Pohjois-Korea ei ole uskonnollinen maa

Byeng-Ho

›Uskonto‹ tarkoittaa yleensä uskoa jumalan tai muun yli-inhimillisen mahdin olemassaoloon ja siihen liittyvää pyhyyden kokemusta. Pohjois-Koreassa kungfutselaisuus ja buddhalaisuus ovat perinteisiä »uskontoja«, vaikka uskonnon määritelmää joudutaan silloin venyttämään. Kuitenkaan uskomista vaikkapa talousjärjestelmän kuten kommunismin ylivertaisuuteen ei pidetä yleensä uskontona —jos uskonnon määritelmää venytetään niin paljon, lähes mitä tahansa voidaan kutsua uskonnoksi.
Vähintään sellainen ei ole teististä uskontoa. Sana ›teismi‹ eli jumalausko on laajassa merkityksessä käsitys, jonka mukaan on olemassa henkilöitynyt Jumala tai jumalia. Uskominen vaikkapa valtion johtajan ylivertaisuuteen ei ole teismiä. ›Ateismi‹ ei sulje pois sellaisia uskomuksia.
Ateisti saattaa kannattaa tiettyä valtion oppia taloudesta, johtajuudesta, jne. ja olla silti ateisti. ›Ateismi‹ ei tarkoita samaa kuin vapautuminen kaikista harhakäsityksistä, myyteistä, yms. — sikäli kun vaikkapa Pohjois-Korean juchelaisuutta pidetään harhakäsityksenä, myyttinä, tms. korkeintaan seuraa, että on myös ateistisia harhakäsityksiä, myyttejä, jne.
Sana ›‹palvonta‹ tarkoittaa yleensä yliluonnollisen tahon, kuten Jumalan palvelua eli toimintaa, jolla yliluonnollista tahoa pyritään miellyttämään. Tarkoituksena on usein saada jotain takaisin, esimerkiksi yliluonnollisen olennon apua tai paremmat oltavat kuoleman jälkeen tai seuraavassa elämässä. Toisinaan uskonnon kaltaisesti voidaan palvoa kunnioitettuja johtajia. Kuitenkaan sellainen »palvonta« ei ole uskonnollista eikä etenkään teististä palvontaa, vaikka se on saman kaltaista. Jos pelkästä palvonnasta seuraa uskonnollisuus, se tarkoittaa vain että ateistikin voi palvoa uskonnollisesti.
Periaatteessa on mahdollista palvoa kommunismia, Kim-Jong-unia, jne. mutta siitä ei seuraa uskonnollisuus eikä etenkään teistinen uskonto, vaikka ateistisella palvonnalla on joitakin samankaltaisia piirteitä uskonnollisen palvonnan kanssa. Pohjois-Korean kutsuminen »uskonnolliseksi« maaksi koska siellä palvotaan johtajaa, talousjärjestelmää, jne. venyttää uskonnon määritelmää ja joka tapauksessa Pohjois-Korea on ateistinen maa.
Pohjois-Korean ateistisuutta ei voida paeta niin, että määritellään uskonto suuripiirteisesti ja käsitetään ateismi uskonnon vastaisuudeksi yleensä, vaan siitä seuraa ainoastaan että Pohjois-Korean ateismia joudutaan pitämään uskonnollisena. Itse kutsuisin ateistisia »uskontoja« mieluummin toisella nimellä, mutta vaikka hyväksyttäisiin erittäin suuripiirteinen uskonnon määritelmä, Pohjois-Koreassa olisi silloin vain äärimmäisen uskonnollista ateismia.

18

268

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Roomalaiseen keisarinpalvontaan pohjoiskorealaista kulttia voi hyvin verrata.

  • Mikään valtio ei ole sen kummemmin teistinen kuin ateistinenkaan. Yksittäiset ihmiset sitävastoin voivat olla kumpia tahansa. Eihän Suomikaan ole mikään kristitty valtio vaan Suomessa on moniin erilaisiin mielikuvitusolentoihin uskovia teistejä sekä ateisteja jotka eivät usko niistä yhteenkään.

   • Kristitty86____

    Valtio voi olla aivan hyvin teistinen tai ateistinen sikäli kun uskonnon myöntäminen tai kiistäminen kuuluu valtion virallisesti ajamiin oppeihin. Esimerkiksi muinainen juutalaisten valtio oli teistinen, koska sitä johdettiin tavalla jossa jumalallinen ilmoitus toimi valtiollisten lakien perustana. Silloin sitoutuminen valtioon edellyttää sitoutumista teismiin.
    Valtiovaltaa voidaan pitää ateistisena kun se suoraan kiistää Jumalan olemasaolon ja pyrkii tukahduttamaan sellaisia uskomuksia — silloin sitoutuminen valtioon edellyttää sitoutumista ateismiin.
    Suomi ei ole ateistinen valtio, koska se ei suoraan kiistä teistisenJumalan olemassaoloa ja yritä pakottaa sellaista näkökantaa kansalaisiinsa. Suomen valtio ei edellytä kansalaiseltaan sen enempää ateismia kuin teismiä. Valtio ei ole sitoutunut Jumalan kistämiseen tai myöntämiseen, vaan valtio on molemmille yhteinen.
    Suomea voitaisiin valtiona luonnehtia siten agnostiseksi, koska se ei ota valtiollisesti edellytä sitoutumista Jumalan olemassaoloon tai olemattomuuteen.
    Suomessa on valtion kannalta uskonnon vapaus, ei myöntävää tai kiistävää kantaa uskontoon. Pohjois-Korea on ennemminkin uskonnon vastainen ja ateistinen valtio, koska siellä ei vallitse uskon vapaus, vaan teistisen Jumalan, tai laajemmin uskontojen kiistäminen.


  • j667ws

   Eikö Pohjois-Korea ole uskonnollinen maa?
   Mitä väliä sillä on??

   • Kristitty86____

    Toisessa kirjoituksessa tällä palstalla useat ateistit toivat esiin käsityksiään siitä, että Pohjois-Korea on uskonnollinen maa vain koska siellä palvotaan johtajaa, uskotaan kommunismiin, jne. ja kiistettiin samalla että se on ateistinen valtio, ikään kuin ateismi olisi samaa kuin uskonnon vastaisuus yleensä, tai että määrittelemällä uskonto laveasti päästäisiin eroon Pohjois-Korean ateistisuudesta. Käsitteelliset selvennykset osoittavat sellaiset väitteet virheellisiksi. Virheellisten käsitysten karsiminen on aina eduksi totuudelle, vaikka ne olisivatkin melko alkeellisia verrattuina ns. koviin kysymyksiin ja niitä koskeviin harhakäsityksiin.


   • uskonwiisaus
    Kristitty86____ kirjoitti:

    Toisessa kirjoituksessa tällä palstalla useat ateistit toivat esiin käsityksiään siitä, että Pohjois-Korea on uskonnollinen maa vain koska siellä palvotaan johtajaa, uskotaan kommunismiin, jne. ja kiistettiin samalla että se on ateistinen valtio, ikään kuin ateismi olisi samaa kuin uskonnon vastaisuus yleensä, tai että määrittelemällä uskonto laveasti päästäisiin eroon Pohjois-Korean ateistisuudesta. Käsitteelliset selvennykset osoittavat sellaiset väitteet virheellisiksi. Virheellisten käsitysten karsiminen on aina eduksi totuudelle, vaikka ne olisivatkin melko alkeellisia verrattuina ns. koviin kysymyksiin ja niitä koskeviin harhakäsityksiin.

    Virheellisiä käsityksiä? Käsitteellisiä selvennyksiä:

    "Politiikan tutkija Han Park kirjassaan Juche: The Politics of Unconventional Wisdom ja teologi Thomas Belke teoksessaan Juche: A Christian Study of North Korea's State Religion ovat kummatkin todenneet, että juche-aate on itse asiassa uskonnollinen like.

    Eli ei Pohjois-Korea ole ateistinen, vaan tiukan uskonnollinen valtio. Siellä on valtiouskontona juche-aate eli juche-uskonto ja sen ihmetekoja tehneet Suuret Johtajat.

    Virallisten elämänkertakirjailijoiden mukaan Suuren Johtajan Kim Jong-ilin syntymää Paektu-vuoren rinteellä ennusti pääsky ja koristi kaksoissateenkaari ja Kimin synnyttyä yötaivaalle syttyi uusi tähti. Kim pystyi myös vaikuttamaan ilmastoon ajatuksen voimalla, eikä hän koskaan eläissään ulostanut eikä virtsannut. Hän keksi myös näkymättömän kännykän, jota hänen alaisensa väittivät käyttäneensä.

    Eihän tuollaisilla lapsellisen typerillä höpinöillä yliluonnolllista voimista ja ilmestyksistä ole mitään tekemistä ateismin kanssa, vaan tuo kuuluu puhtaasti uskontojen kategoriaan."

    Noinhan tuolla toisessa ketjussa kirjoitettiin. Ja nyt pitäisi sitten kysyä, että millä perusteella asiaa perin pohjin tutkineiden teologien ja tutkijoiden näkemykset asiasta olisivat virheellisiä käsityksiä? Millä perusteella uskoisimme ennemmin jotakin yhden asian agendan anonyymiä netti-inttäjää kuin asiallisia tutkimuksia ja tutkijoita?


  • wind-

   Kimistä on luotu kansakunnan mielikuvissa epäjumala ja ainoa todellinen mielikuvitus jumala. Perustuu traditioon, missä lapsia on vaippaiästä lähtien aivopesty hahmottamaan maailmankaikkeus ihmisjohtajuuden alaisuudessa.
   Kultti ja junttajohtajuutta ja diktaattori terävimpänä kärkenä. Hyvin pahalta se näyttää juuri nyt. Uskonnollisia elementtejä ja rituaaleja ei ole tiedossa, mutta islamilainen kumarrus kimin suuntaan onnistuttaisiin hyvin lanseeramaan. Heil Hitler -tervehdys kuuluu samaan kategoriaan uskon lujuuden tunnuksena ja esimerkkinä.

  • ikäviätotuuksia

   Joopa joo, pohjois-Korea on ateistinen valtio ja natsi-Saksa oli kristitty valtio.
   Entäs sitten? Jos ainoa tarkoituksesi on demonisoida ateismi, kuten se aina on,
   niin aivan samalla lailla voi demonidoida kristinuskon natsi-Saksalla tai Ruandalla,
   tuolla koko Afrikan kaikkein kristityimmällä valtiolla ja siellä tehdyllä miljoonan
   ihmisen joukkomurhalla.

   https://www.maailmankuvalehti.fi/1996/1/kuolema-kirkossa

   Pohjois-Korea on suljettu diktatuuri, eikä diktatuureissa koskaan suvaita mitään kilpailua vallasta,
   tässä tapauksessa siis esimerkiksi kristinuskoa.

   Ja ainoa ihminen joka on Suomessa ikinä sekä syytetty että tuomittu oikeudessa joukkotuhonnasta eli kansanmurhasta on kristitty pappi.

   • Kristitty86____

    Kirjoituksessani ei ole mitään ateismin »demonisointiin« viittaavaa, vaan ainoastaan käsitteellisiä selvennyksiä.


   • ikäviätotuuksia
    Kristitty86____ kirjoitti:

    Kirjoituksessani ei ole mitään ateismin »demonisointiin« viittaavaa, vaan ainoastaan käsitteellisiä selvennyksiä.

    Tiedän kyllä erittäin hyvin, ettei totuuden puhuminen kuulu ollenkaan kristinuskoon, vaan ainoastaan jatkuva erittäin törkeä valehteleminen. Mutta noin törkeä valehteleminen on kyllä jo harvinaisen törkeää jatkuvasti valehtelevalta kristityltäkin. KAIKKI kirjoituksessasi tähtää vain ja ainoastaan yhteen ainoaan asiaan, ateismin demonisoimiseen kaikin mahdollisin tavoin. Jokainen lukutaitoinen joka osaa tehdä loogisia päätelmiä näkee tuon asian kristallinkirkkaasti.

    Mutta jatkuvalla valehtelemisella te typerykset aina sahaatte vain omaa oksaanne, koska joka paikassa jatkuvasti täysin surutta valehtelevia ei uskota missään muissakaan asioissa, kun erittäin hyvin tiedetään ettei heillä ole mitään moraalia jatkuvan törkeän valehtelemisen suhteen.


  • Jos Pohjois-Korean Kimejä pidetään jumalina, niin kyse on teismistä. Tolkuttoman yksinkertaista. Jos pohjoiskorealainen sanoo, että hän uskoo Kimiin jumalana, niin kyse on teismistä. Millään taloudellisella tai poliittisella infrastrukstuurilla ei ole väliä, kun kysytään, että uskooko henkilö persoonalliseen jumalaan. Voi olla henkilökultteja, kuten Elvis on idoli, mutta on myös jumalkultteja, kuten Kim on jumala.

   • Kristitty86____

    ›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella. Pohjois-Korean johtajista ajatellaan lievästi yliluonnollisen asioita kuten että heidän ei tarvitse ulostaa, mutta se ei vielä tarkoita että he ovat teistisiä jumaluuksia. Elvis oli rockin ›Jumala‹ ja hänestäkin saatettiin uskoa joitakin lievästi teistiseen Jumalaan viittaavia piirteitä, mutta se on kuitenkin kaukana uskonnollisen uskonnon teistisestä Jumalasta, joka on kaikkivoipa, täydellinen, kaikesta riippumaton, jne. Pohjois-Korean »jumalat« ovat paljon lähempänä Elviksen idolisointia kuin vaikkapa juutalaisten Jumalaa joka luo ja hallitsee koko maailmankaikkeutta, tai kreikkalaisten Zeusta ja roomalaisten Jupiteria, joka jakaa ihmisten hyvät ja huonot kohtalot uurnasta.


   • Kristitty86____ kirjoitti:

    ›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella. Pohjois-Korean johtajista ajatellaan lievästi yliluonnollisen asioita kuten että heidän ei tarvitse ulostaa, mutta se ei vielä tarkoita että he ovat teistisiä jumaluuksia. Elvis oli rockin ›Jumala‹ ja hänestäkin saatettiin uskoa joitakin lievästi teistiseen Jumalaan viittaavia piirteitä, mutta se on kuitenkin kaukana uskonnollisen uskonnon teistisestä Jumalasta, joka on kaikkivoipa, täydellinen, kaikesta riippumaton, jne. Pohjois-Korean »jumalat« ovat paljon lähempänä Elviksen idolisointia kuin vaikkapa juutalaisten Jumalaa joka luo ja hallitsee koko maailmankaikkeutta, tai kreikkalaisten Zeusta ja roomalaisten Jupiteria, joka jakaa ihmisten hyvät ja huonot kohtalot uurnasta.

    "›Teismi‹ määritellään yleensä uskomuksena persoonalliseen Jumalaan, joka on kaikkivoipa, täydellinen ja kaikesta riippumaton ja siten ihmisen käsityskyvyn yläpuolella."

    Teismi on uskoa persoonalliseen jumalaan, ei mitään "yleensä" ja tuo persoonallinen jumala voi olla mitä vain - ei pakosta "kaikkivoipa" tms. Kerro miksi lisäät tuohon teismin määritelmään sellaista, mitä siihen ei sinänsä kuulu - vaikutat tarkoitushakuiselta.

    Sinun mielestäsi Jahve ei sitten ole jumala, koska Jahve ja Kim ovat liian "pieniä" hallitessaan yhtä kansaa. Tai missä vaiheessa Jeesus muuttuu jumalaksi evankeliumeissa, koska hän on niissä tekojensa suhteen yhtä "mitätön" kuin Kim. Kimin isä ja isoisä ovat kuolleet, mutta hallitsevat Pohjois-Koreaa - aika jumalia (tai jeesuksia) minun mielestäni. Eivätkö he ole olleet persoonia sinun mielestäsi - tuleeko sinulle paniikki määritellä "persoona" uudestaan?

    Mutta hyvin näkee, miten uskovainen yrittää saivarrella ja muuttaa sanojen merkityksiä, kun uskova yrittää muuttaa mustaa valkoiseksi. Mutta veikkaa, että pidät itseäsi todella älykkäänä. Älykkäämpänä kuin yksikään ateisti palstalla.


  • Fanaa

   Ateismissa ei ole muuta kiinnostavaa kuin tietyt päteviksi todetut filosofiset (negatiiviset) argumentit jumalolentojen olemassaolosta ja ominaisuuksista. Sinunkin hihhulihölötyksesi on siten yhtä tyhjän kanssa.

  • wind-

   Eikös Pohjois-Korea ole nyt sen sekulaarisuuden huipentuma. Jos ihmisiä savustetaan ulos kirkosta.fi, niin vapareiden ja ateistien voima on vielä pientä kimi- voiman ( Qi-voima?) rinnalla. Ateistien pitäisi katsoo ihan totuuksia, mihin omien ja hienojen persoonallisten sielun tekojen & mieltymysten eli uskon- kieltäminen käytännössä johtaa kun negatiivinen voima, vastavoima luokitellaan juntaksi. Ihmiset , nuoret, ovat PK:ssa niin manipuloituja, etteivät he voi ymmärtää koulutuksen kautta kristinuskosta tai muistakaan yleisesti pyhistä asioista mitään. Siksi on muokkautunut käsitys Pohjois Koreasta kehitysmaana ja siksi sivistysmaiden tieteellinen ateismi ei voi hyväksyä kaiken uskon kulttuurin kieltämistä. Mielenterveysteko ateismilta.

  • Avesta uskonnossa kehotetaan palvomaan mitä tahansa jumalana: Kasvia, kiveä, konetta, pilveä yms. ihan mitä tahansa, josta haluaa saada tiedon. Ei usko kohdistu välttämättä yli-inhimilliseen.
   Joku voi palvoa vaikka matoa.

   Joku väittää, että uskon tuntee siitä, että joku uskoo YLILUONNOLLISEEN VOIMAAN. Sellaiseen voimaan, joka on ikään kuin tuntematon avaruuden 10 metrinen alien. Ainakin ateistit tai naturalistit pitävät sitä pahana, jos uskoo johonkin yliluonnolliseen tai sellaiseen, joka ei kuulu normaaliin havaintopiiriin tai tavanomaiseen. Onko se uskoa vai vain vilkasta mielikuvituksen käyttöä; sitä en tiedä.

   Kreikkalaiset filosofit kirjoittivat muutaman kirjan uskosta, mutta ilmeisesti nuo kirjat paloivat Aleksandrian kirjaston tuhossa.

   Hare Krishna liike pitää uskontona ihmisten matkimista ja heidän käyttäytymisensä kopioimista.
   Joku sanoo, että usko kykenee parantamaan taudin, muuttamaan veden viiniksi ja vasta silloin on kyseessä usko kun tekee ihmeen.

  • Jehovan todistajat opettavat, että Pyhä henki ei tee voimatekoja enää tänä aikana. Ehkä arkkienkeli Mikael on kieltänyt tekemästä niitä?
   Jeesus oli kolme aionia parantaja, mutta seuraavat kolme aionia profeetta. Voidaan sanoa, että joka profetoi tulevaa on uskossa?

   Jos kristinusko on kielletty jossain maassa, kaupungissa tai talossa niin on todennäköistä, että se perustuu karvaaseen kokemukseen kristityistä ja Jumalasta. Tuskin kukaan kokeilematta mitään kieltää pelkän filosofian tähden.

   Joku voi olla rokotettu kristinuskoa vastaan. On ottanut laimennetun basillin kantajan ja testannut asiaa sillä. Ja saanut tuota ruttoa vastaan suojan. Kun on kerran saanut kristinuskon niin voi olla että tulee sille immuuniksi. Mutta tosiasia on, että jokainen jonkun uskonnon valitsee itselleen.
   Sillä raamattu sanoo: JOPA PAHAT HENGET USKOVAT.

   • poliittiset_syyt

    <<<Jos kristinusko on kielletty jossain maassa, kaupungissa tai talossa niin on todennäköistä, että se perustuu karvaaseen kokemukseen kristityistä ja Jumalasta>>>

    Aika usein riittää myös pelkkä epäily solidaarisuudesta jollekin ulkovallalle. Poliittiset syyt siis.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   194
   10063
  2. 604
   2723
  3. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   133
   1686
  4. Hoosiannaa samban tahdissa

   Tallensin tänä aamuna klo 10 Helsingin Paavalin kirkosta (Hermannissa) tulleen Adventti-jumalanpalveluksen. Aloitus, eli kirkkoherra Kari Kanalan ja
   Luterilaisuus
   96
   1127
  5. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   86
   1048
  6. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   226
   948
  7. Sanna Marin: Suomessa romahtaa nyt kaikki!

   - Pisatutkimus kertoo koulutuksen tason romahduksesta. - Olkiluoto 3 kertoo suomalaisen teollisuusosaamisen tason. - Vanhusten hoito retuperällä. - So
   Maailman menoa
   250
   796
  8. Näin sinuakin kytätään - näyttöihin upotetut kamerat

   On tultu uuteen vaiheeseen , jota monet eivät vieläkään ymmärrä. Uusimpiin puhelimiin sekä tietokoneisiin on ilmeisesti häivytetty/piilotettu kamerat
   Maailman menoa
   206
   771
  9. Haittaako mies

   Että mulla on seksuaalisia haluja sua kohtaan? Onko se sun mielestä outoa? Oot vaan niin kuuma mies. 🤤
   Ikävä
   39
   756
  10. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   359
   676
  Aihe