Jos Jeesus...

Jos Jeesus ei olisikaan syntynyt parin vuosituhannen takaiseksi galilealaiseksi vaan nyky-Suomeen suomalaiseksi, milainen hän olisi?


Kysymys nostaa heti erinäisiä ratkaisemattomia ongelmia, jotka joudumme vain sivuuttamaan ja tehdä hypoteettisia joskin perusteltuja lähtöoletuksia, koska muuta emme voi. Ensinnäkin, jos kristinusko ei olisi syntynyt kaksi vuosituhatta sitten, mitä merkitsisi olla suomalainen tänään ja millainen olisi tuo Suomi? Tai maailmamme ja etenkin länsimaat?

Kristinusko on kieltämättä vaikuttanut suuresti maailmanhistoriaan, sitä ei kai kukaan kiellä. Kristinuskon vaikutus näkyy niin eri kulttuurin alueilla kuin tietyissä määrin arvoissamme ja ajattelussamme. Länsimainen ja siis myös suomalainen yhteiskuntamallimme on kuitenkin käytännössä hyvin maallinen tänä päivänä, ja kaikki se positiivinen kehitys mikä tieteessämme, teknologiassamme ja vaikkapa ihmisoikeuksien saralla on tapahtunut, on tapahtunut kristinuskosta huolimatta, ei sen ansiosta. Kristinusko on tyypilliseen uskontojen tapaan ollut lähinnä jarruttamassa ihmiskunnan positiivista kehitystä. Mikä kristinuskossa on mahdollistanut yhteiskuntien kehittymisen sille tasolle mitä se modernissa maailmassa on, on sen liudentuminen marginaaliseksi ilmiöksi vailla todellista vaikutusvaltaa muuta kuin jonkinlaisena muinaisena sivustahuutelijana. Siksi lähtöoletus aiheenamme olevassa kysymyksessä on, että eläisimme suurin piirtein nykyisenkaltaisessa yhteiskunnassa joka on käytännössä sekulaari ja vailla merkityksellistä uskonnollista vaikuttajaa. Joitakin (mitä lie) hengellisiä yhteisöjä on, mutta mitään laajaa vaikutusvaltaa niillä ei ole, paitsi moraalisia velvoitteita jäsenilleen.

Jeesuksen perhetausta oli kyseenalainen maineeltaan aikansa yhteiskunnassa. Evankeliumit osoittavat tämän kiistatta. Kyseessä on ollut niin tunnettu tosiasia etteivät evankelistat ole voineet sitä sivuuttaa vaan ovat olleet pakotettuja kohtaamaan tuon ongelman, kuka mitenkin. Mikä olisi vastaava perhetausta nyky-Suomessa, hieman hypoteettisessa mutta suurin piirtein todellisuuttamme vastaavassa?

Mihin perhetodellisuuteen syntyy Jeesus Suomessamme? Äkkiseltään tulee mieleen yksinhhuoltajaäiti ja Jeesus-esikoinen ja muutama sisarus perään, muutamalle eri isälle. Tämä ei kuitenkaan enää ole ”juttu” enää todellisessa Suomessammekaan, saati kuvitteellisessa Suomessamme ilman kristinuskon moralisointia. Mikä aiheuttaisi saman vaikutuksen ja kivenä kengässä olemisen kuin Jeesus Nasaretilaisen epämääräinen perhe? Kaksi isää? Ehkä. Vatsaonteloraskaus toisella isistä? Tämä aiheuttaa vastalauseiden ja inhon väristykset niin nykyisille uskovillemme ja myös täysin uskonnottomille kansalaisille joitakin avarakatseisimpia lukuunottamatta, kuvittelisin.

Mikä muu voisi tulla kyseeseen? Kyse olisi nimenomaan Jeesuksen perheestä, asiasta jolle hän itse ei vosi mitään, eikä niinkään vaikkapa Jeesuksen tavasta viettää lapsuutensa, johon hän toki jo voi vaikuttaa. Alkoholistiperhe? Huumeperhe? Jeesuksen syntymä vanki-äidistä? On vaikea keksiä mikä olisi yhtä hankala selittää pois kuin Jeesus Nasaretilaisen mitä todennäköisin avioliiton ukopuolella tapahtunut syntymä (ehkä) ei-juutalaisen isän siittämänä. Ehdotuksia?

Jotta ensimmäinen puheenvuoro ei veny mahdottomuuksiin ja jotta näemme kiinnostaako aihe ketään päätän tältä erää tähän. Jatkokysymyksiä voisivat olla vaikkapa minkä ikäisenä Jeesus nykyinen eliniänodotuksemme huomioiden astuisi julkisuuteen ja miten ja kenen toimesta poistuisi? Äärikansallismielisten vaiko äärisuvakkien pahoinpitelemänä esimerkiksi. Kuuluisiko mahdollisesti johonkin hengelliseen liikkeeseen vai voisiko hänen toimintansa modernissa maailmassa nähdä riippumattomana hengellisestä liikkeestä?

Pienenä loppumaistiaisena siitä mitä itselleni tulee mieleen tässä vaiheessa sanonpa millainen hahmo tulee itselleni mieleen vaikka esim. kuvitteellinen perhetausta ei osukaan kohdilleen. Teuvo Hakkaraisen tyyppinen hahmo. Hakkarainen tosin on helluntailainen eli edellyttää kristinuskon olemassaolon, mutta yhteisöstään erotettu. Yhtymäkohdat Jeesus Nasaretilaiseen kuvitteelliseen nyky-Suomeemme osuvat kohtalaisen hyvin. Duunari(yrittäjä)tausta, tunnettu viinamäenmies, lähetetty Suomen kansan etuja ajamaan ja mitä tahansa sanookin, pidetään hulluna.

Mitä mieltä muut?

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Paras olisi vain unohtaa

        Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
        Ikävä
        81
        1730
      2. Voisitko laittaa

        Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
        Ikävä
        72
        1349
      3. Mietitikö nainen koskaan

        Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
        Ikävä
        106
        1288
      4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
        Lieksa
        188
        1223
      5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

        Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
        Ikävä
        163
        1061
      6. huono omatunto

        johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
        Ikävä
        64
        1053
      7. Päätin juuri että

        En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
        Ikävä
        32
        902
      8. Onnistuit sohaisemaan mua

        Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
        Ikävä
        62
        876
      9. Huomenna se

        Tulee kohta, odotatko?
        Ikävä
        61
        836
      10. Mitä kaipaat

        Usein elämässäsi
        Ikävä
        94
        804
      Aihe