Raatteen tiellä ei tapahtunut mitään ihmettä 1940

V.P.Lehto

Teemu Keskisarja on varsin oikeassa siinä että puna-armeijan liike olisi hyytänyt Suomussalmi-Raatteen tiellä ilman mitään mainittavaa suomalaisten operaatioita. Valtavan korpialueen halki johti kapea noin 5 metriä leveä tie. Kymmeniä tuhansia sotilaita olisi ollut lähes mahdotonta huoltaa tuollaisen onnettoman logistiikan olosuhteissa.

Olisikohan jopa niin että noin 900 suomalaisen hengen vaatinut Suomussalmen-Raatteen tien taisteluissa suomalaiset olisivat järkevämmällä toiminnalla ja pelkällä sissitaktiikalla minimoineet omat tappionta murto-osaan ja ajaneet silti hyökkääjän vararikkoon. Olisiko pitänyt peräti päästää hyökkääjä vähän syvemmälle ja aiheuttaa vielä totaalisempi tappio heille (Suomussalmelle edenneelle myös)?

25

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raatteessa

      Kevyttä sarjaa tuollaiset väitteet. Puna-armeijan huollolla ei olisi ollut ongelmia, ellei suomalaiset niitä olisi tehneet väijytyksin.

      Suomalaisten tappioita olisi voinut pienentää, jos ryssää ei olisi päästetty Suomussalmelle. Kun puna-armeija 163. D ensimmäiset yksiköt tunkeutuivat Juntusrantaan, tiedustelutietoja ei uskottu Suomen armeijan johdossa. Näin neuvostodivisioona eteni lähes esteettä Suomussalmelle asti, josta se oli karkotettava avoimessa maastossa tehtävillä hyökkäyksillä myöhemmin. Siitä tulivat suurimmat tappiot suomalaisille.

      >>Olisiko pitänyt peräti päästää hyökkääjä vähän syvemmälle ja aiheuttaa vielä totaalisempi tappio heille (Suomussalmelle edenneelle myös)?

      Järjetöntä jälkiviisautta. Eihän voitu tietää, miten paljon puna-armeija lähettäisi vahvistuksia alueelle. Jos neuvostodivisioonia ei olisi tuhottu, ne olisivat saattaneet päästä jopa tavoitteeseensa myöhemmin eli etenemään Oulua kohti. Vihollinen on tietenkin tuhottava, kun siihen on tilaisuus. Heille aiheutettu tappio oli ihan tarpeeksi riittävä!

    • Martinsak

      Raatteentie yksinkertaisesti suljetiin 44. divisioonalta, pakkon pääsivät vain upseerit, jotka Stalin otti kiini.

    • TärkeäApuKalustonSuhteen

      Suomalaiset saivat sotasaaliina Raatten tieltä:

      4.822 kivääriä
      106 konekivääriä
      190 pikakivääriä
      71 kenttä- ja ilmatorjuntatykkiä
      29 panssaritorjuntatykkiä
      14 ilmatorjuntakonekivääriä
      43 panssarivaunua
      10 panssariautoa
      260 kuorma-autoa
      20 traktoria
      2 henkilöautoa
      1.170 hevosta

      Suomalaiset löysivät alueelta 27.500 venäläisen sotilaan ruumiit.

      • paljonlihaa

        oliko hevoset elossa vai jäässä?


      • Penna-Tervo

        Takavarikoitujen aseiden määrä osoittaa että puna-armeijan tappiot ovat jääneet noin 7 000 mieheen kaatuneissa ja sotavangeissa.

        Suomalaiset paisuttelivat ymmärrettävistä syistä voittoaan.


      • Dragutinovic
        paljonlihaa kirjoitti:

        oliko hevoset elossa vai jäässä?

        "Suomalaiset löysivät alueelta 27.500 venäläisen sotilaan ruumiit."

        Silkkaa hölynpölyä. 44. Divisioonan vahvuus oli vain noin 11 000. Muita joukkoja tuolla suunnalla ei ollut.


      • ToivorikasTulkinta

        Eiköhän Talvella suuri joukko käsiaseista haitautunut lumen alle ja löytyi vasta kesällä!


      • niihkö
        Dragutinovic kirjoitti:

        "Suomalaiset löysivät alueelta 27.500 venäläisen sotilaan ruumiit."

        Silkkaa hölynpölyä. 44. Divisioonan vahvuus oli vain noin 11 000. Muita joukkoja tuolla suunnalla ei ollut.

        Ihanko ei muita joukkoja ollut Suomussalmen suunnalla. Ihanko pelkästä 44.divisioonasta koko 9.armeija koostui. Onko muuten divisioonalla tai armeijalla häntää, vai ovatko evokkeja.


      • mitä-venäläisiä
        Dragutinovic kirjoitti:

        "Suomalaiset löysivät alueelta 27.500 venäläisen sotilaan ruumiit."

        Silkkaa hölynpölyä. 44. Divisioonan vahvuus oli vain noin 11 000. Muita joukkoja tuolla suunnalla ei ollut.

        Puhumattakaan siitä, että 44. divisioonan joukot koostuivat lähes yksinomaan ukrainalaisista musikoista (Žytomyrin alue), joilta ei paljoa kysytty, että huvittaakos lähteä jonnekin pohjoisen perille sotimaan ja Neuvostoliiton etuja palvelemaan.

        Sotilaiksi jotkut heistä saattoivat itsensä mieltääkin, mutta eivät todellakaan miksikään "venäläisiksi sotilaiksi".

        Ei ihme että tuollaisella porukalla ei ollut mitään mahdollisuuksia talvisissa suomalaismetsissä, kun celsiusasteita oli - 40 ja ukot varustettu kaikenpuolin päin persettä, ihan jo vaatetuksesta ja muonituksesta alkaen.

        (Tuppaa meiltä suomalaisilta monesti unohtumaan, että neuvostoarmeijassa palveli - niitten venäläisten lisäksi tietenkin - kymmenien eri kansojen ihmisiä; miljoonittain miehiä ja melko paljon naisiakin, jotka eivät ole koskaan tunteneet itseään identiteetiltään venäläisiksi).


    • turhaan.taistelivat

      Sinne olisivat kuolleet itekseen, niinku sisiliskot pakkaseen, ei siinä olis tarvittu suomalaisia ollenkaan. Aivan turhaan ne suomalaiset siellä pimeässä hiihtelivät.

      Sama juttu -44 hyökkäyksessä. Sekin pysähtyi aivan itekseen Tali-Ihantalassa, ei siinä suomalaisilla mitään osuutta ollut, nehän oli päättäneet jo lähtiessä etteivät etene pitemmälle.

      - saksalaisetki poistu Lapista kipin kapin juoksemalla, suomalaiset oli vaan hidastamassa, jaloissa pyörivät

      Kerronko vielä miten turhaan valkoiset taisteli vapaussodassa ....

      • näin.naapurissa

        Ne kai Suomen hävittäjätki turhaan lenteli ...
        Ilmatorjunnan sulkutuli Helsingin puolustuksessa oli myös aivan turhaa ...
        Lotta Svärd oli hyödytön, Simo Häyhää ja Lauri Törniä ei olis tarvittu, Marskin hommat olis voinu hoitaa kuka vaan rivimies ...
        Radiotiedustelu vain sotki asioita ...
        Paasikiven matkat Moskovaan oli turhia, Stalin halusi vain rauhaa ...


    • jos-girkin

      Seuraava erä suolattavia ukrainalaisia tulee Donetskin ja Luhanskin alueilta.

    • huihaitsapparal

      Ompas siinä kova ennustaja eukko. Vai tulee sieltä Donetskin ja Luhanskin alueilta suolattavia ukrainalaisia. Donetskin kansantasavalta (ven. Донецкая народная республика, Donetskaja Narodnaja Respublika) (lyhenne DNR) on vuonna 2014 perustettu Venäjä-mielinen separatistiorganisaatio, joka hallitsee sotilaallisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueen kaakkoisosia. Mikään kansainvälisesti tunnustettu valtio ei ole hyväksynyt separatistien hallitseman alueen itsenäisyyttä. Minne nuo suolattavat menevät suolattavaksi jos he ovat jo suolausalueelle vai missä he ovat ja hyökkäävätkö he Donetskiin vapauttamaan kansan, joka on venäläistä etnisesti Putinin vallasta ja antamaan heille paratiisin Porosenkon vallan alla.. Tuolla alueella on aika vähän etnisiä ukrainalaisia. Onko sulle jäänyt joku trauma siitä kun NL voitti Hitlerin ja samalla Suomi hävis ainakin sellaisen sodan mihin se oli ryhtynyt. Jatkosodan. Olis se kai pystynyt olemaan erossakin siitä mutta kun maassamme oli noita Vihtori Kosoloita pilvin pimein, jotka halusivat niin mennä hakkaamaan päitänsä Karjalan mäntyihin. Puisia päitnsä. Ajopuupäitään. Voi voi! Suomi ajautui ilman omaa tahtoaan sotaan. Kyllä ennen talvisotaakin NL tarjoutui Suomen avuksi jos Saksa olisi hyökännyt tänne niin kuin se hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan ja Ruotsikin pelkäsi, että se hyökkää sinne. Belgiaan ja Ranskaan se hyökkäsi heti kun sade lakkas niin ku se ite sano Mannerheimin kanssa käydyssä jutustelussa joka äänitettiin salaa.

      • saksaaehkä.tiskatessa

        No sinähän voit vaikka Putkosten ja Bäckmanien kanssa yrittää järjestellä niitä tänne, vaikka ethän sinä ryppyperse osaa edes venäjää sen enempää kuin mitään muutakaan kieliä


    • Metalliasatoi

      Raatteen tiellä tapahtu ihme, kun pari divisoonaa bioliotettiin hangessa.

    • jiiiiiiiiihaaaaaaaaaaaa

      "Onko sulle jäänyt joku trauma siitä kun NL voitti Hitlerin ja samalla Suomi hävis ainakin sellaisen sodan mihin se oli ryhtynyt. Jatkosodan.
      Olis se kai pystynyt olemaan erossakin siitä mutta kun maassamme oli noita Vihtori Kosoloita pilvin pimein, jotka halusivat niin mennä hakkaamaan päitänsä Karjalan mäntyihin. Puisia päitänsä. Ajopuupäitään. Voi voi! Suomi ajautui ilman omaa tahtoaan sotaan. Kyllä ennen talvisotaakin NL tarjoutui Suomen avuksi jos Saksa olisi hyökännyt tänne niin kuin se hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan ja Ruotsikin pelkäsi, että se hyökkää sinne. Belgiaan ja Ranskaan se hyökkäsi heti kun sade lakkas niin ku se ite sano Mannerheimin kanssa käydyssä jutustelussa joka äänitettiin salaa."
      http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001049657.html
      Tässä on parempi. http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001049657.html (ks. kohta 9:16)
      Kymmenes toukokuuta oli ensimmäinen kaunis päivä ja hyökkäsin heti.
      Saksa hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan ja Ruotsi pelkäsi. Me emme pelänneet. Olivathan saksalaiset aiemminkin auttaneet meitä punikkien tappamisissa. Sanon 'meitä' vai mitä toveri jos-girgin.

      jos-girkin

      16.9.2017 1:25

      Uusi

      Seuraava erä suolattavia ukrainalaisia tulee Donetskin ja Luhanskin alueilta.

      Sinä siis epäilet että ukrainalaiset hyökkäävät Suomeen. Eikö niiden pitäisi ensin hyökätä Krimille?

      Miksi Molotov kysyi Berliinissä käydessään lupaa Hitleriltä saada vapaat kädet Suomen taholle. Siksi kun sitä vitutti meikäläisten tai siis teikäläisten Suomi-Neuvostoliitto seuran sabotointi ja sinne kuuluneitten ihmisten kiusaaminen. Hitler sanoi että ei kai tuollainen suurvalta pientä Suomea pelkää. Niin niin, pieni silloin mutta jos Suur-Suomi suunnitelma olisi toteutunut niin mehän olisimme omistaneet koko Pohjois-Venäjän Uralille saakka. Kysyn taas: "Onko sulle jäänyt joku trauma siitä kun NL voitti Hitlerin?" Lännelle tuli kiire avata toinen rintama kun veli venäläinen rynni kohti Atlannin valtamerta. On se vaikeaa toi historia.

      • NeukkuEiPitänytKiirettä

        "Lännelle tuli kiire avata toinen rintama kun veli venäläinen rynni kohti Atlannin valtamerta. "

        Ei toki rynnännyt eikä pitänyt edes kiirettä! Neukku kehoitti puolalaisia Varsovassa vastarintaan j jäi Veikselille odottamaan, että Saksa hoitelisi nuo kirotut kansallismieliset:-D

        Puola hiljentyy viikonloppuna muistelemaan Varsovan kansannousun 60-vuotispäivää. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin ottavat osaa mm. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder , Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Britannian varapääministeri John Prescott sekä lukuisat vastarintaveteraanit.

        Länsivaltojen johtajien osallistuminen on merkittävää, sillä Varsovan kansannousu kuuluu niihin tapahtumiin, jotka historiankirjoissa useimmiten ohitetaan sivuhuomautuksella, sen suurempia mainostamatta. Eikä ihme, sillä kansannousun katastrofaaliset tapahtumat eivät tee suurta kunniaa sen paremmin lännen kuin idänkään suurvalloille.

        Natsivallan alla riutuvan Puolan pääkaupunki oli räjähdysherkkä paikka koko toisen maailmansodan ajan. Vuonna 1943 kaupungin juutalaisgetto nousi kapinaan, jonka saksalaiset kukistivat noin kuukaudessa. Mutta lisää oli tulossa: elokuun alussa 1944 Puolan kotiarmeija, AK (Armia Krajowa), aloitti kansannousun miehittäjiä vastaan.

        Taisteluiden alussa 40 000-päinen kotiarmeija onnistui valtaamaan kaupungin keskustan ja useita kaupunginosia, mutta epäonnistui mm. lentokentän valtauksessa. Natsit uskoivat kansannousun kukistuvan nopeasti.

        - Kaikki sotilasasiantuntijat sanoivat, ettei tällainen kapina voi kestää kuin neljä, viisi tai kuusi päivää, kertoo brittihistorioitsija Norman Davis . Kotiarmeija kamppaili ylivoimaista vihollistaan vastaan 63 päivän ajan.

        Täystuho ja teurastus

        Saksan kosto Varsovan kapinallisille oli kauhea. Kaupunkiin lähetettiin SS-joukkoja ja sitä pommitettiin maasta ja ilmasta käsin. Kotiarmeijan jäsenten lisäksi siviilejä teurastettiin säälimättä. Kapinan aikana tapettiin noin 15 000 kapinallista ja jopa 200 000 siviiliä. Noin 165 000 lähetettiin pakkotyöhön.

        Raivostunut Adolf Hitler määräsi koko miljoonakaupungin hävitettäväksi. Näin myös tehtiin, ja Varsova tuhottiin rakennus ja katu kerrallaan. Nykyisin jäljellä on vain tarkoin entisöity vanhakaupunki, joka on Unescon maailmanperintökohde.

        Länsiliittoutuneet, Britannia ja Yhdysvallat, eivät sodan jälkeen pitäneet suurta meteliä Varsovan tapahtumista. Liittolaismaan pääkaupungin täystuho sekä maan luovuttaminen Neuvostoliiton valtaan eivät olleet tapahtumia, joita olisi haluttu muistella.

        Vielä enemmän peiteltävää saattaa kuitenkin olla Neuvostoliitolla, joka olisi ehkä kyennyt estämään koko tragedian.

        Mitä teki puna-armeija?

        Eräs yllyke kapinan syttymiselle oli nimittäin se, että länttä kohti vyöryvä puna-armeija oli saapunut jo aivan Varsovan naapuriin ja oli asemissa Veikseljoen toisella rannalla. Kapinalliset toivoivat, että marsalkka Konstantin Rokossovskin johtamat joukot olisivat tulleet heidän avukseen, mutta turhaan.

        Venäläiset odottivat tyynesti Veikselin takana kapinan kukistumista ja natsien vetäytymistä, ja marssivat tammikuun alussa hävitettyyn kaupunkiin. Kommunistivastaisen kotiarmeijan tuho sopikin mainiosti Neuvostoliiton suunnitelmiin. Tosin Rokossovskin toimettomuutta voi puolustella sillä, että armeijalla oli takanaan pitkä ja raskas marssi ja saksalaisilla Varsovassa vielä varsin vahva jalansija.


      • dugin
        NeukkuEiPitänytKiirettä kirjoitti:

        "Lännelle tuli kiire avata toinen rintama kun veli venäläinen rynni kohti Atlannin valtamerta. "

        Ei toki rynnännyt eikä pitänyt edes kiirettä! Neukku kehoitti puolalaisia Varsovassa vastarintaan j jäi Veikselille odottamaan, että Saksa hoitelisi nuo kirotut kansallismieliset:-D

        Puola hiljentyy viikonloppuna muistelemaan Varsovan kansannousun 60-vuotispäivää. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin ottavat osaa mm. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder , Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Britannian varapääministeri John Prescott sekä lukuisat vastarintaveteraanit.

        Länsivaltojen johtajien osallistuminen on merkittävää, sillä Varsovan kansannousu kuuluu niihin tapahtumiin, jotka historiankirjoissa useimmiten ohitetaan sivuhuomautuksella, sen suurempia mainostamatta. Eikä ihme, sillä kansannousun katastrofaaliset tapahtumat eivät tee suurta kunniaa sen paremmin lännen kuin idänkään suurvalloille.

        Natsivallan alla riutuvan Puolan pääkaupunki oli räjähdysherkkä paikka koko toisen maailmansodan ajan. Vuonna 1943 kaupungin juutalaisgetto nousi kapinaan, jonka saksalaiset kukistivat noin kuukaudessa. Mutta lisää oli tulossa: elokuun alussa 1944 Puolan kotiarmeija, AK (Armia Krajowa), aloitti kansannousun miehittäjiä vastaan.

        Taisteluiden alussa 40 000-päinen kotiarmeija onnistui valtaamaan kaupungin keskustan ja useita kaupunginosia, mutta epäonnistui mm. lentokentän valtauksessa. Natsit uskoivat kansannousun kukistuvan nopeasti.

        - Kaikki sotilasasiantuntijat sanoivat, ettei tällainen kapina voi kestää kuin neljä, viisi tai kuusi päivää, kertoo brittihistorioitsija Norman Davis . Kotiarmeija kamppaili ylivoimaista vihollistaan vastaan 63 päivän ajan.

        Täystuho ja teurastus

        Saksan kosto Varsovan kapinallisille oli kauhea. Kaupunkiin lähetettiin SS-joukkoja ja sitä pommitettiin maasta ja ilmasta käsin. Kotiarmeijan jäsenten lisäksi siviilejä teurastettiin säälimättä. Kapinan aikana tapettiin noin 15 000 kapinallista ja jopa 200 000 siviiliä. Noin 165 000 lähetettiin pakkotyöhön.

        Raivostunut Adolf Hitler määräsi koko miljoonakaupungin hävitettäväksi. Näin myös tehtiin, ja Varsova tuhottiin rakennus ja katu kerrallaan. Nykyisin jäljellä on vain tarkoin entisöity vanhakaupunki, joka on Unescon maailmanperintökohde.

        Länsiliittoutuneet, Britannia ja Yhdysvallat, eivät sodan jälkeen pitäneet suurta meteliä Varsovan tapahtumista. Liittolaismaan pääkaupungin täystuho sekä maan luovuttaminen Neuvostoliiton valtaan eivät olleet tapahtumia, joita olisi haluttu muistella.

        Vielä enemmän peiteltävää saattaa kuitenkin olla Neuvostoliitolla, joka olisi ehkä kyennyt estämään koko tragedian.

        Mitä teki puna-armeija?

        Eräs yllyke kapinan syttymiselle oli nimittäin se, että länttä kohti vyöryvä puna-armeija oli saapunut jo aivan Varsovan naapuriin ja oli asemissa Veikseljoen toisella rannalla. Kapinalliset toivoivat, että marsalkka Konstantin Rokossovskin johtamat joukot olisivat tulleet heidän avukseen, mutta turhaan.

        Venäläiset odottivat tyynesti Veikselin takana kapinan kukistumista ja natsien vetäytymistä, ja marssivat tammikuun alussa hävitettyyn kaupunkiin. Kommunistivastaisen kotiarmeijan tuho sopikin mainiosti Neuvostoliiton suunnitelmiin. Tosin Rokossovskin toimettomuutta voi puolustella sillä, että armeijalla oli takanaan pitkä ja raskas marssi ja saksalaisilla Varsovassa vielä varsin vahva jalansija.

        Näinhän Putin toisaalta valitettavasti uskoo, vaikka Jooseppi tiesi asioiden todellisen laidan. Isäntää pelotti aina oman vallan menetys ja siksi manipuloi yksinkertaisia puolalaisia. Varsovan kansannousun aikana tehdystä petoksesta huolimatta kymmenen prosenttia Berliiniä vastaan suunnatuista joukoista oli puolalaisia. Toivotaan Venäjän ulkopuolisten kansojen ja Venäjän federaation sisällä asuvien ei-slaavilaisten kansojen olevan tällä kertaa viisaampia.


    • T.M.Kivimäki

      Miksi puolalaiset olivat niin hölmöjä että taistelivat brittiarmeijassa vain havaitakseen että Neuvostoliitto otti Puolan rautaiseen otteeseensa ja jätti puolalaiset länteen luottaneet hölmöt suu auki ihmettelemään miten näin kävi.

    • Outoa_ihmettelyä

      Raatteesta Suomussalmelle ei ole sen pitempi matka kuin Käsnäselästä Lemettiin, ja jälkimmäisen tien kautta huollettiin vaikeuksitta kaksi divisioonaa. Myös 163. Divisioona pystyttiin huoltamaan Juntusrannan kautta selvästi pitempääkin reittiä. Divisioonan huoltoon tarvitaan vain muutamia kymmeniä kolmen tonnin kuorma-autoja päivässä, ja niillä kyllä saadaan tavarat kapeallakin tiellä 50 kilometrin päähän, kunhan tien kantavuus riittää. Eikä joulukuussa kelirikko kiusaa.

      Eihän suomalaisillakaan ollut mitään ongelmia huollossa Kuusamosta Kiestinkiin jatkosodan aikana, kun tie oli saatu rakennetuksi, kelirikkoaikaa lukuunottamatta.

      • H.M.S.Moilanen

        Ja ettäkö kapea 5 metriä leveä korpitie on aivan yhtä hyvä huoltoreitti talvipakkasella kuin mikä tahansa autostrada?


      • TurhaLuulo

        Ei tuolloin Suomessa edes ollut "autostradoja"! Huolto perustui molemmilla puolilla pitkälti hevosiin!


    • vieläkinHeMuistavat
      • epäusko

        Donetskissa, Luhanskissa ja Krimissä muistetaan se mitä Putin kertoo. Suomalaisia SS-miehiä oli toki nykyisen Donetskin alueella, vaikka eivät siellä ilmeisesti kovinkaan paljoa lahdanneet. SS-mies totesi kirjassa Donetskin olleen Stalino 'dilloin kun minä siellä oli'.


      • SellasiihanMyöKarjalaset
        epäusko kirjoitti:

        Donetskissa, Luhanskissa ja Krimissä muistetaan se mitä Putin kertoo. Suomalaisia SS-miehiä oli toki nykyisen Donetskin alueella, vaikka eivät siellä ilmeisesti kovinkaan paljoa lahdanneet. SS-mies totesi kirjassa Donetskin olleen Stalino 'dilloin kun minä siellä oli'.

        A vot, kyl myö karjalaset sit ollaankii aika poikii, ovelii ja viisahii, päällikkölöi kaikes ja oikee supliikkimiehii! Kaik' ruavot osataa tehä, ja sit viel laulaakkii maltetaa paremmast ja sil viisii vesselämmäst ko muut ihmiset, ko eihäi noist heijän tekemisist olt ennenkää tult' ei last' eikä paskaa.

        Siel Moskovaskii Tverin brihatsu ohjaksis, meijä heimon musikku! Suurvallan päämies, ja ainos vaa ku suuns kerran avajaa niin kaik' kuunteloot häne sanomisiis, iha sama vaik' mitä pakisoo. Siel loitton Luhanskiskii ihmiset häne suakkunoit rakkahal kuunteloot ja visust laittaat kaiken mustoon omien syväimiens sissää...


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe