ETn avaaminen tukisi lasten pääsyä oikeuksiinsa

EsaYlikoskelta

Peruskoulun ja lukion katsomusainekeskustelussa on hyvä muistaa yksi nopea uudistusmahdollisuus oppiainejakoa muuttamatta.

Elämänkatsomustieto (ET) sopii opetussuunnitelmansa perusteella hyvin peruskoulussa ja lukiossa kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi uskonnon rinnalla. Ev.-lut. ja ort. kirkon jäseniksi liitetyille lapsille lailla säädetty kielto opiskella ET:tä on vanhentunutta valtiollista holhousta.

Valinnanmahdollisuuden epääminen ET:n ja uskonnon väliltä on kyseenalainen myös Lapsen oikeuksien sopimuksen valossa, kun ”lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti”. Lapsiahan ovat myös nuoret, ja lukiolaisen kehitystason on katsottu oikeuttavan hänet itse valitsemaan muut kurssivalinnat ja jopa sen, opiskeleeko lukiossa vai ei. Miksi ei katsomusaineen valintaa?

Eivätkä peruskoululaisenkaan huoltajat tarvitse valtiokirkollista holhousta tässä asiassa. Monissa perheissä ET saattaa vastata uskonnonopetusta paremmin perheen katsomuksellista tilannetta, vaikka lasta ei kirkon jäsenyydestä haluttaisikaan erottaa.

ET:n avaaminen kaikille valittavaksi vahvistaisi tämän vielä paikoin vajaakäytössä olevan aineen opetustarjontaa ja siten edistäisi uskonnonvapautta sekä lasten pääsyä oikeuksiinsa kautta maan. Toki muitakin myönteisiä erityistoimia ET:n vajaakäyttöä vähentävien uusien opetusryhmien aloittamiseen kouluissa ja kunnissa tarvitaan.

ET:n avaamista koskeva eduskunta-aloite on parhaillaan sivistysvaliokunnassa, joka poiketen huonosta tavasta voisi nostaa sen hyllyltä pikaiseen käsittelyyn. Yllättäkää kaikki ja tehkää se!
Kantar TNS:n tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista tukee valinnanmahdollisuuden sallimista.

Vaihtoehtona kansanedustajien vetkuttelulle on kansalaisaloitteen nimienkeräyksen aloittaminen. Vapaa-ajattelijain liitto tukee mahdollista kansalaisaloitetta ET:n avaamiseksi kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi.

http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2017/11/30/etn-avaaminen-tukisi-lasten-oikeuksia/

77

319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10plus42

      Kansalaisaloite on hyvä vaihtoehto, mutta jotta se menestyisi tulisi sen markkinointiin saada melkoisesti pöhinää taakse. Pelkkä kansalaisaloite ilman merkittävää taustatukea on kuollut jo tehtäessä (Yhdenvertainen Suomi) ja tulisi vain kaatuessaan aiheuttamaan hallaan varsinaiselle tavoitteelle. Luulisin ET:n vapaavalintaisuuden nauttivan laajaa kannatusta kaikkien kultturivaikuttajien piirissä, joista saataisiin korkean profiilin puolesta puhujia. Pelikirjan ja strategian pitäisi olla selvillä jo ennen kansalaisaloitteen tekemistä.

      • Vapaa-ajattelijallt

        Hyviä näkökulmia. Tuollaista osaamista, konsultointia ja tekeistä hankkeessa tarvitaan. Ainakin Vapaa-ajattelijain liittoon voi ilmoittautua .


    • 7683

      Minusta on erittäin merkillinen tilanne, kun hallitus ja eduskunta ei suostu kunnioittamaan lakeja. Kuten ehtoollisviinin verotuksessa tai ET:n avaamisessa vapaavalinnaiseksi.

      "Myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huomauttanut, että elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuminen ei nykyiselläänkään täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia."

      https://yle.fi/uutiset/3-9497742

    • Kuulija.huom

      Avaaminen sai laajaa tukea Helsingin ET kyllä -tapahtumassa tänään.

      • jimboo.o.o

        Hyvä! Toivottavasti tässä rakennetaan laajempaa koalitiota ET:n saamiseksi vapaavalintaiseksi.


    • Kuulija.huom

      Uusi ETn oppikirja yläkouluun ilmestyy alkuvuodesta.

      • Et-opelta

        Hyvä. Editan kirja ei ole ok.


    • Tarkistamisiin

      Kaikkien kuntien opetussuunnitlemissa ET:n osuus ei vastaa valakunnallisia perusteita. Tarkisamisiin.

      • luk.huom

        Valitus/kantelu aluehallintovirastoon AVI:iin.
        Ei tarvi olla pitkä, koska virheellinen ops puhuu "puolestaan" eli itseään vasstaan.


    • TilanneArv

      Vuodenvaihde on ihan sopiva aika koulussa oppilaan katsomusaineen vaihtoon uskonnosta elämänkatsomustietoon.

      Yhä useammat vanhemmat eroavat kirkosta lasten kanssa! Miksi jättää lapset kirkon jäseniksi ja uskonnonopettajien pakkouskonnon huomaan?!

      Ero kirkosta kirjalllisella iloituksella ja saman tien ilmoitus koululle vaihdosta.

      Oppilasmäärän lisäys tukee myös avaamisajatusta.

      • Kysynp

        Miten tämä tulisi paremmin asianomaisten perheiden tietoon?


    • Sanonp

      Tämä on vaparien painopisteasioita tänä talvena.

    • ei.turhaan

      Kirkot pelkäävät elämänkatsomustietoa.

      • Pelottav

        Syystäkin. Käänne!


      • Kysynp

        Onko pyrkimystä likvidoida koko ET?


    • Sanonp

      Toivottavasti kansalaisaloitetta valmistellaan!

    • Vain.näin.nyt

      Nyt yksi lapsi kerrallaan. Käytetään NYT sitä.

    • Kysynp

      Kevään kuuma!?

    • UpUp

      Esille!

    • "ET:n avaaminen kaikille valittavaksi vahvistaisi tämän vielä paikoin vajaakäytössä olevan aineen opetustarjontaa ja siten edistäisi uskonnonvapautta sekä lasten pääsyä oikeuksiinsa kautta maan. Toki muitakin myönteisiä erityistoimia ET:n vajaakäyttöä vähentävien uusien opetusryhmien aloittamiseen kouluissa ja kunnissa tarvitaan."

      ET ei edistä mitenkään uskonnonvapautta, koska Et ei ole uskonto siinä mielessä kuin mitä yleisesti yhteiskunnassamme uskonnolla ymmärretään. Lapsen oikeuksiin ei myöskään kuulu mikään ET opetus, vaan oikeus harjoittaa uskontoa.
      Vapaa-ajattelijat ovat mielestäni yhteiskunnassamme suuri jarru uskonnonvapaudelle.

      • Mitä olet mieltä esimerkiksi muslimien lapsista -- tulisiko kunnallisen koulun järjestää heille islamin opetusta?


    • "Mitä olet mieltä esimerkiksi muslimien lapsista -- tulisiko kunnallisen koulun järjestää heille islamin opetusta?"

      Heille pitäisi uskovien taholta julistaa evankeliumia, kuten aika monissa seurakunnissa tehdäänkin.
      Jos muslimi on päättänyt valita maahanmuuton kohteeksi Suomen, hän silloin ilmaisee sen, että hän hyväksyy Suomen kulttuurin ja täällä vallitsevan kristinuskon ja lainsäädännön.
      Siksi hänelle ei mielestäni kunnan tarvitse järjestää erikseen mitään islamin opetusta. Jos he haluavat sitä saada, järjestäköön itse sen. Maassa maan tavalla.

      Samalla haluan tarkentaa edellistä kommenttiani. Kirjoitin siinä, että " lapsen oikeuksiin ei kuulu mikään ET-opetus." Tällä en tarkoita sitä, etteikö lapsella olisi oikeus saada ET-opetusta, jos vanhemmat niin päättävät, mutta ET ei kuulu mihinkään erityisesti mainittuihin oikeuksiin, kuten uskonnonvapaus kuuluu. Et ei myöskään ole mikään vakaumus, vaan oppiaine, kuten matematiikka, historia tai maantieto. Siksi kyse ei ole vakaumukseen perustuvasta oikeudesta.

      • Kysynp

        Paljonko tuet pakanalähetystä?


      • Kysynp kirjoitti:

        Paljonko tuet pakanalähetystä?

        "Paljonko tuet pakanalähetystä? "

        Jos kysymys on osoitettu minulle, niin en tiedä, mitä tarkoitat sanalla paljonko?


      • Tarkoittaako "maassa maan tavalla", että esimerkiksi Iraniin muuttavan kristityn on samalla omaksuttava paikallinen uskonto, Italiaan muuttavan luterilaisen käännyttävä katoliseksi jne?

        Eli. Oletko valmis antamaan muille uskonnoille täsmälleen samat vapaudet kuin mitä vaadit itsellesi?


    • TidenLider

      NYT kesällä on aika tukea ei-uskonnollisten kotien lasten pääsyä et-opetukseen elokuussa. Itse asiassa jo noin kuukauden päätä koulut alkamassa.

      ps. Eräänä vuonna menin juhannuksen jälkeen kauppakeskukseen ja kas - siellä pyöri jo ääninauhalla koulureppumainos. :-)

    • Sanonp

      Uskonnonopettajien käytännössä opettamaan ns yhteiseen katsomusaineeseen siirtyminen olisi likvidoinut ETn. Samalla uskonnonharjoitusruletti jatkuisi.

      • Lukija.huom

      • Et-opelta

        Hyvä että se kansalaisaloite ei saanut ilmaa siipiensä alle.


    • Lukija.huom

      Yhteisopetuskokeiluissa huolestuttavia piirteitä. Turussa yksi kokeilu päättyi elokuussa ja siirryttiin ET:n omaan opetusryhmään.

    • Vapaa-ajattelijallta

      Valintoja voi vielä tehdä peruskouluissa ja lukioissa.

    • ÄläRuokiTrolllia

      Tiedoksi kaikille, antivaparillekin.

    • KiitäEn

      Totta. Mainittakoon silti, että monet vanhemmat voisivat ihan itse avata ET:n lapsilleeen.

    • ET-opelta

      Nyt päätös lapsen osalta huoltajilla. Koulujen eka luokalle 2019 ilmoittaminen on varhennettu ja ainakin joissakin kunnissa se on nyt marraskuun 2018 alussa. Kirkkoon kuuluvan lapsen vapauttaminen elämänkatsomustiedon kiellosta (ET-kielto) hoituu erottamalla lapsi kirkosta. Toki rehtorin pitäisi kertoa, että elokuun 2019 tilanne ratkaisee katsomusaineen. Parempi kuitenkin hoitaa heti, niin ei tarvi vekslata.

    • Luk.lis

      Avaaminen voi toteutua aikaisintaa ellokuussa 2020. Joten nyt:
      Kastetut lapset voi hyvin erottaa kirkosta. Kirjallinen ilmoitus maistraattiin:
      lapsen henkilötiedot; mistä srk:sta erotaan; molempien huoltajien allekirjoitus. Siinä se!
      Ja 12 vuotta täyttäneeltä suostumusallekirjoitus.

      Lapsi voi siirtyä et-opetukseen heti joululoman jälkeen. Ilmoitus vain koululle joululoman aikaan. Rehtori tulee kouluun pari päivää ennen opettajia ja oppilaita, joten kaikki on valmiina pääsyssä uutena et-ryhmään.

      • Luk.komm

        Lain säätäminen pikavauhtia on mahdollista 2019, mutta tosiaan käytännössä se voisi tulla voimaan lukuvuoden 2020-21 alussa eli elokuussa 2020.

        Joten, nyt vain erottamaan lapsi kirkosta...


    • Tienesteistä

      15-17-votias voi erota kirkosta, jos saa deroilmoituksen huoltajien suostumusallekirjoitukset. Kannataa viedä paperi maistraattiin tänään 31.12. niin säästyy kirkollisverolta 2019. Sitä menee vähän pienemmistäkin tienesteistä.

    • Meingott

      ET:nkin katsomuksellinen neutraalius toteutuisi, jos siinäkin luovuttaisiin uskonnonopetuksesta. Milloin tämä olisi mahdollista? Pienentyneestä tuntikehyksestä vapautuisi aikaa tarvittavaan opetukseen.

    • Sanoop

      Alkaneen vuoden uudistus!? Eduskuntavaalit..

      • ProET

        Puolueet valmistelevat hallitusohjelmatavoitteitaan. Ihmisoikeusongelmiin kaivataan noeaa tarttumista.


      • SelviääHyvin
        ProET kirjoitti:

        Puolueet valmistelevat hallitusohjelmatavoitteitaan. Ihmisoikeusongelmiin kaivataan noeaa tarttumista.

        Tähän on nopea ratkaisu. Harvinaisen helppo ja yksinkertainen lakimuutos. Josta koululaitos selviää hyvin.


    • ProET

      Aiheesta on useampiakin ketjuja, mutta aihe on myös nyt vaalien jälkeen hyvin ajankohtainen.

    • Anonyymi

      Eräät eivät tykkää tästä Ylikosken avauksesta. Arvostelua ei kuitenkin lausuta julki.

    • Anonyymi

      Antivapari tykkää piilottaa ja nostaa vääriä väitteitä.

    • Anonyymi

      Tämä lapsen oikeuksien näkökulma on tärkeä pitää mielessä ja nostaa esiin. Lapsen oikeus katsomusneutraaliin, aidosti sitouttamattomaan asiaopetukseen.

    • Anonyymi

      Tässä voisi nyt vedota äiteihin: mahdolllissta lapsesi pääsy ET-opetukseen.

      Naisten kirkkoon kuuluvuus on 10 prosenttiyksikköä suurempaa kuin miesten. Korjausliike paikallaan?

      Nettieeron sijaan naisen eron voisi hoitaa paperille niin että samassa yhteydessä voisi hoitaa myös lasten erottamisen - samalla paperilla. Lomakekin löytyy.

      Lasta ei voi erottaa netissä. Paperiin tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitus.

    • Anonyymi

      Tälläkin lomakkeella voi erottaa lapsen kirkosta. Huoltaja voi jättää yläosan auki ja siirtyää suoraan lasten kohtaan. https://maistraatti.fi/Documents/Lomakkeet/Kotikunta- ja väestötiedot/VRK 1.70 fien.pdf

      Lomake ei silti ole pakollinen. Ilmoituksen voi tehdä myös omalla tekstillä ilman viivoja.

    • Anonyymi

      ET:n avaamisen kustannusvaikutus oli hyvin pieni. Uudistus voidaan ottaa käyttöön ilman muutoksia opetussuunnitelmiin (ja oppimateriaaleihin), minkä myös OPH:n pääjohtaja Olli-Pekka Heinonenkin on todennut.

      Katsomusaineiden – uskonnon ja ET:n – opetusryhmien oppilasmäärien keskinäisiin suhteisiin voisi tulla vähitellen muutoksia, mutta se tarkoittaisi lähinnä tasoittumista. Jos tilanne on nyt luokkaa ET 1 ja uskonto 9, suhde voisi jonkin vuoden päästä olla esimerkiksi 2 – 8 tai 3 – 7. Opetus kummassakin ryhmässä hyötyisi ilman kustannusten lisäystä.

      Joitakin uusia opetusryhmiä voisi syntyä peruskoulun alaluokille, mikä yhdenvertaisuuden näkökulmasta olisi oikein, koska ET on ollut vajaakäytössä, mutta määrä ei olisi suuri, koska ET:n opetusryhmien ja ET-oppilaiden määrä alimmilla luokilla on ilman ET:n avaamistakin kasvamassa johtuen lasten kirkon jäseneksi ”kastamisen” eli liittämisen vähenemisestä viime vuosina selvästi verrattuna esim. 10-15 vuoden takaiseen tilanteeseen sekä yleisemmästäkin maallistumiskehityksestä.

    • Anonyymi

      Perheissä on "hyvä muistaa yksi nopea uudistusmahdollisuus oppiainejakoa muuttamatta". Katsomusaineen opetus oppillaalla uudistuu, kun hän saa vaihtaa uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon opetukseen.

      Osa ET-opetukseen oikeutetuista ei ole ET-opetuksesta. Tilaneen voi korjata ilmoittamalla vaihdosta koululle.

      Kirkkoon kuuluvan oppilaan voi helposti erottaa kirkosta ja sitetn saman tien voi ilmoittaa koululle aineen vaihdosta.

    • Anonyymi

      Ratkaisun avaimet taitavat olla nyt Keskustapuolueella.

      • Anonyymi

        Tietoa mielipidetiedustelusta. Yli 3/4 tuki kyselyssä avaamista.


    • Anonyymi

      Nyt heinäkuussa voi vaikuttaa siihen, että lapsi saa parempaa katsomusopetusta sekä samalla siihen ET:n oppilasmäärä Suomessa kasvaa edelleen. Lapsen voi ja kannattaa erottaa kirkon jäsenyydestä, jos se on sopusoinnussa perheen vanhempien katsomuksellisen tilanteen kanssa, ja sitten saman tien huoltajat voivat lähettää koululle ilmoituksen, että lapsi ei kuulu enää kirkoon ja siirtyy ET-opetukseen.
      Rehtori tulee töihin hyvissä ajoin ennen uuden lukuvuoden opetuksen alkua, joten käytännön ongelmia ei ole.

    • Anonyymi

      Ihmettelen ei-uskonnollisia vanahempia, jotka pitävät lapsensa koulun uskonnonopetuksessa, vaikka tarjolla on paljon parempi katsomusaine, elämänkatrsomustieto! Anteeksi, mutta näin.

    • Anonyymi

      Vuoden 2019 lukemissa heinäkuussa ylittyy 20 000 eropalvelun käyttäjän raja ensi viikonvaihteen aikana. Kyse on aikuisista. Koska monilla heitä on lapsia, osa varmaan muisaaa erotaa myös lapsensa kirkosta. Sekä ilmoittaa oppilaan siirtymisesta uskonnosta et-opetukseen.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        ET:n oppilasosuudet ovat hiljakseen kiihtyvässä kasvussa ja ev.lut. uskonnon osuus laskussa. Alakoulussa ET:n oppilasosuus on 8,5 % ja Uudellamaalla yli 15 %.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ET:n oppilasosuudet ovat hiljakseen kiihtyvässä kasvussa ja ev.lut. uskonnon osuus laskussa. Alakoulussa ET:n oppilasosuus on 8,5 % ja Uudellamaalla yli 15 %.

        Uudenmaan kunnissa ET-oppilaiden osuus ( %): Helsinki 22,8, Kerava 15,0, Vantaa 14,7, Espoo 14,3, Porvoo 12,1, Sipoo 10,8, Järvenpää 10,7, Hyvinkää 10,5, Siuntio 10,4, Karkkila 10,2


    • Anonyymi

      Koko maassa oppilasmäärät vuonna 2018 (syyskuussa) olivat alakoulussa 31 523 ja yläkoulussa 10 834, yhteensä 42 357 peruskoulun oppilasta. Olipa prosenttilukemista mitä mieltä tahansa, kysymys yli 42 000 ET-oppilaan oikeuksien toteutumisesta on iso asia. On myös lähes sama määrä ET-opetukseen oikeutettuja oppilaita, jotka kuitenkin ovat uskonnonopetuksessa.

    • Anonyymi

      Lukemat kertovat, että ET on ollut ja on yhä vajaakäytössä. Vajaakäyttö syntyy usein jo siinä vaiheessa, kun oppilasta on ilmoitettu ekalle luokalle noin puoli vuotta ennen koulun alkua. Jos koulussa ylipäätään ei ole ollut ET-opetusryhmää tai sen paikka tai aika on ollut huono, moni ET-opetukseen oikeutettu lapsi onkin olosuhteiden pakosta sijoitettu uskonnonopetukseen.

      Sen jälkeen korjausliikkeen tekeminen peruskoulun aikana on osoittautunut harvinaiseksi, mikä voi johtua myös ”valintojen pysyvyyttä” koskevasta virheellisestä informaatiosta. Sellaisen suositteleminen ei ole määräys.
      Tosiasiassa huoltajat voivat siirtää ET-opetukseen oikeutetun oppilaan uskonnosta ET-ryhmään millä luokalla tahansa. Nyt uuden lukuvuoden alkupäässä se onnistuu myös jopa 9. luokalle siirtyvillekin, puhumattakaan mistä tahansa muusta luokasta.

      • Anonyymi

        Kyllähän rehtori voisi edistää ET:n opetuksen toteutumista esimerkiksi siten, että jos eka luokalle olisi kaksi et-oppilasta niin kuin viime vuonna ja edellisenä vuonnakin oli, tästä tilanteesta, mahdollisuudesta, ilmoitettaisiin noiden neljän 2. ja 3. luokan oppilaan huoltajille, että hei, nyt saadaan alaluokkin opetusryhmä kokoon, kun eka luokalle on tulossa oppilaita ET-opetukseen.

        Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa myönteiseen erityiskohteluun ja kohtuullisiin mukautuksiin, jotta lapsi pääsisi oikeuksiinsa. Nyt monet rehtorit pikemminkin estävät ryhmien syntyä vetoamalla joka vuosi alottavien oppilaiden vanhemmille siihen , että ei ole ryhmää eikä se synny kahdella oppilaalla.


    • Anonyymi

      Osalle et-opetukseen oikeutetuista on eka luokalle tultaessa valittu uskonnon opetus olosuhteiden pakosta, vastentahtoisesti. Syynä on monin paikoin ollut myös et-opetusryhmän puuttuminen tai opetusjärjestelyjen hankaluus. Myös tämän vuoksi oppilaan siirtyminen peruskoulun ylemmillä luokilla uskonnosta et-ryhmään on usein perusteltua.

      • Anonyymi

        NYT on vaikuttamisen aika. Infoa, tukea huoltajille. Jos rehtori yrittää esittää, että aiemmat katsomusaineen valinnat ovat pysyviä, hän sanoo väärin. Vaihdokseen on täysi oikeus. Uskontokuntaan kuulumattoman oppilaan ensisijainen katsomusaine on ET. Kyllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        NYT on vaikuttamisen aika. Infoa, tukea huoltajille. Jos rehtori yrittää esittää, että aiemmat katsomusaineen valinnat ovat pysyviä, hän sanoo väärin. Vaihdokseen on täysi oikeus. Uskontokuntaan kuulumattoman oppilaan ensisijainen katsomusaine on ET. Kyllä.

        Myös yksi huoltaja, lähivanhempi voi ilmoittaa siirrosta ET-opetuikseen, mikäli lapsi ei kuulu kirkkoon.

        Yli 50 kunnassaa ei ole ollut ET-opetusta yhtään.


    • Anonyymi

      Lähipäivinä voi koulusta tulla peruskoululaisen kotiin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kysely. (Osa kouluista on tosin jo luopunut niistä, mutta suurin osa ei.)

      Kannattaa valita uskonnollisesti sitouttamaton vaihtoehto. Sellainen on myös opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

      Mitä useammat valitsevat ei-uskonnollisen vaihtoehdon tyrkytettävän uskonnollisen tilaisuuden sijaan, sitä nopeammin loppuu jumalanpalvelusten ja srk aamuhartauksien ymppääminen lukuvuoden ja koulupäivien ohjelmaan.

      Kannattaa myös jutskata lapsen koulukaverien huoltajien kanssa, josko he päätyisivät samaan. Kimpassa kivempaa.

      • Anonyymi

        Kiitos vapareille huomion kiinnjittämisestä ajankohtaisiin asiohin vuosikellon kalenterin mukaan. tämä kouluasia on nyt perheille ja lapsille tärkeä.


      • Anonyymi

        Perheen valinnnat vaikuttavat nyt.


    • Anonyymi

      Helsingin Sanomissa 8-vuotias Lenni kysyi, miksi kirkkoon kuuluva ei saa opiskella elämänkatsomustietoa. Saska Saarikoski kysyi twitterissä Li Anderssonilta, joka vastasi. @liandersson
      "Erittäin hyvä kysymys. Oma näkemys on että ET voisi olla valinnainen kaikille. Tämä meillä parhaillaan selvityksen alla."

      • Anonyymi

        Tämä hallitus ja eduskunta voisivat avata ET:n nopeasti. Kustannusvaikutus hyvin pieni. Isommat muutokset oppiaineisiin ja tuntijakoon ovat pidemmään pähkäilyn ja ohhoon päällä.


      • Anonyymi

        Selvityksen alla olo on tärkeä tieto. Se kertoo, että ministeriö on ryhtynyt toimenpiteisiin.


      • Anonyymi

        Tähän tarvitaan myös julkisen mielipiteen tukea, jotta koko hallitus myöntyy OPM:n aikeeseen.


      • Anna Kontulakin kommentoi eilen twitterissä asiaa:
        "Olen tehnyt asiasta kolme lakialoitetta (ensimmäisen jätti Stenius-Kaukonen, koska en silloin ollut vielä kansanedustaja). Teen neljännen, jahka ehdin.

        Yhtenäinen katsomusaine on hyvä tavoite, mutta sitä odotellessa pitäisi myös uskontokuntiin kuuluvilla olla oikeus valita ET."


    • Anonyymi

      Keskustan on helpompi hyväksyä muutos, kun sitä on selvitetty ja valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriössä.

    • Anonyymi

      Elämänkatsomuksen syrjintä tulee lopettaa. ET tulee avata kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Nykytilanne on holhoavaa. Monessa tapauksessa perheen katsomuksellisen tilanteen kanalta ET voisi olla sopivampi oppiaine. On myös paljon perheitä, joissa toinen huoltajista kuuluu kirkkoon ja toinen ei kuulu. Tällöin ei aina taannoin vauvakasteen saaneen lapsen erottaminen kirkosta ei onnistu toisen huoltajan vastustuksesta johtuen.

    • Anonyymi

      Opetushallitus uudistaa lukion opetussuunnitelman perusteita, jotka julkaistaan lukiopäivillä marraskuussa 2019. OPH: "Uusien opetussuunnitelmien mukainen lukio-opetus aloitetaan elokuussa 2021. Aikataulun laadinnassa olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että aikaa jää mahdollisimman paljon paikalliselle opetussuunnitelmatyölle."

      On selvää, että näillä oppiaineilla mennään jonnin aikaa lukiossa. Sen vuoksi agendalla on nyt nimenomaan ET:n avaaminen, joka voi tapahtua näillä uusilla opetussuunnitelmilla.

      • Anonyymi

        Aika hitaita kiireitä lain toimeenpanossa. Tämä lienee seurausta siitä, että kuuleman mukaan opetajat ovat väsyneitä jatkuviin uudistuksiin.

        Isompaa remonttia saa odottaa, mutta ET:n avaaminen sen sijaan ei edellytä uutta ops:ia, vaan tuvalla uudella ops:lla se sujuu.


    • Anonyymi

      Koska vapaa-ajattelijaina liiton toiminta on ihmisoikeusperustaista, perusteena ET:n avaamista puoltavalle ja esittävälle kannalle ovat myös uusi yhdenvertaisuuslaki sekä lapsen oikeuksien sopimuksen 2. artikla.

    • Anonyymi

      Tässä samalla voidaan ja pitää jatkaa toimintaa ET:n oppilasmäärän lisäämiseksi. ET on vajaakäytössä varsinkin maaseudulla.

      JoriM kirjoittaa asiaa toisessa ketjussa: "Vaikka ongelmia on isoissa kaupungeissakin, niin suurimmillaanhan murheet ovat pienillä paikkakunnilla. Sikäli maakunnallinen toiminta olisi tärkeää, ehkä tärkeämpää kuin maakuntien keskuskaupungeissa."

      Vielä on 50 kuntaa, joissa ei ole ollenkaan ET-ryhmää. Sen pahan kierteen jatkuminen tulisi keskeyttää. Tulisi selvittää, onko koko alakoulussa tai luokilla 1-3 yhteensä perusteta ryhmään.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe