Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös

tuloksetonta

Tein kuukausia sitten perusosan alentamisesta valituksen.

Kirjoitin; " Oikeus toimeentulotukeen syntyy taloudellisen tilanteen perusteella. Työkykyisellä on velvollisuus elättää itsensä, (pilkku) mutta tätä mahdollisuutta ei voi syntyä silloin kun työpaikka ei ole työttömän saatavissa"

Hallinto-oikeus lainannut edellisestä vaatimuksekseni:

"Oikeus toimeentulotukeen syntyy taloudellisen tilanteen perusteella. Työkykyisellä on mahdollisuus elättää itsensä.(piste)"

Päätöksen perusteluissa mainitaan mm.:

" ...ilmoittanut, että hänen työnhakunsa ei ole voimassa ja että hän ei aio hakeutua töihin."

Ihmisoikeudettomalle "on ilmoitettu, että hänen tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja selvittää oikeus työttömyysetuuksiin ja että ensisijaisten etuuksien hakematta jättäminen voi johtaa perusosa alentamiseen."

"Tämän laiminlyönnin perusteella ja koska hän on toistuvista kehoituksista huolimatta ilman perusteltua syytä jättänyt ilmoittautumatta työttömäksi työnhakijaksi ja on siten estänyt ensisijaisten etuuksien maksun, hänen toimeentulotukensa perusosaa on voitu toimeentulotukilain 10 §:n mukaisesti alentaa..."


Mielestäni en ole koskaan ilmoittanut etten aio hakeutua töihin, sillä olen tehnyt h***etin paljon töitä ja käyttänyt paljon rahaa saadakseni työpaikan, mutta nykytilanteessa eli vuosien työttömyyden ja 11 vuoden ikikarenssin jälkeen ei ole enää mitään mahdollisuuksia työllistyä palkkatyöhön, jotta elättäisin itseni. Olen ilmoittanut, että olen katkaissut työnhakuni ja perustellut sitä perusteettomilla sanktioilla, jotka on jouduttu peruuttamaan kun minulta on löytynyt kirjallinen todiste - eli seikalla ettei enää ole mitään edellytyksiä yhteistyöhön TE-toimiston kanssa.

Lain mukaan työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumatta jättäminen on peruste alentamiselle. Päätöksestä saa vaikutelman, että perusosaani on alennettu sillä perusteella etten ole hakenut ja saanut ensisijaista etuutta, joka olisi työmarkkinatuki.

Eikö tämä päätöksen perustelu mene hiukan lain ohi?

Eikö toimeentulotukea myönnettäessä pidä ottaa muutkin lait huomioon eikä erottaa velvollisuutta ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi kaikesta muusta laista?

12

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuloksetonta

      10 §
      Alennettu perusosa

      Perusosan suuruutta voidaan alentaa enintään 20 prosenttia sellaisen henkilön osalta, jonka toimeentulotuen tarve aiheutuu siitä, että:

      1) henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän ei ole työttömyysturvalain 2 luvun 13 tai 14 §:n perusteella oikeutettu työttömyysetuuteen; (28.12.2012/1004)

      Edellisen perusteella ilman perusteltua syytä julkisesta työvoimapalvelusta kieltäytyminen johtaa perusosan alentamiseen, mutta eikö tätä pitäisi tulkita myös siten, että asiattomalla palvelulla voisi perustella kieltäytymistä?

      • Lawetorder

        Luehan nyt oikein tarkkaan, ensin pitäisi eritellä se julkinen palvelu siitä yksityisestä palvelusta ja yksityinen palvelu on sellaista palvelua kossa muut eivät saa tietää sinun asioitasi.

        Mitä sitten on se julkinen palvelu ja miten erotellaan julkinen yksityispalvelusta?

        No sillä tavalla, että julkinen on julkista ja työttömäksi ilmoittautuminen ei ole julkista palvelua, vaan yksityisasia, kursseilla oleminen on julkista palvelua, käyminen työvoimatoimistossa on julkista palvelua, niin miten erotellaan sellainen julkinen oalvelu joka takaa tarpeeksi kauan toimeentulon ja mikä mielletään kieltäytymiseksi??

        Laki asettaa vain kysymyksiä, ei selkeitä vastauksia eli tällöin on huono laki, lait, jos halutaan, voidaan kyllä tehdä yksiselitteiseksi, niin tällöin perustuslain säännöstö 2§ 3 mom. toteutuisi.


      • tuloksetonta

        Noin tarkkaan en tosiaan lukenut vaan ajattelin sen kattavan kaikki työttömien kyykytykset. Itse asiassa ajattelin tuon "julkisen palvelun" tarkoittavan veronmaksajien kustantamaan kyykytystä aivan kuten puhutaan "julkisesta terveydenhuollosta".

        Tuota " joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa" kohtaa voisi mieltää palkkatyötä tarkoittavaksi, mutta näyttää siltä, että hallinto-oikeus tulkitsee tuota siten, että ensisijainen tuki turvaa toimeentulon paremmin kuin viimesijainen tuki, vaikka yleensä työttömän on ensisijaisen työmarkkinatuen lisäksi pakko hakea myös sitä viimesijaista toimeentulotukea. Yksin elävällä työttömällä toimeentulotuki muodostaa maksimituen, josta muut tuet miinustetaan, jos työttömälle myönnetään vain toimeentulotuki, niin yhteiskunta säästää muiden tukien myöntämisen kustannukset.

        Tuosta tuli myös mieleen, että miten tuo kieltäytyminen täsmällisesti määritellään tapahtuneeksi... työpaikasta kieltäytyminen pitää yksilöidä, luultavasti tuo julkinen työvoimapalvelu pitää myöskin yksilöidä.. ...eli jättämällä ilmoittautumatta työttömäksi työnhakijaksi nostaa arvioitavaksi kohdan "laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota", jolloin pitäisi huomioida pitkä työttömyys ja työvoimavirkailijoiden toteuttaman palvelun taso sekä tuloksettomuus.


    • tätsitpous

      kuules ny loishnen, olisko niin sullekin kuin yhteiskunnalle ja kaikille meille paras kun ihan vaan hakeutuisi (ilmais)töihin.

      muuta et koskaan tule enää saakkaan.

      palkaksi sinulle annetaan karenssia.

      kjäh kjöh

      • tuloksetonta

        Kuules nyt, kun veronmaksajat maksaa melkoisesti kun sallitaan työttömyydestä loisiminen.


      • Lawetorder

        Koneenne alkaa yskimään, lääkärille tarkistaan onko lääkitys kohdillaan, "kuules ny loishnen, olisko niin sullekin kuin yhteiskunnalle ja kaikille meille paras kun ihan vaan hakeutuisi (ilmais)töihin".

        Todellisuudessa noista ilmaistöistä yhteiskunta maksaisi enemmän kuin työttömyyskorvaus olisikaan, oletko tajunnut sitä edes??


    • thätshitspoisss

      olen kyllä tajunnut, siksi toivotaankin että niistä kieltäydyttäisiin, karenssi on ainut tapa säästää.

      siis kahdesta huonosta valitkaa "kieltäytyminen" ja veronmaksajat kiittävät teitä.

      kjäh kjäh kjäh paskaa elämää tuollainen, eikö vain.

      näin se vain menee

    • tuloksetonta

      Eikö löydy mielipiteitä lakitulkinnasta?

      • hhhhhhmmmmm

        jos työnhakusi ei ole voimassa niin lain mukaan kela voi harkinnalla alentaa tai olla alentamatta perusosaasi korkeintaan 40%

        jos et halua että perusosaasi alennetaan niin laita työnhaku voimaan ja osallistu työkkärin tarjoamiin tehtäviin kuten työpaikkojen hakemiseen

        jos et laita työnhakua voimaan tulee sinun esittää kelalle hyväksytävät perustelut siitä miksi et voi laittaa työnhakua voiman (esim sairaus) tai antaa uskottava selvitys siitä että perusosan alentaminen on juuri sinun kohdallasi kohtuutonta (esim vuokraasi on kohtuullistettu jo 200 eurolla etkä alentamisen jälkeen pärjää toimeentulotuella)

        pelkkä toteamus ettet aio hakea töitä työkkärin kautta koska uskot sen llevan turhaa tai se että et vain pärjää alennetulla perusosalla ilman mitään uskottavia perusteluja ei ole riittävä syy


      • iuwer

        2 a § (30.12.2002/1294)

        Velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi

        Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän:

        1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;

        2) opiskele päätoimisesti;

        3) ole työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:n 1–6 kohdassa tarkoitettu henkilö; (21.12.2016/1278)

        4) ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä; tai

        5) ole muun edellä mainittuihin verrattavan hyväksyttävän syyn vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä.

        Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin tämän lain 10 §:ssä säädetään.


    • aerhahre

      Taas tuo yksi luottotiedoton kjäh kjähheineen. Kyllä se näkyy jo niin kauas ettei vois vähempää kiinnostaa. Harmi kun työtön ei saa lainaa vai mitä. Se on voi voi.

    • 38383737373ie

      1.12017 astui voimaan uusi säännös jolla kumottiin lähes kaikki ikikarenssit, jlten todennäköisesti ap:kin olisi oikeus työmarkkinatukeen odotusajan jälkeen jos vain ilmoittaisi työkkäriin että hakee kokoaika työtä ja on työvoimaan kuuluvana työnhakijana.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2783
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2140
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1924
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1776
    6. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    7. 132
      1744
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe