Ikaalisten kulttuurikesä 2018

kulttuurikesä2018

Päivä pitenee ja kesä lähestyy. Tänä vuonna meillä ikaalislaisilla onkin tarjolla oikea kulttuurin juhlakesä, jota totisesti kannattaa odottaa!

Kotiseutumuseossa, jossa on koko Pohjois-Satakunnan laajimmat kokoelmat juustomuotteja ja pieksuja, keskitytään esineiden ihastelun ohella paikallisen juhlakulttuurin esittelyyn. Erikoisnäyttelyssä tarjotaan katsaus hirvipeijaisperinteeseen sekä luodaan silmäys sahdinkeiton ikiaikaiseen historiaan.

Pienoisrautatiemuseon kesän näyttelyn teemana on sielläkin paikallisuus. Museoon on rakennettu näyttävä dioraama Sisätön rautatieasemasta, kaupunkimme vilkkaimmasta junien kohtauspaikasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sisätön_rautatieasema

Harmonikkaväen sinänsä harmillinen ja valitettava riitautuminen poikii kuitenkin kulttuurista moninaisuutta lisäävää pöhinää! Ensi kesänä juhlien aikaan Ikaalisissa onkin avoinna asiakkaiden pyynnöistä huolimatta kaksi eri hanurimuseota. Toisessa on kaksi sataa neliötä viisirivisiä, toisessa kolme näyttelysalia kaksirivisiä!

Perinteisen vihreät niityt -tapahtuman sijaan kylpylässä järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa Viheliäiset niityt -festivaali! Tapahtuman teemana on kotiseutuhaikeus, siellä esitetään vain jo kartalta kadonneitten tai kokonaan perustamatta jääneiden kuntien tunnuskappaleita. Ensiesityksensä festivaaleilla saa "järventakusten jenkka", josta piti tulla itä-ikaalisten tunnuskappale. Alueellehan kaavailtiin omaa kuntaa aikoinaan, mutta projekti ei koskaan toteutunut.

Kesän alussa myös valmistuu jo viime kesänä pitkälle edistynyt ympäristötaideteos "Sepelipelto". Enää muutama kuorma sepeliä uupuu, ja sitten siihen nouseekin iso valaistu valopylväs, jossa on iskevä Ars Ikaalinen -teksti! Ympäristötaideteos on paikallisen toimijan suunnittelema, ja se kuvastaa tunnelmia vuodelta 1969. Tällöin kauppalan asujaimisto kerääntyi kylän ensimmäisen ja ainoan televisiovastaanottimen ääreen katselemaan kuulentoa. Näihin vaikuttaviin tunnelmakuviin voi itse kukin päästä tämän ympäristötaideteoksen äärellä.

Vuosi 2018 on valtakunnallisestikin kaikenlaisen ite-taiteen juhlaa. Ei siis ole suuri yllätys, että myös Ikaalisissa on herännyt tavallisenkin kansan piirissa halu luoda taidetta. Mainittavampana projektina voidaan nimetä ahdetielle kohoava Arse Ikaalinen -teos, mutta muitakin spektaakkeleja on ilmeisesti tulossa, ja hyvä niin.

Erilaisissa kyläteattereissa edetään tutun kaavan mukaan tänäkin kesänä. Tarjolla on hanurinsoittoa ja kansanomaisia hahmoja vahvasti ylinäyteltynä, mitä muuta kauniissa kesäillassa tarvittaisiinkaan?!

Kesän ehdoton kohokohta on satahämesoi -tapahtuman päättävä Ikaalisten päivä, jossa tänä vuonna eletään uusiksi vuoden 1918 jännittävät tapahtumat. Päänäyttämönä toimii vanha hautausmaa, jonne yleisön toivotaan hyvissä ajoin saapuvan seuraamaan näytelmää. Ikaalisten vasemmisto tekee paikalle näyttävän hyökkäyksen panssaroiduilla takseilla ja bobcateilla. Aluksi näyttää pahalta, mutta sitten oikeisto saapuu sturm-Sierroilla paikalle ja voittaa taistelun. Tapahtuman päätyttyä voittajille tarjolla kahvia ja kaneliässiä suojeluskuntatalolla, hävinneille tarjolla Ikaalisten Auton bussikyyti Kilvakkalaan työväentalolle.

Oikein hyvää kesänodotusta kaikille, nähdään tapahtumissa!

4

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pappivir

      Rukoilen huomenna kirkossa ikaalislaisten homojen puolesta.

    • EiMitäänHäpyä

      Homo häpäisee taas koko vähemmistön maineen!!!

    • Anonyymi

      Tuleeko tänä kesänä paremmat tapahtumat kuin vuonna 2018?

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4116
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2179
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1674
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1487
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1448
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1370
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1248
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1164
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1099
    10. 22
      1066
    Aihe