Miten sinä nautit mieluiten ehtoollista?

Herramme Jeesus kehoitti seuraajiaan (Juudashan oli jo poistunut Pääsiäispöydästä kun viini ja leipä nautittiin) nauttimaan ehtoollista usein " Niin usein kun sen teette...." Hän antoi tämän kehoituksen ainostaan uskoville seuraajilleen. Alkuseurakunta kokoontui kodeissa ja nautti aina koolla ollessaan ehtoollista.
Näistä ajatuksista kysyn miten sinä suhtaudut omaan ehtoollisella käymiseesi ja ehtoolliseen.
- Onko sinulle merkitystä onko kaikki ehtoolliseen osallistuvat uskovia?
- Onko sinulle merkitystä kuka ehtoollisen tarjoaa, esim. uskova maallikko vai uskomaton pappi?
- Onko merkitystä paikalla missä ehtoollista nautit?

Ehtoolliskysymys on hyvin laaja siksi keskityn näihin muutamiin henkilökohtaisiin asioihin.

8

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllähän noilla kysymylläsi asioilla jokin merkitys on. Ehtoollinen on kuitenkin Jumalan kohtaamista enemmän kuin ihmisten kohtaamista.
      Jos ehtoollista jakaa pappi, enhän voi tietää hänen uskostaan.

    • - ehtoollinen on vain uskovien ateriayhteys, joten sillä on todellakin merkitystä keitä ehtoollispöydässä on
      - kuten edellä ehtoollsen voi nauttia ja tarjota vain uskova ihminen, uskovat toisileen
      - pakkalla ei ole väliä, Jeesus on luvannut olla läsnä siellä missä Hänen nimessään kokonnutaan

    • kirkkoherrax

      Kirkossa en voi hyvällä omalla tunnolla osallistua toimitukseen, jota papit sanovat ehtoolliseksi. Pyhän toimituksen apinointia.

    • uskonjeesukseen

      mee vaan sinne ehtoolliselle.mä käyn ku mahollista.sun syntis on sillo anteeksiannettu,eikä oo muuta ku kristilliseen uskoon kuuluva.mut et oo ulkona ku mäkää en ole.-

      • Onko purkka taas suussa 🤗❓


    • "- Onko sinulle merkitystä onko kaikki ehtoolliseen osallistuvat uskovia?"

      >>> Periaatteessa on ja ei. Sillä voi sanoa olevan merkitystä sikäli että ehtoollinen jätettiin ja tarkoitettiin kirkolle, ei maailmalle eikä epäuskoisille ja kirkon tulisi harjoittaa kirkkokuria niin että julkisyntiset katumattomat suljettaisiin ulos ehtoollisyhteydestä.

      Toisaalta taas ehtoolinen ei ole naapurin uskon kyttäämistä varten, vaan oman itseni ja Jumalan kohtaamista ja yhteydenateria pyhien kanssa. Jos rehellisiä ollaan, niin KOSKAAN ei voi tietää/olla täysin varma siitä että kaikki ehtooliselle osallistujat ovat oikeasti uskossa. Sanoihan jo Jeesuskin että kirkossa on aina sekaantuneena myös valheveljet.

      Luterilaisessa kirkossa on tietysti tämä opetus että "tutkikoon itseään jokainen, joka tälle aterialle osalistuu". Toisaalta messussa on myös rippi, joka ohjaa messuvieraan tunnustamaan syntinsä. Jos joku tässä sitten vilpistelee, hänhän syö ja juo tuomioksensa niinkuin Raamattu sanoo.

      Ehtoollispöytään astuessani en siis mietiskele ketkä sinne tulevat mahtavat olla uskomassa, ja vaikka näkisinkin jonkun julkiepäuskoisen tulevan, en puuttuisi asiaan. Tehtäväni on huolehtia ainoastaan että osallistun vain sellaisiin messuihin joissa Jumalan sana puhtaasti saarnataan ja sakramentit jaetaan oikeassa järjestyksessä.

      ----------------------------------------------

      "- Onko sinulle merkitystä kuka ehtoollisen tarjoaa, esim. uskova maallikko vai uskomaton pappi?"

      >>> Kenenkään maallikon ei ole lupa ottaa sakramentteja omiin käsiinsä, paitsi äärimmäisessä hätätapauksessa, koska Jeesus on asettanut kirkkoonsa sitä varten seurakunnankaitsijan (episkopos, presbyteros) viran. Kristuksen kirkko ei ole anarkia vaan järjestystä Jumala tahtoo ja vaatii. Sen takia mm. apostoli Jaakob sanoo ettei aivan monen tulisi ryhtyä opettajiksi, vaan ainoastaan Jumalan ja seurakunnan siihen kutsumien taitavien uskovaisten miesten. Seurakunnassa eivät kaikki tee mitä itselle sattuu päähän pälkähtämään, vaan siinä on palvelusvirat sitä varten että kaikki tapahtuisi arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä. Jos esim. maallikot alkavat viettää omin käsin ehtoollista (paitsi hätätapauksessa) kodeissaan tai seurakunnan ulkopuolella, se on eriseuraisuutta josta Raamattu vakavasti varoittaa ja kieltää. Ehtoollisen arvokkuuskin jo vaatii että se toimitetaan yhteisessä seurakunnassa ja papin asettamana.

      Papin tulisi tietysti olla aina uskovainen eikä uskomattomia tulisi päästää virkaan, mutta ehtoollisessa saatavaa siunausta ja anteeksiantamusta ei tee päteväksi papin usko, vaan asetussanat jotka Jeesus antoi. Kun ehtoollinen toimitetaan oikein asetussanoin, kirkon yhteydessä ja oikeassa järjestyksessä, sakramentti on tehollinen ja pätevä vaikka sen jakaja olisi uskoton heittiö. Me uskomme siis Kristuksen asetussanoihin, emmekä perusta uskoamme ja syntiemme anteeksisaamista papin uskon varaan. Kuinka sitäpaitsi koskaan voisimme olla varmat siitä että olemme saaneet oikean ehtoollisen jos se riippuisi jonkun toisen ihmisen uskosta?

      --------------------------------------------

      "- Onko merkitystä paikalla missä ehtoollista nautit?"


      >>> Ainoa mahdollinen paikka on tietenkin Raamatun mukaan kirkko, seurakunnan yhteinen kokoontuminen. Jeesus jätti ehtoollisen sakramentin kirkolleen uskovaisten yhteydenateriaksi. Se joka rikkoo tämän yhteyden ja ottaa ehtoollisen omiin käsinsä, tekee eriseuran joka on Raamatun mukaan syntiä. Meidät on käsketty kukin oman seurakuntamme yhteyteen, ei yksinyrittäjiksi.

      Vain äärimmäinen hätätilanne sallii ehtoollisen viettämisen seurakunnan ulkopuolella. Verrataan vaikkapa jos olette ainoat uskovaiset paikkakunnalla, maassa jossa kristinusko on kielletty. Mutta silloinhan te muodostatte siellä Kristuksen seurakunnan (josmuita ei ole)

      Kaikessa tulee pyrkiä hyvään järjestykseen, ja asian vaatimaan arvokkuuteen. Viinin ja leivän mutustelu kotona eriseuraa pitäen on syntiä ja paha asia josta tulee tehdä parannus.

    • Enpä ole käynyt ehtoollisella kun rippikoulun päätteeksi. Joskus punaviiniä ystävien kanssa nauttiessa tulee mieleen J.Nasaretilaisen sanat: "Tehkää se minun muistokseni" johtuen ilmeisesti lapsuuden ja nuoruuden lestadiolaisesta ympäristöstä ja, vaikka siellä ei koskaan siteerattukaan J.N:sta, uskonnollisuus seuraa minua kuin lokit kalastusaluksia rannikon läheisyydessä.

    • Miten sinä aloittaja ajattelet näistä asioista, kuinka vastaan omiin kysymyksiisi?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      36
      3259
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      1985
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      193
      1571
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      129
      1463
    5. 80
      1105
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1084
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      258
      949
    8. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      879
    9. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      105
      836
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      67
      778
    Aihe