Kirkosta eroamisesta ja erottamisesta

Luk-lis

Aikuisten kirkostaeroissa mennään marraskuussa noin 5000 eron kuukausivauhtia nettieroissa: http://3rdw.net/eroakirkosta/

Mikäli aikuinen erottaa itsensä lisääksi samalla myös lapsensa, se ei näy näissä lukemissa, koska sellainen ero hoidetaan netistä tulostettavalla paperilomakkeella, joka pitää viedä tai postitaa maistraattiin. Lomake https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake?kind=lapset

Nyt kun ei ole (vielä vuodenvaihteen) kiire, voi nettieron vaihtoehdoksi harkita myös perheen yhteistä juttua.

Jos olet jo eroonnut kirkosta, lapsi voidaan erottaa myös erikseen, vaikka vaikka lapsen toinen huoltaja on jo eronnut kirkosta eikä toisen huoltajan asemaan haluta muutosta, Tätä varten ei valitettavasti vieläkään ole omaa lomaketta tässä valikossa: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake/tyhja

Voi kuitenkin käyttää valikon "lapsineen eroava" -lomaketta jättämällä lomakkeen yläosassa oleva kohta "eroavaa koskevat tiedot" tyhjäksi: https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-lapset.pdf

19

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kellään ei ole moraalista oikeutta kehottaa ketään eroamaan kirkosta tai muusta kristillisestä seurakunnasta. Se on kavala ansa ja itseasiassa paholaisen laatima petos, ihmisen johdattamiseksi iankaikkiseen kadotukseen helvetin tulijärveen.
      Ihmiset tulee, päin vastoin, johdattaa tuntemaan Jeesus Kristus, koska vain Hänen kauttaan ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja iankaikkisen elämän.

      • Maailmanmatkaaja30

        Ärsyttääkö jumalan antama vapaa tahto ? Ja sananvapauskin on kiva juttu. Tässä aloittajan kirjoituksessa ei ole siis mitään väärää ja se on jopa jumalan hyväksymää vapaan tahdon kautta.


    • Jumalan antama vapaa tahto on hyvä asia, mutta ihminen on vastuussa siitä, miten hän käyttää vapaata tahtoaan. Käyttääkö hän sitä pahan vai hyvän tekemiseen? Siitä on kysymys.

      • et.ajattele.loppuun

        Jos jollekin jumalusko on turhaa, niin hänellä on kaikki oikeus erota ja eroamisesta on myös oikeus puhua julkisesti. Kirkosta eroaminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä Jumalasta eroamista tai Hänen kieltämistä. Kirkko on muuttumassa perversioksi ja unohtamassa pääasiallisen tehtävänsä. Sellaiseen kirkkoon kuuluminen luulisi olevan aidosti Jumalaan uskovalle häpeällistä. Minäkin erosin kirkosta kirkon vuoksi. En uskon menettämisen vuoksi tai että haluan kääntää Jumalalle selkäni.


    • KirkkoAuttaa
      • Aamen_

        Jumala auttaa. Siihen et tarvitse kirkkoa, etkä symboleja ympärillesi. Kirkko on vain maallinen kristittyjä yhdistävä ja toimintaa tarjoava instituutio, joka ei ole välttämättömyys. Uskosi on edelleen sama ja yhtä arvokas Jumalan silmissä, vaikka nimeäsi ei kirkonkirjoissa olisikaan.


    • 15vuottaEisuotta
      • EsaYlikoskelta

        Kirkkoon liitetyt lapset joutuvat koulun uskonnonopetukseen, kirkkoon kuulumattomat pääsevät minne vain! :-)

        Mitä se on: Kirkkoon kuulumattoman lapsen vanhemmat voivat valita - eli halutessaan voi laittaa lapsen uskonnonopetukseenkin. Elämänkatsomustieto on kuitenkin uskontokuntaan kuulumattomille lapsille opetettava katsomusaine ensisijaisesti, mikä huoltajat eivät muuta valitse.

        Kannattaa siis erottaa taannoin vauvakastettu lapsi kirkon jäsenyydestä, jotta hän voi päästä koulun ET-opetukseen!

        HUOM! Ekaluokkalaisten kouluun ilmoittaminen onkin monissa kunnissa jo marraskuun alussa. Elämänkatsomustiedon mahdollistaminen lapselle koulussa edellyttää vauvakastetun lapsen erottamista kirkosta. Yksinkertaisinta hoitaa asia nyt eikä vasta elokuussa. Näin ei tule turhaa vekslausta, ja rehtori tietää alusta asti, että lapsi tulee ET-ryhmään.

        LAPSEN/LASTEN EROTTAMINEN KIRKOSTA
        hoituu yksinkertaisesti ilman lomaketta
        kirjallisella ilmoituksella maistraatille näin:

        Ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta
        Lapsen/lasten kaikki nimet ja henkilötunnus
        Mistä seurakunnasta erotaan
        Molempien huoltajien allekirjoitukset ja päiväys
        12 vuotta täyttäneen lapsen suostumus ja allekirjoitus


    • eiolevaikeaa

      Maistraatissa missä ne kirkosta ero laput on ?
      Täyttää lapun ja antaa kassalle, ero astuu voimaan heti.

      • EiTosiaan

        Lapsen erottamiseen ei ole lomaketta, mutta voi kirjoittaa tavalliselle paperille tai vaikka ruutupaperille vain ne tarvittavat tiedot. Lapsen nimi ja hetu, mistä seurakunnasta erotaan eli erotetaan, ja molempien huoltajien allekirjoitukset... Sekä 12-vuotiaan suostumus, allekirjoitus.


      • raharatkaisee
        EiTosiaan kirjoitti:

        Lapsen erottamiseen ei ole lomaketta, mutta voi kirjoittaa tavalliselle paperille tai vaikka ruutupaperille vain ne tarvittavat tiedot. Lapsen nimi ja hetu, mistä seurakunnasta erotaan eli erotetaan, ja molempien huoltajien allekirjoitukset... Sekä 12-vuotiaan suostumus, allekirjoitus.

        18 kun täyttää niin eroaa, ei maksa ennen veroa .


    • MinunRatkaisuni

      Maksoin kirkollisveroa koko työurani ajan. Olin nuorempana pitkiä aikoja jopa aktiivijäsen luterilaisessa kirkossa. Kun myöhemmin vieraannuin uskosta, jatkoin kuitenkin verojen maksua kirkon jäsenenä luottaen siihen, että ainakin osa menee hyvään tarkoitukseen. Kuten varmasti meneekin.

      Vasta oltuani vähän aikaa eläkkeellä , heräsin "kasakan nauruun" ja totesin, että maksan eläkkeestäni yli 500 euroa vuodessa palvelusta, jota itse tai kukaan lähipiiristäni ei käytä. Erosin kirkosta ja nyt laitan eläkkeestäni "kirkon osuuden" ja siihen vähän till lapsenlapseni sijoitusrahastoon, jonka hän saa 18 v täytettyään.
      Teen kolmannen sektorin vapaaehtoistyötä Mannerheimin lastensuojeluliitossa ja SPR:ssä. Katson sen riittävän minun osuudekseni vähäosaisten hyväksi, (tai sitten ei). Se on kuitenkin aivan toisella tavalla konkreettista kuin kirkon työn epämääräinen rahoittaminen.
      Ei sillä, että vieläkään kritisoisin kirkkoa. SPR:n hommissa olen aina joskus kirkon diakonian kanssa tekemisissä ja ihan asiaansa uskovaa sydämellistä porukkaa olen tavannut.

      • vaikuttaapäätöksiin

        Uskovaisen perimää et pääse pakoon vaan se vaikuttaa aina päätöksiisi.


      • äläusko
        vaikuttaapäätöksiin kirjoitti:

        Uskovaisen perimää et pääse pakoon vaan se vaikuttaa aina päätöksiisi.

        Usko on se avain sana.


    • Suottako

      Jotkut luulevat toisista jotain ja siksi arkailevat erota. Tai erottaa lapsiaan. Suottako?

    • IlmanLomaketta

      Lapset erotetaan kirkosta maistraattiin lähetettävällä kirjallisella ilmoituksella.
      Siihen ei tarvita lomaketta, jollaista ei edes ole olemassa, vaan tarvittavat sanat, tiedot vaan paperille tulostettuna tai käsin kirjoitettuna.

      Maistraatille
      ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta;
      mistä seurakunnasta erotaan;
      erotettavan lapsen nimet ja henkilötiedot;
      huoltajien allekirjoitukset ja päiväys;
      12 vuotta täyttänee lapsen suosutumusallekirjoitus.

      Siinä se, Maistraattiin viemällä tai postissa.

    • EnääEiEvl

      Huom, 17-vuotiaan kannattaa erota - ja antaa erota - kirkosta. NYT. Silloin hän välttää ensi vuoden kirkollisveron.

      18-vuotiaana eroava joutuu maksamaan kirkollisveroa koko eroamisvuodelta.
      Eropaperi kannattaa viedä maistraattiin 31.12. koska posti voi viipyä ratkaisevasti vuodenvaihteen yli.

      Erolomake evl: https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-nuori.pdf

    • Anonyymi

      Kaste on uskonnollinen rituaali, mutta maallisen lain myötävaikutuksella siitä seuraa kirkon juridinen jäsenyys, josta taas seuraa koulussa kielto valita uskonnonopetuksen sijaan elämänkatsomustiedon opetus.

      Paras on jättää lapsi kastamatta, olipa kummeja saatavilla tai ei. Hän voi nuorena vanhempien luvalla ja aikuisena itsenäisesti liittyä kirkkoon.

      Jo kastetut ja siten kirkkoon liitetyt lapset voisi ennen kouluikää erottaa kirkosta. Ihan jo vastalauseena koulun ja lain pakottamalle uskonnonnopetukselle, vaihtoehdon kiellolle.

      Kaste ei silti rituaalina pyyhkiydy pois, kun lapsi erotetaan kirkosta, joten jos nuori/aikuinen päättäisi itse liittyä kirkkoon, hänen ei tarvitse ottaa aikuiskastetta.

      Lapsen erottaminen pitää tehdä kirjallisella ilmoituksella maistraattiin. Molempien huoltajien allekirjoitus paperiin. Erityistä lapsen erottamisen lomaketta ei ole vieläkään olemassa, mutta eihän siihen kirjalliseen ilmoitukseen viivoja tarvita.

      Yksinkertaisinta on jättää lapsi kastattamatta. Lain mukaan hän silti pääsee uskononopetukseen, jos niin päin halutaan.

    • Anonyymi

      En ole itse edes harkinnut eroamista.

      Vaikka ei kuulu ortodoksiseen kirkkoon saa sielläkin käydä.

      Arkkitehtuurisesti jotkut hyviä.Arkkitehtuuri on aina kiinnostanut.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1739
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1370
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1342
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe