Hyvää itsenäisyyspäivää!

Edellisen avaukseni viimeisessä viestissäni lupasin tulla joulutervehdykseni tänne tuomaan. Olen varmaan vanhimpia - ellen peräti vanhin - tänne kirjoittelevista, joten tietenkin minun täytyy nyt tulla tuomaan itsenäisyyspäivän tervehdys!

Tällaisessa itsenäisessä isänmaassa minunkin on ollut mahdollista saavuttaa ihmisarvoinen elämä. Synnyin aviottomana lapsena ja jäin köyhien isovanhempieni kasvatiksi korpi-Suomeen, jossa kansakoulu oli korkein mahdollinen ”opinahjo”, ja tulevaisuuden näkyminä lähinnä renkipojan ja sekatyömiehen ura. Sellainen olisi varmaan elämästäni tullut tsaarinvallan aikaisessa Suomessa.

Jo 16-vuotiaana lähdin sieltä ”maan korvesta” tänne Helsinkiin, jossa pari vuotta ehdin olla monenlaisissakin töissä, sitten Lapin suurille savotoille, joilta sotaväkeen jääkäreihin ja varusmieskersantiksi kohonneena suoraan vakinaiseen palvelukseen. Siellä viiden eri joukko-osaston ja hyvin erilaisten tehtävien kautta toimiupseerille enimmän mahdollisen saavuttaneena 45-vuotiaana täydelle eläkkeelle. Sitten välittömästi siviilitöihin, jossa työurani päättyi 63-vuotiaana. Nyt olen nauttinut eläkettä sotilasuraltani jo 37 vuotta ja siviilityöuraltanikin jo 19 vuotta. Ei ole ihan huonosti mennyt.

Kai tuossa kaikessa on myös omaa ansiotani, mutta monille tunnen kiitollisuuttakin. Mm. kansakoulun opettajilleni, jotka rohkaisivat minua lähtemään sieltä synnyinsijoiltani tänne Helsinkiin, ja eräille täällä, jotka ottivat minut ”siipiensä suojaan”. Myöhemmältä ajalta tietenkin elämänkumppaneilleni ja monille työtovereilleni ja esimiehilleni niin sotaväessä kuin siviilityöelämässänikin. Mutta tällaisena päivänä kiitollisuuteni on syytä kohdistua Isänmaahan ja ennen muuta niihin miehiin, jotka tekivät isänmaastamme sellaisen, joka on mahdollistanut minullekin kaiken tuon.

Jos punaiset olisivat voittaneet kansalaissodan-vapaussodan, sen seurauksena tuollainen elämä ei olisi ollut minulle mahdollista. Ei mahdollista siinäkään tapauksessa, jos voittanut valkoinen puoli olisi saanut tehdä Suomen sellaiseksi, joka siellä kiihkomielisimpien ajatuksissa oli. Mutta onneksi siellä molemmilla puolilla oli kaikkien suomalaisten ja koko Suomen parhaaseen pyrkiviä ja he pääsivät voitolle. Heitä oli paljonkin, mutta nostan nyt esille vain kaksi merkittävää:

Ensiksi sosialidemokraattien Väinö Tanner, joka v. 1918 alussa varoitti vallankumousta haluavia puoluetovereitaan ”siinä te häpäisette työväenluokan ja taitatte niskanne”. Sittemmin poliittisella urallaan Tanner toimi kaikessa paitsi heikommassa asemassa olevien myös kansan yhtenäisyyden ja koko Suomen puolesta. Hän pelasti Suomen viitoittamalla sosialidemokraateille parlamentaarisen vaikuttamisen tien. Vuonna 1926 Tanner pääministerinä muodosti sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen, josta tuli pitkäaikaisin siihenastisista hallituksista. Pahimman lapualaiskuohunnan aikana v. 1929 maltillista porvaristoa edustanut teollisuusjohtaja Rafael Haarla pyysi Tanneria Suomen diktaattoriksi, josta Tanner kieltäytyi kertoen kannattavansa demokratiaa.

Toinen on maalaisliiton Kyösti Kallio, joka jo v. 1918 senaattorina ollessaan sanoi, että "meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä." Vuoden 1936 eduskuntavaalien jälkeen Kallio halusi perustaa hallituksen sosiaalidemokraattien kanssa, mutta presidentti P. E. Svinhufvud ei halunnut sitä nimittää. Presidentiksi tultuaan Kallio nimitti Suomen ensimmäisen punamultahallituksen, jota johti A. K. Cajander talvisotaan saakka. Tuo hallitus on kuitenkin jäänyt historiaan lähinnä puolustusbudjettinsa johdosta, jonka niukkuudesta on syytetty ennen muita maalaisliittolaista puolustusministeri Juho Niukkasta.

Haluan uskoa, että mainitsemieni viisaiden ja vastuullisten miesten ja monien muidenkin lähes kaltaistensa esimerkki velvoittaa ja vaikuttaa nykyistenkin poliittisten johtajiemme toiminnassa, vaikkei se aina näykään. Toivon sen vaikuttavan myös meidän tällaisella palstalla keskustelevienkin mielissä, vaikka toisenlaista sieltä paljon tänne tuodaankin. Toivottavasti se on vain pintakuohua, ”loiskiehuntaa” Kekkosen ilmaisua käyttääkseni.

Toivotan teille kaikille Oikein Hyvää Juhlapäivää!

101

1331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jomppetonttu

      Hyvä kirjoitus!

      Ettei kuitenkaan kaikki unohtuisi, niiin lisäisin vielä.

      Ahne Helsinki on syönyt muun Suomen itsenäisyyden.
      Jopa ylinopeuskamera kerää 4 km/h ylinopeudesta maalaisten rahat Helsinkiin joutoväen elättämiseen. Eläkevakuutusmaksuista, kalastonhoitomaksuista ja Yleverosta puhumattakaan!

      Käytännössä Helsinki kerää Suomen rahat ja lirauttaa takaisin ns. valtionosuuden joka on n. pari prosenttia BKT:sta.
      Tuommoisella takaisinmaksulla Helsinki ei todellakaan ole Suomen veturi vaan hukuttava riippakivi.

      Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!
      (hesalaiset kuuluvat Venäjään!)

      • Suomen riippakivi on taantuvien haja-asutusalueiden keinotekoinen ylläpitäminen Maalaisliiton valtapolitiikan joka ei todellakaan aja isänmaanetua johdosta. Ja jottei totuus unohtuisi niin kyllä se Venäjänmielisyys on kovimmassa kurssissa Maalaisliitossa.
        Hyvää itsenäisyyspäivää Suomea elättäviin kaupunkeihin!


    • Kirvesmiesjuho

      Helpolla olet päässyt armeijan hommissa voiko sitä edes työksi sanoa! Kehtaa vielä palstalle kirjoittaa urastaan!

      • eipäspilataUNjoukkoja

        Moni rauhanajan itseään korostava sotilas on käytännössä vain järjestelmän ruskeanenä joiden toimintaan tositilanteessa luotettaisiin korkeintaan saunamajurin verran.


    • Äitykkä

      Kiitos paljon,Karjalan evakon jälkeläisenä on kiitokseen aihetta,sillä säästyihän omilta isovanhemmilta ja isältäni Talvisodan ja jatkosodan rytäkässä henki,se kaikkein tärkein.

      • isukkitiällä

        Sankarit ovat sankarihautausmaalla kunnia kuuluu heille!


      • aliashlam

        Pankkomajuri saanko säälipisteitä vanhempani ovat kabulin evakoita?


      • äitykkä

        Jokainen sodan jaloista hengissä päässyt on turvapaikkansa ansainnut.Minun isovanhempani jotuivat pakoon omassa maassaan!Se on vissiin ero näissä Kabulin ihmisissä.


    • einoespoosta

      Itsenäisyytemme ajan surullisimpia lukuja oli puolustusvoimien politisoituminen.

      Sen seurauksena meillä on näitä Kapin kaltaisia "demarikapteeneja" edelleen keskuudessamme. Liki kolmekymmentä vuotta on Suomen kansa jo joutunut maksamaan tuosta hairahduksestaan, niinkauan ovat Kapillekin kansalaiset koonneet eläkettä soturin urasta, joka ei todellakaan johtanut sankaritekoihin.

      Virheistä on tietenkin maksettava. Suomi on edelleen itsenäinen EU:n residenssi.

      Onnea Sille.

    • Nopsaan on tullut palautetta, aika erikoista, sanoisin! Jos kepulainen ei voi Suomen armeijaa arvostaa, luulisi hänen arvostavan sentään Valiota; melko pitkän työuran sielläkin tein;))

      No, jos tuollaiset kommentit eivät johdu vain kateudesta vaan kirjoittamaani todella pidetään asiattomana itsekehuna, myönnän, että joku muu yhtä huonoista lähtökohdista elämänsä taipaleelle lähtenyt on toki saavuttanut enemmänkin kuin minä. He ovat olleet minua pätevämpiä ja sinnikkäämpiä. Ja ovat välttyneet virheiltä, joita minä kieltämättä olen elämässäni tehnyt. Yksityiselämäni puolella, mutta ovathan ne vaikuttaneet koko elämääni. Niistä kuitenkin ajattelen siten kuin sanon profiilillani ”jotain jos toimissain väärin mä tein, suon senkin itsellein”. Elämää se kaikki on ollut. Kun elämä vielä jatkuu, yhä se elämältä maistuu, antejaan antaa ja varsin moniaalle edelleen kuljettaa.

      Itsenäisyyspäivän kunniaksi vaihdoin profiilikuvani, leikattu kolme viikkoa sitten Sorrenton rannalla otetusta kuvastani. Siinä korostuvat Suomen lipun värit, taustalla sininen Välimeri ja sen yläpuolella valkoinen pääni;))

      • MaissiAnushAUJombeJOHT

        Sinun värisi on ulosteen ruskea. Sininen on selkeyttä kuvaava, joka ei millään muotoa sovi käyttöösi.
        Avasit näköjään äsken nikillä "SarvistaKyhätty". Se sopii sinulle mainiosti, muiden aikaisempien "sivistysjuttujesi" tilkkeeksi:
        Surkea mitättömyys olet, todella surkea. Et osaa edes hävetä!
        Valkoinen pää kuvaa tyhjyyttä sen sisällä.


    • MaissiAnushAUJombeJOHT

      Sinun toivotuksia täällä viimeiseksi kaivataan ja vielä itsenäisyyspäivänä. Niin paljon olet paskaa Keskustan ja muiden päälle viskonut.
      Myös sinunlaisesi ihminen sotilaana on irvikuva kaikelle itsenäisyydelle.
      Kuvitelmasi saat toki pitää, mutta jättäisit tuon irvokkaan teeskentelysi.
      Miksi muuten omit käyttämiäni karva-nikkejä? Etkö kestä katsoa todellisuutta.

      Siis: Sinun kaltaisilla ihmisillä ei ole mitään positiivista tekemistä itsenäisyytemme synnyttämisessä, säilyttämisessä tai kehittämisessä.

      • EntinenEntinen

        Onhan Kapo-ukko sentään sini-puna perinnesseuran vanhin aktivisti.
        Kannattaa muistella Jyrkin, Jutan ja Stubbin, Rinteen hallituksien aikaansaannoksia.


      • Etköhän ole hyvin väärä henkilö puhumaan kenestäkään muusta sonnan viskojasta ja teeskentelijästä ja irvikuvasta mille tahansa. Et sinä enää aikoihin ole jaksanut huvittaakaan, etkä sääliäni tarvitse, kun se ei sinua auttaisi, päälääkärin apua tarvitsisit, vaikka tuskin hänkään voisi sinua enää auttaa. Niin sekaisin on mennyt pääsi, jossa vain mielikuvasi minusta jyllää ja näet minut kaikkialla, kohta kai jo itsessäsikin.

        Miksi luulet minun tai kenenkään muun noita nikkejäsi omivan? Ei täällä muita yhtä sekopäisiä ole kuin sinä. Ja miten se tapahtuisi? Käsittääkseni se olisi mahdollista ainoastaan niitä rekisteröimällä, eikä täällä kukaan ole esiintynyt sellaisella rekisteröidyllä nikillä. Kyllä se on palstan valvonta, joka niitä epätoivoisesti poistelee.

        Joo, sinulla on tosiaan ollut positiivista antia itsenäisyytemme synnyttämisessä, säilyttämisessä ja kehittämisessä. Kuulemani mukaan se nähtiin jo Haminassa, siellä ”väessä”, ja on kai nähty myös Inkeroisissa mm. kolmissa kuntavaaleissa kulloinkin eri puolueiden listoilla saamastasi tuloksesta ja palautteesta. Sinetiksi se nähdään viimeistään täällä.

        Vastasinpa nyt kerran sinullekin, joten olet siitä varmaan onnellinen. Eipä nyt muuta kuin vain toivotus: elä rauhassa, himmiö!


      • PölhöJombeAuMaissi
        kapi_ kirjoitti:

        Etköhän ole hyvin väärä henkilö puhumaan kenestäkään muusta sonnan viskojasta ja teeskentelijästä ja irvikuvasta mille tahansa. Et sinä enää aikoihin ole jaksanut huvittaakaan, etkä sääliäni tarvitse, kun se ei sinua auttaisi, päälääkärin apua tarvitsisit, vaikka tuskin hänkään voisi sinua enää auttaa. Niin sekaisin on mennyt pääsi, jossa vain mielikuvasi minusta jyllää ja näet minut kaikkialla, kohta kai jo itsessäsikin.

        Miksi luulet minun tai kenenkään muun noita nikkejäsi omivan? Ei täällä muita yhtä sekopäisiä ole kuin sinä. Ja miten se tapahtuisi? Käsittääkseni se olisi mahdollista ainoastaan niitä rekisteröimällä, eikä täällä kukaan ole esiintynyt sellaisella rekisteröidyllä nikillä. Kyllä se on palstan valvonta, joka niitä epätoivoisesti poistelee.

        Joo, sinulla on tosiaan ollut positiivista antia itsenäisyytemme synnyttämisessä, säilyttämisessä ja kehittämisessä. Kuulemani mukaan se nähtiin jo Haminassa, siellä ”väessä”, ja on kai nähty myös Inkeroisissa mm. kolmissa kuntavaaleissa kulloinkin eri puolueiden listoilla saamastasi tuloksesta ja palautteesta. Sinetiksi se nähdään viimeistään täällä.

        Vastasinpa nyt kerran sinullekin, joten olet siitä varmaan onnellinen. Eipä nyt muuta kuin vain toivotus: elä rauhassa, himmiö!

        Säälittävä persreikä olet kaikessasi ketkuudessasi! Ei Sinua voi mieheksi kutsua, edes pienellä m:llä!


      • MaissiAnuschAUJombbeJOHT
        kapi_ kirjoitti:

        Etköhän ole hyvin väärä henkilö puhumaan kenestäkään muusta sonnan viskojasta ja teeskentelijästä ja irvikuvasta mille tahansa. Et sinä enää aikoihin ole jaksanut huvittaakaan, etkä sääliäni tarvitse, kun se ei sinua auttaisi, päälääkärin apua tarvitsisit, vaikka tuskin hänkään voisi sinua enää auttaa. Niin sekaisin on mennyt pääsi, jossa vain mielikuvasi minusta jyllää ja näet minut kaikkialla, kohta kai jo itsessäsikin.

        Miksi luulet minun tai kenenkään muun noita nikkejäsi omivan? Ei täällä muita yhtä sekopäisiä ole kuin sinä. Ja miten se tapahtuisi? Käsittääkseni se olisi mahdollista ainoastaan niitä rekisteröimällä, eikä täällä kukaan ole esiintynyt sellaisella rekisteröidyllä nikillä. Kyllä se on palstan valvonta, joka niitä epätoivoisesti poistelee.

        Joo, sinulla on tosiaan ollut positiivista antia itsenäisyytemme synnyttämisessä, säilyttämisessä ja kehittämisessä. Kuulemani mukaan se nähtiin jo Haminassa, siellä ”väessä”, ja on kai nähty myös Inkeroisissa mm. kolmissa kuntavaaleissa kulloinkin eri puolueiden listoilla saamastasi tuloksesta ja palautteesta. Sinetiksi se nähdään viimeistään täällä.

        Vastasinpa nyt kerran sinullekin, joten olet siitä varmaan onnellinen. Eipä nyt muuta kuin vain toivotus: elä rauhassa, himmiö!

        Jos minä himmiö, niin Sinä pimiö!


      • Sinuna "Johtaja" en puhuisi irvikuvista mitään. Sinuun ilmeisesti itsesi ymmärtämättä kiteytyy maalaisliittolaisuus vuonna 2017.


    • KapiRulesOK

      Hyvää Itsenäisyyspäivää Kapille ja kiitos hienosta ja asiallisesta avauksesta! Myös oikein Hyvää Joulun odotusta. Panit taas keput lämpenemään ja kiehahtamaan;-)) Sinä se osaa sen homman kyllä hyvin! Sitä ei voi kuin ihmetellä, että missä ihmeen navetassa nämä keput on käyttäytymisensä oppinut, typeryyshän heille tulee jo äidinmaidosta ja isän "läheisyydestä", ainakin lesta-alueilla.

      • Kiitos, kiitos toivotuksistasi ja myös palautteestasi, joka kyllä poikkeaa tässä saamastani ”yleisestä linjasta”. Mielihyvää tunnen toki itsekin siitä, että olen kai taas tuonut lämpöä sinne, jossa ilmeisesti on kylmää - mistä johtuneekaan.

        Mikäpä lieneekään se oppilaitos, jossa tuollaista käytöstä on opittu. Ehkä se on vain kodin perintöä tai peräti geeneissä perittyä. Tulosta se on kuitenkin tuottanut, mm. tehnyt eräästä majurinkin;))


    • HyväJuttuTuo

      Voit todellakin iloita, että olet asunut Suomessa ja sellaisena aikana, kun kaltaisillesikin saatiin suojatyöpaikkoja verovaroista. Nythän, 100 vuotiaassa Suomessa, verovaroin tuetaan komeasti maassa laittomasti olevia, kiitos punavihreän hömpän, joka on täyttänyt eritoten Helsingin päättäjien pään. Kaltaisesi heikko-osaiset ja lahjattomat jäisivät nyky-Suomessa syrjäytyjien joukkoon.

      Armeijamme kärsi vielä 1950 luvun lopulla alimman vakinaisen väen puuttesta, ja tehtävin haalittiin meilkeinpä kuka vaan saatiin. Itse asiassa heikkolahjaisuus oli jopa hyväksi, yksinkertaisissa tehtävissä kun ei ainakaan ajattelukykyä tarvittu. Heistäkin heikoimmat, sotilastehtäviin kelpaamattomat, sitten siirrettiin papereiden pyörittäjiksi ym. hanttihommiin.

      Verovaroista eli myös Valio, tukiaiset olivat ja ovat edelleen senkin tulonlähde, joko suoraan tai välillisesti.

      Tanner on suurmies. Tosin ei kenenkään muun kuin muutaman demariuskovaisen mielessä. Vähäosaisista hän ei piitannut, omasta hyväosoisuudestaan kyllä. Kansalaissotaa hän piileksi suurkartanossaan, ja pääsi sodan jälkeen SDP:n johtoon, kun ei muitakaan oikein ollut.

      Pääministeriksi Tanner ei päässyt omilla avuillaan, vaan Relanderin ansiosta. Siihen aikaan presidentti päätti pääministeristä ja hallituspohjasta. Ei silti, ihan hyvä veto Relanderilta. Tosin Tanner sai koko vasemmiston vihat niskaansa toiminnastaan pääministerinä. Omat siis hyljeksivät. Saavutus puoluejohtajalta sekin.

      Cajanderin hallituksessa ei niukkuutta jakanut suinkaan Niukkanen, vaan Tanner. Niukkanen teki lukemattomia aloitteita välttämättömien pulustushankintojen järjestämiseksi, mutta Tanner ei suostunut rahoitukseen. Hän oli idealistinen hölmö, joka uskoi, että Neuvostoliitto toimii sosialismin ideologian mukaan, eikä ryhdy hyökkäyssotaan. Maksoimme kalliisti Tannerin hölmöydestä. Muuten, "niukkasbudjetit" tulivat vasta 1950 luvulla kun Niukkanen valtionvarainministerinä teki aina uuden budjettiehdotusne edellisvuotta pienemmäksi, tietoisesti, koska eduskunta teki siihen aina paljon lisäyksiä. Näin budjetti kuitenkin päätyi aina kohtuulliseksi.

      Tanner "kruunasi" uransa puoluejohtajana 1950 ja -60 lukujen taitteessa. Tuo ajanjaksohan merkitsi SDP:n puluehajaannusta. Tälläkin kertaa siis omat joukot olivat Tanneria vastaan, aina niin, että osa irtosi omaksi puolueekseen. Ei kovin mairitteleva saavutus puluejohtajalle antaa oman puolueen hajota.

      • einoespoosta

        Tulihan sieltä asiallinenkin katsaus Suomen historiaan, eikä vain pelkkää demarihömppää jota yle suoltaa kaksinkäsin kansalaisten sekoittamiseksi.


      • onko_pöytkirja_arkistos

        Eikös Tanner kuulunut sodan aikana Helsingissä toimivaan punakaartin yleisesikuntaan?


      • Tiedoksesii
        onko_pöytkirja_arkistos kirjoitti:

        Eikös Tanner kuulunut sodan aikana Helsingissä toimivaan punakaartin yleisesikuntaan?

        Oli Tanner mukana punaisten toiminnassa, mutta kun ei ottanut finanssiministerin paikkaa Kansanvaltuuskunnassa, hänestä tuli punaisten silmissä petturi.

        Tanner onnistui vielä tekemään sopimuksen Punakaartien muonittamisesta Elannon kautta, mutta kun ei hyväksynyt maksuvälineeksi punaisten painamia seteleitä, hänelle annettiin pidätysmääräys, jonka jälkeen Tanner pakeni kartanoonsa jossa piileksi sodan loppuun.


    • Kapi.Rules

      Hyvää itsenäisyyspäivää Kapille. Pitkästä aikaa poikkesit palstalle. No et ole mitään poissaollessasi menettänytkään. Niin ala-arvoiseksi on palsta mennyt parin sairaan häirikön toimesta. Ei näistä järjen jaossa saamapuolelle jääneistä sen enempää. Hyvää jatkoa Kapi ja tulehan joskus taas kertoilemaan kuulumisia. Tekstejäsi on mukavaa lukea.

      • Jo toinenkin ”yleisestä linjasta poikkeava” palaute, joten kiitoksia siitä!

        Joo, enhän ole täällä viime aikoina paljon esiintynyt. Pari kuukautta olin taas käymättä, kun oli mm. kolmeviikkoinen Etelä-Italian matka ja paljon muuta. Mutta matkalta palattuani kyllä kerran kävin, pari viikkoa sitten.

        Yhdyn kyllä näkemykseesi palstan tasosta. Se on merkittävä syy siihen, että en ole viitsinyt täällä paljon vierailla. Mutta kyllä minä taas joskus käyn, kun tulee sanottavaa, sillä mukavastihan se näkyy eräitä lämmittävän;))


      • ItseItselleen
        kapi_ kirjoitti:

        Jo toinenkin ”yleisestä linjasta poikkeava” palaute, joten kiitoksia siitä!

        Joo, enhän ole täällä viime aikoina paljon esiintynyt. Pari kuukautta olin taas käymättä, kun oli mm. kolmeviikkoinen Etelä-Italian matka ja paljon muuta. Mutta matkalta palattuani kyllä kerran kävin, pari viikkoa sitten.

        Yhdyn kyllä näkemykseesi palstan tasosta. Se on merkittävä syy siihen, että en ole viitsinyt täällä paljon vierailla. Mutta kyllä minä taas joskus käyn, kun tulee sanottavaa, sillä mukavastihan se näkyy eräitä lämmittävän;))

        Eikös olekin kiva kun joku kehuu.... hehheh... joku !!!


      • Teilä.vasureilla.omat
        kapi_ kirjoitti:

        Jo toinenkin ”yleisestä linjasta poikkeava” palaute, joten kiitoksia siitä!

        Joo, enhän ole täällä viime aikoina paljon esiintynyt. Pari kuukautta olin taas käymättä, kun oli mm. kolmeviikkoinen Etelä-Italian matka ja paljon muuta. Mutta matkalta palattuani kyllä kerran kävin, pari viikkoa sitten.

        Yhdyn kyllä näkemykseesi palstan tasosta. Se on merkittävä syy siihen, että en ole viitsinyt täällä paljon vierailla. Mutta kyllä minä taas joskus käyn, kun tulee sanottavaa, sillä mukavastihan se näkyy eräitä lämmittävän;))

        Se ei ole toinen vaan se sama mölöttäjä.
        Joku heikkolahjainen vasuri.


    • Onhan tullut melkoisesti palautetta. Muutamaan olen jo vastannutkin, ja tässä vielä siitä yleisemmin. En nyt halua puhua sen palautteen tasosta, sillä varmaan jokainen on pyrkinyt esittämään parastaan, eikä keneltäkään voida sitä enempää vaatia.

      Huvittaa kuitenkin, miten tärkeä noille eräille näkyy olevan tuo sotilasurani, joka kesti vain 24 v 3 kk. Silloisen eläkelain mukaan täysi eläke tienattiin 25 vuodessa, mutta varusmiesaikakin luettiin eläkkeeseen oikeuttavaksi, mutta ei niitä kahta kuukautta, jotka olin vakinaisessa palveluksessa ennen 21 ikävuoden täyttymistä. Nyt olen siis jo yli 37 vuotta nauttinut täyttä eläkettä, kohtuutonta tietysti, mutta lakien mukaista.

      Joo, tietystihän sotilasuralla kuten muussakin työelämässä menestyivät parhaiten ne, jotka nähtiin heikoimmiksi. Puolustusvoimissa sellaisia siirreltiin merkityksettömiin aputöihin esikuntiin ja sotakoulujen opettajiksi. Kun Valiollakin todettiin, että minusta ei ole sähkömieheksi, putkimieheksi, rakennuskorjausmieheksi, varastomieheksi, vahtimestariksi tms., minut pantiin isännöitsijänä niitä töitä johtamaan.

      Armeijassa tietysti myös demarius nähtiin suurena plussana. Olin tosin ollut vain sitoutumattoman ehdokkaana demarien listoilla kuntavaaleissa jo v. 1972, enkä mennyt läpi, vaikka yli 200 ääntä sainkin, ja kapteeni minusta tuli vasta v. 1979, mutta jo tuo ehdokkuuteni varmaan vaikutti myönteisesti. Meistä neljästä ensimmäisinä kapteeneiksi ylennetyistä toimiupseereista yksi tosin oli sotilasuransa jälkeen pitkään kotikuntansa kunnanvaltuutettuna kokoomuksen riveissä, mutta hänen poliittista suuntautumistaan ei kai nähty vielä palvelusaikanaan ja tuossa kapteeniylennyksessä tapahtui siis virhe;))

      Onhan siitä vaatimattomasta sotilasurastani ollut myös hyötyä muutamalle muulle. Ainakin se on antanut heille puhuttavaa ja tehnyt majurinkin eräästä, joka on voinut olla armeijassa korkeintaan saunamajuri;))

      No, vaikka tuo sotilasurani on jo kaukaista menneisyyttäni ja kovin paljon muuta elämänkulkuuni sitä enemmänkin vaikuttanutta on tapahtunut sen jälkeen, kyllä se edelleen minussa itsessänikin vähän vaikuttaa. Olen melkoisesti mukana noissa evp-toiminnoissa. Viimeisen 10 vuoden aikana lähes jokaista itsenäisyyspäivääkin olen juhlinut Pääkaupungin Päällystö ry:n tilaisuudessa Santahaminan maanpuolustuskerholla, kun olen saanut sinne kutsun mainitun yhdistyksen kunniajäsenenä.

      Tänä itsenäisyyspäivänä siellä kerholla on yleisempi juhlaillallinen jatkoineen, ja Italian lomani vuoksi myöhästyin sinne ilmoittautumisessa; tilaisuus oli jo kaksi viikkoa sitten täyteen buukattu. Joten viettänen nyt juhlapäivän iltaa täällä kotonani naisseuralaiseni kanssa Linnan juhlia tv:sta seuraten ja Isänmaalle kuohujuomalaseja nostellen. Kohta lähdenkin naisseuralaistani noutamaan - en Tampereelta asti - joten ehkä en enää tämän jälkeen ehdi täällä paljon visitoida - mutta viihtykää toki te muut, varsinkin te, joille tämä palsta on tärkeintä ja samalla ainoaa elämässänne!

      • TärkeäPointtii

        Isänmaallisena ihmisenä, muistahan vetäistä lippu salkoon jo tänään, ja valaista se.


      • Tiedoksesii

        SDP:llä oli vielä 1972 ohjelmassaan suora vaatimus sosialismiin siirtymisestä.

        Sotilaalle, sille heikkolahjaiselle aliupseerillekin, on maanpetokseen verrattava toimi olla puolueen listoilla, joka avoimesti vaati yhteiskuntajärjestyksemme muutosta, vieläpä siihen samaan joka meitä vastaan oli 30 vuotta aiemmin hyökännyt.

        SDP äänesti myös itsenäisyysjulistuksen vahvistamista vastaan 6.12.1917, puolue olisi halunnut venäjän bolsevikkien päättävän itsenäisyydestämme. Kun puolue jäi äänestyksessä vähemmistöön, päätti se ryhtyä valmistelemaan aseellista vallankaappausta. Sotilaana tuollaisen taustan omaavan puolueen kannattaminen on todella törkeää, mutta ymmärryksesi olematon taso huomiuoiden, sinulta tuokin on saattanut onnistua. Se typeryys....


      • Onko.lääkkeet.loppu
        Tiedoksesii kirjoitti:

        SDP:llä oli vielä 1972 ohjelmassaan suora vaatimus sosialismiin siirtymisestä.

        Sotilaalle, sille heikkolahjaiselle aliupseerillekin, on maanpetokseen verrattava toimi olla puolueen listoilla, joka avoimesti vaati yhteiskuntajärjestyksemme muutosta, vieläpä siihen samaan joka meitä vastaan oli 30 vuotta aiemmin hyökännyt.

        SDP äänesti myös itsenäisyysjulistuksen vahvistamista vastaan 6.12.1917, puolue olisi halunnut venäjän bolsevikkien päättävän itsenäisyydestämme. Kun puolue jäi äänestyksessä vähemmistöön, päätti se ryhtyä valmistelemaan aseellista vallankaappausta. Sotilaana tuollaisen taustan omaavan puolueen kannattaminen on todella törkeää, mutta ymmärryksesi olematon taso huomiuoiden, sinulta tuokin on saattanut onnistua. Se typeryys....

        Kyllä on jällen kepulilla puurot ja vellit suloisessa sekamelskassa. Ihan oikeasti kannattaisi nyt vilkaista peiliin niin sieltä se todellinen typerys kurkistaisi.


      • kepunluuserit
        Tiedoksesii kirjoitti:

        SDP:llä oli vielä 1972 ohjelmassaan suora vaatimus sosialismiin siirtymisestä.

        Sotilaalle, sille heikkolahjaiselle aliupseerillekin, on maanpetokseen verrattava toimi olla puolueen listoilla, joka avoimesti vaati yhteiskuntajärjestyksemme muutosta, vieläpä siihen samaan joka meitä vastaan oli 30 vuotta aiemmin hyökännyt.

        SDP äänesti myös itsenäisyysjulistuksen vahvistamista vastaan 6.12.1917, puolue olisi halunnut venäjän bolsevikkien päättävän itsenäisyydestämme. Kun puolue jäi äänestyksessä vähemmistöön, päätti se ryhtyä valmistelemaan aseellista vallankaappausta. Sotilaana tuollaisen taustan omaavan puolueen kannattaminen on todella törkeää, mutta ymmärryksesi olematon taso huomiuoiden, sinulta tuokin on saattanut onnistua. Se typeryys....

        Hanki kepuloinen luuseri elämä.. Jutut sitä tasoa, että ei noita selvinpäin kukaan kirjoittele..


      • NytPitääKysyä
        Onko.lääkkeet.loppu kirjoitti:

        Kyllä on jällen kepulilla puurot ja vellit suloisessa sekamelskassa. Ihan oikeasti kannattaisi nyt vilkaista peiliin niin sieltä se todellinen typerys kurkistaisi.

        Faktaahan tuossa kaikki

        SDP:llä oli sosialisointivaatimus ohjelmassaan 1972, 1917 SDP äänesti itsenäisyysjulistuksen hyväksymistä vastaan kun halusi venäjän bolsevikkien kanssa huseerata, ja 1918 puolueen päätöksellä ryhdyttiin kapinoimaan.

        Mikä mielestäsi tuossa ei pidä paikkaansa?


      • Gonaattori
        TärkeäPointtii kirjoitti:

        Isänmaallisena ihmisenä, muistahan vetäistä lippu salkoon jo tänään, ja valaista se.

        Wittu puolitankoon se lippu kuuluisi vetäistä..
        Mitäs se seurustelutoimistoupseeri sanoo meidän nuorempien puolustustahdosta.😏
        Ei taida toi isänmaallisuus paskapropaganda upota enään niin kuin meneinä vuosina.
        Suomi on EU:n liittovaltio ....paskat tämä mamutettu maa mikään itsenäinen ole.
        Herää sinäkin jo tähän maailmaan ja katso minkälaisen perinnön jätit meille jälkipolville..


      • Tiedoksesii kirjoitti:

        SDP:llä oli vielä 1972 ohjelmassaan suora vaatimus sosialismiin siirtymisestä.

        Sotilaalle, sille heikkolahjaiselle aliupseerillekin, on maanpetokseen verrattava toimi olla puolueen listoilla, joka avoimesti vaati yhteiskuntajärjestyksemme muutosta, vieläpä siihen samaan joka meitä vastaan oli 30 vuotta aiemmin hyökännyt.

        SDP äänesti myös itsenäisyysjulistuksen vahvistamista vastaan 6.12.1917, puolue olisi halunnut venäjän bolsevikkien päättävän itsenäisyydestämme. Kun puolue jäi äänestyksessä vähemmistöön, päätti se ryhtyä valmistelemaan aseellista vallankaappausta. Sotilaana tuollaisen taustan omaavan puolueen kannattaminen on todella törkeää, mutta ymmärryksesi olematon taso huomiuoiden, sinulta tuokin on saattanut onnistua. Se typeryys....

        SDP meni kontilleen 1966. Kaksikymmentä vuotta maalaisliittoa myöhemmin. SDP:n Oikeiston, Kokoomuksen ja Maalaisliiton Isänmaallisten viivytystaistelu 1945-1962 piti Suomen itsenäisenä.
        Kepulainen poliitikko Eino Uusitalo muuten ehdotti toiseksi itsenäisyyspäiväksi 19.9.


    • sdpTyönsiHeikkoa.ainesta

      Se on kyllä väärin muita kohtaan kun sdp:n piti saada upseeriksi ilman kouluja kuten Kapikin on. Kouluja siihenkin piti normaaleimpien käydä että ylsi oikeaksi upseeriksi. Kuin Arajärven Penakin Tarja ylensi yliluutnantiksi v 2004, eikö senkin olisi voinut hoitaa toisin, ei nyt vaimonsa mennä miestään ylentään sotilasarvossa. Demareilla henki, että pitää aina olla yhteiskunnasta poikeavasti. Ylivääpelistä kapteeni tyylillä. Kyllä siksi kouluttaudutaan että opitaan, mikä kullakin nyt on ammattina. Kun ei kuitenkaan suksi ollut luistava sotilasasioihin, toimistoon vain.
      Se jo alentaa armeijan moraalia, osaamattomasta kapteeniksi. Kertausharjoitukset myös tärkeitä kun 4vitosena jäädään eläkkeelle. Armeijakin on yhtä kouluttaumista vain, ei siitä koskaan valmistu, aina on uusia haasteita. Jos demarista tuntuikin, että tämä tässä ollan huipulla, se ei pidä paikkaansa, kuin heikosti koulutetuilla, tuntuu että kaikki osataan muita paremmin.

      • ReferenssiäRiittää

        "Kyllä siksi kouluttaudutaan että opitaan"

        Luehan omat kirjoituksesi tästäkin ketjusta ja senjälkeen ylpeästi suosittele opinahjoa missä kouluttautumalla noin ylivertaisen kirjoitustaidon olet oppinut.


    • KehäI

      Mites olisi jos vielä itsenäisyyspäivän kunniaksi poksuttelisit 100 laukausta sillä pistoolilla josta olet palstoilla uhoillut?

      • perhonpamaus

        Perhon Eki posautti yhden kerran navetan takana, mutta Eki olikin kova kepulainen!


    • >>Presidentiksi tultuaan Kallio nimitti Suomen ensimmäisen punamultahallituksen, jota johti A. K. Cajander talvisotaan saakka. Tuo hallitus on kuitenkin jäänyt historiaan lähinnä puolustusbudjettinsa johdosta, jonka niukkuudesta on syytetty ennen muita maalaisliittolaista puolustusministeri Juho Niukkasta.<<

      Talvisodan puhjettua osalle rintamajoukoista riitti sotilaspuvuksi pelkkä kokardi ja tuota siviilipukua pukua irvailtiin "malli Cajanderiksi". Tosiasiassa Cajanderin hallitus kuitenkin lisäsi budjettiin puolustusmäärärahoja edeltäjiinsä nähden enemmänkin kuin kokardien verran, mutta uusia aseita ei ehditty saada ulkomailta käytännössä. Ansio puolustusmäärärahojen lisäämisestä edes teoriassa kuuluu osittain presidentti Kyösti Kalliolle, joka tuli Mannerheimin kanssa mainiosti toimeen toisin kuin edeltäjänsä P.E. Svinhufvud.

      Tämä vain siksi, että Cajanderin hallitus on joutunut tuossa asiassa suhteessa edeltäjiinsä kohtuuttoman suureksi silmätikuksi. Kyllähän jo ne kymmeniä vuosia vanhat tykit osoittavat, että puolustusvoimien rahoitus oli ollut olematonta koko itsenäisyyden ajan. Mutta jälkiviisauskaan ei kohtele kaikkia tasapuolisesti.

      Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisesti!

      • Historiantuntija

        Virheitä puolustusmäärärahojen jaossa teki jo tuo Tannerin hallitus 1927. Se sääti laivastolain, jonka perusteella mm. panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen sekä sukellusveneet hankittiin. Nuo hankinnat söivät merkittävän osan puolustuksen hankintamäärärahoista. 1930 säädettiinkin hätälaki, jolla kaiken välttämättömin myös maavoimille saatiin hankittua.

        Perushankintaohjelma, jota oli valmisteltu jo 1920 luvulla, pääsi käyntiin vasta 1936 ja tällä selittyy tuo hankintamenojen lisäys Cajanderin hallituksen aikaan. Hallitus ei omilla päätökseillään juuri asiaa auttanut, Tanner edelleenkin taisteli rahoituksen lisäämistä vastaan. Sittemmin kun Tanner ja hallitus taipui lisäämään rahaa, maailmanpoliittinen tilanne esti materiaalin saannin. Kaikki hamstrasivat aseita tuolloin.

        Myös oman aseteollisuuden tuotteiden keittämisessä töpeksittiin. Esim konepistoolia pidettiin liian heppoisena aseena eikä sen valmistukseen satsattu ajoissa. Asehan osoittautui tositoimissa mitä mainioimmaksi peliksi. Tykistön laiminlyönti oli tietysti kaikista kohtalokkain rintamalla taistelleille, tykit olivat pienikaliiberisia ja ammuksia riittämätön määrä. Ainakin ammushuollossa oma teollisuus olisi kyennyt tuottamaan kranaatteja. Näistä vastuussa oli tietysti armeijan johto, ei niinkään hallitus


    • Melkoisia.puusilmiä

      Yleensä demarit toivottaa vain toisilleen hyvää itsenäisyyspäivää.
      Mutta miksi, mitä tehneet itsenäisyyden alkuaikoina, että siitä pitää kehuja saada.
      Halonen näytti sen mallin myös vapausotuheihin, he ei olleet itsenäisyys toivotuksen kohteita hänellä.

    • marxmarxkeput

      Miesten pitää olla omatoimisia, kepun pankko diy-majuri sorvasi mitalinsa puusta ja kokardin leikkasi Karhu tölkistä! Ei edes keskustan kylmien metsien mies Ossi pystynyt samaan, mutta kiljut kuitenkin teki itse, eläke oli liian pieni Alkosta ostamiseen.

      Kepujen itsenäisyyspäivä oli 19.9, suomalaiset juhlii nyt ja keput puree hammasta yya-vihassaan!

      • äänestän.taas.Keskustaa

        Kasvisruokapäiväkö se saa noin vihreäksi? No, hyväähän se pelkkä porkkanamuusikin on, puhdasta suomalaista ruokaa. Lidlistä tietenkin, kun suomalaisia työllistävät kaupat ovat mielestäsi liian kepuja.

        Keskustan johdolla itsenäisyys säilyi myös Neuvostoliiton lujassa otteessa ja maa kasvoi ja rikastui.

        Keskustalaisilla on kaikilla tyytyväiset vaimot, eräissä muissa piireissä ollaan siinäkin asiassa omatoimisia tai tyydytään sitten johonkin muuhun korvikkeeseen.


    • stoperiarvoistumiselle

      Suomi satavuotta.
      Euroopan mittapuun mukaan nuorivaltio .Vuosilukujen mukaan mittavan virstanpylvään saavuittanut. Tosin tuota itsenäisyyttä on varjostanut monet asiat ,kuten kansalaissota ja poliittiset ristiriidat,jotka näkyvät tälläkin palstalla ja tätä nykyä Eu on heittänyt oman varjonsa tuon itsenäisyyden päälle.

      Kaiken kaikkiaan sinnikäs kansamme , joka koostuu useista heimoista ja on yhdiostynyt ,niin naima kauppojen myötä ,kuin maamme käymän taistelun myötä ww2 :ssa onnistunut säilyttämään itsenäisyyden ja viläpä kansakuntana yhdistymään tuon myötä.

      Yhdistyminen ja yhtenäisyys on ollutkin maassamme mittava voimavara. Kielikulttuurisellisesti kielimurteet ovat sekoittuneet, suvut yhdistyneet ja sotien myötä näyttäneet taistelutahtonsa vapauden puolesta,osoituksena halusta säilyttää vapaus , tulla itsenäisiksi ja olla itsenäisiä.

      Suomessa on käyty murroksia läpi ja kamppailua identiteetistä,joka näkyy tänäpäivänäkin kielikysymyksen puitteissa. Kaikki nuo kuvastaa nuoren valtion ns"pupertiteetti "ongelmia.

      Vaikeista ajoista on kuitenkin selvitty kuten kansalaissodasta ,1930 vuoden lamasta ,ww2:sta, 70 lukua ankarasti koittaneesta teolisuuden murroksesta ja työttömyyydestä,sekä 1990 luvun pankkikriistä ja sen aiheuttamista konkursseista ja toimeentulovaikeuksista. Kansakuntana olemme näyttäneet sitkettemme monasti.

      Tulemme selviämään myös 2010 työttömyydestä ja toimeentulovaikeuksista,mutta millä hinnalla ?
      NykySuomea kalvaa ahneus ja eriarvoistuminen , joka kumpuaa joidenkin halusta olla parempia kuin muut ja eriytyä parempaan asemaan kuin muut. Tuo näkyyy tuloerojen kasvuna ja eriarvoistumisena.

      Suomalaisten olisi aika yhdistyä ja palauttaa kohtuus yhteiskunta .Näyttää ja käyttää sitä yhtenäisyyden voimavaraa,joka auttanut tätä kansakuntaa selviämään vaikeista ajoista parempaan Suomeen, luoden lapsillemme ja lasten lapsillemme parempia elinmahdollisuuksia.

      Hyvää itsenäisyys päivää

      • Muistopäivä

        Huomenna on itsenäisyyden muistopäivä, sillä Ahon hallitus vei Suomen EU:HUN salaten ja valehdellen maanpetoksella (Anne Koski, TaY).
        Suomi oli itsenäinen 1917-1994.


    • Heitin tuossa vielä melko pitkän viestin tuolle ammoisesta sotilasurastani yhä jatkuvaa traumaansa täällä purkavalle - kyseessä ilmeisesti tuo omatekoinen majuri, siis oikeasti saunamajuri - ja nyt voinen omalta osaltani päättää tämän avaukseni. Ainakin toistaiseksi, luultavasti ainakin näiden pyhien ajaksi. Valitettavasti muutama asiallinenkin viesti täytyy nyt jättää kommentoimatta. Minulla nimittäin on jo naisseuraa täällä kotonani ja luulen, että minulla on nyt mukavampaa puuhaa kuin tänne kirjoittelu. Nyt ensiksi lounaspöytään!

      Nyt vielä kerran kuitenkin toivotan kaikille Oikein Juhlavaa Itsenäisyyspäivää!

      • tykistön.luutnantti

        >>>Nyt ensiksi lounaspöytään!<<<

        Kapin seurassa naisväellä riittääkin tekemistä, kun käskytys sujuu armeijasta opitulla rutiinilla.

        Perinteinen alkiolainen tasavaltaisuus taas ei käytä komentokieltä kotonakaan, vaan asiat hoidetaan tasa-arvoisesti ja demokraattisesti kaikkia osapuolia tyydyttävästi.

        Eihän kapi nyt vaan tee naisille muutenkin samaa kuin tapasi varuskunnassa tehdä pelokkaille ja kokemattomille varusmiehille?


    • mistänäitä_

      Kapi reppana joutui jälleen kerran poistumaan itku kurkussa hampaitaan kiristellen ankaran vitutuksen kourissa saitilta. Tomppeli ei parissakymmenessä vuodessa ole edes oppinut, että täällä tulee leuhakkeille turpaan tylysti.

    • Hyvää itsenäisyyspäivää myös vanhalla faitterille. Elämme mielenkiintoisia aikoja lähellä olevien presidentinvaalienkin vuoksi vaikka nyt vaikuttaakin siltä, että 100-vuotiaan suomen presidentin vaaleissa ei tarvita kuin 1 kierros.

      • NäinSeMeneee

        Kierroksia tulee lisää kun Paavo palaa kehiin. Ainakin vaaliväittelyihin uutta elämää.

        Paavo ei takuulla kaida mitään, ei edes Niinistön haastamista, puhumattakaan EU tai Euro-politiikasta. Natokorttikin heilahtaa Paavolta Niinistön suuntaan.

        Paavo saa Putinilta rahaa niin paljon kuin kehtaa pyytää, joten rahoituskin on kunnossa.


      • NäinSeMeneee kirjoitti:

        Kierroksia tulee lisää kun Paavo palaa kehiin. Ainakin vaaliväittelyihin uutta elämää.

        Paavo ei takuulla kaida mitään, ei edes Niinistön haastamista, puhumattakaan EU tai Euro-politiikasta. Natokorttikin heilahtaa Paavolta Niinistön suuntaan.

        Paavo saa Putinilta rahaa niin paljon kuin kehtaa pyytää, joten rahoituskin on kunnossa.

        Miksi Putin rahoittaisi jotain vanhaa kehäraakkia, jolla ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia tulla valituksi Presidentiksi. Niin valitettavaa kuin se onkin, mutta huonoista vaihtoehdoista vähiten huono tähän kohtaan taitaa olla S. Niinistö. Supliikkiutensa vuoksi Kyllönen olisi omiaan tuohon hommaan, mutta se taas on muuten mahdollista.


      • Turmiola.Tommi kirjoitti:

        Miksi Putin rahoittaisi jotain vanhaa kehäraakkia, jolla ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia tulla valituksi Presidentiksi. Niin valitettavaa kuin se onkin, mutta huonoista vaihtoehdoista vähiten huono tähän kohtaan taitaa olla S. Niinistö. Supliikkiutensa vuoksi Kyllönen olisi omiaan tuohon hommaan, mutta se taas on muuten mahdollista.

        Siis, "mutta se taas on muuten mahdotonta".


      • EtköYmmärrä
        Turmiola.Tommi kirjoitti:

        Miksi Putin rahoittaisi jotain vanhaa kehäraakkia, jolla ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia tulla valituksi Presidentiksi. Niin valitettavaa kuin se onkin, mutta huonoista vaihtoehdoista vähiten huono tähän kohtaan taitaa olla S. Niinistö. Supliikkiutensa vuoksi Kyllönen olisi omiaan tuohon hommaan, mutta se taas on muuten mahdollista.

        Putinin tavoite on hajottaa EU rintamaa kaikin keinoin. Ja siihen Paavo on hyvä satsaus. Paavo kun vastustaa EU:ta ja etenkin euroa. Mitä enemmän EU maissa on unionin ja euron vastaista älämölöä, sitä parempi Putinille. Yhteinäinen EU omalla puolustuksella on kauhuskenaario Putinille.

        Siinä syy.


      • EtköYmmärrä kirjoitti:

        Putinin tavoite on hajottaa EU rintamaa kaikin keinoin. Ja siihen Paavo on hyvä satsaus. Paavo kun vastustaa EU:ta ja etenkin euroa. Mitä enemmän EU maissa on unionin ja euron vastaista älämölöä, sitä parempi Putinille. Yhteinäinen EU omalla puolustuksella on kauhuskenaario Putinille.

        Siinä syy.

        Ei taida maksaa vaivaa siihen rahaa käyttää, kyllä EU-rintama on hajoittamassa itse itseään vähemmistön liittovaltio kehityksellä. Mutta on tietystikin hyvä, jos sitä hajoamista tuetaan myös rahallisesti, kunhan se estetään.


      • Turmiola.Tommi kirjoitti:

        Ei taida maksaa vaivaa siihen rahaa käyttää, kyllä EU-rintama on hajoittamassa itse itseään vähemmistön liittovaltio kehityksellä. Mutta on tietystikin hyvä, jos sitä hajoamista tuetaan myös rahallisesti, kunhan se estetään.

        Ei EU mihinkään hajoa kun joidenkin komujen ja persujen toiveunissa ja haavemaiilmassa. Kummallakaan ei ole valtaa vaikuttaa asiaan.


      • TerveVaanTäältäkin

        Samat toivotukset sullekin täältä sivusta. Voisitko tulla vielä luotsiksi tänne, palsta on mennyt semmoseksi kun näet kun sillä ei ole enää mitään valvontaa.
        Sinäkin olet siis ollut niissä rauhanturvahommissa, niin olen ymmärtänyt. Ehkä tunsitte toisenne kapteeni Korhosen kanssa jo silloin? Varmaan hyvin teillä synkkasi, saman sorttisia miehiä kun olette.


      • EtköYmmärrä kirjoitti:

        Putinin tavoite on hajottaa EU rintamaa kaikin keinoin. Ja siihen Paavo on hyvä satsaus. Paavo kun vastustaa EU:ta ja etenkin euroa. Mitä enemmän EU maissa on unionin ja euron vastaista älämölöä, sitä parempi Putinille. Yhteinäinen EU omalla puolustuksella on kauhuskenaario Putinille.

        Siinä syy.

        Juuri näin. Kiteytit hyvin saman mitä itsekin olen täällä puhunut. Mm. Brexit satoi suoraan Putinin laariin.


      • Kiitoksia toivotuksista, joista kiitän vasta nyt, kun jätin tämän palstan jo tiistaina ennen viestisi tuloa!

        Mielestäni emme elä nyt mielenkiintoisia aikoja tulevien presidentinvaalien vuoksi, sillä niiden lopputuloshan on jo varma. Ei todellakaan tarvittane kuin yksi kierros siihen tulokseen pääsemiseksi. No, Väyrysen mukaantulo sentään tarjoaa jotain kiinnostavuutta, ei siinä mielessä, että hänellä olisi mitään mahdollisuutta, mutta varmaan hän tuo väriä ehdokaspaneeleihin.

        Hyvää joulunalusaikaa ja joulun odotusta vanhalle faitterille!


    • kapin-tietämättömyyttä

      Kapi reppana kirjoittaa aina väärin. Paitsi oman historiansa niin myös Suomen historian.

      Malli Cajanderin takana olivat Ryti ja Tanner jotka eivät sallineet Suomen ottaa velkaa asehankintoihin.

    • Maj.tilallinen

      Pidemmittä puheitta.
      Toivotan myös kaikkille hyvää ja ansaittua itsenäisyyspäivää.
      -jos siihen yhden..parit pointit heittäisi, kun meitä ei venäläistetty keisarivallan aikana, niin Suomi sai itsenäisyyden. Siihen voisi kehitellä pitkän tarinan, mutta noin kuin otsikkona. Viro ja muut Baltianmaat tuli siten eriasemaan, kun miehitettiin....

      Mutta nyt miehitetään tuohon melkein naapurikaupunkiin, HK järjesteläpäällikön mukaan Helsinki saa tänävuonna n 10 000 uutta asukasta ja pääosin maahantulijoista muulta maasta.

      Huomenna illalla laitetaan jalalla koreasti ahdingossa, jos ei muuta saa, niin eukko käy.

      Tänään aattona lippu meillä nostetaan klo 18.00 lippu valaistaan pimeän ajaksi. Lasketaan 6.12. kello 22.00.
      Nykyisin led valaisimia, ei haittaa sääkään, kun ledit on vedenkestäviä.
      -siitä saa juhlavan saunamatkan, myös vieraat on lipulla noston aikaan, kuten perinteisiin meillä kuuluu. Lipun vaativaan nostoon on tänä vuonna on lupautunut Johannes 6 v, olen hänen apunaan siinä.

      <Nostamisen salkoon on tapahduttava hillityn arvokkaasti. Lippu ei saa missään vaiheessa koskettaa maata. Lippu nostetaan salon huipulle tasaisin, rauhallisin vedoin. Lippunarut kiristetään tiukalle>

      Sepä siitä.

      • JuhlaAlkaa

        Lippu nousee klo 18:00 meilläkin, tangossa sinivalkoiset kohdevalot, itse lippu valaistaan tietysti valkoisella valolla. Kuohuviinitarjoilua ja glögiä.

        Sossut tuskin liputtaa.


      • Sepä.siitä.ja.saunaan

        Pankkomajurin kiljunhuuruisia unelmia miten pitäisi itsenäisyyspäivää viettää. Todellisuus pankkiksella on että savet housussa makailee kännissä mielikuvitusmatkailu matollaan eteisen lattialla.


      • Aitoakuvaa
        Sepä.siitä.ja.saunaan kirjoitti:

        Pankkomajurin kiljunhuuruisia unelmia miten pitäisi itsenäisyyspäivää viettää. Todellisuus pankkiksella on että savet housussa makailee kännissä mielikuvitusmatkailu matollaan eteisen lattialla.

        https://www.youtube.com/watch?v=3HDBz8wiRCs

        Pankkomauri tuolla revittelee


    • LauriEng

      Hyvää itsenäisyydenpäivää, kapi! Sinulla viisautta varmasti riittää.

      Mitä mieltä olet mahdollisesta natojäsenyydestä?

      Minä olen sitä mieltä että se pahimmillaan on Suomelle ansa, johon ei kannata kävellä. Se ei luultavasti ole Suomen etu, vaan etu rähinöiville suurvalloille: USA, Britannia, Ranska. Suomi joutuu näiden puskuriksi etuansa vastaan.

    • kaikeiymmärrä

      Nim isänmaan ystävänä kysysin ,jot miks ei se isänmaan ystävällisyys kelpaa .Ettei olis vaan noitii korpi kersansantteja ja sukusaa puna kapinalliisii?Vaik onka täsä jok väärin ymmärrys.Kaik ei saunamajurikaa ymmärr

    • SDPnPiirijohto

      Hyvää itsenäisyyspäivää mieslotille myös!

      • Jomppevaari

        Kiitos muistamisesta.


    • Suomi100vee

      Tervehdykseni JKK:lle pitkästä aikaa. Ilolla huomaan Sinun olevan hyvissä voimissa.
      Enpä ole aikoihin Sinulle kommentoinut. Hyvä avaus ja ymmärrettävästikin melko suppea katsaus laajasta asiasta. Tuota Cajanderin osuutta en malta olla kommentoimatta. Paljon puhutun "malli Cajanderin" asuun pukeutuneita, kaatuneita suomalaisia sotilaita, en kuitenkaan äkikseltään muista sotakirjoista nähneeni, vaikka olen jonkun sorttinen sotahistorian harrastaja tuhansine alan kirjoineni. Toki kuvia siviiliasuisista miehistä, kokardi ja vyö varusteina, olen nähnyt useitakin.

      Hyvä Itsenäisyyspäivää ja Hyvää Joulua Jorma K Korhoselle. Tunnet kyllä tyylistä kuka kirjoittaa täältä Oulujokivarresta.


      Risto Ryti oli eräs syypää huonoon varustilanteeseen 1939 . Hän vastusti ankarasti rahan haaskaamista aseisiin ja tässä on hänen paljon puhuva kommenttinsa vuodelta 1938:
      Suomen pankin pääjohtaja Risto Ryti lausui valtiovarainvaliokunnassa keväällä 1938 näin:
      "Emmehän voi hankkia patruunia, terästä ja lentokoneita sillä, mitä meidän lapsemme mahdollisesti ansaitsevat."
      "Vielä syyskesällä 1939 Aimo Cajander kertoo yrittäneensä painostaa Rytiä, jotta voitaisiin saada huomattavampaa luottoa puolustustarkoituksiin. - Vaikuttaa siltä, ettei Ryti yrittänytkään hankkia lainaa. Lainan vastustajiin kuului myös Tanner. Molemmat rahamiehet olivat sangen mielissään siitä, että Suomen talous vaikean pula-ajan jälkeen nyt oli erinomaisessa kunnossa, eivätkä he olleet mitenkään halukkaista heikentämään sitä ottamalla lainoja, ei edes siviilivarastojen hankkimiseen."
      Toki kannattaa luke KOKO Cajanderin puhe Viipurin Espilässä 12.8.1939, mutta tässä on se tärkein kohta ja varmasti tottakin: "mitä silloin olisimme hankkineet esim. lentokoneita, ilmatorjuntavälineitä, tankkeja y.m. olisivat nyt jo suurelta osalta vanhentuneita, ehkäpä romutettaviakin."
      Lainaukset otettu Annikki Kalelan kirjasta Isäni A. K.Cajander, Kirjayhtymä 1985. Kirjassa on luku Puhe Viipurin Espilässä, s. 441-443 ja liitteenä kirjan lopussa on koko puhe sivuilla 458-462.
      -
      Sitten jälkiviisastelua:
      Olisi pitänyt ottaa velkaa 30-luvulla ja käyttää rahat armeijan vahvistamiseen.
      Ja aika moni tuon silloin ymmärsikin. Mannerheim, tietenkin. Ja yllätys, yllätys, myös paljon parjattu pääministeri Cajander.
      Mihin lainan otto sitten kaatui? Se kaatui siihen, että Suomen Pankin pääjohtaja Risto Ryti sanoi jyrkästi ei.
      Rytin unelma oli tehdä Suomesta täysin velaton valtio. Ja aika lähelle hän siinä onnistuikin. Ulkomaisia velkoja maksettiin 30-luvulla pois niin ahkerasti, että Suomen nettovelka oli v. 1939 enää yksi prosentti BKT:sta.
      Ryti oli tässä asiassa totaalinen tunari. Mutta Neuvostoliitto pelasti hänet häpeältä. Sotasyyllisyysoikeudenkäynti antoi Rytille sellaisen marttyyrin sädekehän, että kaikki hänen karkeat virheensä unohdettiin.
      Sellaisia isänmaan ystäviä meillä oli ja Cajanderia aina vain moititaan!

      • Tunnistinpa hyvinkin noiden kahden peräkkäisen viestin kirjoittajan! Kyseessähän on historian tuntija, jonka kanssa menneinä aikoina paljonkin viestittelimme ja kerran tapasimmekin, Oulun laitamalla ostokeskus Zeppelinissä. Kirjakaupassakin siellä silloin kävimme ennen yhteistä lounastamme, ja jotain historian kirjallisuutta taisi meille kummallekin tarttua sieltä mukaamme.

        Hienoja ovat viestisi nytkin. Kiva, että täydennät arvokasta asiaa, joka minulta jäi vain reunahuomautuksen tasolle.

        Emme tosiaankaan ole täällä aikoihin keskustelleet, enkä minäkään ole täällä ollut lainkaan yhtä paljon kuin joskus aikoinaan. Tässä korkeassa iässä ei enää jaksa tai viitsi olla kovin aktiivinen tällaisessa. Laiskistumiselleni on kyllä muutakin syytä, jonka varmaan ymmärrät, jos olet palstaa edes hieman seurannut. Meno täällä on mennyt sellaiseksi, että ei siihen osallistuminen siinä seurassa kovin houkuta.

        No, on täällä edelleen muutama ihan asiallinenkin keskustelija, joilla on tietoja ja taitoa esittää asiansa hyvin. Sinä ehdottomasti kuuluisit siihen joukkoon. Eli jospa vielä varsin nuorena miehenä kävisit täällä enemmänkin, se voisi innostaa muitakin asiakeskustelijoita ja voisi saada tänne sellaisia enemmänkin.

        Nyt vain kiitoksia viestistäsi ja oikein hyvää joulunalusaikaa ja joulun odotusta!


    • TämäLoppuunLiitteeksi

      Cajanderin puhe Viipurin Espilässä 12.8.1939 pidettiin ennen NL:n ja Saksan solmimaa hyökkäämättömyyssopimusta, joka tuli muuttamaan poliittista asennoitumista ja aikana, jolloin kukaan ei voinut tietää sodan syttyvän 1.9.1939

      s. 442: "Vain harvat kuulivat puheen ja vielä harvemmat ovat lukeneet sen."

      A. K. Cajander tarkastelee puheensa aluksi itsenäisen Suomen kahden ensimäisen vuosikymmenen taloudellista kehitystä.

      Tässä on sen puheen kaikkein eniten polemiikkia herättänyt kohta:

      s. 459: "Jos meidän olisi ollut pakko alusta alkaen kiihdyttää varustelujamme, olisimme epäilemättä nyt köyhä kansa. Emme ole vieläkään mikään varakas kansa, kaukana siitä, mutta meidän vaurautemme on nyt, pulavuosistakin huolimatta, kokonaan toisenlainen kuin oli v. 1918. Nyt on kansallisvarallisuutemme sellainen, että olemme jaksaneet ja jaksamme sotatarpeitakin hankkia vallan toisella tavalla kuin silloin, sekä voimme huomattavaksi osaksi niitä valmistaa omassa maassamme, mihin silloin ei ollut mahdollisuuksia olemassa. Ja lisäksi, mitä silloin olisimme hankkineet esim. lentokoneita, ilmatorjuntavälineitä, tankkeja y.m. olisivat nyt jo suurelta osalta vanhentuneita, ehkäpä romutettaviakin. Sitäpaitsi mahdollisuutemme kestää pitkäaikainenkin sota, on toinen kuin silloin, koska talouselämämme on, kuten äsken osoitin, voimakkaasti kehittynyt ja paremmin mobilisoitavissakin.

      Meillä on syytä eräässä toisessakin suhteessa olla tyytyväisiä siihen, että meille on ollut suotu hengähdysaikaa. V. 1918 me olimme kahtia jakaantunut, rikkinäinen kansa, jonka vastustuskyky vakavaa ulkonaista vaaraa vastaan olisi ollut verrattain rajoitettu. Nyt olemme suurin piirtein eheä kansa, jonka suunnilleen jokainen jäsen tuntee Suomen yhtäläisesti omaksi isänmaakseen ja on yhtäläisesti sitä valmis puolustamaan. Tämän seikan merkitystä ei tosin ole yliarvioitava mutta ei myöskään aliarvioitava. Yksimielinenkään kansa ilman aseita ei pitkälle pysty, mutta hampaisiinkaan aseistettu ei ulkoista painoa kestä, jos siltä puuttuu sisäinen yhteenkuuluvaisuuden tunto."

      • MaissiAnusAUJombbenJOHTO

        Meiltä puuttuu yhteenkuuluvaisuuden tunto. Itsekkyys on saanut varsinkin päättäjissä vallan, toki yhä enenevässä määrin myös tavallisissa ihmisissä.


      • NiinTosiaanOn
        MaissiAnusAUJombbenJOHTO kirjoitti:

        Meiltä puuttuu yhteenkuuluvaisuuden tunto. Itsekkyys on saanut varsinkin päättäjissä vallan, toki yhä enenevässä määrin myös tavallisissa ihmisissä.

        Totta puhut. Ei ole monia niin epäitsekästä miestä että haluisi kytkeä itsensä pysyvästi toisen miehen anukseen. Ei edes teissä hinteissä.


      • MaissiAnusAUJomppenJOHTO
        NiinTosiaanOn kirjoitti:

        Totta puhut. Ei ole monia niin epäitsekästä miestä että haluisi kytkeä itsensä pysyvästi toisen miehen anukseen. Ei edes teissä hinteissä.

        Itsehän MkvaVanhus täällä peffansa ja maissin näytti. HO HOO, HO HOO!


    • suomi100lölötys

      SUOMI ON MAAILMAN TYHMIN KANSA JOKA TÄÄLLÄKIN MUKA KESKUSTELEE VISAITA.
      RUOTSALAISETKIN ON PITÄNYT MEITÄ AINA TYHMINÄ JO HISTORIAKIN SEN KERTOO.

    • Isänmaamme Suomi on nyt siis jo 100-vuotias, mutta nuorukainen - tai neitonen - se vielä on maailman valtioiden joukossa. Siinä suuressa joukossa on kyllä lapsiakin, etenkin Afrikassa ja Aasiassa, mm. entisestä Venäjästä - myöhemmästä Neuvostoliitosta - eronneita toistakymmentä.

      Kahteen tiistaisen poistumiseni jälkeen tulleeseen vastineeseen olen vielä vastaillut, enkä enempään näe aihetta olevan. Joten tämä avaukseni lienee puoleltani vain loppukuittausta vailla.

      Komeat olivat Linnan juhlat! Suomen 100-vuotispäivän merkitystä haluttiin korostaa sillä, että niihin oli kutsuttu väkeä enemmän ja monipuolisemmin kuin yleensä ja myös ohjelma oli jossain määrin monipuolisempi, vaikka musiikissa ja muussakin haluttiin pitäytyä vain suomalaiseen. Yllättävän monia yli 100-vuotiaita ihmisiäkin oli juhlaan saatu. Joukossaan jopa varsin hyväkuntoisen oloisiakin, heikompikuntoisia näkyi nuoremmissa.

      Juhlivassa joukossa oli paljon tuttujakin. Mm. kenraali Jaakko Valtanen, joka vielä 93-vuotiaana näkyy olevan oikein hyvässä kunnossa. Hän Pääesikunnan komentopäällikkönä oli Esikuntakoulun luoja ja yleisesikunnan päällikkönä korkea esimieheni viimeisessä tehtävässäni Pääesikunnassa. Hieno, kannustava ja alemmassakin portaassa olevalle alaiselleen tunnustusta antava esimies! Puolustusvoimain komentajistamme viimeinen, jolla oli jo sotakokemusta. Oli myös Heikki Ikola, ampumahiihtäjäsuuruus, joka oli oppilaana johtamallani mestarikurssilla, oli Pertti Torstila, hiljattain eläkkeelle jäänyt ulkoministeriön valtiosihteeri, vanha Kyproksen faitteri kuten minäkin, jonka tunsin jo nuorukaisena Santahaminassa, jossa hänen isänsä palveli upseerina. Oli monta muutakin ainakin puolituttua, mutta minua ei ole sinne vielä toistaiseksi kutsuttu;)).

      Ihan koti-iltana tuli tuo juhlailta vietetyksi, syystä, josta kerroin aikaisemmin. Naisseuralaiseni kanssa seurasimme juhlia tv:sta ja maljoja Isänmaalle nostelimme. Ja kun tanssit alkoivat linnan ruuhkaisella parketilla, alkuvalssia pyörähtelimme sukkasillamme paljon väljemmällä kotini parketilla!

      Eräät palstan vakioväkeen kuuluvat ovat näköjään viettäneet itsenäisyyspäivän iltaansakin tällä palstalla. Missäpä muuallakaan - sanoisin heidän tapansa jo tuntien - mutta en voi olla ihmettelemättä sitä, että tuollaisena iltanakin heillä on ollut mielissään vain eräät toiset palstakeskustelijat. Voi sitä ihmispolon elämän tyhjyyttä! Tuon iki-ihailijani päässä minä näyn olleen alastomana, kuten aina.

      Edellä todetun johdosta vielä muistutettakoon, että vain kerran olen näyttänyt täällä kuvaa alastomasta itsestäni; se oli kuva minusta veljeni hienon savusaunan lauteilla, otettu tarkoituksella niin, että mitään genitaali- tai anaalialueita kuvassa ei näkynyt. Silti se kuva ilmeisesti ole tuolle yhdelle niin ihana näky, ettei hän ole voinut sitä koskaan hetkeksikään unohtaa ja se hänen heikon päänsä on lopullisesti hajoittanut.

      Olen tarjonnut hänelle toisenkin ihanan, unohtumattoman näyn; siitä hän kertoo nikeilläänkin. Näky voi kyllä johtaa häntä hieman harhaan, sillä en ole enää ihan samassa kuosissa kuin tuossa lähes 40 vuotta sitten Golanin rinteillä napatussa kuvassa. Laitan kuvan nyt hetkeksi profiilikuvakseni. Voitte ottaa siitä kopion ja suurentaa sen ja tarkastella, onko siinä maissi anuksessani, kuten hän röntgensilmillään näkee.

      Nytpä ei sitten muuta kuin hyvää joulunalusaikaa ja joulun odotusta! Ehkäpä tulen aikanaan vielä joulutervehdykseni tänne tuomaan. Mutta nyt lähden viikkojumppaani!

      (Jumpasta palattuani vaihdan tuon profiilikuvan entiseen, joka paremmin kertoo nykyisestä olemuksestani)

      • MaissiAnussAUJompeJOHT

        Kyllä oli toinenkin anus-kuva. Ja eihän tuossakaan näy jos pyllyssä toinen tähkä on niin tyytyväiseltä näytät


      • mistänäitä_

        Maissianusääliö tuli sitten taas avautumaan traumojensa keskeltä ??


    • Arvelen, että itsenäisyyspäivien ja itsenäisyyden merkitys vähitellen laimentuu ja katoaa mahdollisesti kokonaan. Suomen itsenäisyyden idea on ollut irtaantuminen Venäjästä ja sota Venäjää vastaan sekä edelleen mahdollinen tai kuviteltu uhka tuosta samasta suunnasta. Esimerkiksi naapurillamme Ruotsille ei ole ollut samantapaisia historiallisia kokemuksia eikä vastaavanlaista naapuritraumaa.

      Kansallisuusaate ja kansallisvaltiot ovat alkeneet menettämään merktiystään vähitellen. Viime vuosikymmenten merkittävin sysäys tähän suuntaan on ollut Reaganin &Thatcherin tukema talousliberalistinen politiikka, mikä on johtanut ns. globalisaatioon, missä valtioiden rajoja on alettu purkaa talouden toiminnan helpottamiseksi. Tämä politiikka on aikaansaanut huikean elintason nousun useissa kolkissa maailmaa. Takapajuloita ovat edelleen ainakin useat islamilaisen kulttuurin maat ja Afrikan maat.

      Raha ei tunne rajoja eikä kansallisuuksia. Suomalainen urheilijakin joutuu valitsemaan rahan ennen isänmaan edustamista. Yksikään kiekkoilija ei lähde edustamaan Suomea, jos ammattilaissarjan pelit ovat kesken. Koripalloilijat olivat nyt saman tilanteen edessä. Urheilun monimiljonäärit näkevät elämän rahojensa osalta turvatummaksi elämällä ennemmin Monacossa kuin Kuopiossa tai edes Helsingin Westendissä. Osa yritysjohtajista haluaa nauttia suomalaisten maksamista eläkkeistä mieluummin Espanjan ja Portugalin verokeitaissa kuin kylmässä Suomenmaassa. Moni opiskelija suuntaan kulkunsa ulkomaille sen jälkeen, kun on saanut täältä ilmaisen opetuksen ja tekee sen mahdollisesti yhä enemmän pysyvästi. Pääministeri Sipiläkin myi hyvin menestyneen yrityksensä amerikkalaisille vastoin yrityksen perustajan tahtoa. Amerikkalaisten hoidossa yritys ajautui konkurssiin ja suomalaiset työntekijät saivat kenkää.

      Euroopan unioni on osa tätä globaalia kehitystä. Nyt on halua viedä Euroopan valtioita yhä syvemmälle integraatioon. Primus motorina on nyt Ranskan talousliberaali presidentti Macron.

      Kaikki edellä mainittu kehitys tarkoittaa kansallisen päätöksenteon ja kansallisuuden merkityksen vähenemistä. Kyllä Väyrynen ja persut ovat tässä suhteessa ihan oikeassa. Erimielisyys koskeekin sitä, onko kansallisuusaatetta heikentävä kehitys ihmisille hyväksi vai pahaksi. Ne jotka näkevät sen olevan hyväksi, pitävät elintason nousua ja arjen helpottumista tärkeämpinä kuin abstraktia tunnetta kuulua johonkin heimoon tai kansaan. Itse kuulun juurikin edellä mainittuihin ja näen kehityksen pääpiirteissään hyvänä. Parannettavaa toki aina löytyy esim. tasa-arvon takaamiseksi.

      Tällä hetkellä vastavoimat ovat kuitenkin merkittävästi ryhdistäytyneet eri puolilla maailmaa. Voi jopa sanoa maailmankirjojen menneen sekaisin, kun vapaakaupun suurimmaksi puolustajaksi on nousemassa kommunistinen Kiina ja Yhdysvallat on Trumpin johdolla käpertymässä kohden protektionismia. Arvatenkin tässä on Kiinalla suuri mahdollisuus nousta USAn ohi maailman johtavaksi valtioksi vähän pitemmällä aikavälillä, jollei sitten USA päätä jo seuraavissa vaaleissa heittää Trumpia yli laidan ja palata entiselle liberaalille tielleen.

      Suomessa nationalismin lipunkantajina ovat - onneksi - kunnostautuneet ennen muuta äärioikeistolaisina pidetyt tahot. He ovat marginaalinen ryhmä, jota valtaväestö pitää melkeinpä mielenvikaisina. He syövät sellaisten uskottavuutta, joilla voisi olla järkiperusteita vastustaa globalisaatiota ja kansallisvaltioiden heikentymistä.

      • KerroppaMeille

        Saako kysyä mitä tuolla pitkällä libalaaballa koetat sanoa?

        Tyhjiä lauseita peräjälkeen, missä asia?

        Opettele MPP edes kirjoittamisen perusasiat, ensinnäkin tiivistäminen, sitten asiasi tai sanomasi esittäminen alkuu, siihen perustelut jatkoksi ja lopuksi selkeä kiteytys omasta mielipiteestäsi. Näin voidaan keskustella haluamastasi aiheesta.

        Ymmärrän, että heikko yleissivistyksesi haittaa selkeää esittämistä, mutta koeta edes perusjutut opetella.


      • KerroppaMeille kirjoitti:

        Saako kysyä mitä tuolla pitkällä libalaaballa koetat sanoa?

        Tyhjiä lauseita peräjälkeen, missä asia?

        Opettele MPP edes kirjoittamisen perusasiat, ensinnäkin tiivistäminen, sitten asiasi tai sanomasi esittäminen alkuu, siihen perustelut jatkoksi ja lopuksi selkeä kiteytys omasta mielipiteestäsi. Näin voidaan keskustella haluamastasi aiheesta.

        Ymmärrän, että heikko yleissivistyksesi haittaa selkeää esittämistä, mutta koeta edes perusjutut opetella.

        Kyllä nyt on päässyt hiukan pieleen taas, kyllä se on jonkinlainen vastuu oltavalla lukijallakin. Mikäli ei ymmärrä, ei se välttämättä ole kirjoittajan vika. Tässä tapauksessakin kyllä ihan vastaanottajan omaa ongelmaa.


      • KerroppaMeille
        Kepurupun.disinformaatio kirjoitti:

        Kyllä nyt on päässyt hiukan pieleen taas, kyllä se on jonkinlainen vastuu oltavalla lukijallakin. Mikäli ei ymmärrä, ei se välttämättä ole kirjoittajan vika. Tässä tapauksessakin kyllä ihan vastaanottajan omaa ongelmaa.

        Kerroppa sinä, kun noin hyvin ymärsit, mitä MPP oikein sanoo.

        Jotain itsenäisyyden vastaista hän kavasti sönköttää, mutta missä se asia on?


      • KerroppaMeille kirjoitti:

        Kerroppa sinä, kun noin hyvin ymärsit, mitä MPP oikein sanoo.

        Jotain itsenäisyyden vastaista hän kavasti sönköttää, mutta missä se asia on?

        Minä en sinulle tulkkina ala toimimaan, mutta eikö ole sopivampaa itse lopettaa palstaseikkailu, kun tuntuu menevän niin paljon "ohi" kaikenlaista, ja menee pelkäksi "neuvomiseksi" miten pitää asioita tulkita ja selittää, sinun tavallasi.


      • KerroppaMeille
        Kepurupun.disinformaatio kirjoitti:

        Minä en sinulle tulkkina ala toimimaan, mutta eikö ole sopivampaa itse lopettaa palstaseikkailu, kun tuntuu menevän niin paljon "ohi" kaikenlaista, ja menee pelkäksi "neuvomiseksi" miten pitää asioita tulkita ja selittää, sinun tavallasi.

        Niinpä niin. Et siis ymmärtännyt sinäkään!!!

        No, ei se ihme, teksti oli liirumlaarumia, ajatuksenvirtaa, jossa kaikkea oli paljon mutta loppujen lopuksi ei mitään sisältöä.

        Sosialisti tietysti vastustaa itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivien tapaisia kansallisia juhlapäiviä. Se toki käy MPP:n yritelmästä ilmi.


      • KerroppaMeille kirjoitti:

        Niinpä niin. Et siis ymmärtännyt sinäkään!!!

        No, ei se ihme, teksti oli liirumlaarumia, ajatuksenvirtaa, jossa kaikkea oli paljon mutta loppujen lopuksi ei mitään sisältöä.

        Sosialisti tietysti vastustaa itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivien tapaisia kansallisia juhlapäiviä. Se toki käy MPP:n yritelmästä ilmi.

        Miksi sosialisti vastustaisi itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivien kaltaisia kansallisia juhlapäiviä? Miten tuosta tuollaisen vaikutelmaan väänsit?


      • KerroppaMeille
        Turmiola.Tommi kirjoitti:

        Miksi sosialisti vastustaisi itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivien kaltaisia kansallisia juhlapäiviä? Miten tuosta tuollaisen vaikutelmaan väänsit?

        MPP:n tuherruksesta saa vaikutelman, että hän (siis vahoillissosialisti) vastustaa itsenäisyyttä ja ainakin väheksyy sen merkitystä ja paheksuu itsenäisyyspäivän viettoa.


      • KerroppaMeille kirjoitti:

        MPP:n tuherruksesta saa vaikutelman, että hän (siis vahoillissosialisti) vastustaa itsenäisyyttä ja ainakin väheksyy sen merkitystä ja paheksuu itsenäisyyspäivän viettoa.

        Niin, sinä sait sen vaikutelman. Ei sellaista vaikutelmaa minulle syntynyt.


      • Turmiola.Tommi kirjoitti:

        Miksi sosialisti vastustaisi itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivien kaltaisia kansallisia juhlapäiviä? Miten tuosta tuollaisen vaikutelmaan väänsit?

        Tekstin kirjoittajana voin sanoa, ettei minulle itselläkään syntynyt siitä mitään itsenäisyyttä väheksyvää sen paremmin kuin itsenäisyyspäivän viettoa paheksuvaa vaikutelmaa. Sitä ei syntynyt, koska kirjoitukseni ei yksinkertaiasesti sellaista tavoitellutkaan.

        Kirjoitukseni ydin oli tietysti kuvata lähinnä taloudesta kumpuavia muutostrendejä, joiden seurauksena sitten maailmankuvamme on muuttunut yhä vähemmän kansallisuusaatetta painottavaksi ja yhä enemmän globaaleja taloudellisia virtauksia hyödyntäväksi. Nationalismin elintila on kaventunut, mistä osaltaan kertoo nationalismia korostevien liikkeiden hätähuudot ja esiinmarssit.

        Tunnistan kyllä tämän kriittisesti kirjoittavan henkilön. Hänellä on syntynyt minun kirjoituksistani jonkinlainen henkilökohtainen trauma ja hän arvostelee mitä tahansa mielipidettä. Jos väittäisin Suomen vesistöissä virtaavan veden olevan väriltään jotain muuta kuin kirkkaan sinistä, hän tulisi ja kertoisi, että sosialistien tavoitteena onkin aina ollut se, että vesien väri saataisiin näyttämään punaiselta.


      • Eihän itsenäisyyspäivän vietossamme ole tähänkään asti ollut erityisen nationalistisia piirteitä. Se on painottunut yleisellä tasolla sankarivainajiin sekä Yleisradion kautta Sibeliuksen musiikkiin, Linnan juhliin ja viime vuosina myös Tuntemattoman sotilaan Laine-versioon. Suomalaisuus itsessään ja jopa itsenäisyys on kadonnut taustalle. Lähinnä siihen törmää vain Linnan juhlissa, joissa toimittajilla on tapana kysyä vierailta kliseisesti "Mitä itsenäisyys Teille merkitsee?"

        Historiasta kiinnostuneena harmittaa, että media ohitti monet mielenkiintoiset tapahtumat ja esimerkiksi kulttuurimme sadan vuoden ajalta ilman erityishuomiota. Yleisradion osalta olisi riittänyt, että se olisi esittänyt "juhlauusintoina" vanhoja dokumenttejaan esimerkiksi poliittisesta ja taloushistoriasta ja musiikin historiasta sekä helmejä televisioviihteestämme eli suomalaisen huumorin historiasta. Tämä puoli huomioitiin paremmin itsenäisyytemme parina aiempana tasavuosikymmenenä. Tuskin vähäisestä huomiosta oli ennakkoa mistään tulevasta muutoksesta, vaan välinpitämättömyydestä sekä siitä, että Yleisradio tyytyi siihen, että esitti kaksi uutta ja sinänsä erinomaista maisemasarjaa maastamme ilmasta käsin.


      • PankonMajuri
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Eihän itsenäisyyspäivän vietossamme ole tähänkään asti ollut erityisen nationalistisia piirteitä. Se on painottunut yleisellä tasolla sankarivainajiin sekä Yleisradion kautta Sibeliuksen musiikkiin, Linnan juhliin ja viime vuosina myös Tuntemattoman sotilaan Laine-versioon. Suomalaisuus itsessään ja jopa itsenäisyys on kadonnut taustalle. Lähinnä siihen törmää vain Linnan juhlissa, joissa toimittajilla on tapana kysyä vierailta kliseisesti "Mitä itsenäisyys Teille merkitsee?"

        Historiasta kiinnostuneena harmittaa, että media ohitti monet mielenkiintoiset tapahtumat ja esimerkiksi kulttuurimme sadan vuoden ajalta ilman erityishuomiota. Yleisradion osalta olisi riittänyt, että se olisi esittänyt "juhlauusintoina" vanhoja dokumenttejaan esimerkiksi poliittisesta ja taloushistoriasta ja musiikin historiasta sekä helmejä televisioviihteestämme eli suomalaisen huumorin historiasta. Tämä puoli huomioitiin paremmin itsenäisyytemme parina aiempana tasavuosikymmenenä. Tuskin vähäisestä huomiosta oli ennakkoa mistään tulevasta muutoksesta, vaan välinpitämättömyydestä sekä siitä, että Yleisradio tyytyi siihen, että esitti kaksi uutta ja sinänsä erinomaista maisemasarjaa maastamme ilmasta käsin.

        Ylen roolista kommentti.

        Olet huomannut oleellisen, etenkin Yle ohitti lähes kaikki suomalaiskansalliset erityiskohdat itsenäisyysjuhlavuoden ohjelmissaan. Merkittävät saavutuksetkin, Nobel palkinnot, merkittävät innovaatiot jne, jätettiin sivuun ja keskityttiin enemmän hömppään. Ei se välinpitämättömyydestä johdu.

        Yle on tällä hetkellä maamme johtava valemedia. Sen agendaan ei kuulu esittää kansalliseen kulttuuriin, historiaan tai muuhun perinteeseen liittyvää. Monikulttuurisuuden edistämisen nimissä Yle on harhautunut vääristyneen tai ainakin yksipuolisen tiedonkulun sanansaattajaksi. Esimerkiksi 612 kulkueen ja alpakka tapahtuman uutisoinnissa jätettiin kertomatta monta oleellista seikkaa, lähtien siitä, että päätös alpakka tapahtuman siirrosta oli poliisin ja tukkutorin, ei 612 kulkueen järjestäjien. Jan Vapaavuori esitti asian blogissaan faktoihin perustuen ja hyvin, samaa ei voi sanoa Ylestä.

        Nuo maisemasarjat olivat amatöörien, tai paremminkin nuorten aloittelevien kuvaajien tekemiä, ja amatöörifilmeiksi ne monilta osin osoittautuivat. Yritys oli hyvä, mutta aivan jokaista Suomen hyppyrimäkeä ja korkeaa rakennusta ei olisi tarvinnut näyttää, suomalaisessa maisemassa on paljon muutakin.

        Varmasti ohjelman tekijän mielestä on hyvinkin taiteellista kiertää Puijon tornin ympäri koko ajan tornia kuvaten, mutta katsojaa sellainen alkaa kyllästyttää, etenkin kun ohjelman aiemmissa jaksoissa oli samaan tapaan kierretty Näsinneulaa ja jotain Jyväskylän korkeaa rakennusta. Vaihtelun vuoksi kameran olisi voinut kääntää ulospäin kierroksessa ja katsoa 360 panoraama maisemasta. Mutta kuten sanottua, aloittelevien filmintekijöiden työksi ihan mukava sarja.


      • YlenAntia
        PankonMajuri kirjoitti:

        Ylen roolista kommentti.

        Olet huomannut oleellisen, etenkin Yle ohitti lähes kaikki suomalaiskansalliset erityiskohdat itsenäisyysjuhlavuoden ohjelmissaan. Merkittävät saavutuksetkin, Nobel palkinnot, merkittävät innovaatiot jne, jätettiin sivuun ja keskityttiin enemmän hömppään. Ei se välinpitämättömyydestä johdu.

        Yle on tällä hetkellä maamme johtava valemedia. Sen agendaan ei kuulu esittää kansalliseen kulttuuriin, historiaan tai muuhun perinteeseen liittyvää. Monikulttuurisuuden edistämisen nimissä Yle on harhautunut vääristyneen tai ainakin yksipuolisen tiedonkulun sanansaattajaksi. Esimerkiksi 612 kulkueen ja alpakka tapahtuman uutisoinnissa jätettiin kertomatta monta oleellista seikkaa, lähtien siitä, että päätös alpakka tapahtuman siirrosta oli poliisin ja tukkutorin, ei 612 kulkueen järjestäjien. Jan Vapaavuori esitti asian blogissaan faktoihin perustuen ja hyvin, samaa ei voi sanoa Ylestä.

        Nuo maisemasarjat olivat amatöörien, tai paremminkin nuorten aloittelevien kuvaajien tekemiä, ja amatöörifilmeiksi ne monilta osin osoittautuivat. Yritys oli hyvä, mutta aivan jokaista Suomen hyppyrimäkeä ja korkeaa rakennusta ei olisi tarvinnut näyttää, suomalaisessa maisemassa on paljon muutakin.

        Varmasti ohjelman tekijän mielestä on hyvinkin taiteellista kiertää Puijon tornin ympäri koko ajan tornia kuvaten, mutta katsojaa sellainen alkaa kyllästyttää, etenkin kun ohjelman aiemmissa jaksoissa oli samaan tapaan kierretty Näsinneulaa ja jotain Jyväskylän korkeaa rakennusta. Vaihtelun vuoksi kameran olisi voinut kääntää ulospäin kierroksessa ja katsoa 360 panoraama maisemasta. Mutta kuten sanottua, aloittelevien filmintekijöiden työksi ihan mukava sarja.

        Yle tosiaankin katselee maailmaa näiden anarkistien näkökulmasta:

        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005482462.html

        Tuokin lippujen poltto, joka on rikos, Suomen lipun turmeleminen tai epäkunnioittava käyttö on lain mukaan rangasitavaa, jää Yleltä kokonaan uutisoimatta.

        Jos äärioikeisto olisi syyllistynyt itsenäisyyspäivänä samaan, olisi uutisissa ollut päivystävä dosentti kauhistelemassa asiaa, ja A-talkissa olisi ensi viikolla viha-ilta, jossa punavihreä poppoo pohtisi kuinka kauheaa tämä natsismin nousu on.

        Nyt, kun asialla on vasemmistoanarkistit, ollaan Ylessä täysin hiljaa. Samoinhan on käynyt niin Tampereen kuorma-auto iskun kohdalla, kuin Vantaan ravintolayrittäjän autojen polttamisen kanssa. Kuten Li Andesson sanoi, vasemmistolainen väkivalta on vaan parempaa. Niin paljon parempaa, ettei siitä tarvitse uutisissa kertoa.


      • PankonMajuri kirjoitti:

        Ylen roolista kommentti.

        Olet huomannut oleellisen, etenkin Yle ohitti lähes kaikki suomalaiskansalliset erityiskohdat itsenäisyysjuhlavuoden ohjelmissaan. Merkittävät saavutuksetkin, Nobel palkinnot, merkittävät innovaatiot jne, jätettiin sivuun ja keskityttiin enemmän hömppään. Ei se välinpitämättömyydestä johdu.

        Yle on tällä hetkellä maamme johtava valemedia. Sen agendaan ei kuulu esittää kansalliseen kulttuuriin, historiaan tai muuhun perinteeseen liittyvää. Monikulttuurisuuden edistämisen nimissä Yle on harhautunut vääristyneen tai ainakin yksipuolisen tiedonkulun sanansaattajaksi. Esimerkiksi 612 kulkueen ja alpakka tapahtuman uutisoinnissa jätettiin kertomatta monta oleellista seikkaa, lähtien siitä, että päätös alpakka tapahtuman siirrosta oli poliisin ja tukkutorin, ei 612 kulkueen järjestäjien. Jan Vapaavuori esitti asian blogissaan faktoihin perustuen ja hyvin, samaa ei voi sanoa Ylestä.

        Nuo maisemasarjat olivat amatöörien, tai paremminkin nuorten aloittelevien kuvaajien tekemiä, ja amatöörifilmeiksi ne monilta osin osoittautuivat. Yritys oli hyvä, mutta aivan jokaista Suomen hyppyrimäkeä ja korkeaa rakennusta ei olisi tarvinnut näyttää, suomalaisessa maisemassa on paljon muutakin.

        Varmasti ohjelman tekijän mielestä on hyvinkin taiteellista kiertää Puijon tornin ympäri koko ajan tornia kuvaten, mutta katsojaa sellainen alkaa kyllästyttää, etenkin kun ohjelman aiemmissa jaksoissa oli samaan tapaan kierretty Näsinneulaa ja jotain Jyväskylän korkeaa rakennusta. Vaihtelun vuoksi kameran olisi voinut kääntää ulospäin kierroksessa ja katsoa 360 panoraama maisemasta. Mutta kuten sanottua, aloittelevien filmintekijöiden työksi ihan mukava sarja.

        Ihan sama huomio maisemasarjasta. Tekijöillä oli rasittava fetissi kaikkiin korkeisiin rakennelmiin ja niiden kiertämiseen.


      • OikeaUpseeri
        YlenAntia kirjoitti:

        Yle tosiaankin katselee maailmaa näiden anarkistien näkökulmasta:

        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005482462.html

        Tuokin lippujen poltto, joka on rikos, Suomen lipun turmeleminen tai epäkunnioittava käyttö on lain mukaan rangasitavaa, jää Yleltä kokonaan uutisoimatta.

        Jos äärioikeisto olisi syyllistynyt itsenäisyyspäivänä samaan, olisi uutisissa ollut päivystävä dosentti kauhistelemassa asiaa, ja A-talkissa olisi ensi viikolla viha-ilta, jossa punavihreä poppoo pohtisi kuinka kauheaa tämä natsismin nousu on.

        Nyt, kun asialla on vasemmistoanarkistit, ollaan Ylessä täysin hiljaa. Samoinhan on käynyt niin Tampereen kuorma-auto iskun kohdalla, kuin Vantaan ravintolayrittäjän autojen polttamisen kanssa. Kuten Li Andesson sanoi, vasemmistolainen väkivalta on vaan parempaa. Niin paljon parempaa, ettei siitä tarvitse uutisissa kertoa.

        Alpakoista Yle sen sijaan on kiinnostunut

        https://yle.fi/uutiset/3-9967815

        Nyt siis tutkitaan poliisin toimia, kun se teki päätöksen kahden päällekkäisen toritapahtuman erottamisesta.

        Hulluja nämä punaviherfeministiörvelöt.

        Päätöshän tulee olemaan, että poliisi toimi lakien ja ohjeidensa sekä harkintavaltansa mukaisesti, ja antoi ensin tapahtumastaan ilmoituksen tehneiden käyttää torialuetta. Ihan maalaisjärjellä ymmärrettävää, mutta ilmeiseti töölöläiselle tärähtäneistölle ylivoimaista ymmärtää.

        Yleä ei tosiaankaan näytä kiinnostavan lippumme häpäisy ja siihen liittyvät rikokset (rikoshan se on lipun varastaminenkin). Sitten ihmetellään A-talkissa mistä tämä vastamedia syntyy. Jonkunhan on kerrottava nuo Ylen sivuuttamat asiat. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin on sen verta räväkkä, että uskaltaa uutisoida punavihertyperistön vastaisiakin asioita. Respektit siitä.


      • YliOpp
        OikeaUpseeri kirjoitti:

        Alpakoista Yle sen sijaan on kiinnostunut

        https://yle.fi/uutiset/3-9967815

        Nyt siis tutkitaan poliisin toimia, kun se teki päätöksen kahden päällekkäisen toritapahtuman erottamisesta.

        Hulluja nämä punaviherfeministiörvelöt.

        Päätöshän tulee olemaan, että poliisi toimi lakien ja ohjeidensa sekä harkintavaltansa mukaisesti, ja antoi ensin tapahtumastaan ilmoituksen tehneiden käyttää torialuetta. Ihan maalaisjärjellä ymmärrettävää, mutta ilmeiseti töölöläiselle tärähtäneistölle ylivoimaista ymmärtää.

        Yleä ei tosiaankaan näytä kiinnostavan lippumme häpäisy ja siihen liittyvät rikokset (rikoshan se on lipun varastaminenkin). Sitten ihmetellään A-talkissa mistä tämä vastamedia syntyy. Jonkunhan on kerrottava nuo Ylen sivuuttamat asiat. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin on sen verta räväkkä, että uskaltaa uutisoida punavihertyperistön vastaisiakin asioita. Respektit siitä.

        Säälittävää seurattavaa on ollut myös YLEn Göteborgin juutalaisiin kohdistuneen iskun uutisointi.

        Kaikille oli heti alusta selvää, että iskun ovat tehneet Lähi-idästä Ruotsiin saapuneet ihmiset. Yle ei sanallakaan mainitse tekijöiden taustasta, vaan korostaa kyseessä olleet Trumpin politiikkaa vastustavien teko.

        Hesari sentään vuorokausi sen jälkeen kun Ruotsissa tekijöiden taustoista tiedotettiin uskalsi kirjoittaa tekijöiden taustat nettiuutisiinsa. Yle ei vieläkään.


    • Analyysiä

      Ei itsenäisyyden eikä kansallisten merkkipäivien merkitys ole vähenemässä, päinvastoin.

      Britannia on eroamassa EU:sta itsekkäistä kansallisista näkökohdista lähtien. Useat itäisen Euroopan maat tiukentavat suhtautumistaan vapaaseen liikkuvuuteen. Saksa ei meinaa saada hallitusta kasaan samoista syistä. Ranskassakin Macronin voitto ei tarkoita liberalismin lisääntymistä, vaan äärikansallismielisten tulppaamisesta.

      Eri maissa kansallinen juhliminen lähtee erilaisista lähtökohdista. Irlanissa on StPatric's day, Espanjassa kaksikin juhlaa, Espanjan päivä ja Perustuslain päivä, Ruotsissa on oma kansallispäivänsä ja lisäksi Lucian päivä, joka on ruotsalaisen kulttuurin päivä ja niin edelleen. Nämä kaikki liittyvät itsenäisen kansakunnan tai valtion olemassaolon juhlintaan. Eipä taida montaa valtiota maailmasta löytyä jossa ei jotain vastaavaa löydy.

      Yksi syy suuntaukseen tiukempia kansallisvaltioita koden on juuri luettelemasi talousliberalismin ja vapaan liikkuviiden ilmentymät, meidän tapauksessa maasta edullisimpiin oloihin lähtevät veropakolaiset, toisaalla tänne saapuvat kotimaataan parempia etuuksia etsivät sosiaalipakolaiset.

      Ymmärrän hyvin niitä tavallisia duunareita ja keskiluokkaisia, jotka maksavat noiden veropakolaisten ja elintasopakolaisten aiheuttamat kustannukset. Ensin mainittu ryhmä pakenee omaa maksuvelvollisuuttaan, jälkimmäinen tulee tänne nauttimaan meidän maksumiesten kattaman pöydän antimista.

      Vapaan maahanmuuton kustanuksiin puuttuva leimataan välittömästi rasistiksi, usimmiten natsiksi, joten edes keskustelu siitä on käytännössä mahdotonta. Veropakolaisia taas kauhistelevat eniten ne, jotka eivät itse veroja maksa, tai sitten verovaroin kustannetuissa suojatyöpaikoissaan loisivat "intelluktuellit". Tavallinen duunari turvautuu kansallismielisiin poliitikkoihin, niinpä Halla-aho, Väyrynen, Huhtasaari jne saavat melkoisen hyvän kannatuksen.

      • On vaikeaa ymmärtää, mihin sitä noin pirun vapaata liikkumista EU;n sisällä tarvitaan. Ei kai se suurta ongelmaa nykyaikana aiheuttaisi, jos vaikkapa tietotekniikkaa oikein hyödynnettäisiin kun laaditaan ihan vaikkapa ilmoitus, että ollaan saapumassa maahanne ja päivämäärä. Kohdemaan viranomaiset sitten voivat halutessaan ilmoittaa, että ei käy. Silloin tiedettäisiin edes suurinpiirtein millaista porukkaa euroopassa liikkuu, ja kun on rajatarkastuksia, paperittomat narahtaa.


      • Kiitos ihan asiallisesta analyysista, vaikka olenkin monissa kohdin eri mieltä. Esim. vapaan maahanmuuton kustannuksista voi ja saa puha vapaasti, mutta hyvä olisi silloin puhua asiasta netto- eikä vain bruttokustannuksina. Kustannuksia voi syntyä eri tavoin. Jos pakolaiset jäävät jonnekin muualle, siitä voi syntyä Suomellekin kustannuksia, jos sovimme, että muualle jääminen maksetaan yhteisesti kuten nyt maksetaan Turkille. Ei pakolaisongelmia ratkaista sillä, että rakennetaan muureja ja piikkilanka-aitoja. Ei varsinainen ongelma sillä ratkea.

        Saksan osalta hallituksen muodostamisen vaikeus voi liittyä siihenkin, ettei ole riittävästi integraatiohaluja. Nythän nimenomaan demarien Schultz on vaatinut kovasanaisesti jopa Euroopan liittovaltion perustamista vuoteen 2025 mennessä. Hän sanoo myös, että siihen haluttomat voivat vapaasti jäädä junasta seuraavalle asemallakin. Hankalia jäseniä ei haluta. Voi vain veikata, ettei Schultzin tapainen poliitikko tule antamaan mitään tarpeettomia myönnytyksiä esim. briteille. Alkaa näyttää siltä, että yhteisen Euroopan puolesta olevat voimat alkavat myös nostaa ääntään, ettei kokonaistilannetta alettaisi tulkita väärin.


      • NäinSeMeneee
        Turmiola.Tommi kirjoitti:

        On vaikeaa ymmärtää, mihin sitä noin pirun vapaata liikkumista EU;n sisällä tarvitaan. Ei kai se suurta ongelmaa nykyaikana aiheuttaisi, jos vaikkapa tietotekniikkaa oikein hyödynnettäisiin kun laaditaan ihan vaikkapa ilmoitus, että ollaan saapumassa maahanne ja päivämäärä. Kohdemaan viranomaiset sitten voivat halutessaan ilmoittaa, että ei käy. Silloin tiedettäisiin edes suurinpiirtein millaista porukkaa euroopassa liikkuu, ja kun on rajatarkastuksia, paperittomat narahtaa.

        Juuri noita rajatarkastuksia ym. nämä MPP:n kaltaiset vastustavat. Vapaa liikkuvuus, myös laittomasti Euroopassa oleskelevien vapaa liikkuminen, on heidän mielestään ihmisoikeuskysymys.

        Ei tarkkailu kovin mutkikasta olisi, matkusteltiihan sitä aiemmin joka rajalla passia näyttäen, eikä se matkantekoa juuri häirinnyt. Eipä silloin kyllä laittomasti olekeleviakaan juuri ollut, mitä nyt jokunen loikkari itäblokista aina onneaan koetti. Joku selvisi turvalliseen maahan, jokunen jäi suomalaisviranoamisten haaviin ja palautettiin. Sosialistit etunenässä palautuksia kannattivat. Nyt samaiset sosialistit vastustavat kaikkea palauttamista. Näin se aika muuttuu ja sosialistin mieli.


    • On kiva nähdä, että avaukseni ei ollut turha! Monia se on inspiroinut avautumaan, sanomaan sanottavansa tärkeämmiksi näkemistään asioista, joita eräille on ollut Suomen itsenäisyys, sen historiallinen kehitys ja vaikuttimet, Suomen asema nykymaailmassa jms. - ja muutamalle vain avaajan persoona!

      Todella hyviä, asiallisia ja mielenkiintoisiakin puheenvuoroja on käytetty. Niihin moneenkaan en ole mielipiteilläni osallistunut, kun olen jo näin vanha ja väsynyt. Mielenkiinnolla niitä kuitenkin luin, ja kiitos niistä. Erityiskiitos Mielipidepankille viesteistään, joista huokuu hänen laajapohjainen sivistyneisyytensä ja sen tuoma tietorikkautensa ja ymmärryksensä asioista ja niiden merkityksistä ja taitonsa sanoa sanottavansa. No, ehkä sanonnan värikkyyttä rajoittaa lainoppineen tapa ilmaista näkemyksensä.

      Mieltäni lämmitti saada myös viestit vanhalta faitterilta, entiseltä luotsiltamme, sekä kerran tapaamaltanikin takavuosien keskustelukumppaniltamme tällä ja muistaakseni myös historian palstalla. Eräiltä muiltakin on tullut avaukselleni oikein kivoja viestejä, kiitos niistä.

      Olenhan myös tällä avauksellani antanut elämäntarkoitusta myös niille muutamille, joiden elämä sykkii vain tällä palstalla. Täällä he ovat voineet tehdä itsestään sellaisia, joita he eivät elävässä elämässään missään tapauksessa voi olla. He ovat voineet kertoa heille tärkeimmästä asiasta - tai ihmisestä - joten siinäkin mielessä avaukseni on ollut tarpeellinen.

      Tämä on loppuviestini tälle avaukselleni, joten nyt ei enää muuta kuin toistan toivotukseni joulunalusajan hyvistä vaiheista ja kivasta joulun odotuksesta ja vielä yksi toivomus - laittakaahan nyt vielä viestejä sen veran, että saisitte sadan täyteen tälle avaukselle!

      Nyt kuitenkin vain hyvää yötä!

      • Koitetaan.auttaa

        "laittakaahan nyt vielä viestejä sen veran, että saisitte sadan täyteen tälle avaukselle!"
        Ei vielä ihan sataa mutta jo enemmän kuin pirtussa prosentteja. Eipä tässä sitte muuta minultakaan.


      • Tiedoksesii

        "...Todella hyviä, asiallisia ja mielenkiintoisiakin puheenvuoroja on käytetty. Niihin moneenkaan en ole mielipiteilläni osallistunut..."

        Hohhohohohoooooo... ensinnäkin, sinä olet täysin kyvytön arvioimaan mikä on asiallinen tai hyvä puheenvuoro, osallistuthan itsekin vain kykyjesi mukaiseen mutapaini keskusteluun.

        Toisekseen, et ole osallistunut noihin asiallisiin keskusteluihin, koska tietosi ei riitä siihen. Iälläsi tai väsymykselläsi ei asian kanssa ole tekemistä, vain heikkolahjaisuudellasi.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe