4 poliisia tunkeutui toimittajan asuntoon

taaltapesee

Sananvapaus otti monta askelta taaksepäin Suomessa, kun neljä poliisia tunkeutui Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon vieden mukaan tietokoneen ja muistitikut. Poliiseilla ei ollut oikeudelta lupaa mennä yksityisasuntoon tekemään kotietsintää. Kyseinen toimittaja oli toinen heistä, jotka olivat saaneet käsiinsä erittäin salaista turvallisuustietoa.

30

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tääolivapaa

      Mistä tiedät ettei ollut lupaa? Olitko paikalla vai oletko itse se toimittaja?

    • ebyktiläisorja

      Tääolivapaa taisi itse olla paikalla kärpäsenä katossa, kun poliisit ryntäsivät yksityisasuntoon. Tällaista sananvapauden riistoa ja poliisivaltaa tapahtuu Venäjällä ja Egyptissä, mutta ei pitäisi tapahtua koskaan Suomessa.

      • sopuli33

        Ensinnäkin ihmettelen sitä, että miten yleensä tuonne journalistipuolelle pääsee noin ajattelemattomia ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä kokonaisuuksista ja tässä tapauksessa maan turvallisuudesta, joka tietysti viimekädessä koskee myös kyseistä toimittajaa.
        Sumessa oli aikoinaan kylillä omat ns. juoruämmät ja -ukot. Olisiko niin, että tämä vimmainen juoruaminn on keeneissä ja joka pääsee rahastamaan ja elättämän itsensä juoruamisella, niin antaa palaa vaan. Taitaa olla niin, että kun toimittaja kuulee, että jokin asia on salainen, niin alkaa vimmattu etsintä rahankiilto silmissä. Joidenkin mielestä ihmisoikeuksien varjolla saadaan toitottaa salaisia tietoja, kun se kaiken järjen mukaan pitäisi olla toisin, eli , että maan turvallisuuden kannalta salaisiksi luokiteltujen tietojen julkaisemattomuus on juuri sitä ihmisoikeutta kaikkia maan kansalaisia kohtaan.


      • tosiaankin
        sopuli33 kirjoitti:

        Ensinnäkin ihmettelen sitä, että miten yleensä tuonne journalistipuolelle pääsee noin ajattelemattomia ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä kokonaisuuksista ja tässä tapauksessa maan turvallisuudesta, joka tietysti viimekädessä koskee myös kyseistä toimittajaa.
        Sumessa oli aikoinaan kylillä omat ns. juoruämmät ja -ukot. Olisiko niin, että tämä vimmainen juoruaminn on keeneissä ja joka pääsee rahastamaan ja elättämän itsensä juoruamisella, niin antaa palaa vaan. Taitaa olla niin, että kun toimittaja kuulee, että jokin asia on salainen, niin alkaa vimmattu etsintä rahankiilto silmissä. Joidenkin mielestä ihmisoikeuksien varjolla saadaan toitottaa salaisia tietoja, kun se kaiken järjen mukaan pitäisi olla toisin, eli , että maan turvallisuuden kannalta salaisiksi luokiteltujen tietojen julkaisemattomuus on juuri sitä ihmisoikeutta kaikkia maan kansalaisia kohtaan.

        Todella hyvin sanottu.Tämän asian totesi jo aikoinaan presidentti Koivisto.


    • OpitJotain

      HS juttu oli pelkästää sensaatiohakuista uutisointi jolla haettiin HS:lle ja toimittajalle huomiota, juttu oli kokonaan toinen juttu. Hyvin onnistui HS jutussaan.

      Hauska yksityskohta oli suoritettu kotietsintä. Toimittaja oli tuhonnot tietokoneensa lähdesuojan riittämättömyyden pelon takia. Sai kuitenkin niin paljon savua aikaiseksi, että piti palokunta kutsua paikalle. Palokunta ilmoitti asiasta poliisille - no tulihan he paikalle kun oikein pyydettiin. Taas saadaan lisää juttua - naurettavaa toimintaa HS toimitukselta sekä toimittajalta.

      Kotietsintä tehtii kaikkien lakien mukaan aivan oikein. Kotietsinnän suorittaminen edellyttää yleensä vähintään komisario-tasoisen poliisivirkamiehen päätöstä.

      Kotietsinnän edellytyksistä.

      Yleinen tai erityinen kotietsintä saadaan toimittaa rikoksesta epäillyn hallinnassa olevassa paikassa, jos on syytä epäillä, että on tehty rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta, ja etsinnässä voidaan olettaa löytyvän tutkittavana olevaan rikokseen liittyvää tietoa. Tällainen tieto voi olla takavarikoitava esine, omaisuus, asiakirja tai jäljennettävä asiakirja. Se voi olla myös vakuustakavarikkoon määrättävä omaisuus tai muu seikka, jolla voi olla merkitystä rikoksen selvittämisessä.

      • Palomiehillepotkut

        Palokunta on sitten rikonnut lakia kutsumalla poliisit paikalle. Toimittaja taas saa vierailla niiden poliisien kotona jotka suorittivat etsinnän kostona. Itse en olisi suostunut tähän.


      • RehellinenMediaLOL

        Höpö höpö. Toimittaja mokasi kunnolla ja maksaa siitää nyt kovan hinnan. Hyvä juttu.


    • Uusi_rälssiluokka

      Toimittajista on tullut jonkinlainen rälssiluokka, jota lait eivät koske. Kaikkea voi urkkia ja mikä tahansa tieto voidaan julkaista, jos toimittaja haluaa. Jos päätoimittaja kieltää tai aiheutuu muita seuraamuksia, alkaa valtava valitushuuto kautta Suomen tiedotusvälineiden. Edellisen kerranhan tämä tapahtui Sipilä-jutussa.

      Salaisen tiedon julkaiseminen saattaa hyvinkin olla vakava rikos. Kummallista miten ns. vastuullinen tiedotusväline HS uskaltautuu sellaiseen, kun se ei vaikkapa raiskaustapauksissa rohkene julkaista edes epäiltyjen nimiä. Jos joku ulkopuolinen sen tekee, kyseessä on sananvapauden "väärinkäyttö", johon yhteiskuntaa vaaditaan puuttumaan.

      • väärin_salattu

        Päätoimittajahan sanoi, että 'asiakirjan salaamispäätös on viranomaisratkaisu, jota pitää voida kritisoida'. Tässä tapauksessa toimittaja siis omalla osaamisellaan, paitsi kritisoi, myös päätti julkaista virkamiehen salaiseksi luokittelemia papereita. Nähtävästi siksi, että ne oli väärin luokiteltu.

        Samalla logiikalla oikeuden salaamat insestijuttujen nimet pitäisi heti julkistaa, koska virkamies on ne 'väärin salannut', eikä paljasta meille varoitukseksi seksuaalirikollisen nimeä. Myös vaalisalaisuuden säilyttämistä tulee voida kritisoida jne.

        Olikohan toinen toimittajista muuten sotilasvalan vannonut mieshenkilö?


    • 38394949

      Sananvapaus? Sananvapauteen ei kuulu maan turvallisuuden kannalta tärkeiden ja salaisiksi luokiteltujen tietojen julkaiseminen. Toivottavasti tuosta tulee linnareissu kaikille osallisille.

      Pitänee ihmetellä että oliko Hesarin porukka tosiaan niin tyhmää että eivät tajunneet tuosta tulevan seurauksia. Vaikka eipä siellä ole kyllä järki paljoa päätä pakottanut viime vuosien uutisointien perusteella. Lehden levikki on tippunut samaa vauhtia tason kanssa ja tästäkin tempauksesta seurasi varmaan liuta irtisanomisia.

      • HaluammeLööppejä

        Toimittajaksi pääsee, kun osaa trollata kansaa ja paljon.


    • StalininAgentit

      Syyte ja tuomio maanpetturuudesta on tuollaisille toimittajille paikallaan .

      Eikä Hesariakaaan saa päästää vähällä : Sulkeminen pois vähänkin maan turvallisuutta ja puolustusasioita koskevista asioista on paikallaan . Toteutus pitkäkestoisesti ja rangaistuksen uhalla.

    • Termit_kuntoon

      Ei ole mitään tekemistä sananvapaudella tai sen askeleilla mihinkään suuntaan tuon toimittajan kotietsinnän kanssa. Koettakaa nyt ihmiset pikkuhiljaa käsittää, että sananvapaus ei tarkoita mitä tahansa vapautta sanoa tai julkaista mitä milloinkin. Sananvapaus tarkoittaa vapautta valtiollisesta ennakkosensuurista.

      Se, että jonkin salatuksi tarkoitetun tiedon vuotamisen jälkeen tehdään rikostutkintaa, ei ole sananvapauden rajoittamista. Sananvapauden rajoittaminen olisi siis jotain sellaista, että valtio ennakolta rajoittaisi asioiden julkaisua tarkastamalla mitä ollaan julkaisemassa.

      Nyt ei ole tapahtunut ennakolta mitään rajoittamista, vaan päin vastoin valtion salassapidettäviä tietoa pääsi julkisuuteen! On eri asia, että salaisten tietojen vuotamisesta tulee jälkikäteen seurauksia kuin se, että tietojen vuotaminen ylipäätään olisi jo ennalta estetty - kuten tässä tapauksessa siis ei ollut.

      • toinenvanhus

        Taisivat pistää polisivaltio meiningin merkille Andorrassa, kun eivät luovuta Ilja Janitskinia seniilin satavuotiaan syleilyyn.


    • ashag

      Eihän siinä hesarin jutussa edes kerrottu turvallisuusluokiteltua tietoa. Itse juttu oli ontuva yrittäen tukeutua yksilönsuojaan tyyliin "sinunkin kännykkääsi voidaan kuunnella". Itse asia on kuitenkin tärkeä eli yhteiskunnallinen keskustelu siitä miten viranomainen voi valvoa yhteiskunnan jäseniä ja millä edellytyksillä. Olemme ensin yksilöitä ja vasta sitten yhteiskunnan jäseniä. Yhteiskunnan jäseninä alistumme eriasteiseen valvontaan ja mukaudumme yhteisiin sääntöihin. Yksilöinä meillä on oikeus vapauteen, koskemattomuuteen ja suojaan omaa yksityisyyttämme kohtaan. Rajojen piirtäminen on välttämätöntä niin yksilön suojan kannalta kuin yhteiskunnan edun takia. Tärkeämpää on kysyä olisiko hesari voinut koskaan tehdä juttua jos tiedustelulainsäädäntö olisi ollut voimassa? Olisiko viranomainen kyennyt estämään jutun toimittamisen ja julkaisun jos siitä olisi ollut etukäteen tiedustelutietoa?

    • markku.lievonen

      >>Sananvapaus otti monta askelta taaksepäin Suomessa, kun neljä poliisia tunkeutui Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon vieden mukaan tietokoneen ja muistitikut. <<

      Höpöjä puhut. Sananvapaus ja yleensä vapaa median toiminta on erittäin hyvä asia maassamme ja merkityksellinen. Mutta, vapauteen liittyy aina vastuu. Lehden toimintaan jo liittyy harkinta j avastuu mitä julkaisee ja onko se maamme edun mukaista ja haavoittavaa.

      Vaikka toimittaja saisi käsiinsä miten arkaluontoista tietoa tahansa, niin vapauteen liityy vastuu mitä julkaiseen ja mitä ei. Jos ihmiseltä puutuu terve harkintakyky / ymmärrys, niin ihminen on väärässä ammatissa / työympäristössä.

      Niin, mielenkiintoista olisikin tietää. Tyriikö ajan saatossa lehdistö tämän maassamme olevan vapauden. Seuraavat sukupolvet sen tietävät. Vapaushan on ollut yllättävän lyhyt aikakausi.

      • suominaz123

        Markulta menee pointti vähän ohi. Ensimmäiseksi pitäisi kysyä onko HS julkaissut jotain sellaista salassa pidettävää ja turvaluokiteltua tietoa , joka oikeasti uhkaisi Suomea? Jos näin on niin silloin on selvää, että joku tai jotkin HS:n toimituksessa ovat syyllistyneet varsin vakavaan rikokseen. Jokainen oikea suomalainen joka on käynyt armeijan tietää, että toki me seuraamme naapurin tekemistä. Asiana tuo on vähän sama kuin se, tietääkö milloin vietämme maamme itsenäisyyspäivää? Ei vaadita kansalaistaitoa kummempaa pohdintaa siitäkään, että jos rajojen lähelle pistetään pystyyn jokin rakennenteita, niitä voidaan käyttää myös vakoiluun.

        HS:n artikkeli avasi keskustelun jota me emme ole suostuneet aiemmin käymään. Perusmarkku varmasti kokee tilanteen maanpetoksena ymmärtämättä lainkaan asian laajempaa kontekstia. Toisin sanoen yhteyttä.


      • markku.lievonen
        suominaz123 kirjoitti:

        Markulta menee pointti vähän ohi. Ensimmäiseksi pitäisi kysyä onko HS julkaissut jotain sellaista salassa pidettävää ja turvaluokiteltua tietoa , joka oikeasti uhkaisi Suomea? Jos näin on niin silloin on selvää, että joku tai jotkin HS:n toimituksessa ovat syyllistyneet varsin vakavaan rikokseen. Jokainen oikea suomalainen joka on käynyt armeijan tietää, että toki me seuraamme naapurin tekemistä. Asiana tuo on vähän sama kuin se, tietääkö milloin vietämme maamme itsenäisyyspäivää? Ei vaadita kansalaistaitoa kummempaa pohdintaa siitäkään, että jos rajojen lähelle pistetään pystyyn jokin rakennenteita, niitä voidaan käyttää myös vakoiluun.

        HS:n artikkeli avasi keskustelun jota me emme ole suostuneet aiemmin käymään. Perusmarkku varmasti kokee tilanteen maanpetoksena ymmärtämättä lainkaan asian laajempaa kontekstia. Toisin sanoen yhteyttä.

        No, jokainen ihminen painottanee ja arvostanee eri alueita ja asioita tässäkin jutussa. Itse en ole erikoisesti edes isänmaallinen , mutta pidän tärkeänä ettei julkisuudessa käsitellä salassapidettäviä lähteitä / alueita, jotka liittyvät maiden turvallisuuteen tai sivuaa sen toimintaa.
        Toimittajien toimintaan yleensä olen pettynyt, miten raha on tekijä, joka aukaisee kirjoittamisen aiheesta kuin aiheesta. En ihmettelisi, jos joku tomittaja julkaisisi vaikku kuinka salaista materiaalia, jos saisi sitä käsiinsä. Tässäkin tapauksessa joku toinen tahohan ensin hyötyi vuodostaan ja materiaalin hyödynsi toimittaja / lehti.

        Niin, tulisiko valtio hoitaa asioitaan läpinäkyvästi eli ei olisikaan mitään salaiseksi luokiteltua tietoa. Tämä kävisi jo kaikille osapuolille, niin naapurimaille kuin toimittajille.


      • markku.lievonen
        suominaz123 kirjoitti:

        Markulta menee pointti vähän ohi. Ensimmäiseksi pitäisi kysyä onko HS julkaissut jotain sellaista salassa pidettävää ja turvaluokiteltua tietoa , joka oikeasti uhkaisi Suomea? Jos näin on niin silloin on selvää, että joku tai jotkin HS:n toimituksessa ovat syyllistyneet varsin vakavaan rikokseen. Jokainen oikea suomalainen joka on käynyt armeijan tietää, että toki me seuraamme naapurin tekemistä. Asiana tuo on vähän sama kuin se, tietääkö milloin vietämme maamme itsenäisyyspäivää? Ei vaadita kansalaistaitoa kummempaa pohdintaa siitäkään, että jos rajojen lähelle pistetään pystyyn jokin rakennenteita, niitä voidaan käyttää myös vakoiluun.

        HS:n artikkeli avasi keskustelun jota me emme ole suostuneet aiemmin käymään. Perusmarkku varmasti kokee tilanteen maanpetoksena ymmärtämättä lainkaan asian laajempaa kontekstia. Toisin sanoen yhteyttä.

        >>> Ensimmäiseksi pitäisi kysyä onko HS julkaissut jotain sellaista salassa pidettävää ja turvaluokiteltua tietoa , joka oikeasti uhkaisi Suomea? <<<

        No, eikö jo lapsikin oivalla, miten salaista materiaalia on vuotanut / käytetty hyväksi HS kirjoituksessa, koska julkaisuun liittyy salassa pidettäviä alueita. Sama mielikuva, miten rikollinen / tekijä tietää kertoa tutkijoille mikä rikokseen liittyy. On yhteys siihen.

        Mikä taas uhkaa Suomea on kuin veteen piirretty viiva. On ihmisiä, joiden mielestä maamme on uhkauksista vapaa ja täällä voi siten elää kuin siat pellossa. Asian hahmottamisen vaikedesta lie kysymys.


    • temppuilija

      Höh, jos kuvitellaan, että toimittajan bluffi oli totta, että hänellä olisi ollut laajempikin aineisto salaisiksi luokiteltujen dokumenttejen kopioita käytössään, eikö hän yksiselitteisesti asettanut itsensä maaliksi vieraiden valtioiden toimijoille? Poliisi, onneksi, ehti ensin ja pelasti hänen henkensä.

      • valivalittiin

        Sananvapautta käytetään valitettavasti keppihevosena bisneksen vuoksi. Ja kuten presidentti Koivisto aikoinaan totesi: Menee kuin sopulilauma.


    • valitettavasti

      Olisi niillä ollut tärkeämpääkin tekemistä, esimerkiksi Ruoholla.

    • Kommentoijakandidaatti

      Ei Helsingin Sanomat ole avannut keskustelua, kuten tuossa eräässä viestissä mainittiin, vaan paremminkin sulkenut sen. Kahteen vuorokauteen ei Hesarin artikkeleita ole päässyt lehden verkkosivuilla kommentoimaan. Se mahdollisuus on suljettu muka jonkun vian takia, mutta tästä viasta ei ole kerrottu missään mitään. Jos kyseessä oikeasti jokin vika, siitä voisi yhtä avoimesti tiedottaa kuin esim. valtiosalaisuuksista.

    • Kytätääntoimittajieneläm

      Jokaisella journalistilla, lehdellä ja yksilöllä pitäisi olla sen verran järkeä päässään ettei vahingoita omaa maataan.

      Paljastamalla Suomen puolustusta, tiedustelua tai vastaavia tietoja, tekijä aiheuttaa Suomen kansalaisille turvattomuutta ja ajaa alas maamme puolustusta. Mielestäni he hyökkäsivät suomen kansalaisia vastaan.

      Mielestäni törkeää piittaamattomuutta sekä ajettelemattomuutta helsingin sanomien ja heidän toimittajien osalta.

    • joo_ja

      Tänäänkin Helsingin Sanomat jatkaa saman asian märehtimistä usean sivun jutussaan. Päätavoitteen voisi ilmaista näin: "toimittajilla on oikeus tietää".

      Selvähän se, toimittajat haluaisivat kirjoittaa repäiseviä juttuja, sillä niistä heidän toimeentulonsa ja keskinäinen kunnioituksensa riippuu. On ilmeisesti sivuasia, miten vuoto ja siitä seurannut uhmaikäisten inttämisen kaltainen vatvonta vaikuttaa Suomen turvallisuuteen.

      Helsingin Sanomien norsulauma melskaa posliinikaupassa eikä vastalauseita suvaita. Epäsuorasti voi vaikuttaa. Olen kuullut jatkuvasti uusista Helsingin Sanomien tilauksensa lopettavista ihmisistä.

      • SäälittäviäLuusereita

        Toimittajilla on oikeus olla hiljaa ja myöntää olevansa kansankiusaajia.


    • NäinMeneteltävä

      Kaikki lehdet supon, ja sotilasläänien esikuntien alaiseen valvontaan!

      Armeijasta kirjoittavat jutut aina lehteä lähimmän sotilasläänin esikunnan ennakkotarkastettavaksi joka maakunnassa ja poliitikkoja koskevat jutut vasta supon ja paikallispoliisin hyväksynnän jälkeen painoon.

      • Have.I.Got.News.for.You

        Mopo keulii nyt kyllä jollakin aika pahasti.

        Näkee että suomella on vielä matkaa länsimaisten vapauksien omaksumisessa.


    • HyväPoliisi

      Hyvä poliisi!

      Vihdoinkin tämää ammattikunta saa mitä ansaitsee.

    • plosis

      EIKÖ KETJUN ALOITTAJA TIEDÄ TAI YMMÄRRÄ MITÄ MERKITSEE MAAN TURVALLISUUS?

      Myöskin kyseinen toimittaja ?

      Eiköhän tuossa ole jo syytä tarpeeksi joten se siitä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      76
      1362
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      934
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      78
      858
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      804
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      793
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      776
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      774
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe