Katolilaiset ja pelastusminen?

Lutheran

USkovatko katolilaiset tosiaan jotenkin edelleen että ihminen voi jotenkin pelastua mitenkään omien tekojensa kautta? Me luterilaiset ymmärrämme asian niin että mikään, mitä teemme täällä maanpäällisessä elämässä ei vaikuta mitenkään pelastumiseen tai kadotukseen joutumiseen, vaan pelastumme Lutherin opin mukaan näin: "sola fide, sola gratia, solus Christus", millään muulla ei ole mitään väliä. Eli ihminen on täysin vanhurskas eli kelpaa Jumalalle, kunhan hän vain uskoo Jeesuksen sovitustyöhön ja Jeesuksen synnittömään elämään, eikä mitenkään omien hyvien tekojensa perusteella eikä hyvillä (tai pahoilla) teoilla ole mitään tekemistä Taivaaseen pääsyn kanssa. Hyvät työt ovat vain ja ainoastaan lähimmäisiä, eivätkä mitenkään pelastusta varten siis. Olen ymmärtänyt että katoliset lisäksi vetoavat Apostolien Tekoihin eli niihin kirjeisiin Raamatussa (Gal. 5:6) Mutta miten ne ihmisten eli alkuseurakunnan pappien kirjoittamat kirjeet voivat olla jotenkin Jumalan sanaa? Uskovatko katoliset että ne on jotenkin Jumala sanellut niille ihmisille tai ikään kuin ne olisivat olleet jotain enkeleitä jotka ne niille ihmisille ovat kertoneet (kuten muslimit uskovat Allahin sanelleen tekstejä Muhammedille)? Nehän ovat vain sen ajan ihmisten omia pohdintoja ja käsityksiä asioista ja kirjeitä muille seurakunnille? Eihän kaikkia muitakaan alkuseurakuntien tekstejä otettu mukaan Raamattuun (kuten apokryfikirjoja)? Miten ne voivat olla Jumalan sanaa?

Kun pohdiskelee Vuorisaarnaa oikein ajatuksella niin siinähän Jeesus tekee harvinaisen selväksi että kukaan ihminen ikinä, ei koskaan, voi olla synnitön.

Matteus 5:

27. Te olette kuulleet sanotuksi: 'Älä tee huorin'.
28. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa.
29. Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi heitetään helvettiin.
30. Ja jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi menee helvettiin.

Joku nainen voi katsoa vihkipappiaan himoiten ja tekee siis jo vihkialttarilla huorin pappinsa kanssa siis mahdollisesti, hyvinkin mahdollista tuo on.

Kyllä sen on pakko olla niin että ihminen pelastuu vain Jumalan armosta Jeesuksen sovitustyön kautta, omilla teoilla ei voi olla mitään tekemistä pelastumisen kanssa. Näin ainakin luterilaisena ajattelen.

6

377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • armosta.kaikki

      "Olen ymmärtänyt että katoliset lisäksi vetoavat Apostolien Tekoihin eli niihin kirjeisiin Raamatussa (Gal. 5:6) "

      Koko alkuperäinen Raamattu on virheetöntä Jumalan sanaa. Näin ovat uskoneet kaikki kristityt kautta aikojen. Luther oli epävakaa ihminen ja tuskaili kovasti eri raamatunkohtien äärellä, mutta kyllä hänellekin Raamattu oli pyhä kirja ja Jumalan sanaa.

      Jeesus käyttää puheissaan hyperbolaa. Onhan toki aivan eri luokan synti mielessään himoita toista ihmistä, kuin todella raiskata tämä.

      Johannes opettaa kirjeissään, että on vähäisempiä ja kuolettavia syntejä.

      "Jos joku näkee veljensä tekevän syntiä, joka ei ole kuolemaksi, niin rukoilkoon, ja hän on antava hänelle elämän, niille nimittäin, jotka eivät tee syntiä kuolemaksi. On syntiä, joka on kuolemaksi; siitä minä en sano, että olisi rukoiltava. " 1.Joh.5:16

      Jos luet esim. tuon Johanneksen kirjeen kokonaan, ymmärrät, että kristitty elää Jumalan käskyissä ilmaiseman tahdon mukaista elämää, langetessaan tunnustaa syntinsä ja tekee parannuksen ja pelastuu yksinomaan Jumalan armosta Jeesuksen uhrikuoleman kautta.

    • ExtraEcclesiamNullaSalus

      Extra Ecclesiam nulla salus -kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta

      Rooman piispa, Jeesuksen Kristuksen sijainen, apostolien ruhtinaan seuraaja, yleismaailmallisen kirkon pää ja ylin paimen, Italian priimas, Rooman kirkkoprovinssin arkkipiispa ja metropoliitta, Vatikaanivaltion hallitsija, Jumalan palvelijoiden palvelija Bonifacius VIII:

      ”Lisäksi julistamme, toteamme ja määrittelemme, että jokaiselle ihmisolennolle on pelastukselle tarpeellista olla paavin alamainen.”

      Firenzen kirkolliskokous:

      ”Ei kukaan katolisen kirkon ulkopuolella, eivät pakanat eivätkä juutalaiset eivätkä hereetikot eivätkä skismaatikot voi päästä osallisiksi ikuisesta elämästä, vaan he menevät ikuiseen tuleen, joka on valmistettu paholaiselle ja hänen enkeleilleen, elleivät he ennen elämänsä loppua liity siihen [katoliseen kirkkoon]”

      Sinulla ei oikeutta tulkita Raamattua. Raamattu kuuluu yksin Pyhälle Apostoliselle ja Katoliselle kirkolle. Kumarra paavia, Jeesuksen Kristuksen sijaista, tai palat helvetin tulessa.

      • UskonRaamattuun

        1. Tim. 2:5 Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus

        Ap.t. 4:12 Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.


      • ExtraEcclesiamNullaSalus
        UskonRaamattuun kirjoitti:

        1. Tim. 2:5 Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus

        Ap.t. 4:12 Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.

        Onko se sinun Raamattusi tippunut taivaasta? Ei, se on tehty Jeesuksen Kristuksen perustamalle Pyhälle Apostoliselle ja Katoliselle Kirkolle, jonka opetusviralla yksin on sen oikeintulkitsemisen armolahja. Protestanttien mitättömät tulkinnat eivät kiinnostaa ketään, sillä Raamattu on vain yksi osa ainoan oikean kirkkomme erehtymätöntä traditiota.

        ”Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Ja Pyhään Henkeen, pyhän katolisen Kirkon, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.”

        Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta.


    • Lutheran

      Ei kai Raamattua tarvitse edes tulkita jos ajattelee sen osalta joka kohdan olevan samanlaista Jumalan sanaa. Miten se on puhtaaksi Jumalan sanaksi muuttunut mitä joku apostoli pohdiskelee ja millä perusteilla osa teksteistä todettiin Jumalan sanaksi ja osaa ei. Kristityn ei tarvitse Vanhasta Testamentista suuremmin välittää kun Jeesus kumosi Mooseksen lain. Samaten ne apostolien tekojen kirjeet voinee asettaa omaan asemaansa ihmisten toisilleen kirjoittamina kirjeinä. Vai onko ne sanellut joku kuten muslimeilla muka Allah Muhammedille tai mormoneilla sille sen kirkon perustajalle. Katolisen tykkäävät julistaa kaikenlaista. Mutta mikä on julistuksella todettu voidaan julistuksella kumota.

    • a9473821

      Katolilaisten kiirastulioppi ja joidenkin protestanttien oppi synnittömänä pysymisestä, pelastuksessa pysymiseksi, muistuttavatko toisiaan? Jälkimmäisillä se kiirastulen kaltainen on maan päällä jo tässä elämässä, ja kuvittelevat mahdolliseksi menettää pelastuksen, mutta katolilaisten kiirastuli on olevinaan armollisempi, niin kuin suuntana olisi taivas joka tapauksessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe