Aihe

Kaksi viikkoa sitä raittiutta sitten kesti

Aiti_juo

Vuosien ryyppyputken jälkeen iäkäs äitini myönsi vihdoinkin, että hänellä on vaikeuksia olla ottamatta yömyssyään (nykyään puoli pulloa kirkasta illassa) ja kuntokin on näiden myssyjen myötä hieman heikentynyt. Sairaalakeikkoja takana jo useita, kävely katkonaista, muisti mennyt ja muutenkin elämänhallinta täysin hukassa.

Ylitti ISON kynnyksen ja meni ystävänsä saattamana ensimmäistä kertaa AA-kerhoon. Ja meni vielä uudelleenkin, jopa kahden viikon ajan säännöllisesti. Hiljaisella äänellä minulle kertoi, että on juuri oikea paikka hänelle ja juominen loppuu nyt.

No, tänään sitten soitti minulle taas täydessä tuiskeessa. Oli kuulemma AA-kerho jäänyt tältä päivältä väliin, mutta huomenna taas... epilenpä...

Jos luovuttaa parin viikon raittiuden jälkeen, kannattaako enää odottaa uutta ryhdistäytymistä? Vai voiko ajatella, että tämä vain yksi notkahdus, tästä noustaan vielä? Onko kukaan noussut?

10

196

  Vastaukset

  • Kyllä monikin on "noussut".

  • Suomessakin varmaan tuhansia.

   Sadoista tuhansista...

  • Äitisi lienee siinä elämänvaiheessa, että voi ottaa ohjeekseen "Whatever makes you happy!"

  • AA-kerholaisista suurin osa ryypiskelee, "otetaan salaa" juoppojen tunnuslause.
   Ketonen & Myllyrintees pätkä densojen kokouksesta, menivät baariin "happy hour" nääs.

  • Äitisi nauttii liian vähän alkoholia, oli sitten kyse litran tai puolen litran viinapullosta. Suositeltu määrä on 17 alkoholiannosta päivässä, ei enempää eikä vähempää.

  • "Jos luovuttaa parin viikon raittiuden jälkeen, kannattaako enää odottaa uutta ryhdistäytymistä?"
   Ei kannata ei, pestaa joku valehoitaja listimään se ja nauti perinnöstä. Vittu taas näitä moralisoijatrolleja.

   Sen voin sanoa pariakin iäkästä sukulaista seuranneena, että kyllä se ikä pysähdyttää. Puhuit iäkkäästä. Jos olet niin taukki, että tuollaisen askeleen jälkeen kerran tuiskeessa = nyt riitti, niin katkaise välit siihen äitiisi. Kyllä sossu hoitaa ja sairaala.

  • Päihdeongelma voi kehittyä myöhemmälläkin iällä, eikä vanhemmiten käytön tarvitse olla kovinkaan suurta, jotta sillä voi olla vakavia seurauksia. Myös monilla lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa otettuna. Läheisen juomiseen on kuitenkin yleensä vaikea vaikuttaa. Aikuisena ihmisenä äitisi kyllä ymmärtää riskit, mutta hänellä on täysi itsemääräämisoikeus. Asiasta negatiiviseen sävyyn puhuminen yleensä vain johtaa siihen, että ihminen alkaa piilotella juomistaan.

   Päihteidenkäytön lopettaminen vaatii useimmiten kymmeniä, jopa satoja päätöksiä lopettaa ennen varsinaista lopettamista. AA-kerho ei ole päihdekuntoutusta, vaan kuten kerhon mottokin kuuluu sen jäsenet ovat ikuisia alkoholisteja. Kunnilla on velvoite tarjota päihdepalveluita kaikille niitä tarvitseville. Palvelut tuottaa useimmiten A-klinikkasäätiö. Oman terveysaseman kautta saa lisää tietoa asiasta, mutta äitisi täytyy itse olla suostuvainen hoitoon. Myös yksityiseltä puolelta löytyy erilaisia tukimuotoja.

   Markus Heikkilä
   Päihdetyön erikoistunut lähihoitaja
   Hoivapiiri.fi

  • Eihän sitä kunnollinen AA:lainen olekaan, jos ei välillä käy "kurlaamassa"...

  • Olen huomannut samanlaista käytöstä mieskaverilla ja mietinkin nyt, jospa lopeta muutaman kuukauden suhteeni häneen. Lupaa joka päivä lopettaa ja joka ilta on kännissä kuitenkin, minulla jo hermot riekaleina, väsyttää koko ajan ja minusta on tullut pelokas.

  • Puhu mieskaverisi kanssa, ja jos ei lupaa parantaa tilannetta tai hakea apua, niin sitten kannattaa lopettaa suhde. Ei kannata hyväksy tollasta kohtelua. Parempi olla yksin kuin elää huonossa parisuhteessa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   411
   21957
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   379
   14539
  3. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14361
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10263
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   140
   5836