Blade Runner 2049 (2017)

MaxRenn

Blade Runner 2049-leffaa ei voi kuin kehua, kaikki toimii hienosti: miljööt, musiikki, tunnelmat, yllätyksellinen tarina, ei tarvi yhtään hävetä Ridley Scottin originaalileffan rinnalla pätkääkään.

Ja mikä leffa se onkaan!

Blade runner K löytää rutiinikeikalla tappamansa replikantin kotoa johtolankoja jotka viittaavat isoon salaisuuteen, joka liittyy ihmisten ja replikanttien olennaisiin eroihin, tutkimukset
vievät niin ilotaloon (mukana Krista Kosonen), Las Vegasin raunioihin, orpokotiin...mukana dickmäisiä oivalluksia valemuistoista ja muistojen petollisuudesta, yllätyksiä riittää, pitkään katsojaa viedään harhapolkua pitkin, mutta vasta loppuminuuteilla selviää koko kupletin
juoni lopullisesti.

Ryan Goslingin K on yksinäinen susi jolla on ihana virtuaalinainen, elelee omaa elämäänsä ja tekee blade runner-hommia, miehen mielessä on muistoja joiden aitoudesta ei voi olla ihan varma.
Kaiken yllä ilmasto muuntuu jatkuvasti, sateesta lumiseen maisemaan ja erämaan kuivuuteen, myös Sean Youngin esittämä viehkeä replikantti Racahel tekee paluun digihahmona.

Ohjaaja Dennis Villeneuve tekee hienoa työtä ja se näkyy lopputulemana upeasti: tunnelma on koko ajan tiivis ja odottava, mihin tästä seuraavaksi suunnataankaan.
Hans Zimmerin outo ja persoonallinen musiikki maalailee myös tarinan henkeä, hiukan kyllä odotin kaikuja Vangeliksen originaalimusasta mutta hyvä tämäkin.

Hidastempoisuus ja aika ajoin viipyilevä kuva on kivaa kunnianosoitusta Andrei Tarkovskin leffoille, eritoten Stalkerille, Villeneuven edellisessä leffassa Arrival oli syvää mystisyyttä joka taas toi mieleeni Solariksen, kummassakaan leffassa ei avaruuden elämänmuotojen mysteereihan koskaan saada lopullista vastausta.

Ja näyttelijät tekevät oivaa työtä aina Ryan Goslingista Krista Kososeen saakka, hänen pikku visiittinsä on kiva ylläri, ja Harrison Ford! Häntä ei todellakaan sovi unohtaa, paluurooli Rick Deckardina on upea lisä leffaan, entinen robometsästäjä on nyt nostalgiaan vaipunut ja suuren salaisuuden vartijana toimiva ikämies, nostalgiateemaan sopivat hienosti kauniin Rachaelin paluu ja kasinonraunioilla nähtävät Elvis ja Frank Sinatra, myös Edward James Olmoskin piipahtaa pikavisiitillä, hän oli vanhassa leffassa kiinalaistaustainen Rick Deckardin esimies.

Ihan samanlaiseen eeppiseen lopputunnelmaan ei päästä kuin originaalileffan Rick Deckardin ja replikantti Roy Battyn (Rutger Hauer) kohtaamisessa kuuluisine monologeineen, tämänkaltainen kohtaus olisi kyllä ollut mitä upein lisä leffaan.

Leffaa on moitittu pituudesta ja kyllä itsekin myönnän, että tiivistämisen varaakin olisi ollut, ehkä 10-15 min. ilman että juoni ja tyyli kärsivät, minusta kuitenkin leffa ei ollut tippaakaan tylsä - paitsi ehkä niden katsojien mielestä, joiden leffoissa mennään hysteerisen editoinnin ja huumeteknon rytmittämänä eteenpäin; kamera singahtelee eestaas, liikkeet ova hidastettuja ja taas pikanopeutettuja, tyyli on tuttu realitypuolelta.

Blade Runner II:ssa kuitenkin kuva kulkee koko ajan normaalinopeudella, joka tuo katsomiseen levollisuutta, toimintajaksot ovat mainioita ja 3D syventää maisemia mahtavasti.

Elikkäs: ehdottomasti suositeltava leffa, alkuperäisen katsominen ei ole välttämätöntä, mutta suosittelen kuitenkin vaikka alkuteksteissä juonta pohjustetaan taustaa tuntemattomille.

Ja luettavaksi suosittelen ilmanmuuta Philip K.Dickin kirjaa Palkkionmetsästäjä, tämä kirjahan on molempien leffojen peruskivi, kirjoitettu 49vee sitten mutta on hieno kirja.

13

1898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voikoyli13vkatsoa

      Luin toisenlaisen arvostelun.

      " Denis Villeneuven orkestroima jatko-osa Ridley Scottin tieteisklassikolle kumisee komeudessaan tyhjyyttä.
      Tarpeeton
      Otsikossa tiivistyy olennaisin. Denis Villeneuven ohjaama Blade Runner 2049 on tarpeeton jatko-osa Ridley Scottin vuoden 1982 Blade Runnerille. "

    • gtdth5555

      "Denis Villeneuven ohjaama Blade Runner 2049 on tarpeeton jatko-osa Ridley Scottin vuoden 1982 Blade Runnerille. "

      Juuri näin. Kökkö pökäle, joskin visuaalisuudessa löytyi silloin kun ohjaaja Villeneuve innostui kopsaamaan edeltäjiään. Onneksi aavistin tämän asiantilan jo ennalta, joten en pettynyt odotuksissani.

    • IhanOkMuttaTylsä

      Hieno elokuva oli, mutta todella puuduttavaa yrittää katsoa loppuun asti ilman että uni meinaa tulla silmään, eli haukottelulta ei voinut välttyä teatterissa.
      Suosittelen katsomaan kotona että voi käydä jääkaapilla ja kahvilla välillä, ja vaikka olisi poissa muutaman minuutin, niin mitään ei menetä.

    • siltänäyttää

      Agentti K näyttää Blade Runner PC pelin hahmolta.

    • Pidin kovasti. Muistaakseni Blade Runner ei menestynyt ja nousi myöhemmin kulttimaineeseen. Pidin myös musiikkiraidasta. Mietin millä vehkeellä tehty ja kuulosti paikoin Vangelikselta. Varmaan joku vanha analoginen mietiskelin. Wiki paljasti, että tehty samalla syntikalla kuin alkuperäinen Blade Runner jossa Vangeliksen musiikki mitä en katsoessani muistanut.

      Blade Runnerista on julkaistu useita versioita. Vangeliksen musiikki julkaistu monilla piraateilla - alkuperäisen soundtrakin julkaisemista piti odotella. Vangeliksen musiikilla ollut myös vaikutus elektronisen musiikin kehitykseen. Tuossa juttua enemmän http://www.nemostudios.co.uk/bladerunner/

    • Jonesjaford

      Voi teitä hissukoita, kyllä Mad Max voittaa tuon mennen tullen. Entäs Salainen agentti 86 ja 99... Sitten Veijareita ja Pyhimyksiä voi, voi ja vielä Modesty Blaise.
      Vielä musiikista, kuten edellisissä leffoissa, todella huikeita jos on vielä leikkaamattomia nähnyt, Suomen versioista leikattu jopa tunnin pätkiä...filmin takia.
      Mutta vielä musiikista, semmoinen kappale kuin " Maria Madgalena ", oikeana versiona suorastaan fantastinen kun 2000 wattia pauhaa auton takaluukusta. Kyllä naapureiden korvat höristelivät tanner jytis kuin V8- hemi moottorissa ps. semmoinenkin on yhdessä DeSoto- jenkissä, penkissä kellotettiin ahtimella ja ilokaasulla n.1250 hv. Tämä on suomessa, ihme kyllä.

      • asfrasdfasdfadsf

        Uusin Mad Max? Täyttä kuraa. Uudelleenfilmatisointi harvoin onnistuu. Leffojen tekijöillä on kumma vimma tappaa elokuvan sielu ja rakentaa saman tittelin alle omanlaisensa fiilis.


    • adsfasdfasdf

      Uudessa BR:ssa jäin kaipaamaan sitä tiettyä ja tärkeetä dystopiamaustetta, mikä teki ykkösestä herkullisen. Samoin uudessa osassa oli liikaa kikkailtu tulevaisuuden teknologiahömpällä.

    • TurhakeNro1000

      Hengetön jatko-yritys maailman parhaalle scifiklassikolle.
      Sielutonta tyyliä ja hienoja musiikkeja on, mutta niistäkin parasta antia lähinnä -82 originaalista pöllitty Roy Battyn Tears in rain raita elokuvan lopussa.
      Coslingkaan ei vain sopinut tähän, vaikka hyvä näyttelijä nykymittapuulla onkin (Drive!).
      Fordin tuleminen leffan loppupuolella oli myös hieman väkinäisen oloinen.
      Ja ne naisnäyttelijät olivat todella sieluttonta peruskauraa 2000 luvun tyypilliseen tyyliin.
      Alkuperäisen poppoon, kuten Seang Young tai vaikka Daryl Hannahin kaltaisiista mestarinäyttelijöistä ei ollut tietoakaan.
      Sama myös miesnäyttelijöiden kohdalla Fordia lukuunottamatta.
      Ja missä oli legendaarinen Rutger Hauer?
      Kestää tämä silti muutaman katselukerran, kera viinilasin.

      3/5., koska kelloa sai katsella turhan usein. Yksi tähti noista Legendaariselle H.Fordille!

      • Juuri katsoin, niin samaa mieltä kuin sinä TurhakeNro1000.
        Olis saanut tuo typerä diibadaaba jatko-osa olla tekemättä.
        Eka on edelleen mun ihan tärkein leffa. Miksi pilata se tällä mössötyksellä!!!!


    • Scifisti1977

      Pari kolme kertaa originaali Blade Runnerin katsottua en ole vakuuttunut. Sellaista tekotaiteellista kuraa koko leffa. Pidän scifistä ja tykkäsin toki monista asetelmista elokuvassa. Mutta se oli vain liian tylsä ja 80-luvun tyyli nyt on aina vähän kökköä. Ei ollut hääppöinen leffa. Tätä jatko-osaa tuskin ainakaan ihan heti tulen katsomaan. Ehkä vuosien päästä. Joo. Sellaista.

    • rahjus

      Mun mielest Pertsa ja Kilu on hyvä.

    • Streetfighter

      Keskinkertainen. Siinä oli hyvää ja huonoa. Huonoa oli karismaton näyttelijäkaarti: Harrison Ford oli enää vanha kääkkä, Gosling nöösi pullaposki ja Jared Leto varsinainen hinttapuli pikkupoika. Kulunut tekoälyteema on jo kymmeniä kertoja aikaisemmin nähty ja toisaalla myös paremmin pohdittu ja toteutettu. Musiikki oli plantrattua Vangelista. Elokuvan pointti ja loppuratkaisu eivät olleet erityisen kiinnostavia nekään.
      Efektit ja kuvasto taas olivat pääasiallisesti ihan hienoja, mutta nyt kyllä ei ihan luistanut kokonaisuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5319
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4745
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3016
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe