Kirkosta eroamisesta ja erottamisesta

Luk-lis

Aikuisten kirkostaeroissa mennään marraskuussa noin 5000 eron kuukausivauhtia nettieroissa: http://3rdw.net/eroakirkosta/

Mikäli aikuinen erottaa itsensä lisääksi samalla myös lapsensa, se ei näy näissä lukemissa, koska sellainen ero hoidetaan netistä tulostettavalla paperilomakkeella, joka pitää viedä tai postitaa maistraattiin. Lomake https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake?kind=lapset

Nyt kun ei ole (vielä vuodenvaihteen) kiire, voi nettieron vaihtoehdoksi harkita myös perheen yhteistä juttua.

Jos olet jo eroonnut kirkosta, lapsi voidaan erottaa myös erikseen, vaikka vaikka lapsen toinen huoltaja on jo eronnut kirkosta eikä toisen huoltajan asemaan haluta muutosta, Tätä varten ei valitettavasti vieläkään ole omaa lomaketta tässä valikossa: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake/tyhja

Voi kuitenkin käyttää valikon "lapsineen eroava" -lomaketta jättämällä lomakkeen yläosassa oleva kohta "eroavaa koskevat tiedot" tyhjäksi: https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-lapset.pdf

19

155

  Vastaukset

  • Kellään ei ole moraalista oikeutta kehottaa ketään eroamaan kirkosta tai muusta kristillisestä seurakunnasta. Se on kavala ansa ja itseasiassa paholaisen laatima petos, ihmisen johdattamiseksi iankaikkiseen kadotukseen helvetin tulijärveen.
   Ihmiset tulee, päin vastoin, johdattaa tuntemaan Jeesus Kristus, koska vain Hänen kauttaan ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja iankaikkisen elämän.

   • Ärsyttääkö jumalan antama vapaa tahto ? Ja sananvapauskin on kiva juttu. Tässä aloittajan kirjoituksessa ei ole siis mitään väärää ja se on jopa jumalan hyväksymää vapaan tahdon kautta.


  • Jumalan antama vapaa tahto on hyvä asia, mutta ihminen on vastuussa siitä, miten hän käyttää vapaata tahtoaan. Käyttääkö hän sitä pahan vai hyvän tekemiseen? Siitä on kysymys.

   • Jos jollekin jumalusko on turhaa, niin hänellä on kaikki oikeus erota ja eroamisesta on myös oikeus puhua julkisesti. Kirkosta eroaminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä Jumalasta eroamista tai Hänen kieltämistä. Kirkko on muuttumassa perversioksi ja unohtamassa pääasiallisen tehtävänsä. Sellaiseen kirkkoon kuuluminen luulisi olevan aidosti Jumalaan uskovalle häpeällistä. Minäkin erosin kirkosta kirkon vuoksi. En uskon menettämisen vuoksi tai että haluan kääntää Jumalalle selkäni.


   • Jumala auttaa. Siihen et tarvitse kirkkoa, etkä symboleja ympärillesi. Kirkko on vain maallinen kristittyjä yhdistävä ja toimintaa tarjoava instituutio, joka ei ole välttämättömyys. Uskosi on edelleen sama ja yhtä arvokas Jumalan silmissä, vaikka nimeäsi ei kirkonkirjoissa olisikaan.


   • Kirkkoon liitetyt lapset joutuvat koulun uskonnonopetukseen, kirkkoon kuulumattomat pääsevät minne vain! :-)

    Mitä se on: Kirkkoon kuulumattoman lapsen vanhemmat voivat valita - eli halutessaan voi laittaa lapsen uskonnonopetukseenkin. Elämänkatsomustieto on kuitenkin uskontokuntaan kuulumattomille lapsille opetettava katsomusaine ensisijaisesti, mikä huoltajat eivät muuta valitse.

    Kannattaa siis erottaa taannoin vauvakastettu lapsi kirkon jäsenyydestä, jotta hän voi päästä koulun ET-opetukseen!

    HUOM! Ekaluokkalaisten kouluun ilmoittaminen onkin monissa kunnissa jo marraskuun alussa. Elämänkatsomustiedon mahdollistaminen lapselle koulussa edellyttää vauvakastetun lapsen erottamista kirkosta. Yksinkertaisinta hoitaa asia nyt eikä vasta elokuussa. Näin ei tule turhaa vekslausta, ja rehtori tietää alusta asti, että lapsi tulee ET-ryhmään.

    LAPSEN/LASTEN EROTTAMINEN KIRKOSTA
    hoituu yksinkertaisesti ilman lomaketta
    kirjallisella ilmoituksella maistraatille näin:

    Ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta
    Lapsen/lasten kaikki nimet ja henkilötunnus
    Mistä seurakunnasta erotaan
    Molempien huoltajien allekirjoitukset ja päiväys
    12 vuotta täyttäneen lapsen suostumus ja allekirjoitus


  • Maistraatissa missä ne kirkosta ero laput on ?
   Täyttää lapun ja antaa kassalle, ero astuu voimaan heti.

   • Lapsen erottamiseen ei ole lomaketta, mutta voi kirjoittaa tavalliselle paperille tai vaikka ruutupaperille vain ne tarvittavat tiedot. Lapsen nimi ja hetu, mistä seurakunnasta erotaan eli erotetaan, ja molempien huoltajien allekirjoitukset... Sekä 12-vuotiaan suostumus, allekirjoitus.


   • EiTosiaan kirjoitti:

    Lapsen erottamiseen ei ole lomaketta, mutta voi kirjoittaa tavalliselle paperille tai vaikka ruutupaperille vain ne tarvittavat tiedot. Lapsen nimi ja hetu, mistä seurakunnasta erotaan eli erotetaan, ja molempien huoltajien allekirjoitukset... Sekä 12-vuotiaan suostumus, allekirjoitus.

    18 kun täyttää niin eroaa, ei maksa ennen veroa .


  • Maksoin kirkollisveroa koko työurani ajan. Olin nuorempana pitkiä aikoja jopa aktiivijäsen luterilaisessa kirkossa. Kun myöhemmin vieraannuin uskosta, jatkoin kuitenkin verojen maksua kirkon jäsenenä luottaen siihen, että ainakin osa menee hyvään tarkoitukseen. Kuten varmasti meneekin.

   Vasta oltuani vähän aikaa eläkkeellä , heräsin "kasakan nauruun" ja totesin, että maksan eläkkeestäni yli 500 euroa vuodessa palvelusta, jota itse tai kukaan lähipiiristäni ei käytä. Erosin kirkosta ja nyt laitan eläkkeestäni "kirkon osuuden" ja siihen vähän till lapsenlapseni sijoitusrahastoon, jonka hän saa 18 v täytettyään.
   Teen kolmannen sektorin vapaaehtoistyötä Mannerheimin lastensuojeluliitossa ja SPR:ssä. Katson sen riittävän minun osuudekseni vähäosaisten hyväksi, (tai sitten ei). Se on kuitenkin aivan toisella tavalla konkreettista kuin kirkon työn epämääräinen rahoittaminen.
   Ei sillä, että vieläkään kritisoisin kirkkoa. SPR:n hommissa olen aina joskus kirkon diakonian kanssa tekemisissä ja ihan asiaansa uskovaa sydämellistä porukkaa olen tavannut.

   • Uskovaisen perimää et pääse pakoon vaan se vaikuttaa aina päätöksiisi.


   • vaikuttaapäätöksiin kirjoitti:

    Uskovaisen perimää et pääse pakoon vaan se vaikuttaa aina päätöksiisi.

    Usko on se avain sana.


  • Jotkut luulevat toisista jotain ja siksi arkailevat erota. Tai erottaa lapsiaan. Suottako?

  • Lapset erotetaan kirkosta maistraattiin lähetettävällä kirjallisella ilmoituksella.
   Siihen ei tarvita lomaketta, jollaista ei edes ole olemassa, vaan tarvittavat sanat, tiedot vaan paperille tulostettuna tai käsin kirjoitettuna.

   Maistraatille
   ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta;
   mistä seurakunnasta erotaan;
   erotettavan lapsen nimet ja henkilötiedot;
   huoltajien allekirjoitukset ja päiväys;
   12 vuotta täyttänee lapsen suosutumusallekirjoitus.

   Siinä se, Maistraattiin viemällä tai postissa.

  • Huom, 17-vuotiaan kannattaa erota - ja antaa erota - kirkosta. NYT. Silloin hän välttää ensi vuoden kirkollisveron.

   18-vuotiaana eroava joutuu maksamaan kirkollisveroa koko eroamisvuodelta.
   Eropaperi kannattaa viedä maistraattiin 31.12. koska posti voi viipyä ratkaisevasti vuodenvaihteen yli.

   Erolomake evl: https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-nuori.pdf

  • Kaste on uskonnollinen rituaali, mutta maallisen lain myötävaikutuksella siitä seuraa kirkon juridinen jäsenyys, josta taas seuraa koulussa kielto valita uskonnonopetuksen sijaan elämänkatsomustiedon opetus.

   Paras on jättää lapsi kastamatta, olipa kummeja saatavilla tai ei. Hän voi nuorena vanhempien luvalla ja aikuisena itsenäisesti liittyä kirkkoon.

   Jo kastetut ja siten kirkkoon liitetyt lapset voisi ennen kouluikää erottaa kirkosta. Ihan jo vastalauseena koulun ja lain pakottamalle uskonnonnopetukselle, vaihtoehdon kiellolle.

   Kaste ei silti rituaalina pyyhkiydy pois, kun lapsi erotetaan kirkosta, joten jos nuori/aikuinen päättäisi itse liittyä kirkkoon, hänen ei tarvitse ottaa aikuiskastetta.

   Lapsen erottaminen pitää tehdä kirjallisella ilmoituksella maistraattiin. Molempien huoltajien allekirjoitus paperiin. Erityistä lapsen erottamisen lomaketta ei ole vieläkään olemassa, mutta eihän siihen kirjalliseen ilmoitukseen viivoja tarvita.

   Yksinkertaisinta on jättää lapsi kastattamatta. Lain mukaan hän silti pääsee uskononopetukseen, jos niin päin halutaan.

  • En ole itse edes harkinnut eroamista.

   Vaikka ei kuulu ortodoksiseen kirkkoon saa sielläkin käydä.

   Arkkitehtuurisesti jotkut hyviä.Arkkitehtuuri on aina kiinnostanut.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka maksaa ei-turvallisesta maasta tulevan pakkokatanteenin..

   ..eivät kai veronmaksajat Kelan ansiosidonnaisella päivärahalla? Vastuuton mokailija maksakoon mokiensa kulut itse! Se on Ruotsin risteilyltä tai Balk
   Maailman menoa
   82
   2346
  2. Henna ja Tauski jälleen yhdessä onnellisina

   Kihlatkin hankittu. https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/503fdd42-5bef-4519-ae07-de01ca6aa9ba
   24
   2198
  3. Suomi olisi itse tarvinnut kehitysapua

   suomen koronatalous ja sannan lahjarahat italiaan on kestämätön setti. Suomen julkinen ajetaan alas, teitä ei kunnosteta, omaa taloutta ei elvytetä..
   Maailman menoa
   161
   1972
  4. Järkyttäviä Paljastuksia Nikon TV-sarjasta

   Tänään se sitten alkaa, sarja nikosta ja katiskasta. Ennakkotietojen mukaan sisältö paljon ikävämpää kuin luulin. Niko käyttänyt huumeita jo 13 vuotia
   92
   1841
  5. Sofian pätkä storyssa.

   Siellä taitaa känniläinen Stefu olla vieressä. Jotain rajaa Sofia!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   1222