Omat siirtolaiset siirtyi omassa maassa

EiOlleetDiskoläppäreitä

Oli se vain Veikko Vennamo melkoinen epeli, kun historiaa katsoo kauttansa, siirtoväen asuttamiseen. Ja samat koomunistit oli silloin pelkona asian epäonnistumiseen, joita yhä, mutta nyt konmmunistit ei enään yhteiskuntaan voi isommin vaikuttaa, joitain Ay-liike osastoja hallussaan, juuri niitä lakkoja aina huutavia. Kuntapäättäjissä joitain, mutta heillä ei enään ole mitään sananvaltaa, kuin korkeintaan vasemmistoliiton kautta, sosialistit ei heistä pahemmin ole kilpailijoinaan tykänneet. Nyt vasemmisto on yleensä' aika heikko jo, kannatuksensa laskee kaiken aikaa, he ei rakenna isommin yhteiskuntaa, lähinnä vain isoääänistä vaatimuksiaan vaativaa, tiedä aina itsekkään mitä vaatii.

>Talvisodan syttymisen myötä aloitettiin sota-alueilta siviiliväestön evakuoinnit. Rauhanehtojen myötä menetimme 100 tuhatta rakennusta ja 450 tuhatta ihmistä jäi kodittomaksi. Pääosin Karjalasta muuttamaan joutuneesta siirtoväestöä puolet oli maatalousväkeä, joten suomalainen yhteiskunta kohtasi sodan jälkeen valtaisan siviiliväestön uudelleen asuttamista koskevan haasteen.

Kun sota päättyi maaliskuussa, jo kesäkuun lopulla säädettiin pika-asutuslaki, jonka perusteella ehdittiin perustaa noin 8000 erityyppistä tilaa siirtoväelle. Koko siirtoväen asuttamiselle oli myös korkean tason vahvaa poliittista vastustusta: mm Risto Rytin ja Väinö Tannerin kerrotaan professori Pekka V. Virtasen mukaan ajaneen siirtoväen jättämistä paikoilleen Neuvostoliiton kansalaisiksi. Näinhän toimittiin pääosin muualla Euroopassa tapahtuneiden rajasiirtojen yhteydessä, rajat siirtyivät, mutta asukkaat jäivät aloilleen.

Karjalaisten kohtaloon vaikuttivat myös karjalaiset itse, jotka omatoimisesti ryhtyivät toteuttamaan muuttoaan muihin Suomen maakuntiin. Tässäkin yhteydessä on hyvä muistaa, että kotinsa menettäneet karjalaiset eivät olleet pakolaisia, vaan suomalaisia, oman isänmaansa sisäisiä evakkoja ja siirtolaisia, jotka vastoin omaa tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa ja elinkeinonsa.

Paasikivi piti hanketta ”hirmuisena” ja vaikutti vahvasti siihen, että ruotsinkieliset kunnat vapautettiin asutusvelvollisuudesta.

Kaiken kaikkiaan maanhankintalain nojalla perustettiin 101 327 maatilaa.

Asutustoiminta oli oman aikansa ratkaisu, jolla turvattiin sekä siirtoväen että rintamamiesten “maan nälkä”, joka merkitsi sodan jälkeen mahdollisuutta uuteen elämään, kiinnittymistä uudelleen työhön, elämään, perheen perustamiseen ja talonpoikaisen elämänmuodon jatkamiseen. Asutustilojen merkitys oli myös suuri sodan jälkeisen ruokahuollon turvaajana, peloteltua nälän hätää ei Suomeen syntynyt.

Nyt sopii kysyä, olisiko tuolloin pitänyt ja voitu toimia toisin? Asutustoiminnan jälkiarvioinnissa on arvosteltu sitä, että tuolloin synnytettiin suuri määrä elinkelvottomia pientiloja, joiden elinkaari jäi yhden sukupolven mittaiseksi. Mutta tuo elinkaari osui suomalaisen yhteiskunnan kannalta kaikkein tärkeimpään vaiheeseen. Myöhemmin lisämailla vahvistettiin tilojen elinkelpoisuutta, maaseudulle rakennettiin asutustoiminnan yhteydessä uusia teitä, kylien asukasluku kasvoi ja kokonaisuudessaan asutustoiminnan kohteena olleiden pitäjien elinvoima vahvistui.

Asutustoiminnalla oli ensisijassa yhteiskuntapoliittiset tavoitteet, joilla haluttiin estää yhteiskunnallinen levottomuus ja kommunismin vahvistuminen. Siirtoväki ja rintamamiehet piti sitoa tuottavaan työhön. Jos tuolloin ratkaisuna olisi ollut siirtolaisleirien perustaminen ja siirtolaisväestön ja rintamamiesten sijoittaminen olisi jätetty hoitamatta, voimme vain kuvitella minkälaisia yhteiskunnallisia seuraamuksia ja maasta muuttoa siitä olisi Suomeen syntynyt pitkäksi aikaa. <

Väinö Tanner ei nyt ollut niin kokokansaa ajatteleva, kuin on väitetty. Kekkonen hallitsi senkin puolen, oli hyvä jatkaja mm Ryti, Mannerheim ja Paasikivi linjalle. Kun oli perusta luotu siitä sitten jatkaminen. Ulkopolitiikka saikin Mennerheim-Paasikivi-Kekkonen nimetyn linjan. Mannerheim loi pohjaa, josta Paasikivi ja Kekkonen jatkoi. YYA ja Neuvostoliitto siinä aina oli nurkan takana, ongelma, jonka Kekkonen osasi hoitaa parhaaksemme. Kunsiäsllsä lukenut mm LAsse Lehtisen sanoisko
" runoja", ne ei sisällä asioita kun kannaltaan pääosin, mitä oikeistodemari näkee menon, jättää paljon huomioita pois, jotka tärkeitä olleet yhteiskunnan kannalta.
Pääsosin sitä itsekehua.

29

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JohtajuusVaatiiLaajuutta

      Kyllä Lasse on supliikki mies, mutta siltä omalta kantiltaan.
      Se ei yllä aidan taa. Kuten demarit yleensä, siksi heitä ei ole
      kokokansan johtajiksi.

      • ruotsalaispykälä---

        Maanhankintalakiin jäi ruma "ruotsalaispykälä" jonka johdosta ei ole nähty vieläkään aktiivista katumista ärkkopeessä


    • Urkki.oli.isäntä

      Tannerilaiset haukkuu Kekkosta ? miksi.
      Siksikö kun sai maan asiat preeraan, ettei heille jäänyt tilaa toimilleen.

      • Hallaahon.äänestäjä

        Urho ja Mauno olivat viimeiset presidentit, aivan erilaisia, mutta olivat

        Lasse Lehtinen on INTOHIMOINEN POLIITIKKO eikä joku laiska Vanhanen
        muita EHDOTTOMASTI INTOHIMOISIA ovat KOKO KANSAN PAAVO tietenkin ja
        esim. Keskustan entinen puolusihteeri Jarmo Korhonen

        Asenne JOSSA EI PYSTY ARVOSTAMAAN VASTAPUOLTA kun on aihetta on oma vika ja kannattaa katsoa
        peiliin kannattaako asenne


      • Siksi että Väinö Tanner hiihti pitävillä suksilla eikä lipsuvilla kuten Kekki!


    • Hallaahon.äänestäjä

      Veikko Vennamo pelasti Suomen kommunismilta

      Urpo Leppänen poisti Suomesta työttömyyden Heikki Rinteen (demarityökkärijohtaja) keinoilla, mutta tuli liian kalliiksi ja demareille oli helpompaa puhua asiasta kuin tehdä mitään

      Pekka Vennamo teki suomalaisista vauraita ykstyistämällä Soneran, kai ostitte, 7,57 eurolla ja myitte välissä 50 - 90 eli voittoa jotain 50 euroa kappaleelta ja kun perheen molemmat ostivat tuli jotain 100 000 euroa voittoa eli pesämunaa aloittajan osakesalkkuun

      Freudenthal-pakkoruotsitusmitalin saanut kaikki SDP:ltä saanut Lipponen esti Veikko Vennamon nimittämisen en muista mihin, vuorineuvokseksi? mutta se oli kuuluisa törkydemarin temppu

      Veikko Pekka Urpo Vennamo-Leppänen -porukka ovat tärkeä poliitikkojoukko Suomen historiassa

      Vain Halla-aho Pelastaja voittaa
      https://www.suomenuutiset.fi/bahrainin-edustaja-kommentoi-suurmoskeijahanketta-katso-tiedotustilaisuus-kokonaisuudessaan-video/

      https://www.suomenuutiset.fi/jani-makela-suomi-mukana-saksan-ranskan-liittovaltiohankkeessa/

      https://www.suomenuutiset.fi/kommentti-suomen-hallitukselle-kipera-tilanne-liittovaltiohankkeessa-muuttuuko-suomen-kanta/

      • >>Freudenthal-pakkoruotsitusmitalin saanut kaikki SDP:ltä saanut Lipponen esti Veikko Vennamon nimittämisen en muista mihin, vuorineuvokseksi? mutta se oli kuuluisa törkydemarin temppu<<

        Eipä ollut itsellesikään merkittävä asia, jos et muista. Hassua kun lisäksi toteat, että tuo temppu oli kuuluisa. Kuuluisat asiat muistetaan kyllä vaikka kesken unien herätetettynä.


    • ihmejuttutuo

      Urpo Leppänen lupasi poistaa työttömyyden puolessa vuodessa, kaikki kyllä tiedämme tuon jääneen vain lupauksen asteelle.

      Kun puhutaan evakkojen asuttamisesta, niin vähälle huomiolle jää se, että mistä nämä maatilat saatiin ? maahankintalaki, oli pakko-ottoa suurtilallisilta. Suurilta maanomistajilta lohkottiin isoja alueita, Hyvinkäällä sijaitsevalta Kytäjän kartanolta lohkaistiin 3000 hehtaaria, josta saatiin 20-40 hehtaarin asutustiloja yhden Karjalan kyläkunnan evakoille. Näistä maaalueiden pakko-otoista ei juurikaan koskaan puhuta. Suomi oli siihen aikaan agraalimaa, se oli onneksi asuttamiselle, koska yksi sukupolvi sai noista asutustiloista kuitenkin leipänsä. Missään muualla maailmassa ei ole tuollaista operaatiota ikinä tehty.
      Kuitenkaan ikinä ei puhuta niistä, jotka nämä maa-alueet joutuivat luovuttamaan, yli 100 000 tilaa perustettiin kuitenkin heitä otetuille maa-alueille. Luulisi että tuosta jo pystytäisiin puhumaan, mutta tuosta näkökulmasta en ole koskaan kuullut mitään.

      • ahneetpirut

        Isännät saivat ruhtinaallisia korvauksia elinkelvottomista maaplänteistä. Kartanoiden maita eli torppia kansallistettiin ja sitten yksityistettiin jo sisällissodan jälkeen. Lex Kalliokaan ei todellisuudessa tullut työläiselle halvaksi, koska valtio maksoi aina isännille muhkeaa korvausta 'pakko-otosta'. Torpan yksityistäminen aiheutti luonnollisesti tulon menetyksiä isännälle, koska torppari oli vuokraviljelijä.


    • Hallaahon.äänestäjä

      Luuletko ettää tällaisella heitolla on jotain merkitystä
      "Urpo Leppänen lupasi poistaa työttömyyden puolessa vuodessa, kaikki kyllä tiedämme tuon jääneen vain lupauksen asteelle"

      EI KANNATA KUUNNELLA YLEÄ JA HESARIA VAAN ASIAA se on tietty vaikea kaivaa

      URPO LEPPÄNEN OLI FIKSU TILASTOMATEMAATIKKO

      Veikko Urpo ja Pekka ovat SUOMEN SANKAREITA
      LEX LEPPÄNEN Hyvän taloudellisen tilanteen ansiosta työllisyyslaki poisti merkittävässä määrin työttömyyttä. Laista jouduttiin luopumaan 1990-luvun alussa, koska sen toimeenpano olisi vaatinut valtiolta työttömyyden moninkertaistuttua niin suuria varoja, ettei siihen katsottu enää olevan varaa
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_Leppänen

      LEPPÄSEN-RINTEEN MALLI ON VIELÄKIN KÄYTÖSSÄ OSITTAIN
      Rauman työvoimatoimiston johtaja SDP Heikki Rinne työllisti Leppäsen kanssa ja malli on edelleen käytössä. Malli tuli lakisääteiseksi, kun se sisältyi vuonna 1987 säädettyyn työllisyyslakiin JOSSA KUNNAN PITÄÄ tarjotata työ- tai harjoittelupaikka yli 3 kuukautta työttömänä olleelle nuorelle.

      Tällä on ollut suurempi työllistävä vaikutus kuin MILLÄÄN MENETELMÄLLÄ

      JA KUN VIELÄ LISÄTÄÄN PEKKA VENNAMO JA KESKILUOKAN SIJOITTAMAAN OPETTAMINEN SONERALLA NIIN VENNAMOT JA LEPPÄNEN, HE EIVÄT UNOHDU

      ELÄMÄSI TILAISUUS NYT
      https://www.ps-nuoret.fi/uutiset/voita-lounas-laura-huhtasaaren-siksilaura-kampanja-alkaa/

    • saivatkomitäänkorvausta

      Ei kukaan kommentoinut mitään itse asiaan, miksi ei koskaan puhuta siitä, kenen maat otettiin siirtolaisille, se näkökulma asiaan sivuutetaan täysin. Joku tyhjänpäiväinen poliitikko tuntuu kiinnostavan enemmän.

      • lopeta.vinkuminen

        Sinä olet korvauksesi niistä elinkelvottomista pientiloista jo saanut ja miljoonien maataloustuet kaupan päällitteeks. Oikeita uhreja ovat tietenkin työläiset joidenka selkänahoista tuettiin sekää maataan luovuttaneita isäntie että niissä luovutetuilla plänteillä asuvaa siirtoväkeä. Työväestä iso osa sai tarpeekseen 60-luvun lopulla isäntien pohjattomasta ahneudesta.


    • Demut.haluaa.makoilla

      Olisi kuullut oikeistodemarein kannanottoja, että miksi
      Tanner olisi jättänyt osan Suomalaisista neukkujen armoille
      ja Siperiaan pääosin ?
      Kekkosta vain morkkaavat, mutta miksi ?m Kekkonen
      laittoi asioita kuntoon. Tuskin nyt sentakia morkkaavat
      ettyä he olisi demarit sitten tehneet sitä, ei se onnistu.
      Täälläkin demarille pitää portaatkin laasta, että hekö
      muiden asioita sitten osaisivat hoitaa.

      • majureitten

        Demarit ynnä muut maksavat portaiden lakaisusta vuokran yhteydessä. Kannattaa sinunkin muuttaa kerrostaloon, kun asia noin kovin ja pitkäkestoisesti häiritsee, niin sitten ei tarvitse lakaisusta välittää.

        Sinä tosin aiemmin kerroit asuvasi kerrostalossa ja siivoavasi rapun ylimmät portaat, ja alempana asuva naapuri siivoaa alemmat portaat :D


      • Siitä.puhe.mistä.puute
        majureitten kirjoitti:

        Demarit ynnä muut maksavat portaiden lakaisusta vuokran yhteydessä. Kannattaa sinunkin muuttaa kerrostaloon, kun asia noin kovin ja pitkäkestoisesti häiritsee, niin sitten ei tarvitse lakaisusta välittää.

        Sinä tosin aiemmin kerroit asuvasi kerrostalossa ja siivoavasi rapun ylimmät portaat, ja alempana asuva naapuri siivoaa alemmat portaat :D

        Miten nämä demarit sitten voi hoitaa muiden asioita, kun ei omiakaan osata.


      • MrMajor

    • näinsekävi

      Maanhankintalaki. 25 hehtaarin tiloista joutui luovuttamaan 10% maata, 100 hehtaarin tilasta 45% maata ja yli 800 hehtaarin tiloista otettiin 80% maista. Kaikista asutusmaista 55% oli pakkolunastettu yksityisiltä ja 45% valtion maita. Maan luovuttajat pitävät pakkoluovutusta lähinnä rosvouksena, mitä se sikäli olikin, että korvausta ei maista maksettu.
      Tuolla myös saatiin se aikaan, että Suomesta hävitettiin kaikki suomenkielisten alueiden kartanoiden suurtilat. Suomesta tuli maanhankitalain seurauksena pientilavaltainen maa.

      • Ruotsalaistiloihin_ei_ko

        Ruotsalaistiloihin ei koskettu ruotsalaisalueilla
        Noista muista johtuvista suurtilojen lohkomisista sai weke varmasti vaikutusvaltaiset vihamiehet kimppuunsa mutta kesti


      • Suhdeluvut 55 % yksityiset ja 45 % valtio eivät pidä paikkansa. Asutusmaata lunastettiin lisäksi muun muassa seurakunnilta.


    • Taisi.Väinön.maine.mennä

      Tannerin mielestä valtiolle olisi tullut liian kalliiksi evakuoida ja sijoittaa Karjalan väestö muualle Suomeen. Muut puolueet olivat eri mieltä, ja enemmistö demareistakin, joten lopulta evakuointi ja asutustoiminta tehtiin jämäkästi maalaisliittolaisen Veikkoo Vennamon johdolla.

      Todellisuudessa Tanner taisi ajattella, että koska Kannaksella oli paljon ei-sosialidemokraatteja, he joutavat jäädä Stalinin armoille. Sellainen "isänmaallinen" oli Tanner.

      • Vennamo tuskin vastasi evakuoinneista keskellä taisteluja millään lailla. Asutustoiminnasta hän kyllä vastasi, mutta se on eri asia kuin asukkaiden siirto varttitunnin lähtöajalla.


      • Sano.kuka
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Vennamo tuskin vastasi evakuoinneista keskellä taisteluja millään lailla. Asutustoiminnasta hän kyllä vastasi, mutta se on eri asia kuin asukkaiden siirto varttitunnin lähtöajalla.

        Oli se vain Veikko Vennamo melkoinen epeli, kun historiaa katsoo kauttansa, siirtoväen asuttamiseen.

        Kuka sanonut että Veikko oli taisteluissa hääräämässä evakoitavien kanssa.
        Sulla nyt tekee mielikuvitus tepposen.


      • Sano.kuka kirjoitti:

        Oli se vain Veikko Vennamo melkoinen epeli, kun historiaa katsoo kauttansa, siirtoväen asuttamiseen.

        Kuka sanonut että Veikko oli taisteluissa hääräämässä evakoitavien kanssa.
        Sulla nyt tekee mielikuvitus tepposen.

        Tuossa yllähän nimimerkki Taisi.Väinön.maine.mennä väitti, että "lopulta evakuointi ja asutustoiminta tehtiin jämäkästi maalaisliittolaisen Veikkoo Vennamon johdolla."

        Tulkitsen että Veikkoo Vennamo on sama henkilö kuin Veikko Vennamo. Tiedätkö sinä asiasta tarkemmin?


      • Härkää.sarvista
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Tuossa yllähän nimimerkki Taisi.Väinön.maine.mennä väitti, että "lopulta evakuointi ja asutustoiminta tehtiin jämäkästi maalaisliittolaisen Veikkoo Vennamon johdolla."

        Tulkitsen että Veikkoo Vennamo on sama henkilö kuin Veikko Vennamo. Tiedätkö sinä asiasta tarkemmin?

        Kovin heppasta nyt yrität! Heitä tulkitseminen osaaville. Nimittäin tulkitseminen ei ole niin helppoa kuin äkkiä luulisi, ja sen todistat itsekkin, kuinka se on vaikea laji. Jo pari aata sekoittaa pasmat. Tässä ei kuitenkaan toinen aa (A) ollut hukassa, vaan oli yksi liikana. Jos olisi ollut toisinpäin, se olisi ollut ylittämätön paikka, -että missä se toinen aa on näppäimistöllä.
        Oletko edes hevosmies. Jos et, niin älä härkää laita puikkoihin..aisoihin, vaikka sitäkin on ollut.

        Sotket Väinön ja Veikon.
        Huutelet Veikkoa ja Väinö tulikin.

        ”moi!” Paha moka: moi tarkoittaa thaiksi naisen intiimikarvoitusta.


      • Härkää.sarvista kirjoitti:

        Kovin heppasta nyt yrität! Heitä tulkitseminen osaaville. Nimittäin tulkitseminen ei ole niin helppoa kuin äkkiä luulisi, ja sen todistat itsekkin, kuinka se on vaikea laji. Jo pari aata sekoittaa pasmat. Tässä ei kuitenkaan toinen aa (A) ollut hukassa, vaan oli yksi liikana. Jos olisi ollut toisinpäin, se olisi ollut ylittämätön paikka, -että missä se toinen aa on näppäimistöllä.
        Oletko edes hevosmies. Jos et, niin älä härkää laita puikkoihin..aisoihin, vaikka sitäkin on ollut.

        Sotket Väinön ja Veikon.
        Huutelet Veikkoa ja Väinö tulikin.

        ”moi!” Paha moka: moi tarkoittaa thaiksi naisen intiimikarvoitusta.

        Mitä helvetin A:ta kommentoit? Onko sanassa Veikkoo yhtäkään aa:ta liikana tai liian vähänä?

        Mutta ennen kaikkea, hoitiko Veikko Vennamo evakuointeja vai ei?


      • Uuno.menettää.muistinsa

      • MaissiAnusAUJomppeJOHT

      • vasuri.kaljavaras
        MaissiAnusAUJomppeJOHT kirjoitti:

        Moista typeryyttä ylläpito sallinut täällä jo melkein vuorokauden. HÄVETKÄÄ

        Oookko Jytilä ite ?


      • PlayTheABCsongOnceMore
        vasuri.kaljavaras kirjoitti:

        Oookko Jytilä ite ?

        Oookko ite Veikkoo?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1940
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1529
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      136
      1343
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1230
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1019
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      972
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      935
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      112
      902
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      751
    Aihe