Arkkipiispan vaali (8.2.2018 ja 1.3.2018)

Kirkosta_eroaminen

Aloitetaanpa keskustelu arkkipiispanvaalista, joka tulee väistämättä aiheuttamaan kirkosta eroamista. Vaalin ensimmäinen kierros käydään 8.2.2018, ja jos yksikään ehdokas ei saa yli puolta annetuista äänistä, käydään toinen kierros 1.3.2018. Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle 1.6.2018.

Ehdokasasettelu on päättynyt. Yle esittelee ehdokkaat: https://yle.fi/uutiset/3-9946602

Ville Auvinen, teologian tohtori, lähetysjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu (kd)
Heli Inkinen, teologian tohtori, tutkija, rovasti
Ilkka Kantola, ex-piispa, kansanedustaja (sdp)
Tapio Luoma, Espoon hiippakunnan piispa
Björn Vikström, Porvoon hiippakunnan piispa

Kuka on vahvoilla? Mitä eroja ehdokkaissa on? Kuka aiheuttaisi valituksi tullessaan eniten kirkosta eroamista?

https://eroakirkosta.fi/

53

7008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7684

      "Kuka aiheuttaisi valituksi tullessaan eniten kirkosta eroamista?"

      Ehdottomasti Ville Auvinen, joka on äärikonservatiivi. Jos Auvinen valittaisiin tulisi ristiveto kirkon sisällä kasvamaan aina lopulliseen räjähdyspisteeseen saakka.

      • 5plus5

        Auvinen on 51 v vanha. Jos valittaisiin, niin olisi piikki kirkon lihassa pitkälti yli kymmenen vuoden ajan. Haluaisin todellakin nähdä ja kuulla minkälainen älämölöö Auvisen valinnasta syntyisi.

        Tämä on varmaan konservatiivien viimeinen mahdollisuus yrittää laittaa liberaaleille kampoihin. Itsekin varmaan sen tiedostavat ja tulevat laittamaan kaiken peliin, jotta oma ratsu voittaisi.


    • r7odd

      Naisehdokkaan valinta arkkipiispaksi voisi olla liikaa kirkon konservatiiveille, ja johtaa kirkosta eroamisiin.

      • fyjhj

        Ja Heli Inkinen, paitsi että on nainen, kannattaa vielä homoliittoja.

        Ei sitä tiedä vaikka konservatiiveille kelpaisi arkkipiispaksi nainenkin, jos hän olisi äärikonservatiivi?


    • Vikström_vahvoilla

      Arvaan, että seuraava arkkipiispa on Björn Vikström. Hän on maltillinen ja helppo valinta. Valinta tuskin tulee mitään suurempaa eroaaltoa aiheuttamaan. Auvinen viidesläisenä on liian pienen piirin ehdokas, jotta tulisi valituksi. Kantola voisi olla kirkon kannalta hyvä valinta, hän saattaisi kyetä parhaiten uudistamaan kirkkoa.

      • Järkeä_valintaan

        En ymmärrä miten Ilkka Kantola voi olla ehdokkaana. On käyttäytynyt niin kunnioittamattomasti sekä kirkkoa että ex-vaimoaan kohtaan. Kun Kantola erosi vaimostaan (ja pappi-virastaan, oli löytänyt uuden naisen), niin hän selitti, että kuinka koko kirkon johto olisi pitänyt pysähtyä ja rukoilla hänen puolesta. Hän oli sitä mieltä, että HÄN on kyllä antanut niin paljon kirkolle ("Olin ainoa aikuinen kokoukshuoneessa"), joten näin olisi pitänyt toimia. Kaikki muut tehtävät olisivat saaneet seistä. Ei mitään pieniä vaatimuksia. Ei sellaista riskiä voi ottaa, että valitsee tällaista henkilöä arkkipiispaksi. Se tietäisi ongelmia.


      • Kantolan_napa

        Kantolahan kuulostaa ihan tavalliselta narsistilta.


    • jänis.kevennys

      Toiselle kierrokselle mennään melko varmasti. Eka veikkaus toiselle kierrokselle voisi olla Vikström vs Inkinen. Toisaalta liberaalien äänen jakaantuvat ja hajaantuvat neljän ehdokkaan kesken, joka tarjoaa konservatiiviselle Auviselle mahdollisuuden toiselle kierrokselle. Jos Auvinen onnistuisi pääsemään toiselle kierrokselle häntä vastassa olisi joko Vikström tai Inkinen. Jos toisella kierroksella olisi Auvinen vs Vikström, niin Vikström veisi selvän voiton. Jos taas toisella kierroksella olisi Auvinen vs Inkinen, niin Auvisella voisi olla hyvätkin mahdollisuudet päästä valituksi.

    • 112233445566778899

      Eikö Luomalla sitten ole mahdollisuuksia? Hänhän on vähän samanlainen joka puolelle kumartaja ja tyhjänpuhuja kuin nykyinen arkkipiispakin, ja on vieläpä nykyään piispa. Taitaa lisäksi olla Pohjanmaalta lähtöisin, eli voi jossain määrin vedota niihinkin piireihin. Kannattaa tosin homoliittoja.

    • ututyr
    • Veikkailee

      Vikström on piispojen sukua, isä arkkipiispa ja setä piispa. Mutta onko Björnillä tarpeeksi karismaa ja pyrkiikö arkkipiispaksi, koska niin hänen kuuluu. Ei vaikuta oikein kirkon tulevalta päämieheltä. Luomalla jotenkin tuntuu olevan enemmän pyrkyä. Vaikea sanoa mikä ehdokkaiden suosio on kirkon sisällä. Se on kuitenkin ratkaisevaa, ei yleinen mielipide.

      • se-karisma

        Nykyisellä arkkipiispalla on karismaa suunnilleen yhtä paljon kuin kasalla halkoja. Tuskin se siitä jää kiinni Vikströmin kohdalla.


    • lasi.katto

      Tänään luin jostain uutisen, jonka mukaan Suomen kirkko on selvästi jäljessä muista pohjoismaisista mitä tulee naisten pääsyyn kirkon korkeisiin virkoihin.

    • Erj

      Itse pidän todennäköisenä, että Luoma on toisella kierroksella, jos sellainen tulee. Auvisen mahdollisuuksista en tiedä.

    • eroaminen-nousussa

      Liekö sattumaa, että nyt kun ehdokkaat on lyöty lukkoon ja aiheesta uutisoitu, kirkosta eroaminen on heti nousussa. Pari viime päivää yli 200 eroa/päivä.

    • Näinsemeneekin

      Kirkkoa ei liberaalit kannattele,homoliittojen hyväksynnän jälkeen kirkko repeää ja eroja on paljon ,tämä on faktaa.
      Jumalaa ja raamattua ei piispanvaalit muuta suuntaa eikä toiseen ,mutta vuoden sisällä tapahtuu se kauemminkin tiedossa ollut asia että kirkosta eroaa aktiiviseurakuntalaiset ja ne työntekijät jotka uskovat raamattuun .
      Monelle tämä asia on yhdentekevä muuten mutta mielipide tietysti löytyy vaikkei olis kirkon jäsenkään

      • chgjlh

        Kirkkoa kannattelevat taloudellisesti sen uskonnon ja varsinkin kirkon suhteen välinpitämättömät tapajäsenet, jotka ovat keskimäärin melko liberaaleja.


    • nnnnnnnnnnnnnnnnnn

      Luoma ja Vikström, kaikista varmimmat ehdokkaat, ovat sen ikäisiä, että eläkkeelle on vielä kymmenen vuotta. Se on iso riski kirkolle, koska jos valituksi tulee kansan inhokki, sen kanssa pitää kärvistellä pitkään.

      • tyhjänpuhujia

        Kärvistellä? Arkkipiispa ei voi vaikuttaa yhtään mihinkään, mikä koskee kansaa. Ihan sama, kuka valitaan.


      • Luomassa_mielikuvaa

        Ei siihen valintaan liity mitään riskiä kansalaisen kannalta mutta kirkon kannalta esimerkiksi Auvinen olisi selkeä riski. Ei arkkipiispa mitään ihmeitä voikaan vaikuttaa kirkon päätöksiin mutta keulakuvana vaikuttaa lausunnoillaan mielikuvaan kirkosta.


      • imaginaryman
        Luomassa_mielikuvaa kirjoitti:

        Ei siihen valintaan liity mitään riskiä kansalaisen kannalta mutta kirkon kannalta esimerkiksi Auvinen olisi selkeä riski. Ei arkkipiispa mitään ihmeitä voikaan vaikuttaa kirkon päätöksiin mutta keulakuvana vaikuttaa lausunnoillaan mielikuvaan kirkosta.

        Vaikuttaa mielikuvaan, mutta ei mihinkään todelliseen


      • nnnnnnnnnnnnnnnnnn
        tyhjänpuhujia kirjoitti:

        Kärvistellä? Arkkipiispa ei voi vaikuttaa yhtään mihinkään, mikä koskee kansaa. Ihan sama, kuka valitaan.

        Siis kirkon pitää kärvistellä, jos se valitsee huonon pomon. Vähän niin kuin se on nykyisenkin arkkipiispan kohdalla joutunut kärvistelemään.

        Suurimmalle osalle kansasta on tietysti ihan sama, mikä pelle tätä sirkusta johtaa.


      • hämmästys

        Onko kirkossa muka hyviäkin johtajia?????


      • no-jaa

        Kirkon kannalta hyvä johtaja on sellainen, joka on hiljaa eikä aiheuta eroja. Nykyinen arkkipiispa on tähän nähden epäonnistunut tehtävässään täydellisesti.


    • STT-kysely

      "Arkkipiispaehdokkaat täysin eri linjoilla samaa sukupuolta olevien avioliitosta – toimisiko kirkossa kaksi rinnakkaista opetustapaa?"

      https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/arkkipiispaehdokkaat-taysin-eri-linjoilla-samaa-sukupuolta-olevien-avioliitosta-toimisiko-kirkossa-kaksi-rinnakkaista-opetustapaa/6690450

      Summattuna: Ilkka Kantola ja Heli Inkinen sanovat hyväksyvänsä homoliitot. Ville Auvinen vastustaa niitä. Nykyiset piispat Björn Vikström ja Tapio Luoma eivät osaa tai uskalla ilmaista näkemystään suoraan.

      • täyttä-saastaa

        "Kaikki ihmiset ovat Jumalan luomina yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kirkon tulisi hyväksyä esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitot, katsoo Auvinen."

        Onko maailmassa tekopyhempää porukkaa kuin kristityt? Puhuvat yhdessä virkkeessä yhtä ja heti seuraavassa toista.


    • Naisäänestäjät

      Muuten: kuinka moni äänioikeutetuista on nainen? Eli onko Inkisellä mahdollisuuksia? Vihervasemmistolainen nainen kirkon johdossa voisi nostattaa erolukemat ennätystasolle.

    • fgfghj

      Veikkaan, että Luoma on paras jatkamaan Mäkisen hajuttomalla ja mauttomalla toisaalta/toisaalta linjalla, ja tulee siksi valituksi arkkipiispaksi.

    • Minä ehdotan maailman parasta piispaa, Teemu Laajasaloa arkkipiispaksi.

      Siinä on mies paikallaan.

      Sopivan upea, muttei liian pramea.

      • 878787878

        Ei taida Teemu ehtiä, oman peilikuvan ihailu vie jo nyt ihan liikaa aikaa Helsingin piispanviran hoitamiselta.


    • muistuttelen
      • hohhoijakkaa

        Aikuiset ihmiset väittelevät siitä, mitä toiset aikuiset saavat ja eivät saa tehdä pissavärkeillään. Upeaa vastinetta kirkollisveroille.


    • Erj

      Itse veikkaan, jos toiselle kierrokselle mennään, että Luoma ja Vikström ovat siinä. Ruotsinkielisillä on todennäköisesti haluja saada "oma mies" arkkipiispaksi.

    • tyuih

      Hiippakunnat (hippakunnat)voivat antaa itsenäisesti toisistaan poikeavia rangaistuksia homopareja vihkineille papeille.

      Miksi ei sitten hiippakunnat voisi myös kukin erikseen päättää kannastaan homoparien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen?

    • 8576

      Seuraavan arkkippispan kunnia on luotsata kirkko alle kahden kolmasosan väestöosuuteen.

      • homma.etenee

        Seuraavan arkkipiispan aikana on paljon mahdollista että kasteosuus tulee laskemaan alle 50 prosentin.


    • hjkhps

      Aika tyhjänpäiväinen juttu A-studiossa arkkipiispanvaalista. Ei mitään uutta sellaiselle, joka vähänkään seuraa kirkon touhuja.

      Taas oli Raamatulla päähän lyöntiä. Se on niin kiva etsiä ja tulkita Raamatusta sellaisia kohtia, jotka tukevat omaa muuten muotoutunutta kantaa asiassa kuin asiassa. Raamatun lukeminen on aina pakostakin tulkintaa, ja ne tulkinnat ovat aikojen kuluessa koko ajan muuttuneet. Nämä jotka korostavat Raamatun Jumalan sanan muuttumattomuutta ovat ihan kuutamolla. Eivät hekään kaikkea hyväksy mitä Raamatussa sanotaan ja hyväksytään.

      Heidän mielestään vain Raamatuntulkinnan tulee edetä HEIDÄN määräämäänsä tahtia.

      Aika monta kertaa on mainittu demokratia tässä vaalitaistelussa, niin tässäkin ohjelmassa. Sitä demokratiaakin tuntuu olevan kirkon piirissä monenlaista, eri ihmisille se merkitsee aika erilaisia asioita.

    • Erj

      Nyt kun veikkaukseni on käynyt toteen, niin luulen, että tiukka kisa tulee. Luomalla saattaa
      olla ehkä hitunen lyöntiasema.

    • Luoma-tai-Vikström

      Arkkipiispanvaali toiselle kierrokselle – Tapio Luoma ja Björn Vikström vastakkain

      https://yle.fi/uutiset/3-10065359

      Maaliskuun 1. päivä selviää uuden kirkostaerottajan nimi. Todennäköisesti se on homoja vihaava Tapio Luoma.

    • PrimusInterPares

      Veikkailin 28.11. Luomaa ja Vikströmiä ja näistä kahdesta näköjään valitaan. Varsin helppo ja riskitön ratkaisu kirkolle, molemmat jo piispoja. Luoma 12 %-yks. enemmän ääniä ensimmäisellä kierroksella keränneenä on selvässä etulyöntiasemassa. Tuskin tämän valinnan takia mikään muuttuu, valitaan sitten kumpi vain.
      Kirkosta eroamisten kannalta Auvinen olisi voinut olla ihan Räsäsen tasoinen jackpot.

    • hjkhps

      Luoma saattaisi olla parempi vapareiden kannalta. Häneltä voisi kenties odottaa sellaisia lausuntoja, jotka (Luoman omaksi kummastukseksi), karkottaisivat liberaaleja jäseniä kirkosta.

      Mutta näyttäisi toinen kierros jakavan kirkon melko lailla keskeltä kahtia. Ihan kuin se ei olisi jo muutenkin tarpeeksi jakautunut eri leireihin, jotka eivät juuri tule toimeen keskenään. Kyräily kirkossa eri leirien välillä jatkuu, ja ilmeisesti pahenee.

      • Änkyröitä

        Oliko tässä mukana ketään muuta oikein konservatiivista kuin Auvinen? Auvisen kannatus jäi aika pieneksi. Voiko tästä päätellä, että konservatiivien määrä on aika pieni mutta äänekäs?


    • nuoripohtija

      Kun täällä näkee paljon syvää kriittisyyttä kirkkoa ja sen henkilöstöä kohtaan, olisi kiva tietää eräs asia. Ymmärrän ja kunnioitan jokaisen mielipidettä, mutta miten te täällä? Jotenkin tuntuu, että joissain kohdissa näkee ääretöntä vihaa esim. näitä arkkipiispaehdokkaita kohtaan. Ymmärrättekö heitä ihmisinä ja sallitteko heidän olla sellaisia, mitä he ovat? Toivon, että kaikista muutoksista huolimatta kaikki ymmärtäisimme toisiamme ja antaisimme toisten toimia miten kukin haluaa. Jossain päin maailmaa on tapahtunut jo väkivaltaisuuksia uskovien ja ei-uskovien välillä. Toivon että meillä Suomessa ymmärretään kaikkia...

      • hdgsjkf23

        "Jossain päin maailmaa on tapahtunut jo väkivaltaisuuksia uskovien ja ei-uskovien välillä."

        Euroopassa käytiin 30-vuotinen sota katolisten ja protestanttien välillä. Ehdotan, että jatkat pohdintaa.


      • miksnäin

        Mikäs olisi sinun oma mielipide? Harmi, kun täällä joku yrittää kohteliaasti kysyä jotain, niin vastaus on usein hyvin aggressiivinen.


      • hdgsjkf23

        Mitä on aloituksesi "ääretön viha?" Miten se ilmenee?

        Ja mitä agressiivista on siinä, että eri uskonnot/lahkot sotivat keskenään. Se on historiallinen fakta.


      • jhjhjy65
        miksnäin kirjoitti:

        Mikäs olisi sinun oma mielipide? Harmi, kun täällä joku yrittää kohteliaasti kysyä jotain, niin vastaus on usein hyvin aggressiivinen.

        "joissain kohdissa näkee ääretöntä vihaa"

        Kohteliaisuus on sinun kommenteista kaukana. Valehteleminen ei todellanaan ole keoteliasta.


    • omituiset.olympialaiset

      Äänestysprosentti surkea, alle 50.

      Luoma sai eniten ääniä 259 kpl, joka vastasi 38% annetuista äänistä. Ääniä olisi siis annettu kaikkiaan n 681 kpl.

      Äänioikeutettujen määräksi ilmoitetaan 1525. 38% 1525:stä on noin 580. Näin ollen toisen kierroksen lopputulosta on vaikeaa ennakoida ensimmäisen kierroksen tuloksen perusteella

      Vai onko siellä osalla vähemmän kuin yksi ääni. Muistelisin nähneeni jossain mediassa joitain murto-osaääniä muutamalla ehdokkaalla.

      Joopa, joo. Näinhän se onkin, että arkkihiippakunnan äänet jaetaan kolmella. No eipä yllätä, että kirkolla on tässäKIN vaalissa kummallinen ja sekava systeemi.

      Kirkon oman nettisivun mukaan 1530 äänioikeutettua, joista äänensä, tai sen murto-osan, antoi 1420. Äänestysprosentti on siis 92,8. No, on siinä vielä 110 nukkuvaa, jotka voivat ratkaista tiukan toisen kierroksen tuloksen. Eli junttamaan vaan ehdokkaat ja heidän kannattajansa.

      Outoa, että Metrolehden mukaan äänioikeutettuja on 1525. Vai vaihteleeko sekin arkkipiispanvaalista toiseen. Ilmeisesti, kun äänioikeus on sidottu mm. tiettyyn kirkolliseen virkaan. Ja kyseisten viran haltijoiden määrä saattaa, vaihdella, ja luonnollisesti vaihteleekin.

      • Naurettava_prosentti

        Kirkko itse valittaa aina, että älkää erotko kirkosta, koska eronneina ette voi vaikuttaa kirkon asioihin seurakuntavaaleissa. Mutta kuitenkaan edes arkkipiispanvaalissa harvat ja valitut äänioikeutetut eivät äänestä. Kirkon asiat eivät kiinnosta edes sen itsensä edustajia, miksi sitten rivijäseniä?


      • Lettheworstmanwin

        Ketä kiinnostaa vaikuttaa kirkon asioihin? Olisi oikeitakin asioita työn alla.


    • jhjhj6
      • vaalipäivä-käsillä

        Huomenna se sitten selviää. Kirkon alamäkeen ei valinta kuitenkaan vaikuta kuin korkeintan jyrkentävästi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe