NASARETIN PESÄNJAKAJAT

Lukija.huom

Maailman ensimmäinen tietokirja jumalanpilkasta! Luther-juhlavuoden pääteos! Uskontosatiiri Boccacciosta Eki Liikaseen, Aleksis Kivestä Bunueliin miten saattaa kristillisyys hyvässä uskossa omituiseen valoon:
Kristus liikekumppanina/105 tapaa…/miten pilkata muita uskontokuntia/hard-core/jumalanpilkkatuomiot Suomessa/Hengelliset iltamat

Alla Vapaa Ajattelija -lehdessä 4/2017 ilmestynyt kirja-arvostelu tästä vuonna 1983 ilmestyneestä ainutlaatuisesta kirjasta.

"Taivaallisten iltamien jumalattoman oikeudenkäynnin sekahedelmä"

1980-luvun alussa ilmestyneen Uusi Laulu -lehden Jukka Lindfors ja Kari Lempinen joutuivat syytteeseen jumalanpilkasta ja uskonrauhan rikkomisesta. Syynä oli heidän heinäkuussa 1981 järjestämänsä Hengelliset iltamat -niminen tapahtuma Helsingissä.

Helvetillistä huomiota ja siunattua suosiota saaneessa tapahtumassa osakuntaravintola Ostrobotnian eli Bottan alakerrassa oli Helvetti, yläkerrassa Taivas ja keskikerroksen juhlasalissa Kiirastuli. Rekvisiittaa ja ohjelmaa oli valmisteltu huolellisesti asiaan paneutuen. Satiiriseen tyyliin siinä ilmiselvästi pilkattiin jumalaa, Raamattua, kirkkoa ja siihen aikaan aktiivista helluntaiherätystä, Niilo Yli-Vainiota ja Viktor Klimenkoa.

Tapahtuman somistus joutui todistusaineistoksi oikeudenkäynnissä, jota kirja dokumentoi. Eteisessä enkelit hoitivat siipien, sädekehien ja ”Viktor rakastaa sinua” -paitojen myyntiä sekä aitoa Kristillisen Tarvikekeskuksen materiaalia, kuten kiiltokuvia ja Halleluja-kangasmerkkejä.

Kiirastuleen mentiin Pietarin-Paavalin linjalla, ja sieltä löytyi itsekidutuspiste, rippipulpetti, aneita, Israelin kartta, Lyö vettä kalliosta ja Kuvauta itsesi kävelemässä veden päällä -toimintapisteet, itkumuuri, Yli-Vainio -nonstop nauhalta ja lauluesityksiä. Kiirastulen salissa yleisöä keräsivät ja kiusasivat taikuri ja mm. Yari, Klimenko, Veltto Virtanen, Drop-team, Dave Lindholm sekä Elämä ja kuolema -yhtye solisteinaan Nurmio, Kojo, Sorsa, Valtonen, Järvenpää ja Pembroke.

Taivaassa oli mm. Eläköön pyhä henki -banderolli, pojille ja tytöille eri pöydät, nonstop-virsiä nauhalla sekä tylsiä keskusteluja. Helvetissä sen sijaan oli kiroilunurkka, flippereitä, Babylon-disko, rikollisten luola sekä erityisextrana Sodoma & Gomorra…

Oikeudenkäynnistä muodostui absurdi ja mediahuomiota saanut näytelmä. Sekä toimittajien että todistajien pokka tahtoi pettää perusteellisessa käsittelyssä. Lopulta tuli vapauttava tuomio. Pitkä, aina vuoteen 1983 kestänyt prosessi ei silti ollut pelkästään naurun asia, mutta onneksi se tuotti huumori edellä tehdyn oheistuotteen, Nasaretin pesänjakajat.

Kirjassa ”105 tapaa loukata, pilkata ja häväistä jumalaa, Raamattua, kirkkoa ja kansalaisten uskonnollisia tunteita joutumatta edesvastuuseen” on vain yksi luvuista. Muihinkin lukuihin on koottu monen sorttista jumalanpilkkaa taivaan ja helvetin väliltä sekä oikeudenkäynnin dokumentointia (syyttäjä, puheenjohtaja, todistajia). Nimenomaan koottu, sillä kysymys on mitä laajimmasta sitaattivalikoimasta. Osa on ”he tekevät sen itse” -tyyliin uskonnollisilta tahoilta Lutherista alkaen Ristin Voiton, Jeesus-uutisten ja erinäisen kansanedustajien kautta 1980-luvulle.

Suurin osa sitaateista tulee kirjaa selatessa kuitenkin kulttuurin ja taiteen tahoilta, esimerkiksi SKS:n perinnearkisto, Westermarck, Lampén, J.V. Snellman, K.H. Wiik, Hassisen kone, Moliere, Lenny Bruce, Boccaccio, John Lennon, Baudelaire, Mark Twain, Majakovski, Eppu Normaali, Markiisi de Sade, Erasmus Rotterdamilainen, Sinclair Lewis, William Burroughs, James Joyce, Anatole France, Mel Brooks, Dario Fo, Rabelais, Bunuel, Marty Feldman, Arvo Turtiainen, Foucault, Vapaa Ajatus (1910), Bisquit… Kirjava kuvitus täydentää lievästi sekalaista taiteellista vaikutelmaa.

Ilmaus ”arkistojen aarteita” sopii teokseen mainiosti. Erä kirjaa on myös johkaantunut Vapaa-ajattelijain kellarivarastoon, josta sitä saamani tiedon mukaan voidaan nyt myydä luotettaville, huumorintajuisille ihmisille naurettavaan hintaan.

Esa Ylikoski

Lindfors, Jukka: Nasaretin pesänjakajat. 105 tapaa loukata, pilkata ja häväistä jumalaa, Raamattua, kirkkoa ja kansalaisten uskonnollisia tunteita joutumatta edesvastuuseen. Koonnut Jukka Lindfors. Helsinki: Odessa, 1983. ISBN 951-9178-04-X."

47

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Japp3rvokk1

      Kirjassa taidetaan kertoa, että Bottan alakerrassa oli Taivas, keskikerroksessa Kiirastuli ja yläkerrassa Helvetti, jossa oli rajuimmat bileet päällä.

      • Luk.lis

        Hyvä huomio.


    • NasaretinPesänjakajat
    • Lukuje.huom

      Sen mukaan kirjaa voi myös tilata. Hinta 6 euroa ja postikulut.

      • PaasTilaten

        Osoite on val at vapaa-ajattelijat.fi


      • Kiittäen

        Hauska!


    • Anti-satku

      Lukiver joka syötti kielletyn hedelmän Aatamille. se oli ensimmäinen Jumalanpilkka. Turmelus astui kuvaan, se jatkuu edelleen, saatana hallitsee edeleen ja pakotta mailleillaan, Jeesus ei pakota. Rakkautta ei voi pakottaa eikä vaatia se on vapaaehtoista, Ymmärtäkää se.

      • Japp3rvokk1

        Jep, Jeesuksen ehdoton rakkaus lämmittää ateistin sydäntä. Jeesus sanoo: "Minä rakastan sinua ehdoitta. Minä rakastan sinua niin paljon, että kuoltuasi vien sinut Taivaan iloihin... jos vain uskot minuun. Jollet usko, niin heitän sinut Helvetin ikuisiin kärsimyksiin. Kun katselen vajoamistasi Manalan syövereihin, vilkutan iloisesti perääsi, sillä rakastan sinua."


      • "Lukiver joka syötti kielletyn hedelmän Aatamille. se oli ensimmäinen Jumalanpilkka. "

        Eikös se ollutkaan Eve-huora?


    • Kysynp

      Herää kysymys, onnistuisiko 2010-luvulla.

      • Sanonp

        Olisiko 2020-luvulla. 40 vuoden väli...


    • Liikenteeseen

      Helmikuussakin...

    • LukijanKysymys

      Onko kirjaa vielä jäljellä?

      • Säännt

        Kuulemma löytyy.


      • Kiittäen
        Säännt kirjoitti:

        Kuulemma löytyy.

        Hyvä nosto! Täytyypä tilata.


    • Kysynp

      Joko on kirjat loppuneet?

      • Vast

        Kyllä niitä on vielä. Tilaamisiin.


    • Ennakoi

      Kirjaa voi edelleen tilata. Ennen pitkää se on harvinaisuus.

    • Lukija.huom

      Antivapari kuuluu nykyajan "nasaretin pesänjakajiin" puolustaessaan tällä foorumilla kiihkoisasti kirkon etuoikeuksia.

      • Sekul

        Nyt niiin huolissaan kyselytutkimusten tuloksista, kun maallistuminen etenee.


    • Kysynp

      Entä huumori 2019? Tai 2020!?

    • Prosessista

      Vaikka jumalanpilkkaoikeudenkäynti johti lopulta vapauttavaan tuomioon, se oli kuitenkin noin kaksi vuotta kestanyt tavallaan raskas (vaikka naurettava) prosessi. Toki ei yhtä raskas kuin Hannu Salamaan kohdistunut, sillä vaikka tasavallan prosidenti ppari vuotta myöhemmin armahti Salaman, Salama sai kuitenkin langettaavan tuomion sakkoineen, kirjan hävittämisineen jne.

    • Anonyymi

      Kesälukemiseksi. Arkistojen aarteeksi.

    • Anonyymi

      Yllättävän laaja-alainen. Tilaa vaparien toimistosta sähköpostilla. Nettissivuilta osoite.

    • Anonyymi

      Olihan se aika erikoinen tapaus. Naurettavaa, mutta ei se ehkä aina hymyilyttänyt, kun oikeuden istuntoja oli useita ja prosessi kesti parisen vuotta kait. Hyvä että se hersytty tekjät kokamaan laajempaakin aineistoa.

    • Anonyymi

      Löytyykö sieltä seuraavasta sadismista? Kas kun Raamatun Uuden testamentin evankeliumien kuvaama Jeesus-hahmohan ei ollut yhtään kiltti niille, jotka eivät seuranneet häntä ja hyväksyneet hänen ajatuksiaan. "Toisinajattelijoille" oli tarjolla ikuinen piina helvetin tulessa ja tuli-kivissä. Jeesus-hahmo joka hekumoi niillä tuskilla, joten syntyy vaikutelma sadistista.

    • Anonyymi

      Yllättävä veto joululahjaksi. Joulu lähestyy!! :-) :-)

    • Anonyymi

      Joululahjan sijaan kirjaa voisi ajatella vaikka Nuurin päivän kunniaksi ja lahjaksi. Tai uuteen vuoteen.

    • Anonyymi

      Nyt sitä saa, nyt sitä saa. Tätä on edelleen saatavana. Osa tekstistä on ihan käyttökepoista. Sen sikaa Viktor Klimenkko -osuudet ovat jäääeet taakse.

      • Anonyymi

        Tästähän oli joku kirja-arvostelu tai vastaava joskus VA-lehdessä. Ja tässsä ketjussa sitä kommentoitiin pienestä epätäsmällisyydestä.


    • Anonyymi

      Joko lukemiset alkavat loppua? Tässä eksoottista ja hausakaa lukemista. Suoraan 80-luvulta. Tilaa kirja vaparien toimistolta. Nopea toimitus. Lasku mukana.

    • Anonyymi

      Aika pahaa settiä. Isot bileet. Ei taitais onnistua tänä vuonna. Bottaa.

    • Anonyymi

      Oli kyllä aika geimit Bottalla tuolloin? Iski suoraan suoneen.

    • Anonyymi

      Hyvä, tällä on yhää myös ajankohtaista merkitystä. ei vain retroa. Osattiin sitä ennenkin.

    • Anonyymi

      Vaikuttaa jännältä. Voiko tätä vielä saada ostettua jostain?

      • Anonyymi

        Kyllä voi ostaa, Vapaa-ajattelijain liitosta. Ks. yhteystiedot netistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä voi ostaa, Vapaa-ajattelijain liitosta. Ks. yhteystiedot netistä.

        Ovela pappi Pursiainen päivystää ovella ja myy kirjaa ja kommunismia eniten tarjoavalle


    • Anonyymi

      Minulla on irrallisia lauseita peräkkäin halpa hupikirja

      Kirjassa on linssiludepappi Pursiaisen mietelause alussa jossa tämä leuhkii pilkanneensa Vennamoa

      Ainakin useits kertoja naimisissa ollut pelletyyppi meni sitten seurakuntapapiksi vihreään liikkeeseen hyysäämään

      Kirjoitti väitöskirja kepeyden filosofiasta luulen olevansa erikoinen, siinä erikoista oli että sitä sai tilata maksuaa vastaan, en ole lukenut

      Pääsihteeri on kirjoittanut tekstin takakannesta espanjalainen nimi on tavattu väärin
      Erkki Hartikaisen raportti uskonnonvapaudesta on viitteenä kirjassa

    • Anonyymi

      Kirja dokumentoi tarkkaan erään oikeusjutun koreografian. Sekä kertoo mistä kanne nostettiin.

    • Anonyymi

      Hyvä tietää että tällainen klassikkoteos on saatavilla. Hauskakin. Ehtiiköhän noutaa uudeksivuodeksi?

    • Anonyymi

      Hahhahhaijaa. Klassikko. Vahva suositus. Kulttuurihistoriaa. Sekä tilaisuudesta että oikeudenläynnistä ja paljon muuta.

    • Anonyymi

      Fiksun hankkii kirjan nyt, koska tämä voi olla keräilyharvinaisuus. Ja vaikkei olisikaan, se on hyvä kirja. Julkaisijana Odesa. Reipasta ja humoristista uskontokritiikkiä.

    • Anonyymi

      Oli sinänsä ihan raskas oikeusprosessi, jonka sivutuotteena tämä kirja eräin osin on

    • Anonyymi

      Osta tämä kirja. Tämä on hyvä kirja. Näin lukee kirjan kannessa.

    • Anonyymi

      Kyllä lähtee. Hyvät nautit. Keräilyharvinaisuus.

    • Anonyymi

      Edelleen ajankohtainen ikiaikaisiin totuuksiin nähden.

    • Anonyymi

      Täydennä kotikirjastoasi. Ainutlaatuista tosirarinaa. Myös fiktiivisestä.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe