Muovimatto aiheuttaa sisäilmaoireita

ruttokämpät

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/164094-kaislakadun-koulujen-sisailmaa-tutkittu-syksyn-ajan-oireiluja-aiheuttanee-muovimatto

Tämä lienee syynä myös monissa asunnoissa selittämätttömiin hengitys- ja iho-oireisiin, mutta isännöitsijät/vuokranantajat eivät halua terveystarkastajan suosituksista huolimatta asiaa selvittää saati korjata.

Tietyt muovimatot alkavat sopivissa olosuhteissa erittää huoneilmaan myrkyllistä kemikaalia joka aiheuttaa aivan samanlaisia oireita kuin home ja on selvitettävissä yksinkertaisella mittauksella jonka järjestäminen on vuokranantajan vastuulla. Kustannusten pelosta tätä ei kuitenkaan yleensä tehdä ja helpompi onkin vaihtaa vuokralaista ja toivoa että tämä ei olisi niin "herkkänenäinen".

Tämä sattui omalle kohdallenikin taannoin ja oireet loppuivat heti kun muutimme asunnosta pois. Terveystarkastaja suositti isännöitsijälle että asunnossa tehtäisiin juuri ko. kemikaalin paljastava testi koska hometta sieltä ei löytynyt, mutta asunto laitettiinkin heti uudestaan hakuun asiaa tutkimatta. Että sellaista huolenkantoa asukkaiden terveydestä...

23

5280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myrkkymattoko

      Oliko asunnossasi uusi vai useita vuosia vanha matto? Tehdäänkö mittaus huoneilmasta vai otetaanko matosta näytepala?

      • 6C_

        Huoneilmasta se tehdään, tai olisi pitänyt tehdä. Ei olisi ollut kummoinen tutkimus mutta isännöitsijä ei halunnut siihen lähteä koska se olisi saattanut johtaa koko huoneiston ja muidenkin huoneistojen lattiapintojen täysremonttiin.
        Ongelma tulee usein kun laminaatti asennetaan muovimaton päälle mattoa poistamatta ja muovimaton liima alkaa reagoida kosteuden tms. takia.
        Asia korjataan ottamalla lattiat betonille ja puhdistamalla pohja hyvin. Sen jälkeen betonilattian päälle levitetään lasimaiseksi kovettuva kaasuja läpäisemätön pinnoite, ettei betoniin imeytynyt myrkkykemikaali pääse enää haihtumaan huoneilmaan. Tasoite ja uusi laminaatti päälle ja homma on bueno.
        Iso homma ja sen takia isännöitsijät juuri riskeeraavat asukkaiden terveyttä tietäen että kaikki ihmiset eivät välttämättä reagoi kemikaaliin samalla tavalla.
        Kun seuraava asukas ei tunnista oireita eikä valita mistään niin tehdään johtopäätös että asia on kunnossa ja edellinen asukas oli hullu...


    • väärinasennettu

      Itseasiassa muovimatto ei yksinään aiheuta tätä sisäilmaoireita, vaan sisäilmaoireita aiheuttaa ns väärin asennettu muovimatto, eli lattiavalut on olleet vielä ns märät, tai lattiatasoitteet eivät ole vielä ihan kuivia olleet, kun päälle on muovimatto liimoineen laitettu. Jolloin seuraksena on se että lattiatasoite, lattia, muovimaton liima alkavat ns "käymään" /kiehumaan ja erittävät ilmaan myrkyllisiä yhdisteitä vähän niinkuin home. Mutta tätähän asiaa eivät "tunnu" tietävän rakennusinsinöörit, rakennusvalvojat, tai eivät halua tietää edes.

      • näitäkinon

        Uudessa rakennuksessa ymmärrettävää, mutta miksi ongelmaa ilmenee myös remontoiduissa kohteissa, joissa vanha matto on poistettu ja laitettu uusi matto tilalle?


    • jätemuovia

      Kepun Vanhanen jakoi vaalikiimassa muovisankkoja pitkin Suomea ihmisille ja monet liikkeiden kekkerit aloitetaan muovisankkoja jakamalla,tämäkin homma pitäisi kieltää,koska jäteongelmahan siitäkin vain lisääntyy.

    • Kokemustaon

      Vuokrakämpässä on hyvä kun vuokralainen vaan muuttaa pois. Ei ne seuraavat oireile kuitenkaan. Yhtiössä on ollut matot 20 vuotta, niin varmaan kukaan lähde niitä tutkimaan kun muut eivät ole oireilleet. Kaikenlaiset tutkimukset pudottavat asunnon arvoa ja jokainen asiantuntija on erimieltä.

    • KUINKA

      KASAPANOS ON JOSKUS OLLU KÄYTÖSSÄ TOISESSA MAALIMANSOVASSA. MUTTA EI SE LIITY NÄIHIN LATTIJAMATTOIHIN MITENKÄÄN. MUTTA SILTI SIITÄ HALUVAN KIRJOTTAA KUN ON MIELENKIINTOSIJA NÄMÄ TÄMMÖSET AIHEET. ITE LUVEN PALJO SOTAHISTORIJAA NIINKUN KORKKAREITA JA MUITA TEKS VILLERIJÄ KANSA.

      • Anonyymi

        Älä juo niitä molotovin koktaileja. Vaihda välillä monopoliin.
        Ja lue vaan sitä Hevos tyttö-lehteä.


    • freonia

      Useissa kohteissa juuri maton kiinnitysliima on se suurin myrkynlevittäjä,eipäs EU ole tähän puuttunut,vaan esimerkiksi mansikan oikea koko ja kurkun suoruus on tärkeämpi asia.

    • matonimijä

      Muovimatosta tulee ongelmia vain silloin, jos sitä imee pitkiä aikoja. Tällöin sylki liuottaa matosta kemikaaleja. Eli älkää imeskelkö muovimattoja, tai tulee sairaus.

    • ciyu

      Ongelma on 60-70 luvuilla käytetyissä muovimatoissa ja ilmenee usein kun sen päälle asennetaan laminaatti.
      Sopivissa olosuhteissa maton materiaalissa/liimassa käynnistyy reaktio joka tuottaa huoneilmaan kemikaalia jonka aiheuttamat oireet vastaavat lähes täysin homeoireita.
      Uudemmissa materiaaleissa ongelmia ilmenee mikäli ne on asennettu kostealle pohjalle, esim. kiireellä rakennetussa talossa ei malteta kunnolla kuivattaa lattiabetonia vaan asennetaan muovimatto kostean betonin päälle.
      Jos isännöitsijät tämän myöntäisivät niin kalliiksihan se tulisi, helpompi ja halvempi on vaan antaa vuokralaisten vaihtua.

      • tästäsyystä

        tätä ongelmaa esiintyy muovimattojen kanssa siinä tilanteessa. Kun rakentajalla on ollut kiire ja urakka on painut päälle eli muovimaton kiinnitysliima on vedetty märän/kostean lattian päälle että lattivalu ja lattia tasoite ei ole täysin ehtinyt kuivua. Jolloin käy tämä ilmiö että muovimaton kiinnitysliima alkaa ns "käymään" muovimaton ja lattian välissä ja erittää ilmaan myrkkyjä. Että monesti ihmetellään uusissa asunnoissakin sisäilman ongelmia ja nämä ongelmat johtuu aivan tästä syystä että urakoitsija on hätiköinyt ja vetänyt märän päälle liiman ja muovimaton ja tuumivat kyllä se siellä maton alla kuivuu. Samanhan se on näissä ns "homekorjauksissa" että joissakin paikoissa korjaukset tehdään tyyliin vedetään homeen päälle uusi maali ja kielletään ongelma ei täällä mitään vikaa ole


    • Muovimies

      Muovitalo kestää isältä pojalle. Muovissa on tulevaisuus. Ellikin höperehtää puutalojen kanssa. Tekisivät muovitalon niin olisi hyvä ja kestävä.

    • kuka-tietää

      Syy saattaa tulla suoraan ikkunasta. Ulkoilmassa on monia myrkkyjä jotka reagoivat muovin kanssa.Lisäksi on joukko puolueväkeä joka ei tiedä tästä maailmasta mitään mutta on mukana päättämässä kaikesta. Mukaanlukien vihreät.Ulkoilman liuottimet ovat ikuisuusasia jota ei ilmanlaatumittauksissa mitata. Niinpä yritykset voivat vapaasti levittää niitä ympäristöön. Ne joilla on hajuaisti,haistavat myrkyt mutta useammat eivät huomaa mitään eläessään. Hautajaisten jälkeen ongelma poistuu .

    • jotaintehtävä

      Nuo ulkoilman myrkyt johtuvat erityisesti nuista yli lentävistä suihkukoneista jotka kylvävät semmosta valkosta kaasua, joka putoaa nopeasti maahan ja joutuu huonosti rakennettujen talojen sisäilmaan ja sitten se reakoipi asukkaitten hengityselimiin ja ihon haavoihin haitallisesti.

    • Muovimies

      Muovia taloon ja pidot paranee. Muovi on ympäristöystävällinen ja ekolokinen vaihtoehto. Muovi kestää ja suojelee ympäristöä.

    • Muovimies

      Muovilla voi myös lämmittää. Takassa palaa muovi iloisesti ja kepeästi. Tuottaa lämpöenerkiaaa mukavasti ja syttyy hyvin kun pensalla sytyttää.

    • huuveri
    • susitasakatot

      Muovilla on tuhottu valtava määrä kiinteistöjä tekemällä rakennuksista suorastaan pulloja ja sitten erilaisten puhaltimien "ilmastointi" voimalla yritetään saada sisäilmaa paremmaksi. Erään ruotsalaistutkimuksen mukaan talon ylläpitokustannukset nousivat sen jälkeen,kun talosta tehtiin liian tiivis,koska pakollinen ilmastointi lisäsi kuluja. Varmaan muovituksenkin aiheuttamat laskut kiinteistöille ohittavat asbestin aiheuttamat kulut

    • Remonttiseppä

      Ihan turhaa pelottelua. Ite laitoin seinään eristeiden molemmin puolin kunnon muovit, niin ei mene kosteus rakenteisiin. Ja hyvä tuli.

      • prööööt

        Tuli varmasti. Hyvä sieniviljelmä tuli.


    • Anonyymi

      Tätä se on kun mielenterveydessä säästetään, turha täällä käydä mitään asiallista keskustelua. Itse pitää tietää nämä asiat ja jättää pöhlöt nauttimaan muoveistaan. Luottiko joku vielä rakentamiseen, heh heh..

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 97
      1824
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1815
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1804
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1340
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1300
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1276
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1271
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe