Uskonnon lukitsema järki

Todellisen maailman menoa seuraavat pistivät varmaan eilen merkille, että Suomessa jaettiin kirjallisuuden Finlandia-palkinto, jonka tänä vuonna sai Juha Hurmeen Niemi.

Luin tämän kirjan jo heti sen ilmestyttyä, koska Juha Hurme on yksi loisteliammista älyköistä maassamme. Ammatiltaan hän on tällä hetkellä teatteriohjaaja, ja koulutukseltaan biologi.

Finlandia-palkittu Niemi on uljas lukukokemus, jossa käydään läpi maailmanhistoria alkuräjähdyksestä 1800-luvun alkuun ja erääseen niemeen, joka nykyisin tunnetaan Suomena.

Jokaisella sivulla ja lähes jokaisessa lauseessa suupielet vääntyvät hymyyn ja päähän pukkaa ajatusta toisensa perään, eli taikauskoiselle tämä voi olla raskas lukukokemus, kun koko maailmankuva möyhitään perusteellisesti, mutta suositan silti.

Kirjassa on hienosti kerrottu maailmankaikkeuden historia, Suomen historia ja oma historiamme ihmisenä ja sieltä tietenkin tulee esiin selkeä tosiasia, että meidän historiaamme ja ajatteluamme lukitsi vuosisatojen ja jopa vuosituhansien ajan uskonto, tuo ajattelun kahlitsija ja järjen pahin vihollinen.

Olemme käyneet Kuussa, keksineet lääkkeet kauheisiin sairauksiin, voimme lähettää viestejä toiselle puolelle planeettaa reaaliajassa yms, mutta ajatelkaas, että vain muutama sata vuotta sitten ihmisen teknologisen osaamisen huippu oli kirkkourut.

Kun Suomessakin 1700-luvulla kuoli noin 9000 ihmistä vuodessa isorokkoon, niin suomalaisten älyköiden ja maamme viisaimpien ihmisten aika meni siihen, kun he miettivät, että miten kirkkourut saataisiin vielä paremmiksi. Ei heitä kiinnostanut isorokko.

Päättäjien aika meni vaikka siihen, kun he miettivät, että miten konstikasta urkujen soitto saa olla, että se ei häiritsisi seurakuntalaisia tai aiheuttaisi heille vääriä tuntemuksia. Ja samaan aikaan tuhannet suomalaiset kuolivat kauheisiin sairauksiin, mutta urkujen soittotapa oli paljon tärkeämpi aihe pohdiskella, koska sairaudethan olivat ansiota synnistä, niin ei siihen kannattanut ajatuksia uhrata. Jospa oikea urkujen soittotapa saisi kuulijalle vähemmän syntisiä ajatuksia mieleen, niin sitä kautta päästäisiin eroon sairauksistakin.

Hurmeen kirjassa saavat kylmään kyytiä niin evoluutioteorian kieltäjät kuin ilmastonmuutosdenialistitkin, eli sellaiselle lahkolle, joka kieltää evoluution, elämä muuttuu taas hiukan tukalammaksi, kun heidän väärä valintansa osoitetaan loistavilla faktoilla ja toki huumorilla höystettynä. No enpä toisaalta ajattele, että tämä adventtikirkkoa mitenkään hetkauttaisi, koska eipä taida siellä montaa jäsentä olla, jotka Finlandia-palkinnon saanutta kirjaa edes lukisivat.

Aamulehden kirja-arvostelija arvostelussaan ilmoittikin, että kirja pitäisi saada peruskoulun opetusohjelmaan mitä pikimmiten!

27

302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nostetta tälle.

    • Omaan kirjastoon opuksia oli ostettu eilisen jälkeen 45 kappaletta, joista on nyt 95 varausta. Veikkaan että illalla varauksia on jo satoja.

      Joten tieto ja sivistys kiinnostaa ihmisiä, vaikka välillä voi maailman menosta muurakin päätellä.

      • Täällä meidän suunnalla on kirjastoissa tilanne tämä:

        Varauksia 1857, kappaleita 300


      • v.aari kirjoitti:

        Täällä meidän suunnalla on kirjastoissa tilanne tämä:

        Varauksia 1857, kappaleita 300

        >> Varauksia 1857, kappaleita 300 >>

        Loistavaa! Sivistys voittaa aina taikauskon ja sen tulee vielä adventtikirkkokin karmaisevalla tavalla huomaamaan, kun Ted Wilsonin huuruinen visio nuoren maan kreationismin voitollisuudesta alkaa osoittaa todellisia karvojaan.

        Ainoa asia mikä tulee tapahtumaan on se, että sekä adventisteja että adventtikirkkoa alkaa jokainen järkevä yhteisö karttamaan kuin spitaalisia. Kukaan ei halua olla heidän kanssaan tekemisissä, ennen kuin he ottavat todellisuuden vakavasti, mutta siinähän kuolevat pois. Ei tule kukaan kaipaamaan.

        Oma kirjasto oli jo aamupäivällä ostanut 30 nidettä lisää ja varaukset olivat kivunneet 300 paremmalle puolelle.


    • ateismin.lukko

      Pienet on bushmannin ympyrät, joissa hän pyörii, eikä hoksaa alastomuuttaan edelleenkään.
      Mutta, eihän sitä enempiä voi odottaa, kun on niin adventismiin orjuuttanut itsensä ja kuluttaa päivänsä tyhjänpäiväisiin.

      • Totuus-esiin

        "Pienet on bushmannin ympyrät,,,,"

        Helvetin paljon pienemmät ympyrät ovat lahkon ja uskontojen orjilla. Heidän elämänsä pyörii yhden väkivaltaisen, murhanhimoisen, sadistisen, psykopaatin mielikuvitusolennon Jahven edessä pyllistelemiseen.
        Se jos mikä vasta on se helvetillisen pieni ympyrä ja oravanpyörä.

        Ne, jotka eivät sitoudu mihinkään uskonnolliseen ajatusmalliin, ovat sen sijaan avarakatseisia ja kiinnostavia ihmisinä.


      • uskonnon.lukko

        "Pienet on bushmannin ympyrät, joissa hän pyörii, eikä hoksaa alastomuuttaan edelleenkään."

        Tuo oli kyllä erinomaisen hyvä kuvaus itsestäsi.


      • Katsopa.nurkkiisi
        Totuus-esiin kirjoitti:

        "Pienet on bushmannin ympyrät,,,,"

        Helvetin paljon pienemmät ympyrät ovat lahkon ja uskontojen orjilla. Heidän elämänsä pyörii yhden väkivaltaisen, murhanhimoisen, sadistisen, psykopaatin mielikuvitusolennon Jahven edessä pyllistelemiseen.
        Se jos mikä vasta on se helvetillisen pieni ympyrä ja oravanpyörä.

        Ne, jotka eivät sitoudu mihinkään uskonnolliseen ajatusmalliin, ovat sen sijaan avarakatseisia ja kiinnostavia ihmisinä.

        Pidä vain pallo itselläsi, ei se uskovaisuuteen sovi. Se on vain ateistisen minimalijärkesi päätelmä.
        Avarakatseisesi typerät yöklubit kertovat juuri järjeköyhyyden kuivista kaivoista.


    • "Mutta, eihän sitä enempiä voi odottaa, kun on niin adventismiin orjuuttanut itsensä ja kuluttaa päivänsä tyhjänpäiväisiin."

      Valistaminen ei koskaan ole turhaa, eikä siihen kulunut aika hukkaan heitettyä. Uskovaiset kun ovat tyypillisiä kusetettuja ja säkki päässä kulkevia poloisia ihmisraunioita. Heitä jos keitä tulee valistaa ja kertoa se totuus lahkoista, joihin ovat herkkänä hetkenään langenneet.

      Lahkojen valtaapitävät ovat juuri sitä varten kouluttaneet itseään lahkonsa kusettajiksi, että he voisivat käyttää kaikin keinoin hyväksi ihmistä, joka on helppoa saalista ja herkkiä uskomaan yhteisön tulkitsemia Raamatun satuja.

      • pyhpy2367236

        Meitä ei teidän valheet hetkauta.


      • tikusta-asiaa

        Typerä valistus- matalaotsaisuutesi ei kuulu elämään. Mutta voithan sinä adventistikahleessasi kipristellä vuodesta toiseen. Viisasta se ei ole, mutta eihän teidän elämällä ole muunlaisia virikkeitä.
        Pitää vain tässä käydä teitä matalaotsaisia bushmannia ja sinua hieman tikulla tökkimässä kylkeen.
        Mutta, maailman herra kusettaa teitä poloisia mennen tullen ja hyppyyttää vaikka tässä adventismin- orjuudessanne ajasta toiseen. Se vasta on vähä älysyyttä kerrassaan.


    • Exap

      KANNANOTTO 30.11.2017

      Suomalaisuuden Liiton Ilmari Rostila: Finlandia-voittajan puheenvuoro
      tekee surulliseksi


      Suomalaisuuden Liiton vuodelle 2018 valittu puheenjohtaja,
      emeritusprofessori* Ilmari Rostila* kummastelee tämän vuotisen
      kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja *Juha Hurmeen *sananvalintoja
      Finlandia-palkinnonjakotilaisuudessa. Juha Hurme puhui kiitospuheensa
      lopussa jonkin sanan ruotsia. Tämän jälkeen hän kohdisti sanansa niille ?
      ruotsia osaamattomille ? jotka eivät sanottua ymmärtäneet, ja lausui
      suomeksi seuraavaa: ?Opetelkaa ruotsia. Juntit.? Puhe ilmaisi Rostilan
      mukaan selvää ylenkatsetta suomenkielistä yleisöä kohtaan.


      "Tiedämme, että ruotsin kielen osaaminen ei ole sivistyksen tae", jatkaa
      Suomalaisuuden Liiton Rostila. "Tästä asiasta käytävään keskusteluun ei
      olisi kuitenkaan tarvinnut käyttää tätä juhlavaa hetkeä ja tilannetta.
      Suomenkielisiä loukkaava puhe tekee surulliseksi. Suomessa vaikuttaa
      edelleen olevan voimassa kanta, jonka mukaan ruotsin kielen osaaminen
      kuuluu välttämättömänä yleissivistykseen. Tällainen ajatus on
      vanhakantainen ja väärä", toteaa Rostila.


      Professori Rostila katsoo, että "suomenkielisten yleissivistykseen kuuluvat
      äidinkieli, oman historian ja kulttuurin tunteminen sekä universaalit
      oppiaineet. Matematiikkaa opiskellaan kaikilla maailman kielillä. Asiamme
      vaatii edelleen yhteistä toimintaa".



      Ilmari Rostila
      Suomalaisuuden Liiton 1. varapuheenjohtaja (vuodelle 2018 valittu
      puheenjohtaja)

      No comments, sanoopi Exap. Mutta tässä toinen kommentti tästä alyköstäsi:

      "Juha Hurmeen arrogantti käytös juhlatilanteessa ja sen jälkeen kertoo oleellisen hänestä itsestään ja myös niistä, jotka ovat hänet nostaneet poliittisesti korrektin tiedostamisen ja suomenruotsalaisen kulttuurinäkemyksen johtotähdeksi.
      Ehkä on ihan aiheellista olla huolissaan suomenruotsalaisuuden tulevaisuudesta, jos sen korkeimman älyllisyyden oleva ilmentymä on Juha Hurme & poliittinen agenda co.

      Valitettavasti Hurmeen poliittisesti värjätyn tilauksen ja tuotoksen valinta kertoo myös itse Finlandia palkinnon nykytilasta jonka alittaminen on jo melkoinen saavutus, joskin myös ilmeinen tavoite ja haaste poliittisesti korrektin nykysuuntauksen valuessa kohti uusia pohjanoteerauksia.

      Poliittinen korrektiuden taudinkuva nykyisessä kulttuuriruumiissa tarkoitta sitä, että pitää halveksua suomen kansaa, suomen kansan kieltä ja kulttuuria - mieluiten kieltää koko suomalaisuuden kansallinen olemassaolo ja sen oikeutus.

      Onhan ruotsalaisen kulttuurin historia, väki ja valta niin suurta ja suomalaisen niin pientä, että herra antaa herra ottaa ja herra rankaisee, se on herrakansan korkeamman olemuksen suhde niin kulttuurittomaan suomenkansaan. Ja kun tätä ideaa noudattaa niin tulee eliitin palkitsemaksi. Itseruoskinta on rock ja palkitsevaa?
      https://www.youtube.com/watch?v=QBlkD1NjtxE"

      • On kovin kummallista, että tuo kommentoija yhdistää Juha Hurmeen roisin satiirin ja poliittisen korrektiuden.

        Jos Juha Hurme olisi oikeasti ruvennut poliittista korrektiutta harjoittamaan, hän olisi poikennut tutuksi tulleesta tyylistään. Hän on jo kauan tölvinyt ja härnännyt särmikäs veitikka silmäkulmassaan. Kaikki eivät siitä pidä, mutta se on kai todettava, ettei tuo kiitospuheen junttiheitto mitään yllättävää ollut.

        Ja korostettakoon, että Hurme ei edusta suomenruotsalaisia ollenkaan.


    • pyhpyh2637263

      Paskan lukeminen ei kiinnosta.

      • JärjenJättiläinen

        Sinä tuskin luet mitään. Osaatko edes lukea? Muutaman lauseen olet oppinut kirjoittamaan.


      • pyhpyh2362736
        JärjenJättiläinen kirjoitti:

        Sinä tuskin luet mitään. Osaatko edes lukea? Muutaman lauseen olet oppinut kirjoittamaan.

        Toistan. Paskan lukeminen ei kiinnosta.


      • Raamatun.tutkijat

        No sitten et lue myöskään Raamattua, koska se se vasta on ehtaa paskaa koko tekele.


      • pyhpyh2367236
        Raamatun.tutkijat kirjoitti:

        No sitten et lue myöskään Raamattua, koska se se vasta on ehtaa paskaa koko tekele.

        Vain sinun päässäsi. Tänäänkin luin Raamattua.


    • On totta, että uskonto voi lukita järjen, mutta niin voi myös ateismi.

      • pyhpy22672

        Väärin. Ateismi kahlehtii ja orjuuttaa ehdoitta.


      • Totuus-esiin

        HöpöHöpö!

        Ateismi nimenomaan avartaa mieltä ja on täydellisesti irtisanoutut kusettavista uskonnoista.

        Uskonnot tavoittelevat AINA toisen omaisuutta ja lahkot ja niiden päättäjät pyrkivät lukitsemaan uskonnon orjan ajatusmaailman yhteisön sisällä vallitseville tiukoille säännöille. Lahkon opeilla ja säännöillä on tarkoituksena orjuuttaa ihmistä ja käyttää kaikin keinoin häntä henkisesti ja taloudellisesti hyväksi.
        USKONNOT ON PASKAA!! KAIKKI!


      • pyhpyh23627637
        Totuus-esiin kirjoitti:

        HöpöHöpö!

        Ateismi nimenomaan avartaa mieltä ja on täydellisesti irtisanoutut kusettavista uskonnoista.

        Uskonnot tavoittelevat AINA toisen omaisuutta ja lahkot ja niiden päättäjät pyrkivät lukitsemaan uskonnon orjan ajatusmaailman yhteisön sisällä vallitseville tiukoille säännöille. Lahkon opeilla ja säännöillä on tarkoituksena orjuuttaa ihmistä ja käyttää kaikin keinoin häntä henkisesti ja taloudellisesti hyväksi.
        USKONNOT ON PASKAA!! KAIKKI!

        Ateismi on emävalhe ja syöpä. AINA. Valheesi ei meitä hetkauta.


    • Ateismi on äärimmilleen vietynä lukkoon lyöty dogmi siinä kuin joku uskontokin. Se estää ihmistä ajattelemasta vapaasti ja estää näkemästä totuuden, vaikka se olisi muille objektiivisemmille tarkkailijoille ilmiselvä. Jumalan kieltäminen on sellainen dogmi, joka estää näkemästä Jumalan luomistyötä ja uskonto on dogmi, joka estää näkemästä Jumalan sellaisena kuin hän todellisuudessa on.

      • No, minä en ainkaan kuulu niihin ateisteihin, jotka kieltävät dogmaattisesti Jumalan olemasssaolon, vaan hyväksyn kyllä objektiiviset todisteet Jumalasta (tai mistä tahansa jumalasta). Yksikään uskova vain ei ole suvainnut sellaisia tarjota, vaikka usein olen pyytänyt. Onko Sinulle siis antaa objektiivisia todisteita Jumalan olemassaolosta?


      • uskovaisen-onni

        Ei ole todisteita jumalasta. Mutta me uskovaiset olemmekin sellaista ihmistyyppiä, joka tykkää kiistellä olemattomista ja on niin nautinnollista vain kiistellä asioista ja oikein tapella ja haukkua niitä, jotka eivät usko jumaliin. Me saamme nautintoa siitä, että voimme väittää olevamme aina oikeassa, vaikka olemmekin väärässä. Voi että se on mukavaa!


      • Michelarkangelo kirjoitti:

        No, minä en ainkaan kuulu niihin ateisteihin, jotka kieltävät dogmaattisesti Jumalan olemasssaolon, vaan hyväksyn kyllä objektiiviset todisteet Jumalasta (tai mistä tahansa jumalasta). Yksikään uskova vain ei ole suvainnut sellaisia tarjota, vaikka usein olen pyytänyt. Onko Sinulle siis antaa objektiivisia todisteita Jumalan olemassaolosta?

        Objektiivinen todistus Jumalan olemassa olosta on ekosysteemi ja sen toimivuus sekä aurinkokunnan rakenne ja sen toimivuus niin että maapallolla on elämää. Sattuma ei selitä näitä asioita eikä sitä, että kaikkeus on syntynyt (tyhjästä ilman älykästä ohjausta ateistien mukaan).


      • unitaari kirjoitti:

        Objektiivinen todistus Jumalan olemassa olosta on ekosysteemi ja sen toimivuus sekä aurinkokunnan rakenne ja sen toimivuus niin että maapallolla on elämää. Sattuma ei selitä näitä asioita eikä sitä, että kaikkeus on syntynyt (tyhjästä ilman älykästä ohjausta ateistien mukaan).

        ”Objektiivinen todistus Jumalan olemassa olosta on ekosysteemi ja sen toimivuus sekä aurinkokunnan rakenne ja sen toimivuus niin että maapallolla on elämää. ”

        Tällaisissa ”jokin on niin monimutkaista, että sen pakko olla luotua” –argumenteissa on se ongelma, että väitteen esittäjän pitäisi osata erottaa suunnittelematon suunnitellusta. Mikä siis olisi niin ei-monimutkaista, että sen ei tarvitsisi olla luotua? Jos et kykene vetämään rajaa luomista vaativan ja sitä ei-vaativan monimutkaisuuden välille, väitteesi on samalla tasolla kuin tv:n pesuainemainokset, joissa luvataan ”50 prosenttia valkoisemmat vaatteet”. Lupaus on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska ei kerrota, että mihin verrattuna 50 prosenttia valkoisemmat vaatteet. Kerran törmäsin hyvään parodioivaan esimerkkiin monimutkaisuusväitteestä: ”Koska kivi on niin kovaa, sen täytyy olla luotua”.

        Ekosysteemi on jatkuvassa muutoksessa, toisille alueille siirtyy uusia lajeja ja vanhoja poistuu, jotkut kuolevat sukupuuttoon, toiset kehittyvät. Missään ei kuitenkaan koskaan ole kyetty havaitsemaan Jumalan vaikutusta asioihin. Ja ihmisen toimet ovat vielä nopeuttaneet ekosysteemien muutosta. Jos Jumalaa tarvitaan ekosysteemin huoltajaksi, luulisi, että hänen ohjauksestaan saataisiin jatkuvasti todisteita, koska kaikkialla ympärillämme ekosysteemi muuttuu ja mukautuu. Vaan ei saada.

        Aurinkokuntia syntyy jatkuvasti ihan yksinkertaisesti painovoiman avulla. Ilmiötä havainnoidaan koko ajan ympäri avaruutta, mutta Jumalan käden vaikutusta ei ole havaittu. Jännä juttu: nykytekniikalla pystytään havaitsemaan yli miljardin valovuoden päässä tapahtuneita protonin tuhannesosan kokoisia muutoksia aika-avaruudessa, mutta kaikkialla koko ajan puuhastelavan Jumalan vaikutusta ei kukaan pysty havainnoimaan.


        ”Sattuma ei selitä näitä asioita eikä sitä, että kaikkeus on syntynyt”

        Ei selitäkään, vaan luonnonlait ja ekosysteemin kohdalla myös luonnonvalinta. Kaikkeuden synnystä ei kaikkea tiedetä, mutta se ei ole mikään syy ottaa selitykseksi aukkojen Jumalaa. Ja sitä paitsi, eihän sattumaa voi poissulkea, vaikka se olisi epätodennäköinen vaihtoehto, niin kauan kuin ei tiedetä kaiken alkusyytä.

        ”(tyhjästä ilman älykästä ohjausta ateistien mukaan).”

        Et viitsisi opetella edes peruskäsitteitä: ateismi on vain ja ainoastaan sitä, ettei usko teistisiin jumaluksiin. Mikään muu ei kuulu ateismiin.

        No, leikitään nyt kuitenkin hetki, että noihin mainitsemiisi asioihin todella tarvittaisiin jokin älykäs ja voimakas tekijä. Sehän ei kuitenkaan millään muotoa todistaisi, että tuo vaadittava tekijä olisi juuri nimenomaisesti se Jumala, johon Sinä uskot. Kaikki mahdolliset luojajumalat ovat tismalleen samalla viivalla: voi olla, että luoja on tanssillaan tuhoava ja luova Shiva, tai egyptiläisten Ptah, tai raamatun Jahve jne. Myös tietoisesti keksityt jumalat, kuten Lentävä Spagettihirviö, olisivat ihan yhtä todennäköisiä ehdokkaita. Mahdollsita olisi myös, että tuo jumala olisi jo kuollut tai poistunut meidän universumistamme. Eli vaikka viestissäsi esittämäsi väitteesi olisivatkin totta, ne todistaisivat vain yleisellä tasolla jonkin jumalan tai jumalankaltaisen olennon olemassaolon, ei sen Jumalan olemassaoloa, johon Sinä uskot.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      452
      2315
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      238
      2076
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1592
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1571
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      53
      1345
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1341
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      151
      1326
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1226
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      68
      1105
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      101
      1069
    Aihe