Uusi eläinsuojelulaki

Karja-Piika

171

2135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meilletännekaikki

      Suomalainen viljelijä on jälkijunassa.
      Tässäkin asiassa.

      • Heinätuksu

    • pelkkääskeidaa

      Tyypillinen HS valeuutinen!

      • Näitätuetaan

        Tyypillinen maaseudun tietämätön, ignorantti juntti


    • sapparo
      • OhjaustaVaativat

        Niin aikanaan tuotakin sääntöä viljelijät vastustivat voimakkaasti...
        Nyt sitten esiinnytään sankareina


      • Onnettomat

        Mahtavaa, että suomalainen eläinsuojelulaki ottaa edelleen huomioon myös eläinten turvallisuuden. Kukapa eläin on hyvinvoiva, jos toiset lajitoverit kiusaavat jatkuvasti. Ihmisetkin saavat kiusaamisesta jopa elinikäisiä traumoja.


    • romanianmalliin

      miten mahtaa lakiehdotus ottaa kantaa maaseudulla kovin yleiseen eläinseksiin?
      sen kriminalisoimista ovat mm. viljelijälähtöiset järjestöt vastustaneet kautta aikain.

      • Etsillee

        Missä maassa maaseudulla harrastetaan eläinseksiä? Muistaakseni televisiosta tuli ohjelma, jossa miehellä oli koiran kanssa säpinää. Asuiko mies kaupungissa vai maaseudulla - se jäi minulta epäselväksi. Muistuipa mieleeni, että jossain päin ulkopuolinen mies oli mennyt sikalaan seksi mielessä, mutta oltiin saatu kiinni.


      • menoolihurjaa

        Jopa hesasta oli päässyt sikalaan.


      • vbnbvnvn
        menoolihurjaa kirjoitti:

        Jopa hesasta oli päässyt sikalaan.

        Emakotkaan mitään maailman ketterämpiä ja idyllisillä pikkutiloilla sitten tuli porsaskuolemia kun jäivät sitten alle kääntyessä ja kauhea haloo sitten porsitushäkeistä.


    • karjatilalliset

      Olemassa olevien tutkimusten mukaan aktiivisin eläinseksiä harrastava ryhmä löytyy maaseudun miesten joukosta.

      Maa ja metsätalousministeriöön tullut huolestuneista yhteydenottoja eläinseksin kriminalisoimispyrkimyksiä koskien.
      Lakimuutosvalmistelut olivat jo hyvässä vauhdissa ennen nykyisen hallituksen valtaan tuloa... asia on lopulta edennyt siten että lakimuutosehdotuksen uskotaan lähtevän lausuntokierrokselle kevään aikana.

      "– Nykyään tiedetään, että sitä harrastetaan meilläkin paljon enemmän kuin yleisesti ajatellaan. Eläinseksi on tabu, eikä siitä haluta puhua. Keskustelu olisi kuitenkin tärkeää, Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Minna Ruotsalo kertoo.

      – Suurin osa tapauksista jää pimentoon. Sitä hävetään ja kaihdetaan.

      Sitä harjoittavat henkilöt ovat kuitenkin olleet meihin yhteydessä ja kertoneet olevansa huolissaan, jos eläinseksi kriminalisoidaan Suomessakin, Ruotsalo sanoo." -YLE

      Olemassa olevien tutkimusten mukaan aktiivisin eläinseksiä harrastava ryhmä löytyy maaseudun miesten joukosta.
      Toisen erottuvan ryhmän muodostavat kaupunkilaiset yksinäiset naiset.
      Yleisimmin sekaantumisen kohteeksi joutuvat lajeista hevonen, nauta, koira ja kissa.

      • Ihmeissäänmyös

        Eikö sairautta voida lääkkeillä hoitaa. Olen asunut maaseudulla kymmeniä vuosia eikä tällaisia tapauksia ole tullut tietooni. Eikö seksilelukaupoista löydy pumpattavia mies- ja naisnukkeja ym. tarvikkeita. Televisiossakin mainostetaan monenlaisia seksileluja.


      • pysyasiassa

        Aivan puppua levittelet!

        Tutkimusta ei ole olemassakaan.

        Ne harvat uutiskynnyksen ylittävät jutut on järjestäen kaupunkilaisten tekemiä kokeiluja!


      • Kyse

        Vapaus kivuista, loukkaantumisista ja sairauksista..... onnistuuko pihatoissa?
        Vapaus pelosta ja ahdistuksesta.... onnistuuko pihatoissa ?


      • jopaonesimerkkinä

        Ei noi onnistu ees hesassa.


    • selvääpuhetta

      Aktiivisin eläinseksiä harrastava ryhmä löytyy maaseudun miesten joukosta.

      Eläinseksi on tabu, eikä siitä haluta puhua. Sitä harjoittavat henkilöt ovat kuitenkin olleet meihin yhteydessä ja kertoneet olevansa huolissaan, jos eläinseksi kriminalisoidaan Suomessakin, Ruotsalo sanoo." -YLE

      • karbor

        Täyttä puppua. Ei löydy mitään sanojesi tueksi, vai?


      • mitensimppelivoiolla
        karbor kirjoitti:

        Täyttä puppua. Ei löydy mitään sanojesi tueksi, vai?

        lainaus on Ylen uutisoinnista
        kumoa se jos kykenet


      • äläyritäkääpä
        mitensimppelivoiolla kirjoitti:

        lainaus on Ylen uutisoinnista
        kumoa se jos kykenet

        Ei ole Ylen uutisoinnista, älä yritä!

        Kumottu!


      • Nomuttanoi

        Sairaalloiseksi laskettavaa toimintaa - eikö nykyään voida hoitaa....


    • TUOTTAJATKORIKOLLISIA
    • TÖRKEÄÄÄ
      • nassuttykkää

        Höpönhöpö!


      • Sekaannnusta

        Krskustelussa on toisinaan sekaantuneet termit juokseva ja jatkuva vesi.


    • karjastaluovuttu

      Tuo artikkeli on HS tunnetun tavan mukaan kirjoitettu hyvin yksipuolisesti ja eläinaktivistijärjestöillä oli siinä huomattavasti suurempi sana kun tuottajajärjestöillä tai lakivalmistelijoilla eli kortin toinen puoli jäi hiukan peittoon.

      Parsinavettakiellon poisjättämisestä olen tässä uudessa laissa tyytyväinen sillä jos olisi tehty täyskielto olisi se tarkoittanut että meiltä olisi hävinnyt saman tien kaikki ne aktivistijärjestöjen ihannoivat pientilat. Tai sirtymäajan kuluessa mutta lopputulos olisi ollut sama. Rahoitusta ei viimeisten tietojen mukaan saa enää alle 2 lypsyrobotin kapasiteetin eli n. 120 lypsävän navetalle, jokainen voi myös laskea paljonko tuollaiselle määrälle tarvitaan peltoa ja mitä koko homma tulee maksamaan ja saako sen todella maksettua missä ajassa jos maidon tuottajahinnat huitelee alle 40 senttiä?

      Itse olisin kannattanut parsinavettakiellon rinnalle pakollista talviulkoilutusta kaikille navetoille ja tasavertaisuuden vuoksi olisi voinut vaatia myös kesäulkoilutuksen pihattokarjoille, niistä kun ei ole pakko laskea eläimiä ulos koskaan toisin kun parsinavetoissa laidunnus on lakisääteiseistä joka tietysti HS:n tapaan oli mitä äkkiä luin, jätetty mainitsematta että syntyisi oikeanlainen mielikuva. Tätä laidunnuspakkoa ei minun käsittääkseni ole ainakaan kaikissa EU-maissa.

      Myös lääkeaineiden käyttö on meillä merkittävästi pienenpää kun muilla EU-mailla sekä maidon laatu maailman korkealuokkaisinta ainoastaan Norjan ja Sveitsin päästessä lähimmäs samaan tasoon meidän kanssamme. Kertoisiko sekin jotain eläinten kohtelusta ja hoidosta?



      Sikapuolella vapaan porsituksen korkeimmista kustannuksista puhuttiin myös ovelasti. Ei mainittu mitään että korkeat kustannukset tarkoittaa suurelta osalta tappioita kuolleitten porsaitten muodossa. Emakko tallaa, makaa päälle tai puree porsaita hengiltä. Lisäksi on tietysti hiukan isompi tilavaatimus per karsina mutta se ei ainakaan minun käsitykseni mukaan ole ollut se pääongelma miksi ei yleistynyt.

      Kastraatiosta luopusivat kaikki jos vain karjunhajuinen liha kelpaisi kuluttajille. Kastraation poistumisessa ja kivunlievityksessä ollaan kyllä menossa hyvään suuntaan ilman lakipykäliä sillä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia selvitetään havaintojeni mukaan Suomen sikatalouden piirissä paljon.

      Nupoutuksesta luopuisi myös varmasti kaikki mutta pihattokarjoissa sarvettomuus välttämätöntä. Kivunlievityksessä tulee kynnyskysymykseksi varsinkin pienemmillä tiloilla hinta koska sellaista rauhoitusainetta ei ole markkinoilla jonka voisi tilallinen itse pistää vasikkaan (toimenpiteenä injektiolääkkeet ovat normaaleja yrittäjillä mutta tässä tulee ongelmaksi väärinkäyttö tai vääriin käsiin esim. varkauden takia joutuminen) ja toimenpidettä varten joutuu kutsumaan eläinlääkärin vaikka sitä 1 vasikkaa varten ja eläinlääkäri maksaa huomattavan summan jo kun ajaa autolla pihaan.


      Ja epämääräiset "jatkuva vedensaanti" pykälät on hyvä että jäi pois. Tarkastuseläinlääkärien ammattitaito ja -tiedot kotieläintaloudesta, varsinkin käytännössä ovat osoittautuneet hyvin vaihtelevaksi ja tästä tulisi paljon mutu-tuntuman aiheuttamaa show:ta joka onneksi huomattiin lakivalmistelussa.

      • ontäälläfixujakin

        Hyvä ja asiallinen kirjoitus .

        Tuo talvi/kesä ulkoilutus olisi todella oiva asia.

        Joiltain osin voi toki olla eri mieltä kuten esim. lääkeaineiden käytössä olemme ilmeisimmin Tanskan jälkeen "heikoin" Pohjoismaa.
        Toki EUn ja maailman mittakaavassa tilanne on lähes esimerkillinen josta kiitokset erityisesti lainsäätäjälle sekä myös viljelijöille.
        Kivunlievityksessä vetoaminen kustannuksiin on arvokysymys. Mielestäni tässä tulisi olla ehdoton pakko.


      • Vaihtoehtoja

        Täytyy ottaa huomioon ne eläimet, joita kiusataan pihatoissa. Nythän voidaan hyvä hieho tai lehmä myydä parsinavettaan jatkamaan elämään sen sijaan että syytön eläin joutuisi teurastamoon. Koulukiusattuna tiedän, mitä kiusatuksi joutuminen tarkoittaa hyvinvoinnille.
        Ihmiset luulevat, että pihatto on eläimille paratiisi, mutta näin ei ole kaikille yksilöille. Eläimet ovat luonteeltaan erilaisia ja eikö tarkoitus ole, että kaikilla eläimillä on hyvä olla. Pihatoissa ja parsinavetoissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Eläinten hyvinvointi riippuu hoitajista ei navettatyypistä.


      • jakauma
        Vaihtoehtoja kirjoitti:

        Täytyy ottaa huomioon ne eläimet, joita kiusataan pihatoissa. Nythän voidaan hyvä hieho tai lehmä myydä parsinavettaan jatkamaan elämään sen sijaan että syytön eläin joutuisi teurastamoon. Koulukiusattuna tiedän, mitä kiusatuksi joutuminen tarkoittaa hyvinvoinnille.
        Ihmiset luulevat, että pihatto on eläimille paratiisi, mutta näin ei ole kaikille yksilöille. Eläimet ovat luonteeltaan erilaisia ja eikö tarkoitus ole, että kaikilla eläimillä on hyvä olla. Pihatoissa ja parsinavetoissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Eläinten hyvinvointi riippuu hoitajista ei navettatyypistä.

        pihattoihin sijoitettaisiin vain aremmat lehmät?
        ja vilkkaammat sitten pihatoihin.
        aika vaikeaa.

        olen pitkälti samaa mieltä siitä että "Eläinten hyvinvointi riippuu hoitajista ei navettatyypistä."


      • Vaihtoehtoja
        jakauma kirjoitti:

        pihattoihin sijoitettaisiin vain aremmat lehmät?
        ja vilkkaammat sitten pihatoihin.
        aika vaikeaa.

        olen pitkälti samaa mieltä siitä että "Eläinten hyvinvointi riippuu hoitajista ei navettatyypistä."

        Pitäisikö tilalla olla 2 navettaa - vilkkaammat sijoitettaisiin pihattoihin. Miten sitten nämä selkäänhyppimiset , minkä seurauksena selkäranka tai jalka menee poikki ja eläimen lopetus. Onneksi parsinavetoissa ei pääse tapahtumaan selkäänhyppimisiä. Toki laitumella ollessaan lehmät kiusaavat ja hyppivät toistensa selkään.


      • Ihmeissäänmyös

        Kyllä pienilläkin tiloilla nupoutetaan eläimet ja käytetään kivunlievitystä. Nupoutukset tapahtuvat silloin, kun eläinlääkäri kutsutaan hoitamaan jotain lehmää. Ei olisi turvallista lastenkaan olla parsinavetoissa, mikäli navetta olisi täynnä sarvellisia eläimiä.


      • Ihmeissäänmyös

        Kyllä pienilläkin tiloilla eläimet nupoutetaan aivan oman ja eläinten turvallisuuden vuoksi. Nupottaminen tapahtuu silloin samalla kertaa, kun eläinlääkäri on kutsuttu hoitamaan jotain eläintä.


      • liianpieninaskelin
        Vaihtoehtoja kirjoitti:

        Pitäisikö tilalla olla 2 navettaa - vilkkaammat sijoitettaisiin pihattoihin. Miten sitten nämä selkäänhyppimiset , minkä seurauksena selkäranka tai jalka menee poikki ja eläimen lopetus. Onneksi parsinavetoissa ei pääse tapahtumaan selkäänhyppimisiä. Toki laitumella ollessaan lehmät kiusaavat ja hyppivät toistensa selkään.

        tarkoitus oli vain osoittaa kuinka epärealistinen tuo lehmien ajatus segregaatio on.
        voisiko pihatoissa olla muutama parsinpaikka niitä arempia lehmiä varten?

        kokonaisuutena uusi eläinsuojelulakiesityksen tulokulma on pitkälti tuottajien edun mukainen, sisältäen edellisestä johtuvia epäloogisuuksia kuten esim. lypsykarjan jatkuva vedensaanti vs muut tuotantoeläimet.

        sveitsi on pitkällä tässä lainsäädännössä, siellähän eläimellä on itseisarvo.
        ehken meilläkin joskus 2030-40?

        oletusarvoista on että, jos laki menee tuollaisenaan läpi joutuvat tulevat (ei-keskustavetoiset) hallitukset sitä muokkaamaan suht nopeastikin.

        siksi nopeasti lisääntyy nuoren polven sosiaalinen tietoisuus tässäkin asiassa.


      • Namsk
        liianpieninaskelin kirjoitti:

        tarkoitus oli vain osoittaa kuinka epärealistinen tuo lehmien ajatus segregaatio on.
        voisiko pihatoissa olla muutama parsinpaikka niitä arempia lehmiä varten?

        kokonaisuutena uusi eläinsuojelulakiesityksen tulokulma on pitkälti tuottajien edun mukainen, sisältäen edellisestä johtuvia epäloogisuuksia kuten esim. lypsykarjan jatkuva vedensaanti vs muut tuotantoeläimet.

        sveitsi on pitkällä tässä lainsäädännössä, siellähän eläimellä on itseisarvo.
        ehken meilläkin joskus 2030-40?

        oletusarvoista on että, jos laki menee tuollaisenaan läpi joutuvat tulevat (ei-keskustavetoiset) hallitukset sitä muokkaamaan suht nopeastikin.

        siksi nopeasti lisääntyy nuoren polven sosiaalinen tietoisuus tässäkin asiassa.

        Silloin hiehot ja lehmät tulisi olla kytkettyinä,. On mahtavaa että Suomessa on pieniä tiloja. Niissä eläimet otetaan huomioon yksilöinä. Jokaisella eläimellä on erilainen luonne ja hoito tapahtuu luonteen mukaan. Tarkoitan tällä sitä, että on aikaa hoitaa agressivisimmatkin eläimet eikä niitä laiteta luonteen vuoksi teurastamoon. Pian eläimet huomaavat, että lypsäminen on aivan mukavaa. Eläimet ovat kesyjä ja niitä on helppo viedä myös talvella ulos.
        Itse suosin parsinavetassa asuneitten maitoa, koska tiedän niiden eläinten saavan hyvää hoitoa ja eläimillä on turvallista olla.


      • mopokeulii
        Namsk kirjoitti:

        Silloin hiehot ja lehmät tulisi olla kytkettyinä,. On mahtavaa että Suomessa on pieniä tiloja. Niissä eläimet otetaan huomioon yksilöinä. Jokaisella eläimellä on erilainen luonne ja hoito tapahtuu luonteen mukaan. Tarkoitan tällä sitä, että on aikaa hoitaa agressivisimmatkin eläimet eikä niitä laiteta luonteen vuoksi teurastamoon. Pian eläimet huomaavat, että lypsäminen on aivan mukavaa. Eläimet ovat kesyjä ja niitä on helppo viedä myös talvella ulos.
        Itse suosin parsinavetassa asuneitten maitoa, koska tiedän niiden eläinten saavan hyvää hoitoa ja eläimillä on turvallista olla.

        miten kuluttaja voi suosia parsinnavetoissa pidettävien lehmien maitoa?
        raakamaitonako?


      • Namsk
        mopokeulii kirjoitti:

        miten kuluttaja voi suosia parsinnavetoissa pidettävien lehmien maitoa?
        raakamaitonako?

        Kyllä, raakamaito on hyvää ja sopii kaikille.


      • Namsk
        liianpieninaskelin kirjoitti:

        tarkoitus oli vain osoittaa kuinka epärealistinen tuo lehmien ajatus segregaatio on.
        voisiko pihatoissa olla muutama parsinpaikka niitä arempia lehmiä varten?

        kokonaisuutena uusi eläinsuojelulakiesityksen tulokulma on pitkälti tuottajien edun mukainen, sisältäen edellisestä johtuvia epäloogisuuksia kuten esim. lypsykarjan jatkuva vedensaanti vs muut tuotantoeläimet.

        sveitsi on pitkällä tässä lainsäädännössä, siellähän eläimellä on itseisarvo.
        ehken meilläkin joskus 2030-40?

        oletusarvoista on että, jos laki menee tuollaisenaan läpi joutuvat tulevat (ei-keskustavetoiset) hallitukset sitä muokkaamaan suht nopeastikin.

        siksi nopeasti lisääntyy nuoren polven sosiaalinen tietoisuus tässäkin asiassa.

        Siksipä olisi hyvä, että ihmiset osallistuisivat Avointen ovien - tapahtumiin. Siellä nuoret näkisivät, miten tuotantoeläimiä oikeasti hoidetaan. Jokainen tuotantoeläin on työkaveri, jota kohdellaan hyvin.


      • Jokainentärkeä
        liianpieninaskelin kirjoitti:

        tarkoitus oli vain osoittaa kuinka epärealistinen tuo lehmien ajatus segregaatio on.
        voisiko pihatoissa olla muutama parsinpaikka niitä arempia lehmiä varten?

        kokonaisuutena uusi eläinsuojelulakiesityksen tulokulma on pitkälti tuottajien edun mukainen, sisältäen edellisestä johtuvia epäloogisuuksia kuten esim. lypsykarjan jatkuva vedensaanti vs muut tuotantoeläimet.

        sveitsi on pitkällä tässä lainsäädännössä, siellähän eläimellä on itseisarvo.
        ehken meilläkin joskus 2030-40?

        oletusarvoista on että, jos laki menee tuollaisenaan läpi joutuvat tulevat (ei-keskustavetoiset) hallitukset sitä muokkaamaan suht nopeastikin.

        siksi nopeasti lisääntyy nuoren polven sosiaalinen tietoisuus tässäkin asiassa.

        Ehkäpä tuolloin taloissa kuin taloissa kasvatetaan itselle ja lähisuvulle ruokaa. Nyt jo lihan kulutus on suurempi kuin tuotanto. Ihmiset tietävät, että suomalainen liha on hyvää ja egolokista. Ulkomailta asti tulevat jo nyt ihmettelemään, kuinka hyvin Suomessa hoidetaan sikoja. Sioilla on saparot, mistä näkee sikojen hyvinvoinnin. Jokainen tuotantoeläin on tuottajille tärkeä - niinhän lemmikkieläin on omistajallekiin.


      • realiteetitunohtuu
        Jokainentärkeä kirjoitti:

        Ehkäpä tuolloin taloissa kuin taloissa kasvatetaan itselle ja lähisuvulle ruokaa. Nyt jo lihan kulutus on suurempi kuin tuotanto. Ihmiset tietävät, että suomalainen liha on hyvää ja egolokista. Ulkomailta asti tulevat jo nyt ihmettelemään, kuinka hyvin Suomessa hoidetaan sikoja. Sioilla on saparot, mistä näkee sikojen hyvinvoinnin. Jokainen tuotantoeläin on tuottajille tärkeä - niinhän lemmikkieläin on omistajallekiin.

        suomalaisilla siolla on saparot lainsäädäntömme johdosta, ei suinkaan kasvattajan halusta.
        varmasti suurimmalle osalle tuotantoeläimet ovat tärkeitä mutta kuitenkin vähän eri syystä kuin lemmikkieläimet


      • Hupshup
        realiteetitunohtuu kirjoitti:

        suomalaisilla siolla on saparot lainsäädäntömme johdosta, ei suinkaan kasvattajan halusta.
        varmasti suurimmalle osalle tuotantoeläimet ovat tärkeitä mutta kuitenkin vähän eri syystä kuin lemmikkieläimet

        Suomella on hyvä lainsäädäntö. Saparoista näkee sikojen hyvinvoinnin sikojen mielestä. Jos saparo roikkuu, niin sika ei voi silloin hyvin. Siksipä ulkomailla typistetään saparot, jottei näkisi sikojen hyvinvointia.
        Lemmikeistä puheenollen.... onkohan koirien hyvinvointi tärkeää omistajille, kun koirien kynsiä lakataan ja turkkiakin maalataan spray-maalilla. Koiria pudotetaan par vekkeelta alas ja kissanpentuja viedään pahvilaatikoissa jäteastioihin. Lemmikkien pito tulisi kieltää kerrostaloissa.


      • realiteetitunohtuu
        Hupshup kirjoitti:

        Suomella on hyvä lainsäädäntö. Saparoista näkee sikojen hyvinvoinnin sikojen mielestä. Jos saparo roikkuu, niin sika ei voi silloin hyvin. Siksipä ulkomailla typistetään saparot, jottei näkisi sikojen hyvinvointia.
        Lemmikeistä puheenollen.... onkohan koirien hyvinvointi tärkeää omistajille, kun koirien kynsiä lakataan ja turkkiakin maalataan spray-maalilla. Koiria pudotetaan par vekkeelta alas ja kissanpentuja viedään pahvilaatikoissa jäteastioihin. Lemmikkien pito tulisi kieltää kerrostaloissa.

        saparo-lainsäädäntöä ei todellakaan saatu aikaan viljelijäpiirien voimin... vaikka he nykyisin käyttävätkin sitä auliisti esimerkkinä sikojen hyvinvoinnista muihin maihin verrattaessa.

        "Lemmikkien pito tulisi kieltää kerrostaloissa"

        osin samaa mieltä... hyvinkin voisi olla neliömääreet millaiseen tilaan voi minkäkin kokoisen lemmikin ottaa.
        nuoripari, 20m2 ja tanskandogi ei ole kenellekään kiva yhtälö


      • Harmistunutkin
        realiteetitunohtuu kirjoitti:

        saparo-lainsäädäntöä ei todellakaan saatu aikaan viljelijäpiirien voimin... vaikka he nykyisin käyttävätkin sitä auliisti esimerkkinä sikojen hyvinvoinnista muihin maihin verrattaessa.

        "Lemmikkien pito tulisi kieltää kerrostaloissa"

        osin samaa mieltä... hyvinkin voisi olla neliömääreet millaiseen tilaan voi minkäkin kokoisen lemmikin ottaa.
        nuoripari, 20m2 ja tanskandogi ei ole kenellekään kiva yhtälö

        Tietääkseni viljelijäväkeä ei ole ollut ollenkaan mukana, miksi? Viljelijöillähän on vankka ammattitaito eläintensä hoidosta. Mielestäni eläinsuojelun tarkoituksena on luoda mahdollisimman hyvät olot eläimille. Ihmettelen suuresti, kuinka parsinavetan omistajia moititaan eläinrääkkääjiksi, vaikka ammattihenkilö on todennut karjan voivan hyvin. Tiedän tiloja, jotka ovat saaneet kultamitalin maidon hyvästä laadusta, hekin siis eläinrääkkääjiä ja parsinavetat pitäisi kieltää eläinsuojelijoiden mukaan. Millä oikeudella moititaan eläinrääkkääjiksi...
        Taitaa tarkoituksena olla muu kuin eläinten hyvinvointi - niin minusta ainakin tuntuu.....


      • vaikutavieläkunvoit
        Harmistunutkin kirjoitti:

        Tietääkseni viljelijäväkeä ei ole ollut ollenkaan mukana, miksi? Viljelijöillähän on vankka ammattitaito eläintensä hoidosta. Mielestäni eläinsuojelun tarkoituksena on luoda mahdollisimman hyvät olot eläimille. Ihmettelen suuresti, kuinka parsinavetan omistajia moititaan eläinrääkkääjiksi, vaikka ammattihenkilö on todennut karjan voivan hyvin. Tiedän tiloja, jotka ovat saaneet kultamitalin maidon hyvästä laadusta, hekin siis eläinrääkkääjiä ja parsinavetat pitäisi kieltää eläinsuojelijoiden mukaan. Millä oikeudella moititaan eläinrääkkääjiksi...
        Taitaa tarkoituksena olla muu kuin eläinten hyvinvointi - niin minusta ainakin tuntuu.....

        Kaikkiin lakivalmisteluihin osallistuvat erilaiset kansalaispiirit kyseilyiden välityksellä.
        Nykyisen lakiluonnoksen pohjana olleeseen valmisteluun osallistui 1235 kpl kotieläintiloja ja lisäksi näiden etujärjestöt.
        Viimeksi mainittujen ääni kuuluu erityisen voimakkaana lakiluonnoksessa.

        Lausuntoaikaa on 28.2.2018 saakka eli sinäkin voit antaa lausuntosi tuosta lakiehdotuksesta.

        Valmistelun piti olla valmis jo 2016 mutta keskustan vaalivoitto pani paletin uusiksi eli luonnosta rukattiin eläinten tappioksi mutta tuottajien eduksi.


      • Kysel
        vaikutavieläkunvoit kirjoitti:

        Kaikkiin lakivalmisteluihin osallistuvat erilaiset kansalaispiirit kyseilyiden välityksellä.
        Nykyisen lakiluonnoksen pohjana olleeseen valmisteluun osallistui 1235 kpl kotieläintiloja ja lisäksi näiden etujärjestöt.
        Viimeksi mainittujen ääni kuuluu erityisen voimakkaana lakiluonnoksessa.

        Lausuntoaikaa on 28.2.2018 saakka eli sinäkin voit antaa lausuntosi tuosta lakiehdotuksesta.

        Valmistelun piti olla valmis jo 2016 mutta keskustan vaalivoitto pani paletin uusiksi eli luonnosta rukattiin eläinten tappioksi mutta tuottajien eduksi.

        Ainakin OE:n tarkoituksena on lopettaa tuotantoeläinten pito, tuskinpa SEY tietää tuotantoeläimistä . On hyvä, että ihmiset käyvät maatiloilla tutustumassa eläimiin. Sanoipa kerran eräs eläinsuojelija kysyessäni, minne voitaisiin myydä kiusatut eläimet pihatosta, no tietenkin teurastamoon. Se ei minusta ole eläinten suojelua, että eläimet laitettaisiin teurastamoon. Se olisi eläinten hävitystä. Salakuvattujen eläinten oloja sitten levitellään ja kerrotaan näin kärsineitä suomalaiset tuotantoeläimet ovat. Salakuvauksissa sika istui, niin väitettiin sian olevan halvaantuneen. Olen nähnyt istuvan sian eikä se ollut halvaantunut. Ihmiset, jotka eivät tiedä asioista mitään, uskovat näkemäänsä. Millä oikeudella suomalaisia tuottajia mollataan.


      • Näinkin
        vaikutavieläkunvoit kirjoitti:

        Kaikkiin lakivalmisteluihin osallistuvat erilaiset kansalaispiirit kyseilyiden välityksellä.
        Nykyisen lakiluonnoksen pohjana olleeseen valmisteluun osallistui 1235 kpl kotieläintiloja ja lisäksi näiden etujärjestöt.
        Viimeksi mainittujen ääni kuuluu erityisen voimakkaana lakiluonnoksessa.

        Lausuntoaikaa on 28.2.2018 saakka eli sinäkin voit antaa lausuntosi tuosta lakiehdotuksesta.

        Valmistelun piti olla valmis jo 2016 mutta keskustan vaalivoitto pani paletin uusiksi eli luonnosta rukattiin eläinten tappioksi mutta tuottajien eduksi.

        Osaallistuiko lakivalmisteluihin OE, Animalia ja SEY? Osallistuiko lakivalmisteluihin karjanomistajia, joilla on korkea ammattitaito ja vuosikymmeniä hoitaneet tuotantoeläimiä...


    • karjastaluovuttu

      Minä vastaan tuohon yhteen kommenttiin tässä kohtaa jossa mainitaan parsinavetoiden eläinten nupoutuksesta.

      Totta, kyllä moni nupouttaa työturvallisuuden vuoksi esimerkiksi eläimiä siirreltäessä ja jos rehupöydät on kapeita voi eläin vahingossa sohaista sarvella ruokkijaa. Mutta pakollista se ei ole kuten pihatossa jossa eläimet ovat vapaana se on pakko tai saa paikata mitä hurjempia tappelunjälkiä kun eläimet selvittää arvojärjestystä. Ja työturvallisuus korostuu varsinkin kun eläimet irrallaan jatkuvasti, aiheuttaahan sarvipäälehmät toisilleen vahinkoa laitumellakin että kyllä nykyään on yleistä nupouttaa parsinavettakarjoissakin.

      Mutta pienessä karjassa ei välttämättä tarvitse eläinlääkäriä juuri koskaan. Ja sanotaan 10-20 lehmän karjassa ei niitä vasikoitakaan tule kovin usein niin varsin harvinaista että olisi jokin muu hoidettava juuri siinä samaan aikaan kun vasikka nupoutusikäinen, kun sitäkään ei voi aivan mielin määrin venyttää kun liian myöhäistä tälle polttomenetelmälle. Ainakin Yhdysvalloissa käytetään brutaalin näköistä menetelmää jossa noin 1/2 vuotiaan eläimen reilut sarvenalut kirjaimellisesti repäistä rusautetaan erityisellä työkalulla irti mutta toivottavasti ei täällä sallittua.

      Unohdin mainita kommentissani sen että nykyään on sallittua antaa vasikalle ainakin injektiona kivunlievitys joka helpottaa kipuja varmasti mutta ei poista itse polttamisoperaation aiheuttamaa kiputilannetta, joskin hetkellistä ja vieraan tilanteen stressiä kuten rauhoittaminen ts. nukuttaminen joka olisi minunkin mielestäni ainoa oikea menetelmä mutta kustannuksista ja ongelmista kirjoitinkin jo.

      Kerran keskustelin eläinaktivistijärjestön kanssa näistä kivunlievitys tai lähinnä eläimen rauhoittamisasioista ja kustannuksista, heidänkin mielestä näistä eläimien hyvinvointia lisäävistä extrakustannuksista kuuluisi hyvittää tuottajalle esim. korkeampana hintana kaupassa, mutta ongelma on että meille virtaisi edelleen halpaa lihaa niistä maista joissa eläintenpito on kaukana Suomen hyvinvointitasosta jos tässäkin nyt jotain ongelmaa jonkun mielestä on.



      Ja pari sanaa vielä sanon pihattoasiaankin että eläinten keskinäinen arvojärjestys aiheuttaa usein ongelmia juurikin kiusaamisena, joitakin rakenteellisia ratkaisuja on jotka voivat helpottaa arkojen eläinten olosuhteita esim. automaattilypsynavetan ohjattu kulkusuunta mutta nykyään ei ole sekään muodissa navettarakentamisessa. Lisäksi uusissakin pihatoissa tapaa yleisesti samoja virheitä esim. käytävät liukkaat joka tekee eläinten liikkumisesta hyvin epämukavaa jatkuvaa varomista ja kiimaiset eläimet hyppiessään aiheuttavat kohtalokkaita liukastumisia itselleen ja toisille eläimille.

      • Namsk

        Pienissä karjoissa nupouttaminen onnistuu varsin hyvin. Kun tilalla käy eläinlääkäri ultraamassa hiehoa tai lehmää, niin samassa yhteydessä voi nupouttaa vasikan. Samoin kun eläinlääkäri laittaa lehmälle kierukkaa, niin samalla kertaa voi nupouttaa vasikan. Ei mitään ongelmaa. Lapsetkin voivat olla navetassa näkemässä, mistä maito tulee. Maito tulee lehmästä eikä kaupasta.


      • MitenSenNytOt
        Namsk kirjoitti:

        Pienissä karjoissa nupouttaminen onnistuu varsin hyvin. Kun tilalla käy eläinlääkäri ultraamassa hiehoa tai lehmää, niin samassa yhteydessä voi nupouttaa vasikan. Samoin kun eläinlääkäri laittaa lehmälle kierukkaa, niin samalla kertaa voi nupouttaa vasikan. Ei mitään ongelmaa. Lapsetkin voivat olla navetassa näkemässä, mistä maito tulee. Maito tulee lehmästä eikä kaupasta.

        Kovimpa harvinaisiin toimenpiteisiin vetoat. Meillä on ollut 60-90 lehmää parressa, eikä vuosittain ole edes yhtä kierukan laittoa ja ultrauskin on maksimissaan kahdesti vuoteen isompien siemennyshuippujen jälkeen ollut käytössä. Vasikoita syntyy jopa 100 vuodessa hiehot mukaan lukien, ja silti nupoutus voidaan joutua tilaamaan erikseen, ja keksitään sen yhteyteen muutakin tekemistä ( esim. ultraus) eikä päinvastoin.


      • Hyvintoiminut
        MitenSenNytOt kirjoitti:

        Kovimpa harvinaisiin toimenpiteisiin vetoat. Meillä on ollut 60-90 lehmää parressa, eikä vuosittain ole edes yhtä kierukan laittoa ja ultrauskin on maksimissaan kahdesti vuoteen isompien siemennyshuippujen jälkeen ollut käytössä. Vasikoita syntyy jopa 100 vuodessa hiehot mukaan lukien, ja silti nupoutus voidaan joutua tilaamaan erikseen, ja keksitään sen yhteyteen muutakin tekemistä ( esim. ultraus) eikä päinvastoin.

        Tiloja ja hoitajia on monenlaisia.


      • karjastaluovuttu
        Hyvintoiminut kirjoitti:

        Tiloja ja hoitajia on monenlaisia.

        Minä olen lapsuuteni viettänyt sellaisessa navetassa jossa jokaisella noin 30 lehmällämme oli sarvet eikä onneksi sattunut mitään mutta eipä sarvellisuus mitenkään estänyt siellä navetassa puuhaamista. Meille lapsille opetettiin heti pienenä miten eläinten kanssa tulee toimia ja mitä varoa, myös että navetan rehuvinttiin ei saanut mennä yksin eikä pesuaineisiin koskea jne. Ja siellä n. 10 vuotiaana lypsin jo koneella ja sitä ennenkin juotin vasikoita ja autoin siivoamisessa lähes päivittäin. Nykyään ei tunnu olevan enää muodissa opettaa lapsia työhön tai vastuuseen kun korkeintaan roskapussin uloskuskaamisesta.

        Mutta asiaan takaisin. Sanon samaa, ultraus ja kierukat on monessa paikassa aika harvinaisia toimenpiteitä. Ultrausta ei käytä läheskään kaikki vaan seminologi suorittaa tiineystarkastuksen, ja kierukoista on tuskin kuultukaan jos hedelmällisyys mallillaan. Nykyään kun karjat runsastuottoisia ja ruokinta väkevää on hedelmällisyysongelmat nousseet tapetille aivan eri tavalla. Navettaolosuhteetkin esim. valoisuus vaikuttavat toki asiaan.

        Kuulostaa hurjalta määrältä 90 lypsävää parressa, huumorilla toivon että teillä oli, eikä ole enää niin paljoa parressa, lypsytyöt kun ovat hitaita ja raskaita varmasti tuollaisessa ellei ole useampi lypsäjä ja paljon lypsimiä sekä muuten helppotöinen navetta. Parsien ja käytävien siivoustakin on isoissa parsinavetoissa myös merkittävästi, pihattonavetassa onkin se etu puolellaan että yleensä niissä ei pitäisi olla mitään kävelykäytäviä ainakaan niin paljoa että siivous kävisi suorastaan voimille.


      • Namsk
        karjastaluovuttu kirjoitti:

        Minä olen lapsuuteni viettänyt sellaisessa navetassa jossa jokaisella noin 30 lehmällämme oli sarvet eikä onneksi sattunut mitään mutta eipä sarvellisuus mitenkään estänyt siellä navetassa puuhaamista. Meille lapsille opetettiin heti pienenä miten eläinten kanssa tulee toimia ja mitä varoa, myös että navetan rehuvinttiin ei saanut mennä yksin eikä pesuaineisiin koskea jne. Ja siellä n. 10 vuotiaana lypsin jo koneella ja sitä ennenkin juotin vasikoita ja autoin siivoamisessa lähes päivittäin. Nykyään ei tunnu olevan enää muodissa opettaa lapsia työhön tai vastuuseen kun korkeintaan roskapussin uloskuskaamisesta.

        Mutta asiaan takaisin. Sanon samaa, ultraus ja kierukat on monessa paikassa aika harvinaisia toimenpiteitä. Ultrausta ei käytä läheskään kaikki vaan seminologi suorittaa tiineystarkastuksen, ja kierukoista on tuskin kuultukaan jos hedelmällisyys mallillaan. Nykyään kun karjat runsastuottoisia ja ruokinta väkevää on hedelmällisyysongelmat nousseet tapetille aivan eri tavalla. Navettaolosuhteetkin esim. valoisuus vaikuttavat toki asiaan.

        Kuulostaa hurjalta määrältä 90 lypsävää parressa, huumorilla toivon että teillä oli, eikä ole enää niin paljoa parressa, lypsytyöt kun ovat hitaita ja raskaita varmasti tuollaisessa ellei ole useampi lypsäjä ja paljon lypsimiä sekä muuten helppotöinen navetta. Parsien ja käytävien siivoustakin on isoissa parsinavetoissa myös merkittävästi, pihattonavetassa onkin se etu puolellaan että yleensä niissä ei pitäisi olla mitään kävelykäytäviä ainakaan niin paljoa että siivous kävisi suorastaan voimille.

        Runsastuottoisissa karjoissa ei aina seminologi ole varma, onko hieho tiine vai onko rakkula. Silloin eläinlääkäri käy ultraamassa.


      • Oppiaikäkaikk
        karjastaluovuttu kirjoitti:

        Minä olen lapsuuteni viettänyt sellaisessa navetassa jossa jokaisella noin 30 lehmällämme oli sarvet eikä onneksi sattunut mitään mutta eipä sarvellisuus mitenkään estänyt siellä navetassa puuhaamista. Meille lapsille opetettiin heti pienenä miten eläinten kanssa tulee toimia ja mitä varoa, myös että navetan rehuvinttiin ei saanut mennä yksin eikä pesuaineisiin koskea jne. Ja siellä n. 10 vuotiaana lypsin jo koneella ja sitä ennenkin juotin vasikoita ja autoin siivoamisessa lähes päivittäin. Nykyään ei tunnu olevan enää muodissa opettaa lapsia työhön tai vastuuseen kun korkeintaan roskapussin uloskuskaamisesta.

        Mutta asiaan takaisin. Sanon samaa, ultraus ja kierukat on monessa paikassa aika harvinaisia toimenpiteitä. Ultrausta ei käytä läheskään kaikki vaan seminologi suorittaa tiineystarkastuksen, ja kierukoista on tuskin kuultukaan jos hedelmällisyys mallillaan. Nykyään kun karjat runsastuottoisia ja ruokinta väkevää on hedelmällisyysongelmat nousseet tapetille aivan eri tavalla. Navettaolosuhteetkin esim. valoisuus vaikuttavat toki asiaan.

        Kuulostaa hurjalta määrältä 90 lypsävää parressa, huumorilla toivon että teillä oli, eikä ole enää niin paljoa parressa, lypsytyöt kun ovat hitaita ja raskaita varmasti tuollaisessa ellei ole useampi lypsäjä ja paljon lypsimiä sekä muuten helppotöinen navetta. Parsien ja käytävien siivoustakin on isoissa parsinavetoissa myös merkittävästi, pihattonavetassa onkin se etu puolellaan että yleensä niissä ei pitäisi olla mitään kävelykäytäviä ainakaan niin paljoa että siivous kävisi suorastaan voimille.

        Lapset viihtyvät hoitajien kanssa navettatöillä nykyisinkin. Lapsista on mukavaa, kun saavat jakaa heiniä ja juottaa vasikoita. Siinä ne oppivat eläimistä monenlaisia asioita eivätkä pelkää eivätkä kauhistele, kun hieho tai lehmä poikii.


      • Onkoh
        MitenSenNytOt kirjoitti:

        Kovimpa harvinaisiin toimenpiteisiin vetoat. Meillä on ollut 60-90 lehmää parressa, eikä vuosittain ole edes yhtä kierukan laittoa ja ultrauskin on maksimissaan kahdesti vuoteen isompien siemennyshuippujen jälkeen ollut käytössä. Vasikoita syntyy jopa 100 vuodessa hiehot mukaan lukien, ja silti nupoutus voidaan joutua tilaamaan erikseen, ja keksitään sen yhteyteen muutakin tekemistä ( esim. ultraus) eikä päinvastoin.

        Ei kierukoiden laitto hiehoille tai lehmille ole harvinaista. Korkeatuottoisella lehmällä saattaa olla ongelmia tiinehtyä. Silloin kutsutaan eläinlääkäri tilalle ja samalla kertaa sovitaan nupoutuksesta. Toisaalta - sairastaahan pienissäkin karjoissa eläimet, joten eläinlääkäri käy hoitamassa eläimiä.

        Onkohan kellään parsinavetassa 90 lehmää. Sehän olisi aivan valtava työmäärältään, koska ihmisläheinen hoito vie paljon aikaa. Siinähän täytyisi olla moni, monia työntekijöitä.


    • Pieninaskelin

      Nuo mainitut OE ja SEY ovat osin ongelmallisia koska niiden siipien suojassa häärii myös anarkistihihhuleita jotka vievät huomiota vakavalta ja yhteistyöhakuiselta eläinsuojelutyöltä.
      Viljelijöillä ja etujärjestoillään on iso rooli vuoropuhelun onnistumisessa.
      Avointen ovien politiikka, muutoinkin kuin sinänsä tärkeiden tilavierailujen osalta, on tässä avainasemassa.

      • Totuuttaasiaan

        Miksei eläinsuojelijat ota kuuloonkaan tuottajien kertomisia. Vaikkapa parsinavetan eläinten laiduntamisesta ja ulkojaloittelusta. Eläinsuojelijoiden mukaan eläimet ovat koko elämänsä ajan kytkettyinä paikoilleen.


      • pieninaskelin
        Totuuttaasiaan kirjoitti:

        Miksei eläinsuojelijat ota kuuloonkaan tuottajien kertomisia. Vaikkapa parsinavetan eläinten laiduntamisesta ja ulkojaloittelusta. Eläinsuojelijoiden mukaan eläimet ovat koko elämänsä ajan kytkettyinä paikoilleen.

        Uudenkin lakiehdotuksen valossa on kovin vaikea ymmärtää mitä tarkoitat.
        Toki lakiesityksessä näkyy lähtökohtaisesti poliittinen peruslinjaus elikkä tuotantokustannuksia ei tule nostaa, jolloin siihen jää ei-toivottuja kompromissejä eläinten hyvinvoinnin tappioksi.

        "Eläinsuojelijoiden mukaan eläimet ovat koko elämänsä ajan kytkettyinä paikoilleen."
        Varmaan jotkut kellokkaat antavat tälläisiä lausuntoja. On hyvä huomioida etteivät ne edusta kaikkia eläinten hyvinvointia edistämistä haluavien mielipiteitä.
        Ei liene ole virheellistä väittää tuollaisten kuuluvan vähemmistöön ja että suuri enemmistö ymmärtävää ainakin useimpien tuottajajien tavoittelevan tuotantoeläintensä perushyvinvointia. Näin jo ihan oman taloudellisen etunsa vuoksi eikä tässä ole mitään syytä vähätellä, ainakaan lypsykarjan osalta, aidon kiintymyksen vaikutusta.


      • Totuuttaasiaan
        pieninaskelin kirjoitti:

        Uudenkin lakiehdotuksen valossa on kovin vaikea ymmärtää mitä tarkoitat.
        Toki lakiesityksessä näkyy lähtökohtaisesti poliittinen peruslinjaus elikkä tuotantokustannuksia ei tule nostaa, jolloin siihen jää ei-toivottuja kompromissejä eläinten hyvinvoinnin tappioksi.

        "Eläinsuojelijoiden mukaan eläimet ovat koko elämänsä ajan kytkettyinä paikoilleen."
        Varmaan jotkut kellokkaat antavat tälläisiä lausuntoja. On hyvä huomioida etteivät ne edusta kaikkia eläinten hyvinvointia edistämistä haluavien mielipiteitä.
        Ei liene ole virheellistä väittää tuollaisten kuuluvan vähemmistöön ja että suuri enemmistö ymmärtävää ainakin useimpien tuottajajien tavoittelevan tuotantoeläintensä perushyvinvointia. Näin jo ihan oman taloudellisen etunsa vuoksi eikä tässä ole mitään syytä vähätellä, ainakaan lypsykarjan osalta, aidon kiintymyksen vaikutusta.

        Tarkoitin, että , kun yrittää oikaista OE.n selvitystä, kuinka suomalaiset tuotantoeläimet voivat. Vaikka kuinka yrittää selittää, ettei lehmät ole kiinni ympärivuoden parsinavetoissa (poikkeusluvalla jotkut tilat saa pitää ympärivuoden eläimet kytkettyinä), vaan laiduntavat monta kuukautta ja talvisin saavat jaloitella jaloittelutarhassa, niin minulle on sanottu, että missä haavemaailmassa elän. He eivät millään ota vastaan todellisia tietoja eläinten hoidosta. Olen sanonut, että katsokaapa facessa tuottajien Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta. On toki vielä tiloja, joista lehmät eivät pääse talvisin jaloittelemaan, mutta enenevässä määrin ulkojaloittelu lisääntyy jo sorkkien terveydenkin kannalta. Ulkojaloitteluhan on hyväksi sorkille. Tuottajien hyvinvoinnista pitäisi olla kiinnostunut , sillä jos tuottaja voi hyvin niin eläimetkin voivat hyvin.


    • miettikäävähän

      Sirutuspakko kaikille koirille ja kissoille ja...

      Siihen ei suostuttu??

      Tuotantoeläimet on rekistereissä....

      • aikalapsekasta

        no höh ja pöh, niinkuin varsin moni palstalainen hyvin tietää tuotantoeläinten rekisteröinti liittyy yhteiskunnan tukijärjestelmien ylläpitoon

        sinänsä lemmikkien sirutusvelvoite olisi kyllä kannatettavaa


      • miettikäävähän
        aikalapsekasta kirjoitti:

        no höh ja pöh, niinkuin varsin moni palstalainen hyvin tietää tuotantoeläinten rekisteröinti liittyy yhteiskunnan tukijärjestelmien ylläpitoon

        sinänsä lemmikkien sirutusvelvoite olisi kyllä kannatettavaa

        "tuotantoeläinten rekisteröinti liittyy yhteiskunnan tukijärjestelmien ylläpitoon"

        Siis täh?

        Näin hesalaisena en oikein ymmärtänyt tätä, joten...?


      • karjastaluovuttu

        Korvamerkinnöillä, joka tuli EU:n myötä, on haettu lähinnä sitä että voidaan teurastamolta käsin tarvittaessa jäljittää ja koko maan tasolla rekisteröidä kaikki karjaeläimet mitä Suomessa tai tässä tapauksessa koko EU:ssa on, elintarviketurvallisuutta sekä mahdollisten eläintautien rajaamista sillä on kaiketi haettu sekä parannettu eläinten tunnistamista tilalla, nyt varsinkin tullut tarpeeseen kun karjat entistä isompia.

        Ja jotta tämä korvamerkitsemisjärjestelmä saatiin tosiaan koko maahan käyttöön on se tukiehtona ja myös normaalit teurastamot taitavat kieltäytyä vastaanottamasta merkitsemätöntä eläintä.


        Lemmikkieläinten hyvinvoinnin seuraaminen ja rekisteröiminen on niin lapsenkengissä vaikka tarvetta olisi yhtäältään sillekin, että sirutusjärjestelmä ei kuitenkaan olisi tullut kovin tehokkaasti käyttöön kun jonkun mummelin kisumirri olisi kumminkin jäänyt järjestelmän ulkopuolelle ja meillä olisi suuri siruttamattomien lemmikkien joukko edelleen. Kannattaisin itsekin jotain järjestelmää lemmikkieläinten rekisteröintiin ja ennenkaikkea tasavertaiseen hyvinvoinnin ja pito-olosuhteiden seurantaan.

        Yksi asia mikä tuli mieleen kun puhutaan eläinsuojeluasioista ja lemmikeistä on se että itse turkistarhalla käyneenä ne minkkien eläinaktivistien suissa parjatut häkit vaikuttivat hyvinkin tilavilta verrattuna monen kanin ja marsun asuntoon joka voi olla se pieni ja virikkeetön häkki josta eivät pääse ikinä vaikka sen 5-7 elinvuotensa aikana ulos. Turkistarhoja valvotaan, lemmikkieläinten pitoa ei. Eikä kukaan tarkalleen tiedä miten paljon kaneja, marsuja tai hamstereita meillä on Suomessa, missä ja kuka niitä pitää toisin kun tuotantoeläimistä on selkeät tiedot olemassa.


      • miettikäävähän
        karjastaluovuttu kirjoitti:

        Korvamerkinnöillä, joka tuli EU:n myötä, on haettu lähinnä sitä että voidaan teurastamolta käsin tarvittaessa jäljittää ja koko maan tasolla rekisteröidä kaikki karjaeläimet mitä Suomessa tai tässä tapauksessa koko EU:ssa on, elintarviketurvallisuutta sekä mahdollisten eläintautien rajaamista sillä on kaiketi haettu sekä parannettu eläinten tunnistamista tilalla, nyt varsinkin tullut tarpeeseen kun karjat entistä isompia.

        Ja jotta tämä korvamerkitsemisjärjestelmä saatiin tosiaan koko maahan käyttöön on se tukiehtona ja myös normaalit teurastamot taitavat kieltäytyä vastaanottamasta merkitsemätöntä eläintä.


        Lemmikkieläinten hyvinvoinnin seuraaminen ja rekisteröiminen on niin lapsenkengissä vaikka tarvetta olisi yhtäältään sillekin, että sirutusjärjestelmä ei kuitenkaan olisi tullut kovin tehokkaasti käyttöön kun jonkun mummelin kisumirri olisi kumminkin jäänyt järjestelmän ulkopuolelle ja meillä olisi suuri siruttamattomien lemmikkien joukko edelleen. Kannattaisin itsekin jotain järjestelmää lemmikkieläinten rekisteröintiin ja ennenkaikkea tasavertaiseen hyvinvoinnin ja pito-olosuhteiden seurantaan.

        Yksi asia mikä tuli mieleen kun puhutaan eläinsuojeluasioista ja lemmikeistä on se että itse turkistarhalla käyneenä ne minkkien eläinaktivistien suissa parjatut häkit vaikuttivat hyvinkin tilavilta verrattuna monen kanin ja marsun asuntoon joka voi olla se pieni ja virikkeetön häkki josta eivät pääse ikinä vaikka sen 5-7 elinvuotensa aikana ulos. Turkistarhoja valvotaan, lemmikkieläinten pitoa ei. Eikä kukaan tarkalleen tiedä miten paljon kaneja, marsuja tai hamstereita meillä on Suomessa, missä ja kuka niitä pitää toisin kun tuotantoeläimistä on selkeät tiedot olemassa.

        Ok!


      • pieninaskelin
        karjastaluovuttu kirjoitti:

        Korvamerkinnöillä, joka tuli EU:n myötä, on haettu lähinnä sitä että voidaan teurastamolta käsin tarvittaessa jäljittää ja koko maan tasolla rekisteröidä kaikki karjaeläimet mitä Suomessa tai tässä tapauksessa koko EU:ssa on, elintarviketurvallisuutta sekä mahdollisten eläintautien rajaamista sillä on kaiketi haettu sekä parannettu eläinten tunnistamista tilalla, nyt varsinkin tullut tarpeeseen kun karjat entistä isompia.

        Ja jotta tämä korvamerkitsemisjärjestelmä saatiin tosiaan koko maahan käyttöön on se tukiehtona ja myös normaalit teurastamot taitavat kieltäytyä vastaanottamasta merkitsemätöntä eläintä.


        Lemmikkieläinten hyvinvoinnin seuraaminen ja rekisteröiminen on niin lapsenkengissä vaikka tarvetta olisi yhtäältään sillekin, että sirutusjärjestelmä ei kuitenkaan olisi tullut kovin tehokkaasti käyttöön kun jonkun mummelin kisumirri olisi kumminkin jäänyt järjestelmän ulkopuolelle ja meillä olisi suuri siruttamattomien lemmikkien joukko edelleen. Kannattaisin itsekin jotain järjestelmää lemmikkieläinten rekisteröintiin ja ennenkaikkea tasavertaiseen hyvinvoinnin ja pito-olosuhteiden seurantaan.

        Yksi asia mikä tuli mieleen kun puhutaan eläinsuojeluasioista ja lemmikeistä on se että itse turkistarhalla käyneenä ne minkkien eläinaktivistien suissa parjatut häkit vaikuttivat hyvinkin tilavilta verrattuna monen kanin ja marsun asuntoon joka voi olla se pieni ja virikkeetön häkki josta eivät pääse ikinä vaikka sen 5-7 elinvuotensa aikana ulos. Turkistarhoja valvotaan, lemmikkieläinten pitoa ei. Eikä kukaan tarkalleen tiedä miten paljon kaneja, marsuja tai hamstereita meillä on Suomessa, missä ja kuka niitä pitää toisin kun tuotantoeläimistä on selkeät tiedot olemassa.

        "Turkistarhoja valvotaan, lemmikkieläinten pitoa ei"

        vaikka olen samaa mieltä lemmikkien jonkinlaisen rekisteröinnin tarpeellisuudesta ylipäätään niiden täysimääräinen rinnastaminen tuotantoeläimiin ontuu pahasti.
        toiset liittyvät elinkeinoon ja tuottavat taloudellista hyvää, toiset vain mielihyvää.

        samoin muitakin tuotantovälineitä koskevat tarkemmat säädökset ammattikäytössä, monista yleishyödyllisistä syistä johtuen.


      • karjastaluovuttu

        Pointtini oli tarkoitus herättää miettimään mitä vakavia eläinsuojelullisia ongelmia meillä voi esiintyä lemmikkieläintenkin pidossa nykysysteemillä. Ja mielestäni häkkien koko ja virikkeet jyrsijöillä pitäisi olla yhtä tärkeä mietinnän asia kun turkiseläimilläkin.

        Ja valitettavasti kaikki lemmikkieläinten omistajat eivät pidä eläimiä mielihyvän vuoksi tai monesti vaikuttaa sivullisen silmin että se innostus on hävinnyt ja eläimet siellä sitten olevat vaan jos nyt hengissä pidetään ja perustarpeet juuri täytetään.

        Mielestäni ongelma onkin että kukaan ei tiedä mitä siellä kotien uumenissa tapahtuu, tuotantoeläinten hyvinvoinnista kun ollaan niin kovin huolissaan eikä tunnuta ajattelevankaan miten räikeitä ja suorastaan kuvottavia laiminlyöntejä voi tapahtua lemmikkieläinten pidon keskuudessa ilman että kukaan puuttuu koska puuttuminen on vaikeata.

        Siinä olisi jollekin miettimistä miten tämä asia saataisiin huomioitua mutta kun tämä minulle mieleen tuli niin halusin sen ajatukseni esille nostaa.


      • pieninaskelin
        karjastaluovuttu kirjoitti:

        Pointtini oli tarkoitus herättää miettimään mitä vakavia eläinsuojelullisia ongelmia meillä voi esiintyä lemmikkieläintenkin pidossa nykysysteemillä. Ja mielestäni häkkien koko ja virikkeet jyrsijöillä pitäisi olla yhtä tärkeä mietinnän asia kun turkiseläimilläkin.

        Ja valitettavasti kaikki lemmikkieläinten omistajat eivät pidä eläimiä mielihyvän vuoksi tai monesti vaikuttaa sivullisen silmin että se innostus on hävinnyt ja eläimet siellä sitten olevat vaan jos nyt hengissä pidetään ja perustarpeet juuri täytetään.

        Mielestäni ongelma onkin että kukaan ei tiedä mitä siellä kotien uumenissa tapahtuu, tuotantoeläinten hyvinvoinnista kun ollaan niin kovin huolissaan eikä tunnuta ajattelevankaan miten räikeitä ja suorastaan kuvottavia laiminlyöntejä voi tapahtua lemmikkieläinten pidon keskuudessa ilman että kukaan puuttuu koska puuttuminen on vaikeata.

        Siinä olisi jollekin miettimistä miten tämä asia saataisiin huomioitua mutta kun tämä minulle mieleen tuli niin halusin sen ajatukseni esille nostaa.

        Rekisteröinti tulee varmasti ajallaan... mutta tässäkin, samoin kuin tuotantoeläinten lainsäädännössä, olemme Länsi- Euroopan paarialuokkaa.

        Kotimaiset eläinsuojelujärjestöt ovat rekisteröintiä ajaneet, tarve 2015 on selvitetty Eläinten hyvinvointikeskuksen toimesta lakiuudistusta varten ja vieläpä EU ajaa lemmikkien rekisteröintiasiaa.

        "Suomi on yksi niistä harvoista läntisen ja pohjoisen Euroopan maista, joissa koirien tai kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ei ole pakollista.

        Euroopan komissio on teettänyt vuonna 2015 tutkimuksen laittoman kaupan vaikutuksista kissojen ja koirien hyvinvointiin. Tutkimuksen johtopäätöksenä oli muun muassa, että EU-alueella tarvitaan yhtenäinen järjestelmä koirien ja kissojen tunnistusmerkitsemiseen ja omistajatietojen rekisteröintiin."


    • kysymyskuuluu

      Mitkä maat kohtelevat tuotantoeläimiä Suomea paremmin?

      • kehäkiertyy

        mites se menikään monopolissa?

        "palaa lähtöruutuun kulkematta vankilan kautta"
        ja lue se hesarin artikkeli


      • tarkennusta
        kehäkiertyy kirjoitti:

        mites se menikään monopolissa?

        "palaa lähtöruutuun kulkematta vankilan kautta"
        ja lue se hesarin artikkeli

        En löytänyt mitään ranking listaa, Onko taas vale-uutinen jossa annetaan ymmärtää? Mutta ei kerrota.

        Aloittaja kertoi "Monet maat kohtelevat tuotantoeläimiä Suomea paremmin"

        Kysyn nyt aloittajalta, mitkä maat?


      • tossavakuuta
        tarkennusta kirjoitti:

        En löytänyt mitään ranking listaa, Onko taas vale-uutinen jossa annetaan ymmärtää? Mutta ei kerrota.

        Aloittaja kertoi "Monet maat kohtelevat tuotantoeläimiä Suomea paremmin"

        Kysyn nyt aloittajalta, mitkä maat?

        Aiheellinen kysymys.

        "HS vertasi uutta lakia muihin Euroopan maihin"

        Näin siinä artikkelissa luki.


    • aukeniko

      Jaahas tarkoitushakuiset väärinymmärtäjät löysivät tiensä tähänkin.
      Mutta yritetään selittää lyhyesti josko vaikka jotain tarttuisi sinne lippiksen alle.

      Lainsäädäntö heijastaa yhteiskunnan oikeudenmukaisuuskäsitystä.

      Eläinlainsäädännön kulloinenkin taso heijastaa yhteiskunnassa toteutuvaa eläinten kohtelun tasoa. Eli mitä suojaavampi laki on eläimen kannalta sen paremmin siinä yhteiskunnassa lähtökohtaisesti kohdellaan eläimiä.

      Ja jollei tuo muuten avaudu niin voi ilman rankinglistojakin pohtia vaikka Kazakhstanin ja Sveitsin käytäntöjä sekä eläinlainsäädäntöjä.

      Loogista vai mitä?

      • todloogista

        Lähinnä minulle tulee mieleen bulgaria ja puola ja romania.

        HS ei siis kertonut mitään sellaista että voisi väittää Suomessa asioiden olevan kovinkaan huonosti.


      • lukeminenkannattaa
        todloogista kirjoitti:

        Lähinnä minulle tulee mieleen bulgaria ja puola ja romania.

        HS ei siis kertonut mitään sellaista että voisi väittää Suomessa asioiden olevan kovinkaan huonosti.

        Ei muuta kuin totesi että olemme jäämässä jälkeen tässä lainsäädäntökehityksessä

        "Samaan aikaan kun suuren yleisön kiinnostus eläinten oloihin on kasvanut, Suomi on jäämässä useista maista ja yleiseurooppalaisesta kehityksestä jälkeen.
        Kipukohdat liittyvät tuotantoeläinten kohteluun."

        Mikset itse ole lukenut artikkelia?


      • todloogista
        lukeminenkannattaa kirjoitti:

        Ei muuta kuin totesi että olemme jäämässä jälkeen tässä lainsäädäntökehityksessä

        "Samaan aikaan kun suuren yleisön kiinnostus eläinten oloihin on kasvanut, Suomi on jäämässä useista maista ja yleiseurooppalaisesta kehityksestä jälkeen.
        Kipukohdat liittyvät tuotantoeläinten kohteluun."

        Mikset itse ole lukenut artikkelia?

        Luin ja ihmettelin aloittajan päätelmiä, jotka siis olivat virheellisiä. Eipä muuta.


      • lippalakkipäässä
        todloogista kirjoitti:

        Luin ja ihmettelin aloittajan päätelmiä, jotka siis olivat virheellisiä. Eipä muuta.

        en nyt sanoisi noin.
        minun logiikallani lainsäädännön taso heijastelee yhteiskunnassa vallitsevaa eläintenhoidon tilaa


      • Ihmeissäänkin
        lippalakkipäässä kirjoitti:

        en nyt sanoisi noin.
        minun logiikallani lainsäädännön taso heijastelee yhteiskunnassa vallitsevaa eläintenhoidon tilaa

        Suomessa hoidetaan tuotantoeläimiä hyvin, koska hyvinvoiva eläin kasvaa ja tuottaa hyvin. Vasta luin koskien lemmikkien hoitoa. Usein sanotaan , että lemmikkien omistajat ovat kunniallisia ja hoitavat lemmikkinsä hyvin. Kuitenkin lemmikkejä potkitaan, viedään metsään ja jätetään sinne ym. Toisekseen lemmikkejä pidetään pienissä häkeissä, monet ovat nälissään ja janoissaan....


      • Huolehtivat
        Ihmeissäänkin kirjoitti:

        Suomessa hoidetaan tuotantoeläimiä hyvin, koska hyvinvoiva eläin kasvaa ja tuottaa hyvin. Vasta luin koskien lemmikkien hoitoa. Usein sanotaan , että lemmikkien omistajat ovat kunniallisia ja hoitavat lemmikkinsä hyvin. Kuitenkin lemmikkejä potkitaan, viedään metsään ja jätetään sinne ym. Toisekseen lemmikkejä pidetään pienissä häkeissä, monet ovat nälissään ja janoissaan....

        Olen samaa mieltä, että tuotantoeläimiä hoidetaan Suomessa hyvin. Muistakaamme huolehtia tuotantoeläinten hoitajista, koska heillä on suuri vastuu eläinten hyvinvoinnista.


      • eivätnoudatalakia
        Huolehtivat kirjoitti:

        Olen samaa mieltä, että tuotantoeläimiä hoidetaan Suomessa hyvin. Muistakaamme huolehtia tuotantoeläinten hoitajista, koska heillä on suuri vastuu eläinten hyvinvoinnista.

        592/2010 nautaeläinasetus 2§ ja 13§ sanoo, että vasikalla joka on sairas tai vahingoittunut on oltava saatavillaan aina vapaasti puhdasta vettä ja kuumalla ilmalla kaikilla vasikoilla on oltava vapaasti puhdasta vettä.
        Vasikka on alle 6kk ikäinen nauta.

        En itse usko, että vasikoilla kaikilla on ämpäri jossa vettä.

        Tästä huolimatta eräs eläinlääkäri vaati YLI 6 kk ikäisille naudoille vapaasti vettä.
        Jos edes tarkastaja ei tunne lakia ja asetuksia tai noudata niitä, en todellakaan usko viljelijöidenkään niitä noudattavan.


      • Näinkin
        eivätnoudatalakia kirjoitti:

        592/2010 nautaeläinasetus 2§ ja 13§ sanoo, että vasikalla joka on sairas tai vahingoittunut on oltava saatavillaan aina vapaasti puhdasta vettä ja kuumalla ilmalla kaikilla vasikoilla on oltava vapaasti puhdasta vettä.
        Vasikka on alle 6kk ikäinen nauta.

        En itse usko, että vasikoilla kaikilla on ämpäri jossa vettä.

        Tästä huolimatta eräs eläinlääkäri vaati YLI 6 kk ikäisille naudoille vapaasti vettä.
        Jos edes tarkastaja ei tunne lakia ja asetuksia tai noudata niitä, en todellakaan usko viljelijöidenkään niitä noudattavan.

        Miksi ihmeessä karjojen omistajia aina epäillään? Kesällä vasikat ovat ulkona aitauksessa ja niillä on jatkuvasti vettä paljuissa. Ämpärit eivät pysy pystyssä, kun vasikat juoksentelevat aitauksessa.


    • Rangaistus.kaikille

      Julkisuudessa on ollut esillä eläinsuojelulaki joka sanoo lain koskettavan kaikkia ihmisiä.

      MUTTA MIKÄ ONKAAN TODELLISUUS

      Eläinsuojelulaki ja säädös sanoo 11§ siis 396/1996 että sairaan tai vahingoittuneen eläimen hoitamiseen on ryhdyttävä välittömästi.
      Tämä laki koskee myös tarkastavaa eläinlääkäriä, jonka on näin siis alettava lievittämään esim. eläimen kipua, jos iho todetaan rikkinäiseksi lantaisuuden tai vaikkapa makuuhaavan vuoksi.

      NÄIN ei kuitenkaan ole ollut ja siten TARKASTAVA LÄÄKÄRI ON ITSE SYYLLISTYNYT ELÄINSUOJELULAIN JA SÄÄDÖKSIEN JA RIKKOMISEEN JA ELÄINTEN HEITTEILLEJÄTTÄMISEEN JA TÄLLÄINEN LÄÄKÄRI PITÄISIKIN MÄÄRÄTÄ ITSE ELÄINTENPITOKIELTOON.


      Kaikki jo tapahtuneet tarkatukset, joissa eläintenhoitajia on syytetty juuri tälläisestä tulisikin käydä läpi ja selvittää aloittiko tarkastaja lääkäri eläimen hoitamisen silloin, kun havaitsi vertymiä ja ihovaurioita eläimillä.

      Tälläinen hoito voi olla kunnaneläinlääkärin kutsuminen hoitamaan vahingoittunutta eläintä tai reseptin määrääminen kipulääkityksen välittöm'ään aloittamiseen tai kipulääkkeen antaminen eläimelle.


      Mitenkään ei voi olla hyväksyttävää, että tarkastaja lääkäri jättää eläimen hoidotta ja näin heitteille vastoin lakia ja tälläiset tarkastaja lääkärit pitäisi määrätä koulutukseen sekä ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

      • Näinkin

        Voiko tarkastajaeläinlääkärit olla epäpäteviä? Tottakai vahingoittunut eläin täytyy hoitaa tai pahimmassa tapauksessa lopettaa heti.


      • agrot-tarkastaantilat
        Näinkin kirjoitti:

        Voiko tarkastajaeläinlääkärit olla epäpäteviä? Tottakai vahingoittunut eläin täytyy hoitaa tai pahimmassa tapauksessa lopettaa heti.

        Tarkastus lääkäri sanoi "käytännöllisesti katsoen yli 6kk ikäisellä naudalla on oltava jatkuvasti vettä saatavillaan".
        592/2010 13§ vaatii kuitenkin vasikalla alle 6 kk ikäisellä naudalla oltava kuumalla ilmalla jatkuvasti vettä saatavillaan.

        Eläinlääkärin ammattitaito on saattanut vasikat vaaraan, kun hän tahallisesti on vaatinut jatkuvaa vettä vastoin lakia eri ikäryhmälle, kuin laki vaatii ja näin rikkonut itse lakia.

        Eihän asetus vaatinut kaikille vasikoillekkaan jatkuvaa vettä, kuin kuumalla ilmalla.

        Laki ei kuitenkaan vaadi jatkuvaa vettä, muille kuin noille vasikoille, ei uusi laki, eikä vanha,
        vaan eläimellä on oltava riittävästi vettä päivittäin saatavillaan.


    • löytyykölista

      En löytänyt mitään ranking listaa, Onko taas vale-uutinen jossa annetaan ymmärtää? Mutta ei kerrota.

      Aloittaja kertoi "Monet maat kohtelevat tuotantoeläimiä Suomea paremmin"

      Kysyn nyt aloittajalta, mitkä maat?

      • Hyväoll

        On tosi tärkeää, että uusi eläinsuojelulaki ottaa huomioon myös eläinten turvallisuuden.


      • TUETPOIS
        Hyväoll kirjoitti:

        On tosi tärkeää, että uusi eläinsuojelulaki ottaa huomioon myös eläinten turvallisuuden.

        JOS TARKASTAJAT SUHTAUTUVAT ITSE LAIN NOUDATTAMISEEN YLIMIELISESTI, SILLOIN ON IHAN SAMA MITÄ LAKI SANOO


      • Hyväoll
        TUETPOIS kirjoitti:

        JOS TARKASTAJAT SUHTAUTUVAT ITSE LAIN NOUDATTAMISEEN YLIMIELISESTI, SILLOIN ON IHAN SAMA MITÄ LAKI SANOO

        Tarkastajan tulisi olla sellainen henkilö, joka on työskennellyt eläinten parissa vuosikymmeniä. Silloin on kehittynyt ns. sikasilmä, karjasilmä jne. Eläimestä näkee päällepäin, kärsiikö eläin.
        Silmistä näkee, onko eläin janoinen vai saanut juoda vettä tarpeeksi janoonsa. Eläimen ulkomuodosta näkee, millaista hoitoa eläin on saanut......


      • selväpeli
        Hyväoll kirjoitti:

        Tarkastajan tulisi olla sellainen henkilö, joka on työskennellyt eläinten parissa vuosikymmeniä. Silloin on kehittynyt ns. sikasilmä, karjasilmä jne. Eläimestä näkee päällepäin, kärsiikö eläin.
        Silmistä näkee, onko eläin janoinen vai saanut juoda vettä tarpeeksi janoonsa. Eläimen ulkomuodosta näkee, millaista hoitoa eläin on saanut......

        isännän habituksesta näkee miten eläimiä tilalla kohdellaan


      • Näinkin
        selväpeli kirjoitti:

        isännän habituksesta näkee miten eläimiä tilalla kohdellaan

        Kyllä - jos isäntä on burn out, niin hoito ei ole läheskään hyvää. Siksipä pitäisi eläinten hoitajistakin pitää hyvää huolta eikä aina vaan lisätä heidän työtaakkaansa säätämällä sitä ja tätä


      • outojaperusteluja
        Näinkin kirjoitti:

        Kyllä - jos isäntä on burn out, niin hoito ei ole läheskään hyvää. Siksipä pitäisi eläinten hoitajistakin pitää hyvää huolta eikä aina vaan lisätä heidän työtaakkaansa säätämällä sitä ja tätä

        eikö myöskään rikollisten työtaakkaa ei pitäisi lisätä säätämällä sitä ja tätä?

        eikö lainsäädännällä pyritä parantamaan eläinten olosuhteita vastaamaan nykypäivän vaadetasoa?


      • TUETPOIS
        outojaperusteluja kirjoitti:

        eikö myöskään rikollisten työtaakkaa ei pitäisi lisätä säätämällä sitä ja tätä?

        eikö lainsäädännällä pyritä parantamaan eläinten olosuhteita vastaamaan nykypäivän vaadetasoa?

        PUHUTKO NYT ELÄINLÄÄKÄREISTÄ JOTKA EIVÄT KYKENE YMMÄRTÄMÄÄN LUKEMAANSA SUHTAUTUVAT YLIMIELISESTI LAKIIN JÄTTÄEN ITSE NOUDATTAMATTA LAKIA RIKKOMALLA HALLINTOLAKIA ELÄINSUOJELULAKIA ELÄINSUOJELULAINSÄÄDÄNTÖÄ ASETUKSIA RIKOSLAKIA

        KUMMAT NÄMÄ RIKOLLISET OVAT OVATKO NE ISÄNTIÄ ELÄINLÄÄKÄREITÄ VAI PRESIDENTIN VAIMO JOKA MIELIPIDEJOHTAJANA YLLYTTÄÄ ELÄINLÄÄKÄREITÄ JOPA RIKKOMAAN LAKIA KERTOMALLA KUINKA PARSINAVETAT TULISI KIELTÄÄ JA NÄIN ELÄINLÄÄKÄRIT OVAT ALOITTANEET NÄIDEN LAILLISTEN ELINKEINON HARJOITTAJIEN VAINOAMISEN TIETÄEN YLIMMÄN SUOMEN JOHDON SALLIVAN TAI KANNUSTAVAN MIELIPITEILLÄÄN NÄIN TOIMIMAAN...MUISTUTAN ETTÄ YLLYTTÄMINENKIN ON RIKOS
        KUTEN MYÖS LAINVASTAINEN TOIMINTA

        ELÄINSUOJELULAKIA LAADITTAESSA HUOMIOON OTETAAN ELÄIMET TUOTTAJAT TEOLLISUUS SEKÄ TALOUDELLISUUS JA NÄIDEN YHTEISVAIKUTELMASTA SYNTYY LAKI JONKA VALITSEMANNE KANSAN EDUSTAJAT SITTEN SÄÄTÄVÄT JA JONKA SITTEN TÄMÄ MIELIPIDEVAIKUTTAJAN MIES SITTEN VAHVISTAA

        KUN LAKI ON SITTEN VALMIS OLISI SUOTAVAA KAIKKIEN OSAPUOLTEN NOUDATTAVAN JA KUNNIOITTAVAN SITÄ VAIKKA SE EI TÄYTTÄISIKÄÄN OMIA ARVOJA NIMITTÄIN JOKA LAKIA RIKKOEN AIHEUTTAA TOISELLE VAHINKOA VASTAA SIITÄ SITTEN NIIN KUIN RIKOSLAKI SANOO JA TÄMÄ KOSKEE MYÖS SEKÄ TUOTTAJAA ETTÄ MYÖS ELÄINLÄÄKÄRIÄ JOS ELÄINLÄÄKÄRI JÄTTÄÄ ELÄIMEN HEITTEILLE TAI HOITOA VAILLE SITÄ LAIN NIIN KIIREELLISESTI VAATIESSA TAI JOS HÄN LAKIIN PERUSTUMATTOMILLA TOIMILLAAN AIHEUTTAA TILALLISELLE VAHINKOA HÄN VASTAA SIITÄ SITEN KUIN RIKOSLAKI SIITÄ SANOO ESIMERKIKSI RIKOSLAIN 40 LUKU 7§ 8§ 9§ KERTOVAT


      • Hämmästystä
        outojaperusteluja kirjoitti:

        eikö myöskään rikollisten työtaakkaa ei pitäisi lisätä säätämällä sitä ja tätä?

        eikö lainsäädännällä pyritä parantamaan eläinten olosuhteita vastaamaan nykypäivän vaadetasoa?

        Kyllä tarkastavilta eläinlääkäreiltäkin vaaditaan vastuullisuutta ja siihen ei saisi vaikuttaa, onko eläinlääkäri vege tai kasvissyöjä. Raportit tulisi tehda samantien tilalla . Onkin tärkeää, että tarkastuseläinlääkärin tullessa on muitakin henkilöitä samassa tilaisuudessa todistamassa asioita. Olen kuullut, että aina tiedot eivät ole pitäneet paikkaansa. Onko syynä se, että samana päivänä tehdaan useampia tarkastuksia.

        Jotka vastustavat parsinavetoita, niin he eivät ole tutustuneet maatilojen eläimiin ja ni iden hoitoon. Eikö ihmisläheinen hoito olekaan hyväksi eläimille? Tai sitten, että tarkoitus onkin aivan muu. Perustuuko vastustajien tieto tuotantoeläimistä OE:n selostuksiin ja kuvauksiin. Tarkoitushan on, etteivät ihmiset saa hyötyä eläimistä. Sama koskee varmaan ruumiskoiria, sokeita avustavia koiria, terapiakissoja hoitokodeissa ym. Niitäkään ei sitten saisi olla.

        Ihmetten suuresti, kun kuitenkin ammattihenkilöt sanovat eläinten voivan hyvin, kun eläimet kasvavat ja tuottavat hyvin. Vapaudessa kaikki eläimet eivät voi hyvin ja nämä tulisi laittaa teurastamoon. Minusta se ei ole eläinten suojelua vaan hävitystä. Eläinten hyvinvointi riippuu hoitajista eikä navettatyypistä. Pitäisikö ne pihatot kieltää, missä eläimet eivät voi hyvin.....


      • LAKIKOSKEEKAIKKIA
        outojaperusteluja kirjoitti:

        eikö myöskään rikollisten työtaakkaa ei pitäisi lisätä säätämällä sitä ja tätä?

        eikö lainsäädännällä pyritä parantamaan eläinten olosuhteita vastaamaan nykypäivän vaadetasoa?

        KYSYN EDELLEEN KEITÄ NÄMÄ MAINITSEMASI RIKOLLISET OVAT OVATKO NE TUOTTAJIA VAI ELÄINLÄÄKÄREITÄ

        TIEDÄN TUOTTAJAN JOLLE VALITETTIIN ELÄINLÄÄKÄREIDEN TOIMESTA ETTÄ ELÄIMET OLIVAT LIKAISIA JA TUOTTAJA LEIKKASI ELÄINTEN KARVAT JA SOITTI LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRILLE JA PYYSI HÄNTÄ TARKASTAMAAN ELÄINTEN PUHTAUDEN TILALLAAN MUTTA LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI KIELTÄYTYI TULEMASTA KATSOMAAN OVATKO ELÄIMET PUHTAAT JA TÄMÄ TAPAHTUI KUULEMISEN AIKANA
        LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI OLI SANONUT ETTEI TULE TARKASTAMAAN ELÄIMIÄ JA ETTÄ SE KUULUU TARKASTUSELÄINLÄÄKÄREILLE JOTKA VASTINEESSA SAIVAT KUULLA KUINKA EPÄKÖHDAT OLIVAT NYT KORJATUT JA TEKIVÄT TARKASTUKSEN PUOLENVUODENPÄÄSTÄ POLIISI ON TIETOINEN ASIASTA

        EIVÄTKÄ NÄMÄ LÄÄKÄRIT TULEVAISUUDESSA VÄLTY JULKISUUDELTA

        KYLLÄ ELÄINTEN HYVINVOINTI EDELLYTTÄÄ ETTÄ MYÖS KUNTOONLAITETUT ASIAT TARKISTETAAN VÄLITTÖMÄSTI ....ELLEI LÄÄKÄREIDEN TARKOITUS OLE SITTEN OLLUT AIHEUTTAA TILOILLE VAHINKOA KUN ESTETÄÄN ASIOIDEN KORJAAMINEN
        HUOMIOITAVAA ON ETTÄ TÄLTÄ TILALTA VAADITTIN TÄYSINPUHTAITA ELÄIMIÄ ELI TASOA MIKÄ ON MAATALOUSNÄYTTELYSSÄ

        VARMASTI TULEVAISUUDESSA KERROTAAN MINKÄ NIMISIÄ KYSEISET LÄÄKÄRIT OVAT
        HE SAAVAT JULKISUUDEN JOKA HEILLE OIKEUTETUSTI KUULUU

        SILLÄ VAATIIHAN EUKIN LÄPINÄKYVYYTTÄ


      • ihonalle
        LAKIKOSKEEKAIKKIA kirjoitti:

        KYSYN EDELLEEN KEITÄ NÄMÄ MAINITSEMASI RIKOLLISET OVAT OVATKO NE TUOTTAJIA VAI ELÄINLÄÄKÄREITÄ

        TIEDÄN TUOTTAJAN JOLLE VALITETTIIN ELÄINLÄÄKÄREIDEN TOIMESTA ETTÄ ELÄIMET OLIVAT LIKAISIA JA TUOTTAJA LEIKKASI ELÄINTEN KARVAT JA SOITTI LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRILLE JA PYYSI HÄNTÄ TARKASTAMAAN ELÄINTEN PUHTAUDEN TILALLAAN MUTTA LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI KIELTÄYTYI TULEMASTA KATSOMAAN OVATKO ELÄIMET PUHTAAT JA TÄMÄ TAPAHTUI KUULEMISEN AIKANA
        LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI OLI SANONUT ETTEI TULE TARKASTAMAAN ELÄIMIÄ JA ETTÄ SE KUULUU TARKASTUSELÄINLÄÄKÄREILLE JOTKA VASTINEESSA SAIVAT KUULLA KUINKA EPÄKÖHDAT OLIVAT NYT KORJATUT JA TEKIVÄT TARKASTUKSEN PUOLENVUODENPÄÄSTÄ POLIISI ON TIETOINEN ASIASTA

        EIVÄTKÄ NÄMÄ LÄÄKÄRIT TULEVAISUUDESSA VÄLTY JULKISUUDELTA

        KYLLÄ ELÄINTEN HYVINVOINTI EDELLYTTÄÄ ETTÄ MYÖS KUNTOONLAITETUT ASIAT TARKISTETAAN VÄLITTÖMÄSTI ....ELLEI LÄÄKÄREIDEN TARKOITUS OLE SITTEN OLLUT AIHEUTTAA TILOILLE VAHINKOA KUN ESTETÄÄN ASIOIDEN KORJAAMINEN
        HUOMIOITAVAA ON ETTÄ TÄLTÄ TILALTA VAADITTIN TÄYSINPUHTAITA ELÄIMIÄ ELI TASOA MIKÄ ON MAATALOUSNÄYTTELYSSÄ

        VARMASTI TULEVAISUUDESSA KERROTAAN MINKÄ NIMISIÄ KYSEISET LÄÄKÄRIT OVAT
        HE SAAVAT JULKISUUDEN JOKA HEILLE OIKEUTETUSTI KUULUU

        SILLÄ VAATIIHAN EUKIN LÄPINÄKYVYYTTÄ

        tämän isännän puuskutus antaa aihetta epäilyille


      • kaunatelää
        ihonalle kirjoitti:

        tämän isännän puuskutus antaa aihetta epäilyille

        isäntä vaikuttaa olevan tohkeissaan jostain vääryydestä. olisiko joku vanha kauna?


    • JOSSAINONVIKAA

      VUONNA 2016 TUOTANTOELÄIMILLE TEHTIIN TARKASTUKSIA N.3600 KPL
      JOISTA KIELTOIHIN TAI MÄÄRÄYKSIIN JOHTI N.1400KPL

      MITÄPÄ SANOTTE ONKO KYSEESSÄ PIENI MÄÄRÄ JOS N.40 % KÄYNNEISTÄ TUOTANTOTILOILLA JOHTI MÄÄRÄYKSIEN ANTAMISEEN

      ONKO SIIS MELKEIN PUOLELLA TARKASTETUISTA TILOISTA TAPAHTUNUT ELÄINSUOJELU RIKOS TAI RIKKOMUS ELI LAKIA ON RIKOTTU

      VAI

      ONKO SYYTÄ OLETTAA ELÄINLÄÄKÄREIDEN AMMATTITAIDOSSA MÄÄRITTÄÄ ELÄINTEN KIPU TUSKA TAI KÄRSIMYS OLEVAN PAHOJA PUUTTEITA TAI LAINVASTAISTA TOIMINTAA ESIM VAATIA ENEMMÄN KUIN LAKI VAATII ???

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/epailyyn-perustuvat-tarkastukset/epailyyn-perustuvat-elainsuojelutarkastukset-2016/

      • Nomuttakun

        "Eviran mukaan tuotantoeläinten ja lemmikkien kohtelusta löytyy huomautettavaa lähes yhtä usein, mutta lemmikkeihin kohdistuvat rikkomukset ovat tyypillisesti vakavampia."
        Olen lukenut, että huomautus tuotantoeläin puolella tulee jopa sentin liian pienestä karsinasta. Tajuaako tuotantoeläin, että sillä on sentin liian pieni karsina? Tai, jos valaistusta ei ole tarpeeksi, kärsiikö eläin siitä?


      • VAIMISSÄVIKA
        Nomuttakun kirjoitti:

        "Eviran mukaan tuotantoeläinten ja lemmikkien kohtelusta löytyy huomautettavaa lähes yhtä usein, mutta lemmikkeihin kohdistuvat rikkomukset ovat tyypillisesti vakavampia."
        Olen lukenut, että huomautus tuotantoeläin puolella tulee jopa sentin liian pienestä karsinasta. Tajuaako tuotantoeläin, että sillä on sentin liian pieni karsina? Tai, jos valaistusta ei ole tarpeeksi, kärsiikö eläin siitä?

        NO JOS SE ON SENTISTÄ KIINNI NIIN KUMMAN AMMATTITAITO ON PUUTTEELLINEN
        TILALLISEN VAI ELÄINLÄÄKÄRIN
        ELÄINLÄÄKÄRI ON JUMALASTA SEURAAVA JA SEN SANA ON LAKI SILLOINKIN KUN SUOMENLAKI TOISIN SANOO

        MISSÄ SIIS VIKA ONKO VIKA ELS 247/1996 34§


      • EINIINMITÄÄN
        Nomuttakun kirjoitti:

        "Eviran mukaan tuotantoeläinten ja lemmikkien kohtelusta löytyy huomautettavaa lähes yhtä usein, mutta lemmikkeihin kohdistuvat rikkomukset ovat tyypillisesti vakavampia."
        Olen lukenut, että huomautus tuotantoeläin puolella tulee jopa sentin liian pienestä karsinasta. Tajuaako tuotantoeläin, että sillä on sentin liian pieni karsina? Tai, jos valaistusta ei ole tarpeeksi, kärsiikö eläin siitä?

        MERKITYSTÄ
        VALAISTUS SIIS VALAISTUSKO
        http://www.mtt.fi/met/pdf/met54.pdf
        NAUTA NÄKEE MYÖS TÄYSIN PIMEÄSSÄ...
        LEHMÄN JA HIEHON TUOTOKSEEN JA KASVUUN ON VALOLLA SUURI MERKITYS TUOTOS LISÄÄNTYI JOPA 15%...
        SONNIEN KASVUUN VALOLLA EI OLLUT SELVÄÄ MERKITYSTÄ..

        KERROTKO TÄMÄN NÄILLE TYHMILLE TARKASTAJILLEKKIN????????????????


      • Harmissaan
        VAIMISSÄVIKA kirjoitti:

        NO JOS SE ON SENTISTÄ KIINNI NIIN KUMMAN AMMATTITAITO ON PUUTTEELLINEN
        TILALLISEN VAI ELÄINLÄÄKÄRIN
        ELÄINLÄÄKÄRI ON JUMALASTA SEURAAVA JA SEN SANA ON LAKI SILLOINKIN KUN SUOMENLAKI TOISIN SANOO

        MISSÄ SIIS VIKA ONKO VIKA ELS 247/1996 34§

        Maalaisjärjen käyttö olisi hyvä näissäkin tapauksissa. Mutta kun on annettu tarkat vähimmäismitat karsinoille, niin silloin mitataan karsina. Jos senttikin puuttuu mittauksessa, niin huomautus tulee. Tuskin eläin kärsii kuitenkaan sentin liian pienestä karsinasta.

        Jos navetassa on vähäinen valaistus, niin sehän koituu omistajan tappioksi, tuotos laskee. ... Tuskinpa eläin kärsii siitäkään. Huomautus tulee..
        Jollakin tilalla oli juomakupista tullut liian hitaasti vettä, niin huomautus tuli. Tuskinpa eläin oli janoinen, koska sai juoda vettä.

        Lemmikeillä on vakavampia puutteita. Ruokaa ja juomaa niukasti, eläimet nälissään. Sairaita lemmikkejä löytyy ja lemmikeille ei ole aloitettu hoitoa rahan puutteen vuoksi....


      • Missävika
        Harmissaan kirjoitti:

        Maalaisjärjen käyttö olisi hyvä näissäkin tapauksissa. Mutta kun on annettu tarkat vähimmäismitat karsinoille, niin silloin mitataan karsina. Jos senttikin puuttuu mittauksessa, niin huomautus tulee. Tuskin eläin kärsii kuitenkaan sentin liian pienestä karsinasta.

        Jos navetassa on vähäinen valaistus, niin sehän koituu omistajan tappioksi, tuotos laskee. ... Tuskinpa eläin kärsii siitäkään. Huomautus tulee..
        Jollakin tilalla oli juomakupista tullut liian hitaasti vettä, niin huomautus tuli. Tuskinpa eläin oli janoinen, koska sai juoda vettä.

        Lemmikeillä on vakavampia puutteita. Ruokaa ja juomaa niukasti, eläimet nälissään. Sairaita lemmikkejä löytyy ja lemmikeille ei ole aloitettu hoitoa rahan puutteen vuoksi....

        Ei sieltä mitään huomautuksia jaella, vaan suoraan kielto tai määräys jatkaa eläinsuojelulain vastaista toimintaa.
        Valoista jotka joutui korjaamaan, tarkastaja mittasi käytävällä jopa 2000lux, mutta totesi sen nippa nappa riittävän, kun perällä ruokintapöydällä oli 40-60lux ja karsinaan tuli 70 sentin päästä ikkunasta 200-300 lux.

        Ei tosiaan tullu huomautusta, vaan kielto tai määräys, onko muualla eläinlääkäreillä ammattitaitoa kun täällä ei ole.


    • MUTTAMIKÄONTOTUUS

      TUOTANTOELÄIMIIN PERUSTUVAT KIELLOT OLIVAT SUURIMMILLAAN VUONNA 2015 JA 2016 SIIS SAMAAN AIKAAN KUN ESIM LYPSYKARJA TILOJEN MÄÄRÄ ON OLLUT JYRKÄSSÄ LASKUSSA

      JOHTOPÄÄTÖS : VAINOTAANKO TILOJA ESIM PARSINAVETTOJA KOSKA NE EIVÄT OLE LAISSA KIELLETTY VAI ONKO TILOILLA ALOITETTU SYSTEMAATTINEN ELÄIMIEN HYVINVOINNIN ALAS AJO---EI KUITENKAAN OLE KUIN 2 TAHOA TUOTTAJAT TAI SITTEN ELÄINLÄÄKÄRIT JOMMAN KUMMAN AM,MATTITAIDOSSA ON SUURIA PUUTTEITA MUTTA KUMMAN

      VOISIKO VILJELIJÄVÄESTÖ KOMMENTOIDA ASIAA

      https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/jenni-haukio/elainsuojelulaki-uudistuu/

      VAI ONKO PRESIDENTIN MUIJAN MIELIPIDE ANTANUT PONTTA AJAA ALAS KOKO PARSINAVETTA TUOTANTOSUUNTAA

      YHTÄ KAIKKI KUN JENNI HAUKIO ALKOI LIPUTTAA PARSINAVETTOJEN KIELTÄMISEN PUOLESTA NÄYTTÄÄ TILASTOISSA SILTÄ KUINKA NAUTATILOJEN VÄHENTYESSÄ
      NÄYTTÄÄKIN ELÄINSUOJELULAIN VASTAINEN TOIMINTA TILOILLA LISÄÄNTYNEEN

      MIETTIKÄÄ SIIS KETÄ ÄÄNESTÄTTE

      • ressanvaalitlähestöö

        no vui ku isäntä on suivaantunu.


    • näinsevainon

      kertoisiko kieltojen suuri määrä runsaista epäkohdista?

      • Kysel

        Onko Jenni Haukio käynyt kaikilla parsinavetta tiloilla ja todennut, että näissä Jennin käymissä navetoissa eläimet eivät voi hyvin? Eihän muutoin voi kieltää. Tiedän paljon parsinavetoita, missä eläimet voivat paremmin kuin pihatoissa. Eläimillä on kuivat parret ja ovat puhtaat eläimet Lisäksi eläimet laiduntavat monta kuukautta ja jopa talvellakin ulkoilevat. Miksi tällaisia tiloja ei saisi olla - en todellakaan ymmärrä.


      • TUETPOIS
        Kysel kirjoitti:

        Onko Jenni Haukio käynyt kaikilla parsinavetta tiloilla ja todennut, että näissä Jennin käymissä navetoissa eläimet eivät voi hyvin? Eihän muutoin voi kieltää. Tiedän paljon parsinavetoita, missä eläimet voivat paremmin kuin pihatoissa. Eläimillä on kuivat parret ja ovat puhtaat eläimet Lisäksi eläimet laiduntavat monta kuukautta ja jopa talvellakin ulkoilevat. Miksi tällaisia tiloja ei saisi olla - en todellakaan ymmärrä.

        EIHÄN JENNI MITÄÄN OLEKKAAN POISTAMASSA MUTTA HÄNEN LAUSUNTONSA ROHKAISEE ELÄINLÄÄKÄREITÄ VAATIMAAN RIITTÄVYYDELLÄ TÄYDELLISYYTTÄ
        VAIKKA RIITTÄVÄ ONKIN VAIN TYYDYTTÄVÄÄ TASOA

        NAEVASSA TODETAAN ETTÄ JOS ELÄIMET OVAT KIINNI PARRESSA NIIN ARVIOSSA ANNETAAN 1-3 ARVIOINNISSA ENINTÄÄN TYYDYTTÄVÄ 2...KOSKA PARSINAVETAT EIVÄT OLE KIELLETTYJÄ TYYDYTTÄVÄ TASO 2 TÄYTTÄÄ KIRKKAASTI LAIN VAATIMUKSET

        LEHMIÄ PARRESSA EI KIELLETTY KOSKA PUOLET TUOTETUSTA MAIDOSTA TUOTETAAN PARSINAVETOISSA JA ELINTARVIKETEOLLISUUDELLE OLISI KIELLOSTA TULLUT HUOMATTAVAA VAHINKOA

        HUOMAA SIIS TALOUDELLISET ASIAT ESTIVÄT PARSINAVETTA KIELLON


      • Ihmetystä
        TUETPOIS kirjoitti:

        EIHÄN JENNI MITÄÄN OLEKKAAN POISTAMASSA MUTTA HÄNEN LAUSUNTONSA ROHKAISEE ELÄINLÄÄKÄREITÄ VAATIMAAN RIITTÄVYYDELLÄ TÄYDELLISYYTTÄ
        VAIKKA RIITTÄVÄ ONKIN VAIN TYYDYTTÄVÄÄ TASOA

        NAEVASSA TODETAAN ETTÄ JOS ELÄIMET OVAT KIINNI PARRESSA NIIN ARVIOSSA ANNETAAN 1-3 ARVIOINNISSA ENINTÄÄN TYYDYTTÄVÄ 2...KOSKA PARSINAVETAT EIVÄT OLE KIELLETTYJÄ TYYDYTTÄVÄ TASO 2 TÄYTTÄÄ KIRKKAASTI LAIN VAATIMUKSET

        LEHMIÄ PARRESSA EI KIELLETTY KOSKA PUOLET TUOTETUSTA MAIDOSTA TUOTETAAN PARSINAVETOISSA JA ELINTARVIKETEOLLISUUDELLE OLISI KIELLOSTA TULLUT HUOMATTAVAA VAHINKOA

        HUOMAA SIIS TALOUDELLISET ASIAT ESTIVÄT PARSINAVETTA KIELLON

        Ja varmaan myös se, että parsinavetoissa eläimiä hoidetaan ihmisläheisesti tosi hyvin. Eläimet luottavat hoitajaansa ja kaipaavat hoitajaansa. Näkeehän sen kaipuun kesäisin lehmien ollessa koko päivän laitumella. Kun hoitaja tulee hakemaan lehmiä laitumelta navettaan, niin lehmät tulevat juoksujalkaa veräjälle. Huomaa että lehmät eivät olekoko ikäänsä parressa kiinni, vaikka niin voimakkkaastiväitetään. Ihmisten tieto on aivan minimaalista jos tuskin ollenkaan eläimistä ja niiden hoidosta.. Kaikilla eläimillä on hyvä olla parsinavetassa.


      • Uteliaskepuli
        Kysel kirjoitti:

        Onko Jenni Haukio käynyt kaikilla parsinavetta tiloilla ja todennut, että näissä Jennin käymissä navetoissa eläimet eivät voi hyvin? Eihän muutoin voi kieltää. Tiedän paljon parsinavetoita, missä eläimet voivat paremmin kuin pihatoissa. Eläimillä on kuivat parret ja ovat puhtaat eläimet Lisäksi eläimet laiduntavat monta kuukautta ja jopa talvellakin ulkoilevat. Miksi tällaisia tiloja ei saisi olla - en todellakaan ymmärrä.

        Kukahan mahtaa olla Jennin kummi?


    • läpisormien

      karjankarvattajien valvontaa tulisi lisätä merkittävästi jos n 40% tarkastuksista johtaa "määräyksiin tai kieltoihin"

    • ammattitaidottomiako

      Tarkastajat eivät välitä niin eläinten hyvinvoinnista, kuin eviran ohjeistakaan paskaakaan.
      Tarkastaja valitti eläimien puhtaudesta ja syyttivät tilallista välinpitämättömyydestä, kun tilallinen leikkasi kuulemisen aikana eläinten karvat ja pyysi läänineläinlääkäriä tarkastamaan eläimet vastaus oli tyly: EN TULE TARKASTAMAAN TARKASTUS KUULUU TARKASTUSLÄÄKÄREILLE.

      VASTINEESSA tarkastajille kerrottiin, että eläimet oli leikattu ja he tulivat katsomaan eläimiä 6 kk päästä vaikka eviran ohjeistus sanoo, että asetetaan määräaika ja määräajan umpeuduttua tarkastus suoritetaan.

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/epailyyn-perustuvat-tarkastukset/epailyyn-perustuvat-elainsuojelutarkastukset-2016/

      sekä

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/


      Tarkastus on tehtävä viipymättä, sillä jos vielä on puutteita, näin eläinlääkärit syyllistyvät silloin eläinten kärsimysten jatkamiseen ja välinpitämättömyyteen eläinten hyvinvoinnin edeistämisessä.

      Ei hätää vaikka tämä poistettaisiinkin, poliisilla on jo tieto tarkastajista ja heidän menettely tavoistaan.
      Ja myöhemmin ministeriöön lähetetään dokumentit näistä tapahtumista joka els. 34§ mukaan valvoo lain toteutumista.

    • ammattitaidottomiako

      Tarkastajat eivät välitä niin eläinten hyvinvoinnista, kuin eviran ohjeistakaan paskaakaan.
      Tarkastaja valitti eläimien puhtaudesta ja syyttivät tilallista välinpitämättömyydestä, kun tilallinen leikkasi kuulemisen aikana eläinten karvat ja pyysi läänineläinlääkäriä tarkastamaan eläimet vastaus oli tyly: EN TULE TARKASTAMAAN TARKASTUS KUULUU TARKASTUSLÄÄKÄREILLE.

      VASTINEESSA tarkastajille kerrottiin, että eläimet oli leikattu ja he tulivat katsomaan eläimiä 6 kk päästä vaikka eviran ohjeistus sanoo, että asetetaan määräaika ja määräajan umpeuduttua tarkastus suoritetaan.

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/epailyyn-perustuvat-tarkastukset/epailyyn-perustuvat-elainsuojelutarkastukset-2016/

      sekä

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/


      Tarkastus on tehtävä viipymättä, sillä jos vielä on puutteita, näin eläinlääkärit syyllistyvät silloin eläinten kärsimysten jatkamiseen ja välinpitämättömyyteen eläinten hyvinvoinnin edeistämisessä.

      Ei hätää vaikka tämä poistettaisiinkin, poliisilla on jo tieto tarkastajista ja heidän menettely tavoistaan.
      Ja myöhemmin ministeriöön lähetetään dokumentit näistä tapahtumista joka els. 34§ mukaan valvoo lain toteutumista.

    • ammattitaidottomiako

      Tarkastajat eivät välitä niin eläinten hyvinvoinnista, kuin eviran ohjeistakaan paskaakaan.
      Tarkastaja valitti eläimien puhtaudesta ja syyttivät tilallista välinpitämättömyydestä, kun tilallinen leikkasi kuulemisen aikana eläinten karvat ja pyysi läänineläinlääkäriä tarkastamaan eläimet vastaus oli tyly: EN TULE TARKASTAMAAN TARKASTUS KUULUU TARKASTUSLÄÄKÄREILLE.

      VASTINEESSA tarkastajille kerrottiin, että eläimet oli leikattu ja he tulivat katsomaan eläimiä 6 kk päästä vaikka eviran ohjeistus sanoo, että asetetaan määräaika ja määräajan umpeuduttua tarkastus suoritetaan.

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/epailyyn-perustuvat-tarkastukset/epailyyn-perustuvat-elainsuojelutarkastukset-2016/

      sekä

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/


      Tarkastus on tehtävä viipymättä, sillä jos vielä on puutteita, näin eläinlääkärit syyllistyvät silloin eläinten kärsimysten jatkamiseen ja välinpitämättömyyteen eläinten hyvinvoinnin edeistämisessä.

      Ei hätää vaikka tämä poistettaisiinkin, poliisilla on jo tieto tarkastajista ja heidän menettely tavoistaan.
      Ja myöhemmin ministeriöön lähetetään dokumentit näistä tapahtumista joka els. 34§ mukaan valvoo lain toteutumista.

    • ell.amm.taidoton

      Tarkastajat eivät välitä niin eläinten hyvinvoinnista, kuin eviran ohjeistakaan paskaakaan.
      Tarkastaja valitti eläimien puhtaudesta ja syyttivät tilallista välinpitämättömyydestä, kun tilallinen leikkasi kuulemisen aikana eläinten karvat ja pyysi läänineläinlääkäriä tarkastamaan eläimet vastaus oli tyly: EN TULE TARKASTAMAAN TARKASTUS KUULUU TARKASTUSLÄÄKÄREILLE.

      VASTINEESSA tarkastajille kerrottiin, että eläimet oli leikattu ja he tulivat katsomaan eläimiä 6 kk päästä vaikka eviran ohjeistus sanoo, että asetetaan määräaika ja määräajan umpeuduttua tarkastus suoritetaan.

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/epailyyn-perustuvat-tarkastukset/epailyyn-perustuvat-elainsuojelutarkastukset-2016/

      sekä

      https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/elainsuojelun-valvonta/


      Tarkastus on tehtävä viipymättä, sillä jos vielä on puutteita, näin eläinlääkärit syyllistyvät silloin eläinten kärsimysten jatkamiseen ja välinpitämättömyyteen eläinten hyvinvoinnin edeistämisessä.

      Ei hätää vaikka tämä poistettaisiinkin, poliisilla on jo tieto tarkastajista ja heidän menettely tavoistaan.
      Ja myöhemmin ministeriöön lähetetään dokumentit näistä tapahtumista joka els. 34§ mukaan valvoo lain toteutumista.

    • GysymysGuuluu

      Mitkä maat hoitavat eläimiä paremmin kuin suomi?

      • Hupshup

        Navettatyypistä ei riipu eläinten hyvinvointi vaan hoitajista.
        Olisihan se aivan järkyttävää, että hyvinhoidettujen eläinten hoitajia kiellettäisiin hoitamasta tulevaisuudessakin hyvin eläimiään parsinavetoissa. Kaikki eläimet eivät vaan voi hyvin luonteensa takia pihatoissa.


      • Navettavierailut

        Olen samaa mieltä kanssasi, että hyvien hoitajien huomassa tuotantoeläimet ovat hyvinvoivia. Monet haluavat koko sydämellään ja antaumuksella hoitaa lehmiä. Jokainen yksilö on luonteeltaan erilainen ja jokainen eläin tuntee hoitajansa, koska päivittäin jokaisella eläimellä on ihmisläheistä, yksilöllistä hoitoa.
        Navettatyypillä ei ole merkitystä eläinten hyvinvoinnille vaan hoitajilla.


      • tottavai.tarua

        Mitäpä jos tarkastaja menee navettaan klo 4 aamulla, onko eläimien aluset puhtaat ja kuivat, vai märät ja paskaset.

        Eräs läänineläinlääkäri tai parikin vaatii alusien aina olevan puhtaat ja kuivat.


      • Lepoakaikilla
        tottavai.tarua kirjoitti:

        Mitäpä jos tarkastaja menee navettaan klo 4 aamulla, onko eläimien aluset puhtaat ja kuivat, vai märät ja paskaset.

        Eräs läänineläinlääkäri tai parikin vaatii alusien aina olevan puhtaat ja kuivat.

        Ei tarkastaja voi mennä yksin navettaan vaan omistaja täytyy olla mukana. Klo 4 aamulla aluset ei varmaankaan ole puhtaat, eikä hoitajia velvoiteta valvomaan koko yötä kuivittamassa alusia. Eläimilläkin täytyy saada olla lepoaika samoin kuin hoitajilla.


      • NÄINVAANON
        Lepoakaikilla kirjoitti:

        Ei tarkastaja voi mennä yksin navettaan vaan omistaja täytyy olla mukana. Klo 4 aamulla aluset ei varmaankaan ole puhtaat, eikä hoitajia velvoiteta valvomaan koko yötä kuivittamassa alusia. Eläimilläkin täytyy saada olla lepoaika samoin kuin hoitajilla.

        KUN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRILLE SANOTTIIN ETTÄ EI ALUSIEN TARVITSE OLLA AINA PUHTAT JA KUIVAT NIIN HÄN VASTASI ETTÄ KYLLÄ TARVITSEE
        HÄNELLE KERROTTIIN KUINKA TOISENPAIKKAKUNNAN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI SANOI ETTEI SELLAISTA VAADITA NIIN TÄMÄ VASTASI : NO MINÄ TEEN PÄÄTÖKSEN SITTEN TOISEN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRIN KANSSA NIIN SE ON SITTEN AVIN PÄÄTÖS

        JA KYLLÄ TARKASTAJAT MENIVÄT NAVETTAAN ILMAN LUPAA VIELÄPÄ POLIISIEN KANSSA VAIKKA KYSEISELLE VILJELIJÄLLE EI OLLUT KERROTTU ETTÄ HÄNTÄ EPÄILLÄÄN RIKOKSESTA ELÄINSUOJELULAKI 39§
        NÄIN OLLEN JULKISRAUHAA RIKOTTIIN VIELÄPÄ POLIISIEN TOIMESTA SEKÄ
        VILJELIJÄLLÄ EI OLLUT MAHDOLLISUUTTA OSALLISTUA TARKASTUKSEEN ESITTÄÄ KYSYMYKSIÄ JA MIELIPITEITÄ TARKASTUKSEEN JOHTUEN HALLINTOLAKI 39§


        TÄMÄN LISÄKSI TARKASTAJAAN YHTEYDESSÄ OLTUAAN HETI TARKASTUKSEN JÄLKEEN LAIN VASTAISESTI TARKASTAJA ILMOITTI ETTEI HÄN NYT KERRO MITÄ TARKASTUKSESSA ILMENI VAAN TILALLINEN VOI SITTEN LUKEA TARKASTUSKERTOMUKSESTA SEN. 39§


      • Nohuh
        NÄINVAANON kirjoitti:

        KUN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRILLE SANOTTIIN ETTÄ EI ALUSIEN TARVITSE OLLA AINA PUHTAT JA KUIVAT NIIN HÄN VASTASI ETTÄ KYLLÄ TARVITSEE
        HÄNELLE KERROTTIIN KUINKA TOISENPAIKKAKUNNAN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI SANOI ETTEI SELLAISTA VAADITA NIIN TÄMÄ VASTASI : NO MINÄ TEEN PÄÄTÖKSEN SITTEN TOISEN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRIN KANSSA NIIN SE ON SITTEN AVIN PÄÄTÖS

        JA KYLLÄ TARKASTAJAT MENIVÄT NAVETTAAN ILMAN LUPAA VIELÄPÄ POLIISIEN KANSSA VAIKKA KYSEISELLE VILJELIJÄLLE EI OLLUT KERROTTU ETTÄ HÄNTÄ EPÄILLÄÄN RIKOKSESTA ELÄINSUOJELULAKI 39§
        NÄIN OLLEN JULKISRAUHAA RIKOTTIIN VIELÄPÄ POLIISIEN TOIMESTA SEKÄ
        VILJELIJÄLLÄ EI OLLUT MAHDOLLISUUTTA OSALLISTUA TARKASTUKSEEN ESITTÄÄ KYSYMYKSIÄ JA MIELIPITEITÄ TARKASTUKSEEN JOHTUEN HALLINTOLAKI 39§


        TÄMÄN LISÄKSI TARKASTAJAAN YHTEYDESSÄ OLTUAAN HETI TARKASTUKSEN JÄLKEEN LAIN VASTAISESTI TARKASTAJA ILMOITTI ETTEI HÄN NYT KERRO MITÄ TARKASTUKSESSA ILMENI VAAN TILALLINEN VOI SITTEN LUKEA TARKASTUSKERTOMUKSESTA SEN. 39§

        Voiko samaa menettelytapaa käyttää lemmikkien olojen tarkastamisessa? Poliisin kanssa tarkastajat menevät lemmikkien oloja katsomaan eikä ilmoiteta omistajalle että epäillääm rikoksesta.


      • MAHDOLLISTAON
        Nohuh kirjoitti:

        Voiko samaa menettelytapaa käyttää lemmikkien olojen tarkastamisessa? Poliisin kanssa tarkastajat menevät lemmikkien oloja katsomaan eikä ilmoiteta omistajalle että epäillääm rikoksesta.

        JOS NE EPÄILEE PIENELÄIMEN OMISTAJAN SYYLLISTYNEEN SELLAISEEN ELÄINSUOJELULAIN VASTAISEEN TOIMINTAAN JOSTA ON SEURAUKSENA RANGAISTUS NIIN KYLLÄ NE VOIVAT MENNÄ ASUNTOON SISÄÄN TARKASTAMAAN ELÄIMIEN OLOT

        KATSO YOUTUBE 8MIN PÄTKÄ SUOMEN ELÄINLÄÄKÄRILIITON ELÄINSUOJELUVALIOKUNNAN PUHEENJOHTAJAN ESIINTYMINEN


      • Nohuh
        MAHDOLLISTAON kirjoitti:

        JOS NE EPÄILEE PIENELÄIMEN OMISTAJAN SYYLLISTYNEEN SELLAISEEN ELÄINSUOJELULAIN VASTAISEEN TOIMINTAAN JOSTA ON SEURAUKSENA RANGAISTUS NIIN KYLLÄ NE VOIVAT MENNÄ ASUNTOON SISÄÄN TARKASTAMAAN ELÄIMIEN OLOT

        KATSO YOUTUBE 8MIN PÄTKÄ SUOMEN ELÄINLÄÄKÄRILIITON ELÄINSUOJELUVALIOKUNNAN PUHEENJOHTAJAN ESIINTYMINEN

        Mutta miten pääsevät asuntoon sisälle, jos ovet on lukossa eikä kukaan tule avaamaan ovea....


    • meilletännekaikki
      • kukaonrikollinen

        Kuuleppa hanttapuli.

        Osaatkos lukea vai oletko yhtä tyhmä kuin tarkastavat eläinlääkärit, jotka eivät tunne lakia ????

        http://www.mtt.fi/met/pdf/met54.pdf

        Lue pahvi mitä sivulla 8. todetaan miten eläinsuojelulaki toteutetaan !!!

        Kun eläinlääkäri käy tarkistamassa korjatun toimenpiteen 6kk päästä, niin sanoppa kuinka eläinlääkäri noudattaa itse eläinsuojelulakia 1§ 2§ 3§

        Edistyykö eläinten hyvinvointi, kun tarkastus tapahtuu heti vai edistääkö epäkohtien tarkastaminen 6 kk päästä, mielestäsi paremmin eläinten hyvinvointia silloin, kun kyseessä eläinlääkärin mielestä on jopa melko vakavasta eläinsuojeluvastaisesta toiminnasta.

        Eipä se eläinten hyvinvointi kiinnosta lääninlääkäriäkää saati tarkastajaa paskaakaan.

        Aikanaan saat myös tietää näiden eläinlääkäreiden nimet.


      • TUETPOIS

        KENEN MIELESTÄSI SITTEN PITÄISI MAKSAA KUSTANNUKSET JOS KERRAN ELÄINSUOJELULAKI AIHEUTTAA LISÄÄ KUSTANNUKSIA TUOTTEEN TUOTTAMISEEN

        OLETKO YHTÄ TYHMÄ KUIN VILJELIJÄT JOTKA LUULEVAT ETTEI TUOTTEEN HINTAA PIDÄ NOSTAA KUN SAADAAN TUKIA

        HAE PSYKIATRISTA APUA ITSELLESI JA PYYDÄ VILJELIJÄT KANSSASI LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE !!!!!!!!!


      • moderat
        TUETPOIS kirjoitti:

        KENEN MIELESTÄSI SITTEN PITÄISI MAKSAA KUSTANNUKSET JOS KERRAN ELÄINSUOJELULAKI AIHEUTTAA LISÄÄ KUSTANNUKSIA TUOTTEEN TUOTTAMISEEN

        OLETKO YHTÄ TYHMÄ KUIN VILJELIJÄT JOTKA LUULEVAT ETTEI TUOTTEEN HINTAA PIDÄ NOSTAA KUN SAADAAN TUKIA

        HAE PSYKIATRISTA APUA ITSELLESI JA PYYDÄ VILJELIJÄT KANSSASI LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE !!!!!!!!!

        Aihetta on käsitely aiemmin.


    • nemen

      Todella pohjoiskorealainen systeem Järkyttävää seurata vierestä, kun läheisen terveys tuhoutuu, vaikka eläimet voivat hyvin. Likaläikkä kyljessä on nykyään suurempi rikos kuin raiskaus.

      • Näinkin

        Eläinsuojelijat olivat käyneet Italiassa pihatossa kuvaamassa laihahkoja eläimiä. Siellä oli myös rampoja, koska toiset eläimet voivat vapaasti hyppiä toisten eläinten selkään. Lehdessä oli kirjoitus, että Parmasan- juusto tehdään rääkättyjen lehmien maidosta.

        Onko eläinsuojelijoiden tarkoitus lopettaa pikkuhiljaa tuotantoeläinten pito? Miksi eläinsuojelijat ovat kieltämässä pienet tilat, joissa eläimillä on hyvät olot kaikilta osin. Lajitoverin kiusaamista tuskin ollenkaan pääse tapahtumaan, eläimet saavat olla laitumilla monia kuukausia kesällä ja myös talvella jaloitteluaitauksessa.


      • EISINUAAINAKAAN
        Näinkin kirjoitti:

        Eläinsuojelijat olivat käyneet Italiassa pihatossa kuvaamassa laihahkoja eläimiä. Siellä oli myös rampoja, koska toiset eläimet voivat vapaasti hyppiä toisten eläinten selkään. Lehdessä oli kirjoitus, että Parmasan- juusto tehdään rääkättyjen lehmien maidosta.

        Onko eläinsuojelijoiden tarkoitus lopettaa pikkuhiljaa tuotantoeläinten pito? Miksi eläinsuojelijat ovat kieltämässä pienet tilat, joissa eläimillä on hyvät olot kaikilta osin. Lajitoverin kiusaamista tuskin ollenkaan pääse tapahtumaan, eläimet saavat olla laitumilla monia kuukausia kesällä ja myös talvella jaloitteluaitauksessa.

        ONGELMA ONKIN SIINÄ KUN ELÄIMELLE EI SAA AIHEUTTAA TARPEETONTA KIPUA JA TUSKAA JA KÄRSIMYSTÄ

        NIITÄ EI PYSTY KUITENKAAN MITTAAMAAN VAAN SINÄ SANOT ETTÄ ELÄIMESI EI KÄRSI JA LÄÄKÄRI SANOO ETTÄ KÄRSII
        KUMPAA SIIS OIKEUS USKOO...TÄSSÄ ON ERO
        JOS OIKEUS USKOO SINUA ENEMMÄN KUIN LÄÄKÄRIÄ NIIN ET OLE SYYLLISTYNYT RIKOKSEEN

        MITÄPÄ LUULET KUMPAA KAUPUNKILAISTUOMARI USKOO


      • Lukijana
        EISINUAAINAKAAN kirjoitti:

        ONGELMA ONKIN SIINÄ KUN ELÄIMELLE EI SAA AIHEUTTAA TARPEETONTA KIPUA JA TUSKAA JA KÄRSIMYSTÄ

        NIITÄ EI PYSTY KUITENKAAN MITTAAMAAN VAAN SINÄ SANOT ETTÄ ELÄIMESI EI KÄRSI JA LÄÄKÄRI SANOO ETTÄ KÄRSII
        KUMPAA SIIS OIKEUS USKOO...TÄSSÄ ON ERO
        JOS OIKEUS USKOO SINUA ENEMMÄN KUIN LÄÄKÄRIÄ NIIN ET OLE SYYLLISTYNYT RIKOKSEEN

        MITÄPÄ LUULET KUMPAA KAUPUNKILAISTUOMARI USKOO

        Mutta eikö pihatoissa eläimet aiheuta toisille lajitovereilleen kärsimystä kipua ja stressiä, kun kiusaajaeläimet puskevat jatkuvasti tilaisuuden tullen. Ihmisille sanotaan, että pihatoissa eläimet voivat hyvin. Miksi sitten niin paljon sattuu tapaturmia ja vahinkoja? Miten eläinlääkärit suhtautuvat niihin...


      • VERKKO
        Lukijana kirjoitti:

        Mutta eikö pihatoissa eläimet aiheuta toisille lajitovereilleen kärsimystä kipua ja stressiä, kun kiusaajaeläimet puskevat jatkuvasti tilaisuuden tullen. Ihmisille sanotaan, että pihatoissa eläimet voivat hyvin. Miksi sitten niin paljon sattuu tapaturmia ja vahinkoja? Miten eläinlääkärit suhtautuvat niihin...

        Tässä hyvä esimerkki kivun aiheuttamisesta eläimelle... miten itse luulet eläinlääkäreiden suhtautuvan itse asiaan.
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015101120504687_uu.shtml

        Kuka on se ensimmäinen eläinlääkäri joka kieltää kyseisen eläimen tarpeettoman kivun tuottamisen kun sen pyydystämiseen on vaihtoehto...... nimittäin


      • päätelmät

        Mistä tietää kuinka paljon eläimeen sattuu vaikkapa naudan lantaisuus ????

        https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mista_tietaa_etta_elaimeen_sattuu_

        Voitaneenko tästä todeta että jos nauta tuntee kipua sen toiminta tehostuu 1 liikuntaa lisäämällä sekä tarve sressaantua lisääntyy joka siis vaikuttaisi BEETTAENDORFIININ lisääntymiseen kipualueella.
        beettaendorfiini on 50 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini.
        Luonnon varaisena eläimenä naudallekkin lienee kehittynyt kyky säädellä kiputilaa esim.lisääntyneen liikunnan seurauksena.
        myös ärsykkeistä kylmä sai mielihyvää tuottavien aineiden erityksen lisääntymään jopa siinä määrin että myös eläimelle saattaa muodostua riippuvuus kyseisiin aineisiin kuten beettaendorfiiniin, joka toisaalta sellittäisi sen miksi eläin laitumella ollessaan hakeutuu juottopaikan kurakkoon nukkumaan.

        Voidaankin olettaa näiden yksilöiden altistua huumausaineen kaltaiseen tilaan välittäjä aineiden erittäessä mielihyvää lisäävää ja kipua lievittävää ainetta elimistössä.

        Samasta asiasta lienee kyse niiden nautojen osalla jotka makaavatn aina pihattojen lantakäytävillä tai laitumella kurakossa, näyttääkin siltä kuin kyseessä olisi huumeriippuvuuden kaltainen tila.

        https://www.biomag.hus.fi/braincourse/L4.html

        sekä

        https://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/lentoharrastaja-tyonsi-sormensa-tuuletusluukusta-ja-sai-idean-uudenlaiselle-keksinnolle-6563040

        Näyttääkin siltä että kylmän tuntu laukaisee mielihyvää tuottavien aineiden erityksen elimistössä, näin ollen on vaikeaa väittää kosteudenkaan siis aiheuttavan naudoille
        kipua tuskaa ja kärsimystä ilman perusteellisia tutkimuksia.

        sama lienee lantaisuuden aiheuttamasta tunteesta jos eläin siis tuntee kipua alkaa beettaendorfiinin muodostus naudan elimistössä mikä osaltaan selittää myös parsinavetassa olevien yksilöiden väkinäistä taipumusta maata paskakonkilla.

        On vaikea kuvitella että edes nauta hakeutuisi näihin olosuhteisiin silloin jos ne suoranaisesti aiheuttaisivat sille kipua


      • Voikamalaa
        VERKKO kirjoitti:

        Tässä hyvä esimerkki kivun aiheuttamisesta eläimelle... miten itse luulet eläinlääkäreiden suhtautuvan itse asiaan.
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015101120504687_uu.shtml

        Kuka on se ensimmäinen eläinlääkäri joka kieltää kyseisen eläimen tarpeettoman kivun tuottamisen kun sen pyydystämiseen on vaihtoehto...... nimittäin

        Entäpä, kun koirien turkkia värjätään. .. Omistajat näkevät lemmikkinsä leluna. Miten eläinlääkärit suhtautuvat asiaan.


      • Hoitajista
        päätelmät kirjoitti:

        Mistä tietää kuinka paljon eläimeen sattuu vaikkapa naudan lantaisuus ????

        https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mista_tietaa_etta_elaimeen_sattuu_

        Voitaneenko tästä todeta että jos nauta tuntee kipua sen toiminta tehostuu 1 liikuntaa lisäämällä sekä tarve sressaantua lisääntyy joka siis vaikuttaisi BEETTAENDORFIININ lisääntymiseen kipualueella.
        beettaendorfiini on 50 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini.
        Luonnon varaisena eläimenä naudallekkin lienee kehittynyt kyky säädellä kiputilaa esim.lisääntyneen liikunnan seurauksena.
        myös ärsykkeistä kylmä sai mielihyvää tuottavien aineiden erityksen lisääntymään jopa siinä määrin että myös eläimelle saattaa muodostua riippuvuus kyseisiin aineisiin kuten beettaendorfiiniin, joka toisaalta sellittäisi sen miksi eläin laitumella ollessaan hakeutuu juottopaikan kurakkoon nukkumaan.

        Voidaankin olettaa näiden yksilöiden altistua huumausaineen kaltaiseen tilaan välittäjä aineiden erittäessä mielihyvää lisäävää ja kipua lievittävää ainetta elimistössä.

        Samasta asiasta lienee kyse niiden nautojen osalla jotka makaavatn aina pihattojen lantakäytävillä tai laitumella kurakossa, näyttääkin siltä kuin kyseessä olisi huumeriippuvuuden kaltainen tila.

        https://www.biomag.hus.fi/braincourse/L4.html

        sekä

        https://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/lentoharrastaja-tyonsi-sormensa-tuuletusluukusta-ja-sai-idean-uudenlaiselle-keksinnolle-6563040

        Näyttääkin siltä että kylmän tuntu laukaisee mielihyvää tuottavien aineiden erityksen elimistössä, näin ollen on vaikeaa väittää kosteudenkaan siis aiheuttavan naudoille
        kipua tuskaa ja kärsimystä ilman perusteellisia tutkimuksia.

        sama lienee lantaisuuden aiheuttamasta tunteesta jos eläin siis tuntee kipua alkaa beettaendorfiinin muodostus naudan elimistössä mikä osaltaan selittää myös parsinavetassa olevien yksilöiden väkinäistä taipumusta maata paskakonkilla.

        On vaikea kuvitella että edes nauta hakeutuisi näihin olosuhteisiin silloin jos ne suoranaisesti aiheuttaisivat sille kipua

        Laitumilla lehmät liikkuvat sen ajan, kun ne syövät laitumella. Muutoin maataan ja märehditään. Laitumellakin lehmät tekevät läjän minne tahansa ja siihen sitten laitetaan maaten. No hoitajille se tietää lisää puhdistamista. Lypsäjillekin on mieluisempaa lypsää, kun lehmä on puhdas, jopa jalat ja häntä.


      • janäitäriittää
        Hoitajista kirjoitti:

        Laitumilla lehmät liikkuvat sen ajan, kun ne syövät laitumella. Muutoin maataan ja märehditään. Laitumellakin lehmät tekevät läjän minne tahansa ja siihen sitten laitetaan maaten. No hoitajille se tietää lisää puhdistamista. Lypsäjillekin on mieluisempaa lypsää, kun lehmä on puhdas, jopa jalat ja häntä.

        Kyllähän se niin on että 99% tiloista naudat ovat eriasteisen lantaisia, ja vain 1% naudat ovat yhtä puhtaita kuin maatalousnäyttelyssä.

        Toki laki on asettanut MIINAN tuottajille, nimittäin els 247/1996 5§ B

        KUN ELÄINLÄÄKÄRIT TULKITSEVAT LAKI KIRJAA, KUIN PIRU RAAMATTUA NÄEMME, VIELÄ MONTA AMMUTTAJAISTA, KUN TILAN PIHAAN PULMAHTAA 2 ELÄINLÄÄKÄRIÄ, RAATOAUTO JA POLIISI.

        Eräskin mukana ollut lääkäri, joka ensikertaa meni tilalle, kun eläimiä ammuttiin pihalla,
        hän totesi, ettei eläimet nyt niin huonokuntoisia olleet.

        Viljelijät luulevat, mutta kun eläinlääkäri määrää vastoin lakia jotakin niin ihmeissähän siinä sitten ollaan...." eihän tämä näin voi mennä "

        Tässäpä esimerkki tapaus : http://www.maaseutumedia.fi/elainvalvontapiina-jatkuu-parkanolaisella-karjatilalla/


      • korjaus
        janäitäriittää kirjoitti:

        Kyllähän se niin on että 99% tiloista naudat ovat eriasteisen lantaisia, ja vain 1% naudat ovat yhtä puhtaita kuin maatalousnäyttelyssä.

        Toki laki on asettanut MIINAN tuottajille, nimittäin els 247/1996 5§ B

        KUN ELÄINLÄÄKÄRIT TULKITSEVAT LAKI KIRJAA, KUIN PIRU RAAMATTUA NÄEMME, VIELÄ MONTA AMMUTTAJAISTA, KUN TILAN PIHAAN PULMAHTAA 2 ELÄINLÄÄKÄRIÄ, RAATOAUTO JA POLIISI.

        Eräskin mukana ollut lääkäri, joka ensikertaa meni tilalle, kun eläimiä ammuttiin pihalla,
        hän totesi, ettei eläimet nyt niin huonokuntoisia olleet.

        Viljelijät luulevat, mutta kun eläinlääkäri määrää vastoin lakia jotakin niin ihmeissähän siinä sitten ollaan...." eihän tämä näin voi mennä "

        Tässäpä esimerkki tapaus : http://www.maaseutumedia.fi/elainvalvontapiina-jatkuu-parkanolaisella-karjatilalla/

        Se laki olikin 5§ a eikä 5b


      • Luxut

        Eläinten hoitajista riippuu, ovatko lehmät puhtaita. Huolehtiiko omistajat pihatoissa, että jokainen lehmä käy harjalla puhdistautumassa vai käyttävätkö, mikäli lehmä ei uskalla mennä hatjattavaksi. Pihatoissa lehmät saattavat nukkua likaisilla lantakäytävillä ja siten olla hyvinkin likaisia.


      • syynäriippuvuus
        Luxut kirjoitti:

        Eläinten hoitajista riippuu, ovatko lehmät puhtaita. Huolehtiiko omistajat pihatoissa, että jokainen lehmä käy harjalla puhdistautumassa vai käyttävätkö, mikäli lehmä ei uskalla mennä hatjattavaksi. Pihatoissa lehmät saattavat nukkua likaisilla lantakäytävillä ja siten olla hyvinkin likaisia.

        Ja tässä syy siihen miksi eläimet nukkuvat pihatoissakin lantakäytävällä.

        Syy on riippuvuus eli koukkuun jäänti sisäisesti tuotetun mielihyvä aineen ja kipua lievittävän aineen tuottamaan mielihyvä tunteeseen eli huume riippuvuuteen.
        Tämä näkyy myös ihmisillä runkkaamisena jolloin erittyy mielihyvä hormonia joihin varsinkin nuoret näyttävät jääneen koukkuun.

        https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mista_tietaa_etta_elaimeen_sattuu_

        sekä

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/27/nautintona-hyinen-avanto ja

        https://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/lentoharrastaja-tyonsi-sormensa-tuuletusluukusta-ja-sai-idean-uudenlaiselle-keksinnolle-6563040

        siinä eläin kuin ihminenkin tuottaa beettaendorfiinia joka on 50 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini

        Näin ollen et pysty estämään toisia eläimiä pyrkimästä kastumaan tai likaantumasta, koska myös lantaisuus saattaa laukaista kivunlievityksen ja beettaendorfiinin muodostumisen elimistössä.


      • Näinkin

        Syy siihen, miksi pihatoissa lehmät nukkuvat lantakäytävillä, johtunee liian suuresta eläinmäärästä. Jokaiselle ei riitä makuupaikkaa. Parsinavetoissa on se hyvä puoli, että jokaisella on oma, tuttu parsipaikka, missä on hyvä olla. Kukaan ei kiusaa eikä hypi selkään.
        Laitumella- varsinkaan sateisina kesinä - e ipysty estämään eläimiä kastumasta tai likaantumasta.


      • 100navettaanähnyt
        Näinkin kirjoitti:

        Syy siihen, miksi pihatoissa lehmät nukkuvat lantakäytävillä, johtunee liian suuresta eläinmäärästä. Jokaiselle ei riitä makuupaikkaa. Parsinavetoissa on se hyvä puoli, että jokaisella on oma, tuttu parsipaikka, missä on hyvä olla. Kukaan ei kiusaa eikä hypi selkään.
        Laitumella- varsinkaan sateisina kesinä - e ipysty estämään eläimiä kastumasta tai likaantumasta.

        Kyllä pihatoissa on makuupaikka kaikille eläimille mutta silti....

        parsinavetassa eläin taas makaa paskakonkilla, jos tästä aiheutuisi eläimelle tuskaa tai kipua niin en usko niiden siellä makaavan....syy on siis joku muu mutta mikä.

        samoin eläimen makaaminen kuralätäkössä laitumella kauniina kesäisenä päivänä silloin kun nuori nurmi ja uusi laidun on kyseessä selitys eläimen käytökselle on omituinen.


      • Näinkin

        Olet siis 100 %:n varma, että pihatoissa on makuupaikka kaikille. Eipä tosiaankaan kaikissa pihatoissa ole, koska hiehot poikivat ja tulevat lehmäosastolle.
        Itse olen nähnyt parsinavetan ja olen erittäin tyytyväinen näkemääni. Eläimet olivat puhtaita vasikoista alkaen. Lehmät makoilivat ja märehtivät. Silloin ajattelin, että täälläpä on mukava olla Laitumella ollessaan eläimet liikkuvat sen ajan, kun nyhtäävät ruohoa ja sittenpä laitetaan makuulle. Ei siellä liikuta ja katsella maisemia vaan makoillaan. Sateisina päivinä lehmät kastuvat sateesta ja jos lehmä laittaa kakkaläjän päälle makaamaan, niin likaantuuhan eläin silloin.


    • kertokaalista

      Mitkä maat muuten kohtelevat eläimiään paremmin kuin Suomi?

      • Kelonnion

        Ei tule mieleen, koska Suomessa on jo niin hyvä eläinsuojelulaki. Voisin sanoa, että eläimillä on jo paremmat oltavat kuin ihmisillä.


      • Tyytyväiset

        Olipa mieluisa kokemus,kun olin parsinavetassa. Tyytyväisen eläimet makoilivat ja märehtivät. Kukaan ei kiusannut lajitoveriaan. Tuskinpa eläin olisikaan hyvinvoiva, jos sitä kiusattaisiin päivittäin. Uudessa eläinsuojelulaissa on nämäkin asiat otettu huomioon. Pihatosta voidaan myydä tällaiset eläimet jatkamaan elämäänsä parsinavettaan.


      • Paljonnähnyt

        Eläinten hyvinvointiahan voidaan lisätä pienillä kustannuksilla vaikkapa omia työtapoja kehittäviää muutoksilla. Ongelmien ratkaisun pitäisi perustua eläinten hyvinvointiin eikä pykäläviidakkoon.
        Yksi ongelma on se, että eläinten hyvinvoinnista ovat kovasti huolissaan ihmiset, jotka eivät tunne eläinten todellisia tarpeita. Ihmiset vieraantuvat kotieläintaloudesta ja maataloudesta..


      • LAINVASTAISTA
        Paljonnähnyt kirjoitti:

        Eläinten hyvinvointiahan voidaan lisätä pienillä kustannuksilla vaikkapa omia työtapoja kehittäviää muutoksilla. Ongelmien ratkaisun pitäisi perustua eläinten hyvinvointiin eikä pykäläviidakkoon.
        Yksi ongelma on se, että eläinten hyvinvoinnista ovat kovasti huolissaan ihmiset, jotka eivät tunne eläinten todellisia tarpeita. Ihmiset vieraantuvat kotieläintaloudesta ja maataloudesta..

        ELÄINTEN HYVINVOINTIA VOIDAAN LISÄTÄ SILLÄ ETTÄ TARKASTAJA TUO EPÄKOHDAN ESILLE JA ASETTAA YHDESSÄ SOPIEN MÄÄRÄAJAN SEN KORJAAMISEKSI JA KUN SE ON KORJATTU SE TARKISTETAAN VÄLITTÖMÄSTI

        NÄIN MAHDOLLISESTI VIELÄ OLEVAT PUUTTEET SADAAN KORJATTUA

        NYT TARKASTUS ELÄINLÄÄKÄRIEN AMMATTITAITO EI RIITÄ TURVAAMAAN ELÄINTEN HYVINVOINTIA NYKYPÄIVÄNÄ TARKASTUS VÄLIN OLLESSA 6KK - 1,5 VUOTTA
        JA ELÄINLÄÄKÄRIN MIELESTÄ KYSE ON MELKO VAKAVASTA ELÄINSUOJELULAIN VASTAISESTA TOIMINNASTA

        LAKI KUITENKIN VAATII ELÄINLÄÄKÄRIÄ ANTAMAAN NEUVOJA EPÄKOHTIEN KORJAAMISEKSI SEKÄ ELÄINTEN HYVINVOINNIN EDISTÄMISEKSI

        ELÄINLÄÄKÄRI ON JAKANUT KUITENKIN NEUVOJA NIISSÄ ASIOISSA JOTKA OLIVAT KUNNOSSA MUTTA EI NIISSÄ MISSÄ HÄNEN MIELESTÄÄN OLI EPÄKOHTA

        JOKAINEN VOI SIIS KUVITELLA EDISTÄÄKÖ TÄLLÄINEN TOIMINTA ELÄINTEN HYVINVOINTIA


      • SikaParka

      • LOPUTONLISTA

    • pojastapolvi

      pikkukepulitkin moittivat omiaan:

      Kes­kus­ta­nuo­ret vaa­tii maa­ta­lous­mi­nis­te­ri Jari Le­päl­tä (kesk.) kun­ni­an­hi­moi­sem­pia eläin­ten hy­vin­voin­tia pa­ran­ta­via lin­jauk­sia uu­teen eläin­suo­je­lu­la­kiin, jon­ka luon­nos on nyt lau­sun­to­kier­rok­sel­la.

      Kes­kus­ta­nuo­ret vaa­tii eläin­ten it­sei­sar­von kir­jaa­mis­ta suo­raan la­ki­teks­tiin ja jat­ku­van ve­den­saan­nin tur­vaa­mis­ta.

      – Kes­kus­ta­nuo­ret nä­kee, et­tä eläi­men ar­vo on riip­pu­ma­ton sen ar­vos­ta ih­mi­sel­le. Eläi­met ovat tun­te­via ja tie­toi­sia olen­to­ja, joi­den fyy­si­siä ja psyyk­ki­siä ko­ke­muk­sia tu­lee kun­ni­oit­taa. Sik­si it­sei­sar­vo pi­tää kir­ja­ta suo­raan var­si­nai­seen la­ki­teks­tiin, ei vain lain pe­rus­te­lui­hin, kes­kus­ta­nuor­ten pu­heen­joh­ta­ja Suvi Mä­ke­läi­nen sa­noo. -suomenmaa

      • TYHMÄÄSAKKIA

        VAADITAAN SITÄ JATKUVAA VETTÄ SITTEN IHMISILLEKKIN....TEIPATAAN JUOMAPULLO PERSEREIJÄN KOHDALLE JOKA IHMISELLE JOTTA NIILLÄ ON JATKUVASTI VETTÄ SAATAVILLA

        MITÄ JOS ELÄINTENHOITO JÄTETTÄS AMMATTILAISILLE NIINKUIN MINISTERI LEPPÄKIN ON


      • kompetenssivaje
        TYHMÄÄSAKKIA kirjoitti:

        VAADITAAN SITÄ JATKUVAA VETTÄ SITTEN IHMISILLEKKIN....TEIPATAAN JUOMAPULLO PERSEREIJÄN KOHDALLE JOKA IHMISELLE JOTTA NIILLÄ ON JATKUVASTI VETTÄ SAATAVILLA

        MITÄ JOS ELÄINTENHOITO JÄTETTÄS AMMATTILAISILLE NIINKUIN MINISTERI LEPPÄKIN ON

        ministeri on vain tuotantoeläinten hyödyntämisen ja tukiennostamisen ammattilainen
        ei mitään muuta


      • Seurailij

        Totta turiset - eläimet ovat tuntevia ja tietoisia olentoja. Jos vaikka puhuttaisiin nautaeläimistä. Lehmät ja hiehot tuntevat omistajansa ja nauttivat kun niille puhutaan ja niitä harjaillaan. Oli mahtava kokemus, kun sain seurata lehmien tuloa navettaan laitumelta. Kun omistaja kutsui lehmiä nimeltään, niin kipinkapin ne tulivat omistansa luokse veräjälle ja sitten navettaan omalle paikalleen. Miten lehmät voivat muistaa oman parsipaikkansa - todella ihailtavaa.


      • HävetkääMaaJuhanit

      • Turvallisuus
        HävetkääMaaJuhanit kirjoitti:

        Karmeeta touhua
        http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802172200752472_u0.shtml?ref=juurinyt_desktop

        Onko se karmeeta touhua, että parsinavetoissa eläimet saavat tosi hyvää hoitoa ja jokainen lehmä tuntee nimensä. Ihmisillä on aivan vääränlaista tietoa parsinavetoista ja sen eläimistä. Vai voidaanko väittää, että kaikissa parsinavetoissa eläimet kärsivät ja ovat kahlittuja koko elämänsä ajan. Miksi ihmiset eivät halua uskoa, että lehmät saavat olla koko kesän laitumella ja talvella pääsevät jopa päivittäin jaloittelemaan. Miksi on niin vaikeaa käsittää vai tarkoituksellako halutaan levittää vääränlaista tietoa...... Tuollainen menettely on tuottajia kohtaan loukkaavaa. Sanoisin, että se olisi kunnianloukkausta hoitajia kohtaan.
        Suosin häkkikanaloiden munia, koska niitä kanoja ei ainakaan niin paljon nokita kuin vapaana olevia kanoja. Onhan se aika tuskallista, kun toinen kana nokkii toisen kanan vereslihalle.
        Tuotantoeläimille tulee taata turvallinen kasvuympäristö. Vapaus ei tuo kaikille eläimille hyvinvointia, vaikka ihmisten mielestä vapaus on hyvä asia. Tuottajat ovat vuosikymmenten ajan hoitaneet eläimiä, joten heillä on vankka ammattitaito.
        Kaltoinkohteluita tapahtuu myös lemmikeille. Tästä on osoituksena koirien ja kissojen julmaa kohtelua. Ihmiset väsyvät hoitamaan eläimiään ja siten tapahtuu kaltoinkohteluita.
        Olen käynyt monilla tuotantotiloilla ja näkemäni tilat ovat hyvinhoidettuja.


    • ONKOÄLYTÖNTÄ

      NIIN MIKSI IHMISILLE EI TAATA JATKUVAA VEDENSAANTIA....TÄSTÄ ON TULTAVA LAKIIN LISÄYS JOKA TAKAA IHMISILLE JATKUVAN VEDEN SAANNIN

      NYKYISEN RIITTÄVÄN VEDENSAANNIN SIJAAN

      EI VOI OLLA SYYNÄ SE ETTÄ JATKUVAN VEDEN SAANNIN TOTEUTTAMINEN IHMISILLE ON VAIKEAA IHMISILLÄ PITÄÄ OLLA OIKEUS JUODA JUURI SILLOIN KUN IHMINEN HALUAA
      IHMINEN KÄRSII KUN SE EI SAA JATKUVASTI VETTÄ SAATAVILLEEN

      JOS EI IHMINEN KÄRSI JATKUVAN VEDEN SAANNIN PUUTTEESTA EI SIITÄ SILLOIN ELÄINKÄÄN KÄRSI

      ONKO TÄMÄ RIITTÄVÄN ÄLYTÖN VAATIMUS

      • Tosiasiat

        Miksi kulkueessa ei ollut yhtään julistetta - kerrostaloissa lemmikit kiellettävä... kerrostaloissa lemmikit kiellettäävä. Lemmikit eivät pääse ulkoilemaan ja ovat siis vankina kerrostalon huoneistossa.
        PS. parsinavetat ovat aivan mainio navettatyyppi pienille karjoille. Niissä ne saavat hyvää hoitoa ja hoitajista riippuu eläinten hyvinvointi - ei navettatyypistä. Nämä vastustajat eivät tiedä lehmistä ja hiehoista juuri mitään. Mikä on porsitusnavetta, joka mainittiin...... On suuri loukkaus tuotantoeläinten hoitajia kohtaan, kun väitetään eläinten kärsivän parsinavetoissa.


      • MIELESTÄNIPITÄISI
        Tosiasiat kirjoitti:

        Miksi kulkueessa ei ollut yhtään julistetta - kerrostaloissa lemmikit kiellettävä... kerrostaloissa lemmikit kiellettäävä. Lemmikit eivät pääse ulkoilemaan ja ovat siis vankina kerrostalon huoneistossa.
        PS. parsinavetat ovat aivan mainio navettatyyppi pienille karjoille. Niissä ne saavat hyvää hoitoa ja hoitajista riippuu eläinten hyvinvointi - ei navettatyypistä. Nämä vastustajat eivät tiedä lehmistä ja hiehoista juuri mitään. Mikä on porsitusnavetta, joka mainittiin...... On suuri loukkaus tuotantoeläinten hoitajia kohtaan, kun väitetään eläinten kärsivän parsinavetoissa.

        PITÄISIKÖ SIIS UUDESSA ELÄINSUOJELULAISSA KIELTÄÄ PORSITUSNAVETAT ????


      • Nomuttakun
        MIELESTÄNIPITÄISI kirjoitti:

        PITÄISIKÖ SIIS UUDESSA ELÄINSUOJELULAISSA KIELTÄÄ PORSITUSNAVETAT ????

        Pitäisi varmaan ensin tietää, mikä on porsitusnavetta. Sitten vasta voi alkaa miettimään, miten siellä voitaisiin tehdä parannuksia pienin kustannuksin. Tuottajat ovat muutenkin jo kovin tiukilla ja pitäisi huolehtia myös tuottajien hyvinvoinnista.


      • SELVÄEPÄSELVÄ
        Nomuttakun kirjoitti:

        Pitäisi varmaan ensin tietää, mikä on porsitusnavetta. Sitten vasta voi alkaa miettimään, miten siellä voitaisiin tehdä parannuksia pienin kustannuksin. Tuottajat ovat muutenkin jo kovin tiukilla ja pitäisi huolehtia myös tuottajien hyvinvoinnista.

        EIHÄN VANHASSAKAAN ELÄINSUOJELULAISSA KERROTA MUUTA KUIN ELÄIMEN ON SAATAVA RIITTÄVÄSTI SITÄ TAI TÄTÄ

        MUTTA MITÄ ON RIITTÄVÄ SITÄ ELÄINSUOJELULAKI EI KERRO

        NÄIN OLLEN PORSITUSNAVETAN KIELTÄMINEN EI KIELLÄ SIIS MITÄÄN KOSKA SELLAISTA EI OLE


      • Onkonäi
        SELVÄEPÄSELVÄ kirjoitti:

        EIHÄN VANHASSAKAAN ELÄINSUOJELULAISSA KERROTA MUUTA KUIN ELÄIMEN ON SAATAVA RIITTÄVÄSTI SITÄ TAI TÄTÄ

        MUTTA MITÄ ON RIITTÄVÄ SITÄ ELÄINSUOJELULAKI EI KERRO

        NÄIN OLLEN PORSITUSNAVETAN KIELTÄMINEN EI KIELLÄ SIIS MITÄÄN KOSKA SELLAISTA EI OLE

        Mielestäni riittävä vedensaanti eläimelle on silloin, kun eläin ei enää juo lisää vettä. Täytynee varmaan tietää, minkä verran kukin eläinlaji juo päivässä eli eläinten parissa työskentelevät tietävät, mikä on riittävä määrä vettä kullekin eläinlajille.


      • ÄLYKÄÄPIÖITÄOVAT
        Onkonäi kirjoitti:

        Mielestäni riittävä vedensaanti eläimelle on silloin, kun eläin ei enää juo lisää vettä. Täytynee varmaan tietää, minkä verran kukin eläinlaji juo päivässä eli eläinten parissa työskentelevät tietävät, mikä on riittävä määrä vettä kullekin eläinlajille.

        ELÄINLÄÄKÄRI TOIMI OSITTAIN NOIN KUN SANOIT

        MUTTA

        ELÄINLÄÄKÄRIN MUKAAN ELÄIN EI OLE SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ JOS ELÄIN JUO KUN SILLE TARJOTAAN VETTÄ

        LAKI KUITENKIN VAATII ELÄIMELLE PÄIVITTÄIN RIITTÄVÄSTI VETTÄ

        KERROPPA KUINKA ELÄINLÄÄKÄRI VOI TODETA 1,5 TUNTIA KESTÄVÄN TARKASTUKSEN AIKANA ONKO ELÄIN SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ 24 TUNNISSA JONKA VUOROKAUSI KESTÄÄ JA KUN ELÄIN JUO PÄIVÄSSÄ 40-100 LITRAA RIIPPUEN LÄMPÖTILASTA REHUNSISÄLTÄMÄSTÄ NESTEESTÄ

        SAMAINEN LÄÄKÄRI TOTESI ELÄIMIEN RUOKINNALLISEN TASON HYVÄKSI
        JA TOTESI ETTÄ JOS ELÄIN EI SAA RIITTÄVÄSTI VETTÄ SEN SYÖNTI HEIKKENEE JA PÖTSINTOIMINTA HEIKKENEE

        SILTI TOTESI ETTEI ELÄIN OLLUT SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ KOSKA ELÄIN JOI

        SAMAINEN NAAMA VAATI MYÖS ETTÄ ELÄINTEN ALUSIEN ON OLTAVA A I N A PUHTAAT JA KUIVAT

        ELÄINTEN ALUSET OVAT RIITTÄVÄN PUHTAAT JA KUIVAT KUN SIIHEN SUORILTA JALOILTA TIPUTETAAN IHMINEN POLVILLE JA 10 SEKUNTTIA KUN OLLAAN POLVILLAAN
        POLVET EIVÄT KASTU

        TIEDÄN KUN OLEN VIERRAILLUT 100 PARSI JA PIHATTONAVETASSA ETTEI TÄMÄ TOTEUDU YHDESSÄKÄÄN NAVETASSA AIKAASTEIKOLLA AINA


      • Onkonää
        ÄLYKÄÄPIÖITÄOVAT kirjoitti:

        ELÄINLÄÄKÄRI TOIMI OSITTAIN NOIN KUN SANOIT

        MUTTA

        ELÄINLÄÄKÄRIN MUKAAN ELÄIN EI OLE SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ JOS ELÄIN JUO KUN SILLE TARJOTAAN VETTÄ

        LAKI KUITENKIN VAATII ELÄIMELLE PÄIVITTÄIN RIITTÄVÄSTI VETTÄ

        KERROPPA KUINKA ELÄINLÄÄKÄRI VOI TODETA 1,5 TUNTIA KESTÄVÄN TARKASTUKSEN AIKANA ONKO ELÄIN SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ 24 TUNNISSA JONKA VUOROKAUSI KESTÄÄ JA KUN ELÄIN JUO PÄIVÄSSÄ 40-100 LITRAA RIIPPUEN LÄMPÖTILASTA REHUNSISÄLTÄMÄSTÄ NESTEESTÄ

        SAMAINEN LÄÄKÄRI TOTESI ELÄIMIEN RUOKINNALLISEN TASON HYVÄKSI
        JA TOTESI ETTÄ JOS ELÄIN EI SAA RIITTÄVÄSTI VETTÄ SEN SYÖNTI HEIKKENEE JA PÖTSINTOIMINTA HEIKKENEE

        SILTI TOTESI ETTEI ELÄIN OLLUT SAANUT RIITTÄVÄSTI VETTÄ KOSKA ELÄIN JOI

        SAMAINEN NAAMA VAATI MYÖS ETTÄ ELÄINTEN ALUSIEN ON OLTAVA A I N A PUHTAAT JA KUIVAT

        ELÄINTEN ALUSET OVAT RIITTÄVÄN PUHTAAT JA KUIVAT KUN SIIHEN SUORILTA JALOILTA TIPUTETAAN IHMINEN POLVILLE JA 10 SEKUNTTIA KUN OLLAAN POLVILLAAN
        POLVET EIVÄT KASTU

        TIEDÄN KUN OLEN VIERRAILLUT 100 PARSI JA PIHATTONAVETASSA ETTEI TÄMÄ TOTEUDU YHDESSÄKÄÄN NAVETASSA AIKAASTEIKOLLA AINA

        Jos eläin ei ole saanut tarpeeksi vettä, menee silmät kuopalle. Vuorokauden aikana lehmä juo tosiaan paljon eikä lyhyen vierailuajan puiteissa voi sanoa, saako lehmä tarpeeksi vettä vai ei. Se on tosiaan vaikeaa määritellä.


    • Missämyydään

      Uusi laki ei kiellä hallal-lihaa, siispä sitä ostamaan.

    • Hetiostamaan

      Mistä kaupasta saa hallal-lihaa, on kuulemma edullista.

    • Lihanhimo

      Mistä saa hallal-lihaa, onko edullista.

      • Vierailij

        On hyvä, että uudessa eläinsuojelulaissa otetaan huomioon se, että tuotantoeläimillä on turvallinen tuotantotila.


    • kepulilaki

      Jo 100 000 suomalaista allekirjoittanut vetoomuksen eläinsuojelulain muuttamisesta.
      - Allekirjoita sinäkin!

      Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa parsinavetoiden ja emakkohäkkien kieltämistä.

      Vetoomusta keräävät yhdistykset pitävät lakiesityksen periaatteita edistyksellisinä mutta ristiriitaisina, koska lain pykälät asettavat eri eläinryhmät eriarvoiseen asemaan. Tästä kärsivät yhdistysten mukaan etenkin tuotantoeläimet. - MT aka SontaSiion.

      • Paljonnähnyt

        Ajattelen niitä pieniä söpöjä pikkuporsaita, jotka syntyvät emakolta. En todellakaan halua, että ne avuttomat pienet porsaat tukehtuvat emakkonsa alle. Siksi niillä täytyy olla turvallinen porsitushäkki, missä jokainen pikkuporsas saa imeä maitoa ja siten kasvaa päivä päivältä. Ajattelen porsaiden parasta.
        Entäpä parsinavetat... Jos et ole ollut koulukiusattu, niin et tiedä, mitä on olla puskettu ja aina väärässä paikassa. Jatkuvasti stressattuna. Onneksi ihmisillä on vielä parsinavetoita, joihin voidaan myydä sellaiset kiusatut eläimet. Kyllä jokaiselle eläimelle täytyy suoda elämisen mahdollisuus. Toisekseen, on aivan käsittämätöntä, miten mollataan hoitajia, joiden eläimet voivat tosi hyvin parsinavetassa. Kyllähän jokaisen pitäisi tietää, että hoitajista riippuu eläinten hyvinvointi eikä rakennuksesta. Toisekseen en ymmärrä miksi eläinsuojeliat eivät halua uskoa, että parsinavetoista eläimet saavat olla laitumilla aina toukokuusta myöhäiseen syksyyn. Lisäksi talvijaloittelu on muodissa.
        Olen käynyt monissa parsinavetoissa ja olen ollut tosi tyytyväinen näkemääni. Niin puhtaita ja hyvinhoidettuja eläimiä. Ilmeisesti ihmiset eivät tiedä eläintenhoidoista mitään. Olihan suomalainen nainen Kanarialla hälyttänyt ihmisiä hätään, koska lampaat eivät olleet viikkoon saaneet ruokaa. Vain vettä oli laitettu lampaille. Kun kutsutut henkilöt olivat käyneet katsomassa, niin olivat löytäneet onnellisia lampaita. Lampaathan syövät nurmea, joten saavat tarpeeksi luonnosta

        En todellakaan allekirjoita vetoomusta.


      • MIHINMAILMAMENEE

        JATKUVA VEDEN SAANTI ON TURVATTAVA IHMISILLE
        HETI KUN LAKI VAATII IHMISILLE JATKUVAN VEDEN SAANNIN NIIN SITTEN OLEN VALMIS VAATIMAN SITÄ MYÖS ELÄIMILLE

        EN OLE KERTAAKAAN KUULLUT RIITTÄVÄN VEDEN SAANNIN AIHEUTTANEEN ELÄIMELLE KIPUA TUSKAA TAI KÄRSIMYSTÄ SITEN ETTEI JO NYKYISELLÄ LAILLA OLE SIIHEN VOINUT PUUTTUA
        AJATELLAAN JOS VAADITAAN JATKUVAA VETTÄ JA LEHMÄT OVAT JUONEET LAITUMELLA ASTIAN TYHJÄKSI JA TARKASTUS TULEE SILLOIN NIIN TILALLISTA SYYTETTÄISIIN SILLOIN RIKOKSESTA JOTA OIKEASTI EI OLISI TAPAHTUNUT

        JO NYT KUN VAADITAAN RIITTÄVÄÄ VETTÄ NIIN ELÄINLÄÄKÄRIT VAATIVAT LAIN VASTAISESTI JATKUVAA VETTÄ

        LAITTAKAA LAIN KIRISTYSTÄ VAATIVAT TÄNNE LINKKI JOSSA NORMAALISSA HOIDETUSSA KARJASSA VEDEN PUUTE OLISI AIHEUTTANUT ELÄIMELLE KÄRSIMYSTÄ

        EN VOI VAATIA IHMISILLE SELLAISTA JONKA AINOA TARKOITUS ON KOITTAA SYYLLISTÄÄ IHMINEN JOKA TOIMII OIKEIN VAIN SIKSI ETTEI ELÄINLÄÄKÄRIN AMMATTITAITO RIITÄ YMMÄRTÄMÄÄN MITEN ELÄIMIÄ HOIDETAAN

        PARSINAVETTOJA EI VOI KIELTÄÄ KOSKA TEOLLISUUS KÄRSISI SIITÄ KUN 70% MAIDONTUOTANNOSTA LOPPUISI

        EIHÄN PUHDISTAMOJAKAAN SYYTETÄ YMPÄRISTÖRIKOKSESTA VAIKKA NIIDEN KAUTTA LUONTOON JA VESISTÖÖN PÄÄTYY VALTAVAT MÄÄRÄT YMPÄRISTÖLLE MYRKYLLISIÄ AINEITA HORMOONEJA RASKASMETALLEJA ELOHOPEAA VESIOHENTEISTA MAALIA PESUAINEITA VÄRIAINEITA JA MYÖS TEOLLISUUS SAASTUTTAA EIKÄ SITÄKÄÄN KIELLETÄ

        OPETELKAA ENSIN HUOLEHTIMAAN ELÄKKEELLÄ OLEVISTA VANHENMISTANNE JA OLKAA SITTEN VASTA HUOLISSANNE MUIDEN ELÄIMISTÄ JOITA HOIDETAAN PAREMMIN KUIN TE VANHEMPIANNE !!!!!!


      • Kysel

        Laki vaatii, että koirat tulee pitää kytkettyinä tiettynä aikana. Miksi lemmikit ja tuotantoeläimet olisivat eriarvoisessa asemassa. Saisiko lehmät sitten olla kytkettyinä, jos ne olisivat lemmikkeinä. Toki ne täytyisi lypsää, jotta niillä olisi hyvä olla.


    • cupidos

      jo kommenteista näkee ettei joidenkin pitäisi saada hankkia elantoa tuotantoeläimillä

      • Huonomuistisiako

        Mitähän tuossa vetoomuksessa on syitä, miksi pitäisi kieltää porsitushäkit ja parsinavetat? Onko siinä muistettu kuitenkin sanoa, että parsinavetoista eläimet saavat laiduntaa pitkän kesän ja talvijaloittelulla lisätään mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Onko muistettu mainita, miksi emakoita porsaineen pidetään tietyn ajan porsitushäkeissä. Siis turvallisuuden vuoksi.... vai.....


      • Turvallistaolla

        Eikö eläinten turvallisuus olekaan tärkeää? Ainakin, mitä tiedän, turvallisuus on ollut tärkeä osa eläinsuojelussa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe