viinit ja suomiruuat?

Minkä viinien olette huomanneet sopivan suomalaisiin ruokiin? En nyt tarkoita välttämättä mitään tiukkaa perinneruokaa, vaan ihan normaalisti Suomessa syötäviä ruokia. Tarkoitan tyyliin uunilohi, makaronilaatikko, kaalilaatikko, hernekeitto, lihapullat ... Tai jos joku on huomannut että jokin viini sopii esim rössyperunoihin tai leipäjuustoon ja lakkahilloon, niin antakaa vinkkiä!
Ilmianna
Jaa

13 Vastausta



Viinit ei sovi suomalaisiin ruokiin. Suomalaiset ruuat on makeita ja miedosti maustettuja. Viinit on hapokkaita ja aromaattisia, ne jyrää suomalaisten ruokien maut.

Muutenkaan ei sovi, koska Suomessa ei tuoteta ruokaviinejä. Yleensä ranskalaiseen ruokaan sopii ranskalainen viini, espanjalaiseen ruokaan espanjalainen viini jne.

Tyylikkäämmät valinnat suomalaisen ruuan kanssa on olut, kalja, marjamehu, omenamehu, piimä, maito tai vesi.
Ilmianna
Jaa
Viini sopii mainiosti esim riistaruokien kanssa - esim hirvipaisti ja Famiglia Bianchi Malbec 2014 vajaat 12€ sopii mainiosti. Pippuripihvi ja Famiglia Bianchi Malbec 2014 vajaa 16€ pullo. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon...ei Suomalainen ruoka ole mautonta jos kokki on osaava.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Voimakkaasti riistalta maistuvan liharuoan kanssa käy hyvin Sorbus, joka on niin suomalainen metsäviini kuin vain olla voi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
hyvä.sorbus.vuosi kirjoitti:
Voimakkaasti riistalta maistuvan liharuoan kanssa käy hyvin Sorbus, joka on niin suomalainen metsäviini kuin vain olla voi.
Vieläkö sitä Sorbusta saa jostain, vai oletko varastoinut Sorbus-pulloja kotiin kypsymään? Häviääkö muuten Sorbuksesta liika sokeri kypsyessään? Sehän on muuten hurjan makeaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
kettukarkkinen kirjoitti:
Vieläkö sitä Sorbusta saa jostain, vai oletko varastoinut Sorbus-pulloja kotiin kypsymään? Häviääkö muuten Sorbuksesta liika sokeri kypsyessään? Sehän on muuten hurjan makeaa.
Ei taida Sorbaa enää saada. Nyt on onneksi hyvä pihlajanmarjavuosi. Äkkiäkös sitä itsekin yhden sorbussatsin pulputtelee.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Miten Famiglia Bianchi Malbec 2014 maksaa ensin vajaat 12 € ja sitten Famiglia Bianchi Malbec maksaakin vajaa 16€? Mitä tarkoitit?

Juu, kyllä joihinkin Suomessa syötäviin ruokiin sopii viini ...
Paistettuja ahvenia ja Sauvignon blanc.
Savusiikaa ja Riesling.
Graavilohi ja Chablis.
Uunilohi ja Chardonnay.
Lipeäkala ja Viognier.
Kinkku ja Pinot Noir.
Karjalanpaisti ja Merlot.
Leipäjuusto, lakkahillo ja Tokaji Aszú.
Joulutorttu/luumukiisseli ja Madeira.
Ilmianna
Jaa
Mikä viini sopii makaronilaatikkoon?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Makaroonien tekemä vinkku tieteski.

Jotenkin huvittavaa näiden viini-asiantuntijoiden lausunnot tietyistä viineistä vaikka useammassa sokkotestissä sommelieerit ovat haksahtaneet pahoin.

Ja puhutaan viinien lisäaineista, joita on kymmeniä - itselleni ensimmäisenä nousee aina rikki, jota käytetään käymisen lopettamiseen ja viinin säilymiseen. Maista tai haista sitten mitä tahansa kukkia, maata tai aromeita vinkusta kun päällimmäisenä on rikki ja sen todella haistaa kaikista viineistä - ehkä pahiten valkkareista.

Yksi huomio sommelierien toiminnasta on, että he kaatavat vinkun suoraan pullosta lasiin antamatta sen "hengittää", jonka tarkoituksena on dekanteroinnin yhteydessä myöskin poistaa pahimmat rikin katkut pois viinistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
eiliianvakavaakaan kirjoitti:
Makaroonien tekemä vinkku tieteski.

Jotenkin huvittavaa näiden viini-asiantuntijoiden lausunnot tietyistä viineistä vaikka useammassa sokkotestissä sommelieerit ovat haksahtaneet pahoin.

Ja puhutaan viinien lisäaineista, joita on kymmeniä - itselleni ensimmäisenä nousee aina rikki, jota käytetään käymisen lopettamiseen ja viinin säilymiseen. Maista tai haista sitten mitä tahansa kukkia, maata tai aromeita vinkusta kun päällimmäisenä on rikki ja sen todella haistaa kaikista viineistä - ehkä pahiten valkkareista.

Yksi huomio sommelierien toiminnasta on, että he kaatavat vinkun suoraan pullosta lasiin antamatta sen "hengittää", jonka tarkoituksena on dekanteroinnin yhteydessä myöskin poistaa pahimmat rikin katkut pois viinistä.
En ole saanut italaialaisia viinejä mätsäämään perinteiseen suomalaiseen makaronilaatikkoon. Ihan helposti löytyy viini erilaisille italialaistyyppisille pastaruuille, mutta kyllä munamaito on hankala viinin kanssa. Ehkä jokin kuohuviini on ainoa, mikä menee
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
proseccovarmaan kirjoitti:
En ole saanut italaialaisia viinejä mätsäämään perinteiseen suomalaiseen makaronilaatikkoon. Ihan helposti löytyy viini erilaisille italialaistyyppisille pastaruuille, mutta kyllä munamaito on hankala viinin kanssa. Ehkä jokin kuohuviini on ainoa, mikä menee
Ehkä vinkkua ei ole tarkoituskaan saada sopimaan finski-sapuskaan vaan nautitaan finski-ruoan kanssa rehellisesti hyvää olutta, joista ruoan kanssa parhaimmistoa on Olvin ykkönen tai Koffin ykkönen - riittävästi hapokkuutta leikkaamaan rasvainen maku, johon vinkut eivät vain pysty.

Parhaimmistoa ovat ruoan kanssa nämä halveksitut ettan-öölit - ei prossia, ei muka hapokkuutta, mutta silti joka ruoan kanssa juotavia.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Maito on hyvä. Pohjolan perintö rieslingiä en suosita kenellekään valkoviinin ystävälle. Se maksaa alkossa 19,90. mutta alkumaku on ohut, keski-ja jälkimakua ei ole ollenkaan. Mutta makaroninsyöjälle se voisi todellakin sopia siinä kuin maitokin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Rieslingvalkkari kirjoitti:
Maito on hyvä. Pohjolan perintö rieslingiä en suosita kenellekään valkoviinin ystävälle. Se maksaa alkossa 19,90. mutta alkumaku on ohut, keski-ja jälkimakua ei ole ollenkaan. Mutta makaroninsyöjälle se voisi todellakin sopia siinä kuin maitokin.
Ok, kiitos tästä tiedosta. Rieslingeistä en oikein muutenkaan tykkää. Valkoviineistä tykkään eniten raikkaan hapokkaasta, elegantista, yrttinen saa olla, mutta ei mausteinen kuten rieslingit yleensä on, ehdottomasti minun makuuni pitää olla tammettamaton, mikä sulkee pois useimmat uuden maailman valkoviinit ...

Mielenkiinnolla seuraan, antakaa tulla vaan lisää vinkkejä mikä ruoka ja mikä viini. Minusta ruuan lisukkeet ja mausteetkin kyllä vaikuttavat paljon viinin valintaan.

Minusta suomalainen olut ei ole hyvää, en pysty juomaan niitä. Ne maistuu kaikki samalle vaalealle lagerille. Tsekkioluista löytyy hyviä ja muistakin ulkomaisista. Mutta pysytään nyt viineissä, ne on paljon mielenkiintoisempia.

Juoko joku vielä nykypäivänä maitoa ruuan kanssa - oikeasti?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Vesipohjaiseen kainuulaistyyliseen rössyperunaan sopii hyvin pariksi nuori tammettamaton Rioja, joka pärjää liemen rasvaisuudelle ja ruokaan kuuluvalle ruskistetulle läskillekin. On testattu, toimii.

Maitoon tehty oululaistyylinen rössyperuna on vaikea, sopiiko siihen mikään viini? Ehkä Gewürztraminer? Haluaisiko joku kokeilla ja kertoa ...
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

viinit ja suomiruuat?

Minkä viinien olette huomanneet sopivan suomalaisiin ruokiin? En nyt tarkoita välttämättä mitään tiukkaa perinneruokaa, vaan ihan normaalisti Suomessa syötäviä ruokia. Tarkoitan tyyliin uunilohi, makaronilaatikko, kaalilaatikko, hernekeitto, lihapullat ... Tai jos joku on huomannut että jokin viini sopii esim rössyperunoihin tai leipäjuustoon ja lakkahilloon, niin antakaa vinkkiä!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta