Kirkko meni myyntiin

ihmetelijävain

Eräällä paikkakunnalla oli kirkkorakennus, mutta seurakunnan olisi joka vuosi pitänyt panna säästöön 20 000 euroa, jotta tuo rakennus olisi voitu pitää kunnossa. Ei pantu säästöön tuota varten, vaan vanhimmiston ajatus oli, että voidaan sitten ottaa lainaa, kun tulee isompaa remonttitarvetta. Kului vuosia ja vuosikymmeniä ..

Nyt sitten lopulta, kun ei tehty juuri mitään, tulikin remonttitarvetta, jonka summa olisikin lähes 2 miljoonaa euroa. Nyt sitten ei auta muu, kuin myydä koko remontoitava kirkkorakennus pois jollekin rakennusliikkeelle remontoitavaksi asuntokäytöön. Halvallahan se toki nyt menee.

Nyt seurakunta menetti siis kirkkorakennuksen huonon hoidon ja huonon taloudenpidon vuoksi ja joutuu nyt sitten kokoontumaan vuokratiloissa. Uuttakaan ei ole vuosikymmeniin varaa rakentaa.

Näinkö niitä Jumalan antamia talentteja pitää käyttää ja hoitaa ....

Tämänkö seurakunnan Jumala siunaa ..

Mitä kunniaa tämä tuo Jumalalle? Mikä sen viesti on jumalattomille ihmisille?

Minkälaisiin otsikoihin tämä nousee sekulaarilehdistössä?

Ihmekös se, että ihmiset vaan jättävät hiljaisesti seurakunnan ...

Mitä tulevat seurakuntalaiset ajattelvat, jos seurakuntaa on enää 10 vuoden päästä ollenkaan?

Mitä ajatuksia tämä herättää?

45

3428

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Publikaanius

      Tarkoitatko Seinäjoen Vapaasrk:ta, joka kokoontuu tästedes "hellareissa" ?

    • ihmettelijävain

      En tarkoita.. toinen kaupunki.

    • Liturki

      Pitäähän pastorin saada palkkansa! Vaikka se tapahtuu seiniä syömällä kuten ... ssä on tehty iät ja ajat. Monet testamenttiasunnot on pitänyt panna lihoiksi koska pastoreista ei oo siihen että saisivat omat palkkarahansa tienattua . Äänestäkää kukkarolle seurakuntalaiset älkää olko sinisilmäisiä hölmöjä, ei ole Jumalan tahto että seurakuntien resurssit menee fariseuksien elättämiseen

      • Voisi ajatella sen kolmiomaisen kristinuskonepäjumalan huolehtivan rakennuksesta. Eipä vaan ole koskaan näkynyt häntä vasara kädessä.


      • hyväoivallus
        he-ma kirjoitti:

        Voisi ajatella sen kolmiomaisen kristinuskonepäjumalan huolehtivan rakennuksesta. Eipä vaan ole koskaan näkynyt häntä vasara kädessä.

        Hieno oivallus. Jeesus tosiaankin oli puuseppä-kirvesmies ammatiltaan, ennenkuin lähti toteuttamaan kutsumustaan ja tehtäväänsä ... hänpä ei kuitenkaan rakentanut yhtään kirkkoa tai rukoushuonetta, vaan saarnasi milloin vuorella tai rannassa veneestä tai opetti muualla luonnon keskellä tai välillä synagoogassakin. Eikä Jeesus käskenyt rakentaa rakennuksia, vaan rakentaa seurakunta, joka koostuu Jeesuksen omista.


      • todetaan.tyhänpuhujille
        hyväoivallus kirjoitti:

        Hieno oivallus. Jeesus tosiaankin oli puuseppä-kirvesmies ammatiltaan, ennenkuin lähti toteuttamaan kutsumustaan ja tehtäväänsä ... hänpä ei kuitenkaan rakentanut yhtään kirkkoa tai rukoushuonetta, vaan saarnasi milloin vuorella tai rannassa veneestä tai opetti muualla luonnon keskellä tai välillä synagoogassakin. Eikä Jeesus käskenyt rakentaa rakennuksia, vaan rakentaa seurakunta, joka koostuu Jeesuksen omista.

        Aika typeriä teitin puheenvuorot.
        Pitäkää kommunistinen agendanne talvipakkasella jossain järvenjäällä, tai siellä tunturin äärellä ja puhukaa sitten. Siten pääsette järkiinne, eikä suunne jauhasi tyhjänpäiväistä.


    • dgfhfdh

      Kirkot ja temppelit ovat Baabelin pakanauskonnon jäänteitä. Kristityt kokoontuvat seurakuntalaisten kotona. Nettipappi on nykyään vaivaton ja edullinen vaihtoehto. Kirkkorakennusten rakentaminen ja ylläpito ovat hukkaan heitettyä rahaa.

      • sanonpa.vain.tähän

        Ei se aivan noinkaan ole, että alkuseurakunnan mallia voidaan suoraan jäsentää tähän aikaan.
        Tosin kyllä noinkin joillakin paikkakunnilla tapahtuu edelleen, mutta nyt puhutaan suurten jäsenmäärien seurakuntia.
        Ihmiselle, joka ei tunne niitä tupakokouspaikkoja, voi mennä tunnettuun rakennukseen, johon on kokoontunut seurakunta.
        Herra tietää, mikä on hukkaanheitetty raha. Se voi olla se leiviskä, mitä ei pannakaan siihen rakennukseen jossain kaupungissa, mihin pitää Herran mielenmukaan rakentaa juuri se kirkkorakennus. Sillä ei tarvitse olla tapuleita ja ulkoisia merkkejä.
        Voi olla vaikka se vanha kaupungin kiinteistö - johon mahtuu sisälle ja saa vaikkapa edullisesti ostettua. Nykyäänhän on poistuneita koulurakennuksia, kunnantaloja, kun Sote on sotkenut toiminnat ja sen remppaa istuimin ja paikalla, josta joku voi puhua.
        Ei sinne muuta tarvita. Ei alttaritautuja, eikä muutakaan rekvisiitta esittämään kuvatuksia.


    • sivustaseurailija

      Seurakunta ottaa miljoonavelat ja rakentaa uuden päväkodin, vaikkei tiedetä edes palvelusetelin hintaa vielä. Pystyykö päiväkoti tuotoillaan maksamaan miljoonavelkojen korot ja lyhennykset - kaikki riippuu palvelusetelin hinnasta ... riskit ovat siis suuret .. päätökset tehtiin täysin tietämättömyydessä..
      Nyt kirkko on myynnissä ja tarjouksiakin tullut.. paras tarjous norjalaiselta sijoitusyhtiöltä, joka haluaa remontoida vanhan kirkkorakennuksen päiväkodiksi... kilpailemaan siis seurakunnan miljoonavelalla rakennettavan päiväkodin viereen ...

      Jos seurakunta ei myy eniten tarjoavalle .. valituskierre oikeuteen tai tuo miljardeja omistava sijoitusyhtiö ostaa sen siltä, joka osti sen halvemmalla .. joka siis käärii helpon pikavoiton ..

      Oliskohan ensin pitänyt rukoilla ... mutta kun rukouskokouksia ei kuulemma tarvita ...

      Mielenkiintoista miten tässä käy ...

      • Lahti.citikö

        Eikait vain ole kyseessä kisakaupunki LH, hyppyrimäkineen.
        Homeko tuli ongelmaksi. Kyllä se home on niin monessa julkisessakin rakennuksessa läsnä.
        Helsingissä kielsivät eräästä kerrostalosta pystyuunien käytön. Toiminut vuosikymmenten saatossa, ja sai aikaiseksi, että eteisissä alkoi kosteus ja home kasvamaan.
        Pystyuunit kierrättivät ilmaa - kuivattivat sitä ja kaikki oli ok.
        Eikä sitä taloa oltu muutoin rempattu -

        Niin. Kuinkahan me ollaan steriilejä ja siksi sairastutaan allergioihin, mene ja tiedä


      • Kukamaksaa

        "Seurakunta ottaa miljoonavelat ja rakentaa uuden päväkodin, vaikkei tiedetä edes palvelusetelin hintaa vielä. "
        Samaa itse ihmettelin, kun talvella kuulin, että rakentavat uuden rukkarin. Jok ? sanoi,
        että hinta oli 7milj. Oliko en tiedä ? Nyt syksyllä pitäisi olla valmis iso velka niin pienelle ja srk:lle.Nuorisoa näytti olevan aika vähän.Kyseessä S-joki


    • eisanotapaikkaa

      Paikkakunta olkoon salassa......

    • parempitapaon

      Jos joku toinen seurakunta oppisi toimimaan viisaammin tämmöisissä asioissa..

      Rakennukset tarvitsevat huoltoa ja siihen täytyy varata vuosittain rahaa, tai muutoin ollaan aloituksen kaltaisissa ongelmissa sitten vuosien päästä ..

      Yhteiset 'ei kenenkään' vastuulla olevat kiinteistöt tahtovat jäädä huonolle hoidolle ..

    • asiaa.tarkastellen

      Kun eivät remontoineet, se raha tavallaan säästyi, ehkä kohdentui lähetystyöhön.
      Nyt pääsevät puhtaalta pöydältä liikkeelle. Eli voivat hyvin "vuokrata" joltain toiselta kirkkokunnalta tilaa - ja käydä vuoropäivinä ko. paikassa ja taas raha säästyy.
      Eli rakennusten hyötykäyttö saadaan nostettua.
      Joillakin paikkakunnilla on rakennuksia hytykäytössä, jossa kokoontuu toinen seurakunta sovittuihin aikoihin.
      Siksi ei kannata kangistua siihen, että "rakennetaan uusi ja näyttävä" jossa me vain olemme paikalla.

      Kyllä näitä kalliita remontteja on tehty eri seurakunnissa, vaikka entinen ei ole hirvittävän vanha ja tavallaan rempattu matkan varrella. Se, missä itse olin, oli 1970- luvulla rakennettu uusi kirkko. Pidettin huoli ja sitten tehtiin se kallisremppa. Sitä ei voinut enää tehdä lainlaatijan takia talkoilla, vaan rakennusfirma sen teki. Kolehti kk. pelkkään rakennusremppaan 10 vuoden aikana on hirvittävä. Siksi miettii, että onko järkevää, kun muutkin kulut on maksettavana.
      3 pastorin palkka, toimistovirkailija - kiinteistöverot, sähkömaksut, vesimaksut, vakuutukset jne. jne. ja kaikista vielä verottajalle se armonlisävero.

      Eli ei se teitin asia ole niin mustavalkoinen, kuin aloituksesta voi lukea.

    • eitaidaniinkäydä

      Puhtaalta pöydältä liikkeelle ...

      eipä taideta päästä ihan niinkään ...

    • Publikaanius

      Murheellisen näköinen kuva n:o2 Seinäjoen Sanomissa sivulla 4-5. Kuvastaako se Seinäjoen Vapiksen alkavaa hengellistä rappiota? Alkanut yhteistyö hellareiden kanssa ei ainakaan tule tervehdyttämään sitä. Ja moniko jää sitten sille "evakkotielle", vaikka jutussa hehkutetaan ennakkoluulojen sulamisella ja hyvällä yhteistyöllä? ---Lehtikuvaajalta erinomainen ja symbolisoiva tilannekuva. Kuvassa risti on pudotettu vanhan kirkkorakennuksen julkisivulta kivijalan viereen, ja pari "luutamummoa" on siinä kunniavartiossa portailla. Samaten kuva kirkkosalista puhutteli autiudellaan, että näinkö Seinäjoelta vapaakirkollisuus ja samalla evankeliumin pelastussanoma Jeesuksesta häviää? Ja tilalleko sitten syötetään menestysteologiaa Perhon, Tuppuraisen ja Urhosen johdolla hellareissa? Juttu on luettavissa vapaasti Seinäjoen Sanomien digiversiosta, katsokaa ja lukekaa. Vapaakirkollisena hävettää.

      • anna.arvo.toisellekkin

        " näinkö Seinäjoelta vapaakirkollisuus ja samalla evankeliumin pelastussanoma Jeesuksesta häviää? "
        No eiköhän sinun kannattaisi "makaroniasi " vähän laajentaa, ei Vapaakirkko ole mikään yksi
        ainoa toimija maailmassa, jos olisi niin huonosti menisi, kun meitä on niin vähänkin.
        Eikä Jeesus antanut evankeliumin julistusta kenellekään yhdelle porukalle, vaan kaikille omille lapsilleen.
        Ja hyvin tulevat toimeen S-joen helarit ja vapislaiset, siunasivat toisiaan.

        "Vapaakirkollisena hävettää. "
        Syystäkin , jos olet noin sokea ja väärämielinen.


    • hyvääjahuonoa

      Ihan hyvä artikkeli tuo oli Seinäjoen Vapaaseurakunnasta. Niin se elämä muuttuu ja uutta kohti mennään. Siellä sentään saadaan saman katon alle kaikki toimina. On päiväkoti ja muu toiminta samassa rakennuksessa ja siellä voidaan myös järjestää kaikki muukin. Tilapäisesti on vain toiminta nyt muualla hajallaan.
      Onhan ne tietysti isoja asioita nuo, kun vanha kirkkorakennus luovutetaan muuhun käyttöön, mutta kaikella on aikansa, haikeutta siinä tietysti on aina luopumisessa.

      En tiedä, kuinka käy tuon toisen seurakunnan, joka lähti valtaisalla monen miljoonan velalla päiväkotibisnekseen, eikä rakentamista ole voitu vielä edes aloittaa, kun rakennusvalvonta vaatii joitakin muutoksia ja elokuussa pitäisi tulla lasten, eikä palvelusetelin hintaa tiedä vielä kukaan.. ei taida valmistus ajoissa päiväkoti, mutta velat on kuitenkin .. kuka vaihtaa lapsiaan kesken vuoden eri päiväkotiin ja esikouluun .. riskit on isot, milla velat ja korot maksetaan ... siellä ei voi seurakunta kuitenkaan kokoontua, pitää vuokrata tiloja sieltä ja täältä .. ei tässä tiedä enää, mitä pitäisi rukoilla..

    • montakysymystä

      Päiväkoti maksaa tuloksestaan tuloaveroa, koska se ei ole enää seurakunnan järjestämää toimintaa, vaan sitä tekee yhtiö ja tuo kiinteistöyhtiö maksaa myös tuloksestaan tuloveroa, eikä se voi vähentää tuloksestaan velan lyhennyksiä, ainoastaan korot.

      Mikäli päiväkoti joutuu ottamaan lapsia hoitoon yksityisesti, se on myös mahdollisesti arvonlisäverovelvollinen siltä osin, siitä voi joutua kiistaan verohallinnon kanssa. Vain palvelusetelituotanto on arvonlisäverotonta.

    • haastettariittää

      Eihän se ihmekään, että ihmisiä on paljon lähtenyt muualle ja toimintaa joudutaan pyörittämään päiväkodin ehdoilla, sillä taitaa sinne mennä vähän muitakin rahoja, kuin mitä päiväkoti pystyy tuottamaan .. miljoonaveloista menee vuodessa melkoiset korot ja lyhennykset ja tappiot on katettava jollain .....
      Jeesus ei tainnut käskeä päiväkoteja perustamaan ... vaikkei siinä mitään pahaa ole, jos palveluseteli tuotannossa saa vielä Jeesuksesta puhua lapsille .. se taitaa jäädä nähtäväksi .. kyllä siitä kiistaa syntyy .. moni tämän ajan vanhempi karsastaa kristillistä päiväkotia, ei tuo sinne lapsia, jos vain on tarjolla joku vanhempien mielestä parempi vaihtoehto.

      Paikkakunnalla on jo toinenkin kristillinen päiväkoti kristillisen koulun yhteydessä ..

    • onaikahurjaa

      Esim. 3 miljoonaa velkaa ja maksuaika 15 vuotta, pelkät lyhennykset 200 000 vuodessa.

      Paljonko yhdestä hoitolapsesta voi saada voittoa vuodessa? Ei ole siitä aavistustakaan, mutta jos voitto olisi vuodessa huimat 1000 euroa lapsesta, niin 100 lasta tuottaisi vuodessa 100 000 euroa voittoa ... sillä ei makseta velkoja eikä korkoja .. voitto lasta kohti pitäisi olla lyhennyksiin pelkästään 2000 euroa per lapsi vuodessa ja lisäksi korot.
      Korot tekevät3 % tasa-erälyhennyksen mukaan 48 604 euroa vuodessa, joten siihen pitäisi saada vielä 486,04 e per lapsi voittoa.
      Yhteensä voitto per lapsi vuodessa pitäisi olla 2486,04 euroa vuodessa eli 207,17 euroa kuukaudessa per lapsi.
      No 3 vuotiaan palvelusetelin hinta on 825 e kuussa per lapsi, pystyykö siis tuottamaan palvelut klo 6 - 18 ajalle 617,83 eurolla ... palkat, ruoka, vakuutukset, kiinteistön vuosihoitokulut (lämmitys, sähkö, talonmies ym), vero tuotosta ym. menot ...
      Alle 3 vuotiaan lapsen palvelusetelin hinta on 1443,75 euroa kuussa ...

      Edellä oleviin tuo pudotuksen vielä sitten se hoitoaika, jos ei ole kokopäivähoitoa kyseessä, vaan vain osapäivähoitotarve perheellä ja tiloihin ei voi ottaa kuitenkaan enempää, koska ryhmäkoko on säädetty ...

      Kovat on riskit .. miten rajaat, tuleeko alle 3 vuotiaita, vai yli 3 vuotiaita enemmän eli vähemmän ...

      En olisi uskaltanut lähteä tuollaiseen velkarahalla... olisi pitänyt kerätä omana pääoman sijoittajlta, jolloin olisi tarvinnut maksaa vain pientä tuottoa sijoittajille ja pääomaa ei olisi tarvinnut maksaa pois koskaan. Sijoittajat olisivat voineet sitten halutessaan myydä sijoituksensa ..

      On siinä haastetta, joka tullee varjostamaan koko seurakunnan toimintaa jatkossa aika paljon ..

      • voivoisentään

        Onhan siinä kustannuksissa eroa, jos alle 3 vuotiailla on oltava 1 hoitaja/ 4 lasta kohti
        Yli 3 vuotiailla 1 hoitaja/ 8 lasta kohti

        Mitä se sanoo:
        Pelkät hoitajan palkat (2500 e sivukuluineen) 625 e per lapsi kuukaudessa alle 3 v ja
        yli 3 v lapsilla 312,5 e kuukaudessa per lapsi

        Jos sitten lapsi on aamu 7 ilta 17 asti hoidossa, niinkuin työssä käyvillä on, joten lisämaksua ei siitä heru, vaikka hoitoaikaa tulee 10 h eli tarvitaan toinenkin hoitaja joksikin aikaa ..
        Miten jaksotetaan hoitajien työaika 6 - 18 eli 12 h aukioloaikojen mukaan ..

        Revi siitä sitten valtaisat tuotot ...

        Ei pojat - eihän siitä mitään velaksi rakennetussa päiväkodissa mitään taida tulla ..


      • haasteitaon
        voivoisentään kirjoitti:

        Onhan siinä kustannuksissa eroa, jos alle 3 vuotiailla on oltava 1 hoitaja/ 4 lasta kohti
        Yli 3 vuotiailla 1 hoitaja/ 8 lasta kohti

        Mitä se sanoo:
        Pelkät hoitajan palkat (2500 e sivukuluineen) 625 e per lapsi kuukaudessa alle 3 v ja
        yli 3 v lapsilla 312,5 e kuukaudessa per lapsi

        Jos sitten lapsi on aamu 7 ilta 17 asti hoidossa, niinkuin työssä käyvillä on, joten lisämaksua ei siitä heru, vaikka hoitoaikaa tulee 10 h eli tarvitaan toinenkin hoitaja joksikin aikaa ..
        Miten jaksotetaan hoitajien työaika 6 - 18 eli 12 h aukioloaikojen mukaan ..

        Revi siitä sitten valtaisat tuotot ...

        Ei pojat - eihän siitä mitään velaksi rakennetussa päiväkodissa mitään taida tulla ..

        Eli alle 3 vuotiaan lapsen hoitajan palkkakulut 6 -18 ovat siis 937,50, koska tarvitaan 1,5 hoitajaa 12 tunnin hoitorupeamaa kohti /neljä lasta
        Ja yli 3 vuotiaan lapsen hoitajan palkkakulut 6 - 18 ovat siis 468,75 , koska 12 tunnin hoitopäivä..

        Ei niistä pitkistä hoitopäivistä makseta yhtään enempää kuin tavallisista päivistä ja lyhennetyistä hoitoajoista sen sijaan tulee kyllä heti vähennykset.

        Palvelusetelipäiväkodit ovat velvollisia kirjaamaan lasten hoitoajat kaupungin tietojärjestelmään, jotta kaupunki voi periä vanhemmilta hoitoaikoihin porrastetun maksun ja samalla maksaa päiväkodille oikean suuruisen palvelusetelin hinnan.


    • tosihaasteon

      kunnan omissa päiväkodeissa kustannukset kunnalle per lapsi per vuosi ovat n. 10 000 euron luokkaa ja nyt vuonna 2018 tulevat siitä varmasti nousemaan ..
      keskustassa lasten osuus väestöstä on kaikkein pienin ...

      • mitenonnistuu

        Juuri tämän aamun ESS uutisoi, että kaupungin omissa päiväkodeissa keskimäärin hinta on 935 e / kk per lapsi

        Voiko yksityinen 'tuotanto' olla siis niin paljon edullisempaa .. mistä ne säästöt yksityiset repivät?


    • salassapysyy

      ei kannata todellakaan kaupunkia kertoa... olkoon edelleen salassa ..

    • Publikaanius

      No onneksi One Way missio istuttaa uusia seurakuntia eripuolille Suomea. Ehkäpä siellä on opittu muiden virheistä, ettei kannata maanpäällisessä elämässä rahaa lyödä rakennelmiin kiinni, vaan Jeesuksen pelastussanoman eteenpäin viemiseen. Jos OW on rantautumassa Seinäjoellekin, niin se on myös muille seurakunnille suonenisku. Huhtikuussa nähdään ja tiedetään lisää, kun OW pitää info-tilaisuuden .

    • moninpaikoin

      Palveluseteli on tulossa Lahteenkin...
      'PÄIJÄT-HÄME 31.1.2018 Päivitetty: 31.1.2018
      Yrittäjä pettyi palvelusetelin ehtoihin - "Valitettavasti monellakaan ei ole mahdollisuutta lähteä palvelusetelipäiväkodiksi" Näin uutisoi 1.2.2018 ESS

      Miten tämä nyt sitten lienee ...

      • vaihtoehdot

        Jos ja kun usein yksityinen päiväkoti toimii vuokratiloissa, niin se kyllä rajaa toiminnan aika tarkkaan ... ei sitä voi tappiolla pyörittää. Mikäli palvelusetelituottajana toimiminen ei tuota tarpeeksi, niin ei auta kuin yrittää jatkaa yksityisenä palvelusetelituotannon ulkopuolisena toimijana. Silloin saa tietysti ne kaupungin kuntalisän, kelan tuen ja perheeltä tulevan maksun .. hyvätuloisilla ei kovin suurta eroa ole silloin hinnassa, koska hyvätuloinen perhe maksaa 290 e/kk lapsestaan kunnalliseen tai palvelusetelipäiväkotiinkin.


      • meneekömyyntiin
        vaihtoehdot kirjoitti:

        Jos ja kun usein yksityinen päiväkoti toimii vuokratiloissa, niin se kyllä rajaa toiminnan aika tarkkaan ... ei sitä voi tappiolla pyörittää. Mikäli palvelusetelituottajana toimiminen ei tuota tarpeeksi, niin ei auta kuin yrittää jatkaa yksityisenä palvelusetelituotannon ulkopuolisena toimijana. Silloin saa tietysti ne kaupungin kuntalisän, kelan tuen ja perheeltä tulevan maksun .. hyvätuloisilla ei kovin suurta eroa ole silloin hinnassa, koska hyvätuloinen perhe maksaa 290 e/kk lapsestaan kunnalliseen tai palvelusetelipäiväkotiinkin.

        Oma lähiö lehti kirjoitti 2.2.2018:
        Suurin osa yksityisistä pienistä päiväkodeista ei ole lähdössä mukaan palveluseteliyrittäjiksi, koska toiminta olisi palveluseteliyrittäjänä tappiollista. Haastattelussa oli Taidepäiväkoti Satakielen johtaja Katja Ståhl.

        Näyttää siis aika merkilliseltä hankkeelta, että seurakunta lähtee päiväkotibisnekseen, jonka se laskee tuottavan mahtavat tuotot... suurella velalla ... näyttää kyllä todelliselta riskihankkeelta .. onkohan laskelmat nyt tehty kunnolla ja oikein .. seurakunta perusteli päätöstä nimenomaan palvelusetelien tulolla päivähoitoon ..

        Mitähän tähän nyt sitten pitäisi sanoa .. hanke on nyt peruuttamaton .. vuokrasopimukset tehty, rakennusurakkasopimukset tehty jne. ... ei siitä enää pääse peruuttamaankaan ..


      • ylösvaialasnysitte
        meneekömyyntiin kirjoitti:

        Oma lähiö lehti kirjoitti 2.2.2018:
        Suurin osa yksityisistä pienistä päiväkodeista ei ole lähdössä mukaan palveluseteliyrittäjiksi, koska toiminta olisi palveluseteliyrittäjänä tappiollista. Haastattelussa oli Taidepäiväkoti Satakielen johtaja Katja Ståhl.

        Näyttää siis aika merkilliseltä hankkeelta, että seurakunta lähtee päiväkotibisnekseen, jonka se laskee tuottavan mahtavat tuotot... suurella velalla ... näyttää kyllä todelliselta riskihankkeelta .. onkohan laskelmat nyt tehty kunnolla ja oikein .. seurakunta perusteli päätöstä nimenomaan palvelusetelien tulolla päivähoitoon ..

        Mitähän tähän nyt sitten pitäisi sanoa .. hanke on nyt peruuttamaton .. vuokrasopimukset tehty, rakennusurakkasopimukset tehty jne. ... ei siitä enää pääse peruuttamaankaan ..

        Tämä taisi johtaa siihen, että kaupungin hallitus otti veto-oikeudella varhaiskasvatuksen palveluseteliasian itselleen päätettäväksi.

        Mikä sitten lienee lopputulos, koska siellä pitäisi löytää jonkinlainen konsensus ..

        Tehdäänkö lehmänkauppoja vai mitä tehdään ..

        Kaupungin omien päiväkotien laskelmissa ei tiedä, onko mukana investointi ja kiinteistön kunnossapitokulut lainkaan .. laskelmista kun ei julkaista yksityiskohtaisia tietoja, että miten laskelmat on tehty.


    • ontoisenlainenaika

      Kyllä tuo seurakunta-ajatus vaatii nyt uudenlaista ajattelumallia. Raamatusta ei siihen ohjeita löydy, mutta terveen harkinnan mukaan se pitäisi uusiksi ajatella.
      Ei enää kannata rakentaa kirkkoa pelkästään seurakunnan tuottamattomaan käyttöön, vaan pitäisi rakentaa tilat, joita voidaan käyttää monipuolisesti ja vuokrata myös ulkopuolisille..
      Seurakunnan tiloissa pitäisi siis ehdottomasti olla jotakin tuottavaa toimintaa jatkuvastikin; ehkäpä malli saattaisikin olla se, että on erillinen kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi kiinteistöä ja pyörittää sitä vuokratuloilla, joita se perii kaikilta käyttäjiltä, niin että maksimoidaan tuotto niin, ettei tule tappiota, vaan voittoa sen verran, että saadaan säästöön tulevat suuremmat korjaustarpeetkin..

      Perinteinne kirkonrakentaminen pitäisi siis täysin lopettaa ja keskittyä suunnittelemaan tiloja, joita voidaan käyttää hyvin monipuolisesti liikuntaan, kahvilatoimintaan, ruokailuun, juhlatiloina ja kokoustiloina ja monipuolisiin pienryhmätoimintoihin, ja monenlaiseen, jotta saadaan tiloille mahdollisimman paljon kannattavaa hyötykäyttöä...

      Perinteisten kirkkorakennusten aika on ohi! Toivottavasti vanhimmistot ja seurakunnan johto ovat ajan tasalla tässä, ettei enää perinteisiä kirkkoja osteta tai rakenneta.. ne ajat ovat todella ohi.

    • vielävaikeampaa

      Lutheruksen seurakunnat ovat vielä suuremmissa taloudellisissa ongelmissa kirkkojensa kanssa, koska niiden muuttaminen hyötykäyttöön on lähes mahdoton tehtävä!
      Jäävät ennenpitkää vain matkailijoiden iloksi kylmilleen .. ja lopulta purettaviksi.

    • maksutjamuut

      Tuolla paikkakunnat/päijät-häme/lahti palstalla on jo vähän tarkempaa laskelmaa, mitä päiväkodin pyörittäminen oikeasti maksaa ..

      Ei näytä kovin tuottoiselta bisnekseltä, ei tosiaankaan ..

      Tietysti se on Jumalan tahto, että on kristillinen päiväkoti, jossa vielä saa Jeesuksesta puhua; mutta ja se on iso mutta; vaatiiko kaupunki tai sitten nuo ateistivanhemmat, että palvelusetelipäiväkodissa ei heidän lapsiaan pidetä mukana missään tilanteessa, jossa rakastavasta Taivaan Isästä tai Jeesuksesta tai Raamatusta puhutaan tai luetaan - onko enää mahdollista olla edes kristillinen päiväkoti, jos on palvelusetelituottaja - se jää nähtäväksi myös?

      Perustuslaki takaa toki kristityille opettajille ja lastenhoitajille oikeuden 'ilmaista vakaumuksensa', eli he voivat puhua omasta uskostaan lapsille perustuslain suomin oikeuksin.
      'Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus'

      Tuosta perustuslain ilmaisemasta oikeudesta kannattaa pitää kiinni vastustuksesta huolimatta ja vedota siihen, vaikka sitten vietäisiin oikeuden eteen!

    • saveenvaisuteen

      ESS uutisoi 8.2.2018, että päiväkodin rakennustyö alkoi ...

    • mitenmahtaakäydä

      ESS uutisoi tänään 13.2.2018, että puolueet ovat päässeet sopuun tässä palveluseteliasiassa.
      Hinta 825 e/lapsi (yli 3 v) pysyy sivistyslautakunnan päätöksen mukaisena, mutta yksityiset palvelusetelituottajat voivat periä tarpeen vaatiessa 75 e/lapsi lisämaksua ja 0 maksuluokassa kaupunki kompensoi sen perheelle. Tämä siksi, että pienet päiväkotiyrittäjätkin tulisivat mukaan palvelusetelituottajiksi. Samoin aukioloajat muutettiin 7-17, jotta vähän helpottaisi näitä pieniä päiväkoteja, koska lisäväen palkkaaminen 6-18 aukioloaikoihin tulisi ehkä liian kalliiksi heille.

      Kaupunginhallitus tekee tästä päätöksen ensi maanantain kokouksessaan. Silloin se vasta selviää, onko se tässä sitten.
      Päiväkodin kuluista on laskelmaa tuolla Päijät-Häme/Lahti/Palveluseteli...

    • Vastuuvanhin

      Minulla oma kerhohuone. Yhtiövastike 130€/kk. Tilaan saa tulla 17-20 hlöä viranomaisten antamalla luvalla. Raamatullista ja sielunhoidollista opetusta mistä äärikarismaattiset korostukset ovat pois. Nyt toimii kerran viikossa. Jos on tarve laajentaa, niin lisäämällä tilaisuuksia voidaan palvella useampia (40-60 hlöä/vk).
      Suosittelen muillekin. On kevyt ja riskitön vaihtoehto isoille ja kalleille seurakunnille. Lisäksi vuorovaikutuksellinen ja hoitava.

    • EiNäinLllll

      Lahen vapiksellahan meno on tunnetusti ollut kieroa kulissien takana. Arvelen siellä olleen monia katkeria riitojakin. Iso osa suojatyöpaikoista voitaisin heti lopettaa vaikka niistä katkeraa kamppailua käydäänkin. Monet hallituksen jäsenistä eivät käy tilaisuuksissa, jostainhan se kertoo. Olisivat talkoilla kunnostaneet kirkon. Jeh.todistajatkin tekee talkoilla mutta uskovaiset ne vaan tappelee.

    • mitenhoidetaan

      Kirkon läksiäisjuhlat ovat siis nyt tänään ja kirkon oven sisäpuolella on jo pitkään ollut lappu: 'Viimeinen sammuttaa valot'. Aika profeetallinen lappu.

      Päiväkotijuttukaan ei mennyt ihan niinkuin Strömsöössä ..

      Surullinen tarina tämä kaiken kaikkiaan on.

      Mitä hyvältä huoneenhaltijalta vaaditaan?

      Pitäisikö kaikkea sitä, mitä Jumala hoitoon uskoo, hoitaa hyvin vai huonosti?

    • surullinentarina

      Surullinen tarina tämä Lahden Vapaaseurakunnan kirkkorakennuksen kohtalo on.

      Mikä olisikaan ollut tuon kirkkorakennuksen arvo, jos siitä olisi pitänyt huolta hyvin ja kaiken kunnossa, tehnyt remontit aikanaan? Eikö se kuitenkin olisi ollut hyvää 'huoneenhaltijuutta'. Antoiko Taivaan Isä kirkkorakennuksen, että sen annetaan mennä täysin lähes korjauskelvottomaksi?

      Kuinka moni seurakuntalainen etsii nyt uutta seurakuntaa?

    • surullinentarina

      Suomen Viikkolehdessähän noista läksiäisistä oli juttu, joten ei se enää salaisuus ole, vaan täysin siis julkinen asia!
      'Iloinen tunnelma' kuulemma läksiäisjuhlissa - siinä taidettiin panna vähän totuuden vierestä ..

    • onsurullista

      Nyt siis ei seurakunnalla ole mitään mahdollisuutta rakentaa uutta toimintakeskusta, koska otettiin vlatavasti velkaa päiväkotia varten. Tuo velanmaksu kestää ainakin 15 vuotta tai pidempään.

      Joten iäksi hyvästi oma kirkko.

      Historian lehti siis kääntyi .. oli kirkkorakennus ja se menetettiin huonon kunnon vuoksi, kun ei siitä huolehdittu ja nyt ei sitten enää tule olemaan koskaan uutta kirkkorakennusta.

      Kyllä tämä kehitys oikeasti on lopun alkua Vapaaseurakunnalle tuolla paikkakunnalla.

      Ihmiset ovat vain lähteneet ja pieni joukko pyörittää itseasiassa toimintaa .. ihmiset eivät viitsi ottaa kirjoja pois, vaan lähtevät kaikessa hiljaisuudessa muihin ruokapöytiin aterioimaan ..

      On tämä jotenkin surullista.

    • tärkeintä

      Ei Herra asu käsin tehdyissä temppeleissä sanoi Jeesus!

      Alkuseurakuntakin oli liikaa innostunut pyörimään omissa porukoissaan, ja unohtivat maailman, joho oli käsketty viedä ilosanomaa!

      Mitä sitten?

      Herra järjesti vainon, joka liikutti uskovat palvelemaan, istumisen ja uskomisen sijaan!

      Ei tavoite ole rakennukset, vaan Jumalan valtakunta!

    • seurkuntalai-pappi-kunna

      Muuttunut rahastukseksi koko homma. Harjoita kotona tai netissä. Kokoonnu netin välityksellä. Kirkko ei maksa veroja. Saavat palkkaa ja johto kylpee rahassa. Pyramidihuijaus.

    • monta.asiaa.ja.puolta

      No, voihan sitä ajatella niinkin, että seurakunta säästikin, kun ei säästänyt ja rakentanut korjauksin. Eli rahaa ehkä säästyi säästämättä 400 000 ekua ja sitten se tämänpäivän hometalon myynti, purku t.m.s. on pois käsistä.
      Voisiko sitä niinkin ajatella.
      Täällä taas on Vapaakirkko aikoinaan rakentanut ja kustantanut kaiken, nyt on homekirkko, srk. toisen kirkon tiloissa jne.
      Eikä se ongelma ole ainoastaan siinä meitin kaupungissa. Helluntaissa on jopa työntekijä sairastunut homekirkon helmoissa. Myös taitaa Adventtikirkollakin on homeongelmaa ja kirkko ei nyt ole kovinvanha. jne. Mitä muissa on, en tiedä, mutta jopa uusia kouluja on homeessa.

      Täten on katseltava asioita laajemmin ja tavallaan oltava tyytyväisiä siihen, ettei rakennettu. Siinä sitten on todellinen säästö syntynytkin. Ja aika tänään on muuttunut niin paljon, ettei seurakunnat laajene, vaan pienenee tämän netin välityksellä. Ehkä kotikokoukset tulevatkin huomenna tv.n kautta ja on tavallaan palattu lähtöruutuun, eli siihen Apostolisen ajan malliin.
      Ehkä hyvä niin.
      Johan Jeesuksen aikana hävitettiin päätemppeli, tarkoitushakuisesti, kun sitä niin korostettiin yleväksi ja Uudenliiton temppelirakennukset ovatkin yksilöitä..
      Näin voi katsella asioita monelta suunnalta, eikä niin kannata heti kompastua "vanhemman" kirkon portailla, jos ne ovat hieman kuluneet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe