Kirkosta eroamista aiheuttavat tapahtumat 2018

Vilkas_vuosi_tulossa

Tässä muutamia tapahtumia, jotka tulevat aiheuttamaan kirkosta eroamista vuonna 2018. Tuleeko muita mieleen?

- Kirkko julkaisee viime vuonna kirkosta eronneiden määrän (15.1. ja tarkennetut tilastot myöhemmin keväällä)
- Arkkipiispanvaali (ensimmäinen kierros 8.2. ja toinen kierros 1.3.)
- Ensimmäinen kirkolliskokous (toukokuu)
- Nykyinen arkkipiispa jää eläkkeelle, uusi aloittaa (1.6.)
- Jos arkkipiispaksi valitaan nykyinen Espoon tai Porvoon piispa, kyseisessä hiippakunnassa järjestetään piispanvaali
- Oulun piispanvaali (näillä näkymin elo-syyskuussa)
- Oulun nykyinen piispa jää eläkkeelle, uusi aloittaa (1.11.)
- Toinen kirkolliskokous (marraskuu)
- Seurakuntavaalit (18.11.)

49

2091

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iso-Akseli

      Nämä kaksi aiempaa huippuvuota ovat ajoittuneet seurakuntavaalien yhteyteen. Saapa nähdä onko tienpielissä könöttävät mainokset ja vaalien esilläolo taas nostamassa erolukemat uusiin ennätyksiin. Sitäpaitsi kiista homoavioliitoista on alkavanakin vuotena todella kuuma peruna. Voi käydä niinkin, että joiltain papeiltapoistetaan pappisoikeudet kokonaan, jos nämä eivät piittaa tuomiokapitulin antamista varoituksista.

    • jhjt5

      - Kirkon markkinaosuus alittaa 70 prosenttia.
      - Eutanasian laillistamisen kohtalo ratkeaa.

    • Järkyttynyt
    • Eroamisen.syyt

      Kirkosta erotaan näistä syistä:
      Ei hyväksytä pappeja ja piispoja jotka vihkii homoliittoihin. Homoavioliittoon vihkimiset ovat Raamatun sanan vastaisia.
      Homoseksuaalit jotka ei hyväksy Raamatun totuuksia lähtee kirkosta.
      Piispat jotka ei tee selvää rajaa Raamatun sanan ja maailmanmielisyyden välillä ja hoida kirkkoa ja sen työntekijöitä Jumalan Sanan ohjaamalla tavalla.
      Kun kirkosta puuttuu Jumala, alkaa temput ja näytelmät joista puuttuu Jumalan Henki.
      Ihmiset ei enää löydä kirkon sanomasta elävää Jumalaa ja Jeesusta Kristusta. Pyhä Henki jättää kirkon jossa ei kerrota Raamatun totuutta.
      Jumala ei siunaa syntiä vaan hänelle kuuliaisia ihmisiä ja heidän tekonsa jotka ovat Sanan mukaisia tekoja.

      • Hyvin vähän.

        Voisit olla sen verran realisti, että ymmärtäisit yhteiskunnan maallistumisen tärkeimmäksi syyksi, vaikka itse oletkin eri mieltä siitä mihin suuntaan maan pitäisi mennä.


      • Tunnustaaa

        Kirkosta puuttuu aina jumala. Vai oletko nähnyt sen joskus? Tai onko olemassa edes joku merkki tai viite siitä että jumala on olemassa?

        Ei ole. Se on uskon asia ihan kuten kuuhulluus, horoskoopit tai joulupukki. Järjen tai totuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

        Kirkossa kieroillaan aina. Sellaista se vaan on. Ovat tottuneet huiputtamaan ihmisiä uskoon, joten huiputtavat helposti muissakin asioissa. Uskovan moraali...

        Mutta onneksi Suomi maallistuu ja taikauskojen merkitys vähenee. Oli sitten EV.lut tai islam, niin tosi mukava trendi tuo maallistuminen.

        Ihmiset viisastuu eikä kirkon valheet mene enää läpi! Jee :(


      • jhmhg

        "Raamatun totuus" on sisäisesti ristiriitainen käsite, sillä suurin osa Raamatun tarinoista ei ole totta.


    • Humanistisest

      Perheen lapsi ei voi peruskoulun oppilaana opiskella elämänkatsomustietoa vaan hänen katsomusaineensa on lain mukaan evl uskonto, jos lapsi kuuluu kirkkoon. Näin on vaikka molemmat tai toinen lapsen vanhemmista olisi eronnut kirkosta tai muuten kirkkoon kuulumaton.

      Kun kouluikäisistä lapsista yli 80 % kuuluu kirkkoon, vaikka vanhempiensa ikäluokasta vain 60 %, on paljon perheitä, joissa lapsi on kirkon ja uskonnonopettajien huomassa, vaikka vanhempansa eivät ole tai ainakaan toinen ei ole kirkkokansaa.

      Lasten erottaminen kirkosta vähentää kirkon jäsenmäärää. Vuoden alkupuolisko sopii hyvin lapsen asian esiin nostamiseen.

      Itse asiassa, jos lapsi erotetaan kirkosta lähipäivinä, hän voisi siirtyä koulun uskonnosta elämänkatsomustietoon NYT kevätlukukauden alussa.

    • 7674

      Jos arkkipiispaksi valitaan mies ja myös Ouluun valitaan mies piispa, niin seurauksena voi olla hyvinkin potentiaalinen iso kirkosta eroamisen piikki. Oulun vaali ajoittuu vielä sopivasti ihan loppu vuoteen, joten ajankohta on erittäin otollinen kunnon eropiikille.

    • nils321

      - ylöstempausta ei sitten tullut tänäkään vuonna

      • Totuus.i

        Juuri nyt teitä nostetaan. Kirkollisvero tulee muuten poistaa. Jumalan sanalla ei saa kerätä rahaa.


    • sikalammas

      Eroamisia aiheuttaa Loviisan kirkon jouluseimi, jossa on alastomia naisia.

      • häpeällistä

        Aivan ymmärrettävää kun Loviisan kirkossa tuolla tavoin haureuden henkeä ruokkimalla häväistään pyhää totuuden tietä.


    • vaalivuosi

      Avausviestin ensimmäinen kohta piti kutinsa, eroaminen nousi heti. Arkkipiispanvaaliin on kaksi viikkoa, saa nähdä miten käy. Muutenkin näistä eri vaaleista tullee vähintään muutama tuhat eroa bonuksena tälle vuodelle.

    • yyyykaaakooo

      - Listaan voidaan lisätä öykkäri rötösherra Laajasalon tapauksen käsittely, joka kestänee useita kuukausia. Nyt odotellaan poliisin selvityksen tuloksia ja seurakuntayhtymän tilaamia ulkopuolisia selvityksiä. Tässä muhii iso pommi.

    • erotsunami

      Kirkossamme jatkuu vilkas keskustelu samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuudesta kirkolliseen vihkimiseen. Vanhoillislestadiolaisuudessa pidämme luovuttamattomana kirkon perinteistä opetusta avioliitosta. Sen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Siksi samaa sukupuolta olevia pareja ei voida vihkiä avioliittoon, eikä sen kaltaiselle yhteiselämälle voi antaa myöskään kirkollista siunausta. Keskustelu tästä asiasta repii kirkkoamme, ja monien mielestä mahdollisena uhkana on jopa kirkon hajoaminen. Kirkosta eroamisen uskotaan joka tapauksessa lisääntyvän ratkaisusta riippumatta.

      http://paivamies.fi/usko-ja-elama/paakirjoitukset/3408/

      • Muustaoletteluopuneet

        Vanhoillislestadiolaisuus on tekopyhää. Roikkuu kirkossa, mutta on oma uskontonsa. Lasten hyväksikäytöissä pahinta oli asian paljastuminen, ei se, mitä tehtiin. Ja kyllä, ehkäisyä käytetään ja televisio ohjelmia tuijotetaan.


    • ET.kyllä

      Mitä holhousta! Valitettavasti OKM haluaa pitää elämänkatsomustiedon edelleen ev.lut. kirkon jäsenille kiellettynä vaihtoehtona eli säilyttää uskonnonopetuksen pakollisuus (s. 84, lakiesityksen 16 §).

      Jos linjaus menee eduskunnassa läpi, vaihtoehtona on kansalaisaloite ET:n avaamiseksi kaikille valittavaksi katsomusaineeksi. Ja yksilötasolla vaihtoehtona on kirkosta eroaminen.

      Lukiolainen voi päättää, opiskeleeko lukiossa, mutta ei saa valita uskonnon/ET:n välillä vain sen takia, että on vauvana kastettu ja samalla liitetty evl-kirkkoon.

      https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/2fc0e238-627e-4906-9b02-2f0bfcfc1810/a14c85f3-2ea0-43cf-8e7f-0a0981d52ea1/ESITYS_20180124104815.PDF Katso s. 84, 16§

      • Lukio.huom

        ET:n avaaminen ei sisälly OKM:n/hallituksen lakiesitykseen eduskunnalle. Valiokutakäsitelyssä asia saattaa nousta esiin.


      • Sanonp
        Lukio.huom kirjoitti:

        ET:n avaaminen ei sisälly OKM:n/hallituksen lakiesitykseen eduskunnalle. Valiokutakäsitelyssä asia saattaa nousta esiin.

        Täysistunnossa eduskunnan enemmistö hylkäsi 28.6.2018 lausuman, joka esitti ET:n avaamistoimiin ryhtymistä. Protestina sille ja samalla oivana perheen ratkaisuna: lapsi eroon kirkosta ja valintana kouun et-opetukseen siirto.


    • Vilkas_vuosi_tulossa

      No niin, eli koska arkkipiispanvaalin toisella kierroksella on vastakkain kaksi nykyistä piispaa, jommankumman hiippakunnassa joudutaan valitsemaan uusi piispa. Se tulee lisäämään kirkosta eroamista entisestään.

      • 7685

        Kirkosta eroamisen kannalta parempi valinta olisi konservatiivisempi Luoma. Luoman valinta aiheuttaisi kirkon sisällä ristivetoa liberaalin Mäkisen jälkeen.


      • Iidanen-

        Vikström on sanonut luopuvansa Porvoon piispuudesta valittiinpa hänet arkkipiispaksi tai ei. Kuuntelin Radio Dein vaalilähetystä ja näin siellä kerrottiin.


      • Hkk
        7685 kirjoitti:

        Kirkosta eroamisen kannalta parempi valinta olisi konservatiivisempi Luoma. Luoman valinta aiheuttaisi kirkon sisällä ristivetoa liberaalin Mäkisen jälkeen.

        Mistä lähtien takinkääntäminen on ollut konservatiivisuutta?


      • Triplaerot
        Iidanen- kirjoitti:

        Vikström on sanonut luopuvansa Porvoon piispuudesta valittiinpa hänet arkkipiispaksi tai ei. Kuuntelin Radio Dein vaalilähetystä ja näin siellä kerrottiin.

        Jos Vikström eroaa joka tapauksessa, silloin Luoma olisi parempi arkkipiispana. Silloinhan järjestettäisiin piispanvaali Porvoossa (Vikström), Espoossa (Luoma) ja vielä Oulussa (Samuel Salmi on aiemmin ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle) eli bonuseroja tulisi triplasti.


      • Peukut_pystyyn_Luomalle
        7685 kirjoitti:

        Kirkosta eroamisen kannalta parempi valinta olisi konservatiivisempi Luoma. Luoman valinta aiheuttaisi kirkon sisällä ristivetoa liberaalin Mäkisen jälkeen.

        Luoma olisi haitallinen paitsi konservatiivisuutensa takia, myös ympäripyöreytensä. Hän vaikuttaa juuri samanlaiselta tyhjiä mutisevalta papparaiselta kuin nykyinen arkkipiispa. Toisin sanoen osaa suututtaa ihmiset laidasta laitaan ja samalla antaa kirkosta saamattoman vaikutelman.


    • popcorn8

      Aika vahvasti jo nyt näyttää, että tullaan ylittämään edellisen vuoden eromäärä. Ennustan tälle vuodelle vähintään 55 000 eroa. Tapaus Laajasalo voi tosin aika nopeastikin kirjoittaa ennusteen vielä aivan uusille lukemille. Joka tapauksessa vuodesta on tulossa erinomainen.

      • Totuuskiinnostaa

        Jos kirkossa on piispojen ja muiden henkilöiden kirkollisverorahojen käyttö näin retuperällä kirkosta eroamisia tulee vielä enemmän. Maksoiko piispa Teemu Laajasalo kirkolle takaisin selvittämättömät maksut, vai antoiko kirkko tälle synninpäästön ?

        Linkki iltasanomien jutusta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005519642.html


    • Nyt on ensimmäinen neljännes takana ja 8713 eroa, viime vuonna vastaavaan aikaan eronneita oli 7955, joten 758:lla ollaan viime vuotta edellä.
      Kuukausi v. 2017 v. 2018
      Tammikuu 3080 > 4486
      Helmikuu 2289 > 2137
      Maaliskuu 2586 > 2090
      Yht. 7955 > 8713
      Hyvin menneestä tammikuusta kiitos kuulunee yksinomaan Helsingin piispa Laajasalolle.

      • Jep, Laajasalohan tuossa näkyy.

        Vieläkin voi siis tulla yllätyksiä. Parikin piispaa oli mainittu aloitusviestissä mahdollisena eron syynä, vaan ei tätä voinut kukaan arvata. Evlut kirkko elää tilanteessa, jossa tuhat jäsentä voi erota oikeastaan koska tahansa syystä jota ei voi mitenkään ennakoida.


    • fhku

      Laajasalo ollutkin kumman hiljaa viime aikoina, pitänyt vakan alla kynttilää - virsivisa, eiku visanvinguttelu-gate, lienee syynä. Mutta eilen Teemu oli Mad cock, eiku Mad cook-ohjelmassa. En katsonut, Paitsi ihan lopun, jossa Riku Rantala pani Isä meidän rukouksen uuteen uskoon ohjelman teeman mukaisin muutoksin. Teemu hymyili, kenties aidostikin, mutta monen uskovaisen mielestä kyseessä oli varmastikin jumalanpilkka.

      Toivottavasti syöttivät Teemulle jotain todella öklöä. Mutta jos sille oli varattu kokoista palan painikkeeksi niin sen avulle kenties sai alas mitä vaan.

      Muistaakseni Teemun mainostettiin olevan vieraana pian jossain toisessakin TV-ohjelmassa, en tiedä onko se viihdeohjelma vai asiaohjelma - veikkaan ensin mainittua.

      • Iidanen-

        Teemu on vieraana Uutisvuodossa la 5.5.


      • hghghg5

        Poliisin selvitystä Laajasalon yrityksen taloussotkuista ei ole vieläkään saatu. Venyminen viittaa, että selvitettävää riittää eikä asiat todellakaan ole kunnossa. Muhisiko tässä kunnon pommi?


    • Sivustaseurannut

      Joka kerta kun Päivi Räsanen avaa suunsa julkisuudessa, niin kirkosta eroaminen heti kiihtyy :)

    • nnnnnnnnnnnnnnnnnn

      Jokainen listan kolmesta ensimmäisestä kohdasta on aiheuttanut eroja. Pian astuu virkaan uusi arkkipiispa, mitäköhän siitä seuraa?

      • arkkipiispa

        Kesäkuun alussa on eronnut lähes ennätysmäärä ihmisiä, aika selvästi näkyy siis arkkipiispan vaihtuminen. Tapio Luoma tullaan muistamaan vähintään yhtä tehokkaana kirkosta erottajana kuin Kari Mäkinen.


      • näintäämenee
        arkkipiispa kirjoitti:

        Kesäkuun alussa on eronnut lähes ennätysmäärä ihmisiä, aika selvästi näkyy siis arkkipiispan vaihtuminen. Tapio Luoma tullaan muistamaan vähintään yhtä tehokkaana kirkosta erottajana kuin Kari Mäkinen.

        Mäkinen erotti aivopieruillaan korservatiivisia äkyröitä. Nyt on Luoman vuoro erottaa aivopieruillaan liberaalia kukkahattuväkeä.


    • Aikatauluja

      Espoon piispanvaalin aikataulu:

      - 21.8.2018 ehdokasasettelu päättyy
      - 8.10.2018 ensimmäinen vaali
      - 1.11.2018 toinen vaali (mahdollisesti)
      - 10.2.2019 piispan virkaan vihkiminen

      Oulun piispanvaalin aikataulu:

      - 15.8.2018 ensimmäinen vaali
      - 3.9.2018 toinen vaali (mahdollisesti)
      - 1.11.2018 uusi piispa aloittaa

      • keskitalo

        Jukka Keskitalo voi Oulun piispaksi noustessaan aiheuttaa kirkolle todella isoa vahinkoa valtakunnallisestikin. Noita vaaleja kannattaa pitää silmällä.


    • jtk-

      Tampereella joukkoeroamisen saa aikaan seurakunta itse, kun ilmoittivat ,että Kaukajärven seurakuntatalo puretaan, kun on niin huonossa kunnossa? Ehjässä kunnossa muuten, mutta maalia kaipaa ulkopuolelle ja monta vuotta sitten ilmoitettua katon vuotamista ei ole korjattu, se ei niin kauhean vaikea homma ole, mutta tahallaan annetaan veden valua sisäseinään? Toinen härski teko seurakunnilta on, että koko tontti on lahjoitettu seurakuntaa varten, niin ehkä johtoporukka on keskenään sopinut, että myydään rakennusoikeus ja tehdään bisnestä. Ehkä Pohjola rakennus on jonkun päättäjän sukulaisfirma, niinhän näissä yleensä käy, kun johtajistossa on lestaadiolaisia ja kirkkovaltuusto ja hallitus on sama vuodesta toiseen, olikohan yksi ainoa valtuutetuista hanketta vastaan? Tontille saatiin takavuosina rakennuslupa " kanttori" nimiselle taloyhtiölle ja muistaakseni ikäraja asumaan hakijalle oli 57v? Mutta, näköjään sekään ei pidä seurakunnan jutuissa paikkaansa, kun niissä asuu nuoriakin pariskuntia? Kirkko kusettaa seurakuntalaisia Messukylän seurakunnassa niin paljon, että eräskin ns.homeseurakuntatalo myytiin pelkillä lupauksilla lestaadiolaisille huikkaalla, remonttikin kai tehtiin seurakunnan piikkiin ja sitten vasta lestat virallisesti ostaa sen 350 000e. Nyt köyhät halutaan piilottaa, ei järjestetä ruokailuja varattomille puoleen vuoteen, mutta mummukansalle on ohjelmaa joka puolella ja kymmenen diakonia on komennettu mummoja palveleen, että saadaan testamentteja, kun saadaan testamentti, niin mummot ja papat laitoshoitoon ja omaisuus myyntiin tai sukulaisopiskelijalle, tms. Nyt Kaukajärvellä asuu noin 11-12000 asukasta ja kun lista kiertää kirkostaeroa vastalauseena keinottelulle ja purkamiselle, niin tulee seurakunnan tuloihin ainakin 10 000e lovi joka kuukausi.

      • karmeaa

        Kuulostaa aika karmealta. Onko paikallismedia tietoinen asiasta? Aamulehti, Yle Pirkanmaa jne.


      • jtk-

        Ne eivät suostu kirjoittaan tai uutisoimaan asiasta? Seurakuntalaisilta ei kysytty, haluaako ihmiset, että seurakuntatalo puretaan ja tornitaloja tilalle? Esikauppasopimus tehtiin salassa ja kun huhu lähti kiertään, niin sitten vasta järjestettiin yleisölle kuulemistilaisuus. Siellä seurakunnan lakimies sanoi, että esisopimuksen perumisesta tulee 300 000e lasku, mutta katon korjauksesta, oletetusta homevauriosta jossain sisähuoneessa ja ns. remontista tulee ainakin 500 000e kulu. Miksei vain paikata kattoa, korjata sisätilan vaurio ja ilman laatua, pelkkä tuuletus joka päivä ei voi maksaa miljoonia? Täytyy olla joku sisäpiirikytkös rakennusliikkeen kanssa, kun mikään ei auta, vaikka seurakunnalla on ollut Omenahotellilta vuokrasaamisia 300 000e, nyt lestaadiolaisilta 350 000e ja onko lestaadiolaiset huikkaan kiinteistöremontistakaan maksaneet mitään, kun ei kauppasummaakaan euroakaan ja nyt tietysti senkin seurakuntatalon tonttia ollaan myymässä samalle Pohjolarakennukselle vai annettiinko lestaadiolaisille ilmaiseksi esisopimuksella ja nyt myyvät seurakunnan tontin esisopimuksella ja saavat remontoidun seurakuntatalon ilmaiseksi? Älkää yhtään ihmetelkö, jos ei kukaan usko kirkkoon ja eroavat sisäpiirikähminnän takia kirkon sisällä.


    • NytHyväAika

      Lukion ET-opetuksen avaaminen kaikille vallittavaksi hylättiin eduskunnassa kesäkuussa 2018.
      Holhoukselle voi ilmaista vastalauseensa eroamalla kirkosta (huoltajien luvalla) ja valitsemalla ET:n pakolliset kurssit.

      Myös peruskoululaisen ehtii erottaa ja ilmoittaa vaihdosta ET-opetukseen, pois uskonnosta.

    • loppu-alkaa

      Kirkosta eroaminen ottaa tällä hetkellä aika hyvin vauhtia kohti vuoden loppuhuipennusta. Noin 300 eroa kahdessa päivässä. Marras-joulukuulta on lupa odottaa kovia lukuja.

    • Vapaudu.uskonnollisuudes
    • dgfhjh

      Helsingissä sentään evl. kirkko on taipumassa hieman kohtuullistamaan suunnittelemiaan vuokrankorotuksia Lehtisaaressa, kun riita oli päätymässä käräjille.

    • Kirkolliskokous

      Kirkolliskokouksen eli kaksi kertaa vuodessa tapahtuvan homoliitoista riitelyn syyskausi on tänä vuonna 6.-9.11.

    • ET-opelta

      Monessa kunnassa lasten ilmoittamista peruskoulun 1. luokalle on varhennettu tammikuusta jo marraskuun alkuun. Olisi selkeintä, että elämänkatsomustiedon opetuksen mahdollistamiseksi lapsi erotettaisiin kirkosta jo tässä vaiheessa. Asia on ajankohtainen NYT. Näin rehtori tietää etukäteen, että et:n oppilaita on tulossa. (Toki elokuussakin tehty erottaminen oikeuttaa et-opetuksen eka luokalla.)

      • sana-leviämään

        Kannattaa levittää sanaa siellä, missä on kouluikäisten lasten vanhempia. Asiallisesti, ei painostaen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3900
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      598
      3677
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3672
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2311
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      56
      2265
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      325
      1980
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1957
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1786
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1463
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1362
    Aihe