Rintalastan puristusta, lievää hengästymistä ym.

sydänperäistäkö

Tässä pohdin onko oireet sydänperäisiä vai eivät tai olisiko mentävä liiaksi viipyilemättä suoraan päivystykseen asiaa selvittämään.

Eilen illalla noin 22:00 alkoi "maltillisesti" mutta kiusallisesti, sitkeästi ahdistaa ja puristaa rintalastan suunnilleen keskeltä, maltillista-loivaa kipua, sekä tunne jonkin asteisesta hengästymisestä, hapenoton lievää raskuden tunnetta, hetkittäin oli lievää huimauksen tunnetta ja hieman outo, lievästi pahaa oloa.

Olen antanut itselleni ymmärtää, että sydänperäiset oireet olisivat suht' hetkellisiä, mutta tämä kesti nukkumaan menoon saakka ja edelleen makuulla. Nyt edelleen pitkin päivää vastaavia oireita jojoillen, joskin ilman himausta. Laittanut kuin luonnostaan liikkumaan enempikin rauhakseen, varmuuden vuoksi.

Teen päivittäin voimistelu-venyttelyjumpan, jossa myös rintalastaa venyttelen, eli ei pitäisi olla liiasta istumisesta johtuvia lihas-sidekudosperäisiä jumeja. Tuohon pikkutreeniin kuuluu myös päkiölle noususarja treenaamaan pohkeita, sekä maltilliset kyykyt. Nyt tänään jo tuo päkiöilelnousukin alkoi lievästi hengästyttää jossakin 40 liikkeen paikkeilla, jota se ei yleensä aiheuta. Kyykyt jätin vähiin.

Joskus ajoittain yöllä olen herännyt jomman kumman pohkeen melko voimakkaaseen kipuun, epäillen laskimo-ongelmaa tai vain jotakin muuta makuuasennon provosoimaa kipua (ei toki ihan tavanomaista sekään) tai selkäongelmaperäistä oiretta.

Vastaavia jonkin verran voimakkaampanakin sydänperäistyyppisiä oireita on takavuosien varrella joskus ollut, mutta kynnys on ollut korkea sairaalaan lähteä, kun epäillyt josko se olisikin "jotakin" muuta.

Närästys-refluksiongelmaa ei ole ollut, joka voi aiheuttaa melko sydänperäistyyppisiä oireita.

Noin muutoin pikemminkin 'siistit' elintavat, ei tupakointia, alkoholia hyvin vähän maltilla tai ei lainkaan, ei ylipainoa jne. Liikunnan puute tosin yksi iso miinus.

Yksi raskauttava tekijä on jo reilut 20-vuotta ollut hyvin huonolaatuinen ja 'haulikolla ammuttu' uni, palautumattomuus, joka on seurausta tapaturmaisesta selkämurtumasta, leikkauksista ja sen aiheuttamista kivuista normaalia unta estämässä.

Hieman hankalia nämä hommat kun turhaan ei viitsisi sairaalaankaan mennä, mutta toisaalta asiaa tutkimattakaan ei olisi hyvä olla.

Ps. Hommaa hieman mutkistaa se, että asun toisessa EU-maassa ja juuri nyt oleilen komannessa ja sopivan kielialueen pätevä sairaala on melko raskaan ruuhkan ja 'spagetin' takana ...

*

"Sydäninfarktin nopea tunnistaminen on tärkeää. Monet uskovat infarktin aiheuttavan aina kovaa rintakipua, mutta oireet voivat olla paljon huomaamattomampia."

- http://www.iltalehti.fi/sydan/201711012200503187_sd.shtml

.

9

304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RandomWalker

      Kyllä, hyvä olisi ihan päivystyksessä käydä noilla oireilla, kuten hyvin tuotkin esille. Joskus voi olla minitukoksia tai ohimeneviä, joihin on hyvä päästä käsiksi ajoissa. Voi syy toki olla ns. harmitonkin. Tärkeintä on tutkia oli syy mikä tahansa, vasta sittenhän tietää onko vakava vai ei.

      Sielläkin kyllä sellaista porukkaa, että pistävät helposti stressin piikkiin. Toivottavasti näistä on sentään jotain opittu. Minullekin joskus yritetään fakiirin viittaa sovittaa, mutta kyllä se on niin, että moni lääkäri kuvittelee tietävänsä diagnoosin tutkimatta! Miksi näin???

    • sydänperäistäkö

      Häiritsevää on tämä puristava tunne, joka ei tahdo helpottaa, mennä pois, tuntuu lähinnä keskellä rintalastaa ja ajoittin myös hieman lateraalisti. Samoin tuo lievä hengästymisen tunne rauhallisessa olossa ilman mitään ponnistusta.

      Tokihan myös vahva stressi voi aiheuttaa sydäntyyppisiä oireita, mutta eihän niitä tutkimatta tule jättää. Stressi on toisaalta myös ongelman laukaisevana tekijänä.

      "Ruotsalaistutkijat ovat havainneet, että sydänkohtauksen riski todella piilee stressaavissa päivissä ja tilanteissa. Sen vuoksi välillä olisi hyvä höllätä hetkeksi - sydämen tähden."

      - http://www.iltalehti.fi/sydan/201707172200269889_sd.shtml

      • RandomWalker

        Näin on myös eikä stressiäkään pitäisi vähätellä eikä se myöskään katoa kuin taikaiskusta.

        Mutta ellei sulla ole selkeää stressitekijää ja oireet alkoi eilen taia selkeästi pahenivat, niin kyllä olisi parempi käydään lääkärissä mahdollisimman pian ihan varmuudeksi. Jos mitään ihmeempää ei löydy, niin hyvä ja samalla oloon liittyvä stressi takuulla helpottaa ja täten myös lievittää oireita vaikkei ne olisikaan perussyy.


    • sydänperäistäkö

      RandomWalker: "Näin on myös eikä stressiäkään pitäisi vähätellä eikä se myöskään katoa kuin taikaiskusta."

      Näin on. Otin tuohon stressiasiaan kantaa vastineena mainintaasi aiheesta. Raskas ja pitkäkestoisempikaan stressi ei kohdallaini ole suuria oireita aiheuttanut ja pahimmillaan lähinnä silmä-tai päänsärkyä, mutta ei lainkaan sydänperäistyyppisiä.

      Eilen illalla alkoi rintalastan seudun puristus-kiristys hieman loiveta ja lykkäsin tarkistukseen menoa, mutta se on edelleen hämäävästi ja sitkeästi läsnä, tuntuu ajoittain kyljissäkin hieman kainaloita alempana, epänormaalia kuitenkin. Olisikohan tuo sitä ns. vannetyyppistä puristusta (?).

      Vaikea linjata tilannetta ja varsikin kun itselläni on varsin korkea kynnys konsultointeihin (lukuunottamatta viimevuosien tapaa teettää kerran vuodessa tai kahdessa varsin kattava verikoekartoitus ennakoivassa mielessä). Voimistelu-venyttely ei kevennä puristusfiiliksen tilannetta.

      * Ylilääkäri kertoo, millaisista rintakivuista kannattaa huolestua.

      - http://www.iltalehti.fi/hyvaolo/2015041619526938_ie.shtml

      Ps. Ei tämä oikein voi huolimattomasta raskaiden kauppakassien kassalta kärryyn nostostakaan johtua, sillä olisihan jokin harmiton kudosrasite-kipu ilmoitellut itsesstään jo tuolloin lauantaina, eikä vasta maanantai-iltana.

    • Garbollaonasiaa

      Astma tai ahdistus, mutta jos sinulla on oikeasti jotain oireita ja ensimmäinen reaktiosi on ryhtyä kysymään neuvoa joltain nettisivulta, niin ehkä kannattaisi miettiä omaa järjenjuoksuakin

      • RandomWalker

        Enpä nyt tollai tyrmäisi nettisivuja. Kyllä kokemusperäinen tieto on myös hyvin arvokasta, ja usein jopa parempaa kuin lääkäriltä saatu, varsinkin yleislääkäriltä.
        Mutta akuuttioireista ei pitäisi täällä kerskustella vaan mennä lääkäriin. Aloittajan tapaus rajalla, mutta kuten todettua, menisin lääkäriin.


    • Voit jättää tuollaiset kommentit sanomattakin. Keskustelun aloittajalla on selkeitä sydäntyyppisiä oireita jotka kannattaa käydä tutkituttamassa.

      • sydänperäistäkö

        Niin, halutessaan tuosta lyhyestä sivistys-karenssisesta 'viestistään' voisi ottaa pihteihinsä analysoitavaksi useammankin psykologis-älyllisen ristiriidan ja paradoksin.

        Mutta kuten vanhan kansan aina vain ajankohtainen viisaus osaa kansankielisesti kertoa, niin jos joka kulkukoiran jätöksille pysähtyy, niin ...

        ;-)

        *

        Mutta sitten itse asiaan. Tilanne nyttemmin normalisoitunut, mutta jos uusiutuu, niin täytyy koettaa repiä itsensä irti "eiköhän tämä tästä' perusasenteestaan ja käydä päivysyksessä, niin saa asiaan selvennyksen ja siten tarvittaessa tilanteeseen voidaan puuttua ajoissa.


    • anonymios

      Kuulostaa Wolf parkinson whiteltä (WPW)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe