Helsingissä harkitaan ydinkaukolämpöä

Kaukolämpöä.uraanista

Joko kokeili käyttää järkeä Helsingin kaukolämpöongelman ratkaisemiseen?

https://yle.fi/uutiset/3-9931079

Konttikokoisella ydinvoimalalla tuotettava lämpö on nostettu esille yhtenä mahdollisuutena korvata Helsingissä alas ajettavaa hiilivoimaa. Sinänsä vallan kannatettava ajatus, kun sen vaihtoehtona tuntuisi olevan puupolttoaineen loputon ralli muualta Suomesta Helsinkiin kaikkine siihen liikenteeseen liittyvine päästöineen ja muine ongelmineen.

Kompaktit ja lähes huoltovapaat ydinvoimalat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet esille vaihtoehtona suurille laitoksille. Toki jo aikanaan Loviisan ydinvoimalan sijoituspaikkaa suunniteltaessa puhuttiin ydinkaukolämmöstä ja Loviisa-3 - suunnitelmissa sama oli taas esillä.

Aloitteen on allekirjoittanut 15 Helsingin kaupunginvaltuuston 85 jäsenestä. Mukana on myös yksi vihreiden edustaja.

24

412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TotuusEsille

      Siitä se lähtee. Vaihtoehtona on vain hiilivoiman säilyttäminen tai jatkuva rekkaralli 24h maaseudulta Helsinkiin. Siitähän sitten valitsevat. Kyseessä lienee vain lämmöntuotantoon soveltuva laitos, eli sähköntuotanto siirtyy kaupungin ulkopuolelle.

    • hyvä.lisä

      Maailmalta löytyy reaktoreita joita käytetään pelkstään lämmöntuotantoon mm. Norjasta, missä tutkimusreaktorista tuleva lämpö hyödynnetään viereissä teollisuuslaitoksessa.

      • VAPO..MARTIKAINEN

        Tällaisena lämpimänä marraskuun iltapäivänä sähkön kulutus Suomessa on noin 10 500 MW. Tuosta määrästä ydinvoima tuottaa noin 3 000 MW tehon, vesivoima noin 2 000, teollisuuden ja kaukolämmön kanssa yhteistuotantona tuottaa kumpikin noin 1 400 MW:n tehon verkkoon ja loppu tuodaan ulkomailta eli nytkin noin 2 500 MW. Jos tuulee niin myllyt tuottavat vaihtelevasti nollasta 1 000 MW:iin.

        Nerokkain ja automaattisesti säätyvä komponentti tuossa on tuo kaukolämmön kanssa tapahtuva yhteistuotanto. Kun pakkanen kiristyy, laitetaan pannuihin lisää tehoa, jotta vesi kaukolämpöverkossa riittää pitämään kiinteistöt lämpiminä. Ja samalla käy tavattoman fiksusti se, että samalla tuotetaan näillä laitoksilla enemmän myös sähköä. Juuri silloin kun sitä tarvitaan eniten. Yhdellä laitoksella sekä lämpö että sähkö pitkälle yli 90 prosentin hyötysuhteella.

        Sähkön hinta on nyt ollut useamman vuoden niin alhaalla, että monessa pöydässä mietitään ja muutamissa paikoissa miettimiset on jo mietitty yhteistuotantokapasiteetin supistamisesta. Helsingissä on aloitettu investoinnit pelkästään erilliseen lämmöntuotantoon. Lahdessa on tehty fiksu päätös rakentaa lämpövoimala siten, että siihen on myöhemmin mahdollisuus rakentaa turbiini eli sähköntuotannon yksikkö, jos sähkön hinta nousee ja sen hinta kattaa sähköntuotannon investoinnin kustannukse


    • NoinOn

      Helsingissäkin olisi parempi sellainen pienreaktori, joka tuottaisi sekä sähköä että lämpöä. Asea-Atomilla oli aikoinaan sellainen luontaisesti turvallinen kallion sisään sijoitettava malli, Pius nimeltään.

      • Anonyymi

        Tällaisia pienreaktoreita on kehitetty Japanissa, ja on sanottu että niitä voi saada myös niin pieninä että riittää yhden omakotitalon tarpeisiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tällaisia pienreaktoreita on kehitetty Japanissa, ja on sanottu että niitä voi saada myös niin pieninä että riittää yhden omakotitalon tarpeisiin.

        Pitäiskö nyt samalla sitten joka jannulle kehitellä reppuun laite joka ottaa jatkuvasti röntgenkuvia. Pysyypähän sisuskaluistansa ajantasalla- kun ei tiedä, vaikka mikä kasvain siellä vaivihkaa kasvaisi tai jotakin muuta tapahtuisi. Ehtiipähän ajoissa sitten lääkäriin. Tietysti liiallinen röntgensäteilykin on vaarallista.


    • K.Late

      Oliskohan Asean malli ollut SECURE ja PIUS taas jenkkikyhäelmä? ABB Atom lakkautettiin, mutta joku taitaa edelleenkin kehitellä näitä ajanhuuhtelemia ideoita.

      Ehkä vähän liian vahva väite, että Helsinkin jo nyt harkitsisi ydinkaukolämpöä. Vasta nyt on joku ehdottanut jossakin sitä. Eikä toimivia voimaloita edes ole tuotannossa.

      Helsinki voisi seurata Ruotsin mallia ja rakentaa meri- ja maalämpölämpöpumppuja, isot vesialtaat peruskallioon, joita voisi lämmittää tuuli-ja aurinkovoimalla, tarvittaessa ehkä jätteenpoltolla.

      • edcvgy

        Helsinkiin ja muuallekin kannataa rakentaa ydinsähköllä pyöriviä meri- ja maalämpölämpöpumppuja. Ydinvoimalan hukkalämmön kuljettamisessa matkojen taa ei ole järkeä. Sillä sähköteholla, jonka kaukolämpötuotannossa menetetään, voidaan pyörittää lämpöpumppuja. Sähkö on helppo kuljettaa ja pumppulaitoksia voidaan rakentaa tarpeellisiin paikkoihin.


      • Anonyymi

        Näyttää siltä että samat porukat ovat tosiaan asialla: Puolueväki ja Venäjä.Puolueitten typerykset pyrkivät taas tekemään itselleen rahaa välittämättä seuruksista kuten tämän Fortumin tapauksessa olen itsekin kokenut karvaasti. Jouduin näet koekaniiniksi pyrolyysilaitoksen kaasujen hengittäjänä vuosikausiksi. Lopuksi jouduin massiiviseen ohitusleikkaukseen tämän vuoksi. Kokeella ei ollut mitään ympäristölupaa kuten puolueiden taholta on yleensä tapana.Viis veisataan hengitysilman pilaamisesta myrkyillä eikä yritetäkään käsittää terveyskysymyksiä. Nyt siis tuo porukka yrittää tuhota Helsingin asukkaat ydinsaasteilla joista ne itse eivät käsitä mitään.Jotkut täälläkin tietysti pitävät ydinvoimaa vieläkin tulevaisuun energiana vaikka sen aika on ohi jo taloudellisessa mielessäkin.Näkyy jopa Vihreiden porukkakin hyväksyvän vaarallisimman energian kun eivät tietysti viitsi tarttua lapioon joka olisi ainut todellinen keino muuttaa ilmastoa oikeaan suuntaan.Laiskuuden lähde pulppuaa eduskunnassa eikä kukaan edes pidättele sitä.Tarvittaisiin pari miljoonaa Linkolaa muuttamaan Suomi mallivaltioksi näitten surkeiden pörssipelureiden sijaan.Uskomatonta.


    • K.Late

      Korjaus: sekä PIUS, että SECURE olivat ruotsalaisten kehittämiä(ehkä vielä lyijykynä/klubiaski-tasolla), eli muistin väärin.

    • Jostain aikoinaan luin ydinkaukolämmön olevan kallista investoinneiltaan ja heikkoa hyötysuhteeltaan sen takia, että yksi lämmönvaihdin ei riitä, vaan turvallisuuden nimissä tarvitaan kaksi: olisi siis reaktorin jäähdytysvesikierto, lauhdevesikierto ja sitten vielä kaukolämmön vesikierto. Useamman lämmönvaihtimen jälkeen on kaukolämmitysvesi niin haaleaa, että siirtotappiot kasvavat huomattavan suuriksi.

      Konttilämppäri on utopiaa.

      Täällä ei valitettavasti ole asiantuntijoita tuota myöntämään tai kieltämäänkään.

      • "olisi siis reaktorin jäähdytysvesikierto, lauhdevesikierto ja sitten vielä kaukolämmön vesikierto. "

        Aiheen aiemmista keskusteluista täällä on kyllä vedettävissä tuo johtopäätös. Reaktorin jäähdytysvesikierto ei saa päätyä kaukolämmön vesikiertoon.


      • Noinkohan

        Kannattaa muistaa energian häviämättömyyden laki. Jos niistä kiertopiireistä poistuu lämpöhäviöinä satoja megawatteja, niin kyllä on kuumaa hallissa, jossa ne sijaitsevat.


      • MopoEiSaaSavuttaa

        Ydin on hyvin.
        Halpaa hiiltä saa halvalla rantaan merten takaa.


      • poliittinenkysymys

      • Anonyymi
        MopoEiSaaSavuttaa kirjoitti:

        Ydin on hyvin.
        Halpaa hiiltä saa halvalla rantaan merten takaa.

        Hiilivoimalat ajetaan alas, mutta miten pienydinvoimalahankkeet etenee? Keväällä ehdottivat jotain, mutta tiedot jäivät koronan viestinnän varjoon.


      • Anonyymi

        Ei loista kolli tälläkään sivulla: Ihan tavanomaisissa nykyisissä yhteistuotantovoimaloissa on useita lämmönvaihtimia, tai no, tarkkaan ottaen osa niistä on lauhduttimia kuten ydinvoimaloissakin! Ja kaasuturbiinikombivoimaloissa osa kaukolämpövedestä kiertää jopa höyrykattiloissa lämpiämässä sen lisäksi että sitä lämmitetään höyryturbiinien jälkeisissä lämmönvaihtimissa jotka samalla ovat vesi- höyrykierron höyrynlauhduttimia.
        Pienydinvoimalat ovat tulevaisuutta ja laivoissa sekä sukellusveneissähän niitä on käytetty yli puolen vuosisadan ajan. Jos ne tehdään vain lämmön talteenottoon, ne ovat yksinkertaisia ja suurimmat käyttöpaineetkin jäävät sen kaukolämpökierron menopaineen suuruisiksi, suomessa siis noin max 12 bar. Kaukolämpövesikäytössähän vettä ei edes höyrystetä, puhumattakaan että siitä tehtäisiin höyryturbiineille kelvollista tulistettua höyryä.
        Monenko lämmönvaihtimen kautta ja välittäminä suurimmilla paikkakunnilla siirretään kaukolämpöä, miten se on mahdollista kun kuulemma niin paljon kertyy "siirtotappioita"...


    • Anonyymi

      Pienydinvoimaloita Helsinkiin lämmöntuotantoon sai vihreiden Ohisalon kannatuksen suorassa tv-ohjelmassa viime lauantaina. Ydinvoima hyväksytään ilmastomuutoksen torjuntaan viimeisenkin vastustavan puolueen taholta.

      • Anonyymi

        Vihreiden taru on loppu. Aate eli vuosia ydinvoiman vastustamisella. On surullisen typerää ministerin tuollainen toiminta joka vielä nojaa ilmastonmuutokseen joka voidaan saada loppumaan vain työtä tekemällä. Rahan metsästys viheliäisin keinoin on ilmaston pilaamisen syy. Siis pörssipeli ja teknologia. Jos niitä ei saada kuriin niin ihmiskunta tukehtuu kaasuihin.Tulevaisuus ei ole työkyvyttömien vaan työhön pystyvien. Leipämoottorin arvo nousee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vihreiden taru on loppu. Aate eli vuosia ydinvoiman vastustamisella. On surullisen typerää ministerin tuollainen toiminta joka vielä nojaa ilmastonmuutokseen joka voidaan saada loppumaan vain työtä tekemällä. Rahan metsästys viheliäisin keinoin on ilmaston pilaamisen syy. Siis pörssipeli ja teknologia. Jos niitä ei saada kuriin niin ihmiskunta tukehtuu kaasuihin.Tulevaisuus ei ole työkyvyttömien vaan työhön pystyvien. Leipämoottorin arvo nousee.

        Työnteko aikaansaa tuhoa. Mitä seuraa esim. työllistävästä matkailusta? Ilmaston pilaantumistahan se täydellisien tarpeeton ympäri maailmaa reissaaminen aiheuttaa, ilmakehässä ja maalla. Lentokoneiden päästöt lähes suoraan yläilmakehään ja esim. otsonikerrokseen ovat erityisen tuhoisia, aivan viheliäinen keino koko matkailuala työllistäjänä. Lapissa tuhannet turhat moottorikelkat pärräävät ja häiritsevät eläimiä ja suttaavat luontoa. Mutta kaiken tulee saada jatkua ja mieluummin kiihtyvänä kun se antaa työpaikkoja...Totta, ihminen on ahne mutta ilman ahneuttaan se eläisi yhä keräilijäelämää, siis jos ylipäätään lajina enää olisi olemassa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vihreiden taru on loppu. Aate eli vuosia ydinvoiman vastustamisella. On surullisen typerää ministerin tuollainen toiminta joka vielä nojaa ilmastonmuutokseen joka voidaan saada loppumaan vain työtä tekemällä. Rahan metsästys viheliäisin keinoin on ilmaston pilaamisen syy. Siis pörssipeli ja teknologia. Jos niitä ei saada kuriin niin ihmiskunta tukehtuu kaasuihin.Tulevaisuus ei ole työkyvyttömien vaan työhön pystyvien. Leipämoottorin arvo nousee.

        Nyt vihreillä on ilmastomuutos ykkösasia ja sitä jankutetaan joka asiassa. Kun heidän ministeriltään kysyttiin eduskunnan kyselytunnilla koronaan liittyvää asiaa, niin vastauksena lähti "nauha käymään" ilmastomuutokseen liittyvää liturgiaa!! Ydinvoima on nyt heillä hyväksytty ja Ohisalo myönsi asian Ylen suorassa lähetyksessä. Tosin vasta kun kuudennen kerran kysyttiin kiemurtelujen jälkeen!


    • Anonyymi

      Se olis tosi kätevää energiantuotantoa ja pienreaktori joka talon kellarissa. tai ainaki alueittain.

    • Anonyymi

      Samanlaista käyttöverkostoa kuin kaukolämpö tai kaukokylmä. Kummallakin on verkosto jo nyt Helsingissä eikä kukaan ihmettele vaan kysyntää riittää. Näin se toimii oikeassa elämässä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe