Vaalien jälkeen hallitus todella murskaa työttömät

kokoomus.tappa.työttömän

Aktiivimalli kalpenee hallituksen toukokuisen lakiluonnoksen rinnalla: Jos et hae töitä kerran viikossa, menetät tuet 60 päiväksi

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005514603.html

Kokoomus ja kepun kaappikokkari sippilä hautovat katalaa yllätystä pressavaalien jälkeen.

Hallitus on julkaissut jo viime toukokuussa lakiluonnoksen aktiivisen työnhaun mallista, joka olisi huomattavasti ankarampi kuin paljon porua herättänyt aktiivimalli.
AIKOOKO hallitus toteuttaa aktiivimalli kakkosen?

Hallitus on valmistellut pitkään niin sanottua aktiivista työnhakua. Lakiluonnos esiteltiin viime vapun jälkeen, ja myös IS kertoi tuolloin asiasta.

Lakiluonnos aktiivisesta työnhausta on selvästi rajumpi työttömiä kohtaan kuin aktiivimalli. Aktiivisen työnhaun lakiluonnoksen mukaan työttömän pitäisi hakea töitä kerran viikossa, muuten työtön menettää tukensa 60 päiväksi.

– Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan keskimäärin vähintään yhtä avointa työpaikkaa kutakin täyttä työttömyysviikkoa kohti. Aktiivista työnhakua seurattaisiin 12 viikon tarkastelujaksolla, luonnoksessa muun muassa todetaan.

Aktiivisesta työnhausta ei ole vielä hallituksen esitystä. Lakiesitystä siis valmistellaan.

Keppiä kepin päälle.

YKSI aktiivisen työnhakumallin kriitikoista on ollut SAK.

– Keppiä kepin päälle, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi.

– Ymmärryksemme mukaan hallitus ei ole tästä luopunut. Keväällä tätä asiaa ilmeisesti aletaan käsitellä. Hallitus tekee omat esityksensä, kun katsoo olevansa valmis, Eloranta jatkoi.

Vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli nostatti jo valtaisan älämölön.

Myös valmisteilla oleva aktiivinen työnhakumalli sai lausuntokierroksella tyrmäävän vastaanoton.

Lakiluonnoksesta annettiin viime juhannuksen tienoilla vajaat 190 lausuntoa, ja iso osa lausunnoista oli murhaavia aktiivista työnhakumallia kohtaan.

– Murhaavia ne oli lausunnot aktiivimallistakin. Toivottavasti nyt ei olla samassa tilanteessa. Palaute on annettu. Kannattaisi etukäteen ottaa vinkistä vaaria, Eloranta sanoi.

Miksi aktiivinen työnhakumalli on jäänyt pimentoon?

– Kyllä me aktiivimallia jo vuosi sitten ryhdyimme tuomaan julkisuuteen. Se herätti silloin vaatimatonta keskustelua. Kun laki eduskunnassa hyväksyttiin, silloin ihmiset ja media huomasivat, mitä se käytännössä tarkoittaa. Halusimme nostaa nyt tämän aktiivisen työnhaun etukäteen esille, että tämän asian kanssa oltaisiin aikaisemmin hereillä, Eloranta vastasi.

Asiasisällöllisesti valmistelu on vielä kesken enkä voi kommentoida keskeneräistä prosessia.

SAK:N Eloranta ei lähtenyt arviomaan, aikooko hallitus perääntyä suunnitelmistaan vaatia työttömiä hakemaan töitä kerran viikossa työttömyystuen ehtona.

– Olemme koko ajan sanoneet, että työttömyysturvaa on tarpeen uudistaa. Uudistaminen pitäisi tehdä yksinkertaistamisen, selkeyttämisen ja kannustamisen näkökulmasta. Nyt näyttää, että kuljetaan toiseen suuntaan. Byrokratiaa kasvatetaan, järjestelmästä tulee monimutkaisempi ja työllistyminen ei näytä hirveästi etenevän, Eloranta totesi.
Video: Aktiivimalli tulee – mitä se käytännössä tarkoittaa?
Aktiivimalli tulee – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Hallituksessa lakiesitystä aktiivisesta työnhausta valmistelee työministeri Jari Lindström (ps).

Lindström ei lähtenyt IS:lle lupaamaan mitään. Lindström ei vastannut kysymykseen, toteuttaako hallitus luonnoksensa sellaisenaan vai aikooko hallitus luopua työttömien viikoittaisesta työnhakupakosta.

– Asiasisällöllisesti valmistelu on vielä kesken enkä voi kommentoida keskeneräistä prosessia. Aikataulun suhteen emme ole lyöneet mitään lopullista päivämäärää lukkoon. Tarkoitus on antaa lakiesitys eduskunnalle vuoden 2018 aikana, aikataulu tietysti tarkentuu prosessin edetessä, Lindström sanoi.

Aktiivimalli on jo herättänyt valtaisan vastalauseryöpyn.

Aikooko hallitus toteuttaa aktiivimallia paljon rankemman aktiivisen työnhakumallinsa? Pakkotyönhaku kerran viikossa tai tuet pois 60 päiväksi.

Lakipykälien aktiivisesta työnhausta on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Ensi vuoden huhtikuussa pidetään eduskuntavaalit.

Poliittista realismia lienee, että työttömille sorvattu viikoittainen pakkotyöhaku ei ole yhdenkään vaaleihin valmistautuvan puolueen asialistalla.

Mika Lehto

14

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suomionkohtatodellarikas

      Noiden lakien jälkeen Suomessa on pakko olla täystyöllisyys maailman tappiin asti,eihän muu ole enää mahdollista ja sitten jos valtion velkaantuminen ei edelleenkään lopu,jonkum pn pakko varastaa tästä maasta ja paljon rahaa,täystyöllisyydellä bruttokansantuote voi tuplaantua,sitten rahaa on alettava puskuroimaan valtion tileille jotka nekin täyttyvät ennätyssuuriksi.

    • NeulansilmänLäpi

      Kokoomuspresidentti Sauli Niinistö vahvistaa porvarikaveriensa oikeistohallituksen työttömien kepityslait, siksihän kokoomuspresidentti on haluttu valtaan. Porvarien neulansilmähallitus ja halinto on julma köyhien kidutuskone.

    • Xyxy

      Oisko se suurikin rikos, mukiloida joku Lindströmmin pelle hengiltä? Siltä nimittäin alkaa tuntua, enkä edes ole työtön. Joku vallankumous on kohta saatava aikaan, ei tämä vetele. En tajua kuka halusi äänestää Sipilää, pidin häntä ärsyttävänä jo silloin, ehkä myös lestataustan takia.
      Rotta oppii kerrasta, mistä nurkasta se sähköiskun saa - suomalainen äänestää yhä uudelleen ja uudelleen sähköraipalla ruoskijaansa.

    • kriminalisointi

      Ei työttömyys oikeuta laittamaan ihmisiöä toimenpide velvoitteiden alle ,eikä työttömillä ole työttömyyden nojalla selitys tai tilitys velvolllisuuutta ,kenellekään tai millekään taholle.Työttömyys ei ole rikos ja rangaistus lain alainen teko ,jollaiseksi se halutaan nyt muodostaa.

      Työttömyyden kautta ihmisille muodostuu vain ja ainosataan työnvastaan otto velvollisuus ,ei muuta. Tuo ei suinkaan takoita kuitenkaan ,että mitä tahansa työtä,millä tahansa ehdoilla olisi otettava vastaan,vaan laki sanoo että jokaisella on oikeus työllään toimeentuloon,joten työnvastaan otto velvollisuus tulee tapahtua tuon puitteissa.

      Nyt hallitus on kriminalisoimassa työttömyyden asettamalla työttömille velvoitteita työllistymisen kautta ja rankaisumenetelmänä on toimeentulon menetys.

      Tämä on estettävä ja kansalais aloitteen puitteissa tuota ollaan tekemässäkin. Mitä suurempi äänimäärä sitä vahvempi sanoma .

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

    • S24uomlaineN

      SAK oli mahdollisuus vaikuttaa nykyiseen lakiin, mutta huutelvat vain ei ei kuvitellen, että hallitus ei pysty sen jälkeen tekemään mitään. Hallitus olikin tomera ja toteutti STTK:n esittämän mallin . Rinteen omat purivat. Siis laki on perustuu ay-liikkeen oman esityksen.

      Aikanaan Satakomiteassa SAK esti kaikkien heikompien työttömyyskorvaksen nostamisen. Sama kaiku oon nytkin.

      Nyt vain SAK astui omaan miinaansa. Tavallisen työttömyyskorvausten saajan tilannetta paikataan tarvittaessa toimeentulotuella. Vaikka heidän asemansa on kaukana hyvästä niin jonkinlaiset elämisen mahdollisuus jäi.

      Nyt Sak on tajunnut, että lain nuoli sattuu pahiten ansiosidonnaisella oleviin. Koska he joutuvat osallistumaan aktiivitoimintaan niin työantajat voivat hyvinkin tarjota myös työsopimusta palkalla mitä se onkaan. Jos työntekijä kieltäytyy niin hän joutuu karenssiin ja tulot romahtavat.

      Heille neuvo: laittakaa valituksen Jarkko Elorannalle SAK.
      SAK:n johto on pelannut itsensä hävinneiden nurkkaan. Taitaa harmittaa.

    • tarvitaan.muutos

      Alkaa pian paskahommatkin kelvata 10 vuotta työttömänä olleelle "ammattimiehellekin". Kannattaisi muistaa, että on vain työttömiä, ei työttömiä jollakin alalla ennen olleita ns ammattilaisia. Aika on ajanut monesta ammatista jo ohi.

      • korttitalot_kaatuu

        Aika on ajanut sinun ohitsesi. Mihinkään töihin ei pääse ilman
        koulutusta ja viittä eri korttia. Tässä on syy työttömyyteen.


    • musaaaaa
    • musaaaa
      • työnpelko-neuroosi

        Raha on työttömille ihan tarpeetonta. Mihin sitä tarvii, kun ei työtäkään tarvi. Ja kuka se taivaasta seteleitä tiputtaa työttömän taskuun vuosikymmeniä?
        Työnpelko on hoidettava työterapeutin avulla, sossu maksaa kyllä senkin. Työpelko-sairauslomalla voi saada kelalta sairauspäivärahaa, joten äkkiä hoitoon siitä vinkumasta!


    • trailerrr
    • sairasta69

      ei tuo oo enää normaalia tässä on jotain muutakin takana. Tuo on ihan tahallista härnäämistä ja jos työttömät tuon nielee purematta niin keksitään lisää. Tämä on jotain nwo suunnitelmaa jonka toteen saaminen vaatii kapinan tai sodan ympäri maailmaa vapaamuurarien suunnitelma ihan varmasti saatanan agendaa... Enpä ois uskonu että suomen päättäjät on rahasta myyneet sielunsa hiilihanko tyypille.

    • musaaaa
    • musaaa

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      397
      1562
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1298
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1230
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1165
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      997
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      826
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      824
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      820
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      175
      721
    Aihe