Uskonnollisesta painostuksesta jumalanpalveluksiin

EsaYlikoskelta

Peruskouluissa leimataan syrjivästi ”osallistumattomiksi” oppilaita, jotka osallistuvat koulussa uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumattomaan toimintaan. Oppilaita nimitetään ”osallistuviin” ja ”osallistumattomiin” lomakkeessa, jossa käytännössä markkinoidaan koulupäivään liitettyjä evankelis-luterilaisia jumalanpalveluksia.

Syrjivä menettely käynnistyy jo koteihin lähetettävän lomakkeen otsikossa ”Koulun uskonnolliset tilaisuudet ja juhlat”. Kun uskonnollisiin tilaisuuksiin ”osallistumattomille” sanotaan järjestettävän vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa, miksi siitä ei ole otsikossa mitään? Miksi otsikkona ei ole koulun tilaisuudet ja juhlat? Miksi mielekkään, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamattoman toiminnan sisällöstä ei kerrota?

Miksi kahta vaihtoehtoista ohjelmaa ei esitetä tasavertaisina, vaan toinen ensisijaisena ja toinen vaihtoehtona, vaikka on kaksi yhtä arvokasta ohjelmaa? Tai jos yhden ohjelman pitää olla ensisijainen, eikö silloin normaali sitouttamaton tilaisuus ole ensisijainen ja tunnustuksellinen evankelis-luterilainen jumalanpalvelus sille vaihtoehtoinen extra?

Uskonnollisen tilaisuuden, kuten jumalanpalveluksen liittäminen kunnallisen koulun toiminnan osaksi ja sellaisen ensisijaiseksi nostava tarjoaminen on uskonnollista painostusta kohteenaan perheet, joita ei kiinnosta lapsensa osallistaminen uskonnonharjoitukseen koulupäivän yhteydessä. Tarjonta-asetelma myös pakottaa perhettä vastentahtoisesti tuomaan julki suhtautumistaan uskonnollisiin tai uskonnottomiin katsomuksiin, mikä rikkoo arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaa.

Mielestäni perusratkaisu tuohon syrjivään asetelmaan ei ole kahden rinnakkaisen ohjelman tarjonnan kehittäminen, vaan se, että koulu ei enää liitä ja tarjoa toimintansa kuuluvana minkään uskontokunnan jumalanpalveluksia, hartauksia ja muuta uskonnonharjoitusta. Kun tilastojen mukaan valtaosa vanhemmistakaan ei vie lapsiaan kirkon jumalanpalveluksiin, koulun ei pidä olla kirkollisempi kuin perheet itse.

15

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      HS:n juttu päivähoidosta ja kirkon aktiivisuudesta päiväkodeissa unohtaa kokonaan uskonnottomat perheet, joista kuitenkin tulee erittäin suuri osuus päivähoitolapsista varsinkin Helsingissä ja Vantaalla. Helsingissä kastetaan evk-kirkkoon alle 43 prosenttia lapsista. Suurin osa jätetään liittämättä mihinkään uskonnolliseen lafkaan. Katsomuksissa ei ole kysymys vain uskonnoista.

      Jutun reportaasiosassa vantaalaisesta päiväkodista paljastuu, mistä kirkon työntekijöiden mukautumisessa hartaushetkistä kasvatustuokioihin on kysymys: maastoutumisesta, kun seurakunnan edustaja toimittajan havainnon mukaan esim. omii kultaisen säännönkin kirkolle nostamalla siinä kohtaa esiin vain Raamatun. Kultainen sääntöhän on tyypillisesti eettinen ohje, joka hyväksytään monissa uskonnoissa ja katsomuksissa, ja se kuuluu vahvasti juuri humanistiseen, ei-uskonnolliseen etiikkaan.

      Kultaisen säännön omiminen kuvastaa esimerkinomaisesti mitä tapahtuu, jos päiväkotihenkilöstö luovuttaa uskontokasvatuksen itseltään pois kirkolle – sekä samalla myös, millainen vaara uskonnottomien näkökulmasta on koulun elämänkatsomustiedon aineen ja saavutukset hävittävällä koulun ns. yhteisellä uskontotiedolla, jota jotkut ajavat. Asioita katsottaisiin vain yhden tai useamman uskonnon vinkkelistä, ei laajemmin humanistisen etiiikan ja kriittisen ajattelun ja tiedepohjaisuuden mukaan eikä avoimesti asioita tarkastellen.

      Varhaiskasvatuslaista poistettiin uskontokasvatus ja varhaiskasvatusssuunnitelmien valtakunnallisten perusteiden mukaan toiminnan tulee olla "uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta". Nyt kirkko ja osin OPH ja osin päivähoitoväki miettivät ja kokeilevat, miten tuon linjauksen voisi parhaiten kiertää. Vastuu on kunnilla!

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005446797.html

    • Älkäähei

      Niin surullista, niin surullista jos lapselta tahdotaan riistää viimeinenkin lapsenuskon mahdollisuus.
      Se lämmin kasvualusta.
      Mutta jos et sulje sydäntäsi, toivoa on.
      Jeesus on Herra, vaikket sitä ymmärtäisikään.

      • Anonyymi

        Jeesus on Herra, on sinun mielipiteesi ja uskosi. Usko pitäisikin pitää yksityisasiana,joka ei kuulu myöskään kouluihin ja päiväkoteihin.


    • SAnonp

      Monissa kouluissa itsenäisyyspäivän juhla korvaa tänä vuonna koulun yhteisen joulujuhlan. Se on ihan ok sinänsä.

      NYT on kuitenkin vaara siitä, että "joulukirkkoa" eli jumalanpalvelusta markkinoidaaan jonkinlaisena joulujuhlana , vaikka jumalanpalvelus ("jouukirkko") ja joulujuhla ovat aivan eri asioita (myös OPH:n ohjeiden mukaan).

    • JumalavaanOn

      Aktiivimallissakin olisi pitänyt ensin erota uskonnosta, mutta nyt näkyy se, kuinka asiaa väistäen tuleekin silkkaa sotkua.

    • Lukuj.huom
    • Vapaa-ajattelijoiden kirkon vastaista kampanjaa voisi ymmärtää silloin, jos heillä olisi tarjottavana joku parempi vaihtoehto kirkolle. Onhan toki kirkossakin omat epäkohtansa ja moni on siksi eronnut kirkosta ja liittynyt Helluntaiseurakuntaan, Vapaaseurakuntaan, Baptisteihin tai muihin ns. vapaisiin suuntiin.

      Mutta se, mitä Vapaa-ajattelijat tarjoavat vaihtoehdoksi, on paljon pahempi kuin kirkko kaikkine virheineenkin. Vapaa-ajattelijat tarjoavat kirkon vaihtoehdoksi uskonnottomuutta ja Jumalakielteisyyttä ja ateismia. Ne johdattavat ihmistä iankaikkiseen kadotukseen helvetin tulijärveen. Tätä taustaa vasten on aina järkevämpää olla uskova kristitty, kuulua kirkkoon ja maksaa kirkollisvero, olipa se kuinka suuri tahansa, mieluummin kuin valita iankaikkinen kadotus.

      Ihmisen ylivoimaisesti tärkein asia onkin se, missä hän viettää iäisyytensä? Sen tulisi olla määräävä tekijä ihmisen valinnoissa, eikä valtion ja kirkon suhteet tai uskonnonopetuksen korvaaminen ET-opetuksella.

      • Pascalin vaaka ei toimi, koska jos joku niistä jumalista, joihin väittäisi uskovansa, olisi olemassa, se omnipotenttina tunnistaisi huijauksen, eikö niin? Eli uskoa ei kannata teeskennellä, eikä uskoaan kovaankaan ääneen julistava pääse sen paremmin taivaaseen, koska eihän Jumalaa voi kusettaa.

        Oletko ajatellut tätä...


      • murhemieli_on_turhaa

        >>Mutta se, mitä Vapaa-ajattelijat tarjoavat vaihtoehdoksi, on paljon pahempi kuin kirkko kaikkine virheineenkin. Vapaa-ajattelijat tarjoavat kirkon vaihtoehdoksi uskonnottomuutta ja Jumalakielteisyyttä ja ateismia.>>

        No tuota nimenomaan, sillä eivät he muuten olisi vapaa-ajattelijoita.

        >>Ne johdattavat ihmistä iankaikkiseen kadotukseen helvetin tulijärveen.>>

        Tuo taas on silkkaa uskonnollista houretta, jolla kirkot ja muut uskonnolliset yhteisöt pyrkivät hallinnoimaan jäsenistöään.

        >>Tätä taustaa vasten on aina järkevämpää olla uskova kristitty, kuulua kirkkoon ja maksaa kirkollisvero, olipa se kuinka suuri tahansa, mieluummin kuin valita iankaikkinen kadotus.>>

        Mitään "kadotusta" ei ole olemassa, ei määräaikaista eikä iänkaikkista, joten jäsenmaksu sen välttämisestä on kankkulan kaivoon heitettyä maksajan kannalta, vaikka kirkkojen ja seurakuntien johtajat saattavatkin viettää varsin makeaa elämää jo täällä "murheen laaksossa" tuntuvien palkkojen ja joustavien kulukorvausten johdosta.

        >>Ihmisen ylivoimaisesti tärkein asia onkin se, missä hän viettää iäisyytensä?>>

        Tässä määräaikaisessa on aivan riittävästi ennakkoluulottomalle ja rohkealle ihmiselle elonsarkaa, sillä jokainen päivä on uusi ihana jakso siinä elämän ketjussa, joka kerran päättyy, ja se on sitten siinä.
        Sen jälkeen ihminen elää vain ja ainoastaan jälkeen jääneiden muistoissa, kunnes nekin haihtuvat. Ja sitten uudet ihmiset jatkavat omaa elämäänsä.

        Voit siis elää murehtimatta ja ylväästi jokaisen elämäsi päivän.


      • Anonyymi

        Ihmisen ylivoimaisesti tärkein asia onkin se, missä hän viettää iäisyytensä? No niin oilisikohan kuitenkin parempi kun ottaa tärkeimmäksi asiaksi missä ja miten viettää elämansä kuin että murehtii iäisyyttä. Ja tuollainen pelottelu tulisilla järvillä ja kadotuksilla. Herää jo pahvi.


    • Viikonlopun Educa-messuilla puhuttiin monessa tilaisuudessa varhaiskasvatussuunnitelmasta ja moneen kertaan puhuttiin siitä, miten pitää ottaa muualta tulleet huomioon. Eipä juuri puhuttu siitä, että Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan noin 25% suomalaisista uskoo ev.lut-kirkon jumalaselitykseen, suurelle enemmistölle siis kirkkokäynnit, hartauden yms. ovat vieraan uskonnon tuputtamista :-(

    • Anonyymi

      Koululle ilmoitus, että oppilas osallistuu vain uskonnollisesti sitouttamattomaan toimintaan.

      Ps. Armeijassa on sotilasvakuutus / -vala: elokuussa 2019 alokkaat joutuvat valitsemaan uskonnollisen sotilasvalan ("kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä") ja uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen välillä.

      Koska armeijan koneistossa on sisäänrakennettu paine "perinteiseen" sotilasvalaan, isovanhempien ja vanhempien ja kavereiden on syytä tarvittaessa kertoa alokkaalle, että heidän puolestaan uskontoneutraali vaihtoehto on erittäin ok, että alokas ei ainakaan virheellisten olettamien takia valitsisi uskonnollista vaihtoehtoa.

      • Anonyymi

        Meiiläkin poika ,ei kuulu kirkkoon eikä usko satuolentoihin, antoi kuitenkin sotilasvalan, koska ei halunnut erottua liikaa joukosta, ja koska selvästi koki vakuutuksen antajien joutuvan "silmätikuiksi". Ja epäili sen myös vaikuttavan mahdollisuuksiinsa varusmiespalveluksessa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3913
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      92
      2039
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      306
      1241
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe