Kivaa tekemistä kun ei ole rahaa?

puuduttavaa

Tähän saa laittaa jonoon kaikkea kivaa tekemistä joka ei maksa mitään. Tai jos maksaa niin mahdollismman vähän (kuten esim. leipomiseen tarvittavat jauhot ja hiivat). Köyhänä kaikki rahat menevät välttämättömiin päivittäismenoihin ja laskuihin heti kuun alussa. Rahat ei riitä koskaan edes puoleen väliin kuuta kun pistää ruokavarastot kuntoon heti kuun alussa ja maksaa vuokra ja laskut, niin se on siinä. Joten loppukuu menee usein turhan pitkäpiimäiseksi. Tarvitsisi keksiä jotakin KIVAA ja inspiroivaa ilmaista tekemistä. Kuitenkin nämä tavanomaiset lenkillä käymiset ja elokuvien katsomiset netistä alkavat myöskin puuduttaa. Joten lisää ideoita saa ehdottaa.

Aloitan itse:

- lenkkeily
- Leffojen katsominen netistä
- Leipominen ja ruoan laitto (alkukuussa ostetuista halvoista aineksista)

?

111

12973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köyhäharrastaa

      No, itse ainakin harrastan seuraavia, jotka eivät maksa juuri mitään:
      -Sukututkimusta netin kautta ja erilaisten netissä toimivien ryhmien kautta. Koukuttava harrastus ja tutustuu kaiken lisäksi uusiin ihmisiin.
      -Kalastan omatekoisilla pyydyksillä, pyydykset suurelta osin kierrätystarpeista, esim. pitkäsiimaan kellukeet tyhjistä muovipulloista, koukut ja perukkeet ostettu. Katiskan tein kokeeksi tyhjistä vesipulloista. Pari katiskaa tein perinteisesti rappausverkosta. Netistä sain hyvät rakennusohjeet.
      -Pelaan shakkia poikani ja tyttärien kanssa, aiemmin pelasin kaverin kanssa, mutta kaveri siirtyi syksyllä taivaalliseen shakkijoukkueeseen. Nyt nappuloina ja pelilautana halpa marketista hankittu pelipaketti, mutta tulevaisuudessa tarkoitus tehdä uusi shakkilauta parketin jätepaloista (saan kaverilta) ja sorvata uudet nappulat.
      -Keväällä lennätämme leijaa sopivalla tuulella. Samat leijat olleet meillä viimeiset 15 vuotta, kestävät hyvin varmaan seuraavat 15 vuotta.
      -Ruuanlaitto on koko perheellä harrastuksena, tulevaisuudessa tarkoitus tehdä keittokirja joko omakustanteena taikka hankkia sille kustantaja. Mieluummin tuo jälkimmäinen vaihtoehto, jolloin kirjan tekemiseen ei mene rahaa.
      -Kirjoittaminen, kirjoitan joihinkin ammattilehtiin juttuja, niistä jopa hieman maksetaan tai saan tavarapalkintoja. Tämä harrastus on ollut todella antoisa, sitä kautta on tullut paljon erilaisia tuttavuuksia ja ainakin yhden kerran on kirjoitukseni saannut valtakunnallistakin huomiota niin paljon, että lakia muutettiin. Olen päässyt mm. esiintymään televisiossa ajankohtaisohjelmaankin.
      -Jossain vaiheessa keräsin postimerkkejä vain keräämällä, en ostanut mistään. Ulkomaisia merkkejä sain, kun olin yhteydessä eri maiden kaupallisiin lähetystöihin, sain valtavasti postia kirjeitse eri puolilta maailmaa. Sähköpostien tultua, se harrastus loppui. Lahjoitin kokoelmani kummilasteni perheeseen. Sekin oli vain sellainen omaksi iloksi harrastus, sain kauniita postimerkkejä eri puolilta maailmaa ilmaiseksi.
      -Rakensin lennokkeja jossain vaiheessa kierrätystarpeista, sain piirustuksia erilaisista rakennussarjoista suuren määrän ilmaiseksi, Tuohon harrastukseen ei juuri rahaa kulunut, pieni tuubi liimaa ja halpa mattoveitsi riitti aika pitkälle. Puutavaraa sain hedelmälaatikoista ja puutavaraliikkeen jätelavalta, sekä erilaisista pakkauslaatikoista. Nuppineulatkin sain paitapakkauksista, mitä tarvittiin liimauksissa.
      -Tein myös jossain vaiheessa pienoismalleja erilaisista rakennuksista, siihen käytin pahvia ja styroxia erilaisista pakkausmateriaaleista. Liimatuubi ja halpa mattoveitsi riitti siihenkin. Tästä innostuneena tein myös kotitalostani kaavat piparkakkutaloa varten.



      Tässä nyt joitakin harrastuksia, tietysti olen lukenut kirjastosta lainaamiani kirjoja ja tehnyt kävelylenkkejä, sekä niitä perinteisiä ilmaisia harrastuksia.

    • nuukuuskunniaan

      - Ala opiskella jotakin uutta kieltä. Netissä ja kirjastossa on paljon oppimateriaalia.
      - Lainaa kirjoja kirjastosta ja lue.
      - Tee vapaaehtoistyötä. Voit tehdä sitä yksityisesti tai jonkin yhdistyksen kautta. Mahdollisuuksia on paljon.
      - Ulkoile ja tee samalla lintuhavaintoja, myöhemmin keväällä myös kasvihavaintoja, ja kirjaa ne vaikkapa pieneen vihkoon.
      - Kerää pulloja ja siivoa muitakin roskia lähiympäristöstäsi. Niistäkin voi pitää kirjaa. Saat mielenkiintoista tietoa esim. siitä, minä päivinä ja mistä paikoista pulloja löytyy eniten.
      - Tee päivän hyvä työ.

    • JumalanVoimajaRauha

      Luistelu,hiihto,kirjasto.

    • tosiuskova

      Kirjasto, kirjasto, kirjasto!!!

    • pörriäinen_

      Minäkin harrastan lintujen bongausta ja olen oppinut tunnistamaan enemmän eri lintulajeja, kiehtova harrastus. Juoksu on myös tällä hetkellä harrastukseni ja nyt kulkee hyvin, tähtäimenä keväällä puolimaraton, näin aluksi :) Urheilussa minusta on kiva laittaa jonkinlaisia tavoitteita, se motivoi!

    • kekseliäisyyttä

      Neuletyöt.
      Kotijumppa, muu ei maksa kuin musiikki ja matto.

    • Isoisänharrastukset

      Isoisäni harrasti aikoinaan paljon pienillä kustannuksilla, hän harrasti säätilan tarkkailua, merkitsi muistiin vuorokauden alimmam ja ylimmän lämpötilan, sekä lämpötilan klo 8:00, samaan aikaan aamulla klo 8:00 hän tyhjensi sademittarin ja merkitsi lukeman muistikirjaan. Hän kävi myös joka päivä kalastamassa ja samalla reissulla hän merkitsi muistiin läheisen järven vedenpinnan korkeuden järveen asennetusta vedenpinnan mittarista. Tätä hän teki useamman vuosikymmenen ajan ja tätä tietoa on voitu nyt jopa käyttää hyödyksi järven vedenpinnan tarkkailun osalta vesijättöjen lunastuksissa maanmittaustoimituksissa!
      Isoisäni avusti myös vapaaehtoisena monissa hankkeissa, ollen mm. vaakitsemassa läheisten vesistöjen korkeuden määrityksiä merenpintaan nähden, kun työtä tehtiin talkootyönä.
      Isoisäni harrasti myös malmin etsintää ja hän lähetti näytteitään Geologian tutkimuskeskukselle aina silloin tällöin, saaden joskus jonkun palkinnonkin valtakunnallisesti arvokkaasta löydöksestä.
      Isoisäni toimi myös muutamissa yhdistyksissä.
      Isoisäni kuunteli radiolla ulkomailta radiolähetyksiä ja piti yllä kielitaitoaan. Televisiota hän ei juurikaan katsonut.
      Isoisä nikkaroi myös mummolleni kasvihuoneen vanhoista ikkunoista, mummo kasvatti kasvihuoneessa kurkkuja ja tomaatteja. Oli isovanhemmillani muutamia kanojakin, mummo keitteli kanoille niitä kaloja aika paljon, mitä isoisä sai pyydettyä järvestä, kalat muuttuivat kanojen kautta kananmuniksi.

      Hieman toisenlaisia harrastuksia.

    • No listaan omiani:

      No se lenkkeily.
      Tarkoitus joku päivä vetää taas puolimaratoni-pituinen kävelylenkki. Kaksi kertaa sen tehny. Joku päivä puolimaratonjuoksu? Tavoite.

      Kahvakuula.
      Voimaa.

      Kirjoittaminen.
      Tarkoitus kirjoittaa kirjoja ja kuvittaakin niitä. Tavoite.

      Kuvaaminen.
      Mulla on pieni kamera jossa ihan hyvä videokamera. Voisin myös kunnollisen lainata. Leffoja ja dokumentteja sitten joskus. Tavoite.

      Ruoanlaitto/leipominen.
      Silloin kun on varaa niin kaikkee kivaa on on mukava kokeilla. Lidl ja punaset laput.

      Kesäpilkki/talvipilkki.
      Ulkoilua ja ilmasta ruokaa.

      Hiihtäminen.
      Sopii pilkkiharrastamiseen ja ulkoiluun.

      Tätä en oo kokeillu mutta dyykkaus. Semmonen että etsii mielenkiintoista "romua" tekee veistoksia ja askartelee kaikkee jännää. Ite-taidetta. Kiinnostais. Tavoite.

      Kielten opiskelu.
      Yritän oppia Englannin ja Ruotsin kielet kunnolla. Sitten joku uusi kieli. Tavoite

      Uiminen.
      Avanto tai kesäuinti. Työttömänä kolme euroo aamu-uinti uimahalli. En oo vielä käyny mutta tuommosta oon kuullu.


      Tähän saan vähän sponssausta. Taidemaalaus. Se on kyllä muuten kallis harrastus ellei sitte saa myytyä tauluja.

      Leffojen kattelua en nyt pahemmin harrastukseksi voi sanoa, varsinkaan kun nykyleffat ei kiinnosta.

      Autiotalojen tutkiminen.
      Jännää.

      Tietokirjojen tutkiskelu.

      Uusien taitojen ja harrastusten hankkiminen.

      Eli kyllä sitä on tällä köyhällä tekemistä ja tavoitteita. Kun löytys vaan vielä joku mukaan harrastamaan.

      • Pyörä pitäs hankkii.

        Vaellusta oon miettinyt ja yhden tuolin verhoamista. En oo ennen tehny. Ompelukoneen voisin lainata äidiltä.

        Joo-o. Kyllä halpoja ja ilmaisia harrastuksia piisaa. Luulisi ainakin jonkin noista kiinnostavan kun itseäni kiinnostaa nuo kaikki.


    • uneksivatuunari

      Kirjoittaminen, jos osallistuu kirjoituskilpailuihin voi jopa saada jonkun satasen tai ainakin jännitystä elämään. Himmelien teko , saraheinät ja järviruoko on ilmaista. pitkäneula maksaa vähän ja kestää vuodesta toiseen, kalastajanlanka maksaa jonkin verran mutta yhdestä rullasta tekee kymmenkunta himmeliä, ja joulun seutuun himmeleitä myymällä voi tienata jopa pari kolme sataa, kunhan jaksaa seisoa torilla tai vie tavarat suoramyyntipaikkaan .
      lintujen tarkkailu, kesällä kasvien etsiminen, voi kuvata, jos on kännykkäkamera ja intoa, mutta voi vai käydä katsomassa ja kirjottaa vaikka vihkoon, mitä on nähnyt, sama juttu perhosten ja muiden öttiästen kanssa. Kirjaston kirjoilla pääsee tunnistamisen alkuun

      • himmelihupsis

        Himmelien tekemiseen saa mig-hitsauslangasta oivallisen neulan, eikä maksa paljoa, jos hakee joltain hitsarilta pätkän sitä lankaa. Saa yleensä ihan ilmaiseksi sellaisen pätkän.
        Tuo kasvien keräily kuvaamalla on mainio harrastus. Meillä lapset tekivät koulutehtävänä kuvaamalla herbaarion sähköiseen muotoon, tuli todella upea!

        ps. nyt kannattaa kerätä järviruokoa himmeleitä varten


    • ajankuluksinäin

      Suunnittelee eri visioita / harjoittelee miten saa rahaa.
      Tästä hyötyy jos joskus "oikeesti" tarvii rahaa ei mene niinkuin "harrastus" hukkaan aluks voi harjoitella pummausta? "vippaa mulle vitonen" tyyliin

    • Viihdytparemmin

      Siivoa nurkkasi ja ympäristösi kuntoon.

    • halpojaharrastuksia

      -Valokuvaus digikameralla, kamera ja musitikortit maksaa, mutta kuvat ovat käytännössä ilmaisia. Jotkut lehdet maksavat hyvistä kuvista pienen palkkion. http://www.iltalehti.fi/lukijankuva/

      -Polkupyöräily matkustamisena ja yhdistettynä telttailuun, ei vaadi suuria kustannuksia. Voi pyöräillä jopa ulkomailla todella edullisesti, esim. halpalento Turusta Gdanskiin maksaa n. 9€/suunta ja polkupyörä kulkee matkatavaroissa samaan rahaan, jos ei halua mennä laivalla Helsingistä Tallinnaan pyörän kanssa. Matkakohteissa mielikuvitus rajana https://retkipaikka.fi/vapaa/polkupyoralla-hangosta-jaamerelle-kolmessa-viikossa-jaskan-matka-taipuu-nyt-kirjaksi/

      -Postilaatikkopyöräily, monella paikkakunnalla järjestetään postilaatikkopyöräilyä, tosi kiva harrastus! https://yle.fi/uutiset/3-9667189

      -Jääpurjehtiminen, jääpurren voi tehdä kierrätystarpeista hyvin halvalla. Jääpurren teko jo harrastus, tarpeet maksaa muutaman euron ja kierrätystarpeiden kerääminen lisää harrastuksen mielekkyyttä. Purjeen saa kevytpressusta n. 2€ https://goo.gl/images/1LLhhD

      -Yhdistyksissä toimiminen, Suomi on yhdistysten luvattu maa ja jokaiselle löytyy sopiva yhdistys ja jos ei löydy, sellaisen voi perustaa. Edullinen harrastus, sillä monen yhdistyksen jäsenmaksu on sympolinen ja joidenkin yhdistysten kautta pääsee retkille ja matkoillekin edullisesti tai jopa ilmaiseksi, jos joku taho sponsoroi yhdistyksen toimintaa.

    • Pihinuukaerakko

      Kävely,kirjasto,ruokajonoissa saa kivasti aikaa kulumaan,täällä ainakin on useampi taho ja käyn muutamassa. Kesällä sitä ilmaista tekemistä riittää ja limun saa ostettua ,kun kerää ranmoilta ja puistoista tölkit ja pullot. Jotkut jättää jopa muovipussiin oluttölkit. Viime kesä joka päivä keräsin ja sain limsaa ja makaronia ostettua paljon. Ei mennyt omaa rahaa monenakaan päivänä.

      • Parcseloona

        Ai espanjiassa?


    • Filosofian tutkiskelu , uskontojen mietiskely , itsekurin harjoittaminen , Sienilajien opettelu

    • Kfuoki

      Sekstailu on paras ilmainen harrastus, vaatii toki sen toisen harrastus kumppanin, tai voihan sitä itsekseenkin toki.

    • gfhfgjfghj

      Bloginpito ei maksa mitään.

      Jos sinulla on tietokone ja skanneri tai kamera, tai kuvasi jo valmiiksi digimuodossa, tee elämästäsi kuva-albumi. Tai useita albumeita, jos elämäsi on ollut kiinnostavaa. Joko pdf:nä tai tulostettuna ja sidottuna. Kuvatekstit lyhyitä, hauskoja. Ensin käy läpi kaikki kuvasi. Jos ne ovat paperisia, levitä ne pöydälle tai lattialle kasoiksi aiheittain, sitten alaryhmittäin, ja valitse kustakin ryhmästä vain parhaat ja (muita ihmisiä) kiinnostavimmat. Tämän aion vielä itse tehdä, kunhan löydän aikaa. Tekemistä kun vanhalla maatilalla on enemmän kuin ehtiikään, eikä maksa paljon.

      Kirjoita muistelmiasi. Haluaisin joskus kirjoittaa omiin kokemuksiini perustuen pari kirjaakin, mutta en tiedä, onko minusta hallitsemaan niin laajaa projektia. Muistelmiin voi kirjoittaa kaikenlaista pikku juttua, mitä mieleen juolahtaa. Nämä voi vaikka yhdistää albumin kanssa, tai tehdä erikseen. Jos ei suuri maailma kiinnostukaan, niin jälkeläiset lapsineen ainakin, ja naapurit. Jos ei kustantajaa löydy, tulosta ja liimasido itse, tai julkaise ilmaiseksi blogissasi.

      Osta muutamalla eurolla vanhoja vaatteita ja kunnosta niistä itsellesi uutta. Kolme, neljä vanhaa rumaa untuvatakkia voi saada halvalla ja niistä voi tehdä untuvatäkin, jonka alla ei palele, vaikka taloröttelössä putoaisi lämpö lähelle kymmentä astetta.

      Ota osaa Patmoksen Joulun lapsi -keräykseen, eli neulo sukkia ja lapasia ja pipoja. Villalankaa saa tarjouksista halvalla ja nuo paketit aiheuttavat lapsissa valtavan ilon. Katsele ainakin huviksesi youtubesta videoita noiden lahjojen aikaisemmista jakelumatkoista Romaniaan ja Moldovaan.

      Kiitos aiemmassa kommentissa ihmiselle, joka kertoi tekevänsä himmeleitä saraheinästä. Enpä' ole tullut ajatelleeksikaan. Siitäpä uusi harrastus minullekin.

      Lue Raamattua. Jeesus tulee pian hakemaan omansa pois ja seuraa hirveä aika tänne jääneille. Ainut tärkeä asia elämässä on päätyä taivaaseen ja auttaa muitakin sinne. Työttömänä on aikaa kuunnella nettisaarnaajia (valikoivasti!) ja lukea Raamattua. Olen kiitollinen Jumalalle siitä. Tulin uskoon kaksi vuotta sitten.

    • sliipparit

      Nukkuminen on ihanaa, on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Eikä maksa mitään.

    • paljonilmastatarjontaa

      Todella paljon on tässäkin viestiketjussa lueteltu harrastuksia ja tekemistä ilman rahaa taikka vähällä rahalla. Sanoisin, että aika ei edes riitä kaiken tämä toteuttamiseen!

      Itse käyn;

      - ilmaisissa konserteissa, joita kaupunki järjestää meille asukkaille kesäisin.

      -ilmaisissa yleisötilaisuuksissa, esitelmiä, luentoja, tiedotustilaisuuksia ym.

      - kaupunginvaltuuston kokouksia seuraamassa ihan mielenkiinnosta.

      - kaupungin tai seurakunnan järjestämissä patikkaretkillä.

      -Linnanmäellä kaikissa ilmaisissa laitteissa, niitä on aika monta!

      -kirkossa laulamassa kauneimpia joululauluja

      -kirkossa konserteissa

      -verenluovutuksessa kaksi kertaa vuodessa

      -kirjastossa viikoittain

      -pelaamassa lasten kanssa lautapelejä.

      -yhdistyksen mukana uimassa kylpylässä tai uimahallissa.

      -pankin kustantamalla konsertti- tai teatterimatkalla taikka tivolissa.

      -kesällä kalastamassa mato-ongella.

    • Uiuiuiu

      Sänkypuuhat on paras harrastus, ja en puhu nukkumisesta ;)

    • Etucka

      Ovikellojen soittelu on kivaa, eikä maksa mitään. Nopeista jaloista on hyötyä.

      • etsittenmuuhunpysty

        Harrastushan se on tietty tuokin... Makaronivajakki, oletan?


    • Turku-Naantali

      Nyt kun eri alueiden bussilinjoja on kilpailutettu ja yhdistetty, pääsee halvalla lähialueiden muihin kuntiin. Lippu on useimmiten voimassa 2 tuntia. Samalla lipulla hoitelet ensin tärkeimmät asiat, ja lähdet sitten virkistäytymään ja kokemaan jonkun naapurikunnan, josta et aiemmin tiennytkään kunnolla. Kuukausilipulla "ilmaista", eikä muutenkaan maksa paljoa.

    • Ryöstä.pankki

      Niin ei tarvitse enää kantaa huolta laskujen maksuista ja pennin venyttämisestä. Takaan.

    • Köyhäkaupunkilainen

      Harrastan työnhakemusten täyttöä. Valehtelen niissä myös usein kuten sen että minulla on työturvakortti voimassa vaikka ei ole. Sitten ne kutsuu haastatteluun ja kerron että menen heti kurssille jos saan työsopimuksen.

      • varsinainenharrastaja

        Elikäs harrastat sitten omiin ja toistenkin työttömien muroihin kusemista suomeksi sanottuna! Varmaan tuntuu mukavalta jostain todella työpaikkaa halauavasta työttömästä, kun työnantajat valitsee näistä työttömistä työnhakijoista... No, huvinsa kullakin!


    • Työteko.on.kivaa

      Töitä on kiva tehdä. Tuntee olevansa silloin hyödyllinen. Kaupan päälle saa vielä vähän rahaakin.

      • sdffsddfs

        Eihän oo jos kaikki menis vaan asumiseen. Pikavipeilläkö elät sitten ?


      • Tykkään.työn.teosta
        sdffsddfs kirjoitti:

        Eihän oo jos kaikki menis vaan asumiseen. Pikavipeilläkö elät sitten ?

        Rahaa menee myös autoon, ruokiin ja juomiin, ulkomaanmatkoihin yms. Ei kaikki tietenkään mene asumiseen, vaikka voisihan sen asumisen kai niinkin järjestää? Joka tapauksessa nuo edellämainitut kivat asiat voi rahoittaa tekemällä kivasti töitä.

        Töiden tekeminen ei nimittäin maksa mitään, kun ajattelee asian nettona. Pankkitili paisuu töissä käydessä. En minä itse saa töissä kulumaan rahaa mihinkään, kun en lounaallakaan viitsi käydä. Sen vuoksi töissä käyminen kuuluu mielestäni "kivaa tekemistä kun ei ole rahaa"- sarjaan.


    • kattilaporisee

      Magaroonien geittely, kun muut skrabaa autonikkunoita töihin lähtiessään.

      • perseporisee

        Perse porisee hernekeittoo syödessä. Vähän parempi kui on makarylli.


      • porina.vältetään
        perseporisee kirjoitti:

        Perse porisee hernekeittoo syödessä. Vähän parempi kui on makarylli.

        Se ei muuten paljoa porise, jos keität keiton oikein. Ensin ilman kantta puolisen tuntia, sitten pienemmällä lämmöllä loppuaika.
        Lähtee alkukeittämisessä rikit pois herneistä.


    • kyllä.hommia.löytyy

      Monet näköjään harrastaa/yrittää ehtiä harrastaa samoja kuin meikäläinenkin.
      Ruoanlaitto, leipominen, kirjasto, ulkoilu, marjastaminen, sienestäminen, kotijumpat, lintujen ja kasvien bongaus, kasvienkeruukin, jos sattuu olemaan kotona lehtiä kuivaamiseen, ja paperia johon ne kiinnittää, kielten opiskelu.
      Kun edes noita ehtisi tehdä, vielä voisi keksiä lisää ilmaisia harrastuksia, mutta kun ei jää aikaa.
      Itsellä on vielä yksi homma odottamassa, vanhojen vaatteiden tuunaus tähän päivään, niitä nimittäin on jopa kellarissakin, joten siinä riittää puuhaa.
      Hyvä neuvo oli tuo ympäristönsä siivoaminen. Roska päivässä-kampanjaa voi alkaa toteuttaa roska tunnissa, joten päivässä ehtii melko paljon ulkona siivota.

      • aikaeiriitäkaikkeen

        Tämä totta, että ilmaisia harrastuksia löytyy vaikka kuinka. Ei tahdo aika riittää kaikkeen!
        Omat harrastukseni ovat yleensä liittyneet askarteluun, keräilyyn, kuuntelemiseen, lukemiseen ja rakenteluun.
        Jo pikkupoikana opin käyttämään kirjastoa tiedon hankintaan. Radion kuunteleminen oli nuorempana melkoinen harrastus, kuunneltiin ulkomaalaiset radioasemat iltakaudet kavereidenkin kanssa. Luettiin kirjoja jalue tietysti edelleen kirjoja. Rakentelu on ollut aina rakas harrastus, kierrätystarpeista sekin on mielekäs harrastus.


    • ISOILLA_KIRJAIMILLA

      Hienot ihmiset selviää missä olosuhteissa vain positiivisen asenteensa ansiosta.

    • MatkanTakaa

      Helsingissä on tarjolla tee-se-itse -kaupunginosakävelyjä, joihin voi saada ilmaisen virtuaaliopastuksen ja paljon historiaa. Pahoittelen, löytyy artikkelit ilmaisjakelulehdistä esim. Töölöläinen ja Kamppi-Eira, jotka nappasin mukaani Kampin matkakeskuksesta lähtiessäni, ja nakkasin pois perille päästyäni, joten linkkejä en nyt voi antaa. Mutta luin, ja kuulosti mielenkiintoiselta.

      • Tanantunari-kin

        "Nakkasit" mihin ? Ellei osunut roskikseen olet ...


      • MatkanTakaa

        Jäivät kyllä kyseiset aviisit erään suositun länsisuomalaisen anniskeluravintolan pöytään, jossa niistä toivottavasti on ollut iloa ja informaatiota muillekin.

        Ovat muuten kyseiset ilmaiset kaupunginosalehdet sisällöltään todella hyviä, hakkaavat mennen tullet Iltasanomat ja vastaavat...


      • Pahoittelen

        No huva. Ja anteeksi. Näen punaista roskaajien kohralla.


    • Köyhäyksinhuoltaja

      Täällä päin on Ota tästä - hyllyjä kirpputoreilla. Käyn aina ne katsomassa. Tänään löytyi astioita. Lisäksi askartelen lasten kanssa makaronikaulakoruja. Venyvää kumilankaa sain ilmaiseksi Facebook annetaan sivulta eräältä henkilöltä. Maalataan makaronit maaleilla,jotka myös saatuja ja pujotellaan sitten nauhaan . Makaronivelli ruokana. Saatiin ruokajaosta maidot. Ulkoillaan ja sen sellaista. Vaatteet on haettu hopelta. Kaurapuuro ja hapankorput eu avustuksesta. Onneksi kaikki lähellä ja bussissa pääsee ilmaiseksi rattaiden kanssa.

    • muumimammakin

      Itsetyydytys - sitä minäteen ! Menee aika kuin siivillä.......ja se hyvänolon tunne on sanoinkuvaamatonta - eikä maksa mitään !!!!!!!

    • omaruoka

      Osta pussi multaa, ison säkin saa 3-4 eurolla ja laita ruokaa kasvamaan. Kun syöt vaikka tomaatin tai paprikan, laita siemenet kasvamaan ja kesällä sulla on paljon syötävää ja säilöttävää talveksi! :) Niin minä teen ja esim. tänäänkin tein piirakkaa viime kesäb sadosta säilötyistä herkuista. Enkä edes asu isossa kodissa, vaan yksiössä, jossa on pieni parveke ja keittiökomero. Hyvin mahtuu silti kasvattamaan monta eri lajiketta :)

      • kotiputsku

        Hyvä harrastus tuokin, että kasvattaa ruokaa parvekkeella. Multaa saa ostaa pienellä rahalla monta pussia, vaikka kimpassa kavereiden kanssa. Uutta perunaa saa hyvin kasvatettua parvekkeella ns. tynnyriperunaa vanhoissa autonrenkaissa. Autonrenkaat ladotaan päällekäin ja multaa sisälle. Netistä löytyy ohjeita. https://kaupunkiviljely.fi/miten/perunatorni-autonrenkaat-viljelykayttoon/
        https://fi.newsner.com/uutiset/lopeta-perunoiden-ostaminen-nain-saat-loputtoman-sadon-jopa-parvekkeellasi/
        Paprikaa ja tomaattia voi kasvattaa hyvin siinä samalla parvekkeella. Todella pienessä tilassa saa kasvatettua ruokaa paljon. https://parveke.fi/tomaatin-kasvatus.html
        https://kotiliesi.fi/puutarha/tomaatin-kasvatus-parvekkeella/


      • tyhjästä.nyhjäisiä

        "Kivaa tekemistä kun ei ole rahaa?"

        "Osta pussi multaa"

        Paha vaan ostaa mitään jos ei ole rahaa. Multaa saattaa saada tosin lainaksi jonkun maajussin pellosta, kun kysyy kauniisti ja perustelee mitä on mullalla tekemässä. Kaupan roskiksesta voisi taas löytyä poisheitettyjä vihanneksia, joista saisi itäviä siemeniä.


      • omaruoka

        "Tyhjästä.nyhjäisiä" voisi lukea otsikkoa pidemmälle ennen kun pahoittaa mielensä. Varsinainen postaushan on: " Tähän saa laittaa jonoon kaikkea kivaa tekemistä joka ei maksa mitään. Tai jos maksaa niin mahdollismman vähän."

        Annettu vinkki menee osastolle "maksaa mahdollisimman vähän" ja kääntyy myöhemiin jopa tuotoksi.


      • rahaa.on.oltava
        omaruoka kirjoitti:

        "Tyhjästä.nyhjäisiä" voisi lukea otsikkoa pidemmälle ennen kun pahoittaa mielensä. Varsinainen postaushan on: " Tähän saa laittaa jonoon kaikkea kivaa tekemistä joka ei maksa mitään. Tai jos maksaa niin mahdollismman vähän."

        Annettu vinkki menee osastolle "maksaa mahdollisimman vähän" ja kääntyy myöhemiin jopa tuotoksi.

        Vaan jos ei ole rahaa niin ei ole merkitystä maksaako joku paljon vai vähän.


      • oletkotuhlannutrahat
        rahaa.on.oltava kirjoitti:

        Vaan jos ei ole rahaa niin ei ole merkitystä maksaako joku paljon vai vähän.

        Jokaiselle kuitenkin jaetaan rahaa yhteiskunnan taholta, että ruokaan on määritelty 8€/päivä! Jos ruokaan tarkoitetusta rahasta säästää sen multasäkin hinnan ja kasvattaa sitten vaikka perunankuorista ne perunat, niin eikö ne rahat tule takaisin sitten perunoiden mukana!
        Ja tuollaiseen multasäkkiin kerää rahat pantillisia pulloja ja tölkkejä keräämällä!


      • perunan_kasvattaja
        oletkotuhlannutrahat kirjoitti:

        Jokaiselle kuitenkin jaetaan rahaa yhteiskunnan taholta, että ruokaan on määritelty 8€/päivä! Jos ruokaan tarkoitetusta rahasta säästää sen multasäkin hinnan ja kasvattaa sitten vaikka perunankuorista ne perunat, niin eikö ne rahat tule takaisin sitten perunoiden mukana!
        Ja tuollaiseen multasäkkiin kerää rahat pantillisia pulloja ja tölkkejä keräämällä!

        Ohops! Oletko kasvattanut koskaan perunoita ?? Itse kasvatan ok-talon pihassa reilulla 100 m2 läntillä perunat joka vuosi. On siinä työtäkin kun lapiolla kääntää pellon ja kuokkii perunavaot. Peiteharsoakin pitää olla. Se maksaa. Muilla kaupungin OK asukkailla ovat pihat vain nurmikolla. En montaa toista ole tässä 20 000 asukkaan kaupungissa. Olen tämmöinen outo vanhanajan sitkeä ukon jäärä. Kaupasta saisi perunat edullisemmin. Paljon täytyisi sillä säkilisellä multaa perunoita kasvattaa että se olisi taloudellisesti mitenkään kannattavaa puuhaa. Varjoisella parvekkeella peruna kasvaa (tieto) vain pelkkää naattia. Ei tule perunaa. 45 Litran multasäkki (lannoitteet mukana) maksaa jotain 4 euroa. Perunat saa kaupasta ostettuna kyllä halvemmalla. Omana harrastuksena parvekeperunat, palstaperunat jne. on ihan ok juttu. Ei pelkistä perunankuorista peruna kasva. Eikä perunalastuistakaan. Täytyy olla itusilmut ja perunaakin mukana. Myytävät multasäkit ovat sellaista kaupallista höttöä. Tiedän senkin.


      • mieli.nyt.maassa
        perunan_kasvattaja kirjoitti:

        Ohops! Oletko kasvattanut koskaan perunoita ?? Itse kasvatan ok-talon pihassa reilulla 100 m2 läntillä perunat joka vuosi. On siinä työtäkin kun lapiolla kääntää pellon ja kuokkii perunavaot. Peiteharsoakin pitää olla. Se maksaa. Muilla kaupungin OK asukkailla ovat pihat vain nurmikolla. En montaa toista ole tässä 20 000 asukkaan kaupungissa. Olen tämmöinen outo vanhanajan sitkeä ukon jäärä. Kaupasta saisi perunat edullisemmin. Paljon täytyisi sillä säkilisellä multaa perunoita kasvattaa että se olisi taloudellisesti mitenkään kannattavaa puuhaa. Varjoisella parvekkeella peruna kasvaa (tieto) vain pelkkää naattia. Ei tule perunaa. 45 Litran multasäkki (lannoitteet mukana) maksaa jotain 4 euroa. Perunat saa kaupasta ostettuna kyllä halvemmalla. Omana harrastuksena parvekeperunat, palstaperunat jne. on ihan ok juttu. Ei pelkistä perunankuorista peruna kasva. Eikä perunalastuistakaan. Täytyy olla itusilmut ja perunaakin mukana. Myytävät multasäkit ovat sellaista kaupallista höttöä. Tiedän senkin.

        Jollakulla on otsaa tulla elvistelemään omakotitalollaan köyhyys-palstalle! Häpeäisit.


      • en_häpeä
        mieli.nyt.maassa kirjoitti:

        Jollakulla on otsaa tulla elvistelemään omakotitalollaan köyhyys-palstalle! Häpeäisit.

        OK asukaskin voi olla köyhä. Ei saa asumistukea eikä toimeentulotukea. Pienellä eläkkeellä kitkutellen. Vanha huonokuntoinen talo ei mene kaupaksi.


      • No.huhhuh
        en_häpeä kirjoitti:

        OK asukaskin voi olla köyhä. Ei saa asumistukea eikä toimeentulotukea. Pienellä eläkkeellä kitkutellen. Vanha huonokuntoinen talo ei mene kaupaksi.

        No ei taatusti ole kukaan omakotitalossa asuva köyhä! Aivan käsittämätön väite! Eikä asumistukea pidä tietenkään mihinkään öykkärimäiseen omistusasumiseen antaa. Se on tarkoitettu heille jotka joutuvat asumaan vuokralla.


      • pienelläkinpärjää
        perunan_kasvattaja kirjoitti:

        Ohops! Oletko kasvattanut koskaan perunoita ?? Itse kasvatan ok-talon pihassa reilulla 100 m2 läntillä perunat joka vuosi. On siinä työtäkin kun lapiolla kääntää pellon ja kuokkii perunavaot. Peiteharsoakin pitää olla. Se maksaa. Muilla kaupungin OK asukkailla ovat pihat vain nurmikolla. En montaa toista ole tässä 20 000 asukkaan kaupungissa. Olen tämmöinen outo vanhanajan sitkeä ukon jäärä. Kaupasta saisi perunat edullisemmin. Paljon täytyisi sillä säkilisellä multaa perunoita kasvattaa että se olisi taloudellisesti mitenkään kannattavaa puuhaa. Varjoisella parvekkeella peruna kasvaa (tieto) vain pelkkää naattia. Ei tule perunaa. 45 Litran multasäkki (lannoitteet mukana) maksaa jotain 4 euroa. Perunat saa kaupasta ostettuna kyllä halvemmalla. Omana harrastuksena parvekeperunat, palstaperunat jne. on ihan ok juttu. Ei pelkistä perunankuorista peruna kasva. Eikä perunalastuistakaan. Täytyy olla itusilmut ja perunaakin mukana. Myytävät multasäkit ovat sellaista kaupallista höttöä. Tiedän senkin.

        Perunankuorista kasvaa kyllä perunoita, että ihan tiedoksi vaan! Peruna vain pitää olla kuorittu hieman paksummasti ja silmun kohta ei saa olla vaurioitunut. Pula-aikana tämä oli hyvin yleisesti käytetty konsti, että siemenperunatkin syötiin ja kuorista kasvatettiin uusia perunoita.
        Olen useasti näyttänyt lapsilleni, kuinka pula-aikaan kasvatettiin perunaa ja leikkaan idätetyt siemenperunat useampaan osaan, että jokaisessa palasessa on ainakin yksi itu. Jo yhdestä siemenperunasta saa melkoisen määrän taimia ja siten myös perunaa.
        Perunansiemen jakaminen näytettiin muuten viime lauantaina sub-kanavalla klo 21:00 alkaneessa Yksin Marssissa elokuvassakin, kun Marssiin jäännyt astronautti kasvatti siellä perunaa muutamista kiitospäivän ateriaan varatuista perunoista. https://www.discshop.fi/elokuvat/dvd/the_martian_yksin_marsissa/P107291
        Kasvatamme itse perunaa isolla tontillamme juuri pitkälti siten, että jaamme aina perunansiemenen terävällä veitsellä, joten kaupasta ostetuista ruokaperunoista idättämällä saamme 200m² alalle perunansiemenet ja niistä kasvaa reilusti kahdelle perheelle perunat vuoden tarpeisiin. Annamme perunoita monasti tuttavillekin, kun niitä tulee paljon.
        Perunaa voi kasvattaa myös autonrenkaissa, antaa hyvin satoa! https://yle.fi/uutiset/3-6193863
        Aikoinaan isovanhempani opettivat minulle jo lapsena, kuinka he kasvattivat perunaa sota-aikana suurelle perheelle ja kahdelle sikapossulle (sikapossuista toinen myytiin mustaan pörssiin ja toinen syötiin itse). Kanojakin isovanhempani ruokkivat keitetyllä perunalla ja isoisän järvestä pyytämillä roskakaloilla. Kaneja oli kasvatettu myös ruoaksi, koska kaninliha oli säännöstelystä vapaata. Kanit saivat syödäkseen pihanurmikolta ja tienvarsilta heinää, talveksi oli tehty kaneille heinää varastoon ja kuivattu puiden oksia ja vesoja lehdeksiksi. Talvella kaneille annettiin myös tuoteita haapapuun oksia syötäväksi.


      • perunan_kasvattaja
        pienelläkinpärjää kirjoitti:

        Perunankuorista kasvaa kyllä perunoita, että ihan tiedoksi vaan! Peruna vain pitää olla kuorittu hieman paksummasti ja silmun kohta ei saa olla vaurioitunut. Pula-aikana tämä oli hyvin yleisesti käytetty konsti, että siemenperunatkin syötiin ja kuorista kasvatettiin uusia perunoita.
        Olen useasti näyttänyt lapsilleni, kuinka pula-aikaan kasvatettiin perunaa ja leikkaan idätetyt siemenperunat useampaan osaan, että jokaisessa palasessa on ainakin yksi itu. Jo yhdestä siemenperunasta saa melkoisen määrän taimia ja siten myös perunaa.
        Perunansiemen jakaminen näytettiin muuten viime lauantaina sub-kanavalla klo 21:00 alkaneessa Yksin Marssissa elokuvassakin, kun Marssiin jäännyt astronautti kasvatti siellä perunaa muutamista kiitospäivän ateriaan varatuista perunoista. https://www.discshop.fi/elokuvat/dvd/the_martian_yksin_marsissa/P107291
        Kasvatamme itse perunaa isolla tontillamme juuri pitkälti siten, että jaamme aina perunansiemenen terävällä veitsellä, joten kaupasta ostetuista ruokaperunoista idättämällä saamme 200m² alalle perunansiemenet ja niistä kasvaa reilusti kahdelle perheelle perunat vuoden tarpeisiin. Annamme perunoita monasti tuttavillekin, kun niitä tulee paljon.
        Perunaa voi kasvattaa myös autonrenkaissa, antaa hyvin satoa! https://yle.fi/uutiset/3-6193863
        Aikoinaan isovanhempani opettivat minulle jo lapsena, kuinka he kasvattivat perunaa sota-aikana suurelle perheelle ja kahdelle sikapossulle (sikapossuista toinen myytiin mustaan pörssiin ja toinen syötiin itse). Kanojakin isovanhempani ruokkivat keitetyllä perunalla ja isoisän järvestä pyytämillä roskakaloilla. Kaneja oli kasvatettu myös ruoaksi, koska kaninliha oli säännöstelystä vapaata. Kanit saivat syödäkseen pihanurmikolta ja tienvarsilta heinää, talveksi oli tehty kaneille heinää varastoon ja kuivattu puiden oksia ja vesoja lehdeksiksi. Talvella kaneille annettiin myös tuoteita haapapuun oksia syötäväksi.

        Olen toki leikannut perunoita osiin ja itusilmu talteen. Itselläkin on juuri nyt kellarissa
        ( 6 astetta) siemenpotut odottamassa. Pieniä ituja on. Täytyy säätää etteivät veny liikaa. Pitkä itu vaurioituu. Toukokuun alussa peltoon harson alle. Kuorikonstia en ole kokeillut. En tiedä toimivuutta. Uskoisin kuitenkin että kunnon siemenperunasta saa paremman sadon kuin kuoresta kasvattaen. Sopii paremmin sinne sota-aikaan. Kurjuuteen. Se vahvan perunantaimen alku vaatii oikeanlaisen ravintopanoksen joka on juuri siinä perunaosassa. Viereen voi laittaa särkikalan, mutta potun maku kärsii siitä. Kompostoitu hevosenpaska on parempaa. Sota-aikana kaupunkilaiset kasvattivat perunaa tienvierustoilla ja puistoissa. Helposti joutuivat perunat kyllä väärään suuhun. Tiedän yhdenkin jolla oli perunoita puistossa Turussa . Kävi kitkemässä ja hoitamassa. Loppukesä tuli. Ei tarvinnut hakea satoa kun joku "ystävä" oli vienyt. Naatit oli jätetty. Maan laatu ratkaisee sadonmäärän ja laadun. Sopivasti hikevä savi/hiekka maa. Loppuun kulunut maa lopettaa tyystin sadon antamisen. Maan täytyy levätä. Köyhemmissä torpissa maalla oli yksi sika. Äidin kotona ennen sotia. Aluksi tuvassa possuna sitten poterossa pihan perällä. Sialle syötettiin vedessä keitettyä heinää,vesiheinää, kalaa järvestä ja keitettyjä perunoita. Läski oli paksua. Kyllä parvekepotaatti onnistuu. Täytyy olla vain sillä valon puolella että saa auringonsäteilyä. Pelkkä lämpö ei yksin auta. Itsekin kaneja aikoinansa kasvattanut ja syönyt. Onneksi on löytynyt joku karskimpi päättämään päivät ja nylkemään. itse en sellaiseen pysty. En tiedä auttaako nämät jutut ketään todella köyhää ja varatonta. Ohjeita on tunnetusti niin helppo antaa ja mestaroida.


      • pienelläkinpärjää
        perunan_kasvattaja kirjoitti:

        Olen toki leikannut perunoita osiin ja itusilmu talteen. Itselläkin on juuri nyt kellarissa
        ( 6 astetta) siemenpotut odottamassa. Pieniä ituja on. Täytyy säätää etteivät veny liikaa. Pitkä itu vaurioituu. Toukokuun alussa peltoon harson alle. Kuorikonstia en ole kokeillut. En tiedä toimivuutta. Uskoisin kuitenkin että kunnon siemenperunasta saa paremman sadon kuin kuoresta kasvattaen. Sopii paremmin sinne sota-aikaan. Kurjuuteen. Se vahvan perunantaimen alku vaatii oikeanlaisen ravintopanoksen joka on juuri siinä perunaosassa. Viereen voi laittaa särkikalan, mutta potun maku kärsii siitä. Kompostoitu hevosenpaska on parempaa. Sota-aikana kaupunkilaiset kasvattivat perunaa tienvierustoilla ja puistoissa. Helposti joutuivat perunat kyllä väärään suuhun. Tiedän yhdenkin jolla oli perunoita puistossa Turussa . Kävi kitkemässä ja hoitamassa. Loppukesä tuli. Ei tarvinnut hakea satoa kun joku "ystävä" oli vienyt. Naatit oli jätetty. Maan laatu ratkaisee sadonmäärän ja laadun. Sopivasti hikevä savi/hiekka maa. Loppuun kulunut maa lopettaa tyystin sadon antamisen. Maan täytyy levätä. Köyhemmissä torpissa maalla oli yksi sika. Äidin kotona ennen sotia. Aluksi tuvassa possuna sitten poterossa pihan perällä. Sialle syötettiin vedessä keitettyä heinää,vesiheinää, kalaa järvestä ja keitettyjä perunoita. Läski oli paksua. Kyllä parvekepotaatti onnistuu. Täytyy olla vain sillä valon puolella että saa auringonsäteilyä. Pelkkä lämpö ei yksin auta. Itsekin kaneja aikoinansa kasvattanut ja syönyt. Onneksi on löytynyt joku karskimpi päättämään päivät ja nylkemään. itse en sellaiseen pysty. En tiedä auttaako nämät jutut ketään todella köyhää ja varatonta. Ohjeita on tunnetusti niin helppo antaa ja mestaroida.

        Jotenkin tuntuu, että uus'avuttomuus on vain lisääntynyt, ettei osata enään edes ruokaa hankkia. Minulle on ollut itsestään selvyys, että kasvatan perunat itse ja olen opettanut sen taidon lapsilleni. Olemme kasvattaneet lanttua, porkkanaa, punajuurta ja sipulia kasvimaassa ihan vain sen vuoksi, että lapset ovat oppineet kasvattamaan itse ruokaa. Mikään pakkotyöleiri ei meidän kasvimaa ole koskaan ollut. Syksyllä sato korjataan talteen yhdessä, sekin on enempi sellaista mukavaa yhdessäoloa.


      • älkääkääntäköveistä
        pienelläkinpärjää kirjoitti:

        Jotenkin tuntuu, että uus'avuttomuus on vain lisääntynyt, ettei osata enään edes ruokaa hankkia. Minulle on ollut itsestään selvyys, että kasvatan perunat itse ja olen opettanut sen taidon lapsilleni. Olemme kasvattaneet lanttua, porkkanaa, punajuurta ja sipulia kasvimaassa ihan vain sen vuoksi, että lapset ovat oppineet kasvattamaan itse ruokaa. Mikään pakkotyöleiri ei meidän kasvimaa ole koskaan ollut. Syksyllä sato korjataan talteen yhdessä, sekin on enempi sellaista mukavaa yhdessäoloa.

        Älkää nyt suurtilalliset enää elvistelkö tässä ketjussa, jonka aiheena on tekeminen silloin kuin ei ole rahaa. Ei peltoja Suomessa enää ilmaiseksi jaeta. Niistä joutuu maksamaan vuokraa. Ruoan viljeleminen ei ole mahdollista varattomille ihmisille.

        Helppoahan se heillä on ketkä ovat perineet maat ja mannut. Perintöveron pitäisi olla 100 prosenttia, jotta kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet heti syntymästä saakka.


      • mummonmökkit
        No.huhhuh kirjoitti:

        No ei taatusti ole kukaan omakotitalossa asuva köyhä! Aivan käsittämätön väite! Eikä asumistukea pidä tietenkään mihinkään öykkärimäiseen omistusasumiseen antaa. Se on tarkoitettu heille jotka joutuvat asumaan vuokralla.

        Missä sää luulet maalla asuttavan kun vanhassa talon mörskässä, jossa vaan kylmä vesi tulee ja on vessa, pihan perällä sauna johon vesi on kaivosta kannettava,
        Maaseudulla ei ole kerrostaloja, kun kirkonkylällä pari kappaletta ja jos myyn mökkini pois niin en sillä rahalla saa mitään kerrostalo yksiötäkään.


      • vuokatti
        mummonmökkit kirjoitti:

        Missä sää luulet maalla asuttavan kun vanhassa talon mörskässä, jossa vaan kylmä vesi tulee ja on vessa, pihan perällä sauna johon vesi on kaivosta kannettava,
        Maaseudulla ei ole kerrostaloja, kun kirkonkylällä pari kappaletta ja jos myyn mökkini pois niin en sillä rahalla saa mitään kerrostalo yksiötäkään.

        Aivan ja kysymys ei ole mistään etelä suomesta vaan Kainuun perältä.


      • köyhäviljelee
        älkääkääntäköveistä kirjoitti:

        Älkää nyt suurtilalliset enää elvistelkö tässä ketjussa, jonka aiheena on tekeminen silloin kuin ei ole rahaa. Ei peltoja Suomessa enää ilmaiseksi jaeta. Niistä joutuu maksamaan vuokraa. Ruoan viljeleminen ei ole mahdollista varattomille ihmisille.

        Helppoahan se heillä on ketkä ovat perineet maat ja mannut. Perintöveron pitäisi olla 100 prosenttia, jotta kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet heti syntymästä saakka.

        Mitään suurtilallisia tässä olla! Maata saa kuka hyvänsä vuokralle sen verran, että oman ruokansa pystyy viljelemään. Kaupunkien viljelypalstat maksaa vuodessa 5 - 10€, ei ole kallista, jos vertaa vaikka tupakka-askiin, kun sellaisella palstalla kasvattaa koko perheelle tarvittavan safkan!
        Ja maaseudulla kaikenlaisia joutomaita on saatavissa viljelyyn, kun vain viitsii viljellä. Ei todellakaan tarvitse maksaa mitään, kun vain lupaat viljellä ja hoitaa maan kunnolla, ettei pusikoidu.


    • edullisia_harrastuksia

      ilmaista tai pienellä rahalla:
      piirtäminen, meditointi, kasvien keräily, frisbeegolf (kiekot saat parilla kympillä) tai tekee itse (jopa lähes ilmainen), Nikkarointia/taidetta löytötavarasta, sienien keräilyä syksyllä. small talkia tuntemattomien kanssa, leuanvetoa puunoksassa, koripallon heittelyä asfalttikentällä ( pallon hinta 5-6 euroa), leijan lennättäminen (omatekoinen leija), tikanheitto (taulu tikat n. 5 euroa), lumiukon rakentelu.

      • Piippo.LAN-vaarilla

        Tikanheitto on kyllä halpaa jos raaskii tehdä vaan sen alkuinvestoinnin, eikä tuhlaa rahojaan kalliisiin darts-tikkoihin.

        Minä pelaan tovereideni kanssa toisinaan koronaa, jonka sain edullisesti kirpputorilta.


      • pelilautapeli
        Piippo.LAN-vaarilla kirjoitti:

        Tikanheitto on kyllä halpaa jos raaskii tehdä vaan sen alkuinvestoinnin, eikä tuhlaa rahojaan kalliisiin darts-tikkoihin.

        Minä pelaan tovereideni kanssa toisinaan koronaa, jonka sain edullisesti kirpputorilta.

        Fortuna on myös ihan kiva yksinpeli.


      • koronaapelattiin
        Piippo.LAN-vaarilla kirjoitti:

        Tikanheitto on kyllä halpaa jos raaskii tehdä vaan sen alkuinvestoinnin, eikä tuhlaa rahojaan kalliisiin darts-tikkoihin.

        Minä pelaan tovereideni kanssa toisinaan koronaa, jonka sain edullisesti kirpputorilta.

        Erilaiset pelit on muutenkin halpoja harrastuksia, kun alkuinvestoinnit on suoritettu. Shakkilauta ja nappulat ei paljoa kustanna, ne voi jopa itsekin askarrella. Monopolia on kiva pelata, siinä menee vaikka viikko pelatessa kavereiden kanssa. Koronaa pelattiin kaverien kanssa nuorempana, mukava harrastus. Kovalevystä ja rimoista oli itse tehty se koronapeli, nappulat oli ostettu. Halpaa harrastamista!


    • mummoniharrastukset

      Mummoni harrasti vähällä rahalla, luki paljon kirjaston kirjoja, piti päiväkirjaa, ompeli purkulangoista (purkulangat hän sai kirpputorilta ilmaiseksi saaduista villapaidoista ym. neuleista) lapsille, lapsenlapsille ja lähetysseuran myyjäisiin sukkia ja sormikkaita.
      Mummo oli kirjeenvaihdossa nuoruutensa opiskelukavereiden ja entisten naapureiden kanssa. Mummo myös kirjoitteli muutamia lehtijuttuja ja joskus häntä haastateltiin lehtiin.
      Matkailua mummo harrasti perustamansa yhdistyksen mukana oppaana ja ulkomaillakin mummo kävi erään aikakausilehden lukijana, kun lehti kustansi mummon matkan.
      Mummo oli myös aktiivinen yhdistyksissä toimija ja oli perustamassa erästä yhdistystä, joka toimi erityislasten ja nuorten asialla.
      Pieni kansaneläke riitti mummolle hyvin elämään ja harrastuksiin. Mummo eli hyvän ja pitkän elämän, lähes 90 vuotiaaksi.

      • OikeatArvot

        Kiitos, tästä tuli hyvä mieli! Siunatkoon mummoasi... Ja samalla mieleen tuli eräs oma lähisukulaiseni, joka vähän samaan tapaan toimi, häntäkin lämmöllä muistelen.


      • mummoniharrastukset
        OikeatArvot kirjoitti:

        Kiitos, tästä tuli hyvä mieli! Siunatkoon mummoasi... Ja samalla mieleen tuli eräs oma lähisukulaiseni, joka vähän samaan tapaan toimi, häntäkin lämmöllä muistelen.

        Minunkin mielestäni mummollani oli hyvät arvot elämässä. Hän jaksoi auttaa toisia vähästään, kuten juuri tuo lähetyseuran myyjäisiin neulominen. Yhdistystoimintakin oli hänen sydäntään lähellä, että erityislapsille ja nuorille saatiin sitä kautta paljon apua. Lämmöllä muistan mummoani!


    • Rudolf_Runkmann

      Naapurin rouvan likapyykkien nuuhkiminen on halpa harrastus.

    • Vaene.Ruutel

      Köyhien ritareiden tekeminen ei maksa juuri mitään, jos sattuu olemaan tarvikkeet jo valmiina.

      • drtfg

        Tapat jonkun ja saat lihaa ?


    • no.kannattaako

      Jos ei ole rahaa niin voi katsella kun muut :

      autoilevat
      lussuttavat tupakkia
      juovat viinaa, kaljaa
      pelailevat rahapelejä
      ostavat vaatteita ( entisissä ei vikaa )
      ostavat huonekaluja ( entisissä ei vikaa )

      ...lopulta makaavat henkihieverissä köyhänä sairaalassa!

    • käveliä

      Käveleminen on halpaa hupia. Parhaimmillaan alkaa ihan naurattamaan miten edullista puuhaa kävely on. Kesällä ei tarvitse edes kenkiäkään. Ruokaan pitä toki investoida, jotta jalkapohjan nahka vahvistuu. Possun kamarasipsit ovat hyvä ja edullinen proteiininlähde.

    • Iso.D

      D-vitamiinin imppaaminen kevätauringosta ei maksa mitään. On huomattavasti halvempaa kuin norjalainen kassilohi.

    • kola.ei.juoma

      Lumitöiden tekeminen on edullista toimintaa, jos sattuu olemaan lumityökalut jo ennestään.

    • Mirritär

      Kissan silittäminen ei maksa mitään.

      • Hyrrr-hurrr-hhhrrr

        Mutta kissa ja sen ylläpito kaikkineen (ruoka, hiekka, terveys, yms.) maksavat.


      • kattenöga
        Hyrrr-hurrr-hhhrrr kirjoitti:

        Mutta kissa ja sen ylläpito kaikkineen (ruoka, hiekka, terveys, yms.) maksavat.

        Budjettiratkaisu on käydä pyörävarastossa silittelemässä naapureiden kissansilmiä, ellei sitten itsellä satu olemaan katulaillista fillaria.


    • kevättä.rintapellissä

      Näin keväisin tulee seurattua lumen sulamista. Tökkää vaikka mittakepin hankeen ja pitää kirjaa sulamisen etenemisestä pieneen ruutuvihkoon.

    • kokouksetjatilaisuudet

      Kevät on kokousten aikaa, sillä monet yhdistykset ja muut kuppikunnat pitävät kokouksiaan. Osaan voi mennä lähes kuka vaan, osaan pitää olla jokin sidonnaisuus. Yleensä vielä kahvi- ja teetarjoulu.
      Olin eilen itse kahdessakin kokouksessa päivän aikana, molemmissä hyvät tarjoilut ja hyvin meni aika!
      Iltaisin voi käydä kaupungintalolla seuraamassa kaupunginvaltuuston kokouksia, nekin ovat julkisia tilaisuuksia. Oppii aika paljon siitäkin!
      Usein kaupungissa järjestetään yleisötilaisuuksia, joihin on vapaa pääsy, on kirjan julkistamistilaisuuksia, tiedotustilaisuuksia, luentoja ym. ym. Ei maksa mitään ja paljon tulee hyödyllistä tietoa.

    • Köyhäkaupunkilainen

      Kalastus on kivaa tekemistä. Hitto kun odotan että meri sulaa ja pääse siikaa ongimaan. Odotan myös heinäkuuta että ahvenia alkaa saamaan kunnolla.

    • katfwarrf

      Voimailu. Vanhoja kahvakuulia ja painoja saa usein ns. roskalava/kirppisryhmistä.
      Hieman improvisoimalla kahvakuulalla voi treenata melkein mitä tahansa lihasryhmää. Tosin pari eri painoista on aina plussaa, ja aloita aina sellaisella jolla voi tehdä puhtaita liikeratoja.
      Myös ns. treeniköysi tai "battling rope" on monipuolinen, niitä saa Saksasta ainakin ½ halvemmalla entä Suomessa myytävät. Leuanvetotanko on myös hyvä investointi, jos ketteryyttä ja perusvoimaa löytyy jo jonkin verran.
      Kaikki em. vaativat hieman tekniikan harjoittelua - eli aloittelijan kannattaa katsoa tuubista "Beginners"videoita aiheeseen liittyen, ettei tule haavereita. Niistä palautuminen kun voi viedä innostuksen koko harrastukselta.

      Kävely/lenkkeily. Jos aloituskynnys tuntuu korkealta, niin kysy reipasta kaveria mukaan tai jos on koira, niin vielä parempi. Tässäkin pieni panostus kunnon lenkkikenkiin ja kävelytekniikoihin on hyvin palkitsevaa.

      Leffat. Huuto.netistä voi löytää dvd-leffoja muutamilla centeillä. Youtubessakin on hieman vanhempia tai tuntemattomia helmiä esim. full movie hakusanalla, yhdistäen maun mukaan vuosilukua, genreä yms. Myös dokumentteja löytyy, aiheesta kun aiheesta. Laittomiin torrent-latauksiin ei kannata ryhtyä, nimimerkillä kokemusta on.

      Kirjastot. Musiikki, aikakausilehdet, elokuvat, kirjat. Tavarat kannataa palauttaa ajoissa, sillä karhulaskut vievät kyllä maun lainaamiselta.

      Jos historia kiinnostaa, niin esim. FB on täynnä alan ryhmiä yms. Yhteisönormit kannattaa käydä läpi, ettei tule heti kättelyssä bänniä :)

    • Tekeelähtöä

      Nettiselailu on ilmaista:

      - Tutustuin sivuihin migrationinstitute.fi ja tilastot kohdasta löysin grafiikan 1,44 miljoonasta Suomesta pois muuttaneesta.

      - Törmäsin uutiseen jossa väitetään että Suomessa vain 30.000 (kolme kymmentä tuhatta) voi oikeasti työllistyä. Sitä suurempi määrä johtaisi palkkojen laskuun. Siispä oikeasti maassamme ei voida tehdä tuolle ongelmalle mitään muutakuin joukkojenhallintaa.

      Ajatteleminen ei maksa mitään:
      Aktivointisysteemit työpajatoimintoineen

      https://www.verkkouutiset.fi/al-tassa-ihmekunnassa-ovat-suomen-aktiivisimmat-tyottomat/

      ovat verhottu pilottikokeilu tuleville työleireille kun meillä on lopulta miljoona työtöntä, joita ei voi hallita muutoin vaarantamatta yhteiskuntarauhaa. Mikä järki on asua maassa ja olla hakevinaan töitä, jota ei koskaan saa? Voi päätyä peräti aktiivisen työttömän asemaan muttei työllisty.

      Ennakointi, varautuminen pahimpaan:
      Vassariministeri luettelee kannustinloukkujen poistamiseksi kolme keinoa joista ensimmäisenä ansiotyön poisto. Poliittinen päänavaus on tehty.

      Siirtyminen käyttämään ilmaisia palveluita. Kirjastot:

      -Kielikurssit.

      Eurooppa on avoin.

      • repseettervataan

        Olipa taasen ovelasti haudattu kommenttiin punapaviaanin vassarimantraa, vaikka kivasta tekemisesta oli keskustelun aihe.


    • kjkjkjkjkjk

      Hae palkkatöitä. Niin kauan sulla ei ole rahaa kun teet ilmaiseksi töitä ja saat tukirahaa sossusta tai kelasta. Ainoastaan työnantajat iloitsee, työt tulee tehtyä vaikke palkkaa makseta.

    • rahatOliTiukilla

      Opiskeluaikoina jäin solukämppääni viheltelemään, kun kultalusikka suussa syntyneet kämppikset lähtivät elokuviin.

      • rikkaidenkaveeri

        Tuskin lähti kultalusikkaporukka elokuviin! Kyllä se oli alemmansosiaaliluokan jälkeläiset, jotka elokuvissa kävi rahojaan tuhlaamassa. Meikäläisellä oli opiskelukaverina melkoisen monta näistä kommarien pilkkalaulun kohteena olleen 20 perheen jälkeläisiä ja ei todellakaan olleet mitään rahan tuhlaajia. https://www.youtube.com/watch?v=kq0X06OJdOk

        Nämä kultalusikkaporukat luki kirjoja ahkerasti, kävivät ilmaisissa tilaisuuksissa ja yhdessä pelattiin jotain pelejä, mutta rahaa ei kulutettu. Yksi kaveri harrasti valokuvausta mustavalkoisella filmillä ja kehitti itse valokuvat.


      • 80-luvunnuori
        rikkaidenkaveeri kirjoitti:

        Tuskin lähti kultalusikkaporukka elokuviin! Kyllä se oli alemmansosiaaliluokan jälkeläiset, jotka elokuvissa kävi rahojaan tuhlaamassa. Meikäläisellä oli opiskelukaverina melkoisen monta näistä kommarien pilkkalaulun kohteena olleen 20 perheen jälkeläisiä ja ei todellakaan olleet mitään rahan tuhlaajia. https://www.youtube.com/watch?v=kq0X06OJdOk

        Nämä kultalusikkaporukat luki kirjoja ahkerasti, kävivät ilmaisissa tilaisuuksissa ja yhdessä pelattiin jotain pelejä, mutta rahaa ei kulutettu. Yksi kaveri harrasti valokuvausta mustavalkoisella filmillä ja kehitti itse valokuvat.

        Mitä opintoja olet suorittanut? Sama kokemus varakkaampien perheiden nuoret luki ja urheili paljon.


      • katkera.ja.kuitenkin
        rikkaidenkaveeri kirjoitti:

        Tuskin lähti kultalusikkaporukka elokuviin! Kyllä se oli alemmansosiaaliluokan jälkeläiset, jotka elokuvissa kävi rahojaan tuhlaamassa. Meikäläisellä oli opiskelukaverina melkoisen monta näistä kommarien pilkkalaulun kohteena olleen 20 perheen jälkeläisiä ja ei todellakaan olleet mitään rahan tuhlaajia. https://www.youtube.com/watch?v=kq0X06OJdOk

        Nämä kultalusikkaporukat luki kirjoja ahkerasti, kävivät ilmaisissa tilaisuuksissa ja yhdessä pelattiin jotain pelejä, mutta rahaa ei kulutettu. Yksi kaveri harrasti valokuvausta mustavalkoisella filmillä ja kehitti itse valokuvat.

        Toinen kämppiksistä oli saanut kaikki lapsilisärahansa könttäsummana lähtiessään opiskelemaan. Teki sitten hyvän tilin sijoittassaan ne Soneraan, joka listautui silloin pörssiin. Pääomatulorahoillahan hän leffoissakin sitten kävi.

        Omat vanhempani olivat tuhlanneet minun lapsilisärahat itse, joten eipä osunut kultalusikka suuhuni.


      • Kiittämätönkakara

        Sääli että vanhempasi kuitenkin luultavasti "tuhlasivat" lapsilisärahat sinuun.


      • rikkaidenkaveri
        80-luvunnuori kirjoitti:

        Mitä opintoja olet suorittanut? Sama kokemus varakkaampien perheiden nuoret luki ja urheili paljon.

        Kaupallisen puolen opintoja suoritin tuolloin 70-luvun lopulla, sekä kävin samalla muitakin luentoja kuuntelemassa. Kaverit oli tosiaan suurelta osin tuossa kommarien pilkkalaulussa lueteltuja sukuja. Silloin näin, että miten oli kotikasvatus rahan suhteen tarkkaa ja vieläkin, kun ollaan oltu kavereiden kanssa tekemissä, niin tarkkaa touhua on rahan kanssa. Nämä rikkaiden perheiden lapset ei todellakaan saannet mitään helpolla, kesätöissä piti olla tiukasti ja se raha oli itse ansaittava!
        Se jäi hyvin mieleen, kuinka huomattavasti vaatimattomimmista kotioloista kotoisin olevat kaverit tuhlasi rahojaan, pistivät juuri niitä lapsilisiään menemään, kun olivat saannet ne tililleen käytettäväksi. Joillekin kavereille mummo saattoi antaa rahaa silloisen 500mk, joka oli iso raha siihen aikaan, se meni kavereilta hetkessä jossain kippolassa.
        Silloin opin näiden rikkaiden jälkeläisten kanssa käymään Emmauksessa kirpputorilla, ostettiin markalla frakit, hitsi että oli halvat ja hauskaa oli! Vieläkään ei tällä samalla porukalla tuhlata paljoa vaatteisiin, vaikka tietty kunnon puvut löytyy, jos pitää lähteä edustamaan julkisesti.


    • Rynkkäri

      Rynkkääminen.

    • Rynkkäri

      Rynkkääminen.

    • massia.pussiin

      Voit myydä ihmisille tavaraa, palveluja, jos olet nuori tai lapsi niin sitä herkkäuskoisempia ostajat ovat .Me myytiin pikkupoikina kerhon kanssa lehtisiä, hedelmiä, palveluja ruohonleikkuuta, puiden pilkkomista, lumitöitä, kaupassa käyntiä ihmisille taskurahaa vastaan 70 luvulla.
      Kesät oltiin maatiloilla hommissa.
      Ostettiin rahoilla polkupyoriä, moottorilennokkeja osina. mopot, vietiin tyttojä elokuviin ym kivaa.

      • ilmoitus.verotoimistoon

        Muistaa maksaa sitten palvelujen myynnistä verotkin. Käytettyä tavaraa uskaltaa toki kaupata, jos ei tee voittoa.

        Verorahoilla ne köyhien toimeentulotuetkin maksetaan.


    • senautinto

      Kyllähän runkkaaminen on ilmaista.

    • puuhapirkko83

      Jos sulla on nettiyhteys ja kone, niin luo itsellesi ilmainen roskapostiosoite ja osallistu kaikenlaisiin arvontoihin netissä (googleta arvonnat netissä). Niissä yleensä haetaan sähköpostiosoitteita uutiskirjeitä varten, joten siksi erillinen sähköpostiosoite kannattaa luoda näitä varten. Itse olen voittanut nettiarvonnoista muutaman ihan kivan jutun, kuten kiikarit (myin ne pois), lahjakortin ruokakauppaan ja ravintolaketjuun, leffalipun ja yhden kirjan. Lisäksi olen saanut paljon ilmaisia näytteitä, kuten pesuaineita, huulirasvaa, teetä, kuivaruokaa, kahvia, makeisia, sukkia jne, joita saa tosiaan ilmaiseksi vaikka uutiskirjeen tilaamista vastaan. Kannattaa olla tarkkana, että ilmaisnäytteissä ei ole mitään sitoutumista tuotteiden tilaamiseen rahalla myöhemmin. Noita ilmaisnäytesivuja löytää googlettamalla. Esim. http://www.ilmainennayte.fi/ on sellainen.

      Bookbeatissa voi kuunnella ilmaisia äänikirjoja jonkun aikaa, Elisa äänikirjasta voi ladata joitain ilmaisia äänikirjoja omalle koneelle. Nekin kivaa viihdettä. Tos aikaisemmin joku sanoikin nyt olevan hyvä aika laittaa siemeniä multaan ja kasvattaa vähän syötävää. Viime viikonloppuna ostin itse 40 litran multasäkin 1,99 ja se on jo melkein ilmaista jos yhtään on rahaa. Siemeniä ei tarvitse erikseen ostaa kun ottaa siemeniä tomaateista, kurkuista ja paprikoista mitä syö. Tollasesta multasäkistä riittää multaa moneen kasvatuspurkkiin ja puoli säkkiä voi säästää, laittaa siihen säkkiin suoraan vaikka pottua kasvamaan. Onpahan vähän seuraamisen iloa sitten siinä ja hyötyäkin kun saa vähän itse kasvattamaa syötävää. Itsellä ekat siemenet on jo itäneet kun laitoin liotettua kuivahernettä kasvamaan. Saa hyvää salaattia enemmän mitä jaksaa syödä parillakymmenellä sentillä.

      Sit on tietty noita maksullisten kanavien ilmaisia kuukausia niille päiville kun tekee mieli vaan kökkiä kotona, kuten mainitsit itsekin, mutta sit kun taas ei huvittaisi, niin kannattaa katsoa paikkakuntasi tapahtumakalenteria netistä jos olisi jotain kiinnostavaa ilmaistapahtumaa tarjolla. Usein kyllä on ellei asu ihan pikkukylässä.

      Tiedä sitten onko tämä kaikkien mielestä kivaa, mutta joskus piristää kovasti kun siivoaa jonkun huoneen oikeen kunnolla ja siinä samalla vähän vaihtaa huonekalujen paikkaa ja vaihtaa hieman tavaroita yhdestä huoneesta toiseen. Ei tartte olla mitään isoa ja vaativaa hommaa. Siivoaa vaan kunnolla ja vaihtaa vaikka yhden huoneen verhot toiseen, pari esinettä päittäin siten miten parhaiten sopii ja sellaista. Tulee vähän erilaista ilmettä kotiin kun nurkat on puhtaat ja hieman eri lailla kuin ennen.

      • köyhämultasormi

        Meikäläisellä on myös noita puutarhakasvien kasvatuksia harrastuksena. Ostan kaupasta tai tilaan jostain nettikaupasta erikoisia siemeniä tai kerään siemeniä hedelmistä tai vihanneksista, kasvattelen niistä sitten kasveja. Yleensä en maksa niistä siemenistä tai saan ne halvalla. Olen kasvattanut monenlaisia taimia ja myynnytkin niitä vähän kavereille. Joskus vein kavereille lahjaksi itse kasvattamani kasvin ruukussa. Ruukkuja hain hautausmaan roskiksesta ilmaiseksi.
        Monet tammen ja vaahteran taimet olen kasvattanut löytämistäni siemenistä tai terhoista. Arbuuseja ja paprikoita kasvatin niistä siemenistä, mitkä sain kaupasta ostamistani arbuuseista ja paprikoista.
        Eräs kaveri asui vuokralla yhden mummon omakotitalon yläkerrassa ja siinä talon pihassa oli suuri hopeakuusi. Me kerättiin siitä mummon kuusesta kävyt kevättalvella ja karistettiin siemenet, niistä sitten kasvatettiin hopeakuusen taimia. Sanomalehdestä tehtiin potteja mihin kylvettiin ne siemenet multaan, helppo homma ja ei käytännössä maksanut mitään.


    • Anonyymi

      Jos omistaa fillarin ja asuu jossain muualla kun ihan keskellä mehtää, niin eikun pulloja keräämään. Siinä saa liikuntaa ja pienesti myös lisä tienistejä, joilla voi ostaa esim. niitä leivontatarpeita ja leipoa jotain kivaa.

      • Anonyymi

        Fillarilla pääsee mukavasti kalastamaankin tai pidemmille matkoille, makuupussi ja teltta vaan mukaan. Kaveri polkee fillarillaan jopa ulkomaille pitkille reissuille lomillaan. On halpa harrastus, vähällä rahalla selviää reissuista. Pulloja ja tölkkejä löytyy lisäksi fillarimatkoilta palautukseen joiden panteilla voi ostaa vaikka matkaeväitä. Kirjastoissa voi käyttää tietokoneita matkan aikana pysähdellessä. Juomavettä saa ilmaiseksi markettien auloista ja voi ladata kännykkää samalla.

        köyhäfillaristi


    • Anonyymi

      Lämpöisenä kesäpäivänä eväät kassiin ja puistoon istumaan..

    • Anonyymi

      Kuunnelkaa Youtubesta Tekashi Bebe kappale ja muitakin hänen laulujaan.

    • Anonyymi

      Kun kävelee, tapailee kaupungilla tuttuja ja lukee kirjastossa lahdet on kulut 0.

    • Anonyymi

      Ylpeys on monien soppien suola.

    • Anonyymi

      Vanha viestiketju, mutta olipa hyviä ohjeita moneen ilmaiseen tai vähän rahaa vaativaan harrastukseen ja tekemiseen.

      Minäkin lähdin mukaan kahteen kirjaprojektiin, missä on kerätty paikkakunnan historiaa ja tarinoita, ei ole maksanut mitään, mutta on ollut todella mielenkiintoista. On tullut uusia kavereita ja paljon uutta tietoa. Kivaa tekemistä on ollut tämäkin.

    • Anonyymi

      No eikö käteen pitäisi jäädä pakollisten menoerien jälkeen se muutama satku kuitenkin. Sen ruuanhan voi hakea leipäjonoista. Pitäisi kai tuolla rahalla jotain virikettä saada aikaan, viinaa, sukset joista iloa pidempään, pyörä kaupungin kiertämiseen....
      Niitä ilmaisia sitten nyt vaikka netti, marjanpoiminta, sienestys, roskalavadyykkailu, pullokeruu, kirjaston läpiluku, töllö, ristikot, valokuvaus kännykällä, kotijumppa johon välineet tori.fi, kuntopuisto, oman ruokavalion terveellistäminen, luistelu ulkokentillä, uinti luonnovesissä, kasvimaapalsta(20 euroo)tekemistä 5 kuukautta, parvekekasvatus....

    • Anonyymi

      No ei nyt ihan ilmainen mutta kirppikseltä voi bongata neuleen, joka neulottu laatulangasta mutta on jotenkin epäkurantti ja halpa. Sen voi purkaa ja saa hyvää lankaa. Ravelrysta esim joku ohje. No vaikka villasukkia siitä jos ei muuta keksi. Kierrätyskeskuksissa lähes ilmaisia, ehkä joku tahrallinen yksilö ilmainenkin. Ja esim. neulepuseron voi muuttaa steakkaamalla neuletakiksi. Vanhasta repaleisesta kelsiturkista voi ommella ihanan lämpimän pyöränpenkin suojan talveksi, töppöset, kintaat. Keväällä voi hakea pajua ja punoa siitä jotain. Vanhoista t-paidoista voi virkata maton, kassin...ison virkkuukoukun voi vuolla puusta...parvekkeella voi kasvattaa jotain, chiliä, yrttiä, tomaattia...

    • Anonyymi

      Messias on tulossa. On Hän.

    • Anonyymi

      Harrastuksena voi olla jo pelkästään se, että bongaa aina ilmaiset tai vähällä rahalla tehtävät asiat ja toteuttaa niitä.
      -matkustamme vain todella edullisesti, bongataan halvat lennot koko perheelle, halvimmat lennot alle 8€ suuntaansa ulkomaille.
      -ilmaiset konsertti-, messu- taidenäyttely- ja teatteriliput, niitä usein tarjolla.
      -yhdistysten mukana erilaisille retkille huvipuistoon, kylpylään jne.
      -ilmaiset lehdet, tuotepaketit ym.
      -kirjanjulkistamistilaisuudet.
      -ilmaiset koulutus- ja tiedotustilaisuudet, joissa usein myös ateria- tai kahvitarjoilu, jopa matkoja tutustumaan erilaisiin kohteisiin, mahdollista päästä jopa ulkomaille matkoille.
      -osallistuminen erilaisiin tutkimusprojekteihin, joissa usein tarjolla hyvinkin hyödyllistä tietoa tai jopa matkoja projektin rahoituksen puitteissa.

      Siis tässä on vain omasta aktiivisuudesta kiinni, että miten hyvin onnistuu bongaamaan kaiken ilmaisen! Itse olen ollut mukana todella monella ilmaisella matkalla erilaisiin koulutuksiin ja tutustumisiin liittyen, kun vain olen viitsinyt ilmoittautua mukaan. Ensimmäisellä ilmaisella messumatkalla olin 50 vuotta sitten isäni mukana 70-luvun alussa ja siitä on sitten sen jälkeen tullut tehtyä monta ilmaista reissua mitä erilaisemmissa paikoissa.

      • Anonyymi

        ...jatkoa tuohon edelliseen. Koronan aikana osa näistä edellä olevista asioista on olleet jäissä, mutta taas jatketaan, kun korona tästä hellittää.
        Koronan aikana olen tehnyt sitten monenlaista muuta, mihin ei ole tarvinnut erikseen rahaa käyttää.
        -Sukututkimuksia netin kautta ja erilaisten nettiryhmien kanssa.
        -Historiantutkimuksia netin kautta ja eri ryhmien kanssa (tosi koukuttavaa).
        -Metsänraivuuta hyötyliikuntana ja polttopuita keräten tutun metsänomistajan metsässä.
        -Käpyjen keräystä.
        -Marjojen keräämistä.
        -Luontokuvausta ja kuvien lähettämistä mm. lehtien julkaistavaksi (niistä maksetaan pieni rahapalkkio).
        -Lehtikirjoituksia ajankohtaisista asioista (osasta maksetaan pieni korvauskin).


    • Anonyymi

      Lukeminenkin on ihan mukavaa ajankulua ja kirjastohan on ilmainen.

    • Anonyymi

      Niin ja tosiaan lautapelit kanssa on mukavia, jos vain on pelikaveri/-kavereita.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe