Iso tähti.....

Köyliö

Halkaisija 250 miljardia kilomeetriä.

Tällaisen tähden ympärillä on varmaan kauhean kokoisia planeettojakin ja niillä voi sitten asua jotain 100 meetriä pitkiä ihmismäisiä olentojakin.

Tai sata kilomeetriä pitkiä. Ihminen ei varmaan tajua tätä kun näkee kaiken omasta mittapuustaan.

28

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Halkaisijaltaan suurimmat tunnetut tähdet ovat luokkaa 2000 kertaa Auringon kokoisia. Kun Auringon halkaisija on noin 1.4 miljoonaa kilometriä niin suurimpien tähtien halkaisijat ovat siis alle 3 miljardia kilometriä.

      Maapallon etäisyys Auringosta on 150 miljoonaa kilometriä. Saturnuksen ratasäde on 1.4 miljardia kilometriä eli Auringon kohdalle sijoitettu suurin tunnettu tähti täyttäisi koko Aurinkokunnan Saturnuksen kiertorataan asti.

      Suurimmat tähdet ovat usein myös epävakaisia ja saattavat puhaltaa massaansa ulospäin kaasupilvinä kuten Eta Carinae (halkaisija luokkaa 1.5 miljardia kilometriä).

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Eeta_Carinae

      Mainittu tähti on vain noin miljoonan vuoden ikäinen, joten sen ympärille ei ole voinut kertyä kovinkaan kummoisia planeettoja. Esimerkiksi maapallon muodostumiseen kului reilusti yli kymmenen miljoonaa vuotta ja tuossa vaiheessa se oli vielä kokonaan sulaa ainesta.

      Hyperjättiläistähtien elinikä on yleensä vain muutamia miljoonia vuosia.

      • lorahdusko

        Voihan räkä, kyllä nuo avaruushöhlät sitten jaksavat kertoa noita satujaan.
        Noita voi kuka hyvänsä kertoilla ja sanoa että suurin tähti on miljardia kertaa suurempi kuin Aurinkomme eikä tuota kukaan vääräksi voisi väittää.


      • EiPutkeen

        No ei millään ole ton halkasija noin paljon!?
        Koska Scuti on ykkönen ja se on "vaan" 1,188 mrd kilometriä "levee", ja toi Eta C. ei o lähelläkään ton suurimpien listan alkupäätä!?

        Ja Etan halkasijaa voi olla melko mahdoton alkaa ees kovin tarkasti mittaamaan, koska se on niin sen tuprauttamansa hiukkaspilven sumentama?

        https://(kopsaa)en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_stars


      • TakasKoulunpenkilleHUS
        lorahdusko kirjoitti:

        Voihan räkä, kyllä nuo avaruushöhlät sitten jaksavat kertoa noita satujaan.
        Noita voi kuka hyvänsä kertoilla ja sanoa että suurin tähti on miljardia kertaa suurempi kuin Aurinkomme eikä tuota kukaan vääräksi voisi väittää.

        Niin? Tähdet näkee kyllä ihan kaukoputkilla!? Oletko koskaan kuullu moisista? Ja noitten muitten parametrien (kaukoputkella nyt saa selville lähinnä vaan näennäisen kirkkauden) mittaamiseen sit on muita erinäisiä keinoja. (mm. valon spektri, ja sen punasiirtymä. Tähden värimääritys. Sen todellisen kirkkauden määritys. yms. onhan noita) Tutustuisit edes hieman aiheeseen etukäteen, niin saisit porullesi hieman uskottavuuttakin? Nyt lähinnä nolasit itsesi hölöttämällä ihan poskettomia.


    • CheckYourData

      Täytyy nyt hieman kuitenki epäillä, et oisko tullu pilkkuvirhe jonnee, ku toi toistaseks tunnetuin stara (UY Scuti) on vaa hippasen reilu 1 mrd kilsaa halkasijaltaan?!

      • IsiOsaa

        ... toistaseks SUURIN tunnetuin ...



        Tokikin. :/


    • Sotketkohan säteen ja halkaisijan? UY Scutin SÄDE on wikipedian suurimpien tähtien luettelossa ilmoitettu 1700 kertaa Auringon SÄTEEN suuruiseksi eli sen halkaisija on noin 1700 kertaa Auringon halkaisija plusmiinus 200 eli jotakin välillä 1500...1900 Auringon halkaisijaa. Kun Auringon säde on 695000 km ja halkaisija 1.39 miljoona niin tuosta Scytille sädettä tulee 1.2 miljardia kilometriä ja halkaisijaa 2.4 miljardia kilometriä.

      Scuti ilmoitetun keskisäteensä perusteella jäisi Saturnuksen radan sisäpuolelle.

      Tuosta ylöspäin löytynee vielä jossakin vaiheessa tähtiä, mutta Eddingtonin rajan vuoksi tuskin kovin paljon suurempia. Siksi kirjoitin koon luokkaa 2000 Auringon halkaisijaa. Punaisten hyperjättiläisten kaasua ja pölyä ympärilleen tohottavan luonteen vuoksi niiden koon määrittämisessä voi olla isojakin virheitä. Esimerkiksi Eta Carinaen säteen kohdalla on luettelossa säteen ylärajaksi mainittu 2800 Auringon sädettä.

      Se nyt kuitenkin on tiedossa että liikutaan todennäköisesti parin tai muutaman miljardin kilometrin maksimihalkaisijoissa eikä sadoissa miljardeissa kilometreissä.

      • DataChecked

        En tiiä mitä mä sotken, koska Scutin säteen näkee ihan suoraankin jenkki-wikistä: "It has an estimated radius of 1,708 solar radii (1.188×109 kilometres; 7.94 astronomical units"
        Ja toikin vaihtelee, koska ton kokosten puna-jättien ulkokehä on jo niin huttua ainetta et niistä on vaikee sanoo et mist tähti alkaa, ja mihin loppuu avaruus. Et se on jokatapauksessa ihan vaan jonkun hupustaan heittämä arvio. (josta johtuen noi helvetinmoiset toleranssit noissa)
        Mut pitäähä se noilleki katalookeihi joku koko saada, et onhan toiki ny suuntaa antava.

        Ja sama se mitä mä sotken, koska toi wikin stara-lista on juurikin säteen mukasessa järjestyksessä, ja toi Eta C. ei o siinä lähelläkään kärkipäätä, et toi nyt on melko mahottomuus sotkea siinä yhtään mitään!? (Paitsi et sä kyllä onnistuit?)

        Ja mistä sä Etalle noin helvetinmoiset säteet sait?
        Ooks ite varmistanu ettet o vaa ottanu sen koko Homunculuksen sädettä?
        Koska enkku-wiki antaa Eta C. A:lle hyvinki *köh* tarkan 60-800 "Ärrää".
        (Eli tää on varmaanki se binääri, joka ton ulkokuorensa tuprautti menemään?
        Joten kohtalaisen vaikee ilmeisesti määrittää ton halkasijaa, ennenku "savu hälvenee"?) Toi Eta C. B onki sit huomattavasti snadimpi, "vain" 14-24 ärrää.

        Ja kumpikaan noista ei ees samalla kartalla Scutin kans, joka on siis sen 1 700 ärrää.

        PS: Ja Scuti on sit muute pelkkä superjättiläinen, ei hyper! Koska tolla ei o oikeestaan koon kanssa paljoakaan tekemistä, vaan värin.
        (Toki mitä punasempi, niin sitä isompi, yleensä)

        Ja juu siit kyl ollaa täysin samaa mieltä et alottajan pallukka on suht hevisti överiks vedetty! :D


    • Pekanpätkä

      Mutta onko tutkittu ja onko tiedossa että onko näillä isoilla tähdillä isot planeetat?

      • hähähähähähähähääää

        Juu juu, tutkittu on ja taivaalle tiirailtu.


      • jookosta.joo

        Tuossahan se jo oli.

        "Mainittu tähti on vain noin miljoonan vuoden ikäinen, joten sen ympärille ei ole voinut kertyä kovinkaan kummoisia planeettoja. Esimerkiksi maapallon muodostumiseen kului reilusti yli kymmenen miljoonaa vuotta ja tuossa vaiheessa se oli vielä kokonaan sulaa ainesta.

        Hyperjättiläistähtien elinikä on yleensä vain muutamia miljoonia vuosia."


    • takaisinheinäkuuksi

      Joo'o...olis kiva lähtee kanarian reissulle, kun lento kestää välilaskuineen ...?...no aivan hemmetin monta tuntia.
      Siinä sitä menisikin kaikki vuoden kesälomat ja saldovapaat yhteen pötköön...

    • tahtooKansKanarialle

      Toisten tähtien ikä on vain pari- kolme vuotta mutta toiset tähdet ovat yhtä vanhoja kuin Joulupukki, sano.

    • Planeetta

      Isot planeetat ovat yleensä ytimensä osalta enemmän nestemäisiä kuin kiinteitä ja ympärillä paksusti kaasua, kuten Jupiter.

      Maankaltaiset tiheät planeetat ovat halkaisijaltaan ja massaltaan pienempiä.

      On laskettu, että kun planeetan massa menee noin 10% tai yli Auringon massasta, sen sisällä alkaa tapahtumaan vedyn fuusioitumista.

      Joten se olisi se maksimi.

      Aurinko on noin 350 000 kertaa Maan massainen.
      Maan tiheyden keskiarvo noin 6g/cm3.
      Maan halkaisija 13 000 km.
      (Ylöspäin pyöristettyjä lukuja)

      Se minkä kokoinen mikäkin on, kun saa laskettua maksimin/haluamansa massan, ja sitten määrää haluamansa tiheyden (minkä tyyppinen sen planeetan pitäisi olla), pääsee lopulta kiinni sen kokoonkin (tilavuuden kautta), ja myös säteeseen tai halkaisijaan.

      Suuntaa voi ottaa Jupiterin tiheydestä, tai jonkun kaasuplaneetan tiheydestä.

      Kuitenkin: Jos "maankaltainen" planeetta erityisesti kiinnostaa, eli kivikuori, rautanikkeli tai vastaava sula ydin, säde ei voi olla paljoakaan yli 1.5 kertainen, koska sen jälkeen planeetan tiheys ja massa kasvaa niin suureksi, että kyseessä alkaa olemaan ennemminkin mini-Neptunus tai minikokoinen Saturnus.

      Ja hyvä olisi muistaa sekin, että mitä suurempi planeetta ja suurempi massa, sen kovempi vetovoima pinnalla.

      "100 metriä pitkät olennot" kasvaisivat todennäköisesti siten, että nillä olisi jonkinlainen "noste" kuten veden tai kaasun, tai sitten planeetan jotain pintaa pitkin. Riippuu millainen tukiranka olisi jne.

      Jättiläisiä syntyisi mielestäni helpommin pienemmälle ja vinhammin pyörivälle planeetalle. Koska vetovoima olisi ainakin pienempi ja pituutta voisi kasvaa helpommin. 100 metriä pitkä kuulostaa suhteellisen kömpelöltä, joten se olisi ehkä helpommin kasvi tai joku kelluva viritys, kuin saalistava <- oma fiilis.

      Ja ekosysteemi varmaan antaisi jokatapauksessa rajat koolle myöskin, siten että minkä kokoista energiatarvetta se pystyy tukemaan, jos eläinten kaikki energia tulee kiertoon ekosysteemin toimesta, kuten maassa.

      Ja systeemin tähti tai tähdet eivät määrää mielestäni planeettojen kokoja, vaan ylipäätään se mistä ne ovat muodostuneet ja mikä niiden massa on.

      • "100 metriä pitkä kuulostaa suhteellisen kömpelöltä, joten se olisi ehkä helpommin kasvi tai joku kelluva viritys, kuin saalistava <- oma fiilis.
        Ja ekosysteemi varmaan antaisi jokatapauksessa rajat koolle myöskin, siten että minkä kokoista energiatarvetta se pystyy tukemaan, jos eläinten kaikki energia tulee kiertoon ekosysteemin toimesta, kuten maassa."

        On nitä isoja eliöitä Maassakin. Jollekin voi olla yllätys, ettei suurin eliö kuulu eläin- eikä kasvikuntaan, vaan kolmanteen eli sienikuntaan. Kyse on tietenkin sienirihmastosta, mutta kyseessä on sama eliö.

        "Mesisieniin kuuluvan Armillaria solipides (aiemmalta tieteelliseltä nimeltään Armillaria ostoyae) -lajin sieniyksilö peittää n 8,8 neliökilometrin maa-alueen. Sieni ulottuu maan pinnalta keskimäärin yhden metrin syvyyteen. Sienellä on ollut aikaa kasvaa mikroskooppisesta itiöstä nykyiseen kokoonsa. Sen iäksi on arvioitu 2 400 vuotta...
        Ilmakuvien pohjalta alue rajattiin ja dna-näytteiden perusteella pystyttiin selvittämään, mitkä otetuista sieninäytteistä olivat peräisin samasta yksilöstä."

        https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFxeiFp8zWAhXjYZoKHflyBnsQFggkMAA&url=http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2827761-oregonin-hirviosieni-peittaisi-1665-jalkapallokenttaa&usg=AOvVaw2dDJcwGuXlGqy3JkL9PiJ_

        Tietenkään aloittaja ei tarkoittanut ihan tällaista eliötä, mutta arvailujen varassahan se on, millaisia mahdollisia elämänmuotoja muualta löytyisi.


      • agnoskepo kirjoitti:

        "100 metriä pitkä kuulostaa suhteellisen kömpelöltä, joten se olisi ehkä helpommin kasvi tai joku kelluva viritys, kuin saalistava <- oma fiilis.
        Ja ekosysteemi varmaan antaisi jokatapauksessa rajat koolle myöskin, siten että minkä kokoista energiatarvetta se pystyy tukemaan, jos eläinten kaikki energia tulee kiertoon ekosysteemin toimesta, kuten maassa."

        On nitä isoja eliöitä Maassakin. Jollekin voi olla yllätys, ettei suurin eliö kuulu eläin- eikä kasvikuntaan, vaan kolmanteen eli sienikuntaan. Kyse on tietenkin sienirihmastosta, mutta kyseessä on sama eliö.

        "Mesisieniin kuuluvan Armillaria solipides (aiemmalta tieteelliseltä nimeltään Armillaria ostoyae) -lajin sieniyksilö peittää n 8,8 neliökilometrin maa-alueen. Sieni ulottuu maan pinnalta keskimäärin yhden metrin syvyyteen. Sienellä on ollut aikaa kasvaa mikroskooppisesta itiöstä nykyiseen kokoonsa. Sen iäksi on arvioitu 2 400 vuotta...
        Ilmakuvien pohjalta alue rajattiin ja dna-näytteiden perusteella pystyttiin selvittämään, mitkä otetuista sieninäytteistä olivat peräisin samasta yksilöstä."

        https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFxeiFp8zWAhXjYZoKHflyBnsQFggkMAA&url=http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2827761-oregonin-hirviosieni-peittaisi-1665-jalkapallokenttaa&usg=AOvVaw2dDJcwGuXlGqy3JkL9PiJ_

        Tietenkään aloittaja ei tarkoittanut ihan tällaista eliötä, mutta arvailujen varassahan se on, millaisia mahdollisia elämänmuotoja muualta löytyisi.

        Juurikin noin.

        Aloittaja puhui 100m pitkästä "ihmismäisestä" olennosta, joka on hieman epämääräinen.

        Riittäisikö hänelle "pelkkä ulkonäkö" tai "pelkkä sielu" tai "pelkkä toimintatapa" vai ajatteliko suurimmaksi osaksi samankaltaista, esim. muutama jalka ja käsi, pää, suu, silmiä, korvia, tai muita aistimia enimmäkseen pään alueella, liikuskelee planeetan pinnalla, syö löytämiään asioita (keräilijä), suvullinen lisääntyminen ehkä tjsp?

        Hiustenhalkomiseksi menee, kriteereitä on helppo keksiä lisääkin..


      • planeetta kirjoitti:

        Juurikin noin.

        Aloittaja puhui 100m pitkästä "ihmismäisestä" olennosta, joka on hieman epämääräinen.

        Riittäisikö hänelle "pelkkä ulkonäkö" tai "pelkkä sielu" tai "pelkkä toimintatapa" vai ajatteliko suurimmaksi osaksi samankaltaista, esim. muutama jalka ja käsi, pää, suu, silmiä, korvia, tai muita aistimia enimmäkseen pään alueella, liikuskelee planeetan pinnalla, syö löytämiään asioita (keräilijä), suvullinen lisääntyminen ehkä tjsp?

        Hiustenhalkomiseksi menee, kriteereitä on helppo keksiä lisääkin..

        Mikä ihme siinä on, että mahdolliset kehittyneet Maan ulkoiset lajit kuvitellaan ulkomuodoltaan ihmisen kaltaisiksi?
        Kun lukee UFO-juttuja, alien näyttää pääsääntöisesti ihmiseltä tai hyvin ihmisen kaltaiselta. Olisi evolutiivisesti mekoisen epätödennäköistä, että jossain kehittyisi älykäs laji niin samanlaista reittiä, että yhdennäköisyys olisi ilmeinen.

        Mitä mielestäni vaaditaan tekniseen sivilisaatioon päätyneeltä lajilta:
        - Käsittääkseni kuivan maan laji, koska tulen käyttö on melkoisen perustava vaihe teknillisen sivilisaation kehittymisessä.
        - Tarttumaulokkeet, joissa on riittävästi hienomotorista kykyä ja samalla riittävästi voimaa.
        - Tarpeeksi suuri pää riittävän suurta keskushermostoa varten ( voihan se keskushermosto kai muuallakin sijaita, kuin päässä).
        - Riittävän monipuoliset aistit.

        Mitä muuta vielä?


      • agnoskepo kirjoitti:

        Mikä ihme siinä on, että mahdolliset kehittyneet Maan ulkoiset lajit kuvitellaan ulkomuodoltaan ihmisen kaltaisiksi?
        Kun lukee UFO-juttuja, alien näyttää pääsääntöisesti ihmiseltä tai hyvin ihmisen kaltaiselta. Olisi evolutiivisesti mekoisen epätödennäköistä, että jossain kehittyisi älykäs laji niin samanlaista reittiä, että yhdennäköisyys olisi ilmeinen.

        Mitä mielestäni vaaditaan tekniseen sivilisaatioon päätyneeltä lajilta:
        - Käsittääkseni kuivan maan laji, koska tulen käyttö on melkoisen perustava vaihe teknillisen sivilisaation kehittymisessä.
        - Tarttumaulokkeet, joissa on riittävästi hienomotorista kykyä ja samalla riittävästi voimaa.
        - Tarpeeksi suuri pää riittävän suurta keskushermostoa varten ( voihan se keskushermosto kai muuallakin sijaita, kuin päässä).
        - Riittävän monipuoliset aistit.

        Mitä muuta vielä?

        Tietenkin kyky liikkua.


      • agnoskepo kirjoitti:

        Tietenkin kyky liikkua.

        Yritin pysyä aloittajan antamissa rajoissa.

        Jos alkaa miettimään millainen se voisi olla, ihan hyviä pointteja.

        Yksilö/kollektiivi on kiinnostava kuten myös kommunikaatio eli tiedon siirtäminen/oppiminen/säilyttäminen, uteliaisuus/innovointi, kyky käsitellä abstraktioita tai tarpeita joita ei (vielä?) ole.

        Taidan minäkin reflektoida ihmisyhteiskuntaa kuitenkin.

        Hyönteiset olisivat jo kauempana tai vähän erilaisia, jos miettisi mitä niiltä puuttuu, jotta niistä tulisi universumin matkaajia (vahingossa, tarpeesta tai omasta tahdosta).


      • planeetta kirjoitti:

        Yritin pysyä aloittajan antamissa rajoissa.

        Jos alkaa miettimään millainen se voisi olla, ihan hyviä pointteja.

        Yksilö/kollektiivi on kiinnostava kuten myös kommunikaatio eli tiedon siirtäminen/oppiminen/säilyttäminen, uteliaisuus/innovointi, kyky käsitellä abstraktioita tai tarpeita joita ei (vielä?) ole.

        Taidan minäkin reflektoida ihmisyhteiskuntaa kuitenkin.

        Hyönteiset olisivat jo kauempana tai vähän erilaisia, jos miettisi mitä niiltä puuttuu, jotta niistä tulisi universumin matkaajia (vahingossa, tarpeesta tai omasta tahdosta).

        Tai meduusat, jos se älykkyys ei niin merkittävä asia olisi.


      • aluntoistasataametriä
        agnoskepo kirjoitti:

        Mikä ihme siinä on, että mahdolliset kehittyneet Maan ulkoiset lajit kuvitellaan ulkomuodoltaan ihmisen kaltaisiksi?
        Kun lukee UFO-juttuja, alien näyttää pääsääntöisesti ihmiseltä tai hyvin ihmisen kaltaiselta. Olisi evolutiivisesti mekoisen epätödennäköistä, että jossain kehittyisi älykäs laji niin samanlaista reittiä, että yhdennäköisyys olisi ilmeinen.

        Mitä mielestäni vaaditaan tekniseen sivilisaatioon päätyneeltä lajilta:
        - Käsittääkseni kuivan maan laji, koska tulen käyttö on melkoisen perustava vaihe teknillisen sivilisaation kehittymisessä.
        - Tarttumaulokkeet, joissa on riittävästi hienomotorista kykyä ja samalla riittävästi voimaa.
        - Tarpeeksi suuri pää riittävän suurta keskushermostoa varten ( voihan se keskushermosto kai muuallakin sijaita, kuin päässä).
        - Riittävän monipuoliset aistit.

        Mitä muuta vielä?

        Kyky kommentoida suomi24 tähtitiede-palstalle.


    • kj__
      • Ei me voida tietää kuinka isoja tähdet on koska kukaan meistä ei ole käynyt siellä mittanauhalla mittaamassa niitä. Tähtien koot perustuu olettamuksiin. Tähtien kokoja ei ole ikinä mitattu millään tavalla, vaan se koko perustuu siihen että oletetaan että sen etäisyys on laskettu oikein, sitten he muuttavat tähden koon niin suureksi että se on mahdollista että me voimme nähdä sen täältä. Jos tähti on erittäin kaukana, he siis joutuvat muuttamaan/olettamaan tähden koon erittäin isoksi. Tähden kokoa ei koskaan mitata millään tavalla.


      • Anonyymi
        Trexnonar kirjoitti:

        Ei me voida tietää kuinka isoja tähdet on koska kukaan meistä ei ole käynyt siellä mittanauhalla mittaamassa niitä. Tähtien koot perustuu olettamuksiin. Tähtien kokoja ei ole ikinä mitattu millään tavalla, vaan se koko perustuu siihen että oletetaan että sen etäisyys on laskettu oikein, sitten he muuttavat tähden koon niin suureksi että se on mahdollista että me voimme nähdä sen täältä. Jos tähti on erittäin kaukana, he siis joutuvat muuttamaan/olettamaan tähden koon erittäin isoksi. Tähden kokoa ei koskaan mitata millään tavalla.

        Tiedätkö mikä on luotain


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätkö mikä on luotain

        Joo, se on miehittämätön avaruusalus. Niitä on lähetetty monille planeetoille.


    • kumpulaksen

      Koko saatanan "tähtitiede" on pelkkiä arvailuja ja olettamuksia.
      Ei mulla tänään muuta.

      • Kiviäkin_kiinnostaa

        Hyvä. Jäämme innolla odottamaan huomista mietelausettasi... NOT!


    • Anonyymi

      Isoja tähtiä Sirus , Vega NÄKYY SUOMESTA , Pollux NÄKYY SUOMESTA , Arcturus , Albebaran NÄKYY SUOMESTA , Rigel NÄKYY SUOMESTA , Pistoolitähti , Antares , Betelgeuse NÄKYY SUOMESTA , VY canis majors ja UY scuti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      148
      2076
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      116
      1612
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      95
      1407
    4. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      94
      1390
    5. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1302
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      208
      1155
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      49
      1111
    8. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      205
      1106
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1067
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      241
      909
    Aihe