Aihe

Yo-kirjoitusten merkitys tänä keväänä

Allin-s

Mikä on tänä keväänä ylioppilaskirjoitusten arvosanojen merkitys yliopistoon haettaessa? "Ylioppilaat voivat tulla hyväksytyksi joko yhteispisteiden perusteella (ylioppilastutkinnosta saatavat pisteet ja valintakoepisteet) tai pelkkien valintakoepisteiden perusteella" sanotaan yliopiston sivuilla, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Selvennän vähän: Olen kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 2003, mutta kirjoittamillani aineilla ja arvosanoilla ei ole käyttöä pyrittäessä siihen aineeseen, johon nyt haluaisin näin aikuisena hakea. Aikanaan pyrittiin pelkän valintakokeen pisteillä, näin ainakin muistelen, joten kirjoitin yo-kokeissa mitä sattuu. Nyt kuitenkin kiinnostaisi eri asiat, uusi ala.

Eli jos saa pääskykokeista hyvät pisteet, mitkä ovat mahdollisuuteni päästä opiskelemaan, kun yo-todistukseni ei anna mitään "apuja". Millä mekanismilla valitaan ne, jotka valitaan pelkkien valintakoepisteiden pisteellä? Asia on minulle epäselvä. Kannattaako edes yrittää?

1

329

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • rohkeestivaa

   Pelkkien valintakoepisteiden perusteella valitaan pisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä tietty osa. Ensin valitaan määrätty osa pelkän yo-todistuksen tai yo-todistuksen ja valintakokeen perusteella. Loppuosa valitaan pelkän valintakokeen perusteella.

   Mitkä nuo osuudet kussakin ryhmässä ovat, se vaihtelee paljon, mutta usein aika lailla 50/50.

   Mitään valtavaa eroa 15 vuoden takaiseen menettelyyn ei ole. Paljon riippuu tiedekunnasta ja yliopistosta kuten ennenkin. Pari kolme vuotta on ollut ns ensikertalaiskiintiöt, mikä saattaa helpottaa muutaman ensikertalaisen valituksi tulemista. Mitään ratkaisevaa merkitystä sillä ei kuitenkaan monelle ole ollut.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   205
   16225
  2. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   333
   5785