Pitääkö maksaa 10% palkasta seurakunnalle ?

vapaafrii

Vapaaseurakunnissa annetaan ymmärtää että seurakuntalaisen pitäisi maksaa kymmenykset tuloista seurakunnalle eli kymmenen prosenttia. Joskus pappi sanoo tämän suoraan tai sitten jotenkin se tulee rivien välistä selvänä vihjeenä. En kylläkään löydä uudesta testamentista tälläistä käskyä, vaikka tuntuu olevan yleinen käsitys että kymmenyksien maksaminen on tie siunauksiin. Millä perusteella tuollainen kova vaatimus esitetään jos se ei perustu Jumalan sanaan.
Kuka takaa että rahat menevät oikeaan tarkoitukseen seurakunnassa? Onko vapaaseurakunta vain kiva työpaikka nuorelle pastorille kunhan vaan nöyriä maksajia löytyy. Saako seurakuntalaiset rahalle kunnollista vastinetta jos papilla ei ole muuta annettavaa kuin samat teologiset selitykset jotka joutuu kuuntelemaan sunnuntaista toiseen?
Jos joku kokee että hänen pitää tuloistaan kymmenykset maksaa, eikö olisi muitakin vaihtoehtoja esim SPRn katastrofikeräykset joista ainakin tietää että ne rahat menevät tosi tarpeeseen sellaisille jotka ovat pulasssa.

32

2250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjakääröt

      Luuk.14:33. Biblia (1776). Niin siis jokainen teistä, joka ei luovu kaikista mitä hänellä on, ei se taida olla minun opetuslapseni.

    • mitäsydämesivaatii

      Vapaakirkossa ei ole oppia kymmenyksistä lainkaan. Katso kirkkokunnan oppi, sieltä et sellaista oppia löydä.
      Iloista antajaa Jumala rakastaa, on siis hyvä ohje.

      • vapaafrii

        "Vapaakirkossa ei ole oppia kymmenyksistä lainkaan" on vaan surkea yritys lakaista asia maton alle hurskaalla toivotuksella. Ei se kymmenysoppi tietenkään kuulu kirkon viralliseen oppiin mutta kyllä siitä monissa seurakunnissa papit ja vanhimmistot opettaa. Julkisivu kunnossa kaikki kunnossa, kuinka paljon pimeää painostusta ja vallankäyttöä jää kulissien taakse. Kuinkahan moni vapaakirkon pappi astuu tosiaan puhtaalla omallatunnolla sunnuntaisin seurakuntansa eteen julistamaan Jumalan sanaa ja tahtoa ... mutta ei sillä väliä pääasia että palkka juoksee ... onhan se tietysti elintärkeää että palkka juoksee mutta riviseurakuntalaiset joutuu ne rahat tienemään hiellä ja kyynelillä ... olis hyvä pitää papinkin se mielessä kun jakelee hurskaita toivotuksiaan


    • Mihinrahatmenee

      Vapaaseurakunnat eivät saa verotuloja, joten toimivat lähinnä uhritulojen varassa. Varsinkin pienet seurakunnat, joita suurin osa on, kituvat usein rahapulassa ja pappien palkat ovat pienet. Annetuista kymmenyksistä tai kolehtirahasta tilitetään kuitenkin osa Vapaakirkon keskushallinnolle. Kuten muissakin lahjoituksissa, on vain luotettava, että rahat kohdistuvat oikein. Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tulisi vaatia enemmän.

      • Kaikille seurakunnan jäsenille avoimessa vuosikokouksessa käydään keväällä läpi edellisen vuoden tilinpäätös. Siitä selviää, mihin rahat ovat menneet. Syksyn vastaavassa kokouksessa käsitellään seuraavan vuoden budjetti. Joskus kokoustilanteissa kerrotaan tulossa olevista menoista ja seurakunnan tileille olevista rahavaroista.

        Olen aina pitänyt seurakuntamme tyylistä. sillä en ole koskaan kuullut, että raha-asioista olisi puhuttu vähässäkään määrin painostavalla tavalla (toisin kuin valitettavasti joissakin muissa paikoissa, varsinkin ennen kolehtia). Kymmenysten siunauksellisuudesta on joskus mainittu, mutta kukaan ei tietäisi, vaikken olisi koskaan laittanut kolehtiin senttiäkään.


      • Tipale kirjoitti:

        Kaikille seurakunnan jäsenille avoimessa vuosikokouksessa käydään keväällä läpi edellisen vuoden tilinpäätös. Siitä selviää, mihin rahat ovat menneet. Syksyn vastaavassa kokouksessa käsitellään seuraavan vuoden budjetti. Joskus kokoustilanteissa kerrotaan tulossa olevista menoista ja seurakunnan tileille olevista rahavaroista.

        Olen aina pitänyt seurakuntamme tyylistä. sillä en ole koskaan kuullut, että raha-asioista olisi puhuttu vähässäkään määrin painostavalla tavalla (toisin kuin valitettavasti joissakin muissa paikoissa, varsinkin ennen kolehtia). Kymmenysten siunauksellisuudesta on joskus mainittu, mutta kukaan ei tietäisi, vaikken olisi koskaan laittanut kolehtiin senttiäkään.

        Komppaan Tipaletta, vaikka ymmärrän toisaalta sen, että joskus rahaan liittyvät puheet voivat tuntua hankalilta niiin vapaaseurakunnissa kuin monissa muissakin yhteisöisssä. Kaikissa kirkoissa ja muissakin yhteisöissä vedotaan antajiin, sillä kaikki kirkollinen ja muu järjestäytynyt toimintaa kysyy varoja.

        Itse uskon ja opetan, että kymmenykset ovat ihan hyvä periaate, mutta niistä ei tule tehdä pakkoa. Jos joku haluaa antaa vähemmän, hänellä on siihen täysi vapaus. Jos joku tahtoo antaa enemmän, siihenkin on vapaus.

        Kuitenkin on järkevää, että annetaan vastuullisesti, ei siten että joudutaan itse hankaluuksiin. Jeesuksen aikaan hurskaat juutalaiset antoivat kuudesosan tuloistaan (Lähde Nicky Gumbel: Jesus Lifestyle. Kirja selittää Vuorisaarnaa). Uudessa testamentissa opetetaan antamaan vapaasta tahdosta, anteliaasti, säännöllisesti ja iloiten.


    • Oikean jumalan seurakunta pyörisi kyllä pyhällä hengellä, kuten markkinoimani taivaalliset avoautot.

      • No, toivotaan että löydät sellaisen seurakunnan, ja etsimisesi vihdoinkin päättyy!


      • Tipale kirjoitti:

        No, toivotaan että löydät sellaisen seurakunnan, ja etsimisesi vihdoinkin päättyy!

        Ehdotettuja jumalia on niin paljon, että 99.999% niistä on väistämättä epäjumalia.

        Kristinuskonharhan kolmiomaisen jumalan kodalla raamatun sekopäisyys huomioiden voimme olla 100% varmoja siitä, että kyseessä on epäjumala.

        Jopa kristinuskonharhaiset tietävät palvovansa kyvytöntä epäjumalaa. Taivasautokauppani on hätää kärsimässä, eikä perinteinen vuosittainen amputoidun jäsenen palautukseen tähtäävä rukoustapahtumani ole vielä koskaan saanut yhtään kristittyä liikkeelle.


    • Voihanvitalis

      Jyväskylän vapaakirkon sivu: Kymmenysten eli kymmenesosan antaminen Jumalalle ilmaisee kiitollisuutta ja luottamista. Kymmenysten antamisessa on riskinsä, mutta kristitylle se on myös osoitus Jumalan hämmastyttävästä matematiikasta. Sen mukaan yhdeksällä kymmenyksellä tulee paremmin toimeen kuin kymmenellä kymmenyksellä. Mikähän mahtaa olla Jumalan tilinumero?

      • BUPLIKAANI

        Ei kirkollisveroja ei kymmenyksiä, en ole fariseus.


      • Annankunannan

        Pitäisi lopettaa manipuloiva puhe Jumalalle antamisesta, kun rahat menevät ihmisille, palkkoihin, kirkon lämmittämiseen jne. Häiritsee myös yksityisten uskovien keräykset, joissa kukkien sijaan pyydetään rahaa omalle tilille esimerkiksi vähävaraisten nuorten tukemista varten. Reilumpaa on kertoa, että tarvitsee itse rahaa tai antaa suoraan esim järjestön tilinumero. Uskovat ovat naiiveja. Koska väärinkäytöksiä tapahtuu, tulisi rahan keräämisen ja käyttämisen kirkossamme olla erityisen huolellista ja läpinäkyvää.


      • Annankunannan kirjoitti:

        Pitäisi lopettaa manipuloiva puhe Jumalalle antamisesta, kun rahat menevät ihmisille, palkkoihin, kirkon lämmittämiseen jne. Häiritsee myös yksityisten uskovien keräykset, joissa kukkien sijaan pyydetään rahaa omalle tilille esimerkiksi vähävaraisten nuorten tukemista varten. Reilumpaa on kertoa, että tarvitsee itse rahaa tai antaa suoraan esim järjestön tilinumero. Uskovat ovat naiiveja. Koska väärinkäytöksiä tapahtuu, tulisi rahan keräämisen ja käyttämisen kirkossamme olla erityisen huolellista ja läpinäkyvää.

        No, "Jumalalle" eli "Jumalan valtakunnan työhön", johin kuuluvat niin henkilöstökulut kuin uusien siivousrättien hankkiminen ja ruohonleikkurin bensan osto.


      • mihinannatrahat

        ja pastorin palkat. Meidän seurakunnassa vaan kävi niin että kun uusi pastori tuli, hänestä tuli Pyhän Hengen työn vastustaja seurakunnassa mm. seurakunnan johtajisto jakautui pastorin kavereihin ja muihin joista puhuttiin pahaa selän takana. Pastorin pieni piiri järjesteli seurakunnan asiat mielensä mukaan mutta lopputulos oli se että seurakuntalaiset laittoi hanskat tiskiin ja lopulta pastorin piti itse järjestellä jo siivousvuorotkin kun sisarista ei enää kukaan halunnut ottaa hommaa. Seurakunta oli tuon jälkeen enää muisto vaan elävästä menneisyydestä. Pastori tietysti häipyi kuvioista kuin rotta uppoavasta laivasta. Toivottavasti ko. huijari lukee tämän ja tekee johtopäätökset itse ettei tarvii alkaa kirjoittelemaan nimiä julkisuudessa. Seurakunta olis pärjänny paremmin jos ei olis ollut rahaa palkata sitä kaveria töihin ollenkaan. miettikää siitä mihin kymmenysrahat menivät. Kankkulan kaivoon


    • ghigh

      Raamatussa kerrotaan, että maan sadosta ja karjaeläimien pidosta voi maksaa kymmenykset, ja ne voi muuttaa rahaksi myynnillä, mutta muunlaisia kymmenyksiä ei Raamatussa mainita.

      • meneekuinkankkulankaivoo

        Harhaoppeihin ei tule rahaa tuhlata.


    • renttu-sergei

      Minä taas lopetin kymmenysten maksamisen pastorin käyttäytymisen vuoksi. Kun en käykään kokouksissa, muuta kuin perhesyistä sillointällöin. Toki sijoitan evankeliointityöhön jopa enemmän kuin ennen, lähinnä hengellisiin lehtiin. IC:n bensoja en tosin laske kymmenyksiin. Oikein vai väärin?

      • se.sitten.loppu

        Olen lopettanut itsekin maksamiset. Eräs


    • Kirjakääröt

      Neh.13:12 Biblia. Niin koko Juuda toi kymmenukset jyvistä, viinasta ja öljystä.

      • ei.kuulu.tähänaikaan

        Se oli silloin, ei enää !


    • erilainenkäytäntö

      Mooseksen laki oli täysin toisenlainen - siellä ei ollut sellaista kymmenyslakia, jossa niitä annettiin, vaan tässä se selviää:
      5 Moos 14:
      22 Kaikesta kylvösi sadosta, joka kasvaa pellollasi, anna joka vuosi kymmenykset,
      23 ja syö ne Herran, sinun Jumalasi, edessä, siinä paikassa, jonka hän valitsee nimensä asuinsijaksi: kymmenykset jyvistäsi, viinistäsi ja öljystäsi, niin myös raavaittesi ja lampaittesi esikoiset, että oppisit pelkäämään Herraa, sinun Jumalaasi, kaikkena elinaikanasi.
      24 Mutta jos tie on sinulle liian pitkä, niin ettet voi kantaa kannettavaasi, koska se paikka, jonka Herra, sinun Jumalasi, on valinnut asettaakseen siihen nimensä, on sinulle liian kaukana, -sillä Herra, sinun Jumalasi on sinua siunaava-
      25 niin muuta se rahaksi, pane raha kääröön, ota käteesi ja mene siihen paikkaan, jonka Herra, sinun Jumalasi, valitsee,
      26 ja osta sillä rahalla kaikkea, mitä haluat, joko raavaita tai lampaita, viiniä tai väkijuomaa, kaikkea, mitä mielesi tekee, ja syö siellä Herran, sinun Jumalasi, edessä ja iloitse, sinä ja perheesi.
      27 Äläkä jätä osattomaksi leeviläistä, joka asuu sinun porttiesi sisäpuolella, sillä hänellä ei ole osuutta eikä perintöosaa sinun rinnallasi.
      28 Joka kolmas vuosi tuo kaikki kymmenykset sinä vuonna saamastasi sadosta ja pane ne talteen porttiesi sisäpuolelle.
      29 Ja sitten tulkoon leeviläinen, jolla ei ole osuutta eikä perintöosaa sinun rinnallasi, niin myös muukalainen, orpo ja leski, jotka asuvat sinun porttiesi sisäpuolella, ja he syökööt ja tulkoot ravituiksi, että Herra, sinun Jumalasi, siunaisi sinua kaikissa kättesi töissä, joita teet."

      Huomaat, että kymmenykset syötiin itse siellä temppelissä, minne ne vietiin! Jos oli liian raskasta kantaa ne temppeliin, niin ne voi myydä ja ostaa siellä paikan päällä kaikkea, mitä mieli tekee ja syödä siellä ne.
      Joka kolmas vuosi ne pidettiin kotona leeviläisiä, muukalaisia, orpoja ja leskiä varten.

    • valhettajulistetaan

      Tuota Mooseksen lakia olisi aivan mahdoton noudattaa nykyisin.

      Temppeliä ei ole, mihin ne mentäisiin syömään ja miten leeviläiset tulisivat ne syömään meille! Leeviläiset olivat pappeja, joilla ei ollut omia viljelysmaita. Ei meillä juurikaan ole leeviläisiä pappeja täällä.

      10 % antamisen saarnaaminen on täyttä valhetta siis - siihen ei löydy Raamatusta perusteita, ei siis edes Vanhasta Testamentista.

    • kaupankäyntiä

      Kymmenyksistä tulee helposti 'lain' orjuus, vaikka sellaista lakia ei edes ole, kuten edeltä huomaat.

      Mikä lain orjuus?

      Alat ajatella, että Jumala varmasti siunaa sinua, kun maksat 'kymmynyksiä' tai jos maksat vielä enemmän, saat vielä enemmän siunauksia .. siis alat ajatella, että saat taloudellisia etuja Jumalalta ostamalla niitä rahalla!

      Tällaisen ihmisen Jumala joutuu viemään kovaan 'kouluun' opettelemaan armoa Jeesuksen uhrin varassa. Jumala antaa kaiken armosta - mitään hän ei anna ansiosta. Todellinen palkanmaksu hetki uskovalle on vasta perillä Jeesuksen edessä kerran.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kymmenykset kuuluivat Vanhaanliitton, ei Uuteenliittoon.


    • Anonyymi

      Olen ahdistunut kun seurakunnassa puhutaan rahasta. Minulla ei ole varaa maksaa kymmenyksiä mutta laskin että annan seurakunnalle noin 50 euroa kuussa ja lisäksi ostan ruokaa ym. Mutta se ei tunnu riittävän. Pelkään ettei Jumala siunaa minua kun en anna tarpeeksi rahaa.

    • Anonyymi

      Ei se riitä. Sydämen kovuuden tähden asialla vaan hieman koputellaan. Seuraavaksi voi yrittää parantaa asennetta. Vähintään omaa.

    • Anonyymi

      Eikös Jumala anna jo maanpäällä uskovaisille kaiken mitä tarvitsevat, eli tarvitse antaa kirkolle mitään.

      Uskotko siis kirkkoon vai Jumalan sanaan?
      Ei voi kumpaankin uskoa.

      Sama valinta: raha vai Jumala = joku järjestö vai Jumala.

      Itse voi valita mihin uskoo.

      • Anonyymi

        Aika merkillistä on julistus tänäpäivänä. Pastorit julistaa suu vaahdossa ja tötteröllä Jumalan armosta, että miten Hän on armollinen meitä horjuvia ja kompuroivia ihmisiä kohtaan. Toisaalta pidetään liki tulikivenkatkuisia saarnoja uhraamisesta ja kymmenyksien antotärkeydestä. Siinä on kyllä melkoinen ristiriita julistuksessa. Mihin se armollisuus tuossa välissä katoaa, kun aletaan puhua kymmenyksien antopakosta? Show-meininkiä sanoisin, koko touhu. Raha kyllä kelpaisi sitäkin hanakammin tällaisten hengellisten viihdetilaisuuksien vastineeksi. Kyllä ennen armoa ja autuaaksi julistusta ihmisen täytyy tulla Raamatun perusteilla synnintuntoon ja halu kokea pelastus ja syntien anteeksi antamus. Noissa kolehtipuheissa taas kerran näkyy se mikä tässä ajassa on tyypillistä; ihminen velvoitetaan palvelemaan rahaa. Vielä kuoleman jälkeenkin srk on kieli pitkällä, jos vaikka vainaja olisi muistanut testamentissaan seurakuntaa. -Kyreneläinen-


    • Anonyymi

      ei sitä niin tarkoiteta, että maksaa pitäisi senttiäkään, vaan että kymmenys omaisuudestasi on mahdoton sieluttoman seurakunnalle maksaa, koska Paavalin mukaan sieluton ei saa omistaa YHTÄÄN MITÄÄN! Joten sulle myös mahdoton maksaakaan.
      Amen
      Elämme Yohannesten Ilmestyskirjaa, jossa tulijärven ja kointähden muoto ELI formaatti ELI se, mikä tuijärvi ja kointähti on PALJASTETAAN! Ne ovat tulivuoret (tulijärvi kukkii monitahoisesti ympäri maailman ja noukkii tottelemattoman sieluttoman itse) kointähti ei ole kuu, vaan arvatkaa mikä taivaankappale? Se on musta-aukko, joka sieluttoman maailman pimentää. Kun nämä kaksi yhdistää, sieluton saa tulikiven päähänsä (meteoriitti, hehkuva kivi tai salama). Se paskan haju on rikkikaasua, samaa kuin Azkaban sanan merkitys kokonaisuudessaan... jne... en mä jaksa tätä enempää kääntää alkup.tekstistä, mutta koskee toki vain sielutonta satanistia (ex- soullians, nyk. soulles satanissimos)
      Ave Maria ja Amen
      (Sama lyhyesti: Olette luonnon armoilla ja se on vihainen).
      *

    • Anonyymi

      Jaaha, siellä jälleen vapaaehtoinen. Ajattelitkos ensimmäistä eläkepäivääsi aamulla töihin lähteissä? Häh?

    • Anonyymi

      Monetkin motiivit on vain tekosyitä elämään.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe