Pohjois-Korea ei ole uskonnollinen maa

Byeng-Ho

›Uskonto‹ tarkoittaa yleensä uskoa jumalan tai muun yli-inhimillisen mahdin olemassaoloon ja siihen liittyvää pyhyyden kokemusta. Pohjois-Koreassa kungfutselaisuus ja buddhalaisuus ovat perinteisiä »uskontoja«, vaikka uskonnon määritelmää joudutaan silloin venyttämään. Kuitenkaan uskomista vaikkapa talousjärjestelmän kuten kommunismin ylivertaisuuteen ei pidetä yleensä uskontona —jos uskonnon määritelmää venytetään niin paljon, lähes mitä tahansa voidaan kutsua uskonnoksi.
Vähintään sellainen ei ole teististä uskontoa. Sana ›teismi‹ eli jumalausko on laajassa merkityksessä käsitys, jonka mukaan on olemassa henkilöitynyt Jumala tai jumalia. Uskominen vaikkapa valtion johtajan ylivertaisuuteen ei ole teismiä. ›Ateismi‹ ei sulje pois sellaisia uskomuksia.
Ateisti saattaa kannattaa tiettyä valtion oppia taloudesta, johtajuudesta, jne. ja olla silti ateisti. ›Ateismi‹ ei tarkoita samaa kuin vapautuminen kaikista harhakäsityksistä, myyteistä, yms. — sikäli kun vaikkapa Pohjois-Korean juchelaisuutta pidetään harhakäsityksenä, myyttinä, tms. korkeintaan seuraa, että on myös ateistisia harhakäsityksiä, myyttejä, jne.
Sana ›‹palvonta‹ tarkoittaa yleensä yliluonnollisen tahon, kuten Jumalan palvelua eli toimintaa, jolla yliluonnollista tahoa pyritään miellyttämään. Tarkoituksena on usein saada jotain takaisin, esimerkiksi yliluonnollisen olennon apua tai paremmat oltavat kuoleman jälkeen tai seuraavassa elämässä. Toisinaan uskonnon kaltaisesti voidaan palvoa kunnioitettuja johtajia. Kuitenkaan sellainen »palvonta« ei ole uskonnollista eikä etenkään teististä palvontaa, vaikka se on saman kaltaista. Jos pelkästä palvonnasta seuraa uskonnollisuus, se tarkoittaa vain että ateistikin voi palvoa uskonnollisesti.
Periaatteessa on mahdollista palvoa kommunismia, Kim-Jong-unia, jne. mutta siitä ei seuraa uskonnollisuus eikä etenkään teistinen uskonto, vaikka ateistisella palvonnalla on joitakin samankaltaisia piirteitä uskonnollisen palvonnan kanssa. Pohjois-Korean kutsuminen »uskonnolliseksi« maaksi koska siellä palvotaan johtajaa, talousjärjestelmää, jne. venyttää uskonnon määritelmää ja joka tapauksessa Pohjois-Korea on ateistinen maa.
Pohjois-Korean ateistisuutta ei voida paeta niin, että määritellään uskonto suuripiirteisesti ja käsitetään ateismi uskonnon vastaisuudeksi yleensä, vaan siitä seuraa ainoastaan että Pohjois-Korean ateismia joudutaan pitämään uskonnollisena. Itse kutsuisin ateistisia »uskontoja« mieluummin toisella nimellä, mutta vaikka hyväksyttäisiin erittäin suuripiirteinen uskonnon määritelmä, Pohjois-Koreassa olisi silloin vain äärimmäisen uskonnollista ateismia.

18

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Roomalaiseen keisarinpalvontaan pohjoiskorealaista kulttia voi hyvin verrata.

    • Mikään valtio ei ole sen kummemmin teistinen kuin ateistinenkaan. Yksittäiset ihmiset sitävastoin voivat olla kumpia tahansa. Eihän Suomikaan ole mikään kristitty valtio vaan Suomessa on moniin erilaisiin mielikuvitusolentoihin uskovia teistejä sekä ateisteja jotka eivät usko niistä yhteenkään.

      • Kristitty86____

        Valtio voi olla aivan hyvin teistinen tai ateistinen sikäli kun uskonnon myöntäminen tai kiistäminen kuuluu valtion virallisesti ajamiin oppeihin. Esimerkiksi muinainen juutalaisten valtio oli teistinen, koska sitä johdettiin tavalla jossa jumalallinen ilmoitus toimi valtiollisten lakien perustana. Silloin sitoutuminen valtioon edellyttää sitoutumista teismiin.
        Valtiovaltaa voidaan pitää ateistisena kun se suoraan kiistää Jumalan olemasaolon ja pyrkii tukahduttamaan sellaisia uskomuksia — silloin sitoutuminen valtioon edellyttää sitoutumista ateismiin.
        Suomi ei ole ateistinen valtio, koska se ei suoraan kiistä teistisenJumalan olemassaoloa ja yritä pakottaa sellaista näkökantaa kansalaisiinsa. Suomen valtio ei edellytä kansalaiseltaan sen enempää ateismia kuin teismiä. Valtio ei ole sitoutunut Jumalan kistämiseen tai myöntämiseen, vaan valtio on molemmille yhteinen.
        Suomea voitaisiin valtiona luonnehtia siten agnostiseksi, koska se ei ota valtiollisesti edellytä sitoutumista Jumalan olemassaoloon tai olemattomuuteen.
        Suomessa on valtion kannalta uskonnon vapaus, ei myöntävää tai kiistävää kantaa uskontoon. Pohjois-Korea on ennemminkin uskonnon vastainen ja ateistinen valtio, koska siellä ei vallitse uskon vapaus, vaan teistisen Jumalan, tai laajemmin uskontojen kiistäminen.


    • j667ws

      Eikö Pohjois-Korea ole uskonnollinen maa?
      Mitä väliä sillä on??

      • Kristitty86____

        Toisessa kirjoituksessa tällä palstalla useat ateistit toivat esiin käsityksiään siitä, että Pohjois-Korea on uskonnollinen maa vain koska siellä palvotaan johtajaa, uskotaan kommunismiin, jne. ja kiistettiin samalla että se on ateistinen valtio, ikään kuin ateismi olisi samaa kuin uskonnon vastaisuus yleensä, tai että määrittelemällä uskonto laveasti päästäisiin eroon Pohjois-Korean ateistisuudesta. Käsitteelliset selvennykset osoittavat sellaiset väitteet virheellisiksi. Virheellisten käsitysten karsiminen on aina eduksi totuudelle, vaikka ne olisivatkin melko alkeellisia verrattuina ns. koviin kysymyksiin ja niitä koskeviin harhakäsityksiin.


      • uskonwiisaus
        Kristitty86____ kirjoitti:

        Toisessa kirjoituksessa tällä palstalla useat ateistit toivat esiin käsityksiään siitä, että Pohjois-Korea on uskonnollinen maa vain koska siellä palvotaan johtajaa, uskotaan kommunismiin, jne. ja kiistettiin samalla että se on ateistinen valtio, ikään kuin ateismi olisi samaa kuin uskonnon vastaisuus yleensä, tai että määrittelemällä uskonto laveasti päästäisiin eroon Pohjois-Korean ateistisuudesta. Käsitteelliset selvennykset osoittavat sellaiset väitteet virheellisiksi. Virheellisten käsitysten karsiminen on aina eduksi totuudelle, vaikka ne olisivatkin melko alkeellisia verrattuina ns. koviin kysymyksiin ja niitä koskeviin harhakäsityksiin.

        Virheellisiä käsityksiä? Käsitteellisiä selvennyksiä:

        "Politiikan tutkija Han Park kirjassaan Juche: The Politics of Unconventional Wisdom ja teologi Thomas Belke teoksessaan Juche: A Christian Study of North Korea's State Religion ovat kummatkin todenneet, että juche-aate on itse asiassa uskonnollinen like.

        Eli ei Pohjois-Korea ole ateistinen, vaan tiukan uskonnollinen valtio. Siellä on valtiouskontona juche-aate eli juche-uskonto ja sen ihmetekoja tehneet Suuret Johtajat.

        Virallisten elämänkertakirjailijoiden mukaan Suuren Johtajan Kim Jong-ilin syntymää Paektu-vuoren rinteellä ennusti pääsky ja koristi kaksoissateenkaari ja Kimin synnyttyä yötaivaalle syttyi uusi tähti. Kim pystyi myös vaikuttamaan ilmastoon ajatuksen voimalla, eikä hän koskaan eläissään ulostanut eikä virtsannut. Hän keksi myös näkymättömän kännykän, jota hänen alaisensa väittivät käyttäneensä.

        Eihän tuollaisilla lapsellisen typerillä höpinöillä yliluonnolllista voimista ja ilmestyksistä ole mitään tekemistä ateismin kanssa, vaan tuo kuuluu puhtaasti uskontojen kategoriaan."

        Noinhan tuolla toisessa ketjussa kirjoitettiin. Ja nyt pitäisi sitten kysyä, että millä perusteella asiaa perin pohjin tutkineiden teologien ja tutkijoiden näkemykset asiasta olisivat virheellisiä käsityksiä? Millä perusteella uskoisimme ennemmin jotakin yhden asian agendan anonyymiä netti-inttäjää kuin asiallisia tutkimuksia ja tutkijoita?


    • wind-

      Kimistä on luotu kansakunnan mielikuvissa epäjumala ja ainoa todellinen mielikuvitus jumala. Perustuu traditioon, missä lapsia on vaippaiästä lähtien aivopesty hahmottamaan maailmankaikkeus ihmisjohtajuuden alaisuudessa.
      Kultti ja junttajohtajuutta ja diktaattori terävimpänä kärkenä. Hyvin pahalta se näyttää juuri nyt. Uskonnollisia elementtejä ja rituaaleja ei ole tiedossa, mutta islamilainen kumarrus kimin suuntaan onnistuttaisiin hyvin lanseeramaan. Heil Hitler -tervehdys kuuluu samaan kategoriaan uskon lujuuden tunnuksena ja esimerkkinä.

    • ikäviätotuuksia

      Joopa joo, pohjois-Korea on ateistinen valtio ja natsi-Saksa oli kristitty valtio.
      Entäs sitten? Jos ainoa tarkoituksesi on demonisoida ateismi, kuten se aina on,
      niin aivan samalla lailla voi demonidoida kristinuskon natsi-Saksalla tai Ruandalla,
      tuolla koko Afrikan kaikkein kristityimmällä valtiolla ja siellä tehdyllä miljoonan
      ihmisen joukkomurhalla.

      https://www.maailmankuvalehti.fi/1996/1/kuolema-kirkossa

      Pohjois-Korea on suljettu diktatuuri, eikä diktatuureissa koskaan suvaita mitään kilpailua vallasta,
      tässä tapauksessa siis esimerkiksi kristinuskoa.

      Ja ainoa ihminen joka on Suomessa ikinä sekä syytetty että tuomittu oikeudessa joukkotuhonnasta eli kansanmurhasta on kristitty pappi.

      • Kristitty86____

        Kirjoituksessani ei ole mitään ateismin »demonisointiin« viittaavaa, vaan ainoastaan käsitteellisiä selvennyksiä.


      • ikäviätotuuksia
        Kristitty86____ kirjoitti:

        Kirjoituksessani ei ole mitään ateismin »demonisointiin« viittaavaa, vaan ainoastaan käsitteellisiä selvennyksiä.

        Tiedän kyllä erittäin hyvin, ettei totuuden puhuminen kuulu ollenkaan kristinuskoon, vaan ainoastaan jatkuva erittäin törkeä valehteleminen. Mutta noin törkeä valehteleminen on kyllä jo harvinaisen törkeää jatkuvasti valehtelevalta kristityltäkin. KAIKKI kirjoituksessasi tähtää vain ja ainoastaan yhteen ainoaan asiaan, ateismin demonisoimiseen kaikin mahdollisin tavoin. Jokainen lukutaitoinen joka osaa tehdä loogisia päätelmiä näkee tuon asian kristallinkirkkaasti.

        Mutta jatkuvalla valehtelemisella te typerykset aina sahaatte vain omaa oksaanne, koska joka paikassa jatkuvasti täysin surutta valehtelevia ei uskota missään muissakaan asioissa, kun erittäin hyvin tiedetään ettei heillä ole mitään moraalia jatkuvan törkeän valehtelemisen suhteen.


    • Jos Pohjois-Korean Kimejä pidetään jumalina, niin kyse on teismistä. Tolkuttoman yksinkertaista. Jos pohjoiskorealainen sanoo, että hän uskoo Kimiin jumalana, niin kyse on teismistä. Millään taloudellisella tai poliittisella infrastrukstuurilla ei ole väliä, kun kysytään, että uskooko henkilö persoonalliseen jumalaan. Voi olla henkilökultteja, kuten Elvis on idoli, mutta on myös jumalkultteja, kuten Kim on jumala.

      • Kristitty86____

        ›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella. Pohjois-Korean johtajista ajatellaan lievästi yliluonnollisen asioita kuten että heidän ei tarvitse ulostaa, mutta se ei vielä tarkoita että he ovat teistisiä jumaluuksia. Elvis oli rockin ›Jumala‹ ja hänestäkin saatettiin uskoa joitakin lievästi teistiseen Jumalaan viittaavia piirteitä, mutta se on kuitenkin kaukana uskonnollisen uskonnon teistisestä Jumalasta, joka on kaikkivoipa, täydellinen, kaikesta riippumaton, jne. Pohjois-Korean »jumalat« ovat paljon lähempänä Elviksen idolisointia kuin vaikkapa juutalaisten Jumalaa joka luo ja hallitsee koko maailmankaikkeutta, tai kreikkalaisten Zeusta ja roomalaisten Jupiteria, joka jakaa ihmisten hyvät ja huonot kohtalot uurnasta.


      • Kristitty86____ kirjoitti:

        ›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella. Pohjois-Korean johtajista ajatellaan lievästi yliluonnollisen asioita kuten että heidän ei tarvitse ulostaa, mutta se ei vielä tarkoita että he ovat teistisiä jumaluuksia. Elvis oli rockin ›Jumala‹ ja hänestäkin saatettiin uskoa joitakin lievästi teistiseen Jumalaan viittaavia piirteitä, mutta se on kuitenkin kaukana uskonnollisen uskonnon teistisestä Jumalasta, joka on kaikkivoipa, täydellinen, kaikesta riippumaton, jne. Pohjois-Korean »jumalat« ovat paljon lähempänä Elviksen idolisointia kuin vaikkapa juutalaisten Jumalaa joka luo ja hallitsee koko maailmankaikkeutta, tai kreikkalaisten Zeusta ja roomalaisten Jupiteria, joka jakaa ihmisten hyvät ja huonot kohtalot uurnasta.

        "›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella."

        Teismi on uskoa persoonalliseen jumalaan, ei mitään "yleensä" ja tuo persoonallinen jumala voi olla mitä vain - ei pakosta "kaikkivoipa" tms. Kerro miksi lisäät tuohon teismin määritelmään sellaista, mitä siihen ei sinänsä kuulu - vaikutat tarkoitushakuiselta.

        Sinun mielestäsi Jahve ei sitten ole jumala, koska Jahve ja Kim ovat liian "pieniä" hallitessaan yhtä kansaa. Tai missä vaiheessa Jeesus muuttuu jumalaksi evankeliumeissa, koska hän on niissä tekojensa suhteen yhtä "mitätön" kuin Kim. Kimin isä ja isoisä ovat kuolleet, mutta hallitsevat Pohjois-Koreaa - aika jumalia (tai jeesuksia) minun mielestäni. Eivätkö he ole olleet persoonia sinun mielestäsi - tuleeko sinulle paniikki määritellä "persoona" uudestaan?

        Mutta hyvin näkee, miten uskovainen yrittää saivarrella ja muuttaa sanojen merkityksiä, kun uskova yrittää muuttaa mustaa valkoiseksi. Mutta veikkaa, että pidät itseäsi todella älykkäänä. Älykkäämpänä kuin yksikään ateisti palstalla.


    • Fanaa

      Ateismissa ei ole muuta kiinnostavaa kuin tietyt päteviksi todetut filosofiset (negatiiviset) argumentit jumalolentojen olemassaolosta ja ominaisuuksista. Sinunkin hihhulihölötyksesi on siten yhtä tyhjän kanssa.

    • wind-

      Eikös Pohjois-Korea ole nyt sen sekulaarisuuden huipentuma. Jos ihmisiä savustetaan ulos kirkosta.fi, niin vapareiden ja ateistien voima on vielä pientä kimi- voiman ( Qi-voima?) rinnalla. Ateistien pitäisi katsoo ihan totuuksia, mihin omien ja hienojen persoonallisten sielun tekojen & mieltymysten eli uskon- kieltäminen käytännössä johtaa kun negatiivinen voima, vastavoima luokitellaan juntaksi. Ihmiset , nuoret, ovat PK:ssa niin manipuloituja, etteivät he voi ymmärtää koulutuksen kautta kristinuskosta tai muistakaan yleisesti pyhistä asioista mitään. Siksi on muokkautunut käsitys Pohjois Koreasta kehitysmaana ja siksi sivistysmaiden tieteellinen ateismi ei voi hyväksyä kaiken uskon kulttuurin kieltämistä. Mielenterveysteko ateismilta.

    • Avesta uskonnossa kehotetaan palvomaan mitä tahansa jumalana: Kasvia, kiveä, konetta, pilveä yms. ihan mitä tahansa, josta haluaa saada tiedon. Ei usko kohdistu välttämättä yli-inhimilliseen.
      Joku voi palvoa vaikka matoa.

      Joku väittää, että uskon tuntee siitä, että joku uskoo YLILUONNOLLISEEN VOIMAAN. Sellaiseen voimaan, joka on ikään kuin tuntematon avaruuden 10 metrinen alien. Ainakin ateistit tai naturalistit pitävät sitä pahana, jos uskoo johonkin yliluonnolliseen tai sellaiseen, joka ei kuulu normaaliin havaintopiiriin tai tavanomaiseen. Onko se uskoa vai vain vilkasta mielikuvituksen käyttöä; sitä en tiedä.

      Kreikkalaiset filosofit kirjoittivat muutaman kirjan uskosta, mutta ilmeisesti nuo kirjat paloivat Aleksandrian kirjaston tuhossa.

      Hare Krishna liike pitää uskontona ihmisten matkimista ja heidän käyttäytymisensä kopioimista.
      Joku sanoo, että usko kykenee parantamaan taudin, muuttamaan veden viiniksi ja vasta silloin on kyseessä usko kun tekee ihmeen.

    • Jehovan todistajat opettavat, että Pyhä henki ei tee voimatekoja enää tänä aikana. Ehkä arkkienkeli Mikael on kieltänyt tekemästä niitä?
      Jeesus oli kolme aionia parantaja, mutta seuraavat kolme aionia profeetta. Voidaan sanoa, että joka profetoi tulevaa on uskossa?

      Jos kristinusko on kielletty jossain maassa, kaupungissa tai talossa niin on todennäköistä, että se perustuu karvaaseen kokemukseen kristityistä ja Jumalasta. Tuskin kukaan kokeilematta mitään kieltää pelkän filosofian tähden.

      Joku voi olla rokotettu kristinuskoa vastaan. On ottanut laimennetun basillin kantajan ja testannut asiaa sillä. Ja saanut tuota ruttoa vastaan suojan. Kun on kerran saanut kristinuskon niin voi olla että tulee sille immuuniksi. Mutta tosiasia on, että jokainen jonkun uskonnon valitsee itselleen.
      Sillä raamattu sanoo: JOPA PAHAT HENGET USKOVAT.

      • poliittiset_syyt

        <<<Jos kristinusko on kielletty jossain maassa, kaupungissa tai talossa niin on todennäköistä, että se perustuu karvaaseen kokemukseen kristityistä ja Jumalasta>>>

        Aika usein riittää myös pelkkä epäily solidaarisuudesta jollekin ulkovallalle. Poliittiset syyt siis.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4550
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      246
      2259
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1690
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1452
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      298
      1356
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1137
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1114
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1075
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      72
      1074
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      119
      977
    Aihe