      ja suunnittelukustannukset. Niiden osuus oli armeijan perusaseistuksessa lähes olemattomat, panssareissakin kohtuullisen vähäiset mutta erityisen korkeat lentokone- ja sukellusvenetuotannossa. Samoin V-aseiden tuotannossa. Koska pommitustukset pakottivat Saksan käyttämään vuosittain useita miljardeja betonisiin suojarakenteisiin pitäisi lisätä lentokone ja sukellusvenekustannuksiin. Nämä järjestelmät vastivat sarjavalmistusvaiheeseen pääsemiseksi useiden, yleensä 4 vuoden prosessin jotka usein eivät johtaneet mihinkään merkittävään tuotantoon mutta aiheuttivat kuluja. 20%: n lisäys meri- ja ilmasodan valmistuskuluihin on konservatiivinen arvio. Se laskisi armeijavarustelun osuuden noin 4%-yksilöllä.

      • H.M.S.Moilanen

        Messerschmittin johtajan Fredrick Seilerin mukaan huippuvaiheessa Me 262-suihkukoneen tuotantoon osallistui peräti 1.3-miljoonaa työntekijää kun samaan aikaan Speerin mukaan lentokoneteollisuuden koko työntekijämäärä oli 2.33 miljoonaa. Seilerin tiedon pitäessä paikkaansa yhtä moni oli mukana suihkonetuotannossa kuin kaikkien muiden lentokoneiden valmistuksessa.


    • Khrakov

      "Alunperin Saksan sodankäynnin pääviholliset olivat lännessä - ja siellä ne myös olivat koko ajan."

      Ei kovin uskottavaa. Juuri ideologinen ja rodullinen viha bolsevismia vastaan oli natsien pääteema alusta asti. Karl Marx oli taustaltaan juutalainen josta syystä Hitler kehitti propagandaa kommunismia vastaan.

      Itärintama oli ja on yhä historian suurin sota mitattuna armeijoiden ja rintamien suuruuden, ajallisen pituuden ja ihmishenkien menetysten suhteen.

      Tuotantoluvuilla mitattuna voi olla toisin kuten eräät ovat ansiokkaasti täällä esittäneet mutta ei liene relevanttia asettaa näitä vastakkain.

      Mikäli joku on imenyt itseensä neuvostopropagandaa ja nyttemmin kokenut jonkin valaistuksen ei se edm. faktoja miksikään muuta.

      • djjjooooop

        bolshevismi ei ole rotu vaan ideologia


      • V.P.Lehto

        Jos Saksalle itärintama oli muka päärintama miksi se jätti sinne vain 12% ilmatorjunnasta ja alle 20% hävittäjätorjunnasta ja miksi vain 35% sotatuotannosta käytettiin itärintaman sotaan?

        Totuus on selkeämpi kuin halutaan Moskovassa tunnustaa. Itärintama oli Saksalle vain yksi rintama muiden joukossa. Ja Saksa näki heti missä sen todella vaarallisemmat ja tasokkaammat viholliset olivat - lännessä.


      • Khrakov

        " Jos Saksalle itärintama oli muka päärintama.. "

        Sitä se ainakin oli alkaen 22.6-41 kun yrittivät lyödä puna-armeijan nopeasti jouluun mennessä. Sitä se oli 28.6-42 kun yrittivät valloittaa Kaukasuksen. Sitä se oli 4.7-43 kun yrittivät lyhentää rintaman pullistumaa. Näkisin, että se oli päärintama niin kauan kuin sen strateginen aloite oli saksalaisten käsissä.

        Ja mitä tulee joukkojen siirtoon muitakin merkittävimpiä yhtymiä siirrettiin kuin vain it- ja hävittäjätorjuntaa, juurikin jo v.42 operaatio sinisen keskeiset AR A ja B olivat heikentyneet merkittävästi eri panssari- ja jv divisioonilla liittoutuneiden maihinnousun pelossa. Ainiin mutta eihän näillä länteen siirretyillä bulkkidivisioonilla kuten Grossdeutschland ollut mitään merkitystä tai taisteluarvoa.


      • pommisuojassa.olivat

        lännessä toinen rintama oli jo tuolloin Saksan kaupungeissa, joissa kyyristelivät brittien tulimereltä piilosilla


      • maasota.primitiivistä

        Laivasto-ohjelma (Suunnitelma Z) on yksi varma osoitus että Saksan todellinen päävihollinen oli länsi. Itä oli lähinnä laajenemissuunta. Sota idässä oli varattu Saksan sotajoukkojen vanhanaikaisimmalle osalle. Länttä vastaan oli suorastaan pakko sotia sitä teknisintä ja kehittyneintä sotaa. Myös Japanin osalta armeija oli primitiivisin osa maan sotakoneistoa. Armeija soti kiinalaisia ja läntisiä mm australialaisia viidakkosotureita vastaan. Teknologiasin osa soti USA:n laivastoa ja laivaston ilmavoimia sekä merijalkaväkeä vastaan.


    • C.G.E.Mannerheim

      Itärintaman lentokonetappiot olivat vuonna 1942 (2299) muodostivat Saksan saman vuoden lentokonetuotannosta (15 556) vain 14.8% joka oli 6.5% koko sotatuotannon arvosta. Taistelupanssaritappiot oli (3 505) olivat suuremmat kuten olettaa sopiikin panssarituotannosts (6 180) 56.7% mutta sen osuus itse sotatuotannosta jäi vain 2.3%:iin sillä taistelupanssareiden osuus jäi sotatuotannosta vuonna 1942 oli yhä vain 4% vaikka alkoi nousta aivan vuoden lopussa.

      Kaikkiaan Saksan armeijan materiaalitappiot (kaikkiajoneuvot ja aseet) olivat idässä noin 5.5% sotatuotannosta ja Luftwaffe-osuus lisättynä aseilla noin 7%. Yhteensä 12.5%. Siis 12 kuukautta sotaa idässä kulutti vain puolentoistakuukauden sotatuotannon verran jos ammuskulutusta ei huomioita. Koska itärintaman armeija vei tuono vuonna ammuskulutuksesta noin 40% ja ammusten osuus oli 25% tulee itärintaman koko vuoden osuus sotatuotannosta olemaan noin 22-23% eli vajaa neljännes. Luftwaffen ammuskulutuksen osuus nostanee itärintaman osuuden neljännekseen.

      Syy miksei itärintama edes vuonna 1942 vienyt sotatuotannosta kuin noin 25% johtuu siitä ettei taisteluissa yleensäkään menetetty sotatuotannosta läheskään niin paljon kuin luullaan. Materiaali kului vaikkei mitään taisteluja edes olisi ollut. Taisteluissa menetetyt kaluston osuus sotatuotannosta oli yllättävän vähäistä.

      Stalingradin aikoihin ja aina syksyyn 1943 Saksa nosti niin paljon tuotantoa että pelkän Stalingradin taistelun materiaalimenetys surkastuu olemattoman pieneksi. Menetykset korvattiin käytännössä yhdessä kuukaudessa. Kaikille muille yksiköille ja toisena kuukautena niille jotka menetettiin Srslingradissa. Maaliskuusta lähtien alettiin kasvattamaan materiaalivarantoja tulevia joukkoja varten.

    • C.G.E.Mannerheim

      Vuoden 1943 osalta itärintama näytti panssarimenetysten kannalta isonpaa osuutta 68% (8 207 /12 063) eli 4.8% sotatuotannosta. Lentokonetappiot puolestaan olivat pienentyneet 12.2% (3 128/25 556) joka oli noin 5% sotatuotannosta. Armeijakaluston (kaikkiajoneuvot ja aseet) kokonaistappiot ovat olleet 10%, joten Saksan materiaalitappiot idässä ovat olleet sotatuotannosta 15% ilman ammuskulutusta. Vain hieman suurempi osuus tuotannosta kuin edellisenä vuonna. Ammuskulutus nostaa idän koko materiaalikulutuksen noin 27-28%:iin vuoden 1943 sotatuotannosta.

    • C.G.E.Mannerheim

      Vuonna 1944 itärintaman osuus Saksan sotatuotannon kalustomenetyksistä suhteessa sotatuotantoon laskee. Panssareissa 49%:iin (9 575/ 19 665) ja lentokoneissa huomattavan paljon 7.3% (2 913/40 200). Sotatuotannosta nuo tappiot muodostivat 3.9% ja 3.5%. Yhdessä armeijan muun kalustotappioiden kanssa putosivat itärintaman kalustomenetykset noin 11.5-12%:iin. Siis alle vuoden 1942 menetysten. Ammuskulutuksen osuus idässä laski myös jolloin koko materiaalitappiot sotatuotannosta olivat vain n. 21%.

    • V.P.Lehto

      Neuvostoliitto käytti sotatuotannostaan 67.4% maasotaan ja loput ilma- ja merisotaan.

      Neuvostoliiton menettämät taistelupanssarit ja niiden osuus panssarituotannosta:

      vuosi.......tappiot..........tuotanto... tappio
      1942: ........15,100........24,094 .......63%
      1943:.........23,500........23,858 ........98%
      1944:.........23,800........27,759 .........86%

      Mikäli muu armeijakalustotappio on tapahtunut samassa suhteessa on NL menettänyt vuosina 1942-44 82.4% armeijakalustoaan tuotannostaan. Tässä ei ole lend-leasea mitä ilmeisemmin huomioitu.

      Lentokonetappioista virallinen arvio (Krivosheev) antaa lukemat joiden perusteella taistelutappiot ovat muodostaneet 34% koko sotatuotannosta.

      Saksa puolestaan tuotti koko sodan aikana 95 000 lentokonetta ja menetti niistä itärintamalla (taistelutappioina) noin 13 000 eli alle 14%. Luftwaffen suurin lentokoneiden itätappioiden osuus oli 1941 jolloin tappiot 2800 lentokonetta olivat 23.8% lentokonetuotannosta (11 776). Sen jälkeen itärintaman osuus laski voimakkaasti kun taas nousi rajusti taisteluissa länsiliittoutuneita vastaan. Ennen Operaatio Barbarossaan Luftwaffe oli kärsinyt niin suuret tappiot että ne olivat lähes yhtä suuret mitä itärintamalla yhteensä vuosina 1941-43.

      • minulla-ei-muuta

        Ei ihme että Neuvostoliitto tarvitse ja paljon länsiliittoutuneiden apua. Vuonna 1943 panssaritappiot ovat olleet yhtä suuret kuin tuotanto ja kun ottaa huomioon vaurioituneet ei ihme että vuoden 1943 lopussa rintamajoukoilla oli vain runsaat 2 000 panssarivaunua käytössä. Syystäkin Stalin hinkui Teheranissakin liittoutuneilta äkkiä sitä maihinnousua.


    • strategi

      Mielenkiintoisia tuotanto- ja kalustomenetyslukuja. Tämä alleviivaa milestäni sitä, kuinka isoja strategisia virheitä Hitler teki. Luvuista voi päätellä, että itärintama ei ollut ratkaiseva taistelukenttä Saksalle.

      Itärintaman olisi pitänyt kuitenkin olla se ratkaisutaistelun suorituspaikka Saksan strategiassa. Mikäli Saksa olisi keskittänyt voimiaan Neuvostoliiton lyömiseen, se olisi siinä onnistunut. Tämä voitto olisi ollut psykologisesti merkittävä ja lisäksi Saksan resursseja olisi vapautunut merkittävästi muille rintamille sen jälkeen. Mutta koska Hitler ei ymmärtänyt, että ratkaisutaistelussa ei voi olla koskaan liian vahva, hän menetti mahdollisuuden voittoon idässä.

      Maailmansota ei toki olisi ollut ohi Saksan kukistettua Neuvostoliiton. Saksa olisi edelleenkin ollut sodassa pahimpien vihollisten USA:n ja Iso-Britannian kanssa. Mutta mahdollisuus rauhaan niiden välillä olisi voinut olla mahdollinen uudessa tilanteessa.

      • näin-on-näreet

        Neuvostoliitosta ei Saksalle ollut mitään lisäarvoa saatavissa. Saksalla ei ollut mitään mahdollista suojella Kaukasuksen öljykenttiä mikäli ne olisi saanut haltuunsa. Liittoutuneet eivät olisi antaneet tuotannolle mitään saumoja. Saksa ei pystynyt suojamaan Ploestin eikä tärkeintä, omaa synteettistä polttoainetuotantoaan. Infrastuktuurin surkea tasokin olisi ollut Saksalle painajainen. Hyökkäystä Neuvostoliittoon voidaan perustella vain NL:n Saksalle muodostavalla uhalla. Oliko se hyökkäyksen todellinen syy jota seliteltiin tolkuttomalla natsiretoriikalla juutalaisbolshevismista?


      • strategi
        näin-on-näreet kirjoitti:

        Neuvostoliitosta ei Saksalle ollut mitään lisäarvoa saatavissa. Saksalla ei ollut mitään mahdollista suojella Kaukasuksen öljykenttiä mikäli ne olisi saanut haltuunsa. Liittoutuneet eivät olisi antaneet tuotannolle mitään saumoja. Saksa ei pystynyt suojamaan Ploestin eikä tärkeintä, omaa synteettistä polttoainetuotantoaan. Infrastuktuurin surkea tasokin olisi ollut Saksalle painajainen. Hyökkäystä Neuvostoliittoon voidaan perustella vain NL:n Saksalle muodostavalla uhalla. Oliko se hyökkäyksen todellinen syy jota seliteltiin tolkuttomalla natsiretoriikalla juutalaisbolshevismista?

        Mein Kampf -kirjasissaan HItler esitti tavoitteensa idän suunnalla, jotka olivat elintilan hankkiminen sieltä ja sen ”juutalais-bolševistisen” järjestelmän kaataminen. Sota on ideologinen tuhoamissota, jonka keskeinen tavoite oli kansanmurha ja vihollisen alistaminen.

        Koska NL pidettiin Saksassa heikkona sotilaallisesti, mitään todellista uhkaa se ei voinut Hitlerin ajatuksissa edustaa.


      • Khrakov
        strategi kirjoitti:

        Mein Kampf -kirjasissaan HItler esitti tavoitteensa idän suunnalla, jotka olivat elintilan hankkiminen sieltä ja sen ”juutalais-bolševistisen” järjestelmän kaataminen. Sota on ideologinen tuhoamissota, jonka keskeinen tavoite oli kansanmurha ja vihollisen alistaminen.

        Koska NL pidettiin Saksassa heikkona sotilaallisesti, mitään todellista uhkaa se ei voinut Hitlerin ajatuksissa edustaa.

        Juurikin näin. Hitlerin ei tarvinnut juurikaan ponnistella saadakseen tukea hyökkäykseen venäjälle, kenraalikunta oli todellisuudessa hyvin myötämielinen vaikka myöhemmissä muistelmissaan eloonjääneet kenut kaksinaismoralisesti kauhistelivatkin hyökkäyspäätöstä. Kenraalit rivimieheen asti pursusivat hyökkäyshaluja etenkin aikaisempien sotaretkien voitoista huumaantuneina. Seikka joka osaltaan antoi lisätukea panssariaseen kelpoisuudelle valloitussodassa.

        Siinä missä Hitler onnistui motivoimaan joukkonsa hyökkäysintoon venäjälle, se ei enää pystynyt kääntämään propagandallaan samaa intoa enää puolustussotaan joskin siihen oli muitakin syitä. Toisaalta Stalin toimi päinvastaisesti kääntäessään oman sotapropagandansa kommunismin puolustamisen suureksi isänmaalliseksi sodaksi äiti venäjän puolesta.


      • kiero.bolshevikki

        Natsien elintilateoria ei todellisuudessa perustunut mitenkään erityisesti Neuvostoliittoon. Tämähän on yleinen maailmansodanjälkeinen myytti. Kyseessä oli jo ennen natseja kehitelty ajatusmalli, jonka polttoaine oli kateus briteille heidän siirtomaaimperiumistaan. Germaanit havittelivatkin brittien siirtomaa-alueita. Mein Kampfissa toki mainitaan Neuvostoliitto, mutta puhutaan siinä paljon muistakin alueista. Itseasiassa Hitler ja muutkin natsit puhuivat myös venäläistenkin kanssa uudesta maailmanjärjestyksestä, tuolloin tavoiteltiin juuri brittien hallussa olevia alueita. Barbarossan suunnittelun Adolf määräsi vasta kesällä 1940 ja päätöksen Barbarossasta teki marraskuun Molotov, Hitler, Ribbentrop neuvottelujen jälkeen. Tosin asiaa ei tarkasti tiedetä, koska lähdettä tähän tarkkaan ajoitukseen ei ole.


    • H.M.S.Moilanen

      Tärkeä osa materiaalitappioista näyttää tapahtuneen täysin taistelualueen ulkopuolella. Esimerkiksi lentokoneita menetettiin useimmilla ilmavoimilla yli puolet silkoissa onnettomuuksissa ja harjoittelussa sekä normaalikulutuksessa. Tuskin yhdenkään yksimoottorisen elinkaari oli edes 2 vuotta muutenkaan. Sitäpaitsi lentokonetuotannosta suuri osa oli varaosien kulumista jolloin tuliterän lentokoneen menetys muodostui pienemmäksi kuin se jota paikkailtiin useita kertoja ja sitten kuitenkin menetettiin. Saksalla oli käytäntö jossa 60% vaurioituminen johti koneen poiskirjaamiseen (poistoon). Sodan loppupuolelle hieman lievemminkään vaurioituneita ei enää korjattu.

      Usan konepoistuma oli 95 000 mutta niistä vain taisteluissa menetettyjä oli 23 000 (tuhottiin kentälle tai ei palannut lennolta). Saksan taistelutappiot menetettyinä olivat 42 000 -44 000. Taistelukentän ulkopuolella menetti Saksa 55% koneistaan joka oli siis noin 23-25% koko sotatuotannon arvosta. Se on ollut yhtä suuri tuotantotappio Saksalle kuin armeijakaluston taistelumenetykset sillä ei suinkaan kaikkia panssareita, aseita ja ajoneuvoja menetetty taisteluissa.

    • zxcvbnmkl

      Pitäneeköhän tieto paikkaansa että Saksan ammustuotanto vuosina 1943-44 olisi ollut tuntuvasti suurempi kuin sekä USA:n ja Neuvostoliiton? Eräässä amerikkalaisessa kirjoituksessa näet väitettiin Saksan tuottaneen vuonna 1943 217.7 miljoonaa ammusta ja vuonna 1944 peräti 281.3 miljoonaa.

      1943:
      Saksa- 217.7 milj ammusta
      USA- 156.9 milj
      Neuvostoliitto - 85.8 milj

      1944:
      Saksa - 281.1 milj
      US A- 227.3 milj
      Neuvostoliitto - 94.8 milj

      Samassa kirjoituksessa esitetään myös maavoimille Saksan tuottaneen 1944 raskaita ammuksia 108 miljoonaa (missä kulkee raja raskaiden ja keveiden ammusten välillä?). USA:n esitetään tuottaneen "vain" 85 miljoonaa raskasta ammusta maavoimille. Tämän suhdeluvun ymmärtää paremmin.

      USSBS:n tilastojen mukaan neljännesvuosittain Saksan ammustuotannon armeijalle menevä osuus...
      1943: 67%, 67%, 64%,63%
      1944: 66%, 68%, 68%, 69%

      Ilmatorjunnan osuus...
      1943: 14%, 14%, 20%, 19%
      1944: 17%,16%, 18%,20%

      Ammustuotannon paino 1943:

      Saksa: 2.8 miljoonaa tonnia
      USA: 0.8 miljoonaa tonnia (vain maavoimat)

      1944:

      Saksa: 3.35 miljoonaa tonnia ( maavoimille noin 2 miljoonaa)
      USA: 1.45 milj tonnia (vain maavoimille)

      USSB:n mukaan kuitenkin vuonna 1944 lähes 68% ammustuotannosta olisi mennyt armeijakäyttöön mutta se tilasto on tehty tuotannon arvon mukaan jaoteltuna. Luftwaffen osuuden lasku viittaa siihen että yhä pienempi osa ammuksista oli tuossa vaiheessa pommeja.

    • Kaarle-Martel

      Jos ammukset näyttelivät 70% osuutta tappioissa niin puna-armeijan 7.6 miljoonan miehen tappioista yli 5 miljoonaa tuli Saksan ampumista (?) ehkä 100 miljoonasta ammuksesta. Siis jotain 20 ammusta oli ammuttava yhtä kaatunutta/haavoittunutt kohden.

      Aika yllättävältä tuntuu jos NL on valmistanut vähemmän ammuksia kuin Saksa, jopa maavoimien osalta. Luulisi suhteen olevan pikemminkin 1:2 hyväksi. Esim.Saksan ilmatorjunnan kulutuksen osuus (alle 20%) ei voi selittää tuota kummallisuutta.

    • LJKJJV

      Vuonna 1944 USA:n sotatuotannon arvosta 6.7 miljardia dollaria eli 12.7% oli ammustuotantoa. Saksalla tuo osuus heinäkuun tilastoissa oli 26.1% ruuti mukaanluettuna. Onko selitysmallina se että ammustuotannossa Saksa käytti tavallistakin enemmän orjatyövoimaa jolloin se pystyi valmistamaan pienemmällä osakustannuksella suuria volyymejä ammuksia? Lentokonetuotannossa asetelmat olivat aivan päinvastoin. USA:lla oli hieman yli 2 miljoonaa työntekijää valmistamassa lentokoneita. Saksalla saman verran (huipussaan jopa 2.33 miljoonaa). Mutta USA:n tuotannon volyymi paino ja moottorien lukunmäärät huomioiden, siis arvo, oli nelinkertainen.

    • bnvbnv

      RAF:n ja USAAF:n täytyi pudottaa Saksaan vain 100 000 tonnia pommeja ja sen jälkeen Saksa veti hävittäjäsuojastaan (mitä itärintamalla oli vielä 1941) yli puolet pois. Loppusyksystä 1943 enää vain 20% Luftwaffen hävittäjistä oli enää itärintamalla. Ottaen huomioon että Saksaan vuonna 1943 kaikenkaikkiaan pudotettiin vain 120 000 tonnia pommeja oli Saksan tuotannolle aiheutettu oikeastaan yllättävän paljon tappioita. Tiedettiinhän se että 90% pommeista ei koskaan osunut lähellekään kohdetta. Mutta jos 10 000 pommista vaikkapa 50 osui tehdasalueelle riitti se usein aikaansaamaan merkittävän tuotantokatkon. Messerschmittin erään tehtaan pysäytti käytännössä kolmen pommin aikaansaama mittava tuho.

      • ei.pommari

        Pommitusten vaikutuksia Saksaan on liioiteltu. Ei jenkki voittanut Vietnamin sotaakaan pommituksin vaikka syyti sinne pommeja enemmän kuin 2. maailmansodassa. Eikä voittanut Irakiakaan pommittamalla kahdessa eri sodassa.

        Massapommitus on täysin yliarvostettua touhua, rikkaitten mäiskettä ja huvia. Uudenajan täsmäpommit ovat vasta jotakin, muistuttavat sentäs vähän tykistöä.


    • lopullinen-totuus

      Länsiliittoutuneet ottivat vuosina 1939-45 kaikkiaan 7 614 790 Saksan asevoimien sotilasta sotavangeiksi. Heistä lisäksi ennen Saksan antautumista oli saatu vangeiksi 4 209 840 sillä antautumisen jälkeen vangittiin vielä 3 404 950 .

    • ei-niin-yksinkertaista

      Yksinkertaisten ei kannata koskaan spekuloida asioista, joista eivät ymmärrä yhtään mitään; johtopäätökset tulevat aina olemaan virheellisiä. Usein yksinkertaiset eivät kuitenkaan edes ymmärrä olevansa yksinkertaisia ja siksi tekevät tällaisia avauksia. Tässähän olennaista on ymmärtää, että kaikki maailmansodat ovat pankkiirien sotia. Lännen globalistit nostivat Hiterin valtaan rahoittamalla Saksan natsipuoluetta. Samalla he pumppasivat jättisumman rahaa (n. 63 miljardia kultamarkkaa) Saksan teollisuuteen ja aseteollisuuteen ja sitten pakottivat Hitlerin hyökkäämään Neuvostoliittoon. Vaikka Globalistit tukivat molempia osapuolia, he kuitenikn ymmärsivät, että NL tulee Saksan todennäköisesti murskaamaan ja siksi liittyivät voittajan puolelle jo hyvissä ajoin. Länsirintamalla käydyt huijaussodat ja vähäiset taistelut eivät siis vaikuttaneet sodan lopputulokseen millään tavalla.

      "Jos näemme että Saksa on voitolla, meidän pitäisi auttaa Venäjää, ja jos Venäjä on voitolla, meidän pitäisi auttaa Saksaa, ja näin annamme heidän tappaa mahdollisimman monia."
      -tuleva presidentti Harry Truman, New York Times, 24. kesäkuuta 1941

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      139
      7840
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      41
      2019
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1950
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1663
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1585
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1040
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      989
    8. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      50
      945
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      830
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      822
    Aihe