Yksinyrittäjyys yhdelle asiakkaalle

tulevaYrittäjä

Kertokaapa yksinyrittäjät joilla on vain yksi asiakas, miten hanskaatte sen, ettei verottaja ala katsomaan, että olettekin työsuhteessa asiakkaaseen? Pidättekö jotain kakkosbisnestä vain näön vuoksi, myytte jotain tavaraa, vai miten se menee?

9

5311

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mene-rekisteriin

      Hankkiudu ALV-rekisteröitymisen lisäksi Ennakonperintärekisteriin firmoinesi, niin sen pitäisi nykyisen käytännön ja laintulkinnan mukaan sellaisenaan piisata.

      • tulevaYrittäjä

        Ai onko se niin yksinkertaista? Olen molemmissa, joten se asia kunnossa. Jotenkin olen saanut kuvan ainakin ei yrittäjien mielipiteistä, että tarve on tehdä jos jonkinmoista sumutusta tätä varten.


      • Liian_helppoa
        tulevaYrittäjä kirjoitti:

        Ai onko se niin yksinkertaista? Olen molemmissa, joten se asia kunnossa. Jotenkin olen saanut kuvan ainakin ei yrittäjien mielipiteistä, että tarve on tehdä jos jonkinmoista sumutusta tätä varten.

        Tuntuu jotenkin liian helpolta jos riittää alv ja ennakkoperintärekisteri.
        Aikoinaan oli kriteerinä työntekijät, useat toimeksiantajat, kiinteä toimipaikka, liikevaihto, yrityksen kehitys.
        Ei tietenkään kaikkea tarvinnut täyttää mutta nuilla kriteereillä arvioitiin.

        Toimeksiantajia on helppo hommata lisää, joku yrittäjätuttu jonka kautta voi kierrättää laskuja niin saa näyttämään että on muitakin toimeksiantajia.
        Eli tuttusi tilaa sulta "työn" ja laskutat häntä, jonkin ajan päästä tilaat tutultasi samalla summalla "työn" jolloin raha kotiutuu.

        Tosin tällainen suoraviivainen toiminta on helppo havaita (veronkierto) joten viisas hävittää jäljet useamman yrityksen taakse.


    • YrittäjäksiSiirtynyt

      Jos tekee vain tuntityötä yhdelle asiakkaalle, eikö silloin kyse ole selvästi työntekijästä.? Usein vielä orjatyöntekijästä, sillä tilaajalle tuo sopii hyvin, kun ei tarvitse maksaa sairauspäivistä, eläkemaksuja, ylityökorvauksia, huolehtia irtasanomisista eikä muistakaan työnantajan velvoitteista. Sopivassa kilpailutilanteessa palkkatasonkin voi puristaa alle minimipalkkojen. Aika harvoin noissa "yrittäjä" jää voitolle.

      Hyvin palkatuilla aloilla tilanne voi olla toinen ja silloin voi tosiaan tulla verohyötyäkin.

      Toinen asia on, jos myy pääosin tuotteita. Silloin kyse on oikeasti yrittäjyydestä.

      • Anonyymi

        Olen aina miettinyt että miksi työnantaja on roisto jos antaa työntekijän itse huolehtia elakemaksuista, lomista, sairauslomista, tapaturmavakuutuksista yms.
        Eikös monet juurikin huuda sitä että palkka pitäisi maksaa työntekijälle bruttona ja hän itse päättää mitä maksuja ja kuinka paljon maksaa.


    • Pidä_EPR-kunnossa

      Verottajalla on tähän asiaan pari keskeistä vastausta.

      1.) "Jos on epäselvyyttä siitä, onko kyse palkkatyöstä vai yrittäjänä toimimisesta, asia kannattaa selvittää etukäteen. Yksittäisessä tapauksessa suorituksen maksaja tai saaja voi pyytää Verohallinnolta maksullista ennakkoratkaisua."
      https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yrityksen-elinkaari/palkansaaja_vai_yrittaja/

      2.) “Esimerkiksi aloittavalla yrityksellä ei enää tarvitse olla kuin yksi
      toimeksiantaja, jos hän on muutoin järjestänyt toimintansa asianmukaisesti
      yritystoiminnan harjoittamiseksi.”
      https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48037/palkka_ja_tyokorvaus_verotuksess2/

      Typeryshommaa että 1.) ohjeen mukaisesti alkaisi pyydellä maksullista ennakkopäätöstä. Joskus nuo vastaukset voi kestää kuukausikaupallakin.

      Siisspö 2.) kohdan mukaan mennään, ja sillä selvä. Jos olet ALV ja EPR rekisterissä, ja annat säännöllisesti ilmoituksia yritystoiminnastasi (kuukausittaiset tai neljännesvuosittaiset ALV ja palkat). niin kyllä sinä silloin olet yrittäjä, etkä palkollinen.

      Sillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä tekeekö tavarakauppaa vai myykö palveluksiaan. Omia palveluksia voi nykyisten pätkätyöhommien aikakaudellla myydä vaikka yhdellekin asiakkaalle pelkästään.

      Kannattaa vilkaista 2.) kohdan alla olevaa verotoimiston tätien toivomuslistaa noista pakollisista sosiaalivakuutuksista ym. Itse en edes ymmärrä että mistä "sosiaalivakuutuksista" tuossa puuhutaan.
      Maksan SOTU-maksuni palkan mukaan, ja sillä selvä, mitään muita sosiaalivakuutuksia itselläni ei ole.

      • kannattaisi_lukea

        kannattaisi lukea nuo omat linkit niin asia selkenee.
        Tulkintaa on todellakin höllennetty aika lailla sitten 90 luvun.
        Sosialivakuutus yrittäjällä on yel.
        Myös se ettei toimeksiantajalle voi sälyttää sairauskorvauksia yms. työntekijöille tyypillisiä asioita.
        Yrittäjän pitää luoda myös puitteet sellaiseksi mitä yrittäjillä on, kirjanpito, laskutus, yms.
        En tiedä katsooko verottaja yritystoiminnaksi sitä että kehittää yritystä, nythän nuo tulkinnat helpottavat aloittavan yrittäjän toimintaa.
        Sisältyykö tuohon se peikko että 5 vuoden sisällä verottaja ottaa tarkasteluun että onko toiminta pelkkää työsuhteen peittelyä vai oliko yrityksen ajatus oikeasti jalostua oikeaksi yritykseksi?
        Jos 5 vuoden päästä toimii edelleen vain yhden toimeksiantajan lukuun eikä mikään osoita sitä että edes yrittäisi kehittää yritystä, niin määrääkö verottaja taannehtivasti työnantajamaksut?


    • Valmiiksi-jalostunut

      >> Jos 5 vuoden päästä toimii edelleen vain yhden toimeksiantajan lukuun eikä mikään osoita sitä että edes yrittäisi kehittää yritystä, niin määrääkö verottaja taannehtivasti työnantajamaksut? >>

      Tietenkin hullua verottajaa pitää aina pelätä. Nehän voi "virkavastuulla" saada päähänsä tehdä lopulta ihan mitä vaan uusia tulkintoja tai päätöksiä.

      Mutta ainakaan toistaiseksi, minkäänlainen voimassa oleva ohjeistus tai taustapaperi ei esitä sellaista, että yrityksen pitäisi 5 vuoden kulkuessa, tai missään muussakaan ajassa "jalostua oikeaksi yritykseksi".

      Kyllä se on ihan oikea ja valmiiksi jalostunut yritys heti alusta alkaen. Kun on EPR-rekisteri ja YEL-vakuutus kunnossa, ja firmaan hankkimallaan työtulolla pystyy itsensä elättämään.

    • Anonyymi

      Itse koittanut vaihtaa kevytyrittäjästä palkolliseksi. Te-keskus katsoo yrittäksi vaikka yel-vakuutus on lopetettu ja palkasta on pidätetty tyelit ja työttömyysvakuutusmaksut jne… Tiedä sitten voiko TE-keskuksen valtakirjalla penätä itselleen noita palkan sivukuluja? Ja tuleeko vielä yelitkin maksettavaksi. Kun tyel vie 30% yel melkein saman ja verottaja sen vaatimattomat 40% ni lopuilla voi varmaan ostaa itelleen jotain kivaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe