Eläkekatto on tehtävä.

krggrgghc

Eläkerahastoissa on kyllä rahaa työeläkkeissiin sadaksi vuodeksi. kuitenkaan miljonäärit eivät tarvitse kymppitonnien kuukausieläkettä. Nythän 45 vuotta työssä raatanut pienituloinen saa eläkettä melkein yhtävähän, kuin se, joka ei koskaan ole tehnyt yhtään mitään. Näinhän se menee tämän kepun takauueläkkeen kanssa. Kun olet ikäsi raatanut ja maksanu ja työnantajasi osan palkastasi on maksanut eläkeyhtiöille, niin kas kummaa! Mitään koskaan tekemätön ja mitään maksamaton mihinkään saa yhtäpaljon? Toimeentulotuki ja sosiaalituki pitäisi olla erijuttu, kuin työeläke, koska rahoittajiahan työläiset näille kaikille ovat, mutta rahat menevät muualle. ylevero on kanssa irvikuva. Vaikka on miljoonatulot, niin yleveron maksimia maksaa maksimin nälkäpalkkalainenkin.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TaasSamaVirsi

      Rahastoissa on paljon rahaa, hieman vajaa 200 miljardia, juuri siksi, että sitä meidän vakuutusmaksujen rahasto-osilla sinne rahastoitu.

      Mitä suuremmat ansiot, sitä suuremmat vakuutusmaksut ja edelleen sitä suurempi vakuutusmaksun rahasto-osuus tilitetään rahastoon. 'Haittapuolena' tietysti näistä suurista ansioista vakuutusmaksuineen on se, että niistä kertyy myös suuri eläke aikanaan. 🤔

      Jos eläkekatto asetetaan, niin siitähän seuraa, että nuo suuret vakuutusmaksutkin ja suuren maksut noihin rahastoihinkin poistuvat ja menevät jonnekin muualle. Ja siellä ne kyllä varmasti eivät koidu työeläkejärjestelmän hyödyksi.

      Takuueläke, toimeentulotuet, muut sosiaalituet, yle-vero jne ovat aivan muuta kuin työeläkejärjestelmän juttuja. Eläkekatto ei niihinkään itsessään mitään muutosta tietenkään toisi, niistä päätetään ihan muissa yhteyksissä.

      Sekin on ihan hyvä muistaa, että työeläkejärjestelmän työeläke perustuu ansiotuloihin. Kukin saa sieltä työansioihin perustuvan eläkkeen, joka on tuloista riippumatta laskettu kaikille samojen laskusääntöjen ja -kaavojen mukaan. Työeläkkeen tarkoitus ei ole nostaa elintasoa eläkkeellä olon aikana.

    • EläkeFaktaa

      Tämä on taas poliittista populismia, joka ei perustu mihinkään tutkimustietoon vaan on pelkkää yleistä luuloa. ETK on tutkinut asiaa pariin otteeseen ja viimeisin selvitys on vuodelta 2015.

      Kansainvälisen vertailu paljastaa, että eläkekatto ei suinkaan estä suurien eläkkeiden maksamista, vaan päinvastoin, ja lisäksi pienituloisimmat jopa kärsivät eläkekatosta:

      "Maissa, joissa on käytössä eläke- tai eläkepalkkakatto, on yleisesti käytössä sopimuksenvaraisia ratkaisuja, joilla sovitaan eläkkeen karttumisesta myös eläkepalkkakaton ylittävien tulojen osalta. Kokonaiseläke muodostuu näin lakisääteisestä eläkkeestä ja sitä täydentävistä työmarkkinoilla sovituista lisäeläkejärjestelyistä. Yleistäen voinee sanoa, että mitä matalammalla tasolla eläkepalkkakatto on, sitä keskeisemmässä asemassa erilaiset katon puhkaisevat lisäeläkejärjestelmät maassa yleensä ovat. Yksi lisäeläkejärjestelmien heikkouksista liittyy niiden kattavuuteen. Usein juuri heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat, kuten nuoret ja pienituloiset, jäävät lakisääteistä järjestelmää täydentävästä sopimuksenvaraisesta eläketurvasta pois."

      Suomessa eläkekaton säätäminen nostaisi välittömästi sekä työntekijöiden että työnantajien eläkemaksuja, mikä iskisi pahiten pienituloisiin:

      "Järjestelmät, joissa lakisääteiselle eläkkeelle on määrätty melko matala katto, eivät näytä johtavan tasaisimpaan tulonjakoon. Eläkkeiden rahoituksen näkökulmasta eläkepalkkakaton toteuttaminen merkitsisi Suomen oloissa sitä, että osasta maksutuloa luovuttaisiin samalla kun eläkemenossa ei tapahtuisi mainittavia muutoksia. Järjestelyn seurauksena eläkepalkkakaton alle jäävien maksutasoa olisi nostettava, jotta eläkesitoumuksista pidettäisiin kiinni. Rahoituksellinen tasapaino palautuisi vasta kymmenien vuosien kuluttua."

      ETK:n tilastoista näkee myös, että yli 5000€ eläkkeitä saavien Suomessa asuvien lukumäärä on vain 14801 henkilöä (1,0% kaikista). Puhtaasti matemaattisesti tämän joukon eläkkeitä pienentämällä ei todellakaan ole mitään merkitystä pienempien eläkkeiden korottamiselle tai tuloerojen tasaamiselle. Pienten eläkkeiden nostamiseen täytyy siis löytää aivan muut keinot, mutta se onkin jo toinen juttu.

      • Rosvokoplat

        Eläkeläisistä 7 % saa yli 4000 e/kk, mutta se vie 40 % kaikesta eläkerahasta. Mukana ovat tietysti mukana nuo yli 5000 euron eläkeläiset ja monia kymppitonneja nostavat, yli 60.000 e/kk ja enemmänkin. Toisin sanoen, 93% eläkeläisistä jakaa loput 60% eläkerahasta keskenään.
        SUURI ongelma tuöeläkejärjestelmän kannalta on se, että isot lisäeläkkeet ovat kattamatta. 2/3 joudutaan vohkimaan lakisääteisistä työeläkerahastoista. Lisäeläkerahastoihin korvamerkityt rahat eivät riitä.
        - Turha taivastella, että eläkekaton myötä työeläkemaksut nousisivat. Sehän on päinvastoin. Lisäeläkkeet ja muut räätälöidyt sopimukset on hoidettava omarahoituksella toisin kuin nyt.


      • FaktaaEläkkeistä
        Rosvokoplat kirjoitti:

        Eläkeläisistä 7 % saa yli 4000 e/kk, mutta se vie 40 % kaikesta eläkerahasta. Mukana ovat tietysti mukana nuo yli 5000 euron eläkeläiset ja monia kymppitonneja nostavat, yli 60.000 e/kk ja enemmänkin. Toisin sanoen, 93% eläkeläisistä jakaa loput 60% eläkerahasta keskenään.
        SUURI ongelma tuöeläkejärjestelmän kannalta on se, että isot lisäeläkkeet ovat kattamatta. 2/3 joudutaan vohkimaan lakisääteisistä työeläkerahastoista. Lisäeläkerahastoihin korvamerkityt rahat eivät riitä.
        - Turha taivastella, että eläkekaton myötä työeläkemaksut nousisivat. Sehän on päinvastoin. Lisäeläkkeet ja muut räätälöidyt sopimukset on hoidettava omarahoituksella toisin kuin nyt.

        Väärin meni tuo logiikka. Ensinnäkin, mistä löytyy tieto, että 7% tienaa 40% eläkkeistä, edes eläketurvakeskukselta ei ole tuota tietoa saatavissa ? Toiseksi väite lisäeläkkeistä on taloudellisesti merkityksetön, koska uusien lisäeläkkeiden myöntäminen lopetettiin jo toista vuosikymmentä sitten eli sitä ansaitsevat kuolevat jo pikku hiljaa pois. Kolmas väite eläkemaksujen pysymisestä ennallaan ei pidä lainkaan paikkaansa, koska eläkekaton myötä järjestelmään maksettavat eläkemaksut pienenevät välittömästi palkkakaton vuoksi, mutta järjestelmästä ulos maksettevat vanhat eläkkeet jatkuvat ennallaan eli vähemmän sisään ja entinen määrä ulos. Lisäksi palkkakaton ylittävät eläkemaksut maksettaisiin (kuten jo nytkin ulkomaisissa järjestelmissä) yksityisiin eläkejärjestelmiin eli suuret eläkkeet eivät häviä yhtään mihinkään, vaan niistä nauttivat yhä suurituloiset ja pienituloiset sen sijaan maksavat korotettuja eläkemaksuja. Näin vain ne faktat menevät.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe