Wolt - kuriirin arkea

Wolttyöläinen

Oon ruokalähettinä kyseisessä firmassa Tampereella. Palkkauksessa (Woltin kielellä palkkioissa) on isoja aukkoja ja suuria epäselvyyksiä. Wolt maksaa arkisin ma-pe (klo 18.00 saakka) 10 € tunti ja 12€ pe (klo18 alkaen). Mikäli sulla on työvuoro päällä. Muutoin mennään provisiolla vastaavasti 3,30€ per keikka(nouto ravintolasta ja vienti asiakkaalle) tämä arkisin ma-pe(klo 18 asti) ja pe (18 alkaen) saa 4.40€ per keikka aina sunnuntaihin asti. Lisäksi saadaan ns.kilometrilisä yli 1.5km ravintolasta sijaisevilta asiakkailta. Se lisä on 85 centtiä jokaiselta alkavalta 0,5km. Tämä mitatataan vielä linnuntietä, ei teitse. Me ollaan töissä palvelusopimuksella eli ns. toimeksiantosopimuksella. Me ollaan siis yrittäjiä työvoimapolitiikan mukaan.

Tästä kaikesta työntekijän pitää maksella auton polttoaineet ja sun muut maksut, kuten oma eläkemaksu(YEL). Todellinen tuntiansio vähennettynä nämä kaikki kulut pyörii 6-7€ tunti. Kannattaako tällainen työnteko?

Me kuskit ollaan täällä eriarvoisessa asemassa, kun meidät kategorioidaan työntehokkuuden (keikkojen määrä) mukaan. Se määrää siis luokan, jossa ollaan ja se luokka määrää sen miten hyvin saa itselleen työvuoroja. Mielestäni tää rikkoo yhdenvertaisuusperiaatetta. Jokaisen lähetin pitäisi olla samanarvoisessa asemassa. On päiviä jolloin ei ole ajoa niin paljon, niin sitten joku algoritmi laskee työntehokkutta suhteutettuna työtuntien määrään ja tipauttaa alempaan luokkaan.

Oon esittänyt muutaman kerran, että miksi meitä ei voitaisi palkata työsopimuksella töihin - en ole saanut kunnollista vastausta. Ainoastaan jotain epämääräistä selitystä, että työsuhdemalli ei sovellu lähetin palkkaukseen, kun työtä tekevät tekevät sitä satunnaisesti. Osa tekee, se on totta! Tosin löytyy meitä sellaisiakin monia, jotka työllistää itsensä tällä kokopäiväisesti. Tuolla palvelusopimuksella vain kierretään työnantajan velvollisuudet. Kaikki meidät olisi mahdollista palkata työsopimuksella töihin, kun satunnaisesti työtä tekevät voitaisiin ottaa ns. nollasopimuksella töihin. Me siis tehdään yrittäjinä tavallisen duunarin töitä ja maksetaan vielä yrittäjän velvollisuuksiin kuuluvat ylisuuret maksut omasta pussista. Wolt ei maksa yhtään enempää, kuin nuo edellä mainitut korvaukset ja niistä on maksettava yrittäjälle kaikki kuuluvat maksut.

Tästä jokainen voi miettiä millaista tämän päivän työvoimapolitiikka on?

Kaikesta huolimatta olen tykännyt työstäni ja arvostan tätä työtä!

6

1503

  Vastaukset

  • Se on se tulevaisuuden työntekijämalli, eli olet yrittäjä ilman riskiä ja siten mahdollisuutta voittoihin, joka on periaatteessa yrittämisen idea.

  • Hyvä tietää tämäkin. Riistämiseltä tuo kuulostaa, mitä aloittaja on kertonut työstään Woltilla.

  • Vertaa TJ palkkaa lähetin palkkaan.

   Vastuutonta porsastelua.

   Harmi että korona ja uusavuttomat rahoittaa tätä rappiota.

   • Voisiko liittyä myös työn vaatimaan koulutukseen?


  • Nythän niille kai tulee työsopimukset, eli parhaille tarjotaan työsopimusta. Töitä pitää tehdä työnantajan määräämänä työaikana. Muilta loppuu keikat sitten siihen.

  • Työnantajan sivukulut on todella suuret. Taitaa työsopimusmallissa loppua monelta työt.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofian ja Stefun ero on peruttu

   No niin, nyt laittoi Stefu instaan pusukuvan ja sydämiä eli taas on kaikki hyvin ja ero on peruttu. En tiedä sit onko tää hyvä juttu. Stefu vaikutta
   Kotimaiset julkkisjuorut
   240
   11038
  2. Latvala yrittää iskeä Sara Sieppiä!

   JM Latvala selvästi nyt Saran perässä. On käynyt kommentoimassa Saran kuvia niin ettei oikein voi käsittää väärin et mistä on kyse. Tää olis kyllä hy
   147
   6295
  3. Martina lähti minne?

   Lentokoneessa näyttää olevan ja minne on Martina menossa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   168
   2034