Rahankeräyslaista

Rahankeräyslaki uudistuu: http://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/rahankerayslain-taysremontti-toteutumassa-tyoryhma-ehdottaa-merkittavia-helpotuksia-keraysten-jarjestamiseen

Hahmottelin liitolle lausuntoa:


Uskonnonvapaus ja katsomusten yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten, kun uskonnollisia ryhmiä kohdellaan samalla tavoin kuin muitakin yhteisöjä. Lähtökohtaisesti Adventtikirkkoa ja Kissojen katastrofiyhdistystä tulee säädellä samoilla lakipykälillä.


Kolehtia koskeva poikkeus on tarpeeton

Perustelujen mukaan uudistuksen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta eri rekisteröidyssä muodossa toimivien uskonnollisten yhteisöjen välillä. Tavoite on kannatettava, ja käytännössä muutos lisää yhdenvertaisuutta myös uskonnollisten ja muunlaisten toimijoiden välillä. Vielä parempi on poistaa erillinen kolehtipoikkeus kokonaan. Ehdotamme, että lain 2 § 3. momentin kohdat 5 ja 6 yhdistetään seuraavansisältöiseksi momentiksi:

"yhdistyksen tai Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tai säätiön järjestämään yleisölle avoimeen maksuttomaan tilaisuuteen osallistuvien keskuudessa järjestettävä kyseisen yhteisön toiminnan tarkoituksen tukemiseksi järjestettävä rahalahjoitusten keräys;"

Poistamalla vaatimus yhdistyksen rekisteröimisestä sallitaan esimerkiksi Lähetyshiippakunnan, joka toimii nyt rekisteröitymättömänä yhdistyksenä, kerätä kolehtia. Selvyyden vuoksi perusteluissa tulisi mainita, että tällainen keräys tarkoittaa myös kolehteja. Rajoitus sisätiloihin on tarpeeton.


Valtionkirkkojen asemasta

Valtionkirkkojen erityisasema tulisi purkaa ja erityisesti niiden verotusoikeus lopettaa. Rahankeräyslaissa muutokseen tulee varautua poistamalla esitetyt rajoitukset seurakuntien rahankeräykseen.

Rahankeräys tulee sallia evankelis-luterilaisen kirkon keskusrahastolle muulloinkin kuin diakoniarahaston lukuun. Samoin keräys pitää sallia myös sellaiselle seurakunnalle, joka ei kuulu seurakuntayhtymään. Evankelis-luterilainen kirkko voi tietysti sisäisesti antaa rajoituksia seurakunnilleen, mutta valtion asia se ei ole.

6 § viimeinen momentti tulee poistaa kokonaan. Valtionkirkkojenkin on voitava kerätä rahaa kaikkiin tarkoituksiin. Vapaa-ajattelijoiden mielestä on hyväkin, että esimerkiksi papiston palkkaus siirtyy verotuksesta aidosti vapaaehtoisen kannatuksen varaan.


Hyvän tavan vastaisuudesta

Lain mukaan rahaa ei saa kerätä "hyvän tavan vastaiseen" toimintaan, ja perustelujen mukaan tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi uskonnollista vakaumusta loukkaamista. Nykyinenkin ns. jumalanpilkkalaki tulisi kumota, eikä ainakaan tarvita uusia rajoituksia.

Koska myös hyvä tapa on käsitteenä häilyvä, on selkeintä kirjoittaa se auki itse lakitekstiin. Näin lain 6 § 2. momentti kuuluisi seuraavasti:

"Rahankeräystä ei saa järjestää yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi, eikä toimintaan joka loukkaa ihmisarvoa tai jonka tarkoitus on syrjivä."


Osakeyhtiöistä rahankerääjinä

Lain mukaan osakeyhtiö ei voi järjestää rahankeräykstä. Jotkin osakeyhtiöt ovat tosiasiassa voittoa tavoittelemattomia, kuten esimerkiksi kristillisiä lehtiä kustantava Sley-Mediat Oy, Kokoomuksen omistama Kansalliskustannus Oy ja uskonnottomia juhlapuhujia välittävä Prometheus-Seremoniat Oy.

Toivomme työryhmän vielä harkitsevan tulisiko sallia rahankeräyslupa myös osakeyhtiölle, joka on sääntöjensä mukaan voittoa tavoittelematon.

3

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tähän tuli muutamia kommentteja.

      Erityisesti, tulkintaanko "tarkoitus on syrjivä" niin, että esimerkiksi Aito Avioliitto ei saisi kerätä rahaa? Tällainen tulkinta on torjuttava. Sananvapauden kannattaminen tarkoittaa erityisesti sanomisen vapauden kannattamista niille, joiden mielipiteet poikkeavat omistani.

    • Palstalla on välillä kysytty mistä vapaa-ajattelijat ovat keskenään eri mieltä, siis nimenomaan va-liittoa vastustavat ovat kysyneet. Tässä olisi sellainen esimerkki, jonkin verran eri kantoja on näkynyt.

      Kai tästä nyt syntyy vilkas keskustelu?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      173
      7235
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4232
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2115
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2039
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1869
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1686
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      35
      1661
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1608
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1603
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1428
    Aihe