Venepressukaarien vahvistaminen

Ostettiin uusi venepressu noin kuukausi sitten.Samalla tekijä suoristi takakaaren (alumiinia) jonka olin muutama juhannus sitten "nojannut" matalammaksi.Tuli vaan mieleen että voisiko siihen kaareen kaataa jotakin "tököttiä" joka saisi sen jäykistymään ? Mitä mieltä herrat ovat ?

20

556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VPD6

      Enpä oikein usko, että tuo on hyvä idea. Ei jäykisty, mutta painoa tulee lisää. Kaaret voisi tietysti teettää jossakin alan liikkeessä umpinaisesta alumiini tangosta, mutta onko sitä saatavana ja miten taivutukset? Kuomun valmistaja on ilmeisesti käyttänyt mahdollisimman ohutta ja kevyttä putkimateriaalia. Olisi varmaan lujempi, jos vaihtaisit ulkomitaltaan saman paksuisiiin rst putkiin, tosin kustannuksia se tuo. Noita putkia on saatavana myös eri seinämän vahvuisina.

      • kummastako.siis.kyse

        Kuomun?
        Aloituksessahan puhuttiin pressusta. Sillä sanalla yleensä tarkoitetaan talvella käytettävää peitettä suojaksi lumelta, eikä kuomua.


      • Taas.näitä
        kummastako.siis.kyse kirjoitti:

        Kuomun?
        Aloituksessahan puhuttiin pressusta. Sillä sanalla yleensä tarkoitetaan talvella käytettävää peitettä suojaksi lumelta, eikä kuomua.

        Aika selvää oli kyllä aloituksessa, kummasta oli kyse.


    • Kiitos vastsauksista.Ilmaisen itseni epätarkasti, anteeksi.Tarkoitan kuomua.Kuomuntekijä korjasi tuon vanhan kaaren mutta ajattelin sitää seuraavaa kertaa kun "nojaillen" kaareen niin se ei menisi kasaan yhtä helposti.Mutta OK, ehkä asialle ei kannata tehdä mitään muuta kuin lopettaa nojaaminen.Kiitos VPD6 vinkistä.Tuo voisi olla järkevin ratkaisu, rst.

      • Rosteritanko

        Nuo kaaret kannattaa vaihtaa rosterikaariksi. Kestää painoa ihan eri tavalla.


      • lihamylly1

        No niin teenkin, kiitos.


      • Masaesbosta
        lihamylly1 kirjoitti:

        No niin teenkin, kiitos.

        Terve, lihamylly 1. Et tarvitse rosteriputkea, sillä kuten VPD6 tuossa edellä sanoi, niitä saa hyvinkin paksulla seinämällä.
        Tuollainen alumiiniputki kestää näillä vesillä ” isältä pojalle”. Lisäksi se on mukavampaa käsitellä kuin rosteriputki.


      • Outo.ajatus
        Masaesbosta kirjoitti:

        Terve, lihamylly 1. Et tarvitse rosteriputkea, sillä kuten VPD6 tuossa edellä sanoi, niitä saa hyvinkin paksulla seinämällä.
        Tuollainen alumiiniputki kestää näillä vesillä ” isältä pojalle”. Lisäksi se on mukavampaa käsitellä kuin rosteriputki.

        Miten valmiin kaaren käsittely poikkeaa materiaalista johtuen?


      • Masaesbosta
        Outo.ajatus kirjoitti:

        Miten valmiin kaaren käsittely poikkeaa materiaalista johtuen?

        Esimerkiksi ne kuomuhelat joissa on nuo jumalattoman pienet lukitusruuvit(kartiokärkiset), joihin täytyy olla usein tuumakokoinen kuusiokoloavain.
        Alumiiniin se kärki jollainlailla uppoaa ja se saattaa pitää putken siinä helassa kiinni.
        Kokemusta on siitä irtoamisesta kun eräs putki putosi 3,5 metrin syvyyteen eikä minusta ollut sitä sukeltamaan ylös sieltä.
        AISI 316 putket nyt vain ovat siinä tarkoituksessa turhia meidän vesillämme - painavatkin hieman enemmän.


      • Jos täällä ollaan sitä mieltä että paksuseinämäinen alu putki riittää niin olkoon sitten sellainen.Se on luultavasti helpompi käsitellä (taivuttaa !!!) kun rosterinen.En ole googlannut asiaa mutta mistä niitä paksuseinä alu putkia kannattaa kysellä ?
        Masaesbosta, niistä lukitusruuveistä ( joissa on nuo jumalattoman ...) meiltä puuttuu toiselta puolelta kokonaan.Ei kai se mitään haittaa, pressuhan painaa koko hökötyksen kiinni veneeseen, tässä on asia jota en ymmärrä.Miten sinulta irtosi kaari, eikö se mene kuomun läpi, taskussa ?


      • Pressu ja kuomusanat menevät minulta sekaisin.Ylläolevassa tekstissä pitää olla kuomusana ei pressusana.


      • Luulisi.jo.tietävän
        lihamylly1 kirjoitti:

        Pressu ja kuomusanat menevät minulta sekaisin.Ylläolevassa tekstissä pitää olla kuomusana ei pressusana.

        Mikäli joku ei jo tajua mistä on kyse, on täysin omaa tyhmyyttään.


      • Masaesbosta
        lihamylly1 kirjoitti:

        Jos täällä ollaan sitä mieltä että paksuseinämäinen alu putki riittää niin olkoon sitten sellainen.Se on luultavasti helpompi käsitellä (taivuttaa !!!) kun rosterinen.En ole googlannut asiaa mutta mistä niitä paksuseinä alu putkia kannattaa kysellä ?
        Masaesbosta, niistä lukitusruuveistä ( joissa on nuo jumalattoman ...) meiltä puuttuu toiselta puolelta kokonaan.Ei kai se mitään haittaa, pressuhan painaa koko hökötyksen kiinni veneeseen, tässä on asia jota en ymmärrä.Miten sinulta irtosi kaari, eikö se mene kuomun läpi, taskussa ?

        Niitä kuomuheloja tarvittaan kun niihin kaariin lisätään esim. jäykisteitä tai muita tukistreevoja. Ne ova sellaisia lyhyitä putkia niiden kaarien välissä.
        Ei se paksuseinämäinen alumiinputkikaan ole helppoa taivutella, mutta asianmukaisilla työkaluilla siitä tulee kyllä siistinnäköistä jälkeä.
        Minun kuomuni on tehty Kuopiolaisessa VA-Varuste firmassa. Heillä on aina ollut oma osasto Helsingin venenäyttelyn 5 hallissa.
        Luulisin että Maritimilta saa tilattua ko. putkea metritavarana, jos haluaa itse rakentaa.
        Et tarvitse epäillä sen alumiiniputken kestävyyttä, sillä niissä on eloksointipinnoitus päällä ja näin ne säilyttävät sen kivasti hohtavan pintansa piiiitkään :D


    • Saalar

      Ai että on taas paljon asiantuntijaa täällä meuhkaamassa. Rosteria ja vaikka mitä paskaa. HEi, oletko koskaan käyttänyt GUNGUMIA???? No jos tiedät kuinka se toimii, niiin tiedän kuinka helppoa on kuiduttaa pressukaaret. Ei muuta kun vaikka sitä snistä Bilftema kuitumassaa ja sillä kun vedät ne kaaret oikein tuhdisti kuin gungumia, niin jo on tukevat kaaret.

      terv. Saalar

      • RosteriOnPaskaa

        Joo, mä oon vedellyt Gungumilla myös mun lippalakkiradion ja piimäpurkin.


    • w1power

      varmimmin sopivat kaaret saat hydrauliikkafirmasta. saumatonta rst putkea tietyllä ulkohalkaisijalla ja halutulla seinämäpaksuudella. maksaa tosin jonkunverran. verstaanpuolella taittavat haluttuihin mittoihin. säde on kyllä aika pieni.


      putkiasennusfirmalta saa rst vesijohtoputkea. halkaisija ja seinämävahvuusvalikoima on suppeampi, mutta hinta pienempi. taittosäde suurempi -ehkä pressunkaareksi soveliaampi.
      jos ulko- ja sisähalkaisija on sopivia, niin tämä on helpoin tie. taittaminen käy suoraan putkarien taittokoneella.


      jos vesiputkien halkaisijat ei sovi, niin saumaton hydr. rst-putki ja vesijohtoputkien taittotyökalu sekä mahdollinen apuväline jos putki ei sovi taittokoneen lestiin, esim. sähkömiesten taittojousi japp putken päälle, jolla saa putken halkaisijan suuremmaksi jolloin voi käyttää ylisuurta lestä ja jousi samalla tukee putkea ja ehkäisee litistymistä.


      muistaakseni 20mm ja 25mm alusähköputkille tarkoitetut taittojouset sopii hyvin vesiputkille tarkoitetuihin taittokoneen lesteihin.

      • AlanUrakoitsija

        Mikä tahansa putkifirma saa tukkurilta rst-putkia laajasta valikoimasta, omissa hyllyissään tuskin muuta on, kuin sattumatavaraa, mitä urakoista on jäänyt, hydrauliikka firmoilla voi olla, mutta saattaa olla turhan paksulla seinämällä. LVI-putkareiden teräsputkien taivuttimet on yleensä aika primitiivisiä ja ruttaa ohutseinämäistä rst-putkea.

        Hydrauliikassa käytetään yleensä ns.mustaa putkea, löytyy toki kirkkaanakin ja koot millikokoja, vesi, kaasu ja teollisuuspuolella paljolti tuumamitoituksella, milleissä 17,2 mm, 21,3 ja 26,9 jne. eri seinämävahvuuksilla. Tuollaisiin kaariin riittänee joku 1,6 tai 2mm seinämävahvuus.

        Rosterin etu on alumiiniin verrattuna, se ei tahraa samalla lailla muita siihen mahdollisesti hankaavia materiaaleja ja on sitkoista, kunhan ei osta hehkutettua versiota.

        Sähkötoimisia taivuttimia, millä tulee siisti jälki, on hydrauliikka, teollisuusputki ja teollisuuskaasuasennuksia tekevillä firmoilla.


    • Kiitos kakille varsin monipuolisista kommenteista.Lopusta pärjään itse.Niin, kaareni ovat varsin simppeleitä, kaksi U muotoista rimpulaa, katto vähän päälle kaksi metriä ja sivut noin metrin pitusia.Valitsen joko alumiinin tai rst:n
      Itse odotin saavani vastaukseksi että täytä se kaari ainella xyz ja anna kovettua. Itse myös kuvittelin että teen kaaren pituuden mukaisen lasikuitu lieriön jonka läpikastan epoksihartsilla ja vedän sen kaaren läpi mutta ei taida maksaa vaivaa.Pakko myöntää että vähän taitaa olla kyse erikoisuuden tavoittelusta . Mutta hyvää pikku Joulua kakille.

      • helppo.valinta

        Valitse rst, älä jää arpomaan. Ja jos pidätinruuvin pysyvyydessä on ongelmaa, poraat pienen reiän alun siihen. Siis ei reikää, pelkkä kuoppa. Ruuvi kyllä jättää putkeen selvän jäljen oikealle paikalle.


      • oma_jokaiselle

        Olen täysin samaa mieltä helppo.valinnan kanssa. Voihan sitä kikkailla, mutta kun on olemassa hyväksi havaittu keino, niin herää kysymys: Miksi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2784
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2624
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1739
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1713
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1252
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      69
      1071
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe