Itsesensuuria

kdfppelfdkko

On tullut tunne, että toimittajilla on vallalla aikamoinen itsesensuuri suhteessa kirkosta eroamisista uutisoimiseen. Kun "homoillan" uutisoinnissa nähtiin miten iso voima on asian julkisuus ja sen vaikutus kirkosta eroamisiin, niin taisivat jotkut tahot vähän säikähtää. Linja muuttui varovaisemmaksi. Että ei vaan kirjoitettaisi liikaa että ei oltaisi "yllyttämässä" eroihin.

Mutta samat mediat voivat ihan pokkana kirjoittaa vaikka kuinka myötäsukaisesti kirkosta/kirkoista. Se ei aiheuta mitään moraalista krapulaa.

Miksi ihmeessä näin merkittävä yhteiskunnallinen ja kulttuurinen muutos ei ole useammin isoissa otsikoissa? Kirkon ja uskonnon asema on muuttumassa järisyttävällä vauhdilla, mutta media lähes vaikenee.

Onko mediakin itse osa tuota status quota, joka pelkää muutoksen nopeutta? Että jos kerran noin pysyvät instituutiot kuin kirkko voi kaatua sukupolvessa, niin mites media ja suuren mediakonsernit? Olisko kuitenkin hyvä että yritettäisiin pitää maailma ennallaan ja uutisoidaan vaan Kardashianin pepusta ja säästä. Jätetään todelliset isot muutokset "salaliittoteoreetikoille"...

Vai mistä on kyse? Miksi mediassa kirkosta eroaminen on niin vähän esillä?

6

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehkä tämä ei olekaan niin suuri murros. Kirkon jäsenosuus putoo, kyllä, mutta mikä on ollut kirkon jäsenyyden merkitys? Tähän saakka varsin vähäinen suurimmalle osalle.

      Itse asiassa isompi muutos on jumalauskon hiipuminen, mutta siitä ei saada siistiä tilastoa.

      • xdghk

        Jotenkin tuntuu, että yleinen tietoisuus kirkon ja sen jäsenyyden merkityksen vähäisyydestä suomalaisille on melko heikkoa. Heikkoa se on ollut jo pitkään, ja aina vain heikommaksi käy päivä päivältä.

        Edelleen julkisuuden/median kautta välittyy kirkosta sellainen hattaranhöttöinen, kissanpennunpörröinen, pehmeä mielikuva. Ai se joka tekee paaljon hyvää ja auttaa vaivojaan ja RAHOJAAN säästämättä vähäosaisia.

        Kyselyn mukaan sairaanhoitajissa on keskimääräistä enemmän uskovaisia. Miten lie toimittajakunnan laita?

        Minulla on sellainen käsitys että toimittajan ammatti on uskovaisten suosiossa. Mm. kristillisissä opistoissa toimittajalinja on suosittu ja tarjolla varmaan kaikissa. Toimittajan ammatissa on tilaisuus edistää omaa uskonvakaumustaan.

        On monia toimittajia, jotka eivät kerta kaikkiaan malta olla tekemättä vähän väliä juttuja, joiden tarkoitus on juuri edellä mainittu.

        (Enkä puhu nyt toimittajista, jotka ovat töissä uskonnollisissa medioissa. Heillehän se tuputtaminen kuuluu oleellisesti toimenkuvaan.)


    • Aihe_tyrkyllä

      Ehkä ennemmin niin, että erotiedotteen varsinainen uutinen toistuu aikalailla samana eli eronneita on jatkuvasti enemmän eli asian uutisarvo on vuosien mittaa vähentynyt. Mikä se täsmällinen lukema kulloinkin on, ei ole niin suuri uutinen.

      Eroakirkosta.fi tuottaa ansiokasta tilastoa ja on ennen kaikkea ansiokkaasti auttamassa kirkosta vieraantuneita eroamaan ja säästämään tarpeettomasti maksettuja veroja. Tämä on se palvelun suuri ansio. Ajantasaisen tilastoista tiedottamisen rinnalla on tilaus artikkelille jossa käsiteltäisiin yleisemmin uskonnon merkityksen vähenemistä länsimaissa. Saa nähdä kuka toimittaja poimii valmiina odottavan aiheen ja ottaa sen kunnolliseen käsittelyyn.

      • Tämä on epäilemättä totta. Uutinen on jotain uutta, 50,000 kirkosta eroajaa ei ole enää uutta. Saman tapaanhan 20 kuollutta johonkin uuteen huumeeseen on iso uutinen, 2000 alkoholiin kuollutta tuttua kauraa josta ei uutisoida.

        Aina välillä tosin lehdissä on jotain uutisia jotka eivät ole tämän päivän uutisia vaan laajempia kokonaisuuksia ja trendien kertomista ja analysointia. Kirkon taloudesta sellaisia ainakin välillä olen nähnyt.


    • Spekel

      Kirkonmiehet ovat vedonneet valtamedian johtoon eroilla elämöinnin vähentämiseksi. Se on tehonnut. Uutiskriteerit täyttyvät, mutta kynnys ei ylity...

      Taustalla voi olla jopa kansainvälisen tilanteen kärjistyminen. Jotkut piirit pitävät - muutkin kuin kenttäpiispa - kirkon roolia "henkisen maanpuolustuksen" alueeella yhä merkittävänä ja suorastaan "suojeltavana" tekijänä? Jos Venäjällä lisätään 200 sotilaspappia, kyllä meiränkin täytyy...

      • Lukija.huom

        Nyt puututtu valtiokirkko-termin käyttöön. STT laittanut ihan korjauksen.

        Valtiokirkkotermin käytön puolesta voi todeta seuraavaa:
        kirkolla on julkisoikeudellinen erityisasema (Perustuslaki 76 §), eduskunta joutuu vahvistamaan kirkon säännöt eli kirkkolain (vain) kirkolliskokouksen esityksestä (vaikka yhdistysrekisteri riittäisi), verottaja ja vouti hoitavat kirkollisverolla kirkon rahoitusta (900 milj. euroa; lisäksi 114 milj. euroa valtion budjettirahoitusta), koulussa on evlut uskonnonopetusta, vieläpä pakollisena kirkon jäsenille, kirkon viranhaltijoilla on julkisoikeudellinen virka-asema jne. jne.

        Jos muka ei ole valtiokirkkoa, sittenhän noiden erityisoikeuksien lopettaminen on sitäkin perustellumpaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe